Голям майдан, пардон-голям майтап в Москва


Руската полиция образува наказателно дело за вандализъм срещу неизвестни извършители, боядисали през нощта срещу сряда в синьо жълтата петолъчка на върха на висока сграда от сталинската епоха в Москва и окачили там жълто-синьото украинско знаме.

Задържани са били четирима заподозрени – двама младежи и две девойки, които отричат обвиненията и твърдят, че са скочили с парашути от 26-етажната сграда, висока 176 метра.

Знамето бе бързо свалено още сутринта от алпинисти. ( Медиапул)

Голям майдан-пардон, майтап!

Акцията на неизвестните смелчаци не само прави за смях политиката на Путин, демонстрирайки висота на готовността за саможертва при съпротивата срещу режима в самата руска столица, но и показва още няколко сериозни неща.

 

На първо място става все по-видно, че антиукраинската параноя на путлеризма и инспирираният от нея руски шовинизъм е на път да постигне обратния ефект по отношение на самата украинска символика- вчера в покрайнините на съветската империя в София, а днес вече и в Москва. Двубагреникът на Украйна се превръща в нещо много повече от национален символ. Той става символ на националноосвободителните движения срещу руския колониализъм Путин може да се сърди само на себе си.

 

Освен това храбреците от съпротивата, които машината на путлеризма вече е погнала с цялата си полицейска мощ, рискувайки живота и свободата си, са уцелили много точно “два заека” с един удар. Обектът на техния т.н. вандализъм ( по мерките на путлеризма) е чиста проба наследство на сталинизма без примеси от руска символика, която би могла да бъде оплаквана като “поругана”. Пребоядисването на сталинската петолъчка е предизвикателство към наследството на преродения днес сталинизъм под формата на путлеризма.

 

Повтарям: не става дума за атакуване на руското знаме или каквото и да било, свързано със съвременна Русия, а за отрицание на сталинизма, който се извисява чрез петолъчката, сърпа и чука така, както съветският въоръжен завоевател над София чрез Монумента на окупационната червена армия (МОЧА).

 

Ако бунтарките от “Пусии райът” бяха арестувани и осъдени ( удобно)  заради посегателство срещу религията , а не срещу Путин, срещу когото протестираха, то в този случай преследването на “вандалите” си е чисто доказателство за приемствеността между сталинизма и путлеризма. Този път Путин може да се “скрие” само зад гърба на бащицата (си) Сталин и не може да спекулира с православните чувства на руснаците.

 

Има също така ирония във факта, че неизвестните извършители на подвига ( а нима не е подвиг да се докопаш до такава “сталинская высотка”, както московчани наричат многоетажната сграда?), дават знак, че няма недосегаеми територии за съпротивата срещу режима на Путин. При това посягат на гордостта на самия Сталин, който нарежда в Москва да бъдат построени имитациите на американските небостъргачи, за да (се опита да) покаже, че и в СССР могат да построят нещо подобно.

 

Впрочем, по съветско време един от въпросните сталинистски небостъргачи, строени от политически затворници и германски пленници, беше известен като “Хотел Украйна”…

 

И накрая, предизвикателството срещу режима на Путин с днешна дата напомня на кацането на германския младеж Матиас Руст на Червения площад преди близо четвърт век. Преодолявайки огромно разстояние със своето самолетче той демонстрира колко струва съветската военна машинария, която не е способна да реагира на такъв пробив в отбраната.  Разликата с днешния случай обаче е в това, че този път ръкавицата на Кремъл е хвърлена от местни партизани.

 

Да, срещу Путин се води нелегална политическа съпротива, защото легалната е невъзможна в държавата, където от 14 години насам, откакто Путин е на власт, свободите и правата на хората систематично биват атакувани. Преследванията на политическите противници, денонощната пропаганда и полицейщината постигат бумеранговия ефект на партизански акции от рода на тази, която превръща украинската символика в руско знаме на свободолюбието.

 

Списание “Нюзуик” публикува наскоро разследване, което отнело повече от две години, как протича един работен ден на Путин. Според американското издание Путин отива на официалното  си работно място в Кремъл само по определени поводи и предпочита да изпълнява задълженията си в резиденцията си край Москва (Москва, която искрено мрази- това съм го чувал от доста московчани, които пък не обичат своя самодържец).

 

Сега можем да си представим как Путин отива за поредната церемония в имперските зали на Кремъл, но вече всеки път трепетно ще поглежда към петолъчката на Кремъл:  ” дали пък???”

 

 

 

 

 

 

 

 

20 мнения за “Голям майдан, пардон-голям майтап в Москва”

 1. Украйна ще граничи един ден с Китай. от русия и помен няма да има, а руснаците ще ги помнят, но не с добро!

 2. Браво на момчетата, учат се от нас. На нашите путлеристчета им треперят гащите да не стане майдан в Москва, че ще им секнат париците и тогава ще трябва да се препитават от миене на чинии или метене на улиците 🙂

 3. Kak да не им се възхити човек на тези “злоумишлешники/вандали/хулигани”! В България дали имаме такива?

 4. Много красива е станала тази петолъчка и то в центъра на Москва, в съседство със символа на Русия – кремълската звезда! Браво и на смелите хора (имаше и такъв съветски филм), които с риск за живота си, са осъществили това дело!

 5. Следващата бояджийска бригада е насрочена за утре. Ще боядисват Кремъл и петолъчката на Спаската Кула

 6. Каква е ориентацията на другаря Вова Вулвин, който бълва толкова нечистотии срещу Запада?
  – Кей Джи Би сексуална!

 7. Браво на смелчаците!Показаха на нищожеството Путин че любовта към националната кауза няма предел.В този момент искам да съм украинка.
  Седем са сградите с такава конструкция в Москва.Строени са от немски военопленници.По известни от тях са Хотел *Украйна*,Унивеститета *Ломоносов*,Административна сграда където се помещаваше Союз……..и жилищни сгради.Там не живее кой да е.Писателят Василии Аксьонов е описал в книгата си* Москва ква ква* обитателите на тези сгради.Самият Кремъл където се помещават руските сатрапи излъчва азиатщина.Напомня за монголските нашествия.Господарят Путин вместо да се извини на народите населяващи територията на бившият СССР за причинените мъки и страдания през целият 20-век,той отново изпраща танкове и ракети.Но не познал.Сега сме 21-век.

 8. Яко 🙂

  Право в сърцето на путофилията!

 9. Сега ще намерят един парапланерист и ще обявят случая за решен.

 10. До Сия,

  Имаме си и ние такива смелчаци, които нарисуваха МОЧА с цветовете на Украинското знаме. Струва ми се че българите бяха първите които изразиха солидарността си с Украйна по подобен начин още през февруари т.г.

  http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pametnikyt-na-syvetskata-armiia-v-cvetovete-na-ukrajna-6006111

 11. Поредна акция – синьо-жълта разделителна линия на Червения площад! Както написа Иво Инджев, Путин наистина вече трябва да се оглежда и за петолъчката на самия Кремъл:
  http://avmalgin.livejournal.com/4815129.html

  Публикувам от фейсбук и призива на украинците в България – който може, да заповяда:
  СКЪПИ УКРАИНЦИ И БЪЛГАРИ! Каним всички желаещи да отпразнуваме заедно Деня на украинското знаме и Деня на Независимостта на Украйна! На 23 август в 10:00 всички желаещи ще могат да присъстват на тържествено издигане на украинското знаме в Посолството на Украйна в София (кв. Овча купел, ул. “Боряна” 29) след което в 11:00 се събираме на пл. “Възраждане” пред паметника на Тарас Шевченко. Ще поднесем цветя и ще разгърнем наше голямо знаме на Украйна! След това ще поднесем цветя и пред първото посолство на Украинска Народна Република, което се е намирало през 1918 г. на ул. “Хан Крум” в София. Всички наши приятели са ДОБРЕ ДОШЛИ! Ако имате национални носии или бродирани ризи – украински и български- ще се радваме да ви видим с тях! Нека си направим наш национален празник!

 12. Сталинизмът е измислен от най-близките сподвижници на Сталин,при това чак три години след смъртта му-през 1956г.

  И автоматически се установява такъв и в България,но българските комунисти не откриват “димитровизъм” или “червенквизъм”.

  А преди Сталин и след него какво е имало-ленинизъм и маленковизъм,или хрушчовизъм?

 13. Ох, много добре!

  Само едно дребно уточнение, г-н Инджев, въпросните “сталински висотки” или имитациите на US небостъргачите (хотел “Украйна”, Университетът, сградата на МИД, номенклатурните кооперации на пл. Таганка и край Заалогическата градина, и пр.), са построени по планове, частично получени по времето на военният ленд-лийз от САЩ, а частично откраднати от агентите на ГРУ веднага след войната. ЗАщо е ясно – сибирският червеногыз павиан най-го боли да си признае, че гызът му е червен и гол и си остава такъв, колкото и официалната пропаганда да му кряка какъв велик, умен, интелигентен и красив е той и каква велика историческа световна цивилизационна, културна и освободителна мисия има този павиан “ва всьом мире”!

  Респект!

 14. STALINIZUM, имам един Апорен въпрос към вас и друзята ви: КОЙ , КОЙ е “измислил” Х-И-Т-Л-Е-Р-И-З-М-А, ХИТЛЕРИЗъМА?
  И трябва ли да иползваме така “новопоявилият” се “термин”, сътворен от няКОЙ – “хитлеризЪма”?

 15. Невероятно уместен въпрос-с историческо,философско,политическо и морално значение.

  Никога и никъде не е имало никакъв “хитлеризъм”.

  Не ми вярвате ли?

  -кой е създателя на хитлеризма
  -кога е създаден
  -има ли хилтристка партия,организация,агенция и пр
  -кога е края на хитлеризма
  – в кои страни е познат хитлеризма
  – кой се е прптивпоставял на хитлеризма
  -има ли жени хитлеристки
  -има ли хителристки вестници,списанния,книги и пр.
  -Хитлер знаел ли е ,че съществува хитлеризъм????

  Знаел е толкова колкото Сталине знаел,че съществува “сталинизъм”.

  И “хителризма” и “сталинзима” са рожба на комунистческата пропагнада след смъртта им.

  Прочетете обръщението на Сталин по Радио осква на 3 юли 1941. Той нарича Адолф Хитлер и Йоаким фон Рибентроп изверги. Но не уточнява кога е рабрал че са такива.До 21 -ви юни със сугурност не е имал подобно менние за тях,нали?

  Колега,отговарям Ви по възможно най-деликатен и добронамерн начин,никой няма нужда от друзя и подобни комуниодни несериозности.

  Повтарям! Хитлеризма е изсмислен от съветските комунисти!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.