Отива си монумента на комунизма, но не и на колониализма

Макар да не е широко разгласено, в София е взето едно симптоматично решение за крачка към раздяла с диктатурата на тоталитарното изкуство, което министърът на културата в правителството на ГЕРБ Вежди Рашидов еднолично и вероломно прекръсти на “социалистическо”,с което терминологично лиши съответния музей от смисъла на неговото създаване, превръщайки го от място за разграничаване от епохата на комунизма, в място за поклонение към нейното уродливо в идеологическо отношение наследство.

Паметникът “1300 години България”, който се намира до сградата на НДК в столицата, ще бъде разрушен.

На негово място ще бъде възстановен мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни.

Решението е било взето на срещата на експерти с представители на Столична община пред два дни, съобщава БГНЕС.

От няколко години паметникът до НДК е заграден поради опасност от падащи плочи и елементи от конструкцията му.

В началото на август бяха показани 11 предложения за това как да изглежда паметникът “1300 години България” и пространството около него. Един от проектите беше именно подземен мемориален комплекс в памет на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк.

Структурната композиция на паметника е дело на Валентин Старчев, арх. Александър Баров е изработил архитектурното оформление, а арх. Атанас Агура -оформлението на околното пространство.

Монументът е построен за рекордно кратките осем месецавъв връзка с 1300 години от създаването на българската държава.

Открит е през октомври 1981 г. По думите на склуптора Валентин Старчев тогавашният държавен глава Тодор Живков не харесал монумента.( OFFNews)

 

Разбира се, големият въпрос е за далеч по-големия дразнител в сърцето на българската столица, който съчетава в едно преклонението пред тоталитаризма и съветската окупация, довела до десетилетен съветски колониализъм, наложен със сила в България.

 

За разлика от паметника пред НДК, който ще бъде разрушен, Монументът на окупационната армия ( МОЧА) трябва да бъде преместен, демонтиран ( мястото е въпрос на уточняване, но варианти и подходящи за осигуряване на подобно езическо капище за поклонение пред този символ на българското унижение от страна на унижаващите, се има достатъчно).

Фактът, че това се оказва далеч по-трудно, отколкото разрушаването на разпадащия се символ на разпадналия си български уж селско-работнически строй пред НДК “Людмила Живкова”, е показателен за основния днешен проблем на страната ни: зависимостта от волята на Москва, където комунизмът мутира в путинизъм.

Факт е също, че нито една политическа сила не дръзва да включите темата за съветската окупационна символика в европейската държава, на чиято територия Червената армия не е дала жертви след едностранното съветско скъсване на дипломатическите отношения и обявяването на война на България, е показателен за това до каква степен тук е насаден страхът- руският комплекс за (българска) малоценност, подпечатан със забранителния печат “нельзя”,

Политическата сила, която прояви смелостта да наруши забраната, наложена на България от нейните съветско-руски владетели, ще остане в историята като истинския патриотичен радетел за възраждането на страната ни сред иначе безбройните кандидати да бъдат  говорители на българския патриотизъм.

 

 

9 мнения за “Отива си монумента на комунизма, но не и на колониализма”

 1. Тази новина ме направи истински щастлив! Дано продължим и по-нататък!

 2. Моча да се разпродаде на парчета (до 1 килограм) на всички комунисти, които да се редят на километрична опашка, без да знаят дали ще стигне за тях. Могат да си стъкмят домашно рускопоклонно огнище, да добавят и парцалчета и казачок икони и да си баят у дома си.

 3. ПСА не трябва да се мести а да бъде изцяло разрушен и заличен !

 4. Много добра новина, че огромната купчина падащ материал пред НДК ще бъде изчистена. Зарадвах се за момент, но след като видях проектите, пак ме обсеби униние. Силуетът на Витоша не е ли достатъчно монументален??
  Защо трябва непрекъснато да наблъскваме всяко малко парче свободно градско пространство с фантасмагориите си. Защо не просто зелена трева, където хората да си почиват… уви! ще трябва да си представят, че грозната сграда на НДК не съществува.
  Защо не дървета, които да подслоняват срещи и разговори.
  Комунистите превърнаха площадите в места, които да избягваме, изпепелени от слънце и мараня места за следене и контрол.
  Повдига ми се от ‘грандиозни’ площади/идеологически конструкции, вцепеняващи всяка форма на социалност.
  Колкото до историческата си памет: ако действително милеем, ще се погрижим за архивите си, за публикациите, за образователните програми по история… и много повече от това.
  С уважение към всички автори на проекти, които милеят по своя си начин.

 5. Надали има българин или чуждеднец в България, който да не е видял на най видни места въоръжените войници на окупационата съветска армия. Те продължават по вече от половин век да плашат населението и да му напомнят за най голямото клане извършено главно от българи под командата и защита на окупационата армия.
  Има огромно разминаване и пълно обяснение на историческата истината, функцията, собствеността и художестжвената стойност на тези така наречени “паметници”. До сеге няма за това даже вяло покритие или почти нищо от видни историци, изкуствоведи, политици, документатори въпреки недоразуменията и явните лъжи известни на всекиго. Верно е, че това е стара история , която всички знаят, но паметниците са тук и невъзмутимо СТОЯТ.
  Ето някои от тях:
  1. Тези паметници не са български. Те бяха изпълнени по нареждане от Комунистическата партия на Съветския Съюз и направени от Българската Комунистическа Партия като партийно поръчение. Сега и двете партии са отречени и несъществуват.
  2. Главният изпълнител, който заповяда да се направят, бе Вълко Червенков, отречен и изключен от Партията. Защо нацвъканите статуи от него трябва да съществуват и днес.
  3. Целта на тези паметници бе да крепи властта на комунистите и да плаши тези, които са срещу тях или искат възмездие за извършените нагли престъпления срещу човешките права и свободи.
  Тази срамна функция не може днес да се подържа.
  4. Някои претендират, че това са войници участници в войната. Факт е, че те никога не са се били в България или за България. За сто хилядната армия от български момчета, които се биха девет месеца от България до границите на Австрия няма не само паметници, но даже е забранено да се говори. Толкоз за “историческия им принос” към войната.
  5. Тези паметници бяха направени като партийни поръчения от мобилизрани изпълнители, главно студенти и скулптори от Художествената Академия под строг контрол от ДС и някои “автори”, които нищо не правеха освен да бдят за “партийната правда”, която често бе лъжа. Толкоз за художествената им стойност, ако може да се претендира за такава при строгите ограничителни канони на СОЦА.
  6. Остатъците от комунистическата партия, некадърни да се преустроят към новите условия, продължават с старите лъжи и прекръстват тези паметници от съветски на руски, а сега на путински, за да продължават илюзията, че тези войници ще ги защитават и днес. Ще дойде времето когато и руския посланик ще разбере, че разни “русифили” го водят за носа в кривия път и че лъжите с тези паменици вредят за тях много по вече от някаква въображаема пропаганда.

  Дано документите за заповедите и изпълнението на тези паметници да излезат от скритите архиви.
  Дано да се разбере, колко тяхното съществуване противоречи не само на съществуването ни като членове на НАТО и Европейския Съюз, но и на нормалните отношения с Русия, която претендира, че не е по вече окупатор на България.

  До като паметниците са тук, все още комунистите ни управляват скрити под разни чадъри, даже и като “русофили”. Какво по голямо доказателство.

 6. Комунистите са изключително хитри и прокарват своята демагогия по възможно най-рафиниран начин.Такива паметници,като този нямата никаква връзка с комунистическата диктатура.Да,по нейно време е правен,но не това е стратовата чочка на цивилизоване на държавата,като сравнително малък брой разбират смисъл на заглавието на статията. Съветския колониализъм няма скоро да си отиде,защото нито символите му ще ги разруши някой,нито пък ще се отстарни руския ненужен апетит към Бългаия. Впрочем този апетит се подържа от комунистите.Но точно те в никакъв случай няма да разрешат да се съборят паметниците на съветските агресори.

 7. Пендо,ама какво говориш бе колега-паметниците не са били български.
  Построени са по проект на българи,построени са на българска територия,строителите и архитектите са българи,както и самите строители.Открити са от български държавни(комунистически) функционери.Къде виждаш нещо небългарско.И днес българската държава се грижи за тях.
  И днес българската държава арестува хора,които протестират срещу символите им-война,агресия,окупация,комунизацитя,диктатура,кръв, смърт ,унижения на български гарждани.

  Кое е не е българско при тях.

  Не е само Вълко Червенков инициатора за тяхното построяване.Какво значение отдаваш на факта,че “бил отречен от Партията”.Да не би да изразяваш разочарование от действията на комунистите.Те както убиват,така и съживяват.
  Но в последното си изречение си напълно прав!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.