Орбан се натъкна на американски санкции заради Русия, да се готви Борисов

 
Hungary: U.S. Bans 10 Hungarian Citizens From Entry
October 17, 2014 |

The U.S. government has banned ten Hungarian citizens, allegedly including several Hungarian government officials, from entering the United States, Portfolio reported Oct. 17. According to the U.S. Embassy in Budapest, there is “credible information” showing that the individuals, whose names cannot be disclosed because of U.S. privacy rules, are involved in corrupt activities. Several Hungarian media outlets have reported that Ildiko Vida, the head of Hungary’s National Tax and Customs Administration, and Arpad Habony, an adviser to the prime minister, are among those banned, prompting some to say that the move is politically motivated. Relations between the United States and Hungary have been strained for the past four years because of Hungary’s strengthening ties to Russia.

 

Отношенията между САЩ и Унгария са в застой през последните 4 години заради засилващите се връзки на Унгария с Русия, е най-важното изречение от горното съобщение в текста на английски.

 

 

„Стратфор” информира за санкции срещу високопоставени унгарски чиновници под формата на забрана да влизат на територията на САЩ, независимо от факта, че Унгария е съюзническа държава в НАТО.

 

Това е доста интересна новина и за България, в която напоследък приближени на Борисов го „величаят” като „българския Орбан”.

 

Казано в резюме, „Стратфор” дава да се разбере, че

поклоните на унгарския премиер Виктор Орбан към Путин явно са прелели чашата на търпението във Вашингтон.

 

Въпрос на време е това да се случи и по отношение на България, където Борисов се хвали, че би се постарал да построи „Южен поток” при първа възможност и че Путин му имал уважението по този повод.

 

Днес сайтът „Фрог нюз” разпространи твърдение на свои източници, според които централата на ДПС получава от доста време мълчалив отказ по повод желанието на партията да направи официално посещение в САЩ. От Вашингтон отказвали любезно, но твърдо на партийния председател Лютви Местан.

 

До се готвят за нещо подобно и от ГЕРБ, чиито водач не скри раздразнението си от проатлантическия документ „Визия 2020” на служебния министър на отбраната Шаламанов, нарече „бракми” американските изтребители, споменавани като потенциална алтернатива на съветско-руските в българските ВВС и т.н.

 

Разбира се, такова охлаждане на американския ентусиазъм в подкрепата за Борисов едва ли ще бъде демонстрирано публично и декларативно, освен ако Борисов съвсем явно на легне на килимчето пред нозете на Путин като кученцето, което му подари.

 

До нас достигат само публичните реплики на Борисов , плод на раздразнението му във връзка с идеята ( от страна на реформаторите) в преговорите за нов кабинет да бъде включвана „антируската тема” ( както се изрази той).

Какво ли знаят още за руската връзка на Борисов доста по-осведомените от нас американци, на които това им е работата?

 

Авторът не си представя, че позицията на Борисов срещу санкциите на запада срещу Русия, за чиито мотор се смята Белия дом, ще му се размине без да бъде „забелязана” във Вашингтон.

 

Вярно е, че Борисов е „цар” да обръща палачинката, но чак да се направи на Ануар Садат и да копира преобръщането на египетския президент за една нощ от съветски в американски съюзник ( с обратен знак в нашия случай), едва ли може да си позволи.

 

Приемете този текст като продължение на статията в ivo.bg от 27 септември със заглавие „Виктор Борисов като Бойко Орбан”. Нищо чудно да има и трета част на тази статия.

30 мнения за “Орбан се натъкна на американски санкции заради Русия, да се готви Борисов”

 1. не мисля че това е много коректно от страна на САЩ,все пак каква ще е позицията на Виктор Орбан и унгарското правителство си е тяхна работа

 2. според мен не отиват на добре работите в ЕС,на следващите избори за европарламент като нищо ще спечелят партиите на лудите – англия-фараж,франция-льо пен,италия и там има някви луди в парламента дето са сформирали група за приятелство с путин,тия всичките си вдигат гласовете,което е тревожно !

 3. (запис)
  …Това мене не ме засяга, мене сичките партньорски служби са ме награждавали,нема к`во да говориме…А, ве, Ваньо, к`ви беха тия там при Мишо, митничари ли, некви, полицаи ли, виж да опраиме работата, че съм обещал на Първанов!… Аз Южен поток че го построя за нула време, нема шистов газ, че съм обещал на Путин!…

 4. A ! Каква стана тя сега ?
  Вашите кремълски господари отдавна добивали шистов газ като използват американската технология „хидравлично разбиване” – Фракин
  —————————————-Като Ви казваме, че сте предатели на България, не грешим !
  —————————————-14.08.2014г
  препечатано от:

  ПОСЛЕЗАВТРА
  електронная газета
  —————————————-

  Защо Русия използва Фракинг ?
  —————————————-

  “Газпром” и неговите дъщерни дружества активно прибягват до използването на технологията „хидравлично разбиване” – Фракинг .

  Всяка година броят на случаите на фракинг се увеличава. А “Газпром” обявява още и още нови търгове за такива дейности.

  И сега Русия попада в неудобна ситуация. Наистина, на фона на една безмилостна критика за добива на шистов газ, както и използването на хидравлично разбиване, структурите на “Газпром” също извършват грехове с използване на хидравличното разбиване за увеличаване на производството.

  Удобният “варварски” метод
  ————————————————————————–

  “Газпром Нефт Оренбург” – дъщерно дружество на “Газпром нефт”, направи първото многоетапно хидравличното разбиване в карбонатни резервоари.

  В източния сектор на Оренбургското нефтогазокондензатно находище е било извършено многостепенно разбиване в хоризонтален сондаж.

  Подобна технология се използва и при производството на неконвенционален природен газ, включително шистов.

  Наистина , руските енергийни компании използват хидравличното разбиване в така наречените “трудни за добив залежи”. Когато находището е изчерпано и престава да дава големи количества газ или нефт,при някои от тях се “изсмукват” или “доизсмукват” необходимите резерви от въглеводороди.

  И чак след това находището “умира”. Подобен процес се случва при добива на шистов газ, когато кладенеца изисква “изстискване”.

  Това ни напомня думите на руския президент Владимир Путин, който наскоро остро “заклейми” използването на хидравлично разбиване, и го нарече варварски метод.

  “За нас това (добива на шистов газ) днес не е актуално. Ако технологията се усъвършенства, ние не изключваме тази възможност. Ако ни притеснява (добива), то е само от съображения за опазване на околната среда, тъй като шистовият газ(т.е. -фракинга) – това е един много варварски начин за добив на минерални ресурси “, – твърдеше Путин.

  Въпреки това, както можем да видим, руските фирми не обръщат внимание на думите на своя президент, и прибягват до удобното “варварско” хидравлично разбиване. И това е разбираемо. В крайна сметка, през миналата и тази години имаше заплаха от снижаване на производството на природен газ в Русия. Особено за структурите на “Газпром”.

  За тях, използването на хидравличното разбиване е единственият и законен начин да се поддържат нивата на добив на газ.

  Справедливо е да се каже, че Русия и Украйна отдавна използват хидравлично разбиване с цел “подсилване” производството на нефтопродукти. В Украйна, в повечето случаи, думата “хидравлично разбиване” се заменя с по-целомъдреното – “интензификация на производството.”

  Но в случая с Русия, днес се вижда използването на нови технологии, които са създадени в Съединените щати и се използват за добив на шистов газ.

  Хоризонтално сондиране ви позволява да извършвате многоетапно разбиване на един сондаж за увеличаване на производството,като едновременно се въздейства на няколко пласта.

  Но Оренбургското находище не е изключение. На Вингапуровското находище, разработвано от “Газпром нефт” чрез дъщерната компания “Газпромнефт-Ноябърскнефтегаз”, също наскоро въведоха в експлоатация хоризонтален сондаж.

  Там за първи път в Русия се проведе десететапно хидравлично разбиване. Дотогава, максималният брой етапи в един хоризонтален кладенец на “Газпром нефт” не надвишаваше осем.

  Американска връзка

  Резултатът определено впечатлява. Производството се увеличава с около една трета в сравнение с резултатите, получени за хоризонтални сондажи с по-малко етапи на разбиване.

  “Газпром нефт”, прие програма за работа по тази категория залежи и, съответно, с помощта на хидравлично разбиване до 2020 г., тъй като ерата на фракинга в Русия е в самото си начало.

  Освен тези фирми , хидравличното разбиване използват и други дъщерни дружества на “Газпром”. “Востокгазпром” още от 2010 г. насам по този метод експлоатира Мильджинското газокондензатно и Северо-Васюганското находища.

  Тази година, “Газпром нефт”, проведе първото на полуостров Ямал хидравлично разбиване в Новопортовското находище.

  Работата на полуостров Ямал се характеризират с висока сложност на геоложката структура. След фракинга , всички кладенци са увеличили средно
  5 пъти своя дебит.

  Следва също да се разбира, че “Газпром” отдавна не само експериментира,а и използва хидравлично разбиване на “макс”.

  Вече споменатото Новопортовско находище – това е най-богатото на нефт и газ на полуостров Ямал. Резерви там надхвърлят 230 милиона тона петрол и 270 милиарда кубически метра газ.

  Всъщност, за работа от такъв мащаб, “Газпром” ,а и не само той ,ще трябва да използва съвременни технологии за хидравлично разбиване, които в Русия няма.

  Нека си припомним думите на ръководителя на “Газпром” Алексей Милер.

  “Ние разполагаме с технологии, ние имаме опит, така че аз мисля, че можем да издигнем лозунга: ако имате шистов газ, ние идваме! “Газпром” има опит и собствена технология за добив на въглищен метан. Технологиите там са същите, както с шистовия газ “, – заяви той.

  Макар че, все пак технологиите са различни, затова руските газови компании започнаха масово да привличат американски партньори и технологии за хидравлично разбиване.

  Целта е ясна – да се увеличи производството от газовите и петролни залежи, които са били проучени и разработени в съветския период.

  TNK-BP по-рано възнамеряваше да използва американска технология за фракинг заедно с хоризонтално сондиране за повече от половината от техните кладенци. Сега с тези проекти се занимава наследникът на TNK-BP – компанията “Роснефт”.

  Освен “Газпром нефт” и “Роснефт” ,хидравличното разбиване планира да използва и компанията “Лукойл”.

  Освен за Русия , такива планове са изгодни и за доставчиците на персонал и оборудване за провеждане на хидравличното разбиване, по-специално дружества Schlumberger, Weatherford International и CAT Oil, принадлежащи към най-големите в тази област.

  И шефът на най-голямата руска нефтена компания “Роснефт” Игор Сечин изрично призна, че промяна в подхода към производство и масово използване на хидравлично разбиване „ни позволява да станем технологично по-развита компания.”

  “Роснефт” през 2013 г. започна да използва технологията хидравлично разбиване в 50 кладенци. За сравнение, в предходната година фракинг е приложен само в три кладенци.

  Сега в Русия активно се проучва възможността за използването на фракинг при добива на шистов газ, и нещо повече, нефтът от шисти, чиито резерви в Русия, са много повече, отколкото в Европа и Украйна.

  Следователно, “доусъвършенстването” на хидравличното разбиване върху техните собствени изчерпани полета,м позволява на “Газпром” в бъдеще бързо и със собствения си опит, да започне разработването на неконвенционални залежи на газ и петрол.

  Превод
  ВАСИЛ КОСТАДИНОВ

  ———————————-
  http://poslezavtra.com.ua/zachem-rossiya-ispolzuet-gidrorazryv/

  =======================================

 5. За жалост, такива представители на политическия ни “елит” се добутаха до парламентарната ясла в резултат на последните избори, че човек напълно да се отчае. Като гледам, няма гадост, на която да не са готови, естествено, все “в името на България, стабилността и добруването на народа”. Мога да изброя вече и поименно кои влизат в групата на “народа”.

  А държавата вече така се оглозгана, че вече няма нищо по скелета й. Но това не плаши елитите наши – ще вземат заеми, докато има кой да дава, пък после ние ще ги изплащаме, че и правнуците ни. На този фон историята с КТБ се очертава като най-големия пладнешки грабеж на “прехода”. Ако добавим и 300,000-те руски фирми, които с години не са плащали нито стотинка данък, въпреки реализираните огромни обороти. Лисва само Симо Саксът да призове да гледаме “позитивното в нещата”…

 6. За мое удоволствие и аз, като Иво мога да кажа:
  – Казах ли ви!
  Демокрациите са силни и богати, и могат да си позволят да забавят, но не и да забравят.
  Когато руските тролове се бяха самозабравили през лятото, под еуфорията на руската агресия в Крим и Украйна, предвидих, че ще последват санкции и срещу руската пета колона вътре в САЩ,ЕС и НАТО.
  Примерът с Батето Славков/бог да го прости/, логично следваше да бъде продължен и към отявлените русоблизци, които папкат благинките на демократичния свят, а храчат по новата Родина на децата си Америка и Европа. Очаквам приятни сценки на салто морталета в едно грандиозно енергошоу… И организаторите на “грандиозното” авиошоу от 2 самолета, за демонстриране на “величието” на руските бракми, ще влязат в списъка.
  Студената война ще се играе по правилата – ако ще е студ, да е!
  Колкото до шистовия газ, то си беше ясно. Борисов забрани на американците дори и да проучват за находища в България, сега ще разреши на Путинките да овладят монополно и проучванията и добива и пак да държат България за гушата.
  Но Хилари Клинтън догодина ще е президент на САЩ. Тогава въжеиграчите на каква бодлива ще им се наложи да скачат…!

 7. Съжалявам, че не е по-темата, но тоу що попаднах на следната новина:
  “Новият еврокомисар по енергетика: „Южен поток” ще бъде спрян!
  Марош Шевчович предпочита Брюксел да подкрепи алтернативния „Южен коридор”, който ще доставя синьо гориво от Азербайджан.

 8. Жалко, че ЕС не могат да въведат подобни мерки за нашия елит! Ще е даже прекрасно – един куп родни политици, издатели, предприемачи и половинките им с ограничения в придвижването.

 9. Партията на Орбан само преди шест дни спечели местните избори в столицата и в още 20 от 23 големи градове. Явно и Орбан и унгарците са страшно притеснени от решенията на администрацията на САЩ.

 10. Сега ще сме свидетели на един гърч на българските т.наречени десни политици,защото много им се объркаха сметките,а и новините от Брюксел за ЮП са много неприятни за тях.

 11. И спомняте ли си, колко “лесно” и без “съпротива” бе склонен Тиквонии да разпореди да бъде прието това искане на някаква група “специалисти” и “протестиращи за спиране на проучванията за наличие на шистов газ в България и изгонването на Шеврон (за да освободят мястото за Газпром)и премахване на конкуренцията в тази сфера? И това, ако не е национално предателство и действия в интерес на чужда държава, не мога да определя, че е нещо друго!

 12. Уважаеми Любене,явно и Вие се подвеждате по традиционната за народа инерционност.Да,действително хората в България ,които са хронически и перманентни привърженици на Руската политика са сериозен фактор,но този фактор има политическа окраска,меко казано. Т.нар. русофили или петоколонаши са нищо повече и нищо по-малко от комунистическата партия.Много хора не могат да свържат тези неща,чудейки се кои ли с атези руофили,и кои ли са тези от Петата колона.Да,грамотните хора прекрасно се досещат,но е много по-изискано и точно да се посочва политическия субект,а това е комунистическата партия БСП.
  Както се вижда от самия орган на комунистите в-к Дума,както и от сайта ,комунистическата пропганда е изключително силна. Ако приемем,че има отделно от нея “русофилска” пропаганда ,тогава кои са източниците на тази пропаганда? Това е разбира се същия фактор-комунистическата партия.

  Ако допуснем,че има и пропаганда на “петата колона”,елементарната логика води до същия въпрос,а кой е нейния източник.Отговорът е пак същия-компартията.
  Кардиналния въпрос за паметниците на съветските агресори у нас води до аналалогични въпроси-кой вдигна тези паметници-всеки случай,никакви русофили и петоколонаши не са ги построили,а българските комунисти.

  прекомернотои изплване на синонимни названия по отношение на комунистическата сган само раздвоява и обърква много хора,особено малдите поколения.

  Иначе анализа Ви е просто перфектен.

  Америока и запада съвсем погрешно допуснаха,че комунистите може да се трансформиратв хора.Но уей!

 13. “Разбира се, такова охлаждане на американския ентусиазъм в подкрепата за Борисов едва ли ще бъде демонстрирано публично и декларативнo”

  Защо не след като това се наблюдава сега в отношенията с Унгария и Орбан публично и декларативно

 14. Очевидно, след тъпата изцепка на тролчето KRISI /КРЫС-и/ по темата “шистов газ”, прапагандните й напъни продължават. След съдбата на плодородното добруджанско поле, днес се е загрижила за украинския фашист Кличко и за съдбата на европейския парламент след предстоящите избори.
  Трол с широко амплоа!

 15. А дали забраната за добив на шистов газ в България не е с цел определени хора да станат собственици на земите, където отдавна се знае, че има такива залежи.-“Валентин Златев прилапа залежите от шистов газ
  Бойко превърна Златев в най- богатия българин
  Бойко превърна Златев в най- богатия българин
  Валентин Златев се оказа концесионера на залежите от шистов газ край Нови пазар. Няма да има нито търг, нито конкурс, защото директорът на „Лукойл” за България вече е купил земите с находището. Залежите, които ще стигнат за 300 години, бяха представени от правителството като сигурен източник на крупни финансови постъпления в държавната хазна. Само че се оказа, че печалбата ще отива директно в джоба на Валентин Златев, пръв приятел на премиера.” Това е публикация от 2011 г.

  “не мисля че това е много коректно от страна на САЩ,все пак каква ще е позицията на Виктор Орбан и унгарското правителство си е тяхна работа” Г-жо, много си противоречите в едно само изречение.Щом позицията на Орбан си е “негова работа”, то и позицията на САЩ си тяхна работа.
  А колкото до Орбан, не мисля, че може в рамките на ЕС да изгражда диктатура, както се опитва.И Борисов се опита, по примера на Орбан, ама котка му мина път.И след като се направи на мъж пред г-жа Клинтън , сега да не чака благословията на САЩ.Не знам и Меркел колко ще му помогне, след като Берлускони му беше пръв приятел, а връзката му с него е през Путин.

 16. Това има и положителна страна – ще изчезнат троловете, които упорито твърдят, че ББ е кукла на американците.

 17. Не е възможно шизофреничното състояние на нормални хора,още повече политици,коита управляват страните се.Било то Орбан.Борисов или някой от БСП или АБВ,за Атака не става въпрос.Децата им да живеят в Америка,те да искат американски протекции,а в същото време да заробват страните си със руски неефективни проекти,да ги правят енергиино зависими от Москва.Да критикуваш и неподдържаш санкциите срещу Русия и нейната агресивна и войсвена политика и всичко това за *благото на гражданите на България*.Не благодаря.Дано се освестят американците и недопускат нашите *Московски троянски коне*да се упражняват в шизофренната си политика за наша сметка.Мислещите българи за съжаление са малко и Русия използува това за да ни яха. Надявам се натискът отвън да бъде по голям и спре нашата политическа паплач.

 18. http://offnews.bg/news/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_2/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%9A%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BD%D0%B0-%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD_406403.html Не е по темата, но е едно от малкото положителни неща, които се случват днес по отношение на противопоставянето на съветския ботуш. Тъжното е, че което и да е ново правителство отново ще ни тласне на изток. Все пак Борисов е научил много от персоната, която е охранявал.

 19. ДО рилка атанасова – А ПЪК ОТНОШЕНИЕТО НА САЩ КЪМ оРБАН СИ Е ЧИСТО АМЕРИКАНСКА РАБОТА, НАЛИ?

 20. Орбан щял да възражда Велика Унгария. Забравяйки че, повторенията на трагедиите в историята винаги са фарсови. Да припомним какъв е финалът на бивши велики държави. Всички, до една, вкл. и нашата я докараха до дереджето, първо и неизбежно да катастрофират и, да използвам и аз клишето, “да граничат със самите себе си”. И за това, от една страна, изпитвам оптимизъм, че и ВО ще последва, ако не друго, поне политическата съдба на любимият му унгарски диктатор адмирал Хорти. От друга, жална им майка на помпаните сега маджари в духа на “колко сме яки”, опъваме се на целият ЕС, и даже на ония отвъд голямата вода.
  А за бибитко остават горчивите изводи. Сега, явно е, при неговата доказано хилядократно “чудовищна некомпетентност” няма как да извади капацитет сам да вдене, че всякакви разкрачени пози могат максимално единствено да го доведат до шпагат. На думи го играе европеец и проамериканец, на дела, откровен рубладжия. Радикално неработеща позиция особено когато се водиш мп. За това, който трябва докато не е стигнал точката от която връщане назад няма, трябва да му набие чемберите, че по-нататъшно заиграване с лилипут.ин може да МУ изяде главата. Не само по политлиния.

 21. Ако при евентуалните предстоящи преговори на РБ с ГЕРБ,РБ успее да вмени във външната ни политика позицията си спрямо Русия,за мене няма да има съмнение,че ЕС и САЩ са показали на Борисов,че досегашното му поведение по темата Русия,е недопустимо за един съюзник.Ще поживееми ще видим

 22. Скандална тайна! Няколко месеца вече лидерът на ДПС Лютви Местан прави неуспешни опити да организира пътуване на водена от него делегация в САЩ. Нито прошенията до американския посланик в София Н.Пр. г-жа Марси Рийс, нито писмата до Държавния департамент, са успели да смекчат позицията на американската страна.Отказът е поднесен дипломатично, но е категоричен, като в него не се дават обяснения за мотивите.Местан бил много ядосан, защото разчитал една визита във Вашингтон, да официализира ДПС като партия, приемана на високо ниво в чужбина.
  Изглежда само от чужбина правят правилните стъпки! / -това се разпространява в интернет не знам до колко е вярно.

 23. един трол се е разТроил по-горе. голям интерес към темата, а?
  молодец!

 24. НРБ има дълги традиции в западното ембарго. Първо гоце, сега и “либералите” от ДпС. кой, КОЙ следва…………
  Скоро ниКОЙ от “политиците” ни няма да пътува оттатък Калотина?!?
  Затова пък тези елитни “арийци” от всички страни ще имат свободен достъп до Сибирь, където ще основат новият “арийски” райХ на Путин. Могат да си основат ВААССР(“велика” “автономна” “арийска” Сибирска “свободна” РАЙхСПУБЛИКА) под жезъла на цартрап Путин , и под милостивата НЕГОВА воля!

 25. Рилка, а не е ли работа на САЩ кой да влиза на териоторията и? Или и това е предмет на унгарско-руската икономическа политика?

 26. Понеже става дума за Орбан, ето линк към една от проблематичните му речи от 26-ти юли, към унгарците в Румъния от 25th Bálványos Summer Free University.
  http://www.kormany.hu/en/the-prime-minister/the-prime-minister-s-speeches/prime-minister-viktor-orban-s-speech-at-the-25th-balvanyos-summer-free-university-and-student-camp

  Някой проследи ли изслушването на Франц Тимерманс! от 7-ми октомври? Имаше и въпроси за Унгария.

  пп: Моля г-жа Рилка Атанасова да не казва, че позицията на Виктор Орбан и Унгария (в контекста на членството си в Европейския Съюз) си е тяхна работа.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.