Обичаен протест пред МОЧА като за глухи слепци на власт

Денят на годишнината от рухналата граница между свободата и съветската зона на Берлин премина в София по обичайния начин.

 

Обичайно, както години наред, протестирахме пред българската разделителна линия между свободата и подкрепата ( туземно институционална, чисто московска, партийно- герберско-социалистическа и т.н.) за символиката на съветската окупация на България.

 

Обичайно се събрахме за целта пред Монумента на окупационната червена армия (МОЧА).

 

Обичайно настояхме този монумент да бъде преместен.

 

Обичайно беше, че нямаше нито един български телевизионен екип.

 

Обичайно имаше няколко провокатори.

 

Необичайното беше, че този път никой не ми счупи плаката с надпис „ СВОБОДА ИЛИ СССР” ( както стана на 9 септември на същото място).

 

Необичайно беше, че полицията не арестува никой от нас и дори не поиска да ни запише данните от документите.

 

Необичайно се появи все пак българска телевизия, но от далечна Америка, която засне протестната акция, за да осведоми българите в Чикаго, които ще бъдат по-информирани от българите в България по един важен въпрос: съпротивата срещу съветското господство в България все пак продължава въпреки победилия отново лозунг „Вся власть Борисову”.

СНИМКИ ОТ БЪЛГАРСКАТА БЕРЛИНСКА СТЕНА НА 9 НОЕМВРИ 2014 г. ivo.bg

IMG_2273

IMG_2270

IMG_2275

24 мнения за “Обичаен протест пред МОЧА като за глухи слепци на власт”

 1. “Вся власть Борисову”? Къде го виждаш това, Иво? Верно, че на Борисов му се щеше, за някакви 121 депутати фантазираше, но няма такова нещо! И това прави огромна разлика! Създава друг тип натиск, друг тип контрол.

 2. Към Женя Георгиева:
  Виждам, че се опитваш да ме предизвикаш ( дори ме нарече циник и ме обвини в оплюване на явно любимото ти ново правителство, заради някои реформаторски примеси в него). Все пак ще се въздържа да ти отговоря подобаващо…

  Цялата власт за махането на МОЧА е в ръцете на Борисов от много години насам ( в общината и с малки прекъсвания- в държавата). Ако точно ти не признаваш (вече ) това, явно е по добре да не радваме някои хора с подобни пререкания тук.
  Приятни сънища.

 3. Докато целият бивш соцлагер празнува падането на Берлинската стена у нас ни пробутват социологическо изследване, че фигурата на Тодор Живков се радвала на 55% одобрение. Ето моя коментар по темата Живков: Положителната нагласа към Тодор Живков е проява на невежество и НАРОЧНА грешка в образователната система.
  Представете си, ако трябваше да има 1 верен,утвърден от историците, отговор на въпросът “Кой беше ТЖ?” и от верния отговор да зависи дали ще те вземат на работа или в университета. “ТЖ”, както се шегуваше Радой Ралин значи: Тежкия Живот. Същият има най-малко 20 епиграми отнасящи се за Първия секретар на БКП. Ето пък какво е казал Христо Радевски
  по случая Живков: “Мълчанието, то се знае е злато, / но и брътвежа… [Прочети целия коментар] злато е когато, / чрез него се продава-/ другар или държава!” Какво по-точно определение за Националния предател Живков, които на 2 пъти предлага България за 16-та република на вероломния СССР и е внушител и организатор на екзекуцията на Трайчо Костов -човекът, който всъщност го е издигнал в партийната йерархия!
  Тези факти са споменати в книгата на Искра Баева, която не си прави труда да ги анализира подобаващо, а като една руска слугиня мъти главите на студентите си.

 4. Прекрасни снимки. Съжалявам, че не можах да присъствам 🙁
  Вільна Європа! Вільна Болгарія!
  Смерть ворогам!

 5. Инджев,

  Само забрави да пишеш, че сте много, ама много малко. Или по-точно – пренебрежимо малко…

 6. Към Г.Иванов
  gcherganov@abv.bg:

  Черганов, на болшевиките, за които болшинството е мерило за значимост ( в рамките на глутницата) , винаги припомням, че шепа съветски дисиденти упорито протестираха публично ( например на Пушкинския площад в Москва), за което ги арестуваха, затваряха, тикаха в лудници, тъпчеха насила заради гладните им стачки.И накрая победиха “великия” Съветски съюз за ужас на фашизоиди, като теб, които днес се оплакват оправдателно, че всъщност не били строили никога комунизъм ( просто хората били тъпи, не ставали за комунисти, било се оказало рано, не били съзрели, не били дорасли) и затова така малодушно не пукнаха нито една пушка да си го защитят, когато той се разпадна като стена от кашони.
  Няма нужда да ми отговаряш. Радвай се за въображаемия си успех, че си ме “ядосал”, но не се надявай да ми даваш тон за песен в стил “червеното знаме роди ни, ние сме на всеки километър”, защото сте за четвърти километър с опитите си да представите лудостта на комунизма за идеал, почиващ върху презумпцията, че и 90 милиона руснаци да пукнат, останалите 10 милиона ще имат привилегията след това да живеят при комунизма ( по думите на вашия Ленин).

 7. Аз се чудя, толкоз ли депутатите на РБ не можаха да договорят падането на МОЧА при уж много тежките преговори със милиционерите (уж и те се срамували от комунизъма, особено лидера им) на ГЕРБ?! Уж блестят от достойнство и демократизъм. Поне Радан да беше се появил, да се покаже като мъж. Защо само Иво се бори а другите нямали време (или кураж)? Нали софиянци били всичките модерни демократи?! 🙂
  Не ви ли е срам да го гледате този Идол насред София господа? Защо не се наредихте до Иво а чакате да ви измие лицата и съвестта?!

 8. Още повече, че ваши хора бяха грубо и жестоко нападнати от милицията! Точно заради това трябваше да сте още по-твърди! Още по-непримирими и упорити! Ако не сте готови на тази жертва, тогава не сте достойни за Свободата! Аз дори се чудя вие на Кого сте депутати ??? На идеята да има дясна партия (заради политиката) или на нещо друго?? Нещо, което и на вас не вие е ясно!

 9. Навремето си бях казал, че ще повярвам,е нещо се променя, когато “паметникът” на ленин бъде махнат от т.нар. площад ленин. Това обаче стана сравнително веднага. Бедна обаче ми беше мисълта за мавзолея на гошо Тарабата и, разбира се за МОЧА. Сега мисля другояче. Така, както Е. И казвам: долу! И съм сигурен, че е въпрос на време.
  Но документирането е важно за Историята. И за поколенията!!

 10. По БНТ съобщиха, че започват излъчването на поредица от 6 документални филми, посветени на 25 -годишнината от „падането на комунистическата диктатура”.
  Мисля, че на фона на публикуваните тези дни социологически изследвания, според които негативното отношение към Тодор Живков се било стопило до 25 % и че преобладавало носталгично отношение към онези години на сигурност, би трябвало много да внимаваме КАКВИ ТОЧНО документални кадри, преразкази и анализи ще ни поднесе тази поредица на конюнктурната БНТ. Защото няма причина да се има доверие на една медия, която като почти информационен монополист в началото на прехода не посмя да информира обществото какво точно се случва – един класически преврат (по комунистически), включващ симулиране на падане от власт, последван от „диво” прехвърляне на собствеността от държавата към коменклатурата и отново завръщане на власт, което идеолозите на преврата наричат цинично „край на прехода към демокрация” .

  Така че, има голяма опасност от манипулация на истината в полза на инициаторите на този криминален „преход” и за пореден път да се скрият наглите лица на истинските виновници за този 25- годишен посткомунистически геноцид.

 11. Г-Инджев,благодаря за хубавата инициатива,на Вас и общественият комитет.Бях там,макар и не до края/по здравословни причини/.Наистина нямаше телевизии,но…Няма да срем-нали?Много точно определение,направено от КНВЕРТОР ,за др.Искра Баева,кото при всичките си изяви е показла каква е.На ДР.иванов бих казала,че не винаги количеството значи качество.

 12. Благодаря за срутването на стената на фона на МОЧА.И това,че такива като този Черганов с регистрация в АБВ /може би на Първанов- шегичка ,разбира се/, подскочиха да ни обяснят колко сте били малко, е факт , доказващ колко много сте ги ядосали.Много се смях и на тези 55% подкрепящи ТЖ.Всички реват колко били малки пенсиите в България – ами такива са били заплатите при бай тошо.И освен , че е бил сатрап и подлога на рашите и ни е подарявал за 16-та република , на практика е фалирал държавата на 3 пъти.Скоро изнесоха факта, че по време на преврата на 10-ти Ноември сме имали ок 500000 , а сме имали да плащаме 1,5 милиарда по взети заеми.

 13. Не оправдавам РБ за липсата на конкретна позиция за МОЧА.
  Но винаги по-активни в отрицанието на това недоразумение, щръкнало нахално против всякаква истина и логика в центъра на София, са имали ДСБ.
  Може би не са успели да се преборят за обща позиция с останалия състав на РБ.

 14. Вчера почти във всички телевизии имаше репортажи на живо и в спомени,на събитията от деня в Германия.Веднага се виждаше огромното мнозинство посещаващо пространството около съборената стена в Берлин.Пред камерите споделиха спомени на успелите да прескочат стената и представители на онези десетки хиляди,за които отварянето на границите на ГДР се оказа по-скъпо от всички останали “придобивки на социализъма”които са имали зад железната завеса.И млади и стари аргументираха радостта си от станалото преди 25 години.Социолозите в БГ регистрират абсолютното незнание на по- младто БГ поколение за това какво е било преди 25 години-огромен процент и /!!!!/ високият процент на носталгиците по Т.Живковото време.Ето това е основната разлика в манталитета на българина с този на германеца.И по тази причина ,Германия се изправи на крака броени години след разрухата но войната,а ние тъпчем и смърдим от мъка,по оново време….!!!

 15. Ако можем да приемем въпросното “проучване” за някакво отражение на истината – тъжна работа. Но не и неочаквана. Всъщност хората и преди и сега обвиняваха системата за личните си несгоди, нищо не е по-различно. Новата система се посреща с огромни надежди, след което идва огромното разочарование, защото нещата не стават бързо и лесно.Просто сега са позабравили другата система и тази е на дневен ред.

  Ако заместим в горното “система” с “управляващи” – наблюдаваме същото. Всеки нов спасител, или група спасители (Иван Костов, Царот, ББ, разнообразни бесепета, РБ) се посрещат и изпращат по същия начин. Идоли с ограничен срок на годност. Понякога с пълна негодност, друг път и да са годни – пак няма да ги оценят.

  Просто като цяло сме от културите, които не вярват, че управляват съдбата си, ами винаги очакват някой да се грижи за това. Това е най-песимистичното…

  А на милеещите за соца – предполага се, че не е трудно човек да емигрира в С.Корея. И да си живее пак добре, колкото си иска. Хем тук ще останат по-малко, но по-нормални.

 16. Искам да се извиня за отсътвието си- не съм в София. Поздравления за достойната инициатива на Иво и съмишлениците!
  С точен рефлекс колегите от форума (изключвам червения изрод черганов ли, какъв е, който изпълзява сегиз-тогиз!) коментират честванията в Берлин и паралелни прояви у нас по БНТ най-вече. Филмът за Бъндараците снощи каза повече от много глаголствания. А за Берлин- имам резерви към коректната приказка.Никаква “студена война” няма! Има агресия на комунистическото варварство срешу цивилизования свят. Ето я накратко приказката, дедовите, слушайте сега:

  …Имало едно време една мрачна Стена.Тя изникнала, ей тъй по тектонични причини, не я вдигнал дуракът всемосковский Никитушка и неговите милиони разбойници! Стената имала много лоша слава.Разделила света, пущината! Страдали хората от двете й страни,страшно страдали! Даже някои се хвърляли да я преминат, кой знае защо, само в една посока, западната, но една жестока стража ги застрелвала!
  И тъй я карали, баби, докато се появил един добър дядя Миша, император на СеСеСерия. Той заповядал на неговите опричници да не стрелят повече по людете. Преустроил ги, значит. Това много се харесало и на други крале, папи и патриарси. Те се зарадвали когато хората сринали Стената, яли, пили и се веселили дълго, дълго… И аз бях там, ядох вурстчета, пих бира, пях фрайхайтлиде унд данцувах!

  И днес, четвърт век по-късно хората поканили пак добрия дядя Миша, да си спомнят. Но не си спомнят и дори и не споменават един много зъл юнак със Звездни Коне и Мечове, дето живеел отвъд океана, в дън -гори Тексаски. РОНАЛД РЕЙГЪН го казвали, много му помагала една изкусна вещица МАРГАРЕТ от мрачната Британландия, и той бил този, чиито Звездни коне сринали Стената, но глашатаи оглушили хората, че дядя Миша я сринал и тъй си останало вовеки веков!….

 17. И едно незабравимо музикално бягство от сивата казармена дървенящина и “шарено-котловата” простащина на ГДР-а. Доста е дълга интродукцията, но си струва, а и текстът… Знам, че ЩАЗИджийските цензори (като от ЖИВОТЪТ НА ДРУГИТЕ) са се двоумили доста преди да разрешат запис на това парче.

 18. Е

  According to Toni Krahl, the guitarist and singer of City‘every line was weighed and politically sounded out… not only by the censors, but also by the audience

 19. Ето как са работили рокаджиите от Сити

  According to Toni Krahl, the guitarist and singer of City‘every line was weighed and politically sounded out… not only by the censors, but also by the audience…

  Но поне изродите, които са ги душили, не управляват Германия. За разлика от ситуацията у нас…

 20. Я, тЪвариш Г.ИВАНОВ- Чергарски, откога не беше се тъдявал? Куда беше?
  Според тебя, колко души са необходими , за да сринат МОЧА?
  Познай от ПЪРВИЯТ път!
  Само един , или НИТО един?!?
  Но, ако дядя ТИ/ви туПин спре деньгите ТИ/ви , е доказано , че няма да остане НИТО един МОЧОфилистик. Най-много да го сринете собственоръчно , за да го “съхраните” в няКОЙ пункт за употребявани метали, срещу 30 броя жълти стотинки, поради липсата на постоянно рублево захранване!

 21. Много добре се получи вчера! Страхотно ми стоеше българското знаме(само герба му липсваше(нищо не намеквам…)…) и това на евро съюза върху окупаторите-убийци! Моето скромно мнение, е че по-често трябва да ги провокираме по този начин… Нека силата бъде с нас..!

 22. Уважаеми Г-н Инджев,ето няколко мисли от моя милост.Смисъл от протести има ,ако се протестира правилно и конкретно.

  При задължителното условие в една страна да има държава и морал.

  Република България неофициално е комунистическа държава,сиреч морал тази държава няма и на антикомунистически протести такава държава не обръща внимание.

  Всеки ден да ходи някой пред паметниците на съветските агресори,резултатите ще са същите.Точно тази комунистическа държава е решила в последния случай да не реагира и публицистично да ви игнорира.Резултатите-никакви.

  Антикомунистически протести се правят от силни антикомунистически организации и силни антикомунистически лидери.В България такива няма,защото няма антикомунизъм като фактор в политиката и живота.

  Абсолютно никакви изгледи за успех на подобни процеси няма да има,докато държавата не се декомунизира и впоследствия комунистическата пропаганда да се забрани.

  Може ли някой ,който е жертва на комунистическия режим да бъде награждаван посмъртно дори,но под сянката на тези паметници.

  Всичко у нас се прави под контрола на комунистическата централа.И президентите и министър-председателите,всички до един са комунистически пртежета.

  Каузата на антикомунизма у нас е загубена напълно.

 23. Антикомунисте,

  Вашият некролог е банален. Моля, поне разнообразете стилистично!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.