Доживяхме европейски президент да се крие зад позицията на българския си колега

Може да прозвучи като ирония, защото сме свикнали да се самобичуваме твърде основателно за ролята на европейски оставачи, но днес унгарският президент Янош Адер направи невъзможното да се почувстваме повече европейци от унгарците, по чийто напредък в отдалечаването от комунизма основателно въздишаме.

 

В свое изказване на конференция в София, посветена на 25-те години от падането на комунизма, гостуващият тук унгарски президент Янош Адер припомни борбата на унгарците за свобода и вметна, че през онази драматична 1956 година Западът не се е намесил на страната на този позив за свобода и демокрация.

 

Това ми даде повод да задам въпрос, свързан с факта, че нито унгарците, нито българите получават помощ от запад в надеждата си да отхвърлят комунизма с въоръжена борба. Горянското движение в България, точно както и унгарското въстание от 1956 г. в Будапеща, е разчитало напразно на западната помощ.

 

Трябвал ли обаче днес ние да постъпим по същия егоистичен начин с украинците, като участваме в затягането руската примка около врата им чрез „Южен поток”, попитах аз. Посочих и очевидния факт, че е абсурдно пожарът на зависимостта от руския газ да бъде гасен с още по-голяма зависимост от вноса от на тази руска суровина. При това е знайно от всички, че идеята за примката „Южен поток” около украинския врат възниква в Кремъл именно след украинската оранжева революция през 2004 г.

 

Пръв на въпроса ми, отправен в една от залите на хотел „Шератън” и към българския домакин на събитието, отговори Росен Плевнелиев. Казано в резюме, той изтъкна необходимостта от европейска солидарност с Украйна срещу руската агресия (словосъчетанието „руска агресия” по рано беше употребено все пак по рано от унгарския гост). Плевнелиев подчерта, че никога няма да се съгласи с анексирането на Крим от Русия и припомни посещението си в Баку, където договори 1 милиард кубически метра газ именно като реална алтернатива на руския.

 

На упрека дали няма да е егоистично (подобно на западното поведение в миналото спрямо българската и унгарската съпротива срещу съветската колонизация) да се опитваме да печелим от участието си в плана на Путин срещу Украйна ( заради „националния ни интерес” , както се изрази по-рано унгарският гост), Янош Адер намери за възможно да добави само : „ И аз мисля като президента Плевнелиев”. Лаконичността си той оправда с „липсата на време”.

 

Отговорът на смутения унгарец прозвуча като неволен европейски комплимент за България в лицето на нейния президент.

 

Ние, които имаме унизителния навик да се крием зад гърба на чужди авторитети, да се снишаваме и да се присламчваме към чужди позиции, за да не дразним руската мечка, този път се оказахме параван за една държава, като Унгария. Справка за сравнение: „ И аз мисля като Жозеф Доул”, реагира на практика Борисов при посещението на европейския политик в навечерието на съставянето на сегашното правителство.

 

Това е може би първият случай, когато не ние се крием зад нечий европейски гръб, въобразявайки си, че можем да заблудим света за нашата проруска позиция, а обратното- президент на изпреварваща България в развитието си по много показатели европейска държава зае отбранителна позиция в българския тил, отказвайки да коментира смущаващия факт на заиграването на управляващите в Унгария с Путин.

 

 

9 мнения за “Доживяхме европейски президент да се крие зад позицията на българския си колега”

 1. Браво, Иво!
  Чудесно е, че си задал въпроса. Чудесно е, че го написа!

 2. Само дето Плевнелиев последните дни не престава да обяснява, че Южен Поток бил важен проект за България.
  Вероятно по логиката за диверсификация на руските доставки чрез.. руски доставки.

 3. Много точно наблюдение на автора! Аз също считам, че Росен Плевналиев зае много точна, напредничава и модерна позиция, както за Украйна-Русия, така и за ролята на ЕС. Спомням си много добре тезата – не може в 21 век да си играем на сфери на влияние, а трябва да отчитаме РЕАЛНАТА ВОЛЯ на обществата и народите. И ето че наистина Плевналиев зае позиция, която е не просто печеливша, тя е позиция ДЕЛЕГИТИМИРАЩА руските имперски стратези(както и неоосманистки, което е не по-малко важно в делението на България между Русия и Турция, между БСП и ДПС). Просто Президентът се оказа НА ВИСОТАТА НА ПОЛОЖЕНИЕТО. Нещо, което се е случвало изключително рядко в 1300г. БГ история. И това за Унгареца е пълно потвърждение на нарассналия авторитет на БГ. Факт е че много държави в Европа просто не успяват да се ориентират в сегашната межд. какафония, а Росен Плевналиев е буквално като шофьор на немска магистрала(просто аз самия съм изумен и силно впечатлен).

 4. Янош Адер не е Янош Кадар, но за съжаление едва ли точно той е европейски президент. И той като Плевнелиев е инсталиран от своя властелин на тази позиция, която няма властови правомощия, и е само една марионетка, лишена от собствена политическа воля.
  А че се крие зад чужд гръб – спор няма. Защото не е автономен и каквото и да каже, Орбан ще му “стяга гайките”…

 5. До “benzin”
  Очевидно вие нищо не сте разбрали от позицията на президента Плевнелиев. В този смисъл ще си позволя да Ви “светна” по въпроса чрез следните две точки от неговата позиция, а именно:
  1. Южен поток би бил полезен за Бг, ако е съобразен с ЕС законодателството и по-точно с т.н. “трети енергиен пакет”.
  2. И ако е доказано икономически ефективен, на 100% “прозрачен” като юрисдикция за българското общество.

  В този смисъл позицията на президента е изключително добре дипломатически балансирана и точна. В дипломацията за разлика от физиката, няма полюси – плюс и минус.
  Пиша всичко това, защото е тъжно и най-вече, вредно за демокрацията, когато хора некомунисти и не-русофили, нападат по един глупав и пагубен начин Плевнелиев!

 6. Иво Инджев! Запомнете това име! Той е в отстояние на всички платени,”държавни” и “др”- уш медии и тежи повече от всички взети заедно. Време е, щом нещата вървят към промяна да има независимо ТВ предаване С ВЕДЕЩ И АВТОР – ИВО ИНДЖЕВ/////////////
  Тогава ще кажа ИМА ПРОМЯНА!

 7. Декларативно Плевнелиев може да не признава анексията на Крим колкото си иска, освобождаването му от руска окупация си е работа на украинците, а наша и на нашия президент е освобождаването ни от руско енергийно робство, което не може да стане с изграждането на „Южен поток“ пък било то и по „европейски правила-бла-бла“.

 8. Бих желал да добавя следното : ПРЕДИ “ГОРЯНСКОТО ДВИЖЕНИЕ” ИМАШЕ “ДОБРУДЖАНСКО ВЪСТАНИЕ” ПРЕЗ 1946Г.!!! НАЙ-МОЩНО Е В РАЙОНА НА ДУРАНКУЛАК И ШАБЛА !!! ПОВОД СА МАСОВИТЕ РЕКВИЗИЦИИ НА ЗЪРНО ,ВКЛ. И ТОВА ЗА ПОСЕВ !!! ОЧЕРТАВАЛ СЕ Е “УКРАИНСКИ СЦЕНАРИЙ” И В ДОБРУДЖА !!! Много важно е да се знае , ЧЕ В ГОРЯНСКОТО ДВИЖЕНИЕ СА УЧАСТВАЛИ ОКОЛО 1500 ДУШИ БИВШИ ПАРТИЗАНИ,ЯТАЦИ И СИМПАТИЗАНТИ НА СССР ДО МОМЕНТА !!!Тази дълга въоръжена борба срещу управлението и терора на БКП е единствената в цяла Европа !!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.