Носталгично бдение в днешното ни телевидение

Носталгици по НРБ да бъдат вкарани в едно реалити с всички екстри от онова време

Иво Инджев ⋅ септември 17, 2013

„Изненадващо се оказва, че почти 20% от младите хора в България мечтаят да живеят по времето на Тодор Живков. Това сочи изследване на Националния център за изследване на общественото мнение, проведено през юни тази година.
18% от младежите споделят, че животът по времето на социализма е бил много по-добър и предпочитат да живеят тогава.
В проучването, посветено на образователни практики за изучаване на комунистическия режим, са участвали българи на възраст между 15 и 35 години от цялата страна.
Там се посочва, че за остров Белене не са чували 40 на сто от анкетираните.
Според данните от проучването, 42 на сто от младите българи до 35 години не знаят, че Хитлер и Сталин са диктатори.
Повече от половината не знаят какво е Освиенцим и не свързват с нищо конкретно Холокоста.
Абсолютно непознат за 85% от участниците в анкетата е и полският профсъюз „Солидарност”.”

Понеже реалити програмите са адски модни напоследък у нас, имам предложение: да бъдат вкарани няколко от замечтаните по светлото минало младежи в една възстановка и да бъде заснет ентусиазмът им. За целта ще бъде достатъчно да ги поставят при следните условия:

Победителите в реалити формата да бъдат пращани за награда на обмяна на опит с другарите и другарките от Северна Корея с цел запознанство с истинския комунизъм, от който нещастните днешни българчета са така вероломно лишени.

И никакво заплащане- истинският комсомолец не трябва да ламти за пари!”

 

Припомням ( със съкращения, оригиналът е в архива на блога) отново това свое предложение от 17 септември миналата година, както и фактът, че година по-късно бях поканен да участвам в осъществяването на тази идея във „ВИП Брадър”. Предсказуемо ( за всеки , който малко ме познава), естествено не приех.

Подозирам, че са ме поканили, за да не претендирам, че съм измислил закачката, а не са ме уважили с предложение да консумирам собствената хрумка. Защото темата на въпросния „ВИП Брадър” се оказа някаква пародия на онова, което предлагах в саркастичната си публикация година по-рано.

Знам, че и да се закълна, пак ще има убедени в обратното, но наистина не съм гледал нито един епизод от въпросното реалити. Освен че нямам време за губене и не си падам по грозни сценки, скандали, сълзливо-сополиви коктейли, интриги и воайорското им проследяване, преди всичко не понасям унижението. Представете си- и чуждото, както и своето. А участието в това (само)разголване от сърце и по заповед е някакви човешки същества ( с претенция за собствена важност дори в този случай) да се откажат срещу някакви пачки от суверенитета върху своя живот за кеф на простолюдието (извинете, но това е посланието- прости сте и на това разчитаме рейтинга да привлече реклами!).

 

И все пак научих великата новина, че в един от вариантите на воайорското реалити е спечелил произведеният в телевизионна звезда внук на Тодор Живков. Няма как да е спечелил по някаква ( неясна за мен) система за изразяване на зрителска подкрепа, без наистина да станал мил и драг на драгия зрител.

 

Обещавам да не раздавам оценки за начина на Тодор Славков да влюби в себе си аудиторията чрез пиянски сцени до припадък и с дебилно смъкване на гащите ( било по сценарий, твърдят някакви заглавия по сайтовете в интернет).

 

Но не мога да не репликирам интересния факт, че вместо да бъде иронизиран „соца” ( както все по-щадящо и мило напоследък бива обобщавана комунистическата диктатура), идеята (ми) в крайна сметка се изроди до негова възхвала чрез символиката на лицето със свалените гащи, което се плези ( дори не с езика си, а с друго нещо) в лицето на всички, които смятат, че осъденият със закон режим на дядо му не бива да бъде рекламиран като нещо готино и достойно за подражание ( със смъкнати гащи на публично място).

 

Излиза, че внукът на Живков е сбъднал в лично качество на онези 20 процента от младите, които си падали по непознатия им лично режим на дядо му. Ако към младите добавите и старите, които вероятно трябва да са повече от младите носталгици по неизвестното, изненада от победата на най-просташки представилия се между всички май няма.

 

Но какво да се чудим: случило се е същото, което сътвори нахалството на „културния министър” Вежди Рашидов. Той беше обещал да създаде музей на тоталитарното изкуство, но си смъкна министерските гащи и ни се изплези, като на своя глава реши да го назове Музей на социалистическото изкуство. Тодор Живков би му ръкопляскал за рекламното преобразяване на идея, която не би трябвало да бъде омесена с нечистоплътни ръце и поднесена като благодарствена погача за едно минало, което си заслужаваше критичния прочит, но беше опаковано и продадено на поколенията в целофана на Рашидов. Отваряш целофана и вътре- Рашидов!

 

Та така се получи и с реалитито. Нали за това е реалити- да ни съобщи факта, че носталгията по заклеймения със закон комунистически режим не е параноично видение, а самата реалност със свалени гащи, показвана от днешното ни телевидение.

 

Аз ли им се криво изразих, като предложих носталгици по онова време да бъдат вкарани в реалити шоу, те ли криво ме разбраха, но резултатът е, че носталгиците си излъчиха най-представителния възможен победител в състезанието по простащина.

 

А по повод плезенето със свалени гащи ( видяхме и нашия герой Пулев да се плези след сваления гард на грозната реалност, че яде бой пред целия свят), все пак трябва да различаваме все пак езика на плезенето. Едно е да се плези Айнщайн, който е гений, друго са комплексите на нашите разплезени и разглезени деца на „соца”. Но кой да им обясни разликата между необикновения гений и обикновения Ганьо!

 

 

16 мнения за “Носталгично бдение в днешното ни телевидение”

 1. Няма да коментирам само цитрам: Батков: “Но нека се върнем на финансовото състояние на Левски. Няма да крия, че е силно затруднено. Има забавени заплати, но се надявам да се стабилизираме. Аз съм умерен оптимист. Времето на Чорни няма да се върне в Левски – накратко казано няма да хвърляме пари на вятъра”

 2. Малко трудно ми е да коментирам шоуто, защото и аз не съм го гледал. Все пак, Т. Славков е избран, вероятно, по няколко причини. Просташкото му поведение импонира на таргет групата на самото предаване. Л@йно в целофан, това е доста “добра комбинация”. Очаквано добра, от маркетингова гледна точка.

 3. ВАЖНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ!
  МОЛЯ, ЧЕТЕТЕ ТАЗИ НОВИНА САМО СЛЕД УПОТРЕБА НА СИЛНИ ХИГИЕННИ СРЕДСТВА!

  Лидерът на “Атака” Волен Сидеров е на посещение в Русия, съобщиха от пресцентъра на партията.

  Той взел участие в сутрешната среща с медиите в Държавната Дума заедно с депутати от фракцията на Либерално-демократическата партия на Русия и лидера й Владимир Жириновски.

  Сидеров заяви, че в България има много хора, които са приятелски настроени към Русия, но нямат възможност да изкажат своята позиция от висока трибуна, обявиха от пресцентъра на “Атака”.

  “Приемете от името на българския народ нашите най-сърдечни уверения, че геополитическите интриги на атлантическите играчи не променят мислите и чувствата на нашите съотечественици”, отбелязал националистът.

  “За нас е важно да знаем мнението на българите. Изявленията и действията на ръководителите на държавата често влизат в противоречие с това, което иска народът.

  Българският народ ни е благодарен за това, че го освободихме от турско робство, но той беше въвлечен в коалиция срещу Русия в Първата и Втората световни войни, а сега го въвличат в икономическа война.

  И всичко това става чрез ръководителите на държавата. Днес в българските медии просто е невъзможно да се каже нещо в полза на Русия. Появи се мода на антируски изявления”, обявил на свой ред Жириновски.

 4. Първо отнемаш възможността на хората да извършват доблестни дела, за да не почувства някой истинско чувство на гордост. Гордостта, когато е истинска, е страшна сила. Тя създава мощна синергия. Властта винаги се страхува от Гордостта.
  Но хората са горделиви. Имат нужда от гордост. Затова, второ, избираш най-унизителното чувство и го наричаш гордост. Така хората, непознали гордостта, но милеещи да я почувстват, биват лесно подмамени. И срамът да си съвременен българин вече се нарича гордост да си българин по принцип.
  И тогава вече идва третото – осребряване на подмяната. Такъв човек, който се чувства горд от нещо, което го посрамване пред околните, може да бъде покорен роб и да прави ВСИЧКО, за да си получи поредната порция поводи за срам, от което да се възгордее още повече. Може да цъка СМС-и, да избира отново ББ или БКП, да плаче за соца (не е ли това най-срамният период от историята на БГ), да обича окупаторите…
  Още от люлката всяко българско дете се подлага на поредица от унижения, за да е минимална вероятността от него да се пръкне нормален човек. Свободен човек. Още от люлката.

 5. За незнанието на фактите от живота през комунизма нашите деца мога да благодарят на ченгетата окупирали образованието! Учебниците са още от комумистическо време, лъжите в тях се преповтарят, “учени” от типа на Божидар Димитров, Митьо Гестапото, Искра Баева направих и невъзможното за да не се променят учебните програми по история! Нищо не дават да научат децата – само комунистическите лъжи и демагогията от татовото им време.
  Затова нищо чудно, че младите хора “мечтаят” за комунизма – той винаги е бил утопия и по тази утопия не един и двама учени и умни хора са залитнали!

 6. Плутокрацията не е победила изведнъж. От началото на индустриализацията досега, властта на богатите се развива на приливи (революции) и отливи (реставрации на аристокрацията). След всяка реставрация аристократите са се присмивали на плутократите, че не умеели да управляват. Същото правят и днес плутократите по отношение на технократите (комунисти, фашисти и др.). Днес от аристокрацията е останало едно престижно нищо. На власт навсякъде са плутократите (капиталистите).

  Но не си мислете, че с технокрацията е свършено. Напротив, след последната плутократична реставрация, ще последва нова технократична революция (нова комунистическа, нова фашистка или нещо друго ново, което не можем дори да си представим). Може да се случи в САЩ, Китай или Русия, или съвсем на друго място. Но ще се случи, защото необходимостта от технократично управление в този плутократичен свят придобива все по-реалистични измерения.

 7. Точно това е основната идея на плана Голгота на Андропов. Да бъде върнат капитализма, но в най-примитивен и свиреп вид, контролиран от комунистите; за да могат хората да се отвратят от него, и да се върнат към “светлото бъдеще”. Ако данните на този център са верни, нещо в което силно се съмнявам, значи плана Голгота частично е сработил.

 8. Аз също не гледам това “шоу” но си мисля, че то съществуваше и по времето на любимеца на “интелектуалците” и артистичния свят
  Ламбо, който пишеше сбогом със “з”. Доколкото си спомням той е бил и партиен секретар на Народния Театър. Не съм забравил, че през 2008г. хвърли около 10 милиона да дойдат в България разни руски ансамбли, за да ни веселят с казачоци и частушки, въпреки че и тогава нашата култура, а и не само тя се нуждаеха от средства.

 9. Дядо му беше “ГЛУХ, НО ПОСЛУШЕН”
  /на Москва/…
  за което сдоби се с наземни блага. Днешният му ореойл
  се поддържа от Лук-ойл.
  За да има силна спойка
  и ни грабят с упойка.
  Но ще дойде ден в който
  всеки ще поиска своето.
  След всяка агитация –
  да плащат РЕПАРАЦИЯ!

 10. По непреодолимата логична квалификация, че българската държавна телевизия е комунистическа, названието на посочения център би трябвало да се нарича:

  “Комунистически център за изследване на комунистическото мнение на комунистическа Република България и комунизирания народ”

  И всичко заспивва. Защо е нужно комунистическите институции в страната да имат неадекватни на тяхната същност названия.
  То се видя, че сме обречени да живеем сред комунистически стереотипи и пропаганда. Даже най- добре е и държавата да се нарече
  Комунистическа Народно-Демократична Руска Полурепублика Полу-България.

  Това название да е валидно до събаряне на паметниците на съветските агресори и българските комунистически бандити.

  Иначе не върви една държава да се обяви по конституция, че е независима и свободна страна, а нейния народ съвсем покорно и дисциплинирано да заспива и се буди под сянката на паметниците на световните агресори- руснаците.

  Впрочем будене няма и не може да има. Българите са най-заспалия народ в света. Спи и хърка като за световно.

  Разумно е предложението да се върнат екстрите на комунистическия режим , или само за тези проценти от българите, които милеят за същия.

  Първата екстра е да им се вземат международните паспорти и да се върне реда за закупуване на автомобили с гратисен период на чакане 14 години и само за съветски коли Лада и Волга, които не се произвеждат вече. Ами да чакат докато започнат да се произвеждат.

  Приятно чакане, малоумници такива!

 11. Какво можем да очакваме от хора гласували за внука на Т. Живков.Един изнасилвач,осъден и лежал в затвора?

 12. АНТОНИО, КОЙ не НЕ е плутократ?
  Аристокрацията?
  Тя може само ЕДНО нещо – да “управлява”,друго нищо НЕ може, т.е. априори ТОТАЛно е “обвързана” с ВЛАСТТА, толкова ТОТАЛно, че даже НАСЛЕДСТВЕНА.
  ТОТАЛно , НО все пак НЕ и колкото твоите ментори – МЕНШЕВИШКИТЕ “большевики”!
  А доколко “успешни” са и “едните” и “другите” като “управляващи” – можеш да прецениш, като видиш КОЙ ги е заменил – КАПИТАЛизмЪт!
  “Революционният” им “технократизЪм” ги доведе до крах ПРЕД технократичната революция на КАПИТАЛизЪма!

 13. Г-н ТОДОРОВ, ТОТАЛният “социализъм” може да “породи” само ТОТАЛен “КАПИТАЛизъм”!

 14. Над 80 процента от руснаците подкрепят Путин въпреки срива на рублата!!! – Въпросът е, защо не са 120%???

 15. Веднъж говорих с един оператор в телевизията, който ми разказа следната случка със внука на бай-тошо.
  Когато са приемали децата за чавдарчета, малкия тодорчо в последния момент, пред тълпа от деца в сини връзки и родителите им по най-комичен начин избягал от трибуната и отказал да приеме Комунистическото Кръщене!
  Наложило се да го гонят из навалицата и да го дърпат насила. Голямо излагане, голям смях.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.