Чуждоземец опонира на нашенец в политологичен спор

 

В голяма почуда изпаднах по време на конференцията „25 години свободна България” ( 10 и 11 ноември 2014 г.) в софийския хотел „Шератон”, когато чух изказването на политолога Иван Кръстев. Реших, че не съм проследил достатъчно внимателно дълбоката му логика, която в разрез с всички оратори от България, Албания, Сърбия, Македония, САЩ и т.н., препоръчваше нещо драстично различно: не просто да се съобразяваме с Путин, но на практика Западът да легитимира любимото му ( мъртвородено) „дете”, кръстено „Евразийски съюз” на дядо си СССР.

 

Но тази препоръка се оказа нещо повече от импровизация. Появи се оформена като статия, подписана от нашия сънародник в съавторство с германски политолог и беше тиражирана в български медии напълно безкритично.

 

Че кой да й опонира в Болгария?

 

Путинофилите си хвърляха ушанките във въздуха от радост, а смълчаните прозападни коментатори, доколкото изобщо имат медийна трибуна извън интернет, не обичат да изпадат в ролята на американски слуги, за каквито автоматично биват обвинявани, щом не се съгласяват с удобни за Путин пропагандни тези.

 

Основната идея на статията, подписана от Иван Кръстев и германеца Марк Леонард ( който не е единственият наемник на Кремъл в германската коментаторска общност) е същата, като онази, формулирана в изказването на нашия съотечественик на конференцията в София: Западът трябва да признае Евразийския съюз чрез преговори с него като равнопоставен субект.

 

Иначе казано, двамата предлагат благовидна форма на западна капитулация пред играта на Путин с картата на евразийската постсъветска периферия, изнасилена да участва в маниакалния проект за противопоставяне на целия свят и особено на САЩ, набедени от Кремъл за презокеански върколак, дебнещ да сблъска ЕС и Русия заради едната лудост на Вашингтон да доминира планетарно на всяка цена .

 

Дали пък тази толкова удобна за кремълско логаритмуване теза не е истинската причина нашият сънародник да се окаже сътрапезник на самия Путин, за което вчера ни уведомиха доста български медии с преразказ на самия Иван Кръстев с неговата версия за тази висока чест?

 

Честно казано, при толкова много фронтове, които съм си открил ( по тази и други теми),направо се зачудих как да реагирам на това предизвикателство, без това да ме вкарва в тунела на поредна лична колизия с един от известните локомотиви на българската политология, паркиран от доста години на луксозната виенска гара, от която периодично ни съобщава умни мисли.

Някои много зли езици твърдят, че (златен) пръст в това има Валентин Златев, съученик на Иван Кръстев ( подозиран като дискретен идеолог на създаването на ГЕРБ) и неофициален началник на Бойко Борисов, а също и негов ятак на сбирките му с Георги Първанов. Но може ли човек да вярва на зли езици за златни пръсти, Златеви и др. подобни преразкази без доказателства, разпространявани от разни русофоби?

 

Природата обаче не търпи вакуум- намери се достоен отговор и то от руски автор. В края на краищата не всички ( руснаци) се подмазват на Путин!

 

Владислав Иноземцев, директор на Центъра за изследване на постиндустриалното общество, е отговорил на Иван Кръстев в статия, публикувана в сайта vedomosti.ru, озаглавена „Оригинал и менте. Възможно ли е взаимодействие между ЕС и Евразийския съюз”?

 

ПРЕВОД ЗА ivo.bg, ВАСИЛ КОСТАДИНОВ

Поради липса на адекватен партньор на Изток, не е необходимо ЕС да се подмазва на неадекватния.

Наскоро в Лондон, двама известни политолози – Иван Кръстев и Марк Леонард – публикуваха текст, в който твърде нетрадиционно за европейци стигат до оценка на настоящата политическа ситуация и руско-европейски отношения.

Авторите предполагат, че ЕС се е стремял “бавно да разпространява [своя ред] на целия континент, и в крайна сметка – на цялата планета”, и само “анексията на Крим от Русия принуди европейците изведнъж да осъзнаят”, че е малко вероятно да успеят. Защо са толкова убедени в “експанзионостичния” характер на ЕС, не е ясно. В целия текст политолозите смесват понятието “европейски ред” (който, струва ми се, никога не е съществувал) и постмодернистката структура на Европейския съюз, в която в действителност са направени много политически иновации.

Кръстев и Леонард уличават Европа в неразбиране на интересите на Русия и неумение да се прави бизнес с нея като с равноправен партньор (защо трябва да се разглежда като такъв, не се обяснява). На европейците се предлага да признаят грешките си и да започнат да си взаимодействат с Русия – не във формат ЕС – Русия, а във формат ЕС – Евразийски съюз. Това, смятат авторите, ще помогне на Путин “да не се чувства уязвим в страната[собствената]” и ще осигури на европейците “коеволюция” с Русия.

С цялото ми уважение към двамата автори, не мога да се съглася с нито една от техните тези, с изключение на първото изречение: “В света на Путин границите може да се променят конспиративно, международните институции са безсилни, а икономическата взаимозависимост се превръща в източник на несигурност”. Това е вярно, но ми се иска този нов свят никога да не бъде европейския. Най-важната задача на ЕС е – да разбере къде е границата на “европейския” свят и каква част от света се предоставя за експериментите на Путин. Да не търси “коеволюция”, а да спусне нова Желязна завеса – не “от Шчечин до Триест”, а от Нарва до Брест и Кишинев, или до Витебск и Мариупол. Окупацията на Крим и агресията срещу Украйна не говори за разпадането на ЕС, а за страха на Москва пред заплахата която ЕС и Украйна представляват за нея. ЕС не следва да налага своите принципи на другите, но не е необходимо и да ги преразглежда, ако някой не ги харесва. “Европейският модел” не се срина, а достигна границата си (в Кремъл вярват, че Русия не е Европа). Ето защо е необходимо да се преосмислят границите на Европа – тогава въпросът, който е повдигат от авторите, ще отпадне.

Особено съмнение предизвиква препоръката ЕС да „другарува” с Евразийския съюз. В действителност, авторите разбират, че със създаването на Евразийския съюз се прикрива “опита на Москва да получи статут и признание чрез имитация на институциите и структурите на ЕС.”. Но това означава, че “коеволюцията” е не повече от покупката на менте, откровен фалшификат. И защо им е на европейците „ коеволюция” с нашата Новоазия?

Евразийският съюз на Русия събра по-малко от 30% от населението, което живее извън територията на бившия СССР. В 2 от 5 държави-членки, паричните трансфери на имигрантите, работещи в Русия, възлизат на повече от 1/3 от техния БВП. На Русия се падат 86% от икономическия потенциал на Евразийския съюз; приемането за членове, не само на Казахстан, Беларус, Армения и дори Киргизстан и Таджикистан, няма да го направи по-голям дори от Бразилия.

 

Нито една от приетите или на път да влезе в съюза страна няма достъп до морски търговски пътища, толкова важни за глобалната икономика.

И накрая, това е митнически съюз, в който търговията между членовете намалява за втора поредна година.

 

В блока се разгарят търговски войни и се издигат прегради. Съюзът е изграден върху обичайните за Кремъл принципи: в него за разлика от ЕС, където членовете на Съюза са относително равни, има същата доминация на руската външна политика, каквато има”Единна Русия” във вътрешната. Той е изграден около икономика, която стремглаво върви към дъното, и която в края на 2015 г.ще бъде не повече от1/15от икономиката на ЕС. За какво изобщо трябва да се започва диалог? С надеждата, че”готовността на ЕС да признае “евразийския избор” на Армения ще позволи на Брюксел да принуди Русия да признае легитимността на “европейския избор”на Молдова и Украйна”? Както се казва –no comment.

Ако не забравяме началната теза (“в света на Путин икономическа взаимозависимост се превръща в източник на несигурност”), ЕС не трябва да се стреми към сближаване нито с Русия, нито с Евразийския съюз, а да се заеме със себе си, като намалява опасната взаимозависимост. Поради липса на вменяем партньор на Изток не е необходимо да се подмазва на неадекватен: “Има време да се мълчи и време да се говори; време за прегръдки и време за отклоняване на прегръдките.”.

Въпросът, който изпъкна след анексията на Крим не е кой ще надделее – “светът на Меркел” или “светът на Путин”. Всичко е много по-просто: дойде време да разберем, че единният пост-исторически свят, които се предполага, че беше създаден след 1989 г., е продукт на въображението. Не може да има единен свят – има много светове: света на постмодерна Европа и свят на “Ислямска държава”, който се опитват да изградят радикалите в Близкия изток; светът на САЩ с неговата глобална мека сила и света на Русия, умееща да си купува авторитарни лидери; света на Китай като флагман на глобалното индустриално възраждане и световните петро-държави, молещи се за увеличаване на цените на суровините. Тези светове са различни, като всички те са свързани помежду си – но съдбата на нито един от успешните светове не зависи изключително от взаимодействието с неудачниците.

Преди сто години изглеждащият глобален свят беше въвлечен в една световна касапница, изродила се в това, което Нийл Фъргюсън нарече Война на световете. Тази човешка трагедия беше цената за илюзията на монарсите, всеки от които смяташе, че именно неговия “свят” може да станеглобален. Европейците като основен геополитически новатор през втората половина на ХХ век, трябва да разберат, че Русия и нейният Евразийски съюз са наистина един различен свят, по отношение на които трябва да се страхуват само от едно нещо – незащитения контакт. Защото той е в състояние да донесе на Европа предаващи се лесно, но трудно лекуващи се заболявания: национализъм, корупция, пренебрегване на правните норми, увлечение по двойните стандарти. Много по-лесно е да стоиш настрана от Путин и неговият “свят” – още повече, че нефт и газ в нова Студена война може да се купува от Русия, както и в предишни години (или може и да не е от нея).

“Европейск ред” няма, защото няма и Европа. На територията на континента има ЕС със свои правила, има и евразийска Новоазия с идеали за свои . Да очакват от взаимодействието на правилата и хаоса, оригинала и ментето впечатляващи резултати, това могат само хора с болни мозъци.
21.01.2015

В.Иноземцев
Авторът е директор, Центъра изследване на постиндустриалното общество

38 мнения за “Чуждоземец опонира на нашенец в политологичен спор”

 1. Иван Кръстев ни беше комсомолски секретар в 114-то ЕСПУ (на цялото училище не на класа си). Така че нищо чудно в позицията му.

 2. Иван Кръстев сам се похвали и разказа как бил поканен на вечеря при Путин. В тази връзка един от форумците в дневник му напомни стихотворението на Смирненски “На гости у дявола”.

 3. Както съм казвал досадно много пъти, комунистическата доктрина и комунистическия режим бяха прекратени категорично и тотално, но комунистическата пропаганда се запази непокътната(МОЧА и Альоши навсякъде в България) както в посткомунистическа България, така и в центровете, които са под диктата на Русия и старите чекисти.

  Преобладаващото мнозинство от философи, публицисти, историци , журналисти и др. не могат да се освободят от фразеологията и терминологията на комунистическите лъжи.
  Доста от тях дори измислят новокомунистически термини и формират новокомунистически тези, като допринасят за повишаването на нивото на идиотизма на комунизма. И дори смятат, че са развили свои уникални политологически тези. Нищо подобно, те продължават да робуват на догмите на Маркс. Вулгарността в неговите писания са все още неоткриваеми за автори като посочените.
  В България все още не са се обособили кръгове от философи и политолози, които да не свързват техните анализи със старите постановки на марксизма и болшевизма.

  Опитвайки се да бъдат оригинални, директно и индиректно те легализират , морализират и в крайна сметка оправдават съвременните нецивилизовани набези на чекистка Русия. Толерират напълно нецивлизованата новоболшевишка държава и се опитват да впечатлят безбройните наивници както в посткомунистическите страни, така и в културните.
  Те просто искат да изпъкнат над всеобщото комунистическо блато.

  След руските посткомунистически доктринери и догматици, най-голям брой са българските.
  Това е напълно логично и в следствие от сивмолизма в България. А той е съвсем справедливо казано комунистически.

  Цялата им доктрина е неправилна, но те се смятат за оригинални , автентични политилози. Преди няколко месеца в страната беше организирана много рафинирана комунистическа вечеринка, водена от агента на ДС Юлия Кръстева, която е изведена и легендирана от ПГУ като студент във Франция. По-късно в внедрена в различни среди и имитира научна , публицистична и писателска дейност.
  При своето експозе в София, тя се самоопредели като “представител на Хегелианско-Марксистката школа”.
  Тази философска девиация е повече от цинична, но никой от присъстващите дори не се впечатли.

  Знаехме за т.нар. Марксизъм-Ленинизъм, но кой беше чувал за Марксизъм-Хегелизъм.

  Засега комунистическата пропаганда е непобедима и постояно разширява своите граници.

 4. Сиреч, И. Кръстев е „сивият кардинал” зад ГЕРБ, който е призван (ГЕРБ) да прокарва прикрито интересите на Русия зад срамежливата маска на някакво уж „дясно”.
  БСП, Атака и разните отпаднали запъртъци (аз вече не ги помня всичките – социалдемократи, Лидер, РЗС, ББЦ) са си официално проруските, а ГЕРБ (и ДПС) ще са „под прикритие”. Пълно покритие.
  В такъв случай, докато Лилипутин все още разполага със средства да „инвестира” в България, нашият дневен ред не би трябвало да бъде „ляво-дясно”, а със и без Русия.

 5. Само политическите трупове вечерят с дявола.

 6. Жалко, че никой не е потърсил за интервю учителите на Златев и Кръстев от английската гимназия.
  Те не биха били изненадани от днешните им позиции…

 7. Путиноудите официално си търсят тролове срещу заплащане с местожителство в България. Такива тролове често можете да срещнете сред коментарите, примерно под публикуваните статии на Оффнюз. Щом вече почнаха обяви за директно завербуване… смятайте за каква пропаганда се готвят.
  «Требуются русскоязычные блогеры. Требования: постоянное проживание в Болгарии или другой балканской стране, грамотный русский язык, ответственность».
  Буквально на днях появилось другое объявление. Сайт удаленной работа «Freelancehunt» открыто заявил о поиске троллей для разжигания споров. До 12 долларов в день. «Основные темы: ухудшение уровня жизни в Украине, возможный Майдан-3, угнетение русскоязычных жителей, обнищание, карательная операция на Юго-Востоке и т.д». И все это должно быть на фоне рассказов о хорошей жизни в России, Крыму…”
  Farit Rassam: Несколько человек, проживающих за рубежом, поделились информацией, что в разделе «Работа для иностранцев» появились сообщения типа «Требуются русскоязычные блогеры. Требования: постоянное проживание в Болгарии или другой балканской стране, грамотный русский язык, ответственность».
  Но более всего удивило сообщение о том, что российский телеканал «LifeNews» ищет репортеров-стрингеров в Болгарии, Швейцарии, Сербии, Дании, Финляндии, Словакии, Норвегии, Боснии и Герцеговине, Ирландии, Хорватии. Сообщение размещено год назад, но до сих пор продолжает поиск добровольцев пропагандистского фронта. При этом, оговаривается, что у стрингера должна быть камера или фотоаппарат, снимающий видео, на крайний случай айпед или телефон. В случае положительных отзывов «мы делаем стрингера нашим представителем, высылаем ему пресс-карту», – обещает неизвестный представитель.
  Расширение зоны покрытия кремлевского телеканала «RT» в сторону Западной Европы и открытие пропагандистского портала «Sputnik» в конце прошлого года сопровождается поддержкой «снизу». Тролли и стрингеры собираются готовить европейскую аудиторию к восприятию московских новостей и формированию новых мнений. Очень похоже, что российские спецслужбы информационной борьбы занялись созданием новой сети интернет-провокаторов, работа которых будет оплачиваться из Москвы.

 8. Целият механизъм в налагането на този оправен кривундел като “световен интелектуалец” крие доста неясноти. Освен приличното писане и говорене+отличния английски, аз не помня ксривунделът да не е провалил всеки, когото е съветвал. Желю Желев и Петър Стоянов имат най-горчивия опит в това отношение.Но не е само това. Глупавите прогнози на суперинтелектуалния кривуднел, иначе поднесени в много ефектни опаковки, са не една и две (Косово).
  Вместо неговите еквилибристики, от които единствената полза е, че вече всички разбраха кой и какъв е всъщност, прочетете този великолепен анализ за Русия на руски анализатор.

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/01/21/2457220_zashto_rusiia_reagira_na_sharli_ebdo_kato/

 9. Разбира се , че няма как да те поканят на вечеря с Путин, ако не си го заслужил. Тук даже имаше и един Мишо-Бирата , домакин на срещата на Путин – Първанов и вся осталная, и накрая умря в хотела на Златев, който се оказа свързан и с Кръстев.Ех, как си продават страната за една вечеря с Терориста Путин.Толкова български продажници, че се налага да научаваме истината от достойни руснаци.И аз вчера е разрових в руски сайтове,в които руснаци описват ужаса след срива на икономиката си,повишение на цени, лихви, загуба на работни места , спестявания.Кръстев да отиде в мечтаната си Евразия.Лесно е от пъпа на Виена да раздаваш съвети за сближаване с Дявола.

 10. БАНДУРИСТ, виж троловете в дир.бг, откакто беше анексирам Крим, не са спирали с пропагандата си. Днес сутринта бях изумена от коментар на форумец, че на България й трябва човек като Сталин!!! Става въпрос за статия, в която се споменава, че 50% възприемат за положителна ролята на сатрапа Сталин в новата им история! Меко казано бях възмутена, потресена.

  http://dnes.dir.bg/news/rusia-prouchvane-stalin-18316026?nt=10

 11. Недомение у мен предизвиква фактът, че свободния свят подкрепя и финансира комунистическите чеда?!?! Не само Ивавн Кръстев (който е син на догматика и дългогодишен член на политбюрото на Тодор Живковското БКП Йордан Йотов) – един от флагманите на НПО-тата в България!

  Защо все пак го правят? Защо финансират точно тях??? Нима по нашите земи няма други читави хора, които да нямат болшевишката закваска?!?

 12. Боре, приятелю, много дълъг е отговорът на точния ти въпрос. Отправна точка може да бъде констатацията на един от най-достойните руснаци- Владимир Буковски, който казва “На Изток победиха болшевиките, а на Запад-меншевиките”. И е прав- само погледни Европарламента- от Барозу надолу все тумби бивши (?) маоисти, троцкиски, пацифисти и пр.

 13. По всичко личи, че лилипут.ин включва нови мощности в хибридната война. Вадят се на светло и най-дълбоко “заспали” спящи клетки. Случаят с Иван Кръстев показва, че всичко каквото има в резерв се вади на ачика. Явно речта на Обама онзи ден е засегнала силно егото на джуджи 1. На креатурата на ик бб са свити перките. Ох, как само МУ се иска да води за носа Меркел и същевременно да реализира руските проекти в България. Да, ама не. Хванаха МУ спатиите, набиха МУ чемберите и сега наредиха на кръстевци да изпълзят на светло. Та нали ЕАС още в зародиша си е мъртвороден проект след анексирането на Крим и агресията в Югоизточна Украйна. Лукашенко и Назарбаев не на шега са разтревожени, че бързо може и на тях да им дойде реда.
  Умрял кон не рита.

 14. BORETO казва или е написал най-голямата истина!!!
  И аз не знам защо е така, но е факт, премълчаван от всички!!!

 15. Много хора говорят, че Сталин им дал работа и им построил къща. Какво да им кажеш? Вече са пенсионери с къщи на 3 етажа и не ги интересува нищо.
  Ушите им не чуват, очите им не виждат. Мозъка им плесенясал. Ще си ги гледаме и слушаме още доста, докато Българските телевизии с помощта на споменатия тавариш кръстев и подобните му измамници, постоянно ни напомнят колко много трябва да обичаме русията и братушката и так далее до степен на тотално изтъпяване и зомбиране.

 16. Едноимената поредица и книга на Нийл Фъргюсън са доста всеобхватни за междурасовато, междурелигиознато, междуКЛАСОВОТО, НАЦИоналиСТКОТО противопоставяне и войни през последните 2 века. В един от епизодите г-н Нийл Фъргюсън, доказваше НАЦИСТката(рАШИСТКАТА) природа на болшевишките “интерНАЦИоналсоциалисти”, които провеждат освен “класовоТО” и етническо прочистване на народите , които имат незавидната съдба да са част от рАЗЗЗИЯ и СССР.

  П.П. Колкото до г-н Иноземцев, то той директно твърди , че “светът на рАЗЗЗИЯ” е МЕНТЕ, т.е. рАЗЗЗИЯ е менте, и нейният “свят” също!
  Поради тази причина е доста изненадващо г-н Иноземцев да твърди , че рАЗЗЗИЯ имала свой собствен “свят”?!?
  Та според Путлер , светът е точно Адин, но за сметка на това пък с “много” полюси, като ТОЙ щял да бъде Адин от всички полюси?!?
  Явно не само е “светът” му фалшив ,НО и “полюсЪТ” е МЕНТЕ!

 17. Борето, този въпрос мъчи и мен.
  Погледнете университетите, и не само европейските. Надникнете в хуманитарните департаменти – все едно участвате в Лъвския марш, довел Мао Дзъдун на власт.

 18. Скъпи приятелю, Стамбо, напълно съм съгласен с цитираното от теб. Тия меншевики ще ги познаеш, че все се натискат да бъдат вожд, а не индианец. Много им харесва да се правят на “управляващата класа”. Единствената причина, че тук в Щатите радикалните войнствуващи меншевики не са се обърнали на болшевики, е точка втора от конституцията. Тя е за притежаването на оръжие. Основателите на Съединените Щати са я турили там, веднага зад свободата на религия и слово, не заради лов или спорт, а защото въоръжените хора са единствения гарант на свободата, единствения фактор, който може да озапти “управляващата класа” да не почне да премахва “неудобните” индивиди и групи хора.
  А на пут.ин ментето полюс сигурно му предизвиква реална полюция (извинявам се на съфорумците за цинизма).

 19. Aнтикомунист
  Ех как хубаво ги знаете нещата.Някък от вътре ви идва.*Оставаме си вечно в зоната на комунизма*.Да ама не.Препоръчвам ви с *диване* да се хванете заедно и да отпътувате *чемодан,вокзал,Рассея* зад Урал, където наистина*комунистическата пропаганда за сега е непобедима*.По вашите думи.Да я усетите и външно,не само вътрешно.А България я оставете на мира.Нашите приятели не са комунистите.Ще се справим.

 20. EVERIONE ELZE
  Безнадежният тон не ни помага.Налива вода на такива като Сидеров.Обезверява хората.Все пак сме България, не Щатите.Надеждите се крепят на косъм.Не трябва да ги късаме.България не трябва да изоставя пътят.Макар и несъвършен ,за сега е най правилният.

 21. Статията е истниски и неподправен защитник на българските демократични интереси! Браво.

 22. Към BORETO:
  Въпрос със страшна сила! Донякъде отговора го дава Стамбо, но не и решението за премахване на “комунистическите чеда” от високи обществено-политически позиции. Решението, знаейки вече същността на русия и на създадения от нея комунизъм, ще го даде Западната цивилизация и то много скоро. А ако това, което лорд Стивън Рънсиман каза за руснаците го бяхме приели присърце, това решение щеше да бъде вече факт.

 23. До Борето:
  До EVERYONE ELSE:
  Марксизмът и всичкото останало левичарство е измислено на Запад, а не в Русия или някъде другаде. Русия и останалите източни деспотии са само “опитното поле за прогресивната, теоретична, западна мисъл”. Тези левичари не допуснаха нов Нюрнбергски процес в Русия да осъди комунизма след августовския пуч 1991, никога няма да престанат да поддържат каквито и да са “наши другари” в която и да е страна по света. А и разните диктатори им се отплащат за подмолната им дейност в Европа и САЩ. Процесът е взаимоизгоден. За такива баба ми навремето казваше, “плюли са си в устата”.

 24. Комунизмът и постмодернизираният му вариант разчитат на широката основа на пирамидата си,а именно лумпените .Те винаги ще са болшинство в обществото.В този смисъл масовото (задължително ) гласуване ще доведе до умопомрачителни резултати.Помнете какво ви казвам.В този смисъл комунизмът е вечен.Тези маси се хранят с трохи и манипулации, на които са лесно податливи.На върха се слагат войници от рода на Путин(нискоинтелектуални и управляеми люде,на които им се разрешава нарцисизъм).Най-страшната прослойка са специално готвени идеолози и елементи от рода на Ив.Кръстев.Наследниците на някогашните дейци научиха езици,право,МИО,политология,социология и подредени в Н-пласта се пускат щафетно,докато се амортизират или компрометират.Но никога няма да свършат ,защото разполагат със специални възможности(дипломатически ,специални сътрудници в разузнаването,неограничен достъп до финанси,участия в световни форуми,връзки с посолства ,а най-кадърните и в съставите на “онези” организации ,дето решават т.н и УМИШЛЕНО ОТРИЧАНИ световни конспирации).Аз познавам деца на бивши властови кадри,които печелеха конкурси в НАТО,имат мощни фирми в САЩ,стартирани с неясни за мен финанси…Така,че Западът загледан предимно в бизнесотношенията си с Русия,след края на Студената война проспа тези факти.Още повече ,че принципът за свободното движение е неотменим .Така,че интересите на големите западни фирми и техните собственици са голямата реална заплаха от провал на твърдия курс и санкциите.В това явно се цели Русия и затова смята,че не може да бъде изолирана задълго.

 25. Д. Савова,
  Далеч съм от идеята за безнадежност.
  Съжалявам за минорните нотки от време на време. Тези, които са си ‘плюли в устата’, както е казала бабата на Симеон В, се разпознават по плюнките, без значение къде точно плюят из света. Но за тяхната зависимост ми се струва важно да мислим и говорим.

 26. Ограничените възможности на разума отнасящи се за някои политолози се компесират с неограничените възможности на лъжата.

 27. На обяда при Путин са били поканении два вида гости – неявни поддържници, които след това да извадят аргументи оправдаващи политиката на Русия. Втората група са меки критици, за които е преценено, че може да им се повлияе в “правилната” посока.

 28. Защо Запада избра да сътрудничи с такива като Луканов и Кръстев? Ето това са причините:
  – Тази част от номенклатурата бяха контактите на режима със Запада и вече имаха установени “работни” отношения
  – При договорките в Малта те постигнаха споразумение да дръпнат шалтера по мирен път ако не бъдат преследвани и бъдат оставени да станат безпрепятствено капиталисти
  – Те имаха езиковата и икономическа подготовка. В езиковите гимназии и МИО не се приемаха случайни хора
  – Бяха се постарали да остържат до 10 коляно старите елити, така че нямаха реална конкуренция.
  – Когато станаха промените в Бг например, Запада имаше да избира между такива като Гогов, Янков – една шепа озлобени хора, които имаха вида на аутсайдери (нямам нищо против тези хора, Янко Янков е много точен човек) и зализаната част на номенклатурата, която обещаваше всичко. Западнярите решиха да играят с нея, защото другите направо ги стреснаха, а и се прецени, че са наистина една шепа хора без влияние в обществото, които дори и курдисани на власт ще го ударят на реваншизъм и ще се провалят в реформите. Което донякъде беше истина – малкото истински дисиденти като Минев,Янков, Ифандиев нямаше как да управляват цяла държава, да изградят администрация и т.н.
  – Запада си въобразяваше, че след като комунистите дръпнат шалтера на системата, свободния пазар ще ги измете автоматично като чужди тела. Уви не се получи. Те всъщност изметоха зад граница малкото оцелели талантливи хора, за да елиминират всякаква конкуренция, така че Запада остана съвсем без избор с кого да работи. След което комунистите се преутвърдиха и го подкараха както си знаят.

 29. Не бе много отдавна, когато ако не се лъжа ФОРБС бе определило споменаваният Кръстев като най-влиятелният човек в БГ. Това бе преди години и аз не бях чувал за този човек почти нищо. И изведнъж ФОРБС, най-, и т.н. С една дума те знаят who is who но не казват, а като не казват все едно им помагат.

  Сидеров не замеряше ли някой с капачки в ресторант в Брюксел?? Или е било лъжа??? Не се скандализира с една европейска гражданка от Франция?
  Явно е лъжа щом не му е потърсена отговорност, защото ако не е лъжа и всички си мълчат, тогава ………….. Борето наистина е прав!

  И как никой не знае отговора!!!! Дали наистина не го знаят, или знаят но си траят.

  Давай Стани шеф, стани шеф в Европа!!! И стана.

  Да, и човек като Пешо казва, “проспа” Запада, а дали проспа, ФОРБС да каже.
  Цели 23 години, САЩ налива пари в Германия, Германия ги налива в Русия, а сега не могат да си ги вземат обратно. През това време източна европа тъне в “демократична” мизерия. В западна европа знаят, че демокрация се прави с пари, с много пари, викат му план Маршал. Е, при хиляди депутати в европарламента, как да създадеш единомислие. Просто са много с много големи заплати. Ето сега и Бареков ще им помага, и Станишев е опитен политик. Предполагам характеристиките им са прочетени, и произхода на парите им е проверен. Та нали по тази схема нашите и другите олигарси си получиха паспортите първи, прехвърлиха “честни бизнес пари” в техни банки, купиха си имения, разни “пъпки”, “черепи”, “вълци” и др. Но те са ги “проверили”, всичко е честно. И сега са “изненадани”. Ади бе??

 30. Че кьорлякът, самообявил се за гуру в политологията и (почти) вътрешнопартиен коректив на самия гасудар путин, се самопохвалва в интервюта из слугинажните РъБъ вестничета, няма нищо странно. Този филм сме го гледали много пъти, накрая се оказва, че не е спечелил “Волга”, а са му свили велосипеда.

  Но че въпросните интервюта се тиражират из разни австрийски газети [за жалост австрийският (по Елка Константинова) ми е чужд, та не мога да прочета лично дали наистина интервютата са това, което се хвали политологът, паркиран на Виенската гара] е вече тревожно. Много рубли трябва да са изсипани, за да се отпубликуват тези интервюта. Значи никой умен човек не би трябвало да си прави илюзии каква е целта им, както и доколко “спонтанна” е спонтанната вечеря, и колкото натурален е натуралният таваришч путин. Пред вид финансовият колапс на Кремъл, явно много надежди им се възлагат на въпросните интервюта, за активиране на всички “еврогейски” полезни идиоти например.

  И между другото отговор на въпроса на “БОРЕТО” от много години дава в книгите, ТВ предаванията си и личния си блог журналистът-дисидент Георги Ифандиев. Най-обобщено, защото ТЯХ всички червеното знаме роди ги…

 31. ПЕШО, тогава ЗАЩО НЕ го разрешат задължителното и електронното гласуване???
  Така биха “спечелили” още повече!
  Ако НЕ си запознат БКП НИКОГА НЕ е печелила избори, дори и след 45 години АБСОЛЮТизъм!
  БКП отрича изборите, тя се стреми към ДИКТАТура на “пролетариата”, и към ВСЯ власт советов!

 32. ПЕШО, тогава ЗАЩО НЕ го разрешат задължителното и електронното гласуване?
  Така биха “спечелили” още повече!
  Ако НЕ си запознат БКП НИКОГА НЕ е печелила избори, дори и след 45 години АБСОЛЮТизъм!
  БКП отрича изборите,тя се стреми към ДИКТАТура на “пролетариата”, и към ВСЯ власт советов!

 33. Г-да защо продължавате да повтаряте Апорните точки на БКП през “прехода”???
  Имаше и други “братски социалистически” колонии – ПНР,ЧССР, ГДР….., за тях НЕ важат ли Малта, плана “Маршал”, НЯМАХА ли останали дисиденти, НЯМАХА ли много по-добри икономически отношения със запада от “нашите”, НЯМАХА ли ……, и т.н.????
  На всички въпроси, отговорът е ИМАХА!
  И това НЕ им попречи да се намират в различно икономическо ,социално и демократично положение от НРБ!
  КОЙто играй ПИЧЕЛИ, КОЙто НЕ играй , НЕ пичели!
  НРБ продължи изцяло с “братската” КОЛОНИАЛНА “дружба” с туПин, особено след 2001г.. А в това време другите соцстрани влезоха в НАТО през 1999г., а можеха и по-рано, докато ние и през 2015г. се водим само на книга там, защото железарията е още от СеСеСеРе!Същото важи и за ЕС! ЕС дава млрд. евро, НО НРБ предпочита “конвертируеми копейки”!
  Така е друзья, погледнете търговският “баланс” между НРБ и рАЗЗЗИЯ, тогава можете да корите “световното положение”, което както знаете е винаги против НРБ и СССР!

 34. Съжалявам за това, че коментарът ми не е по темата, но искам да споделя една случка, която ме накара отново да се съглася с тезите на г-н Инджев за петата колона у нас.
  Като студент в УНСС, преди два дни реших да присъствам на публична лекция с гост-лектори посланика на Франция и Петър Курумбашев, който въпреки левите си убеждения беше там в качеството си на журналист, част от сатирично предаване преди много години, и се държа на ниво. Темата беше атентата срещу “Шарли ебдо”, борбата срещу тероризма, свободата на словото, сблъсъка на култури и цивилизации в съвременна Европа. Всичко това бяха далечни за хората с ушанки теми до един определен момент. Някакъв изнервен и недодялан преподавател от университета, който за щастие не ми е преподавал и дано да не го направи, излезе да задава въпроси на гостите, но всъщност имаше подготвена реч. Нейните опорни точки бяха свързани с лицемерието на Европа, открадването на идеята за свобода на словото от Евразия и днешната проевропейска пропаганда, която по негови думи е по-мощна от социалистическата преди прехода. Накрая завърши с думите да не следим български медии, а да се молим за нашите братя руснаци в Украйна, които са разстрелвани по домовете си. Речта му някак си ми напомни за 83-годишният ми дядо, който успешно приписва падането на комунизма заради собствената му абсурдност на Иван Костов. Една доста актуална и близка до нас тема с оглед на атентата в Бургас, близостта до Ислямска държава, липсата на каквато и да е свобода на словото и наличие на крайни и откровено расистки и ксенофобски движения, в крайна сметка се политизира и се обърна на темата за лошата Европа и добрия цар Путин. Не е необичайно за университет с паметник на Карл Маркс в двора. Какво излиза като теглим чертата – че обслужващите интересите на руската мечка искат да ни пречупят, докато още сме млади, както казва Стивън Кинг за затвора за непълнолетни престъпници в “Зеленият път”. В края на лекцията почувствах срам, че съм попаднал на такова място и огорчение за това, че на всяка крачка ми се набиват в главата обяснения в любов към тези, които не просто са ни окупирали, а ни владеят вече седемдесет и първа година.

 35. До “до”,
  1.Виждам че си се опрял точково на нещо н”апорно”, което си го знаеш само ти, като нечий член от членска маса.
  2.В НАТО не се влиза, а се приема! НАТО не ти е затворена врата в полето, за да си влизаш н”апрян” на гегата.
  3.От днес, твоите депутати, реформирайки закона, ще работят по два дни на седмица, но ще получават пълна заплата от моите пари. Предполагам това не е н”апорно” важно за теб. Дай ми пример от “другите”.
  4. ЕС не дава, а превежда, само ако си си платил членската такса с пари събрани от гражданите. Но тези преводи се разпределят вътре от н”апористи” като вас, които казват че знаят точките, но не казват какво знаят. Така н”апорно” изглеждат “по-умни”.
  5. С “друзья” на друг, не на мен, по другомо казано.

 36. Иван Кръстев може да се лансира в “Foreign Policy”, което от дълги години шикалкави между Вашингтон и Москва и полезни глупаци лесно се наместват. Но се съмнявам, дали много по сериозния по теми и анализи “Foreign Affairs” би напечатал нещо. Но нищо чудно, в САЩ всичко е възможно.

 37. Г-н Бъчваров,уточнете ако обичате Корумбашев дали е комунист ,или нормален човек,лявото и дясното са измислени фикции в България.

 38. ДО ДО, явно си един и същ трол , макар и да си разтрояваш никовете!
  Ако НЕ искаш да влезнеш в НАТО , дори и да те “приемат”, НЯМА да влезнеш , НАЛИ АпорнотАкован???
  Освен това ние засега внасяме милиони в ЕС, а получаваме милиарди, ако има КОЙ да предложи НЕкорумпционни проекти за тях, евентуално!
  И както много добре знаеш , повечето депутати са ваШИСТИ – купени с копейки, друзьже туПинист!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.