Уго Ципрас? Спасибо!

Ще дойде ден и самите руснаци ще поискат сметката за разпиляваното от режима на Путин национално богатство. Вместо да бъде вложено в развитието на съзидателния потенциал на нацията, то отива за галопираща милитаризация ( без да има каквато и да било реална външна заплаха за Русия- самият Путин и приближените му обичат да избиват имперските си комплекси с напомняне за руския ядрен потенциал).

Ако досега руснаците преглъщаха като цяло изливането на стотици милиарди рубли за “отбрана” от патриотични подбуди, то не е далеч денят, когато ще надигнат глас срещу безконтролното руско финансиране на чужди “братски страни”.

Путин беше готов да подкупи своята марионетка Якукович в Украйна с 15 милиарда евро и тъкмо този ход детонира напрежението в страната в края на 2013 година.

Пак по същата “логика” Кремъл крепи антиамериканските режими във Венецуела, харчи огромни средства за пропаганда в и извън Русия и се опитва да си купува съмнителното приятелство дори на европейски държави, като Унгария.

 

Парите, които пръска като свои, обаче са му на свършване и точно по тази причина е малко вероятно от тях да се възползва гръцкото ляво-дясно правителство на Ципрас.

 

Ето как гледат на този въпрос някои руснаци, като авторът на следната статия в превод на Васил Костадинов:

 

Цифра за Цифрас

 

В Москва решиха, че Уго Чавес е възкръснал, още повече в рамките на Европейския съюз. Остава само да дадем пари на момчето – и то блокира бюрократите от Брюксел със силата на революционните идеали, като в същото време показва на Ангела Меркел къде зимуват раците. И сега, министърът на финансите на Русия обещава да обмисли предоставянето на (братска) финансова помощ на Гърция – ако тя, разбира се, помоли.

 

Остава само да разберем откъде ще се вземат парите. Ако вече и за Приднестровието не стигат – ще има ли за Гърция? Така си представям тази спираща дъха сцена: на фона на съкращенията в руските предприятия, повишаването на цените и приемането на антикризисен план, в Атина пристига контейнер с милиарди долари за Алексис Ципрас. Надявам се кореспондентът на ТАСС в Гърция още не е съкратен и ще бъде в състояние да нарисува картинката в целия и блясък за да осъзнаят руснаците – сега вече имат истински приятел ( авторът иронизира по повод големите съкращения на персонал и дейности в ТАСС поради липса на пари- бел. ivo.bg). Най-после безкористен, не като Лукашенко.

 

Въпреки това, аз се страхувам, че няма да дочакаме тази сцена. Защото няма пари. Защото Ципрас няма да ги поиска. Ако поиска, ще ни измами. Цялата политическа кариера на новия гръцки премиер е една голяма ИЗМАМА. Той измами всеки когото можа – менторите-комунисти, покровителите на новата партия “СИРИЗА”, потенциалните съюзници за бъдещата коалиция в парламента … Сега му предстои най-амбициозното начинание – да измами Гърция. И ако по пътя към измамата се окаже приятелят и брат Владимир Владимирович, Ципрас ще го измами и него – това революционерите владеят до съвършенство.

 

Още историята със санкциите на ЕС срещу Русия можеше да отрезви Москва. Ципрас избухна в гневна филипика относно декларацията на ЕС за последиците от трагедията в Мариупол. После беше обяснено, че новият гръцки премиер не бил разбран правилно – бил е възмутен не от текста на декларацията, а поради факта, че с него не била съгласувана. След това новият министър на външните работи на Гърция Никас Коциас, познат на Дугин ( един от вдъхновителите на сегашния евроазиатски шовинистичен курс на Кремъл- бел. ivo.bg), определи санкциите като безсмислени. После се оказа, че външният министър не говори за старите санкции, а за новите. Срещу новите Гърция смело и непоколебимо протестира и спечели решителна победа. ЕС няма да налага нови санкции, а ще разшири старите. За отмяна на санкциите Коциас дори не намекна – въпреки тяхната безполезност.

 

И така ще бъде през цялото време! Но те дори не са изтрезнели още – не са осъзнали последствията от приетите веднага след идването си на власт популистки решения, не усещат липсата на финанси и не са виждали хиляди протестиращи пред прозорците си. След няколко месеца, ако не и след няколко седмици, на Ципрас няма да му е до Путин и до санкциите.

 

Уго Чавес от него няма да стане.

 

Виталий Портников

 

30.01.2015, Grani.ru

26 мнения за “Уго Ципрас? Спасибо!”

 1. Виталий Портников е превъзходен анализатор! Чета го редовно вече от 15-ина години, когато поразително точно прогнозира какво ще се случи на Балканите след неизбежното падане на Милошевич, и как Русия ще се вкопчи в региона с всички средства заради абсурдните си мании за символичен престиж в неизбежна конфронтация с Европа и САЩ.

 2. Ех ,каква беда.Гърците са на път да ни вземат първото място,като доверени на Путин в ЕС.Няма да сме първата тройка троянски коне,газопроводът ще стига до гръцката граница,а защо не и петроповод.Изобщо гърците ще забогатяват от *вечната дружба*.Дано ни изместят и от първото място по бедност в ЕС.Пожелавам им го.А ние *в усвет бели*.Далеч от тях.

 3. Гърците не могат да бъдат комунисти.
  Прекалено обичат живота и са алчни.
  Ще дръпнат някоя рубла и ще зарежат комунизъма 🙂

 4. Относно “турски поток”турският министър на енергетиката е казал,че е подписан цитирам:”протокол за намерения”и дори и да се стигне до неговото осъществяване,той,потока ще бъде изцяло съобразен с изискванията на ЕС.Жалко,че ББ се почувства толкова пренебрегнат,че Русия ни е заобиколила и се жалва къде ли не!Може да бъде доволен,че Путин все още не го е разлюбил!Хубавото е,че започнаха да се чуват,макар и по-тихо гласове за намесата на Русия във вътрешните ни работи.За наглостта на Елисеев,че ако тук бъдат разположени войски на НАТО ние веднага се превръщаме в цел за Русия нямам думи.Аз думи може и да нямам,но на какво се дължи безмълвието на управляващите?А пък ние СИРИЗА си имаме според “най-успешният”ни политик Станишев в лицето на ГЕРБ.

 5. (Ново)гръцки епос в две части:

  “Сиризиада, а после – одисея”

 6. Русия винаги е имала патриоти, изповядващи европейските и общочовешки ценности !!!! За съжаление вече 100 години са потиснати от сатрапи и диктатори !!! Лошоно е , че с тези управници Русия е опасна за останалия сват и за себе си !!!!

 7. С аналитик като Виталий Портников не може да се спори. Очаквам в приповдигнато настроение да се сбъднат прогнозите.
  За петоколонниците-фенове на горкото джуджи1 ако не се разбрали идеята на автора от мен една случка с непреходна стойност. Било е 70-те год. В легендарното кино Аура близо до ЦК (цигански квартал) в столицата вече трета седмица при пълен салон се върти Зоро с Ален Делон в главната роля. Едно мургаво ромче което вече поне 10 пъти е гледало филма му писва от “безхаберието” на Зоро в ключова сцена. Прави му впечатление, че на едно кюше удрят зверски в главата башгероя. И така, всеки път. И решава да се включи с малка но от сърце “помощ”. А-а, злодеят да замахне и в тъмнината където се чува единствено дълбокото дишане на публиката цигането се изцепва с все сила: “Бат Зоро, пай се. Ще те изтемарат курвенската”.
  Та и Ципрас така ще изработи лилипут.ин изпозвайки го като елемент от шантажа МУ срещу “голямата тройка”. Дежа вю.

 8. Както бе казано вече в този блог, днес сириза, УТРЕ БЕЗ РИЗА.

  А банкянското добиче, като всеки селски хитрец, ще сменя тона и гамата всеки път, когато има сметка от това. Понеже в момента (и за в бъдеще все повече) големите пачки не са у Кремъл, а у “мръсния Запад”, Рапонът (това е никът му в подземния свят) ще слушка и изпълнява, иначе няма папкане. Може да фили тов. Путин, може и БКП да фили до степен да напусне МВР, за да не си хвърли партбилета, ама НАЙ-МНОГО от всичко той фили паричките в брой. Сухото. “Кешавицата” (по мутренския жаргон). Нека се жалва за патока, дето и “турски” пак няма да го има. Барем ще си начеше егото да го пишат европейските вестници поне в хрониките си с получер нонпарей.

  Много скоро, дори до дни, нито на Ципрас ще му е до санкциите, нито на Путин до Ципрас. Защото дори днес, в неделя, рублата отново поевтинява срещу еврото – до 78.61: https://www.google.com/search?q=1+Euro+in+RUB&btnG=Search&gws_rd=ssl.

  Успех на всички тъпаришчи сиризисти, сиртакисти, путинисти, атакисти, чегеваристи и прочее!

 9. ‘Гръцкият опит в корумпирането и източването на империи има дълъг запис. С подмазвания на Римските императори някога те се докопват до гръкофил на трона на Римската империя/не ми се рови за да ви кажа името му/. Той взема, че освобождава Атина от данъци. По този повод е произнесена прословутата фраза “Бойте се от данайците дори и когато ви понасят дарове”
  Но…след на много време римляните се усетили и им лупнали данъците отново..! И както казал древния римски автор “За няколко години, от процъфтяващ академичен град, гъмжащ от студенти и философи, Атина се превърна в буренясал провинциален град, където магаретата изхождаха топките си по плочниците на Партенона”.
  Koгато на трона на Източната римаска империя най-после, с интриги и убийства, се възкачил първият грък по етнос, не по език, император, империята приключила хилядагодишната си стабилност и великолепие и се сринала в гръцката корупция и предателства..Същото се случило и на Отоманската империя. Разпада и съвпада с навлизането на фанариотите в обкръжението на Султаните. Сега се опитват да източат кръвта на ЕС,но ги изритаха от кранчетата и като им се поиска да си платят сметката,реват като древните атински магарета и се мятат на врата на Путинска Русия.
  Да им ПАСЕ Путин бодилите.
  Скоро и Путиния и Атиния ще са само едно добро място за топките на магаретата. САЩ, ЕС и Турция така ще стиснат топките на Ципрас и СИРИЗАта му, че ще се размирише и у нас на гнила А ТАКА! А и в Москва ще завони.
  Гръцката комедия днес пак бележи началото на края на някоя империя.
  Да видим коя ще е този път.
  Рим е устоял половин хилядолетие, Константинопол 1-2 века,Истанбул 50-60 години..Путиния я устиска 5-6 години, я не.
  СИРИЗА ще вкара Гърция в гириза*.
  * ГИРИЗ – ДИАЛЕКТНО НАЗВАНИЕ НА ПРИМИТИВНА ОТХОДНА КАНАЛИЗАЦИЯ.

 10. Това е логиката, но нали Россия умом не поймеш? Парите се свъършват, съкращения се правят, народа по логика ще недоволспва. Но към тази статия http://www.novayagazeta.ru/society/67074.html четем следния коментар
  Karabas Barabas, 31 января 2015 в 21:41 Вячеслав Балясников Cоцопрос

  Только что мы с Агентством социальных исследований под заказ проводили соцопрос, выборка 4200 человек, классическая выборка респондентов, телефонные звонки, улица.

  Вопрос “Поддерживаете ли Вы ввод войск на Украину”, без пояснений о Крыме, Донбассе, Киеве. 56.8% – да, 19.6% – нет. В протестной, интеллигентной Москве 51% – да, 24% – нет. в Питере 47% – да, 31% – нет.

  Второй вопрос -“Готовы ли Вы быть призванным в войска для выполнения такой миссии или отправить на войну своего ребенка?”. 52% готовы и сами идти, убивать братьев-славян и детей своих в мясорубку загнать. В Москве – нашей Москве, которая голосовала за Навального – готовы 49,8%.

  Но самое интересное дальше. Мультивариантный ответ. “В какую еще страну Вы поддержали бы ввод российских войск для обеспечения интересов РФ?”. Максимум (не буду сообщать цифры) – в страны Прибалтики. Потом США, Япония и, что удивительно, в самом хвосте – Израиль.

  А теперь садитесь покрепче. “Готовы ли Вы к санкциям (невозможность выезда за границу, дефицит иностранных товаров, экономические трудности) в случае активного использования Россией вооруженных сил?”. Да ответило 50.4% по России и 45.2% по Москве.

  Поздравляю Путина. Ему удалось создать государство такого сферического быдла, что мне уже не страшно. Мне просто мерзко.

  Мое мнение – не надо винить Путина, это народ, населяющий Русь, на генетическом уровне такой.

 11. @ ЛЮБЕН “Бойте се от данайците дори и когато ви понасят дарове” или “Timeo Danaos et dona ferentes” е фраза на Лакоон, с която предупреждава троянците да не приемат троянския кон.

 12. Вълчева
  Да за фразата не е точен,но за останалото е така.Рим 2 хилядолетия,Константинопол 1,5 хилядолетия.а Османието само 800 години.Да не забравяме,че Константин е роден в Драгоманско от баща римски легионер и майка местна драгоманска девойка.Упадъка и разсипването на тези империи е станало с участието на гърци.Но не са прокопсали.Останали са най бедната държава на Балканите и благодарение на ЕС,и хрантутенето им от Германия стигнаха това ниво.Да си прочетат историята.Етиопски цигани.

 13. ПП
  Великият император на Византия Юстинян и неговият пълководец Велизарии за от Кюстендилско.Гърците нямат нищо общо с Великите Императори на Византия.

 14. Аз съм за Ципрас. Стига само ние в НРБ сме “получавали” “братска помощ” от туПин. Нека си разменим вече местата. Ципрас да получава нашата “помощ” от рАЗЗЗИЯ, пък той да ни отстъпи неговата финансова помощ от ЕС. Какво пък Зделката си я бива – и Ципрас ще бъде “сит” , и НРБ доволно. Даже трябва да си плати допълнително за такава размяна. КОЙ се отказва доброволно от “благоденствието” носещо щампата – “Зделано в СеСеСеРе”. На всяка цена трябва да си доплати за “благоволението” на НРБ да се откаже от такова “взаимоизгодно партньорство” с туПин, ако трябва не само с евро , но и с инфлационни копейкови драхми.

 15. На какво разчита Ципрас та е толкова самонадеян.На природните богатства с които разполага Гърция.На пословичното трудолубие на гръцките семейства,където от малките деца и жените до възрастните всички работят, на таланта на народа,които с каквото се захване го довежда до успешен край.Работех в нов завод построен от ливанци/тези,които притежаваха алкохолната марка *Савои клуб*/.Продадоха този нов завод,които произвеждаше продукция с пълен капацитет на гръцка фирма //Лаврентиадис груп/и гърците затвориха завода.Може да го видите на магистралата София Пловдив от ляво в полето преди Нови хан.Голяма бяла сграда.Ето това са гърците.

 16. Да си призная и аз снощи тръгнах да коментирам фразата на Лаоокоон и ‘разхлабената’ и датировка, в която ми е трудно да ситуирам премахването на данъците, споменато от Любен. Но реших, че основната му идея е ясна и без този факт, та се спрях.

 17. Днес Обама подкрепи гърците да им се облекчи режима за изплащане на дълговете/дългове, направени от политици/! И в това няма нищо лошо, щом като може да се опрощават дългове на държави като Германия, банки и на големи предприятия, защо да не се помогне и на гърците? Винаги става въпрос за човешки съдби!
  Колкото до “хрантутенето им от Германия”, все пак не забравяйте, че Германия ги окупира заедно с Италия от юг, и после “неутрална” България ги довършваше. Все пак на хартия, всеки девети грък загива ВСВ.

  Лошо е когато има хора, които мразят ближния или съседа си. Нали така беше в Библията?

  Интерсно, какво ли е било името на “Кюстендилско” по времето на Юстиниан?

  Моля само едно, след прочитане на коментара без обиди! Ако може! Пишете бавно, защото чета бавно!

  Ако трябва да се говори за германско хрантутене, най-хрантутената държава с германски пари е Русия. Над 23 години Германия наливаше огромни пари в руската икономика, като избщо не и “пукаше”, че има слабо развити икономики в рамките на ЕС, страни като БГ, Румъния и Гърция, за които тя носи “отговорност” като МОНЕТАРЕН ЦЕНТЪР НА ЕС и най развита икономика. Ако пък се гледа “външния дълг”, то на Германия не е много по-малък от този на Гърция, а на Франция даже е по-висок. Въпросът е, че “мощностите” на гърците като държава не са достатъчни, той да бъде изплатен в рамките на наложените срокове.

  Има една американска поговорка, “инфраструктурата прави една държава свободна”. За 10 години, само че през миналия век, Америка опаса континента си, който е почти два пъти по-голям от Европа, с БЕЗПЛАТНИ МАГИСТРАЛИ, които направиха всички щати еднакво свободни. За 23 години ЕС още чака?

 18. Vlado, не скачам за Германия + Русия. Стоя на едно място. Бавно, разбира се. С повече от 6000 германски фирми активни на територията на Русия, малко преди началото на санкциите Русия е 11-тия по големина търговски партньор на Германия.
  Първата част от коментара само леко ме надигна: да говорим за ‘омраза към съседа’ ми се струва пресилено.

 19. VLADO
  Иронизирате ме тънко,но аз говоря факти.Жените в Гърция масово не работят,докато ние в България-до последно/както съм и аз/.Всяка година ходя на море на Халкидики.На Ситония или Касандра.В хотелите работят като камериерки и сервитьори македонци,българки,грузинки с гръцки корени или подобни от други бивши съветски републ.Никъде не съм видяла гъркини обслужващ персонал.
  Кюстендил по времето на Юстиниан се е казвал Пауталия/от римско време/.Това,че Юстиниан е от този край съм го чула първо от преподавател в СУ спецализирал византология в Атинският унивеститет.Има една фирма /туристическа/ *-Искони*,там работят като лектори преподаватели в СУ и могат да се научат много неща от историята на Балканите.

 20. ПП
  Не говоря със злоба за гърците.Но си спомням филма *Тютюн* маларията и рояците бедни деца.Миналата година бях на островите Левкада,Кефалония.Хората там живееха в 21 век разбира се ,но стадата кози и овце,каменистите хълмове.автетичната храна ме връщаше в средата на миналият век в България.Разказваха ,че там кражби няма.Гюмовете с мляко се остовяха на пътя и колите на мандрите ги прибираха.Никой не ги крадеше.

 21. VLADO, провери още един път , АМА много бавно какви тъпотии си написал!
  Първо България НЕ е “довършвала” “Елада” през 1941г.. Българската армия е достатъчно отслабена от Ньойския договор , затова Вермахта сам си е свършил работата, даже и италианците НЕ са му “помагали” , а са му пречели там!
  Ако армията е “помагнала” в “Елада” ,ЗАЩО НЕ “помогна” на Вермахта и в любимото ти СеСеСеРе на “бащицата” ти Сталин???
  А за “омраза към съседа” просто си припомни погърчването през Възраждането, войните в началото на 20 век и етническото прочистване на българите от “елините” продължило и след Втората световна война.

  На Гърция са й “опростили” почти всички дългове досега, така че “сравнението” ТИ с Франция и Германия е мека казано смешно. Ако не бяха опростили дългове на Гърция след 2010г., досега те щяха да са 300-400% от БВП, и още тогава щеше да е фалирала. Гърция сега не плаща почти НИЩО от дълга си , а само ниски лихви гарантирани от цялата еврозона. Плащането ще започне след 2020г. , разсрочено за повече от 30 години!
  И цялата инфраструктура на Гърция е построена от ЕС, където главен “спонсор” е Германия.

 22. Благодаря за добрия тон г-жо Савова!
  Права сте относно работещите жени, особенно в БГ.
  Проблемът е вековен, свързан е с факта, че за БГ мъжът/пък и за други/, отглеждането на деца и потдържане на къщата не е работа. Предполагам че това е наложено от “светите религии”, които в болшинството си отричат равноправието на жената с мъжът. По една от “версиите”, причината да бъде “убит” Христос е именно факта, че той изравнява жената с мъжът, налагайки нейното присъствие на МАСАТА наравно с мъжете. Все си мисля, че е време и в БГ да се помисли по въпросът, че отглежнето на деца е работа и това е нужно да се приема като трудов стаж, независимо Кой извършва “услугата”, било то мъж или жена.
  Може би гърците “без да искат” са причупили балканските патриархално обичаи??
  Дай Боже и ние да ги последваме!

 23. VLADO
  Това за пътищата е абсолутно вярно .Старият римски път Вия Егнатия,като магистрала с над 20 тунела е построена от ЕС,основно Германия-безвъзмездно.Има един виц,чула съм го от гърци *Германецът дава пари,гръкът първо строи вилата,а после и магистралата*.Що се касае за България нищо не е спечелила от окупацията на Беломорието.След войната е плащала репарации на Гърция до 60-те год.Само загуби.

 24. Ето малко информация за чегавристите и леводесните им идейни ментори , като вольгин, сидерав и вся останалая пропутинска сволоч:
  http://www.mediapool.bg/danachniyat-rai-na-gratskite-korabosobstvenitsi-shte-prodalzhi-i-pri-siriza-news230132.html

  КАК ще коментирате т’ва туПатищи, другари, камаради и амигоси?
  Ялов ще излезе тоя сиризки камарад? Явно популизма му е само блъф на гръцката олигархия? А, туПарищи? Куда сте?
  Вече трудно можете да го използвате за целите на ляводясната пропагадна демагогия на RAZIсткият ви гасудар туПин?

 25. Бойко Борисов, Барак Обама и гръцкия премиер отишли при Господ .

  Първо Бойко попитал Господ кога България ще си върне дълговете?
  – След 10 години, обаче ти Бойко вече няма да си политик- отговорил Господ.

  След това Барак Обама попитал кога Америка ще си върне дълга?
  -След 200 години, обаче ти Барак няма да си жив- отговорил Господ.

  Накрая дошъл ред и на гръцкия премиер да попита кога Гърция ще си върне дълга?
  Господ се разплакал и казал :
  – Ох, аз няма да съм жив!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.