Рашидов получава шанс да се ограмоти в Испания за демонтирането на паметниците на диктатурата

Нашият културен министър, несменяем като такъв от квотата на премиера Борисов вече втори мандат, щял да посещава Испания и да сключва културна спогодба. Най-после!

 

Появява се шанс Рашидов да изучи испанския опит в премахването на паметниците на диктатурата. За по-малко от три години ( 2007-2010 г.) те са демонтирани, премахнати, унищожени със специален закон за историческата памет, гласуван от представителите на испанския напор през 2007 .

 

Последния паметник на Франко ( на кон) беше тържествено транспортиран на склад на 7 август 2010 под звуците на оркестър в присъствието на кмета и представители на държавната администрация и под аплодисментите на граждани, сред които нямаше кресливи контрамитингуващи франкисти , нацисти или други подобия на нашите чегеваристи.

 

Ако Рашидов „пропусне” да повдигне въпроса за обмен на опит по тази неудобна за него тема, защото е върл привърженик на съветската опорна точка ( в българския случай), че било вандалщина да се премахват паметници, някой трябва да му зададе съответния неудобен въпрос поне в медиите: защо така се е вкопчил да брани кървавата „непорочност” на съветската монументална символика в България от „културната” си камбанария? КОЙ му диктува? Защото е ясно, че обобщенията му нямат нищо с културата- нито с общата, нито с онази, за която се предполагат малко повечко специализирани познания по въпроса за раздялата с тоталитарната символика като форма на демократична самозащита на един народ от натрапеното му иго?

 

Апропо, паметници непрекъснато местят и днес в Италия, ако говорим за местене изобщо. Да не говорим за съветските другари, който премахнаха десетки, далеч по големи като тонаж паметници на древната египетската цивилизация, за да не отидат всички под водите на строения от тях Асуански язовир в Египет ( някои все пак отидоха, защото за СССР „течната дружба” винаги е била приоритет спрямо подчинените братски народи с мисъл за бъдещето, какъвто по онова време беше и египетският).

 

Дано Рашидов да се върне ограмотен от Испания, че ни омръзна да го слушаме как спряга непрекъснато Пикасо в какви ли не мисловни комбинации и по какви ли не поводи, но абстрактните му обобщения за местенето на паметници като проява на „вандализъм” го уличават в елементарно непознаване на темата, по която получава възможност да си разшири кръгозора.

22 мнения за “Рашидов получава шанс да се ограмоти в Испания за демонтирането на паметниците на диктатурата”

 1. Нашенските болшевишки подлоги не само, че не искат да демонтират позорните паметници, а сега се канят да кръщават улица на името на Николай Добрев, който ще бъде запомнен главно с две неща – че Петър Стоянов му върна мандата и че синът му беше заловен контрабандист. Как не ги е срам да размахват жалкото му име? Всичкото им геройство е такова – мандри, убийства, подлости, нагаждачество и още по-лошо – рубладжийско предателство.

 2. Снощи по “България ОН ЕР” имаше филм за различните бараки в соцконцлагера. За Чехия бяха избрали съдбата на един обикновен миньор. Той решава да срине с 3 шашки динамит паметник на клемент готвалд-чешкия политически близнак на нашия национален предател №1- гэоргий михайлович дмитров, т.н. жоро мастиката.9 години прекарва в затвора смелия човек, който не искал комуняги и монголоиди да беснеят над страната му.Колко обикновени и съществременно силни философски думи каза този чех за комуната и сесесерската окупация! И колко са като него в Чехия!
  А ФРАНЦИСКО ФРАНКО-Вечна памет и слава на спасителя на Испания от червената чума!-той сам поиска да изгради мемориала на националното помирение. Препоръчвам пак филма “Испанци”- за испанските комунисти, които след 1936 бягат в СССР. В рая на прогресивното човечество се озовават, демек, значи. Малей-й-й-й-й, че то при Франко било много хубаво, бе компанйерос е амигос- казват си горките емигранти, като виждат и изпитват на левите си гърбове прелестите на Гулаг и грижите на НКВД, но вече късно е, късно е….
  А за другото споменато тук от Иво лице, или сурат, не ми се коментира!

 3. Но ето какво става в съветизираното криминално-пераческо туморче Кипър.Е, някои ни изправариха, но пък поне са откровени- вот тебе русская база! А при нас гъмжи от руски бази и оперативни щабове, но са дълбоко засекретени, освен пропагандните им секции. Както и да е- изгонването на Кипър от ЕС вече е въпрос на инстинкт за самосъхранение. А за Гърция… искрено се надявам на някой патриотичен и прозападен гръцки генерал с достатъчно съмишленици!…

  Новите руски обекти в Кипър няма да са с военен характер

  Предложените на Русия бази в Кипър не са от военен характер. Това заяви външният министър на Кипър Йоанис Касулидис, цитиран от EUobserver.

  Предложението на Никозия за нови съоръжения на Русия е “от чисто невоенен характер, то е свързано с хуманитарни въпроси, такива като евакуирането на руски граждани от Близкия изток”.

  Той обаче добави, че Кипър е подновил руско споразумение за „поддържане на военно оборудване…за закупуване на части”.

  Вчера беше съобщено, че президентът на Кипър Никос Анастазиадис е готов да предостави на Русия възможност да има на острова своя военноморска и авиационна база. Според информацията договорът за военно сътрудничество между Русия и Кипър трябва да бъде подписан по време на неговото посещение в Москва, което е планирано за 25 февруари 2015 г.

 4. Г-н Рашидов е с комунистически убеждения и манаталитет и престоя му в която и да е културна страна не би могъл да го промени.Комунистите затова са комунисти,защото са непроменяеми.

  Нали не бива да се очаква че като се върне ще ходи да протестира шред МОЧА и Альошите.
  Отделно от това,тези сурогати не са в негова надлежност.Има и решения на общините,но нищо няма да се получи.

  България продължава да си е комунистическа държава и не може да допусне да се лиши от комуниостическите си сурогати.

 5. Май сме единствената страна в Европа с паметник на диктатор…. който по всяка вероятност е виновен и за престъпления за които няма давност-защо примерно в Германия няма паметник на Хитлер или на Химлер. По времето на Хитлер са се построили МНОГО магистрали…. Г-н Рашидов отива в Испания с цел да съдейства паметниците ПАК да се появят!!!!!

 6. По темата мога само да кажа: мoля, стискайте палци на министъра да не препие с Ла Манча. Уригането е най- малкия проблем.

  За споменатата по-рано докторка полипатолог Св. Шаренкова. Дано е прочела какво спусна Вожда днес към света. Докато лакира ноктите преди да отиде на вечеря – нека преосмисли египетската му визитация в контекста на всемирната руско-българска л ю б о в.

  Вижте днeшното интервю на Путин за ‘Ал Ахрам’:

 7. За рашидов, няма да стане. Него бочко го сложи да бисира министерствамето за да спре да плаче за “изгорелите” МУ милиони в КТБ. Представяте ли се каква далавера е сегашната му служба. Щото вече не чуваме закани за “самоубийство”.
  През първият си мандат приема в 9,30 сутринта известен френски архитект. На масичката сервирано уиски. Франсето на мига прекъснало “деловата” среща. На всичкото отгоре, “мултак, мултак” успешно конкурира шефа си в псувните и цинизмите. С две думи, нищо няма да излезе от визитата в Испания в очакваната в статията посока.

 8. Стамбо, има и още един много точен прякор на роднината на паталогоанатома. Гошо Тарабата. Първата МУ работа когато инсталирали в реквизираната вила в Княжево е било да се издигне висока ограда за да не може никой да вижда отвън “вождът и учителят на бг народ”.
  Колкото до испанските комунисти попаднали след поражението в гражданската война в съветцият рай гледал съм документален руски филм в който оцели от ГУЛАГ първита им реакция при завръщането им някъде през 60-те години е била виждайки стандарта на живот и свободите да извикат с все гърло: “Да живее, Франко!”

 9. Така и не се разбра, комунистите сега комунисти ли са или православни християни. А може би някакъв хибрид/изрод от ново поколение – Комунист със Православна ориентация.
  Тоест Православен Комунист. Палят свещи в църквите а после палят войни в славянските колиби. лидерите им се молят на Богородица а после крадат сиромасите и ги държат в мизерия и нищета. Православни Комунисти, които не признават Иисус Христос са свой Цар и Спасител но му се молят за победа.
  Какво да чакаме от тази Сган? Болни откаченяци без съвест и без достойнство.

 10. Да, Георги, знам го-тогава софиянци сефте виждат премиер да се огражда с тараба- дори и когато е постоянно заплашен от атентат проф. Ал. Цанков обикновено е ходил на лекциите си след 1925 г. без охрана, или крайно рядко с един обикновен стражар.
  А за испанците-точно така е- дори имаше дело срещу Владимир Буковски, което през 1976 г. заведоха няколко испански комуняги-фанатици без “съветски опит” като онзи корумпиран позьор съдията Балтазар. Защо?- защото Буковски казал, че в сравнение със СССР франкистка Испания е напълно свободна страна като икономика, култура, човешки и граждански права.И започнаха сравненията-до едно в полза на Буковски.

 11. И той се чуди “горкия” как да угоди на най-големия стратег!
  Цялата тази политика е точно политика с цел да се хване мисленето на населението…
  а то населението , като разбрало, че от европа няма да идват топли кебапчета(и вагони със златото на царя) ии леко се е замислило за старите си ценности.
  Та така, явява се големия стратег който хваща този полух на времето, полъх на “правенето на нищо”..
  не пипаш паметници, по някое време кажеш нещо хубаво за бай тошо…гледаш в никакъв случай да не постройш една 50км отсечка за газ до Гърция – т.е следваш плана..
  А населението си вика “ей, тоа е нашия човек”!!!

 12. Диване,всеки разумен и принципен човек смята,че комунистите са си просто и само комунисти.Това е максимално широко и максмално адекватно название на тази сган.

  Всякакви изопачавания( квалификации) на тяхната същност е обида към стотиците хиляди убити и репресирани българи.

  Не социалисти,левичари,червени,рубладжии,олигарси,задкулисници,предкулисници,русофили,колонници,комунистически православци ,путинофили,конници,хотлерофили,путлериди и др. са убивали,изтелзавали и съсипвали българския народ,а просто комунистите.
  Те се крият зад изброените категории и за жалост много нормални хора им се връзват на дивотиите.

  Комуниста си е само комунист,
  Комунистическата пропаганада си е само комунистическа пропаганда.

  Паметниците на съветските окупатори са си само паметници на съвестските окупатори.
  Паметниците на българските комунистически убийци и терористи са си паметници на комунистическите убийци и терористи,а не на русофили,рубладжии и колонаши.
  Както някой по-рано каза,че българската държавна телевизия БНТ си е комунистическа телевизия.И съвсме не на рубладжии,русофили,левичари или подводничари.

  Скромен извод-Държавата Ръ.Бъ. си е комунистическа държава!!!!

  И още по-скромно предвиждане-Държавата Ръ.Бъ. ще си остане за дълги години комунистическа държава-собственост на комунистическата сган-жарава.
  Комунизма в Ръ.Бъ. ще започне да ерозира,когато се събори някой от стотиците паментици на съветските окупатори и българските им комунистически събратя…
  А дотогава-песни и танци на комунистическата морава.
  А на чакащите този момент се препоръчва всекидневно все по-силно да се любуват на своя комунистически монумент.
  Във всеки български град има кървавочервен ,комунистически цимент.

 13. Абе човек, разбирам те но тези хора са по-скоро мошеници. Дори комунизъма не можаха да го направят както трябва. Просто използуват тези идеи, за да крадат, защото са мързеливи.
  Я кажи, колко от тях са имали големи имоти и фабрики преди 9 ти септември. Всичките са бедняци и мързеливци. Като чуха, че комунизъма ще събере цялото имане на народа в една каца и се наредиха най-отпред да го правят. После като го разтурваха, пак се наредиха най-отпред. Кой за хотелче, кой за заводче. Основната движеща сила на тези хора е алчността и завистта.

 14. Към ДИВАНЕ:
  “Дори комунизъма не можаха да го направят както трябва.”
  Ама това, комунизъма, не е работа за всеки. Само северно-корейците го направиха както трябва. Нали?

 15. Диване,ще си позволя да те прекръстя на Дивал за по-прилично звучене. На такъв сериозен сайт не е прилично да се ползват за никове такива думи.
  Драги Дивал, ти си умно момче-мъж и разбери ме напълно поне веднъж.
  Непобедим е засега идиотизма на комунизма.
  Изразяваш някаква отчаяна загриженост, че комунистите са мошеници. Но това е предисловие някой да стане комунист. Само мошеници може да повярват в идиотизма на комунизма. Но ако допуснем, че някой честен човек е станал по невнимание комунист, впоследствие се е оформил като мошеник. Мошеничеството е само една от съставните на идиотизма на комунизма.
  Дали един комунист е бил мошеник пред да стане такъв, или впоследствие е станал мошеник, това е само дребна, времева подробност. Аз поне не познавам комунист-немошеник.
  Втората съставна на комунизма и бандитизма.
  Дали един комунист е бил бандит преди да стане комунист или след това се е оформил, няма никакво значение. Аз комунист-небандит не познавам.
  Съжеляваш комунистите че не са построили комунизма, а би трябвало да им се подиграваш че са строили нещо, което е невъзможно за построяване.

  Както и нкой не е строил нищо, както и капитализма.
  Затова никой по света не говори, дори и комунистите за “строители на капитализма”,дори и самите капиталисти не са го построили. Капитализъм не се строи.
  Н разбра ли напълно драги Дивал, какво сега съм казал?
  Благодаря за вниманието!

 16. Хора, не се мамете, премахването на паметници на ген. Франко в Испания не е от любов към демокрацията. Това е болшевишкото отмъщение, че този човек не допусна, въпреки тригодишната гражданска война, страната да се превърне в съветска република (а толкова пари и оръжие изля там Кремъл). Неслучайно в дъното на всички антифранкистки демаршове винаги стои я таваришч Карильо, я таваришч Марселино Камачо, а онзи откачалник Хуан Гордильо, дето си държи портрета на Че Гевара зад главата и предвождаше разграбванията на супермаркети, скрит зад депутатския си имунитет. И вярвам, че всички сте съгласни – франкизмът е детска градина в сравнение с комун-милиционерския болшевизъм в РъБъ и неговите зверства.

 17. Анти, не си позволявай ако обичаш 🙂
  пропуснал си да забележиш, че ги наричам крадци и разбойници.
  Един приятел има лични впечатления от днешните Господари на България – Валентин Златев. Той е шофьор на тир. Спрял човека в лукойл така, че да не пречи на никой но там била споменатата по-горе същност. Видяла го и му казала, че там било забранено. Моя приятел не знаел кой е този и му обяснил (тоест отказал да премести камиона) но оня се развикал и озлобял. Познай какво е последвало по-късно. Първо на часа дошли няколко полицейски коли със задачата да го глобят сериозно. След това опитали се да го уволнят от транспортната му фирма и като не успели, защото бил най-примерния шофьор и чак от Австрия се застъпили за него, му написали забрана да влиза в лукойл.

  Пиша го, за да се знае кой ни върти държавата. И не съжалявам изобщо , че не са могли да построят комунизъма. Прадядо ми е бил достатъчно заможен човек и всичко сам си е постигнал по царско време. А комшията до нас дето се блъска в гърдите, че е комунист, едно време неговия дядо са го разкарвали със тъпана в село и са викали, който краде така носи (инструменти). Няма комунист, който да не казва, че държавата му дала всичко.

 18. Към Аерофлот:

  Това, което казвате, повишава многократно стойността на испанския пример в българския контекст. Какво по-убедително доказателство за необходимостта от раздялата с монументите на диктатурата може да има пред чугунената червендалеста аудитория у нас, от това, че испанските другари интербригадисти са категорично “за”!

 19. Уважаеми Г-н Инджев, Вие изразихте неприязън когато посочих някои силни прояви на наивитет в сайта. Никой не е застрахован от наивост, но когато тя излиза извън рамките на обективността, редно е всеки да се опита да я коригира.

  Тази сутрин се спрях на Вашата мисъл за ” раздялата с монументите на диктатурата”.Несъмнено имате предвид комунистческата диктатура. Но не посочвате кой да се раздели с нея и как.
  Мочите и Альошите са построени от българската държава и са нейна собственост и опора. Днешната (анти)българска държава продължава да е собственик на тези паметници и ги подържа в изряден вид. Държавната власт с нищо не е показала, че иска да се раздели с тези паметници. Няма нито една държавна институция, която да има за цел това ” разделяне с монументите”. Няма нито един държавен и политически лидер, който да е изразил стремеж за подобна раздяла.
  Няма нито една политическа партия в България, която да следва Вашата препоръка.
  Почти целия народ не проявява дори минимална загриженост към тези сурогати на лъжата и антидържавността.
  Ето, вземете например Вашата възраст, за която сам говорите. Чисто хипотетично, когато станете на 65 години, смятате ли, че българската държава ще се е “разделила с паметниците на диктатурата”? Ами на 70, дано Бог даде, ами на 80. Използването на Вашата възраст го правя напълно добронамерено и напълно символично, та поне минимален брой от наивници да проумеят как бързо минава времето и как бавно българина се вразумява, ако въобще се вразумява.

  Комунистческата сган като собственик на българската държава и българския народ не дава никакви признаци за тази раздяла. Раздялата е възможна само при условие, че българската държава се раздели с комунистите. Ако се освободи от тях, чак тогава можем да се надяваме за раздяла с монументите на срама и олигофренията в страната.

  А засега нищо не става, освен да продължава безмозъчната комунистическа забава. И никаква раздяла……….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.