Антинацисткият камуфлаж на руския шантаж

 Прокремълски антифашисти опошляват Холокоста

“Свят без нацизъм” се грижи не за евреите, а за интересите на Путин с атаки срещу прозападните управници в Прибалтика и Украйна

Олигархът Борис Шпигел е шеф на “Свят без нацизъм”, а също така и на Световния конгрес на рускоезичното еврейство. И двете организации са тясно свързани с Кремъл.

Клуб Z

Кремъл е създал и покровителства еврейска ангифашистка организация, наречена “Свят без нацизъм”.

На пръв поглед – начинанието е чудесно. Истинската цел на организацията обаче е не толкова да сее антифашистките идеи, колкото да дискредитира прозападните управници на бившите съветски републики, пише американското издание “Дейли бийст”.

На мушката на организацията отдавна са прибалтийските републики Литва, Латвия и Естония. От година насам дейността й е насочена срещу Украйна, пише журналистът Джеймс Кърчик.

Официалната цел на “Свят без нацизъм” е “политическа денацификация в Източна Европа”, а също така “разпространяване на антифашистката идеология в получилите неотдавна независимост държави от бившия СССР”. Следващата задача вече изисква повишено внимание, отбелязва “Дейли бийст”. Защото тя е “отслабване на политическите сили на Запада, пропагандиращи концепцията за равна отговорност на нацистка Германия и СССР за началото на Втората световна война”. С какви методи обаче? Ето това е въпросът.

“Свят без нацизъм” има всички признаци на международна организация с идеална цел. Тя редовно провежда конференции в луксозни хотели в европейските столици. На тях се изнасят доклади от хиляди страници, изобилстващи с много данни. Лидерите й произнасят прочувствени призиви за бдителност.

Но това е само фасадата. Зад нея се крие пропагандистка операция на Кремъл, злоупотребяваща с добрите намерения на искрените борци срещу омразата и екстремизма – най-вече на американските евреи и техните съмишленици.

“Свят без нацизъм” е организация, влизаща в състава на Световния конгрес на рускоезичното еврейство (СКРЕ). Учредена е през 2010 г. от Борис Исаакович Шпигел. Той обаче оглавява и СКРЕ.

Шпигел (63 г.) е евреин олигарх, 10 години е бил депутат в Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент. Той е тясно свързан с Кремъл и може да се очаква, че като председател на гореспоменатите две организации ще провежда външнополитическата програма на руския президент Владимир Путин, смята Джеймс Кърчик.

Правителствената неправителствена организация

Всъщност “Свят без нацизъм” е ПНПО. Това е руско жаргонно название, означаващо “правителствена неправителствена организация”. Това е псевдонезависима институция, създадена, за да бъдат заблудени пресата, гражданите и правителствата на другите страни. Дейността на ПНПО изглежда самостоятелна, но в действителност се направлява не само от правителството, но и от спецслужбите.

“ПНПО могат да извършват пропагандна дейност или (както се подозира за “Свят без нацизъм”) да спретнат “активни мероприятия” в съветски стил – да извършват операции по дезинформация с цел да повлияят върху събитиятя чрез промяна на представите в обществото”, се казва в статията на Кърчик.

Според автора “Свят без нацизъм” действа предимно в бившите съветски републики. Задачата й по отношение на Прибалтика и Украйна е “да очерня техните правителства, борещи се решително срещу руското влияние, като им слага клеймото “фашисти”, допълва авторът.

Така например преди година – през февруари 2014 г., Борис Шпигел оглавил делегация на “Свят без нацизъм”, която пристигнала в Киев. Там тя се срещнала с проруския президент Виктор Янукович и му предложила подкрепата си в неговата борба срещу “екстремизма и неонацизма”. Миналата седмица пък Шпигел заяви, че “украинските неонацисти ще бъдат сполетени от съдбата на армиите от Оста”.

“Тактиката на отъждествяване на политическите противници с фашистите съвсем не е нещо ново. Но на мнозина им се струва странно колко упорито и сериозно Кремъл (включително самият Путин) и свързаните с него медии държат тази линия”, коментира Кърчик.

“Не се учудват само гражданите на Естония, Латвия и Литва. Там Кремъл от десетилетия рисува дейците на главните политически партии като нацисти”, допълва журналистът в статията си в “Дейли бийст”. “Правителствата на тези три страни смятат “Свят без нацизъм” за организация, спонсорирана от Русия. Вътрешните разузнавания в Талин, Рига и Вилнюс я споменават в своите годишни доклади със списъците на заплахите, целящи подкопаване на конституционния ред.”

Центърът „Симон Визентал“ ги разконспирира

Разбира се, и в Украйна, и в Прибалтика е имало фашисти и други помощници на германските окупатори по време на Втората световна война, припомня “Дейли бийст”. И до днес има тревожни опити да бъде оправдана част от тази история. Според Ефраим Зуроф възвеличаването на ролята на колаборационистите в борбата им срещу СССР е хитроумен опит да бъде завоалиран геноцидът срещу евреите.

Зуроф е специалист по феномена “изопачаване на Холокоста” и директор на ерусалимския филиал на Центъра “Симон Визентал”, събиращ документация и издирващ укрили се от възмездието нацистки престъпници. Той неведнъж е участвал в контрадемонстрации срещу шествия на ветерани от СС в Латвия. След смъртта на Симон Визентал през 2006 г. Зуроф стана ловец номер 1 в света на нацисти.

Ловец номер 1 на нацисти Ефраим Зуроф бързо разконспирира “Свят без нацизъм”. Снимка БГНЕС

В началото Зуроф започнал дори да сътрудничи със “Свят без нацизъм”. Той обаче много бързо се разочаровал от подхода на тази организация.

“Така и не можа да се разбере къде свършва интересът им към историята и започват политическите интереси на Русия. Според мен Путин много искаше с този въпрос да се захване някоя европейска организация с идеална цел и да бъде в неговия авангард”, споделил Зуроф.

Подобни опасения изразил пред Джеймс Кърчик и равинът Андрю Бейкър – директор по международните въпроси в Американския еврейски комитет. Той присъствал на конференция на “Свят без нацизъм” в Москва и я сметнал за небалансирана и твърде едностранчива.

Същински сталинисти

От “Свят без нацизъм” заявяват, че главната им целта е борбата срещу “нацизма”. Според Кърчик обаче организацията много повече се занимава с притесненията на руската диаспора на територията на бившия СССР. Нейните активисти обикновено са представители на руските етнически малцинства, свързани с Кремъл или същински сталинисти, твърди журналистът.

В САЩ организацията успяла да привлече съвсем малко на брой американци. Това са хора с добри намерения, които обаче си нямат понятие от политическите тънкости, или такива, които искат да попаднат на ВИП-масата за вечеря с хора от изключително влиятелния Американско-израелски комитет по обществени въпроси, известен като AIPAC.

Преди три седмици – на 21 януари, на Капитолийския хълм във Вашингтон бил представен годишният доклад на “Свят без нацизъм”. Той бил озаглавен “Бяла книга на омразата”. Според присъствалия на събитието Джеймс Кърчик документът не бил нищо друго, освен “безкрайно ругателно послание към Запада в жанра на троленето”.

              Валерий Енгел
Снимка Туитър

“Ако не реагираме на тревожните симптоми, националистите ще дойдат на власт преди всичко в Източна Европа“, заявил вицепрезидентът на “Свят без нацизъм Валерий Енгел. И допълнил: “Западна Европа обаче скоро ще последва този пример.”

Ето как коментира изказването Джеймс Кърчик:

“Това звучи твърде забавно от устата на сътрудник на фалшива организация с идеална цел, подкрепяна от правителството на Русия, където през последните 15 години без прекъсване управлява истински националист. Наистина, в речта на Енгел имаше някои проблясъци на честност като например призива да бъдат уважавани лицата с нетрадиционна сексуална ориентация – малцинство, което очевидно не среща голямо одобрение в Русия. Вероятно обаче и това бе казано проформа, за да се угоди на западната аудитория. То изглеждаше неуместно, като се има предвид, че в самия му доклад антигейската политика на руското правителство бива одобрена.”

“Свят без нацизъм” няма нищо общо с кремълската пропаганда”, писал Енгел на Кърчик по електронната поща.  Той твърди, че “Бялата книга” на организацията съдържала доказателства, подобни на тези, които се съдържат в подобни доклади в Гърция или Франция.

Джеймс Кърчик смята, че трудностите с осмислянето на историята на Холокоста в някои посткомунистически страни имат нужда от големи усилия на изследователите. “Свят без нацизъм” обаче извращава и политизира паметта за трагедията на евреите, като използва методите на сталинизма и обявява всички несъгласни за “фашисти” или “нацисти”. Така тази антифашистка организация само усложнява проблема, с който твърди, че е призвана да се бори. Тя просто опошлява Холокоста.

 

23 мнения за “Антинацисткият камуфлаж на руския шантаж”

 1. Първо офтопик-вижте какво готвят днес путиновите подлогани в България.

  “С Европа, но никога срещу Русия! Санкциите не спасяват живот! Искаме мир, а не война!” – това е мотото на проруски протест, който днес столичната организация и младежите в БСП организират следобед пред сградата на президентството”.
  Идеята за сборището обаче има и полезна страна- маските вече падат и никой в Социнтерна няма да различава “БГ-модерните леви” от истерясалия кремълски клозетолизец волэн сыдэрав.

  Второ- по темата. Наистина е чувствителна и шизофренична- от (полу)дискретно и явно пропутинските сайтове се лее антисемитска пропаганда бетер Розенберг и Гьобелс, а иначе се ухажват разни еврейски организации в името на “антифашизма”.Стар и проверен сталински номер. Пускаш на антисемитския вцепенен от терор народ малко радостни емоции, да види ей тия прогизнали от кръв негови палачи до стената (поствал съм този клип, за съжаление, „престъпната сталинова доброта” е оставила и доста да преживеят….)
  https://www.youtube.com/watch?v=CzQQYAY7miQ

  …Или ей тоя свръхактивен изверг-организатор на Гладомора….

  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87,_%D0%9C%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8C_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

  ..а същевременно фаворизираш Лазар Мойсеевич Каганович и громиш “фашизма и антисемитизма”. Просто и ефектно.

 2. Имам 2 въпроса :
  – защо червените мразят Бандера – доколкото разбрах се е борил срещу Полша преди ВСВ но не и с Гитлера против СССР ?
  – защо изписвате социализЪма вече съвсем се обърках как е правилно?

  А евреите кога ще поискат сметка от Русия като приемник на СССР за погромите срещу евреи? За тези неща не се говори !

 3. Стамбо, много е вярно, което си писал и за съжаление по цял свят има много, дето се връзват на сталинските кагебистки номера. Тук в Щатите 70% от американските евреи гласуваха за халиф барак, свинска урина да му е на името. Като процент от населението не са много, но му събраха огромни парични средства за изборните кампании. Никой от моите приятели и познати евреи не може да ми отговори на въпроса, каква е причината, освен че има демократ зад името ( като в демократическа партия/б за болшевики).

 4. Здравей, приятелю 500 S&W!
  Така е, добави и силата на троцкистките традиции из левичарските западни интелектуалци.
  Изобщо западното обществено мнение в масовите си параметри беше манипулирано по темата за съветския антисемитизъм и сталинизма от много съмнителни руски документални свидетелства. Шокиращата документална книга на С. Мелгунов “Красный терор в России” е обругавана от западната левица-много десен и антикомунистически е авторът. Така беше преди перестройката на Горбачов, а по негово време тенденцията взе кресчендо.Освен двузначната роля на АРХИПЕЛАГА на Солженицин, става дума за книги и други текстове на позакъсали номенклатурчици като Авторханов, и дори такива палачи като Антонов-Овсеенко + сина му, или Ф. Разколников, подхванати от перестройчиците Рой Медведев,Н. Сванидзе и др.до бозата в романова форма “Децата на Арбат”
  . С 2 думи, Антонов-Овсеенко например звучи така :
  “…Eх, какъв железен болшевик – ленинец беше татко ми, как давеше, гореше живи, колеше, разчекваше и набиваше на кол (има снимки!) , как размазваше под шейни с шипове бели офицери, попове, всякакви буржуи, кронщадски матроси, по колко хиляди невъоръжени тамбовски селяни разстрелваше и тровеше с газ, ну, смотрите, как в тази чудесна директива 15 ГОДИНИ ПРЕДИ Хитлер татенцето ми направило концентрационни лагери-за същите руски селяни,не за други.. Ну, читайте…
  ………В основу положена опять-таки оккупационная система, но в связи с прибытием новых значительных сил, она распространена на больший район. В этом районе выделяются особо бандитские села, по отношению к которым проводится массовый террор — таким селам выносится особый «приговор», в котором перечисляются их преступления перед трудовым народом, всё мужское население объявляется под судом реввоентрибунала, изъемлются в концентрационный лагерь все бандитские семьи в качестве заложников за их сочлена — участника банды, даётся двухнедельный срок для явки бандита, по истечении которого семья высылается из губернии, а имущество её (раньше условно арестованное) окончательно конфискуется. Одновременно производятся поголовные обыски и, в случае обнаружения оружия, старший работник дома подлежит расстрелу на месте. Приказ, устанавливающий такую меру, опубликован широко за N 130,
  …. и после, ах, потом, потом, какой хороший и строгий Главпрокурор беше мой папа, колко смъртни приговори издаде, и какъв посланик беше в 3 столици, и как помагаше и на испанските другари да разстрелват буржуите и да изградят комунизма…Но дойде страшната, ужасната, чудовищната,черната 1937 , когато го арестуваха, а през февруари 1938 година този ужасен, кръвожаден злодей Сталин разстреля незабравимия ми папочка!
  О, като си спомня какви добри очи имаше! Как вярваше в комунизма!…”

  Това е цялата перестроечна гнусотия. Аз затова не докоснах „Огоньок”- да го четат перестройчиците, бях чел Мелгунов, а попаднах случайно и на скрита огромна библиотека български брошури и книги отпреди 1944 г. за това какво става в ссср! И затова, щом видя 1938 г. като крайна дата в живота на някой подобен съветски изверг се ококорвам от удоволствие, но и проклинам милосърдието на Сталин- повече е трябвало, всички, до крак!
  Книгата на Антонов-Овсеенко и на синчето му обаче досега се цитират като меродавни и им кадят тамян като „борци срещу сталинизма”.

 5. СТАМБО
  Благодаря за линка към youtube за скотският комунистически режим в СССР.Не,че не ги знаехме тези неща,но така събрано с документи просто е потресаващо.Е някои неща ни спестиха- за възгледите на Колонтай в България не го въведохме /за общите жени например/.Колко нещастни деца отгледани в детски домове са създадени благодарение на комунистическите скотове.Този строи е под нивото на животинският свят.Благодаря и на създателите на тези филмчета/руснаци/,които ще останат в историята за следващите поколения.феноменално е.Интересно е че създателите и изпълнителите на терора в Русия са предимно евреи.
  Що се касае до нашите боклуци да протестират в подкрепа на Путин просто са жалки.,Сещам се за снимката на Ципрас и ИУнкер,как последният го е хванал за ръката и го дърпа напред,а Ципрас се хили като идиот.Ето такива са и нашите подържници на Путин-идиоти.

 6. Да, драга г-жо Савова,

  Тов. Колонтай има един софийски период в биографията си. Пубертетския, когато, хм, нали разбирате, се самоосъзнава като “алтернативна сексуална идентичност”. Двупосочна, така да се каже, разбирате… Не случайно кадровата стратегия на Сталин й отрежда точно място- лезбийка и феминистка сума ти години посланик точно в Швеция – а,кажи сега, че не е стратегически премерено, че съветската женщина не е скъсала еснафските окови… В същото време ние добре знаем как я кара обикновената сесесерска женщина, която случайно не е посланичка в Стокхолм. В тази перфидност комунизмът е ненадминат и още му теглим последствията.

 7. Г-жо Савова,

  Татенцето на Колонтай е руски генерал -губернатор на Велико Търново до 1879. Тук е и първият й интимен опит… по двете линии, когато е 10 годишна (!). Браковете и са неизвестен брой, един от съпрузите е третият по садизъм и пияндурство сред болшевишката върхушка според ВИКТОР СУВОРОВ катил П. Дибенко (и на него Сталин вижда сметката през 1937!).
  А ето какво Иван Бунин пише за Колонтай в «Окаяни дни»:
  — Много добре я познавам. Някога приличаше на ангел. Сутрин навличаше най-обикновена рокличка и потъваше в работническите коптори— „на работа“. А връщайки се в къщи, вземаше вана, обличаше синя блуза — и шмуг!- с кутия бонбони в кревата с приятелката: „Хайде, мила, сега сладко да си побъбрим!“

  Съдебнато и психиатрическата медицина отдавна познава и този (ангелоподобен) тип сред родените престъпничи и проститутки»

 8. СЪДБАТА НА НАЙ-ИЗЯВЕНИТЕ
  БОЛШЕВИШКИ ИДЕОЛОЗИ И ЛИДЕРИ
  ОТ ЛЕНИН ДО ХРУШЧОВ

  1. Влас Чубар /1891-1939/ – репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  2. Лазар Каганович /1893-1991/ – преживял всички репресии, починал от естествена смърт.
  3. Николай Скрипник /1872-1933/ – репресиран, самоубил се.
  4. Александър Шлихтер /1868-1940/ – преживял жестоки репресии, починал от естествена смърт.
  5. Павел Постишев /1887-1939/ – репресиран, разстрелян в Бутирка, реабилитиран посмъртно.
  6. Григорий Зиновиев /1883-1936/ – репресиран, осъден, разстрелян.
  7. Николай Бухарин /1888-1938/ – осъден, разстрелян на Комунарка /стрелкови полигон/, реабилитиран посмъртно.
  8. Лев Троцки /1879-1940/ – изгонен от страната, лишен от съветско гражданство, убит по нареждане на Сталин /заедно със всичките си роднини/, от агентурата на НКВД в Мексико.
  9. Яков Яковлев /1896-1938/ – репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  10. Алексей Риков /1881-1938/ – репресиран, разстрелян на Комунарка, реабилитиран посмъртно.
  11. Сергей Сирцов /1893-1937/ – осъден, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  12. Висарион Ломинадзе /1897-1935/ – самоубил се при ареста.
  13. Лев Каменев /1883-1936/ – осъден, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  14. Николай Демченко /1896-1937/ – репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  15. Владимир Строганов /1888-1938/ – арестуван, репресиран, разстрелян, реабиритиран посмъртно.
  16. Станислав Косиор / 1889-1939/ – репресиран, осъден, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  17. Мойсей Рухимович /1889-1938/ – осъден, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  18. Валериан Куйбишев /1889 – 1935/ – развенчан, репресиран, починал от естествена смърт.
  19. Николай Угланов / 1886-1937/ – репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  20. Вячеслав Молотов /1890-1986/ – репресиран 1957 г., отстранен от партийни постове, починал от естествена смърт.
  21. Николай Булганин /1895-1975/ – репресиран 1957 г., отстранен от партийни постове, починал от естествена смърт.
  22. Лаврентий Берия /1899 – 1953/ – разстрелян.
  23. Владимир Виниченко – репресиран, емигрирал, невъзвръщенец.
  24. Станислав Реденс /1892-1940/ – осъден, разстрелян, реабилитилан посмъртно.
  25. Надежда Алилуева – самоубила се или застреляна от /по указания на/ Сталин.
  26. Михаил Калинин /1875-1946/ развенчан, отстранен от партийни постове, починал от естествена смърт.
  27. Роберт Ейхе /1890-1940/ – репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  28.Карл Бауман /1892-1937/ – арестуван, репресиран, умрял в Лефортовския затвор, реабилитиран посмъртно.
  29.Генади Векличев /1898-1938/ – арестуван, репресиран, разстрелян.
  30. Авел Енукидзе /1877-1937/ – осъден, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  31. Константин Уханов /1891-1937/ – репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  32. Михаил Чудов / 1893-1937/ – репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  33. Киров – застрелян по поръчка на Сталин
  34. Леонид Николаев /1904-1934/ – физически убиец на Киров, разстрелян .
  35. Генрих Ягода /1891-1938/ – арестуван и разстрелян след публичен съдебен процес.
  36. Борис Шеболдаев /1895-1937/ – репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  37. Михаил Тухачевски /1893-1937/ – арестуван, осъден и незабавно разстрелян още в сградата на ВК на Върховния съд, реабилитиран посмъртно.
  38. Йосиф Варейкис – пряк съратник на Ленин /1894-1939/ – арестуван, осъден, разстрелян.
  39. Осип Пятницки – пряк съратник на Ленин /1882-1938/ – арестуван, осъден, разстрелян.
  40. Яков Петерс – пряк съратник на Ленин /1886-1938/ – арестуван, осъден, разстрелян.
  41. Ян Рудзутак – пряк съратник на Ленин /1887-1938/ – осъден, разстрелян.
  42. Валерий Межлаук – пряк съратник на Ленин /1893-1938/ – осъден, разстрелян.
  43. Александър Косарев /1903-1939/ – арестуван, репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  44. Панас Любченко /1897-1937/ – заподозрян, обвинен, самоубил се.
  45. Георгий Пятаков /1890-1937/ – арестуван, репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  46. Николай Ежов /1895-1940/ – арестуван, репресиран, осъден за измяна, разстрелян.
  47. Серго Орджоникидзе /1886-1939/ – обвинен,самоубил се преди ареста.
  48. Мирджафар Багиров /1896-1956/ – обвинен в престъпна дейност, осъден, разстрелян.
  49. Мендел Хатаевич /1893-1937/ – репресиран, разстрелян, реабилитиран посмъртно.
  50. Григорий Кулик /1890-1950/ – разстрелян без съд по необосновано обвинение в измяна.
  51. Михаил Фринковски /1898-1940/ – арестуван, разстрелян.
  52. Богдан Кобулов /1904-1953/ – разстрелян по делото Берия.
  53. Александър Сванидзе-шурей на Сталин /1886-1941/ – репресиран, осъден, разстрелян, реабилитиран посмъртно.

  Горната информация е взаимствана дословно от мемоарите на Никита Сергеенич Хрушчов. Е, кажете ми, може ли да се приеме подобна , меко казано, формация за политическа сила, за нормална политическа партия. Та тя е изтрепала едва ли не всички свои идеолози и водачи. Ако приемем, че всички гореизброени са били справедливо ликвидирани, що за партия е тази, над 90 процента от водачите на която са били престъпници?! Ако пък приемем обяснението на самите комунисти, хвърлящи вината за всички тези зверски убийства отчасти върху Ленин (четете М. Горки) и почти изцяло върху Сталин, то тогава що за партия е тази, лишена от ефикасен вътрешен контрол от имунитет срещу подобно посегателство на една единствена личност?! Та такава „партия” е обществено опасна, особено при заявени апетити да управлява държава/и/! В сравнение с такава „партия” фашизмът прилича на забавачка! Ами, че утре такава „партия” би могъл да я яхне отново поредният извратеняк, поредният Джугашвили и тя отново няма да има механизми и сили да се справи с него!
  И друго – след като са били ликвидирани почти всички светли умове – идейните и политически водачи на тази „партия”, що за личности са я оглавявали след Сталин и оглавяват до днес?!

 9. Имам питане към световните еврейски организации.Така както знаят точният брой убити евреи при Хитлер,техните професии,възраст и т.н. имат ли същите данни за унищожените в СССР.

 10. Интересен материал и коментарите също! Нещо съвсем схематично от мен.
  След целия исторически опит в инструментализирането на 27-ми януари, как да не си представим ‘емпатията’ към жертвите на Холокоста от страна на Путинова Русия? По въпроса за евреите и тяхната възможна руска употреба отново се теоретизира най-мощно чрез Дугин . Противно на днешния академичен маниер той винаги се обръща към читателя от първо лице множествено число с ‘Ние’ (разбирайте мистичната множественост на великата евразийска промисъл, повдигаща Путин до висините, който онтологически са му незададени в ръста). BTW: Евразийските теории са публикувани на различни езици от няколко години, no почти никой не ги цитира извън Русия. Употребимите евреи за Дугин са тези, които той нарича ‘еврейските ориенталисти’ или ‘еврейските евразийци’ и ‘еврейски национал-болшевики’ (според типологията на Бромбърг-Агурски), в секуларен план свързани с марксизма, революционния социализъм, болшевизма и популизма. На тях противопоставя ‘еврейските оксиденталисти’, асоциирани с капитала и стойностите на западните общества. Русофилския хебраизъм на първите, който бленуваше за ‘червената зора’ на Октомврийска революция е бил и ще бъде употребявен стратегически и в полза на най-новата идея за Евразийска общност, мислена като антитеза. ‘Чисто логическите пътеки’, за които Дугин настоява при извеждането на своите типологии, правят ровенето в текстовете му така нечистоплътно, че напълно разбирам защо теоретични спорове с тях не се състоят.

 11. В офнюз пише, че русия иска България да забрани Луков Марш.

  Какъв е този Луков и какви са руснаците, че ще ни казват какво да правим?!?

 12. Във връзка със списъка на Павел Тинков който е отворен защото само па памет “блестят” още стотици видни деятели на сесесере ми изплува спомен. През 80-те години му бях намерил цаката как да отстраня негативите на заглушаването на радио Свободна Европа. Минах на радио Свобода. Явно бюджетът на отговорните фактори по дезинформация у нас не стигаше за руската редакция на тази “черна” радиостанция. При това те предаваха денонощно. През всеки 4 часа въртяха различни прогарами“ За качеството в сравнение с българските им колеги да не говорим. Та, веднъж в коментарната част май беше писателят Анатолий Гладилин предложи да се проведе в масква ретроспективна фотоизложба на всички членове на политбюро на КПСС. Прекрасна идея в своя замисъл на неосъществимост. Ами то с мизерни изключения всички са били най-малкото в немилост.
  И в това няма нищо чудно. Самият Ленин е изписал “с пъти, пъти повече” тонове пасквили срещу съратници отколкото срещу омразният царизъм.

 13. До “ПРОЕВРОПЕЕЦ”

  Има Гугъл и други добри търсачки, те не хапят:)

  Накратко, български офицер, артилерист, герой от войните за национално обединение. Като прост майор в Междусъюзническата война САМ спира навлизането на 2 сръбски полка в Брезник-Перник (цял ден осигурява плътен огън с 2 батареи планински гаубици, като изчислява, коригира, прицелва и стреля, а петима овчари от някакви колиби му служат като подносвачи на снарядите. За това е награден с Кръст за храброст с мечове.

  Преподава в Артилерийската школа, министър е на войната и ръководител на Българските национални легиони. Политическите му убеждения са твърде спорни, нашите комун-милиционерски пишман историци с лекота го квалифицират като “фашист” (макар че фашизъм в Царство България не е имало, а той по-скоро е англофон). На 19 февруари 1943 г. по нареждане на Методи Шаторов е убит от теристична “бойна група”, в която влизат Иван Буруджиев и Виолета Якова. Това става точно във време, когато ген. Луков провежда тайни сондажи с британски офицери и дипломати за сключване на мир с Англия и САЩ. Подобен демарш би объркал сериозно плановете на болшевишки СССР за окупация на България, за които има сериозни основания да се мисли, че вече са били разработени преди провеждането на Техеранската конференция.

  Интересно е, че днес дъщерята на терориста Буруджиев, Татяна, е депутат в НС и ни кове “демократични” закони.

  Ген. Луков е човекът, който най-силно се е противопоставил на изпращането на български войски на Източния фронт, което сериозно влошава отношенията му с цар Борис ІІІ.

  Погребан е до Стефан Стамболов.

  И да, съвършено вярно отбелязвате какви са руснаците, че ще ни казват какво да правим. Явно в РъБъ има хора, които обаче чакат тъкмо какво ще им кажат руснаците, за да хукнат да го изпълняват.

 14. Драга Д. Савова, към последния Ви въпрос:
  Без да съм представител на еврейската общност, мога да кажа – да, има някаква информация, но е непълна, както може да предположите. Националният исторически архив в Минск и Гродно, Беларус и архивите на Полша, Литва, Украйна и Молдова са достъпни. Петте държави са включени в общ генеалогичен проект, както и база данни ‘Miriam Weiner Eastern European Archival Database’. Има и две публикации, нямам идея дали са от полза. Преди няколко години помагах на приятел в едно от генеалогичните му търсения. Оказа се, че ще се справи и без руски език, защото архивът е двуезичен – от едната страна на руски, от другата на иврид. Историята на неговата фамилия беше кошмарна (цялото селище е било избито с изключение на може би десетина човека). Дядо му успява да избяга малко преди това с фалшиво медицинско удостоверение, посочващо белодробно заболяване и нужда от лечение в чужбина. Същото може да се прочете на руски език в запазения от семейството негов паспорт.

 15. Към Аерофлот:

  Намирам се в деликатното положение по темата за ген. Луков, който, доказано вече лично от майка ми ( след като бях чувал само намеци за тази опасна по времето на комунизма роднинска връзка), е по- малък брат на моя прадядо Петър Луков ( бях си сложил снимката му в студиото си на “В десетката” и никой не се сети да попита кой е той, всички бяха убедени, че е Ботев- заради физическата прилика ). Споменах бегло в “Течна дружба 2” за това разкритие, за което научавам твърде късно в житейски си път, за да си нагаждам възгледите по него. А споменаването ми е бегло защото не искам да го превръщам в моя тема- знам твърде малко по нея, за да се произнасям от “роднински позиции”. За съжаление не мога да открия нито един жив роднина, който да разкаже нещо повече от това, което е известно от интернет за ген. Луков. Дори историята за проявения от него героизъм като артилерийски офицер по време на Първата световна война, когато сам спрял сръбското настъпление с преграден огън, се оспорва от желаещите да я оспорят- иди докажи в днешно време!
  От цитатите от речите му, възпроизведени в мрежата, лъха силен, типичен за епохата български национализъм, който, заедно с ореола му на герой и мотор на възвръщането на българската военна мощ чрез превъоръжаване на армията напук на мразения от всички българи Ньойски договор,го превръща в един момент в толкова влиятелен ( не само в армията), че Борис ІІІ го уволнява като министър на отбраната, обвинявайки го, че командва държавата, вместо него. Ако бях прочел и едно антисемитско негово изявление нямаше да се поколебая да призная това. Но до момента не съм открил подобно нещо.
  Давам си сметка,че “вдигам топката” на желаещите да ме калесват като “фашист”, които могат лесно да превключат на по-висока пропагандна скорост и да ми пришият към тази квалификация “потомствен” ( както досега с лекота ме обявяваха за генетичен комунист по наследство). Но нямам намерение да (се) крия. Това е моята самозащитна реакция срещу безбройните нападки ( вкл. и най-вече чрез “приятелския огън” на антикомунисти, за които е по-важно да нямат за съюзник, човек като мен ) на които асиметрично съм подложен от много посоки от четвърт век насам.
  А и честно казано, не искам да съм жалка картинка като онези, които си измислиха антикомунистически страдалци в биографията, за да се харесат някому в днешно време, зарибявайки наивни десни избиратели.
  Както много пъти съм казвал и писал, моята съпротива срещу робството не е от лични негърски позиции. Не е нужно да си негър, за да се възмутиш от робството. Не желая да има роби, независимо от цвета на кожата им и правя каквото мога по въпроса. Онези, които се опитват да ме уязвят с “упрека”, че нямало бивш негър, се изявяват именно като роботърговци, които са си присвоили правото да казват кой е бял( като тях) и кой е мръсен негър и такъв трябва си остане пожизнено- те предизвикват единствено презрението ми.

 16. Майка ми е от Кюстендилският край,и не от Гугъл ,а от дете знам от старите хора от този край ,че Кюстендилският край е останал по времето на Първата световна война към България благодарение на ген Луков.Във фамилията/по бащина линия/ ми имаше професионален военен ,които преподаваше военни науки в Академията и през комунистическо време .От него съм чула,че благодарение на генералите Луков,Делев,Тошев след Първата световна война областите Кюстендилска,Кърджалииска и Добружа са останали към България.
  Освен това след унизителният Ньоиски договор армията на България е съкратена до мин.За опазването на Държавата ген.Луков създава граждански организации-Легионерско движение.Там се записват най родолюбивите и интелигетни българи предимно студенти.И днес познавам хора живи от Легионерите.Те никога не са служели на чужда държава,за разлика от комунистите,които са финансирани и са изпълнявали заповедите на Москва.
  Така че от мен поклон ,дълбок поклон на ген Луков.За разлика от убиеца му Боруджиев,който нищо не е допринесъл за България освен криминалното убииство на един национален герой.Поклон пред паметта на ген Луков!

 17. ПП
  Ген Луков никога не бил участник или подстрекател за гонения на евреите.Нямал е нищо общо с фашизма.Единствено националните идеали са били водещите при Легионерите.Пак повтарям познавам и до днес живи от тях.Работила съм с тях.

 18. Към d.savova:

  Едно уточнение: Луков не е създател на “Българските легиони”, а се съгласява да ги оглави ( малко преди да го убият), когато го канят заради неговия авторитет.

 19. Към Русiя ке паднe 2015г.! – Убеден съм в това, даже и годината да не е тази, а примерно – догодина!

  Ние сме опазили българските евреи, но от германците – от руснаците не сме ги опазили. Много български кораби с евреи пътуващи за родината си са били потопени от руски подводници. Няма да се учудя, а ко руснаците са избили повече евреи в световен план от германците. Дали някой е чел подобни статистики?

 20. Г-н Инджев,

  Не мога да добавя нищо към казаното от Вас, освен че в такива случаи като Вашия се е подавала командата, “Господа офицери!”, и всички са ставали на крака. Цигарите са се гасели. Мълчанието е траело до следващата команда, “Свободно!”. Имали сме армия, традиции и уважение. Тази ваша роднинска връзка изведнъж ми отваря очите за много неща около Вас и журналистическата Ви работа. За мен е истинска чест!

  Не могат да ви нападнат за това нещо. То е част от историята на България, малка тухличка, но със златен филигран.

  Който не го е гнус, нека оспорва – събитието е част от военните архиви, а орденът е връчен след княжески/царски указ. Освен това, в нито един документ, запис на реч или каквото и да е, ген. Луков не напада евреите, т.е. не могат да му пришият измисленият антисемитизъм. Хората, които днес се присламчват към неговия блясък, са друго нещо, за тях не ми се говори.

  D.SAVOVA, всъщност според полицейския протокол не Боруджиев е убиецът, от изстреляните от него 3 куршума два попадат в касата на вратата, един пронизва ръката на генерала (то кога ли комунист или ремсист е свършил работа като хората, освен ако не е да се открадне нещо). Фаталният изстрел е от пистолета на Виолета Якова. Но и тя получава заслуженият куршум само няколко месеца по-късно.

  Въпросът на ПРОЕВРОПЕЕЦ беше откъде накъде руснаци ще ни нареждат какво да правим с един национален герой и велик българин, все едно отново е 1944 г. “Пошли отсюда”, таваришчи!

 21. Euronimous по-горе написа “– защо изписвате социализЪма вече съвсем се обърках как е правилно?” и ми даде повод да се замисля за друго. Ще ви досадя с когнитивния ‘reset’ (пък и с чуждицата също), но ако съм на 16 години, за първи път попадам тук и 1. се опитвам да науча повече за историята, хората в нея, политическите събития днес и интерпретациите; 2. ще искам и да разбера защо езика, с който се описва е понякога различен от езика, който познавам. Всеки е и на 16 години. Сега пък се смея с глас, защото си представям рубриката FAQ и забавни въведения ми идват наум.

  Благодаря за коментарите на Иво Инджев и всички колеги по-горе. И да кажа като Аэрофлот: За мен е истинска чест!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.