Академична низост на “висотата” на съветската пропаганда

 

От интервю на историка Георги Марков за един сайт, в което той е помолен да наругае президента Росен Плевнелиев, става ясно отново как един академик може да стане за резил на собствения му академичен терен поради заболяването си от русофилство.

 

Подстрекаван с въпроси, на които просто се очаква да пришие положителния отговор ( което той и прави), академикът с лекота се съгласява с термините, издаващи невежество и подсказаните му фактологически неточности.

 

Така от устата на академика се търкалят пропагандните клишета за 9 май като ден на „победата над фашизма” изобщо, макар да става дума за съветската интерпретация. Защото 9 май е ден на победата над нацистка Германия в Европа, отбелязван само в СССР и Русия. Останалите държави, сражавали се срещу нацистка Германия, празнуват същото събитие ден по-рано.

 

Победата над фашизма се случва с усилията на англоамериканските сили, които воюват срещу италианския фашизъм. А победата над японския вариант на националсоциализма, с която се слага край на Втората световна война, се случва на 2 септември 1945 г., когато Япония капитулира пред САЩ.

 

Историкът Марков не само проявява услужлива спрямо съветската традиция „небрежност” в боравенето с тези факти, но и раздава политически оценки тъкмо в контекста на интервюто, в което препоръчва иначе на политиците да учат история и да не се месят в историята. Така, по неговите думи, образец за Плевнелиев трябвало да бъде Георги Първанов, защото е бил на Червения площад, когато е бил поканен от Путин ( преди 5 години).

 

Носителят на руски орден Георги Марков развихря за „по-достоверно” въображението си, изразявайки увереност, че на предишния парад на Червения площад Ангела Меркел е говорила на немски с Путин, защото не знаела руски.

 

Академикът явно не знае, че Меркел е била отличничка по руски език в гимназията в Източна Германия и е печелила олимпиада по руски. Нещо повече, както става ясно от интервюто, историкът дори не знае, че Меркел бойкотира 70 годишнината на 9 май и няма да присъства на парада. Марков не знае за нейния сегашен бойкот, но “рекламира” като пример за подражание присъствието й със задна дата.

 

Никой не го пита, нито пък той поема инициативата да поразсъждава какво се е случило, за да има бойкот на 9 май – защо Меркел, Обама, Камерън, Доналд Туск, словашкият президент Андрей Киска и българският президент Плевнелиев не желаят да застанат до Путин и севернокорейския Ким Чен Ун тази година. Академикът едно си знае ( и върти тази плоча от години): преди сме били сервилни към СССР, а сега към Запада- вижда му се огледална тази грапава „истина”, макар тоталната тоталитарна зависимост на НРБ от Москва да няма нищо общо с днешните съюзнически отношения на София с Брюксел и Вашингтон ( представяте ли си само как Живков би могъл да наложи вето на Брежнев в СИВ или Варшавския договор!?).

 

Както се вижда, руска хибридна информационна война тук е направо на „академична висота”.

 

Р.S. Във връзка с горния текст ( и с молба към читателите да не пренасочват коментарите към Вени Марковски и да не изместват по този начин темата ), публикувам следното:

Уважаеми г-н Инджев,
Пиша Ви във връзка със статията, в която уличавате акад. Георги Марков в непознаване на историята.
Само преди дни г-н Марков е дал интервю за агенция “Фокус” (http://www.focus-news.net/opinion/2015/03/11/32130/akad-georgi-markov-ne-mozhe-da-promenyame-istoriyata-sas-zadna-data.html), в което твърди:

Аз си спомням акад. Венко Марковски, който е един от създателите на „македонската азбука”, в края на 1944 година е бил хвърлен на „Голи Оток” – един от концлагерите на Тито. Живков в началото след 1963 година успява да го освободи от лагера.”

Истината е, че дядо ми, Венко Марковски, е осъден на концлагер не през 1944, а през 1956-а г. Излиза от там през 1961 г., но не защото “Живков успява да го освободи” – Живков няма никакво влияние върху Тито. Това, което прави Тодор Живков, е да предостави политическо убежище на дядо ми, но това се случва няколко години, след като той е освободен от концлагера

За мен, като познаващ истинските факти, няма как да не се усъмня и върху останалото, казано от акад. Марков, след като по отношение на дядо ми историкът твърди, че той си “бил спомнял”.

 

22 мнения за “Академична низост на “висотата” на съветската пропаганда”

 1. Една дреболийка, но важна!
  9 – ти май не 1944, а 1945 година.

 2. Много е тъжно да разбере човек колко малко, да не кажа нищо, знаят натоварените с титли български историци за документираната история на Втората световна война обективно отразена в Свободния свят. За американската помощ на съветската армия (почти целия автопарк), за битката за Великобритания, за войната на САЩ в Африка и Тихия океан, за всички подписани документи, включително и капитулацията. Какво падение за нашия “академик”. Излекуването му от русофилството може да стане единствено ако бъде затворен за една година в една американска библиотека.

 3. Този човек / Г.Марков/ смята ,че той е измислил историята/слушала съм го много пъти/,че само той има право да тълкува фактите.А фактите са безспорни България е победена страна във Втората световна война и то благодарение на Русия.Въпреки,че е участвувала във разгрома на Хитлерова Германия,като е дала 40 000 жертви.Това не го ли знае този *професор*.За да я ограби и унищожи Червената армия обявява война на България,Е,унищожи я и я ограби.Въпреки това ние приветствуваме победата над Хитлер.Но сега Българските лидери да се наредя до Путин,който използува приомите на Хитлер за да завладее нови територии е просто престъпно.Историята не може да се повтаря.
  Приветствувам Президента Плевнелиев ,че взе правилното решение.ДА НЕ УЧАСТВУВА В ТЕЗИ ЛЪЖЕ ПРАЗНЕНСТВА,КОИТО СА В УГОДА САМО НА ПУТИН.

 4. И Марков е толкова историк и академик, колкото е професор Божидар Димитров. Колкото е велик скулптор и културтрегер мултакът Вежди Рашидов. Колкото е “хонорис кауза” Христо Стоичков. РАБФАК продължава да бълва кадри и хабилитирани учЕни и до днес.

 5. Забили сте го до пояс в земята, г-н Инджев, с тази констатация за невежеството му на др. “академик”. Просто няма какво повече да се добави. Като всеки подукт на комун-милиционерския опит за държава НРБ др. “академик” не е надхвърлил равнището ПУЦ-вечпартуниверситет-АОНСУ. И това няма как да се скрие, колкото и да го лустросват КОЙ-медиите.

 6. На вниманието на историка Марков – като ученичка Меркел печели екскурзия до Москва точно заради блестящия си руски език. Ако е говорела на немски, то е било жест към Путин, който се напъва да опреснява плесенясалия си немски.

 7. За какво са му на Путин височайши гости за празника? Той иска във всичко да е сам /като Онан/! Сам да командва всички браншове в държавата, паричния поток, вноса износа, строителството, мокрите поръчки, търговията с очни роговици на убитите руски войничета и неформалната армия от пСидеровци.
  П.С. Иначе, колко му е, да изнамери двойници на световните лидери и да ги посади до себе си на високата партийна трибуна. Народа – простъчък, хич няма и да забележи 😉

 8. V Balgaria i SSSR vseki IDIOT moje da stane AKADEMIK kato izlije zadnika na diktatora.

 9. Забелязвам засилена активност по въпроса с неприсъствието на Плевнелиев в Москва. Днес засякох клоуна Ж. Ганчев удобно поканен в студиото на Диков да върши същата работа. Този “хвалипръцко” косвено си призна, че (ще) получава пари от Москва, казвайки, че пише биография на Путин.

 10. Някога Мирчо Спасов положи основите на копоите от отдел “Кадри”. Някой да може да посочи един “академик” или един “професор” без “ДА” от тях. И “удобрените” имаха различни “ПРАВА” да се срещат с чужденци, да правят публични изказвания без да бъдат “удобрени”, да пътуват или да не пътуват в чужбина и съответните аванти изразени с пари и големи привилегии недостъпни за други. “Правата” им зависеха както бяха нареждани за изпълнение от съответните “кадровици” според оценката на съответната “служба”. Едни бяха “саксии” за украса и дезинформация заради фалшива “обективност” с малко “аванти”. Други даже без “титли”, но с високи рангове и облаги, изпълняваха заповедите, а “саксиите” научвааха за “собствената” си дейност от вестниците. Явно Георги Марков не е “академик саксия”, а “активен историк”, който се води от правилата на “професора” “академик” Богомил Райнов, който казваше: – НЯМА обективна истина, ИМА САМО партийна истина. И как може да очакваме нещо различно от Георги Марков, който е избран, приет и назначен от същите “активни борци – академици”. Такава е и цялата му “историческа наука”.

 11. За да е победил фашизма СССР е трябвало да воюва с Италия,а не с национал-социалистическа Германия.

 12. Най-жалкото е, че подобни на другарят академик Марков “учени” и “академици”, “професори” и “историци”, са окупирали публичното пространство и продължават да сипят лъжите и пропагнадните си теории, които нямат нищо общо с фактите! Тези “преподаватели” учат децата на България във Университетите за наш ужас! Тези “историци” пишат учебниците в България за наш срам!

 13. Не мога да я разбера тази сервилност и то от академик.Колко грозно е да знаеш, какво са направили с България изчадията на Сталин , и то след като сме единствената държава, съюзник на Германия, която не е воювала срещу тях.За “благодарност”, както обичат да натякват руснаците , са разорили страната и са избили цвета на нацията ни.

 14. Какво падение може да докара комунизъма върху човека! Все повече се убеждавам, че комунистите ги тресе болест от която няма спасение. Хора с омотани глави и заслепени очи. Живота им минава в преклонение пред Лъжата и Кражбата.

 15. Платените “академици” и “историци” от времето на НРБ, като марков и гоце , едва ли са някакъв “еталон” за обективност и достоверност. Те могат да служат само за еталон за десетилетната им моралната и реалната зависимост от Кремъл, придобита чрез собствената им покупко-продажба към гасударите им !

 16. Във всички свои публични изяви,свързани по един или друг начин с СССР и Русия,т.н. академик,винаги жонглира в полза на Евроазатската държава.Като започнеш от историята на БГ ,особено от доосвобожденческата епоха та до наши дни!Марков е един промоциран РУСОФИЛ използващ историята ,за да доказва своите тези.Това е лесно ,като се има предвид,че БГ официалната историкография по тези теми датира от комунистическо време.И още две бележки:защо си мисля че академика фигурира в списъка на ДС агентите??!! и ….съжалявам,че този академик е съименник на убития в Лондон голям български писател ГЕОРГИ МАРКОВ/вярно,хората биват кръщавани от родителите си ,но за мен лично ,такова съвпадение е скандално/

 17. Г-жа Савова,а нима България не е победена от Съветския Съюз?
  Съветския Съюз побеждава абсолтно всички държави срещу които води война,как така се учудвате,че точно нашата не би трябвало да бъде призната за победена.тя е окупирана само за един ден и половина.Може ли една страна да е окупирана така мълниеносно и да не е победена.

 18. Менди, не нацизма, комунизма или фашизма води войни, а ДЪРЖАВИТЕ и техните АРМИИ.
  Не нацизъм или комунизъм обявяват войни, а ДЪРЖАВИТЕ.

  На бийното поле няма НАЦИЗЪМ и КОМУНИЗЪМ. Има само АД-кръв, смърт, разрушения, студ и глад.

  А тези атрибути не са нито на НАЦИЗМА, нито на КОМУНИЗМА.

  За какъв нациъм и комунизъм бълнуват до днешен ден комунистическите малоумници, я нека да отидат в окопите при минус 30 градуса и да потърсят фашизма и комунизма.

  Нито Вермахта е бил нацистки, нито РККА е била комунистическа.
  Нито Германия е била хитлеристка, нито Съветския Съюз е бил сталински.
  Но пропагандата и днес си е комунистическа, нацистката изчезна отдавна.
  Комунистическата е вечна, особено в трите комунистически държави-Русия, Сърбия и България. Както българската държавна телевизия е комунистическа(И.И.), така и държавните телевизии на Русия и Сърбия са комунистически!

 19. Антикомунист: А вие така чудесно пишете за вечния комунизъм!

 20. Иванов Въпросния пишман академик също добре блажеше по времето на соца.Агент на ДС от 1981ва под агентурното име “Роман”.Участник в т.нар. Клубове за гласност и преустройство-близък приятел с Велислава Дървена и Луканов.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.