Нерде Украйна, нерде Йемен- общото е само в изолацията на Русия

Петата колона на Москва в България очаква инструкции и скоро ще я чуете да прави аналогии между Украйна и Йемен. За целта на помощ идва съветската…пардон, руската дипломация. На нейния кораб се вози днес местната русофилщина, наследник на онова пътуване на съветския „Балтика”, на който тогавашният съветски император Никита Хрушчов натоварил в Калининград като свой презокеански шут Тодор Живков ( заедно с румънския му аналог Герги Георгиу- Деж и унгарския Янош Кадър) на път за прословутото колхозно шоу с блъскането по банката на трибуната пред очите на целия свят на 15-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Първият залп на опорните точки за ползване от руските троянски коне по света ( и особено у нас) във връзка с намесата на арабската коалиция в Йемен бе даден доста злополучно днес, на 26 март 2015 г., от руския външен министър Сергей Лавров

„С подкрепата си за избягалия президент на Йемен и като не подкрепи бившия президент на Украйна Виктор Янукович, САЩ прилагат двоен стандарт”, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

“Налага се да се използва изтъркано клише – очевидно се прилагат двойни стандарти. Ние, разбира се, не искахме нито това, което се случва в Украйна, нито това, което се случва в Йемен. И в двата случая предстои движение в посока национално помирение”, заяви Лавров на пресконференция преди визитата си в Гватемала.

Лавров е на латиноамериканска фиеста, която напомня по своята театралност гнева на Хрушчов срещу колониализма през септември 1960 г. , но с тази разлика, че по онова време СССР наистина се чувстваше комфортно в ролята на спонсор на антизападния антиколониализъм ( докато съветският колониализъм маршируваше победно в Източна Европа) в компанията на десетки съюзници- с ограничен суверенитет спрямо Москва, но формално бяха съюзници.

Днес Русия се бори да очарова няколко маргинални латински леви анклави. Ухажвайки ги чрез вниманието на своя външен министър, Кремъл отчаяно се надява да компенсира големия кубински провал на десетилетно спонсорирания от Москва латинокомунизъм.

Пратеникът на Путин изпадна обаче в ролята на изигран всезнайко. Коментарът му за Йемен по аналогия с Украйна подчертава изолацията на Русия, срещу която наперено се изрепчи в същото време неговият началник Путин с изявление в Москва, според което Западът няма да може да изолира Русия.

Обърканият, застигнатият в интригантката му антиамериканска мисия в Латинска Америка Лавров, изпадна обаче в небраното лозе на арабската солидарност относно събитията в Йемен.

Западът не можел да изолира Русия? Дори и да беше вярно, Изтокът, Ориентът, арабският свят днес, на 26 март 2015 г., я изолира зрелищно. Излиза, че „враговете” на Москва се множат, докато тя зацикля в съмнителната компания на режимите в Дамаск и Техеран.

Арабската лига подкрепи кампанията на Саудитска Арабия. Тя обеща пълна подкрепа на оглавяваната от Саудитска Арабия кампания срещу шиитските бойци хути в Йемен, предаде Ройтерс. Генералният секретар на организацията Набил ел Араби каза, че операцията е насочена срещу конкретни цели на хутите и е по молба на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади.

Министърът на отбраната на Судан Абдел Рахим Мохамед Хюсейн заяви, че страната му ще участва “с военновъздушни и сухопътни сили в операция “Решаваща буря” срещу хусите.

Операцията в Йемен се основава на Договора за колективна отбрана на арабските страни. Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби обясни, че решението за започване на операцията срещу хутите е взето, след като те не са приели предложение за незабавен междуйеменски мирен диалог, инициирано от Съвета за сътрудничество на арабските страни от Залива.

Саудитска Арабия и Египет ще оглавят сухопътна операция в Йемен срещу шиитските бунтовници, предаде АП, цитирайки египетски източници. Те посочват, че силите ще влязат по суша откъм Саудитска Арабия и по море откъм Червено и Арабско море.

Сред арабските държави закриляната от Москва Сирия определи започналата военна операция като “безочлива агресия” .

Доминираният от шиитската общност Ирак се обяви с по-умерен тон срещу употребата на сила в Йемен, която според Багдад „ ще усложни ситуацията”.

Пет арабски монархии от Залива, Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар, Обединените арабски емирства и Кувейт, координират действията си с военна сила в Йемен, а готовност да включат също имат Йордания, Судан, Мароко и Пакистан.

„Операцията цели да защити легитимното правителство“ на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади срещу поддържаните от Иран шиитски бунтовници, заяви посланик Ал Джубейр на пресконференция. За момента операциите се ограничават до въздушни удари срещу различни цели, но са мобилизирани и други военни сили.

 

Президентът на САЩ Барак Обама е бил информиран за готвената операция. Той е разрешил оказването на логистична и разузнавателна подкрепа, се казва в изявление на Белия дом. Египет също осигурява политическа и военна подкрепа на действията на страните от Залива, съобщи Ройтерс, цитирайки изявление на външното министерство. Четири египетски бойни кораба вече са преминали през Суецкия канал на път към Аденския залив.

Мароко заяви, че е на страната на Саудитска Арабия и коалицията, която тя оглавява, и се обяви за възстановяване на законността в Йемен в декларация на външното министерство, в която обаче не се споменава за военно участие, посочва АФП.

Великобритания,Франция и Турция изразиха днес подкрепа за саудитската военна намеса в Йемен.

Иран призова за незабавно прекратяване на военновъздушната операция, която нарече „подкрепена от САЩ военна агресия“. Говорителката на иранското министерство на външните работи Марзие Афхам подчерта, че „Йемен е изправен пред вътрешна криза“, и предупреди, че външната военна намеса „ще усложни допълнително ситуацията… и ще възпрепятства усилията за разрешаване на кризата с мирни средства“.

Шиитски Иран отрича да финансира и обучава хутите, както твърдят представители на йеменските власти и западни държави. (БТА   )

 

 

24 мнения за “Нерде Украйна, нерде Йемен- общото е само в изолацията на Русия”

 1. ‘Напук на световните санкции руснаците мислят, че са най-великата нация в света’

  24% от анкетираните са убедени, че Китай, САЩ, Германия и Япония й дишат праха

  http://www.faktor.bg/novini/svjat/41885-rusiya.html
  =========================================
  Ех,как е хубаво,когато човек започне деня си позитивно настроен след един хубав смях в залата!

 2. Покрай Йемен, за който Иво точно описа ситуацията от гледна точка на международно право и договори между арабските страни, сега кремълските агитатори и българските им петоколонаджии ще изтупат като опорни точки още “аналози на американската агресия”. В мухлясалите мозъци на “външнополитическите им експерти” освен АВРОРА, ще трещят и Корея, Виетнам, Никарагуа, Гренада, Югославия (майната им на фактите, обстоятелствата и истините!)
  Може и любамыр каларав да лъсне камерата, да пораздвижи кокалите,да посъбере 2-3-ма араби- дюнеркебапчии покрай Лъвов мост, да им забучи по една червена звезда на тюрбаните, да разчисти една детска площадка от катерушките, че да остане само йеменския пустинен пясък- и ей ти го сценариото….
  ….Разнася се “Пустинна роза” на Стинг… “Ай дрийм ъф рейн, гел кефим, гел….Аман-а-а-а-н..!”
  …Вой на самолети, трясък на миномети, гранатомети, базуки и калашници прекъсва музиката. любамыр каларав с каска и бронежилетка, обсипван с конфети, семки и бонбонки, заляга и вика на български появащото се в субтитри на екраните لرفاق، وسنقدم لكم المقاومة للإمبريالية الأمريكية وموظفيهт или:
  – Другари, ще дадем ли твърд отпор на американския империализъм и неговите слуги?
  …Онези му отговарят
  حى التراث لعربية
  (Да, другарю каларав, с помощта на братска Русия и сахиб Путин!)
  Той минава на испански, обръщайки се към камерата:
  ВЕНСЕРЕМОС!

 3. Дори недотам “меката” пропутинска, прогоцевска, пробойкойска агенция Фокус прави “грешки” играейки си недотам успешно на “обективна”.
  Ето, къде е скрит ключът на палатката на кризата в Йемен. масква с помощта на баращият се за регионална сила Иран се сили да изнася революция в Близкият изток. Само дето този път си намериха майсторите.

  http://focus-news.net/news/2015/03/27/2042944/ria-novosti-teheran-tryabva-da-iztegli-vsichki-sili-s-koito-razpolaga-v-yemen-a-sashto-i-v-siriya-i-irak-zayavi-redzhep-taiyp-erdogan.html

  Колкото до напъните на асад да направи паралел между Украйна и Сирия които са “жертва на дългата ръка на американският империализъм”
  с цел “отслабване на Русия”, ама хич не му се получава. Досега няма и един убит украинец от американец. Докато жертвите в Украйна на агресията на рассия вече са хиляди. Дали е случайно или да няколко военни части онзи ден бяха удостоени с “почетното” звание “гвардейски” от самият джуджи1.

 4. Режимите в Иран и Сирия са нищо в сравнение с режима в Саудитска арабия . Това е държавата която разпространява радикален ислям и спонсорира джихадисти и ислямисти .

 5. Към simeoн:
  Моля? Режимът в Иран бил “нищо”( защото крепи с оръжие, бойците от “Хизбуллах” и най-вече с петрол и пари слугата ма Москва Асад в Дамаск ли?).
  Факт е, че Западът е принуден да търси допирни точки и със саудитците и с иранците- прекалено големи фактори са, за да бъдат пренебрегвани ( дълго и напълно).
  Ако саудитците изнасят радикален ислям, то иранците изнасят направо “ислямска революция”- включително в Бургас, както призна и ЕС по повод атентата в Сарафово. Колко атентати ( например срещу синагоги и т.н.) са извършени от екстремисти, вързани с Иран, това може да Ви каже всеки грамотен наблюдател на този вид събития. Няма обаче случай на атентат на екстремисти по света, поръчан от саудитското монархическо семейство, което не може да се каже за аятоласите в Иран и техните обучавани от десетки години специалисти по терора и предизвикване на масови бунтове на шиитските малцинства.
  Така че, не сте в час!

 6. Г-н Инджев, позволете по изключение да не се съглася с вас! Симеон не е като да не в час. Той просто го раздава по байганюовски, и тия и ония са масакари и ползва успоредицата на съветското клише:” Ама вие, защо биете негрите”.
  Да заключа. Усвояването на ония 20 кремльовски милки евро за които Вие първи ударихте барабана и за които ни управници, ни ДАНС сричка не обелват, върви на мах. Дежа вю.

 7. SSIMEON, що за “”режим”” е този в Саудитска Арабия???
  Той не съществува ли ще от времето на пророка Мохамед???
  По-дълго дори от България! А какво остава за любимата ти RAZIя?

 8. Иво, само му объркваш главата на тов. Симеон с факти. На него не му трябват никакви факти, той си има апорние точки и си заработва надницата. Вчера може и премия да е получил пробутвайки пръв апорная точка, сравнявайки Йемен с Украйна.

 9. @СТАМБО: Много ме развесели сценарият Ви и ми се ще да го допълня за повечко йекшън: Лекинко зазвучава, но постепенно се усилва сиртакито от “Зорба”, от произволно избран ъгъл на екрана се спуска разчорлената глава на кириос Гарелов, който скандира “Охи” до припадък и показва средни пръсти, белким го припознаят за българския Мадърфакис с около 50 години по-стар от оригинала. Няма как да се мине и без напредничавия Томски/ по още по-напредничавия Димитрий Ив. от “Сега”-то/, който да ни светка за края на цивилизациите /без руско-православната, естествено, тя си пребъдва по подразбиране/ , позовавайки се на Чомски / този не е по никой, просто така си се казва/ и накрая ни се мятка един Кеворкиран арменски мустак, който да обяви, че светът загива по причина на оня циганин Костов. През това време под екрана тече надпис, че дискриминацията не се толерира, но и не се наказва. От крясъците на цялата тази скупщина нищо не се разбира, но за улеснение на драгия зрител един пърформанс от сърп и чук ритмично го удря по главата, за да го държи в кондиция и да не ‘земе да зАспи. Сценариото търпи и подобрения, само сценаристите да употребят необходимото количество водка. Последното не се отнася до Белата Златка, тя си знае защо…

 10. ‘БОМБА! Л. Путина: Мъжът ми отдавна не е сред живите’

  Путин излезе подъл, жесток човек, тиранин.

  http://frognews.bg/news_88451/BOMBA!-L-Putina-Majat-mi-otdavna-ne-e-sred-jivite/
  =========================================
  Е,сега ако т’ва го беше изтърсил г-н Инджев,рублофилите щяха да се разпенят до посиняване,но след като го казва майката на двете му деца,ние ще и се доверим безрезервно! 🙂
  Вийте рублофили и се насирайте от злоба,щото като ви пей нещо радиото вий имате банани в ушите (да не казвам нещо друго).
  Ама и да нямахте бонани в ушите,вий сте безнадеждно зомбирани,така че се тая.

 11. Г-жа Иванова,

  Целувам Ви ръка с дълбок поклон пред Вас като дама, съмишленик, блестяш сценарист и съавтор!
  Втората серия е вече готова благодарение на Вас.
  Странно, тези дни видях бузукяра-сиртакиджия пред едно медицинско заведение,да е жив и здрав,че да си поеме ролята! За “суперинтелектуалния” морален урод чомский не бера кахър- като четох обичайното му меню,то доста се различава от дажбите в любимата му Северна Корея,така че ще издаяни до снимките!

 12. Да си припомним, че точно този “дипломат” – Сергей Лавров – обслужва болшевика-фашист и дребосък, носителя на високи токчета в Кремъл, от 2004 година като пръв “дипломат” на фашистка Русия!!!
  И както обикновено, нищо ново под руското слънце – лъжи и (пак) лъжи!

 13. Прословутото ‘стратегическото търпение’ на Обама, което търпеше критика, изведнъж затълкува себе си едва ли не като дидактична стратегия в полза на самоорганизиращите се за война шиитски и сунитски общности. Привържениците на Обама говорят за пуканки по форумите, предусещайки зрелища, докато останалите основателно са притеснени от епичната ситуация, която вероятно ще доведе до религиозна война.
  На този фон имаме клоуна Лавров в поредната изцепка на несъстоятелност и демагогска немощ.

 14. Стамбо и Иванова:

  Тези сценарии ще ни донесят доста Оскари! Какъв ще е катеринга по време на снимките? По катеринга ще познаем бюджета.

  Имаме ли българска дума за ‘катеринг’?

 15. драги everyone else
  Знам какво имаш предвид, но тук чиновник беше измислил чугуненето “обслужване на социални събития и честни партита” Eй го катеринга, извини меня, скатерт, който включва:
  суп шчи, водка путинская, пельмены и борш красный…

 16. СТАМБО и ИВАНОВА, благодаря и на двама ви за блестящия сценарий!

 17. Към EVERYONE ELSE, много сте прав за късогледството на Обама. И дори Нетаняху се опита публично да му го каже но имам чувството че той пак нищо няма да направи. Както е тръгнал да легитимира терористични държави като Иран и стои безучастен към агресията на Русия няма защо да се чудим защо навсякъде имаме конфликти. Но поне да назове виновниците за това а не само да си клати краката. За всеки информиран човек е ясно че ескалацията на насилие в Близкия изток е в резултат от бездействието срещу престъпленията на режим на Асад. А знаем и кой наложи вето в съвет за сигурност на ООН за наказателни действия против Сирия. Гледайки от страни как другите народи страдат може и да те прави голям демократ в собствената ти страна но последиците от това рано или късно ще се усетят и при теб (най-малкото заради свитото поле за развитие на икономиката). Това се отнася между другото и за страните от ЕС.
  И крайно време е наистина Русия и Китай да бъдат посочени като пречки за мира в света а не само да се сочи с пръст към лошите или бездействащи световни въдворители на ред.

 18. Безкрайна благодарност към нашия домакин, г-н Инджев и към съмишлениците във форума! Благодаря за блестящия анализ и за невероятно добрите коментари и двата блестящи сценария!

 19. договора на арабските държави за взаимна помощ е когато става въпрос за външна агресия спрямо някоя от тях .. в случая с Йемен външна агресия няма . шиитските бунтовници – това е дефакто йеменския народ . така че това нападение на С.арабия над суверена и независима държава. това е истинската агресия . ООН да не си трае , ами да се намеси и да прекрати бомбардировките

 20. SLEEP, освен шиити , които са само едно религиозно малцинство, в Йемен има и сунитско мнозинство, но няма етнически иранци(персийци)! Така че С. Арабия има много по-голямо основание да се намеси срещу терористичните шайки подкрепяни от ислямисткият държавен тероризъм на Иран П.П. SLEEP, продължавай със спането и спаменето за жълти копейки, но не пиши глупости тук!

 21. Към до SLEEP:
  Сега, след като официален представител на Саудитска Арабия се опълчи официално на Путин по кризата в Сирия, очаквано срещу нея се впрягат опорните точки на московската пропаганда.

 22. ot koga stanahte fenove na sauditska arabia ? iran ne e napadnala nito edna durjava v regiona , za razlika ot sauditcite .az ne zashtitavam iran , te sushto ne sa stoka , no pone ne napadat i bombardirat durjavite ot regiona . sauditska arabia iznasq dve neshta -neft i radikalen islq. shiitite v iemen sko4iha sled kato al-kaida vzrivi dve djamii i izbi 150 4oveka . zashto ne bombardirat al-kaida ? mnogo e prosto , zashtoto sauditska arabia podkrepq ,finansira i vuorujava al-kaida i islqmska durjava . sauditcite finansirat i podkrepqt radikalniq islqm

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.