Какво (не) ни казва бившият “Мистър икономика”

Парите са като водата- винаги си намират път през цепнатините. Когато са много, могат и да вървят като вълна нагоре, но иначе посоката е една: надолу.

 

Това ми идва наум, когато чета пространното интервю на банкера Цветан Василев с Явор Дачков в сайта „Гласове”.

 

Не казвам, че Явор Дачков плува по течението на въпросните пари. Но е факт, че сайтът му определено не е като онези европейски вестници, в които Цветан Василев съобщаваше господарски на българите, че управлява 10 процента от тяхната икономика.

 

Не веднъж по онова величаво за него време съм обръщал внимание върху издайническия парадокс за кухия статут на продажните български медии. Дори собственият им собственик не им се доверяваше и не ги уважаваше. Когато имаше да каже нещо важно, избираше европейския печат за трибуна.

 

Днес Василев вече е готов да се задоволи с трибуната на един български сайт- едно малко ручейче, избрано от пълноводната медийна мелиорация, командвана някога от неговата, ( на Василев) доскоро могъща корпорация.

 

Не е случайно, че в интервюто си Цветан Василев сам, без да го питат, отделя специално внимание на това какви длъжници са му българските медии. И споменава имена: Венелина Гочева, Тошо Тошев, Петьо Блъсков, Недялко Недялков. Каква рядкост!

 

Да сте чули който и да било български политик да си позволява подобна откровеност по отношение на медийни собственици?

 

 

По ирония на съдбата един банкер казва сега онова, което не искат или не могат да си позволят да кажат политиците ( или свързаните с тях прокурори) в България. И как не! Та днес самият Бойко Борисов призова на бизнесфорум в София да не завиждаме на румънците за това, че там прокурорите успяват да осигурят присъди на политици- това не било пример за подражание. Омертата е на власт.

 

Късно е да се питаме защо Цветанов проговаря толкова късно за не толкова далечното минало, когато, по собствените му думи в днешното интервю, в коридора му чакали със седмици същите онези, които днес го плюят.

 

Цветан Василев вече се е разделил с илюзията, че пазаруването на медии ще му донесе безоблачно добруване на върха на държавата (да, на върха, та нали сам се хвалеше за онези 10 процента). Разказва ни вече от първо лице добре известните на любознателните българи истини за далаверите с външния дълг на България и за Руската външнотърговска банка ( ВТБ), която го беше прелъстила, но явно вече го е изоставила. Споменава дори и използването на „Булгартабак” , купена пак от ВТБ, като бухалка в разправиите при разпределянето на порциите в държавата (намеква, че служители на холдинга са инсценирали опашки вложители, предизвикали впечатлението за паническо теглене на депозити от КТБ през юни миналата година).

 

В същото време банкерът, останал без банка и външна протекция, апелира към популисткия патриотизъм на онези българи, на които се опитва да продаде със задна дата акции от патриотарското говорене, според което не бивало да „залитаме” нито по Русия, нито в обратната посока. Трябвало сами да си банкираме.

 

Този наивитет напомня на пожеланието България да е Швейцария на Балканите, сякаш това зависи предимно или единствено от нас, потенциалните балкански швейцарци. Прилича и на приземяването на Сталин, който слиза от кървавия връх на десетилетната болшевишка фразеология спрямо „другарите и другарките” и прочие роби на труда от речника на болшевишкия канон, за да се „”досети , че в СССР има „братя и сестри”, когато се оказва с нож, опрян от германския Вермахт до гърлото.

 

Но за да съкратим преразказа на интервюто, което желаещите могат да прочетат в съответния сайт, ако имат желание да станат обект на закъснялото частично откровение на Цветан Василев, можем да сведем същината му до главното: той твърди, че при двама нотариуси в две различни държави е депозирал онова, което не иска да ни каже днес в интервюто и че може да го узнаем, само ако бъде убит.

 

Иначе казано, Цветан Василев не ни казва истината, която наистина има значение. Онова, което споделя, звучи достоверно, но не е новина- нито за продажността на медиите ( той ли не знае!), нито за руската зависимост, нито за каквото и да било друго, изречено в интервюто.

 

А най-идиотското е, че ние, ползвателите на полуистините, се оказваме по дефиниция виновни за желанието си да узнаем какво крие Василев при нотариусите. Защото ще излезе ,че му желаем смъртта, след която нотариусите са упълномощени да ни отворят очите за истинските далавери в България.

 

 

16 мнения за “Какво (не) ни казва бившият “Мистър икономика””

 1. Спря ЮП и банката фалира! Предполагам че е създадена за да обслужва евентуално Белене и ЮП. Но не им стана играта. Нареждането всички държавни предприятия да си държат парите там бе за да се надуе балонът! Надуване на акциите на “инвеститорите”. Същото важи и за “часните” фирми, личности и фондации, които си държаха парите полакомени от високите преференциални лихви, които са получавали. Освен това, са се готвели да получат преференциални цени за акции в случай че се сбъдне ЮП. Да ама не, и по-добре!
  А номера аз знам, ама сега няма да кажа, защото не му е времето го знаем!

 2. Не изпитвам и капка жал за Василев. Той стана жертва на система, в която и той участваше. Политически обусловеният бизнес е несигурно нещо. Фактът, че не проумяват причините за случващото се и необратимостта му ми подсказват, че, или не са много умни, или са се самозабравили и загубили логическа връзка с действителността. Нека си спомним Ковачки и тройната коалиция, въпросния банкер, а към днешна дата и един друг любимец, за който “мистър икономика” намеква “да си гледа алхимията”.

 3. След Явор Дачков на ход е Кристина Патрашкова. Тя вече окончателно ще ни убеди, че в Сърбия( интересно защо не си остана в Австрия?!) се укрива не просто един мошенник и крадец, а истински дисидент.

 4. Това, че политиците от целия спектър са имали “вземане-даване” с Цветан Василев се доказва от всичките им (без)действия около фалита на КТБ. Да не повтарям излишно фактите за безкрайно услужливата към някои прокуратура, изборът на удобни синдици, чрез които да се експроприира собствеността, свързана с банката и свързаните с нея лица ( или лице ). Една бременност време измина, и някои чак сега се сетиха, че трябвало да се предотвратява (до)разграбването на банката…. Пренебрегна се съвета на някои честни финансисти, които казаха, че единствения начин да се спасят останалите пари в КТБ е наемането на професионална чуждестранна фирма, специализирана в издирването на парични потоци. Но, явно, политиците се уплашиха точно от едно такова издирване, защото неминуемо щеше да се разкрие момента, в който те са се къпели в тези потоци, и са отклонявали разни ручейчета в собствената си градинка….Аз лично безкрайно се съмнявам, че тези 3.5 милиарда лева, откраднати от всеки от нас, за да се запълни Фондът за гарантиране на влоговете някога ще бъдат върнати даже и на 50%….

 5. Ами и той като по филмите се е застраховал човечеца!Зер на никой не му се мре,още по-малко пък на мастития екс банкер,който гарантирано е скътал незнайно къде,бели пари за черни дни.
  Демек едно от нещата,които казва,чрез това интервю с вампир бих го нарекъл,на ония дето го прелъстиха и после го отбибиткаха е,че: а сте ма утепали,а съм ва изтипосал по световните медии.

  А това дето “да не завиждаме на румънците за това, че там прокурорите успяват да осигурят присъди на политици- това не било пример за подражание.” ми звучи като – докато аз съм на власт такива неща не чакайте!
  А като си спомня само как се заканваше на Станишко и на Султана от сараите,че ще ги гони до зазтвора…ама и тва е било само за пред нас българските телета!
  При нас реципрочно на румънския модел по-скоро ще вкарат един вътрешен министър,за назидание и като превенция ,за да не си помисли някой в бъдеще да прави дори и опити като тези на румънците.

 6. Според мен Цветан Василев не казва на българите истини – в това интервю той говори на бандитите с които си другаруваше, че още има от какво да се страхуват ако той проговори!
  Факта, че той финансираше и залагаше на такова недоразумение като Бареков говори за дефицит у банкера, подобен на “изненадата” му от руската банка!
  От друга страна българите трябва да знаят истината за далаверите на властта!

 7. Според мен банката е създадена като мега проект с участието на финансисти от специалните служби на Русия.Много малко са посветените за това политици и финансисти в България.Според мен един от тях е Доган.Не напразно драпаше да сложи Пеевски начело на ДАНС и да затвори кръгът с информация.Финансирането на руските мега проекти трябваше да минават от там.Средствата за това трябваше да се съберат от глупавото българско население,както и стана.
  Едновременно с това чрез създадени от банката паралелни фирми,които изкупуваха стратегически предприятия свързани с националната сигурност.Това е втората част от плана за която Цветанов е подтикван да го извърши без да знае ,че това се върши не за него като мажоритарен собственик,а съвсем по друг сценарии.Цбетанов като мегаломан е бил вече загубил способността да мисли.Руските проекти отпадат и остава да се реализира втората част от плана.Фалиране на банката/тя вече не е нужна/и придобиване на интересните предприятия от Русия.Всичко това според мен става с единственият посветен в плана български гражданин Доган.Нататък всичко вече се знае.Български политици,финансисти експерти по сигурността гледат като *изоглавени* и не вярват на това,което се случва.Те не вярват ,че Русия ще скрои по този начин шапка на България.Още не вярват.Пак не вярват.Не вярват, но се случи.И Ц,Василев не вярва
  Само Догам вярва и мълчи.

 8. ПП
  Там ,където е Цветанов да чете Цветан Василев.

 9. Интересна нова форма в литературата. Убий автора, прочети написаното. Хахаха. Тия от ченгесарницата съвсем ни взеха за червеногуши гъски. При тях е правило парите да свършат и те да се изтрепят.

 10. Това, че нотариусите след смъртта му ще обявят истината показва, че Василев не се страхува да не го убият тези, които се интересуват от истината, а че иска да го пазят жив онези, които искат да не се разкриват далаверите. Дали така ще се опази е много съмнително. Ще видим.

 11. Ц.В. даде това “интервю”, за да “обясни” на всички в НРБ, и особено на няКОЙ и няКОИ, защо е продал БТК,НУРТС,военните заводи и др. активи за 1 евро!
  След като ги “обезцениха” , чрез фалита на КТБ, Ц.В. ги продаде СЕГА на който си иска , и на каквато си иска цена! Защото все няКОЙ трябваше да ги вземе , след “обезценяването” им! Ц.В. предпочита да ги даде на няКОЙ друг, а не на “обезценителите”!
  Така че не е случайно това “интервю”, Ц.В. , а е за “продажбата” за 1 евро, а не за нещо друго!

 12. Когато чакалите (т.нар. политически бълг. елит) хване преследваната плячка (платинени кредитни карти, необезпечени кредити, съблазнителни лихвени проценти и др. под.) шумът от борбата се разчува из цялата политическа джунгла и… тогава идват Големите Хищници, истинските Господари на територията за да вземат своето! Сега ще раберем Кои са ТЕ, истинските господари, реалните Владетели, върховните Повелители!

  Банкянската Тиква няма да ни защити от тях, сигурен съм, че вече е напълнил гащите и изпълнява, каквото му кажат.

 13. Само да не се окаже, че нотариусите са в Русия, в Мосва и в Санкт Петербург ….

 14. По-скоро Василев дава това интервю, за да каже на онези, от които се бои да не го отстрелят, че е оставил при двама нотариуси в чужбина две “бомби на мъртвеца” – на военен жаргон, бомбата е безопасна, докато човек държи пръст на копчето на взривателя. Ако го гръмнат и той пусне копчето, следва “бум”. Живее му се на човечеца, но както казва “ЗДРАВКА”, съмнително е дали ще се опази.

 15. Като имам пред вид всеобщата болест на мнозинството българи – сковаващият страх да се казва истината, – не изключвам това да важи и за мустакатият банкер. Политическата класа у нас не прощава на никого, ако “настъпи мотиката”. Е, Цв.Василев поне няма основание да бъде толкова предпазлив, след като лично ББ го кани да дойде и му гарантира безопасност. Тогава?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.