Срамната тайна за съветските изнасилвачи в Германия

МАСОВИТЕ ИЗНАСИЛВАНИЯ НА ЧЕРВЕНОАРМЕЙЦИТЕ
Елена Никлева
Истината за масовите изнасилвания на германски жени и момичета в края на Втората световна война е предмет на новоизлязлата книга на преподавателката по история в университета в Констанц Мириам Гебхард “Als die Soldaten kamen”.
Колко са изнасилените жени от навлизащите в Германия червеноармейци? Предишни изследвания и публикации говорят за един и дори два милиона германски жени, изнасилени от съветски военнослужащи. Само в Берлин числото е над 110 000.Гебхард се придържа към една по-консервативна методика, според която близо 900 000 германки са станали жертва на насилие, от военнослужащи на съюзническите армии, в който брой включва не само червеноармейци, но и американски, френски и британски военнослужащи.
Колко са жертвите обаче не само никога няма да се знае с точност, но и неточно предава истината за ужасяващите размери на насилието, защото броят на жертвите не е равен на броя на изнасилванията.Характерно специално за червеноармейците са бруталните групови изнасилвания, в които на една жена или момиче се изреждат по 5, 10 и дори – 45 войника. Червеноармейците обикновено изнасилват публично, в присъствието на родителите или роднините на жертвата, мъчение, което трае с часове и по цели нощи.
Не е чудно, че в Берлин в дните след навлизането на Червената армия са регистрирани стотици самоубийства на жени и момичета. Някои скачат от прозорци, други – с камъни в джобовете в река Хафел. Разширени самоубийства, в които възрастен баща или дядо убива близките си, за да им спести ужасяващата съдба, също не са рядкост. Баща дава въженце да обезчестената си дъщеря, за да се обеси.Съветските военнослужещи изнасилват малки момичета, старици и бременни жени, изнасилват майки и дъщери заедно. В повечето случаи жертвите се подчиняват безмълвно под дулата на автоматите, а тези, които се бранят биват брутално убивани. Изнасилените жени често бива заразявани с венерически болести, някои от тях забременяват.Абортът невинаги е лесно достъпен в Германия преди 70 години, освен с болката, срама, унижението, травмата, изнасилените жени трябва да се борят и с предразсъдъци и бюрократични прегради.Една част износват и раждат създадените в насилие деца и носят тази тежка съдба за цял живот.
Систематични ли са масовите изнасилвания на Червената армия? Формално, пише Гебхард, вакханалията на насилието е забранена на военнослужещите и има случаи, в които насилникът е наказван дори със смърт. Но истината е, че се изнасилва масово, че изнасилват дори офицери и че както признава един от тях, на войниците са били обещавани германски жени като трофей за подсилване на бойния дух.
Авторката цитира цинично изказване на Сталин, че би проявил разбиране към руски войник,който след като е минал през огъня на войната, си достави радост с една жена.
Дали много възхваляваният в България по времето на комунизма публицист Иля Еренбург е призовавал червеноармейците да изнасилват като последен триумф над победения враг, както някои автори твърдят?
Гебхард не може да потвърди това, но цитира Еренбург да казва, че за разлика от нацистите, червеноармейците не убивали децата на убийците и че няма да се докоснат до германките, от които се гнусят. Кух лозунг на фона на масовите изнасилвания. Една от причините за тях са разбира се, “реките от водка”, които се леят, цитат от войнишко писмо до близките. Алкохолът несъмнено играе роля във вакханалията на насилието над беззащитни жени, деца и старци.Освен желанието за отмъщение след преживяното от нацистите, Гебхард вижда като причина за ексцесиите на изнасилванията и идеологически мотивираното разбиране, че германската жени, макар и непряко, са поддръжници на национал-социализма, както и на собствените си съпрузи.
Според германската историчка обаче, червеноармейците са изненадани и от относителното благоденствие в Германия, въпреки разрушенията и изтощителната война, особено в сравнение с техния жизнен стандарт. Отново войнишките писма разказват с почуда за скъпи мебели,огледала и покъщнина, за непознат на червеноармейците лукс, който откриват в германски домове. Завистта и фрустрираността при сравнението на този живот със собствените лишения и годините война също се излива във вид на насилие срещу жените на врага.
Масовите изнасилвания на червеноармейците предизвикват шок сред комунистите в Берлин – и сред противниците на Хитлер,  и между дейците от съпротивата. Те нямат нищо общо с образа на “освободителя”, който съветската и сега руска пропаганда поддържа и до днес.
Мириам Гебхард проследява и годините, последвали сексуалните ексцесии, мълчанието на германските жени, табуто да се говори по тази тема и това табу има много пластове. От една страна изнасилването винаги е срам за жертвата, да се говори за него е като ново изнасилване, дори до днес, когато обществото еволюира по отношение на правата на жените, включително правото на сексуално самоопределение и неприкосновеност. Дори до днес петното си остава петно.
Мълчанието на изнасилените германки има и други причини и то е част от едно общо мълчание, от общото изтласкване на миналото: мъжете се завръщат от фронта или от плен, те самите носят колективни и лични наранявания. Фактът, че не са могли да защитят съпругите или дъщерите си само още би утежнил собственото усещане за вина и загуба. На изнасилените жени никой не е признал статута на жертва, те не са ветерани от войната, нито инвалиди, нито им се полага някакво обезщетение. Мълчанието обаче има и една много важна идеологическа и политическа причина: за изнасилените берлинчанки, останали в Източен Берлин и в така наречената съветска зона, ГДР, да се говори по тази тема е абсолютно забранено и опасно. Нали Съветският съюз е големият брат- освободител.
Всички хора, живели при комунизма знаят, че изнасилванията на червеноармейците бяха табу,за което не се говореше, те просто не съществуваха. Съветските войски бяха “добрите”, “освободителите”, морално чистите.
Когато тази година Москва отбелязва 70 годишнината от победата с грандиозен парад, тя иска да възроди този образ на освободителя, на победителя. Този образ обаче днес е разклатен след анексията на Крим и руската намеса в Източна Украйна.
Когато руските рокери “Нощни вълци”, близки до Путин,преминаваха през Централна Европа в своя поход на победата до Берлин, тяхната процесия не бе приета от всички и те не бяха желани гости за всички.Цитирам коментар от един австрийски форум под съобщението, че след като са прекарали нощта във Виена, рокерите са се отправили към Германия :”Сега австрийските момичета и жени могат да си отдъхнат”. Може коментарът да е горчив и пресилен, но той отразява врязаното в колективната памет и истината за съветската армия. Когато днешните рокери и днешна Русия иска да възкреси славата на победния марш, те трябва да си дават сметка, че този марш не е без сенки, дори ако оставим настрана факта, че съветската армия наложи на Източна Европа 45 години комунистическа система.

55 мнения за “Срамната тайна за съветските изнасилвачи в Германия”

 1. Като мъж не успях да дочета статията, въпреки че съм запознат с тази част от историята.

 2. Браво Иво! Така трябва. ВСИЧКО НА МАСАТА! Да се знае какво е било “освобождението”.
  ПФУ! ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!

 3. Сган мръсна! Но отново Австрия е подложила охранения си задник на “путинските рокери”, когато е трябвало като Полша да им тегли ритника още на чекпойнта!Стара далавера-който знае как изглежда сградата на Нордекс (неформалната шпионско-“икономическа” централа на КГБ и ГРУ) във Виена всичко му е ясно. А какво е трябвало да се направи, ли? Ей ви я “европейската ефективност” на санкциите срещу Русия в (без)действие.Тези ребята имат шенгенски визи за ЕС, които биха могли ВЕДНАГА да бъдат анулирани със съответно решение. Т.е.-няма влизане в страна от ЕС отникъде, защото системата ще запищи.Това първо. Второ-на Кипър, Унгария и Гърция също ВЕДНАГА да им се жулне член 7!

 4. И аз пропуснах,след първите няколко реда!

 5. Прочетете “Бряг” на Юрий Бондарев.Там има леко показване на част от истината.

 6. Тази книга си заслужава. Изнасилванията от първо лице. Оплювана и отричана в Германия след войната. Не само в източната част не са говорили за преживените ужасии. http://royallib.com/book/hillers_marta/genshchina_v_berline.html
  Филмът по нея хич не е лош, също така.
  http://www.imdb.com/title/tt1035730/?ref_=nv_sr_1

 7. Съпругата на германският канцлер Кол -Ханелое е била изнасилена като малолетна заедно с майка си от руски войници.Това го писаха отдавна. От това в последствие в зряла възраст развива неврологично заболяване,светлинна алергия.
  Г-н Инджев,
  И в книжарниците на издателство Хермес книгата *Течна дружба 3 * е на първо място.

 8. Дадох най-доброто от себе си като нерви и психика за да прочета статията докрая.
  Дали ще доживеем денят поне какъвто и да е отглас от исторически факти като горните ще стигнат до родните сми-та. Питам аз и отговор не чакам.

 9. Мужиците са варвари, долнопробни варвари. Истината е, че са унищожили физически и психически милиони жени и деца като истински садисти.
  Но какво направиха съюзниците – предадоха както Германия, така и нас, преди това запалиха германските градове и унищожиха една огромна култура, може би най-голямата в света “за наказание”. /Не знам дали имате представа какво предизвикват запалителните бомби в един град – какво се случва както с хората, така и със сградите./Затова и днес се страхувам за бъдещето на цивилизованите европейъски страни, защото това няма да остане ненаказано.

 10. Едно пояснение, имам предвид не наказание от германците, а от Всевишния.
  /Германия с огромното си чувство за вина постоянно осветлява най-подробно за нацистките престъпления, и почти мълчи за престъпленията, извършени от съюзниците и червеноармейските изроди срещу цивилното й население – напълно неразбираемо за мен./

 11. “…Ето какво пише Юрген Торвалд : „… руснаците приковаха жените живи за вратите на плевните. Всички бяха изнасилени безброй пъти, мъжете и старците както и 40 френски затворника бяха убити.”
  Подобни сцени се наблюдават навсякъде, откъдето минава Червената армия, дори и при уж „приятелските” народи. Така например Милован Джилас се оплаква лично на Сталин за хилядите случаи на изнасилване в Сърбия. На което Бащата на народите отговаря с цинизъм, че Червената армия е страдала достатъчно, за да не й се правят подобни дребни забележки…”
  http://sandolino.blogspot.fr/2014_05_01_archive.html

 12. -ПУТЬО…ЩЕ СЕ ИЗВИНИ ЛИ НА МЕРКЕЛ , КАТО ИДЕ ТАМ ИЛИ И ДВАМАТА ЩЕ СЕ НАПРАВЯТ НА…РАЗСЕЯНИ !?
  ….А ЗА КОПЕЛЕТАТА ???

 13. Дойдоха тука и ограбиха всичко, по цели влакове… видя се колко братство и равенство има… руснаците са голи и боси и затова привлякоха всичко в Русия, та ние останахме гладни и голи… Руските войници и офицери са мръсни, изцапани, сякаш от батака са извадени, пиянстват, крадат и гледат само жените да гонят…“ (Според доноса на Христо Илиев Стойчев).
  Този текст е извадка от досието на баща ми, който плати за тези си думи с въдворяване в Белене без съд и присъда и се отнасят за България.Но българските “изследователи” не се интересуват от това колко ни струват дори първите месеци на окупацията.

 14. @Къчо Карамасуров,
  Една от най-омразните ми думи е “копеле”. Едно дете не е виновно за произхода си….човек не може да си избира родителите. В този смисъл нека да не изместваме основната тема.

 15. Да защото в Русия Германците са давали само рози на руските жени и момичета, особено на когато бягат към Германия. нито са убивали, нито са изнасилвали.

 16. Руските пълчища са били зверове – никакви освободители не са били никога!
  И как могат да бъдат – техните командири не считат за хора! Не случайно ги жертват с лека ръка в боевете. От такъв войник и дори офицер какво човешко можеш да очакваш? Нищо! Абсолютно нищо!

 17. Прочетох това настръхнала и разтреперана и първото, което ми дойде в главата беше кой и кога разкаже за изнасилените български жени и момичета….едва ли някога ще научим истината, защото за това се мълчи като за срамна тайна. Пък и никой не се дори опитал да документира това. Какво ще ни каже историкът Първанов, който поднася венци на Альошата в Пловдив и ни призовава да почетем жертвите. Да, на жертвите трябва да се отдава почит, а престъпниците – да се заклеймят.
  Затова трябва да започне да се говори за изнасилените български жени и момичета! Поклон пред жертвите на войната и освободителите!

 18. Съветската окупация на България също е съпроводена с изнасилвания, но българските “изследователи” дори и не могат да си помислят да изследват тази тема.

 19. Не е съвсем по темата, но воть такая красота.

 20. То #КОЙ ли в сталинското СеСеСеРе е смятал крепостните , ако не за хора, то просто за живи същества??? Че да спазва поне няКАКВИ техни права, поне основните?!?
  След като бандитските орди на большевиките не смятат дори “своите” “пролетарии” за нещо повече от неодушевени предмети, то “правата” на чуждите ОКУПИРАНИ от тях граждани ли ще спазват???
  Както В.Суворов е писал за “най-великият военачалник на всички времена и народи”- ЖУКОВ, той си имал лично поддържани БАРДАЦИ от неговите лични лакеи, които е ползвал заедно с личната си шайка от примитивни бандити ,с които е воювал още от времето на на Гражданската война!
  А когато Сталин го прави главен НАДЗИРАТЕЛ на РККА, заради неговата примитивна и варварска свирепост и жестокост, Жуков въвежда бардаците , като една от “екстрите” за себе си и за “отбраните” си изроди, даже има такава “длъжност” – ЛИЧНА ПОЛЕВА ЖЕНА, която се “полага” на длъжностите над командир на полк!
  И след , като в РККА е съществувал почти узаконен РАЗВРАТ под формата на ЛИЧНА ПОЛЕВА ЖЕНА, то какво може да се очаква от младшите офицери, сержантите и войниците???? Особено ,когато Сталин им ОФИЦИАЛНО им разрешава да “вземат” “трофеи” в Германия?!?!?
  П.П. ТО не че Жуков е имал особено голяма “професионална””подготовка” и “офицерски” “морал”, въпреки че е бил военен заместни на Сталин през цялата ВСВ! При своето “ниво” на унтер , или подофицер! Това е причината много войници да се самоосакатяват, когато Жуков пристига да “командва” техните военни части, защото знаят за неговата примитивност и свирепост, когато издава ЕДИНСТВЕНАТА си заповед – ВПЕРьОД!

 21. Не само в Германия! Където е минал руски ботуш е оставил някаква следа! Нима в България няма копелета,които не знаят род и семейство!

 22. D.SAVOVA,
  Светлинната алергия НЕ Е неврологично заболяване! А германските лекари много добре знаят, че тежкото заболяване на Ханелоре Кол, е развито след “лечение” с пеницилин! Този отвратителен антибиотик, е най-честия причинител на тежки алергични реакции и смърт от анафилактичен шок! А относно потресаващата и изповед, чудя се как и откъде Хелмут Кол е намирал сили за поведението си спрямо Русия!! Гадно нещо е това политиката! В случая и нечовешко!

 23. Тюх да му се не види, ще си изтъркат пантофките с тоя 24 часов режим. А къде ще пикаят ноктюрно? Пред МОЧА или зад МОЧА? Много, много задушевно.

 24. Митко,
  Това не съм го измислила ,а го прочетох във вестник *24 часа* преди месец или повече.Този вестник го чета всяка сутрин ,тъй като фирмата ,където работя го получават.Беше в лявата част в малко каре.Още тогава го споделих в ком.в този блог.

 25. ГЕОРГИ, да си видял някъде ПАМЕТник на Вермахта, Хитлер, СС, Гестапо…???
  А в НЕРеБе-то ти има “ПАМЕТници” на още по-големите изроди – Сталин(премахнати от БКП), Ленин, МОЧА, Альоши…..
  Щом има ПАМЕТници на болшевишките орди, то защо не “РЕКОНСТРУИРАМЕ” МОЧА с МОНУМЕНТални композиции на Хитлер,Вермахта и СС???
  Може да ги построим поне РАВНОСТОЙНИ на МОЧА, защото Вермахта все пак позволява на България да получи Южна Добруджа, части от Македония и Тракия. И поради това техните (на Вермахта и Хитлер) заслуги са МНОГО по-големи от тези на РККА и Сталин! Освен това Вермахта НЕ ОКУПИРА България военно и даже политически! Докато РККА и Сталин ОКУПИРАТ ТОТАЛитарно НРБ-ето ти!
  ЧИИ са по-големите заслуги към България? На Вермахта?!? РККА?!?……

 26. Да не забравяме и факта , че ВСВ започва и с участието на СССР – с подписването на договора Молотов-Рибентроп.Знаем как СССР напада Финландия,Прибалтика,избива цвета на полската армия по особено жесток начин, за Украйна да не говорим.Същевременно върви и жестоката чистка в самата страна – избити милиони.Какво можеш да очакваш от такива нечовеци?А това да се саморазправяш с деца и жени е типично за диваци и скотове.Крайно време е да излязат всички факти за мародерствата на ЧА и това да е началото на премахването на паметниците и.Стига с тези лъжи за Победата.

 27. Георги, лично аз съм чел “Бряг” на Бондарев. И в този роман не става въпрос за изнасилвания, а за невъзможната любов между руски лейтенант и германка. Невъзможна любов между руснак и германка, заради войната, които се срещат много години след това. Май ти не си чел внимателно този сериозен роман. Благодаря за вниманието.

 28. Има филм по темата-“Една жена в Берлин”-игрален.Много силен!

 29. Русия (особено СССР) нанесе на България НЕИЗБРОИМИ щети; затова споменавам само пораженията от последните 25 години (3 000 000 избягали българи от руските паметници и храмове в България – символ на НЕСМЕНЯЕМАТА болшевишката олигархия ) . . .

 30. тцтцтцт лоши Руснаци…

  Фашистите с пръст не им закачаха жените.

  малко им е на германците трябваше и пленените германци да бъдат изнасилвани от руснаците…

  хитлер опостоши и изпепели половин Русия ..погледни статисктиката колко рускини има изнасилени и гаврени.

  но според болния ти мозък Инджев то сигурно и хайдутите са лоши хора и са изнасилвали туркини по турските сала ..а турците са цвете не с апипнали никой с пръст 500 г

  жалк акартинка си ..дано някой изнасили и убие всичките ти деца пред тебе че да видиш тогава как е

 31. Към pak sym az
  relaksivorusnaciteidvat@abv.bg

  Ето това е русофилщината в най-чист вид: най-агресивна и неграмотна простащина, която ми вменява собственото си престъпно мислене, за да “обоснове” нечовешката си злоба- защото никъде нито аз, нито който и да било тук не е изразил “радост” от германски ексцесии, но гад, като теб, си измисля подобна отврат – иска собствените ми деца да бъдели изнасилени и понеже тази свинщина е недостатъчна за болния ти мозък – и да ги убие също ВСИЧКИТЕ.
  Принуден съм на напиша нещо твърде лично, което никога не съм споделял публично ( и което няма нищо общо като мотивация с принципната ми позиция): бабата на част от децата ми е била сред групово изнасилените от червеноармейци деца и цял живот е имала гинекологични проблеми. Стана ли ти хубаво, мръснико!

 32. Към pak sym az
  Нямам думи,когато чета подобни просташки изказвания.Това със сигурност е трол.Защо сравнявате нацистите с руснаците? Нали руснаците уж са добрите?! Нали те са уж освободителите?!Защо правят същото като нацистите и по-лошо?! И от какво се възмушавате,това е изследване на германска историчка.Истината ли Ви възмущава Вас ПРИМИВ!Вие не сте човек! Значи истината като се каже и почвате да проклинате!Комунист-убиец , това сте Вие, ако имате възможност и днес бихте убивали и мачкали!

 33. PAK SYM AZ
  А ми ти си. Това може да го каже само комунист русофил-синоним на изрод.

 34. Този материал ми напомни, че баба ми спомена веднъж, че при *освобождонието* братските руски войници масово са изнасилвали при престоя си по нашия край, но тъй като аз реагирах смаяно, тя повече не е говорила за това. Все още има табу върху темата. Все още руския войник е с ореол в нашето съзнание, създаден още от читанките.

 35. Пореден материал с пропагандна цел!! Сигурно е имало,но едва ли в размерите описани в материала.при това набляга се на Червено армейците!! Иначе съюзниците-американци, англичани и французи сигурно са “брулели” на ръка или са ръкопляскали на руснаците!! Интересно кога ще се публикува материал с изнасилените и убитите жени и момичета от добрите американски”приятели” във Виетнам!!!

 36. Във връзка с участието на Русия в сирийския конфликт се сещам за едно видео, което навярно е правено в Чечния…В него руски войник разстреля мъж и жена докато от съседната къща се дочуваха писъци на жена и думите “нельзя”…..

 37. И аз като млд бях много анти-руски настроен, преди да беше модерно и свободно да бъдеш русофоб. Сега обаче се чудя колко меко руснаците са третирали германските цивилни имайки в предвид какво германците направиха в Русия. 95% оф германските загинали цивилни, са убити от англо-саксонците с 4 години бомбадиране на цивилни центри. Та и София. 90% ор германските военни, са убити от руснаците. Това е срамната статистика. Да не говорим че 5% ор германците убити ор западняците, са били военни.

 38. малко им е било на германците,защо не гледате филмите за зверствата на СС и нацистите в Беларус и Украйна,къде са горели жените и децата живи,затворени в църквите,та нима там не е имало изнасилвания,ами по немските концлагерите да не е било по различно,малко им е на тия фашистки боклуци,но са си го получили тъпкано от Червената армия

 39. Просто на немците “започва” да им стиска да говорят за истината. За сълежение, докато “пут..те” в парламента започнат да говорят за “греховете” на Русия в България (по време на “освобождението” и по време на окупацията 1945) ще мине много време.

 40. БРЕЙ КОЛКО МНОГО ОТВОРКОВЦИ КЪДЕ БЯХТЕ ДО СЕГА БЕ !ГЕРМАНКИТЕ ИЗНАСИЛЕНИ !ТЕ САМИ СИ ГО ТЪРСЕХА КАТО ДОЙДАТ НА МОРЕ В БЪЛГАРИЯ !ТОЛКОВА МНОГО ГЛУПОСТИ НЕ БЯХ ЧЕЛА !ЗА ТОВА МЕРКЕЛ ИМ ПУСНА АРАБИ ДА ГИ ……..ДОБРЕ !ГЛЕДАХ ЕДИН КЛИП СЪС БИРЕН ФЕСТ КАК СЕ РАДВАТ НА АРАБИТЕ !!!

 41. Майката на моя приятелка ,която беше доста възрастна преди доста години ме озадачи, като се изпусна и разказа малко от спомените си за немската и руската окупация тук. Много ме впечатлиха спомените `и, че немците били възпитани, много спретнати и чисти, джентълмени, че и помагали на местното население с консерви и др. помощ, а на децата раздавали шоколади.А руснаците били като хуни -натъркаляни пияни, мръсни груби и примитивни, грабили каквото успеят да завлекат от местното население, малтретирали. И това ми го каза уж осъзната комунистка/по -скоро е изповядвала фалшив комунистически идеал,защото така повеляваше Партията кърмилница

 42. За диващината на руснаците питайте волжките българи.

 43. Елено,ди си гнусна долна комунистка!

 44. Много тъжна история но това са правили всички победители във войната не само едните а да не се забравя че червеноармейците не са само руснаци там има узбеки казашки туркмениазери и др. Така че статията малко подвежда нека бъдем по реални и точни.

 45. Към Ицо:

  Нищо подвеждащо няма в тази статия ( на която не съм автор). Подвеждащо е да се твърди, че всички победители са същите маскари. Дори в рамките на Червената армия не е така. Да конкурентното направление на съветското настъпление в Германия са разстреляни в самото начало при стъпването на германска територия 40 изнасилвачи и масовите изнасилвания там спират.Макара това да е по-скоро изключение защото става дума за съзнателна политика н отмъщение. Доказва го любимецът на Сталин Иля Еренбург с подстрекателската си статия на първа страница на в. “Правда”, в която се обръща в навечерието на прекосяването на германската граница към червеноармейците с призив да си го върнат на германките. Сталин лично обяснявал на западните си партньори, че не вижда нищо извънредно в естественото желание на неговите солдати да отмъщават

  Докато в Източна Прусия положението е било толкова ужасяващо, че героят на американските войници ( заради неговата почтеност и храброст ) генерал Патън възкликва пред ужасяващата картина: “Изглежда сме избрали погрешния съюзник”. После го убиват в катастрофа с камион.

  С риск пак да бъда налазен от тролове с обвинения в любов към американците нека да попитам: те като размазаха на два пъти в рамките броени години армиите на Саддам за броени така ли постъпиха с иракчанките?

  Но най-важното в случая е дори не това невъзможно сравнение, а самият руски подход към подобни “явления”. Когато е да се похвалят с победата, изцяло си приписват заслугата и я наричат руска. Независимо от участието на въпросните азиатци ( и какви ли е още не неруснаци в боевете и изобщо в съответната война, Руско-турска или с Германия). А когато става дума за извършени зверства изведнъж от руския контекст изплува азиатския етнос, така ли?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.