Прогноза за поредна руска катастрофа поставя въпроса дали сме готови да избегнем отломките този път

Обръщайки логиката коментарът да следва новината, използвам поместената по долу в превод на Faktor.bg статия на „Файненшъл таймс” за неизбежната (поредна) катастрофа на Русия , за да поставя български акцент: как България ще се измъкне този път от руските отломки?

Няма съмнение, че във всичките й форми на съществуване Русия е незаобиколим фактор и източник на тревоги точно както динозавър, който дори в предсмъртни гърчове създава проблеми с огромното си туловище. Сигурно е, че в световната джунгла всички са принудени да се съобразяват с тези габарити, за да не пострадат самите те.

Само че какво правим ние, малките, зависимите? Пак ли ще бъдем разменна монета, както след Втората световна война и ще трябва да си мълчим, за да не пречим на „големите”?

И пак ли ще трябва да се задоволяваме с демокрация по съветски калъп, какъвто ни беше нахлузен тук след 1989 г., а западните дипломати недипломатично ни обясняваха в частни разговори, че по липса на други демократи ( пак „благодарение” на съветската месомелачка) трябва да подкрепят българските другари, посочени за началници на демократична България от Москва- пък и да не дразним руската мечка, която не иска да ни изпусне от лапите си?

 

Два пъти в съвременната ни история българите напразно очакват спасение от съветската напаст. Сега поне допълзяхме до НАТО и ЕС, но положението в България в момента е такова, че да си отвориш устата в защита на евроатлантическия ни избор това ти гарантира яростното публично оплюване като американски слуга или най-малкото като „еврочиновник”. Виж, да заявиш гордо и на висок глас, че си падаш по Русия, тук смята някак си за „патриотично”!

 

Така е и така ще бъде, докато самите субекти, представящи делегирания им обществен интерес в управлението, се крият и бягат от битката по остта Изток-Запад, натрапена ни от Кремъл. Тон за тази песен от скривалището си дава най-овластеният български политик Бойко Борисов. Каква ли ще я запее, когато прогнозата на „Файненшъл таймс” се сбъдне?

“Съдбата на Русия ще бъде решена от руснаците, но Западът може да помогне. С една програма в стила на Плана “Маршал” той би допринесъл за формирането на една нова Русия като подпомогне възстановяването на икономиката, съсипана от корупция; подкрепи реформи в управлението, образованието и здравеопазването, както и като инвестира в руската инфраструктура. И най-важното – Западът трябва да артикулира път за реинтегрирането на Русия в свободния свят.”

Това призовава известният руски икономист Сергей Гуриев в публикация за Файненшъл Таймс. Той работи в авторитетния парижки Институт за политически изследвания, известен като Sciences Po., уточнява “Дневник”.

Икономистът е озаглавил статията си “Подгответе се за сериозна нестабилност в Русия”. В началото той изтъква, че покрай агресията срещу Украйна в Русия напълно е изчезнало дългосрочното мислене и режимът в Москва вече не говори за бъдещето. Руските лидери говорят само за противостоенето с Украйна, Запада и неговите “марионетки” в Русия, а режимът е изцяло фокусиран върху това как да оцелее, казва авторът.

Гуриев припомня, че до 2012г. е имало визия – т.нар. Програма “Греф” (по името на Герман Греф – бивш министър на икономиката и настоящ ръководител на “Сбербанк” – бел.ред.), с която до 2018г. да се постигнат конкретни реформи и преструктуриране на вътрешната власт и външната политика. Днес е ясно, че т.нар. Майски укази на президента Владимир Путин няма да се реализират и той не предлага нищо на съгражданите си и няма дългосрочно планиране.

“Преди Русия се гордееше, че е минала от едногодишни към тригодишни бюджети. Край с това – Кремъл няма разчертан финансов план отвъд 2016г. освен едничката надежда да поскъпне петролът.

Външнополитическата доктрина също се занимава само с оцеляването на режима. По цял свят Русия яростно брани суверенното право на недемократични правителства да останат безкрайно на власт.”

Авторът не вярва руската икономика да расте с повече от 2% годишно след като един ден – и ако – излезе от рецесията. “Еуфорията от анексирането на Крим се изпарява, а друга война не може да си позволи. Освен преките военни разходи, страната може да бъде подложена на нов кръг санкции, което ще унищожи ключовите банки и лесно ще последва масова паника и колапс на режима.”

Като посочва, че при такива обстоятелства и Западът не е изненадващо, че разговаря с Русия единствено за краткосрочни действия и отношения, Гуриев казва, че “независимо дали си мислим за бъдещето, или не, то ще настъпи”.

В един момент този режим ще трябва да си отиде, пише Гуриев, и изобщо не е ясно какво ще го смени, колко бурен ще бъде преходът и дали в крайна сметка Русия ще стане демократична страна.

Той посочва, че при сравнение с Арабската пролет все пак Русия е по-богата и по-добре образована от всяка друга страна, преминала от диктатура към демокрация. “Но също така е ясно, че най-високопоставените фигури на режима няма доброволно да сдадат властта. Страх ги е, че ще ги съдят за престъпления срещу международното право и човечеството, както и за гигантската корупция в Русия. Най-добрият сценарий, на който можем да се надяваме, е някакъв вид преходно правителство, което да предостави определени гаранции на отиващите си елити и да организира нови избори.”

Западът определено има интерес “да не изгуби Русия отново”, включително защото бурен преход и възход на пореден агресивен и недемократичен режим може да струва скъпо на света, смята авторът.

В този момент той предлага еквивалент на План “Маршал” за Русия, защото, според него, руснаците в крайна сметка се възприемат като част от европейската цивилизация и нейните ценности.

“Западът трябва да обясни ясно какво е нужно, за да се възстановят отношенията с ЕС, НАТО, ОИСР и другите международни организации. Тази задача е трудна и изисква голямо интелектуално и политическо усилие. Тревожното е, че за западните лидери това изглеждат въпроси на далечното бъдеще, за което няма нужда да му мислят сега. Но трябва да си вземем поука от 1991г., когато бързото изчезване на СССР изненада всички, както и да не се подвеждаме от факта, че това стана по мирен начин. Този път залозите са много по-високи за управляващия елит. Западът трябва да е подготвен за внезапна и бурна промяна в Русия.”

 

35 мнения за “Прогноза за поредна руска катастрофа поставя въпроса дали сме готови да избегнем отломките този път”

 1. —————————————-
  За всичките злини, които са се случвали в миналото и се случват и ДНЕС на българите, са виновни подлите, долните, презряните, мерзките, гнусните злодеи от КРЕМЪЛСКАТА ЧЕРВЕНА БАНДА. Тази клика от професионални узорпатори, крадци и убийци, по свой образ и подобие програмираха и създадоха българската комунистическа кървава шайка БКП-БСП,
  сбирщина от извратени подлеци – ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ, клика от обучени в Москва палачи – кръвопийци.

  Хора, дочакайте Радостта от окончателното срутване на Русия – Империята на Злото !

  ОСЛУШАЙТЕ СЕ !
  Вече трещят шевовете на залепената с кръв злокобна руска империя !

  ПОМИРИШЕТЕ СЕВЕРНИЯТ ВЪТЪР !
  Откъм злокобната Русия се носи на талази миризма на мърша !

  Текат червени реки от кръвта на избитите от руснаците милиони човеци – мъченици.
  Душите на жертвите и днес още витаят над комунистическа Русия и чакат деня на Възмездието !

  Властелина от КГБ-ФСБ – Путин, направи голямо добро на човечеството, обедини хората от целия свят в омразата им
  към червените руски изроди и този път Съдбата няма да отложи Гибелта на неизмеримото Зло – Русия !

  В деня на кончината на хищника Русия, ще чуем камбаните на Радостта !

  Бог ще Въздаде Правда над Русия според делата ѝ !
  —————————————-

  РУСИЯ – ОСВИЕНЦИМ НА ЧОВЕЧНОСТТА
  —————————————-

  РУСИЙО, ТИ “ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО”
  РУСИЙО, ТИ ВРЪХ ЕВЕРЕСТ НА ТИРАНИЯТА,
  РУСИЙО, ТИ “ГУЛАГ” НА СВОБОДАТА,
  РУСИЙО, ТИ КРЕМЪЛ НА ПАЛАЧИТЕ,
  РУСИЙО, СРУТИ СЕ ЗАВИНАГИ УТРЕ В РАННИ ЗОРИ !

  РУСИЙО, ЗЕМЬО БАНДИТСКА,
  РУСИЙО, ЗЕМЬО ОБСЕБВАНА И УБИВАНА
  ОТ СВОИТЕ ЦАРЕ И БОЛШЕВИШКИТЕ БАНДИ…
  РУСИЙО, ТИ РОДЕН ДОМ НА КРАДЦИТЕ,
  ТИ, САТАНИНСКАТА,
  ТИ ПОДЛАТА,
  ТИ ЛУКАВАТА,
  ТИ, ПРЕСТЪПНАТА И КОВАРНАТА,
  ТИ, РУСИЙО, ВРАГ ОТ ЧОВЕЦИТЕ !

  ПРОКЪЛНАТА ДА СИ ОТ БОГА, ТИ, РУСИЙО –
  САТАНИНСКО ИЗЧАДИЕ …

  ОСТАВИ НИ НА МИРА РУСИЙО –
  МАЙКА НА ВСИЧКИ ЗЛИНИ ПО СВЕТА …

  ТИ РУСИЙО, ЛЕНИН НА ЗЛОТО, ПУТИН НА НАСИЛИЕТО,
  ТИ РУСИЙО, ЧЕ ГЕВАРА НА ГЛАВОРЕЗИТЕ.
  ТИ РУСИЙО, ЦИТАДЕЛА НА ТЕРОРИЗМА !

  УДАВИ СЕ ВЪВ ВОДКА, РУСИЙО АЛКОХОЛИЗИРАНА !

  СИКТИР ОТ ЖИВОТА НИ РУСИЙО !
  ВЪН РУСИТЕ ДИВАЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ !

  НИЕ, СВОБОДНИТЕ ОТ ТЕБ БЪЛГАРИ,
  ТЕ ПРЕЗИРАМЕ, ЗАЩОТО СИ УБИЙЦА, РУСИЙО !

  ГОСПОД ДА ТЕ ЗАТРИЕ РУСИЙО –
  ПОБЕСНЯЛА КУЧКО КРАСНАЯ…

  РУСИЙО, ТИ МУТРО ДЕГРАДИРАЛА,
  СРУТИ СЕ УТРЕ ДО ОСНОВИ, ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ !

  —————–
  БОГ ДА ЗАСИТИ С КАМЪНИ ЛАКОМИЯТА НА
  РУБЛОФИЛИТЕ – ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ ОТ
  БСП, ДПС, АБВ, АТАКА… !

  АМИН !

  —————————————-
  Речник:
  – сиктир – марш от тука, пръждосай се от тука…
  – “ГУЛАГ” – Главно Управление на ЛАГерите – Затвори за политически репресии и убийства в Съветския съюз – Русия.

  ( Политическите репресии в СССР – РУСИЯ се практикуват чрез дискриминираща политика, нарушаване на човешките права, злоупотреба с наблюдението, полицейско насилие, затвор, насилствено преселване, лишаване от граждански права, лустрация
  или насилствени действия като убийство, безцеремонни екзекуции, измъчване, насилствено изчезване и други незаконни
  наказания за политически активисти, дисиденти и цялото население )
  —————————————-

  ps
  Прочетете по-долу романът “Архипелаг ГУЛАГ” – хроника за КЪРВАВИЯТ ПОРОЙ – СССР.

  http://www.virtualnabiblioteka.com/images/upload/books/Aleksandar_Soljenicin/Aleksandar_Soljenicin-Arhipelag_GULAG.pdf

  —————————————-

 2. Западът може(л) да помогне. С една програма в стила на Плана “Маршал”
  =================================
  Без справедливост няма мир, нали така се твърди от всички.
  За да има справедливост, т.е. мир, е нужно:

  Първо. Нюрнбергски процес №2, за болшевико-рашистите с назидателни присъди и с категорично осъждане на болшевизма, нацизма и рашизма.
  Второ. Репарации за всички пострадали от сАвеЦкия режим – държави, народи, до последния репресиран човек, както и връщане на всички окупирани територии. Връщане на българските архиви.
  Трето. Санитарно разчленяване на Расия на отделни ордостани под гувернората на Великите Сили с решаващото участие на страните-жертви на руска инвазия.
  Четвърто. Пълно разоръжаване на Расия до последния пищов Макаров у последния милиционер.
  Пето. Нова История на Расия, България, Украйна, Румъния, най-сетне съобразени с историческите факти.
  Имате ли и други идеи?

 3. Представяте ли си как ви звучи план Маршал за разпадащата се римска империя?
  пълно безсмислие!
  План трябва да има и това е плана за освобождение на поробените от москва народи.
  Москва ако искат нека си имат цар – та ако ще и путин да се казва.
  но москва не трябва да има излаз на море или океан. москва трябва да си стане еднин град държава и всичко останало да бъде освободено и върнато на народите, от които е отнето.

 4. Ей тук не мога де съглася с руснака! Може би неговата експертиза сочи, че Западът трябва да помага на руснаците, но аз мисля, че историческите примери са толкова много и красноречиви, че единственият изход на същия този Запад е: да не се вързва повече на призивите за подпомагане на Русия. Това е именно раково образование в тялото на съвременното човечество, че единственото спасение на общия световен организъм е оперативното отстраняване на тумора Русия. Не знам как може да се направи това. Трябва да гледаме историята и да помним, че алчните, завистливи, некадърни и лъжливи руснаци ще се изправят винаги срещу Света, щом се усетят силни и способни за заробят някого. Винаги, когато съвременните политици са се съобразявали с Русия, тя се е обръщала срещу тях и едновременно с това ги е обвинявала за своята агресия. От около 500 години е все едно и също!
  Мисля, че няма случай нито в медицината, нито в другите науки, нито в теорията, нито в практиката, когато да се правят опити нещо болестотворно и разрушително да се поправя, да се закърпва, за да се заздрави цялостната структура. Просто такива аномалии се отстраняват. В противен случай, след 25-30 години отново ще се появи един изрод като Ленин, Сталин, Хрушчов или Путин, който ще изправи света пред криза, защото страната му имала изконни права върху Азия, Европа, Африка … и Луната.
  Разбира се, с този тежък проблем трябва да се справят световните лидери. Но не трябва да забравят, че обикновените хора търпят последиците от техните решения. На Балканите знаят какво се случва, когато с Русия се правят компромиси (преди 130 и преди 100 години), в Източна Европа знаят какво се случва, когато с Русия се правят компромиси (преди 70 години), в Грузия знаят, какво се случва, когато с Русия се правят компромиси (преди 7 години), в Украйна знаят, какво се случва, когато с Русия се правят компромиси (днес).
  Ако се случи нов план “Маршал” с Русия, отново ще трупаме исторически опит, какво ще се случи, когато с Русия се правят компромиси (в близко и далечно бъдеще)!

 5. “Русия е по-богата и по-добре образована от всяка друга страна, преминала от диктатура към демокрация.” При 87% неграмотни жители на тази страна “по-добре образована” звучи меко казано странно, а “преминала от диктатура към демокрация!” абсурдно! Демокрация и Русия? Антиподи!
  А относно безпочвената претенция “руснаците в крайна сметка се възприемат като част от европейската цивилизация и нейните ценности.”, А.ТОЛСТОЙ е доста ясен – «Есть две Руси. Первая – Киевская имеет свои корни в мировой, а по крайней мере в европейской культуре. Идеи добра, чести, свободы, справедливости понимала эта Русь так, как понимал их весь западный мир. А есть еще другая Русь – Московская. Это – Русь Тайги, монгольская, дикая, звериная. Эта Русь сделала своим национальным идеалом кровавую деспотию и дикую жестокость. Эта московская Русь издревле была, есть и будет полнейшим отрицанием всего европейского и яростным врагом Европы».

 6. С учудване днес разбирам ,че. руската пропаганда не спи ,а бди ! Вече има и сайт на български -руски дневник!

 7. Когато се срине русия никакъв план маршал няма да сработи, защото манталитета на руснаците е много различен в сравнение с европейския. Голямата част от тях крадат и лъжат.
  Доколкото си спомням през 1998 или 99г. по радио “Свободна Европа” обявиха резултатите от допитване на някакъв европейски институт за нагласите на българите. 85/90% от запитаните бяха отговорили, че биха дали подкуп за да си решат някакъв въпрос. Изводът беше: каква демокрация ще се изгради в България при този манталитет, при положение, че кризата от 96/97г. би трябвало да ни вразуми и още да ни държи топло?

 8. Към марин мечков: Г-н Мечков, ако разрешите един въпрос. Във всичко това, което пишете с такава страст и отрицателност, за мен остава една голяма празнота, която ще се опитам да я формулирам като въпрос, използвайки следния Ваш абзац:
  “БОГ ДА ЗАСИТИ С КАМЪНИ ЛАКОМИЯТА НА
  РУБЛОФИЛИТЕ – ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ ОТ
  БСП, ДПС, АБВ, АТАКА… !” Къде е герб г-н Мечков? Не били трябвало и те да са в същата тази камарила посочена от Вас?

 9. О, сибирските павиани вече се молят за помощ. За пари (кинти, мангизи, сухо, кеш). От мръсния Запад, когото планират да прегазят с танковете си “за няколко часа”. Явно хапчетата, инжекциите и усмирителните ризи са свършили!

  Домързя ме да чета съчинението на др. Гуриев във FT, но си спомням как навремето в този вестник имаше една про-българска агентка на влияние на име Джуди Дъмпси. Др. Луканов Андрей Карлович я наричал “нашата Джуди” и според посветени тя получавала доста солидни хонорари от “партията”, за да прокарва “линията” в разни важни моменти (е, изгониха я оттам, но успя да стори доста поразии на РъБъ в ранната “демокрация”). Та ми се чини, че и с др. Гуриев така стоят нещата. Дали не е платена публикация, че напоследък FT доста го е закъсал финансово?…

  А план Маршал за Путландия няма да има – ще има план по превръщането й в суровинен придатък за изпомпване на оставащите полезни изкопаеми, дървесина и прочее, неразграбени от болшевишката шайка. Отрезвяването на EU е видно и с просто око, след като дори камарад Оланд прибра десантните въртолетоносци от ръчичките на джуджката. Ако се не лъжа, предстои ни да гледаме териториално свиване на маймунарника и редуциране на павианите в него по естествен път.

  Респект за статията, г-н Инджев!

  PS борисов, когато и ако се сбъдне прогнозата на FT, предложена от др. Гуриев, пръв ще изскочи от дупката си като баш европеец и атлантик и ще ни припомни, “Аз нали ви казвах? Само с Европа и това е!” Може и да се потупа по гърдите, както си му е редът по тези ширини. А матрялът ще се хване, басирам се!

 10. На мен все пак не ми е ясно, как се връзват руските мераци за военна доминация в Черно море и превземане на Истанбул с руско-турската дружба. Това е толкова дружба, колкото мечка може да се сдружи с усойница. Доказват го десетките войни между двата Хищника. Ако си намерят плячка разбира се те се сдужават, както Сталин се сдружи с Хитлер но Хищника си остава Хищник! Нашия Барабойко дава ли си сметка на кого се кланя?! Или милия си мисли, че им е равностоен ?? Нищо чудно, че го подиграват. Време е да си ходи на село при чобаните!

 11. Съгласен съм само с втората част от “плана Гуриев”, “западът трябва да артикулира път за реинтегрирането на Русия в свободният свят”. Като настоявам, че, ре-то е в повече.
  Нито цент за рашките който и да наследи лилипут.ин.
  Пак ще окрадат всичко и пак сначале.

 12. Сергей Гуриев проектира бъдеще пожелателно.
  Реално: в момента да мисли план ‘Маршал’ за Русия е все едно да купува детска количка за жена, бременна (може би) в първия месец. Става дума за диктатура, пък ако ще като ‘нова’ и ‘модерна’ да я определя С. Гуриев, фокусирайки се върху държавната пропаганда, цензура и кооптиране на олигархията. Понастоящем говорим за Русия с все по-залиняващи – ако въобще са останали такива – демократични характеристики.

  Чух преди време едно изказване на сър Сума Чакрабарти за Украйна. Сподели, че въпреки, че Украйна изостава с реформирането на съдебната система, украинската администрация в момента е една от най-ефективните, с които Европейската банка някога е работила. Украйна е тази, която се нуждае от план ‘Маршал’ и структурирана подкрепа отвън. Демократично проспериращата съседна Украйна впрочем ще помогне на голяма част от Русия да излезе от пропагандно вцепенение. С последното вярвам, че г-н Гуриев ще се съгласи.

 13. Никакъв план “Маршал” не може да приобщи белите цигани към цивилизацията! Излятите трилиони петродолари им помогнаха да усетят от благините на гнилия запад – автомобили, модерни гащи и сутиени за колхозничките, които не бяха виждали нещо повече от дочена рубашка, някои даже се разходиха по международни курорти… Сега усещат, че всичко това отминава като хубав сън и настава “настоящая действительност”, и вият на умряло! Е, ще свикнат. Единственото, което трябва да направи Западът е да възстанови COCOM в пълната си строгост и ефективност, а белите цигани нека да продължават да се възхищават на джуджи. Както и българските пияници и тъпанари.

 14. Надявам се, това което ще се случи в Русия да е имплозия – за да не “хвърчат отломки” към съседните страни и към България!

 15. Хайде да не се хващаме на въдичките на поредния руски знайко, работещ “некъде” на запад.

  План Маршал в Германия е имало под прекия контрол на западните съюзници (инструмента за контрол – окупационните войски). Мощни програми за де-нацификация, са прилагани към населението за да се получи нещо като осъзнаване, освестяване, покаяние, пречистване и от този фундамент да се тръгне нагоре за да стигнем до днешното ядро на ЕС (Германия + Франция).

  Как я виждате тази програма съставена от инструменти за икономическо оздравяване и духовна трансформация да се случи в русия? По скоро, ще има ядрен апокалипсис иницииран от рашките но не и гореописаното.

  Поради тази причина благодаря на ПЕРСОНА НОН ГРАТА за добре и сбито представената концепция за трансформация на затвора за народи в нещо по-приемливо.

  Така и така, света върви към някаква форма на единно управление, нека тя да не бъде по руски авторитарен модел, считам, че западния е по-приемлив.

 16. Поддържам написаното от Персона нон грата.

  Бих добавил няколко неща. За да се стигне до Московски процес по подобие на Нюрнбергския, на който да бъдат забранени комунистическите идеи и осъдени комунистическите престъпленията, са необходими още малко най-вече икономически санкции. Русия е пред фалит и рухване като преди 25 години, след което трябва да бъде окончателно разоръжена. Срещу храна, ако щете.

  Защото нацизмът и комунизмът наистина са двете лица на една монета, като второто е по-страшното.
  Това за първи път е разбрано и описано от Хана Арендт /1906 – 1975/ в “Тоталитаризмът”, издадена в САЩ през 50-те. Когато левите европейски интелектуалци още се възхищават от СССР, водени по потьомкински колхози и невидели съветската реалност.
  Както е известно, тя завършва философия, но като еврейка през 30-те бяга от Германия във Франция, а през 41. – в САЩ. Там чете лекции в Принстън, Йейл, Бъркли, Чикаго и др.

  Интересно е и как стига до общото между двата режима /когато за СССР практически не се знае нищо/. В САЩ попада на Архива на Обкома на ВКП/б/ в Смоленск, изнесен от германците през войната и после изнесен в САЩ. И вижда мащабите на терора в СССР – заповедите от Москва, масовите разстрели, изселването на кулаците, хилядите среднощни арести и хилядите присъди на тричленките и т.н.
  Целта на този терор – според нея – е “атомизирането обществото”. Всеки да се страхува от всекиго и всеки да тича да пише донос срещу съседа си от блока, за да не арестуват тази нощ него. Такова общество се управлява най-лесно.

  Затова трябва Московски процес – в името и паметта на милионите невинни жертви на комунизма!

 17. От няколко дни достапът ми до блога беше невъзможен.Не зная каква е причината.
  Що се отнася до статията на руснака,смятам,че тя е провокативна,опипваща почвата.Може и да е от противници на режима,но всяка стъпка на Русия трябва да се гледа под лупа.А ние българите последни трябва да повярваме в промени в Русия,защото най много сме си патили от заблуди и лековерие.За сега далеч.

 18. Направо звучи като чистосърдечно заклинание и тържествено обещание на виден ислямски фундаменталистки лидер за вярност към адекватността и полезността на европейската политика на толерантност към ислямските фундаменталисти (включително тия с дългите ножове от ISIS), за равнопоставеност на религиите и дълбоко убеждение че е възможна интеграцията им към европейските цивилизационни ценности и култура.

 19. Встрани от темата,обръщам се към г-н Иво Инджев и четящите и коментиращи неговите публикации по следния въпрос.Русия обяви,че ще приема чуждестранни студенти като поема изцяло издръжката по обучението им.Срока,ако не греша,беше 20 Март или Април.Може ли да се намери информация за записалити се се по страни и най вече от България.

 20. Русiя ке падне 2015г. !!!!

  Няма да спра да повтарям тази аналогия с “Туркiя ке падне 1876г.”…. Ще се случи!
  И не искам да им се помага, достатъчно са заграбили територии и богатства ….-винаги незаконно! Нека разпродават! Да не са вече толкова голяма държава! Да се разпаднат на части. Много грехове имат за да им се помага! Трябва катарзис…..

 21. Има една обща черта в изказванията на всички руски демократи и про-цивилизационни реформатори, на които ние се радваме като на кокичета в снега. Тази обща черта е, че те не желаят Русия да стане един нормален редови член на световната демократична общност, един политически и икономически играч като всички други, който се подчинява на всеобщите правила и закони. Те хем искат свобода и демокрация от западен тип, хем някак си на Русия да се признае право да нарушава законите ако пожелае. И още нещо: руските демократи реформатори неизменно виждат Запада като нещо различно от тях, от което се разграничават, макар че неистово го харесват. Те не искат Русия просто да се присъедини към този свят. Те искат от Запада диалог, всякакъв вид помощ, желаят той да вникнел и разберял Русия и т.н. но винаги с мисълта, че Западът е едно, а Русия – друго и при това Русия има някакви извънредни права.
  Тук, в интервюто на Сергей Гуриев, виждаме в последния пасаж откровена критика към Запада, който трябвало да вложи голямо интелектуално и политическо усилие за да можел точно да обясни какво иска от Русия. Ами как този демократ, който умолява Запада за план “Маршал”, не е разбрал какви са правилата на живеене в свободния демократичен свят. Какво повече трябва да се обясни на Русия? Във всеки мотив към въвеждането на поредните санкции, е обяснено кратко и съвсем ясно за какво точно се въвеждат те. Обявяването на руски политически и икономически играчи за персона-нон-грата на Запад, е съпроводено с чудесни обяснения. Във всяка сесия на ООН непрекъснато се повдигат едни и същи теми и критики срещу Русия, но никой там, дори модерните демократи, дори репресираните дисиденти, не разбира за какво се говори.
  Ето няколко примера на руски реформатори, които търсят от Запад помощ, сътрудничество и подкрепа, но не си представят Русия да стане нормален член на цивилизования свят:
  Александър Солженицин през 1994 г. се завърна в Русия след 20-годишно изгнаничество и написа манифест “Как да устроим Русия”, където говори за исконно руски път на развитие далеч от нравствения упадък и егоизма на капиталистическия Запад. Солженицин беше избран за депутат, беше харесал Путин и с радост получи от него всевъзможни държавни награди.
  Борис Немцов в разговор с Момчил Инджов за “Клуб Z” казва: “Смятам, че за да съхраните европейската си идентичност, заради вашия исторически избор е по-добре да останете в ЕС, но при това да не се карате много с Русия. Желателно е да имате с нея нормални отношения дори ако това е Путинова Русия. Лошо е да се превърнете в колония, независимо чия – на ЕС или на Русия.” Интересното за мен е, че този про-западен реформатор, който даде живота си в борбата за демокрация, разглежда ЕС като колонизатор, който застрашава България, подобно на Русия и от когото България трябва да се пази.
  Алексей Навални в интервю за радио „Ехото на Москва”: „Крим е присъединен с нарушаване на международните норми. Но реалността е такава, че Крим сега е част от Русия. И нека не се залъгваме. И аз лично съветвам украинците да не се залъгват. Той ще остане част от Русия и никога няма да стане част от Украйна отново, поне не в обозримото бъдеще”. Тук нямам какво да добавя и не виждам нужда от коментар.
  В статия на “Московский комсомолец” от 19. 10. 2014 г. с автор Михаил Ростовски се цитира интернет кореспонденция на Михаил Ходорковски с негови поддръжници. По темата за Крим, Ходорковски казва: “Но в онзи момент, когато Крим официално стана част от Русия, аз се превърнах в запален привърженик на запазването му в границите на Руската федерация. Защо? Не защото съм загубил вярата си в разумността на предишната си позиция. Както и преди я смятам за правилна. Но съм реалист. И осъзнавам: Крим не е просто разменна монета.”

 22. Поредният руски многознайко пропуска предвид едно решаващо обстоятелство!
  План “Маршал” е бил задействан едва след провеждането на тоталната ДЕНАЦИФИКАЦИЯ на Германия. Възстановителен план за финансово подпомагане на Русия е приложим единствено СЛЕД ТОТАЛНАТА ДЕКОМУНИЗАЦИЯ НА Русия и разделянето й с всякакви панславистки, евразийски и други имперски мераци!
  Да, ИГНАТИЯ, имплозия ще бъде. Жалко само за няколкото процента свестни руснаци, с европейско самосъзнание!
  Мисля, че новият “план Маршал”, специално за Путландия, вече го пишат в Китай и първата стъпка от него е освобождаване на Московията от “бремето Сибир”. Тази първа стъпка особено ефикасно ще излекува кремълци от великоруското им бълнуване и ще ги тласне към Европа /кротки и послушни/.
  🙂

 23. Вижге какво пише един умен и почтен руснак в “Грани.ру”. Ако ви е нужен превод, обадете се.
  Вот какой расклад на сегодня, без ядерного варианта:
  – Военный бюджет НАТО 2014 года более $1 триллион, Россия $90 миллиардов (пистолет против пушки);
  -В НАТО входит 28 стран (санкции России объявили 40 стран), Россия сейчас без союзников (может Иран или КНДР);
  -Сегодня в войсках НАТО 3 370 000 профессиональных военных, в России – 770 000 призывников (Китай 2.3 миллиона);
  – Единственное явное преимущество России, это низкая цена жизни российского солдата (НАТО активно использует безпилотники ради экономии жизни, Россия завалит врага русскими телами);
  Последний раз современное российское оружия противостояло НАТО-вскому в Ираке 2003 года. Итог: Иракской Армии, до этого 4-ая сильнейшая армия в мире, не стало. Багдад был захвачен через 30 дней, не смотря на численное превосходство Иракской Армии (500 000 против 265 000 коалиции). За 30 дней боевых действиях погибло более 50 000 иракских солдат и 4 809 солдат коалиции.
  За 12 лет западные военные технологии сильно шагнули вперед: электро-магнитические, космические, климатные, звуковые и другие типа оружия уже есть у НАТО. А страна, которая не может произвести качественную машину, холодильник, компьютер или телефон, не может производить качественного оружия.
  Надо иметь ввиду что воровство в армие общепризнанный факт, и я очень сомневаюсь что российские войска и солдаты даже в минимальной боевой готовности.
  slymachok

 24. Русия скоро няма да се демократизира и да приеме принципите на съвременната цивилизация.Русия е много болна от години.Даже и интелектуалния и потенциал не може да осъзнае за какво става дума.Това не са германците,които осъзнаха грешките си.За 10-15 години се излекуваха и станаха най успешната нация по всички параметри.
  Но къде са германците,къде са руснаците.Разстоянието е космическо.
  Какво трябва да направи Русия на първо време за да я приемем.
  1.Да върне Крим на Украйна-признава международното право.
  2.Премахва всички паметници /съветски/от нашата територия .
  3.Поднася извинение на България заради окупацията,избиване на българи/таврийски/и налагането на комунистически режим.
  4.Възстановява на България откраднатото в това число и за издръжката на съветската армия четири години на българска територия.
  5.Връща архивите.
  6.Забравя за всички корупционни проекти,които ни пробутваше и започваме на чисто при равнопоставеност.
  Това през моя живот няма да стане.
  За това далеч от Русия.

 25. Чета уважаемия господин ЯСЕН ПРАХОВ и с почуда отбелязвам, че до сега не съм обърнал внимание на нещо толкова очебийно! Вгледайте се в описаните от господин ПРАХОВ толкова характерни общи черти у всички т.н. руски интелектуалци-демократи и про-цивилизационни реформатори – нима не съвпадат те в огромна степен със светогледа и манталитета на “българите” от типа на Цветелин Кънчев, Илия Илиев /лидер на ДРОМ/ и лукавата лисица Местан?
  Та те, всички тези “руски пишман-демократи”, като се върнем назад чак до късния Солженицин и завършим с бедния Немцов, се изживяват като циганите на планетата, които настървено се борят за “правата си” да бъдат признати от останалия свят за нещо специално, за “правото и свободата си” да не се съобразяват с останалия свят и законите му, за “правото и свободата си” да градят своя въображаем просперитет и благоденствие, на гърба на останалите народи! Всички те, до един, са убедени, че всички населяващи планетата са ДЛЪЖНИ да търпят наглостта и безобразията им и да полагат непрекъснати усилия, за да вникнат в особеностите на “сложната руска душевност” и ако е необходимо да се променят в степен достатъчна, та да приемат бесовете руски като добродетелност! Всички те, разтърсвани от ридания еремиеви, заклеймяват “лошия”, “несправедлив”, себичния”, “жестокия”, останал свят, че не иска да се върне назад и да извърви пътя до тях, които гордо непроменими, очакват той, светът да изпълни задължението си, да ги ИНТЕГРИРА!!!
  Оставям на психолозите и медиците да формулират описания синдром. Опасявам се, че е нелечим!

 26. Чудесен текст, великолепни коментари! Само за толкова имам време, но темата е фундаментална и не се сдържам с основната си теза:
  Никакви кредити на Русия!
  НИКАКВИ ПЛАНОВЕ МАРШАЛ 2, 3 и т.н.за един режим, който всъщнос много хладнокръвно калкулира в своя полза първосигналните реакции на съветските (по манталитет) свои поданици пред дефицита и икономическата катастрофа- “ой, захарта ще изчезне! ой, мяса нет! За что Запад виноват, конечно!”
  Ако се наложи-хуманитарна помощ за нормалните хора там при строго контролирано разпределение.

 27. Интересни документи за съвременна Русия:

  Путин. Война
  http://rpr-parnas.com/doklad_putin_vojna.pdf

  Коммунальные тарифы, Путин и «Газпром»
  http://www.putin-itogi.ru/cp/wp-content/uploads/2014/02/Tarify-Putin-i-Gazprom.pdf

  Зимняя олимпиада в субтропиках
  http://www.putin-itogi.ru/cp/wp-content/uploads/2013/05/ZimniayaOlimpiadaVSubtropikah-Nemtsov-Martyniuk.pdf

  Жизнь раба на галерах (дворцы, яхты, автомобили, самолеты и другие аксессуары)
  http://www.putin-itogi.ru/cp/wp-content/uploads/2012/08/ZhiznRabaNaGalerah-Nemtsov-Martyniuk-2012.pdf

  Путин. Коррупция 2
  http://www.putin-itogi.ru/putin-korrupciya-2/

  Путин. Итоги. 10 лет
  http://www.putin-itogi.ru/cp/wp-content/uploads/2010/06/Putin-Itogi-10let.pdf

  Путин и кризис
  http://www.putin-itogi.ru/putin-i-krizis/

  Путин и “Газпром”
  http://www.putin-itogi.ru/putin-i-gazprom/

  Путин. Итоги (первое издание)
  http://www.putin-itogi.ru/putin-itogi-pervoe-izdanie-doklada/

 28. Точно така е, г-н Тинков. Това настояване за разбиране на ‘сложната руска душевност’, за което говорите, се провлачва още от Русия на Николай I. Когато забелязва огромната разлика между Русия и Запада (с всички очевидни предимства на онези там), реакцията на неговите съветници е била: ‘Ние не сме по-незначителни, ние просто сме различни. Западът има друга същност; те са есенциално лоши. Затова ние сме по-добри.’
  Впрочем същата влудена глупост повтаряше Дугин към Фокуяма по TVO.
  Пак се насрахме, но как смеят ония да го виждат. Ще настояваме да си сменят оптиката и да ‘вникват’ в нас като в антропологически феномен; различни сме и то толкова по-добри, че е отвъд тяхната когниция.
  Чисти от факти, чисти от логика, пълни с фанатизъм.

  Друг пример: Русия видя в САЩ модел за подражание някъде през 90-те. След като обаче се изолигархиха и изпутиниха тотално, сега големият пропаганд-процент руснаци подкрепящ Путин шоково преобрази САЩ в ‘най-ужасната държава’ на света. В шоковостта и в завъртането на 180 градуса си личи школовката от Сталиновите директиви.
  Смалиха се пак, не знам с колко века.

 29. “Западът трябва да обясни ясно какво е нужно, за да се възстановят отношенията с ЕС, НАТО, ОИСР и другите международни организации. Тази задача е трудна и изисква голямо интелектуално и политическо усилие.”
  Чета го този странен господин и му се чудя ами, че след като е толкова загрижен и толкова наясно по въпроса, чий го дири във Франция, та се не върне в матушката си да обясни на кремълските мужици „какво е нужно”, вместо да дава акъл на „ЕС, НАТО, ОИСР и другите международни организации”? Не смята ли „умникът”, че е крайно време, такива като него, изживяващи се като интелектуалния елит на уникалното племе да се захванат най-сетне с тази „трудна задача, изискваща голямо интелектуално и политическо усилие”? Въпреки, че по мое скромно мнение, първо би трябвало да ни обясни по каква логика САЩ /щото и на последния идиот е ясно откъде ще се вземат парите за новия план „Маршал”/ ще финансира държава, която се заканва да ги превърне в ЯДРЕНО ПЕПЕЛИЩЕ?!

 30. То хубаво е да има някакъв план, но едва ли точното му име трябва да е “план Маршал”! Защото план Маршал е за подпомагане на европейските държави от САЩ, за да не попаднат под властта на Сталин. Освен това този план не навсякъде е дал такива резултати , както в западна Европа. Ето например Гърция ,която също е част от този план, сега иска “репарации”, макар че е получила помощ по този план.След това е получила ОГРОМНА помощ след влизането си в ЕС през 1981г, много по-голяма от плана Маршал, и след 70-годишният период на помощи , Гърция претендира за “репарации”, макар че се отказала от тях заради американската помощ след Втората световна война! И дори да получи такива “репарации” от Германия , Гърция пак ще има нужда от нови “помощи”. Едва ли плановете и “помощите” за RAZIя ще са по-успешни от тези за Гърция! Това е доказано и след ленд-лийза през Втората световна война, и след кражбата на западни технологии от 1917г. до днес,и след помощите, ,включително военни след перестройката, и след огромният петролен балон през “ерата туПлер”!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.