( Епи)криза на (не)доверието в собствената ни свобода

Скандалът с полицейското насилие над двама младежи в София е като епикризата на обществото ни.

 

Момчето и момичето са бити на 19 декември миналата година на улицата ( в полицейската кола боят явно продължава, а може би и в управлението на МВР след това), но самите те не са подали оплакване.

 

Ако случайно заснетият любителски клип не беше показан от „Господари на ефира” по Нова телевизия, нямаше да разберем за конкретния случай.

 

Скандалът е скандал най-вече за българите, които са активни в интернет.

 

Скандалът на улицата на поражда улични реакции, каквито гледаме по телевизията да случват в други страни при сходни обстоятелства.

 

Скандалната „храброст” на облечените в униформи яки мъже, демонстрирана по отношение на едно момиче, не се проявява към някои нисички мъже с комплекси, като например Сидеров, който е облечен във власт и може да крещи на полицай и дори да удря безнаказано друг.

 

Диагнозата е категорична: у нас е в реда на нещата силният да бие слабия само защото може да си го позволи безнаказано.

 

Изпитал съм го по себе си. Заплахите за разправа, които получавам лице в лице на улицата ( заради публичната ми политическа позиция) задължително произтичат от глутница мъжленца или от мъжища, които са убедени в превъзходство си, измерено в килограми, сантиметри и мускули. От това правило на глутницата и горилата не съм имал изключение – равностоен на вид агресор не ми е налитал никога. Иначе злобни подмятания получавам от всякакви същества, но с бой ме заплашват само онези, които имат числено или явно физическо превъзходство.

 

След няколко месеца разсъждения по темата, свързани с факта, че МВР ( с лекота) установи неколцина агресори, които ме заплашваха със смърт в собствения ми блог, прокуратурата дълбокомислено реши, че въпросните просто са упражнявали правото си на свободно слово. Ако го бяха упражнявали на гърба на конкретния прокурор Железчев, той едва ли щеше да реши същото- но на чужд гръб тук и сто бухалки са малко.

 

В този смисъл полицейското насилие не е някакъв прецедент, а е правило в дълбоко раненото от несвобода наше общество, заченато в робство. Но не турско – защото след онзи 500 години българите са показали чудеса от храброст, предизвиквайки възхищението дори на враговете си по бойните полета.

 

Тъкмо съветското заробване явно е превърнало твърде много индивиди по нашите земи в подобия на хомо совиетикус: безправно, страхливо същество, чиято гордост е пречупена като онзи пречупен кръст, победата над който по метода на удавянето в собствената кръв комай е единственият му източник на национално самочувствие.

 

Съветската ни демокрация, с която заменихме съветския колониализъм, не позволи вакуум в това отношение. Невидимата ръка на въоръжените с информация, власт и пари другари събра в юмрук корпуса на съвременния башибозук- т.н. мутри. С брутално насилие и демонстрация на груба сила те бързо взеха страха на всеки непослушен българин, останал по своя воля или поради липса на друга възможност в тяхната губерния.

 

После…После всичко си продължи по утъпкания път на несвободата, към която хомо булгарикус от постсъветски вид се е приспособил по примера на гущера, който някога е бил динозавър, но се е смалил, за да оцелява по – лесно във враждебната за големите гущери среда.

 

Гущерчето, както знаем, се храни с насекоми и е на най-долното стъпало на хранителната верига на месоядните. Всяко домашно коте може да го схруска. Ето защо се е научило чевръсто да бяга от заплахите и ако трябва – да си къса опашката. То никога не посяга към опашатите, които го заплашват с изяждане.

 

В добре структурирания хаос на нашата джунгла има ред: ако не искаш да бъдеш схрускан, трай си. Да спи добро под камък, пък злото да дефилира победоносно!

18 мнения за “( Епи)криза на (не)доверието в собствената ни свобода”

 1. Бабаитите от мутренски тип (като премиерът ни) са с лакейски натюрел – те са готови да пребият по-слабия, но винаги превиват гръб пред господарите си! Мъжлета и мъжища претърпкани с комплекси и анаболи – то не е Сидеров или Близнашки, то не е Борисов или Първанов, то Станишев или Орешарски, Цацаров или Колев (Георги Колев, председателя на САС) – на стада са монтирани в управлението на територията на която е ситуирана “държавата” България!
  Що се отнася до униформените мутри – те си бяха и си останаха милиционери! Тези хора изобщо не знаят задълженията си. А и кой да ги научи? Бойко Борисов? Или Цвъко? Или може би Румяна Бъчварова????
  Имаше един почтен мъж в това министерство макар и “пръкнал” се от милиционерската банда ГЕРБ – това е бившия министър на МВР Бучков! Този човек показа достойнство и желание придружено с действия за да промени милиционерския манталитет на служителите си, но бързо беше принуден да се махне.
  Същото се случва и с друг почтен министър – Христо Иванов! Човекът, който посмя да опита да реорганизира мафиотската прокуратура структурирана по болшевишки тип Вишински с главен прокурор, който видимо търгува с “правосъдие”-то! И когото главната цаца на републиката в битността си на главен прокурор не престава да иронизира личностно без да даде един смислен аргумент срещу реформата! Тъй като реформата ще извади от ръцете на главния прокурор лостовете за манипулиране на правосъдието!

  Пълно е с паразити в обществените структури на “държавата” България!

 2. Едва ли само съвеЦкото присъствие ни е виновно, защото тучната пословица за преклонената главица е сътворена от нашего брата бая по-рано. Виж й само стилистиката- “главица”. Пейоратив, ама в оня лошия смисъл. Имам си аз цял набор от глуповати народни мъдрости, които в битието си категорично бойкотирам: предпочитам, например зАлудо да стоя, нежели зАлудо да работя. Може и да си е характерова особеност, но винаги съм подозирала, че ако ударно се разработя залудо, накрая ще се превърна в един “Додескаден”/по Куросава/, което си е откровена лудост. А по въпроса с полицейското насилие – складирала съм си един блестящ израз на Цв.Цв. от битността му на вътрешен министър- Не било упражнено насилие, просто полицаите са влезли в апартамента “малко по-бързичко с вратата”. ‘Ма това, че полицаите са разбили главата на едно непълнолетно момиче- не дръжте на тези работи! След тази сакрална фраза човечецът продължи да си е министър, нито той се засрами, нито шефът му, нито пък избирателите им. Пак по онова време Шефът се изцепи с едни телешки “пържолки”, нищо че беше открит труп на убито дете. И в двата случая от най-високо мЕсто ни дадоха пример за перфектно насилие, което избирателите изобщо не отразиха. Избират си ги, радват им се, ръце им целуват. Насилието извира от простотията. Ако и когато се вземе превес над нея, тогава и ще се минимализира въпросното. Няма да изчезне, убедена съм. А по въпроса с мъдростта на българския народ аз оставам безмълвна. Думи нямам…

 3. Г-н Инджев,не че нещо,ама ако знаете електрическата поща на прокурора Железчев,защо не го заплашите лично от Ваше име,ама точно така както са Ви заплашвали Вас?!
  Ей така,да изпробвате каква е “свободата на словото”.
  Лично аз,малко ше се замисля дали това е най-добрия начи за изпробване на ‘свободното слово’ у наше село!

  Иначе днес чета нещо,което отдавна се пее тук в блога,а именно:

  ‘The Wall Street Journal: САЩ да покаже на Русия, че стои плътно зад България’

  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/49630-the-wall-street-journal-sast-da-pokazhe-na-rusiya-che-stoi-platno-zad-balgariya.html

  ПП Докато църната муна не се махне,няма нищо такова да видим.

 4. Толерантността на физически силния към по-слабия е мярка за степента на цивилизованост на едно общество. В тази връзка, който е пътувал „на Запад” сигурно е забелязал, че с отдалечаването от Балканския регион, физически силните стават все по-толерантни към по-слабите: мъжете правят път на жените, едри юначаги се извиняват на по-дребни, полицаите не влизат с колите си в парковете и ред други подробности, които създават една атмосфера на гражданска култура и хуманност.

  При пътуване „на Изток” е обратното. Правото на по-силния, ще го видите и в Киев, и в Москва, а ако имате щастието да пътувате към Урал с влак, ще видите как вратите на вагоните се залостват с железни пръти между две гари (доста отдалечени като правило), с цел да не влязат външни лица във вагона „в движение” ! При такива условия, естествено и дума не може да става за търпимост на по-силния към по-слабия.

  Разбира се, най-добре познаваме поведението на родните полицаи. Имал съм случаи, когато съм обръщал внимание на дежурен полицай, че в момента нахален гражданин извършва нарушение в непосредствена близост до него и реакцията на служителят на реда към мен е била „Върви си по пътя по живо по здраво, да не ти се случи нещо”. Оказва се, че аз съм неговия проблем, а не нарушителят.

  Май, че варваринът просто обича насилието и го предпочита пред толерантното поведение. Това е положението при изостаналите народи, към които за съжаление все още принадлежим в някаква степен.

  Да се надяваме, че с времето ще се цивилизоваме напълно. Все пак, членството ни в ЕС е един шанс за развитие към най-доброто.

 5. Но пък си имаме “дясноориентирана” гражданка за европейско развитие – хем Министър на прокомунистическата милиция /която като БКП се преименува на полиция?!/, хем вицепремиер в правителството на “кучия син” …
  И чакаме ли, чакаме реформи и скъсване с миналото.
  Трай коньо!

 6. Г-н Инджев, ” у нас е в реда на нещата силният да бие слабия само защото може да си го позволи безнаказано.” – и нещо още по-нагло е налице – същите тези искат за тези им бабаитлъци обществото да им увеличи заплатите и да ги пенсионира при преференциални условия!
  А като се замисли човек – какво ли и да очаква – комунистите за една нощ станаха социалисти, милиционерите – полицаи!

 7. Ако това беше станало в презряната Америка, града щеше да бъде сринат, запален, изтърбушен. Даже и в БГ, ако битите бяха циганета щеше да има протести, Амнестиглупости, Права на Ч. Ало, българчета, мекици мои, що не излезете поне да понаплюете виновните.
  Абе чудя се на акъла на ченгетата. Защо се кефят да бият момиче? В презр. Ам. се оправят с малко лютив спрей и тихо и кротко е арестуван без насилие и т.н.
  МИНИСТЪРКАТА на МВР веднага да си подаде ОСТАВКАТА. Не може да получава заплата от битите. Трябва да ги защитава. А ченгьовците да си се върнат на село откъдето поради мързел са се домъкнали в Полицията. Сигурен съм, че няма ни едно ченге да е дошло по ПРИЗВАНИЕ. Отявлени мързеливци са ченг и всякакви охранители. Не говоря за пенсионерите, а за младите. Професия ОХРАНИТЕЛ?! По-голямо безумие от това няма. Мъж без занаят някакъв е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ с/у човечеството. И тези хора имат големи заплати и екстри и имат очи да се оплакват. Българска им работа.

 8. Ако прочетете какви ги е плещил днес Борисов пред ТАСС свят ще ви се извие!!!
  Аз се питам само кога е вербуван от руските служби и кой му е водещ офицер???

 9. “Голяма част от сферата на туризма, селското стопанство и търговията са свързани с Русия. Затова ние понасяме големи загуби. Разбира се, тази ситуация в голяма степен нервира и московското ръководство. Никак не е случайно, че президентът (Владимир) Путин доста остро се изказа за България. Уверен съм, че е имал основания за това”, каза Борисов.

  “В резултат станахме без вина виновни, без да имаме никакво желание, още по-малко цел (да се стремим) отношенията между България и Русия да станат хладни. Моля се на Бога големите началници (лидерите на ЕС и САЩ) по-бързо да се разберат и санкциите да бъдат отменени”, каза още Борисов, цитиран от ТАСС.
  =========
  Това не е държавник!!!
  Това е проста селска пръчка!!!

 10. Борисов пред ТАСС: Путин имаше основания да се изкаже остро за България

  Ще се оправим, ама някой друг път.

 11. За жалост това е голата истина за нас. Затова и всеки нормален българин трябва да е отвратен от руснаците!

 12. THEROK
  И да останат да управляват ГЕРБ и ДПС.Как пък не.Този филм вече го гледахме.За мен РБ е гарант да не се направят поразии каквито вече видяхме.Аз съм гласувала за РБ и ги подкрепям да останат във властта.А тези хора,които са гласували за други портии да се обръщат към тях.Да не плачат на чужди гробища.

 13. @ SAVOVA:
  Опасявам се, че РБ бавно и сигурно се превръща в брошка на ревера на ГЕРБ. Моля Ви, посочете ми една успешна реформа, една успешно защитена позиция, една крачка в посока декомунизация, една успешна стъпка, в посока откъсването ни от руската орбита, като резултат от участието на РБ във властта.
  Колкото до поразиите, безобразията, злоупотребите и грабежите – с кош да ги ринеш!Нещо да е разкрито, разобличено и наказано, благодарение на “управляващите” от РБ?
  За разлика от Вас, не смятам, че симпатиите трябва да затварят очите ни. Не мисля, че политици заслужават да бъдат подкрепяни на всяка цена и въпреки всичко, защото са “нашите”. ДРУГО ГЛАСИ ДЕМОКРАТИЧНОСТТА.
  “Влюбвахме” се в кого ли не, само защото ни е симпатичен, защото говори онова, което ни допада, защото шумно декларира антикомунизъм… и така четвърт век. А комунягите продължават да ни управляват и оново чудовищното продължава да стърчи в Борисовата градина! Животът ни изтече в канализацията на красивото и бойко говорене и нищонеправенето…Не ни ли стига вече? Огледайте се, вижте къде отидоха през това време другите държави, освободили се от съветския гнет!
  Наистина ли след като толкова се парихме, не се научихме да духаме? Колко пъти още трябва да настъпваме мотиката?

 14. Г-н Тинков
  Не съм говорител на ДСБ и РБ.Считам че и малкото,което е направено в България се дължи на тези хора. 1.Виждате сега каква борба се води срещу министрите на ДСБ в връзка със съдебната система.Сам виждате ,че всички скандали/КТБ,корупция,престъпност/са свързани със статуквото.
  2 .Виждате че наЙ смелият и най позитивният,най българският министър, на Външните работи след Надежда Михайлова е Даниел Митов/обучен от ДСБ/.
  3 .Сега със съдействието на ДСБ се готви законопроект за Американските централи за да се спре изкупуването на ток по префер..държавни цени ,а централите да си построят електропровод
  през Сакар и ще си продават свободно на Турция.Това го обявиха самите американци.
  4 .Военият министър.До сега само се обезкръвяваше армията.Пари не дават .Сътрудничеството с НАТО се засили.Договорено е ремонта на МИГ от Полша над 20 броя -по евтино с 1,2 милиарда от ремонта в Русия.Няма да се изхвърлят ,я.
  Обещание за средства за закупуване на нови натовски изтребители.
  5 .Четох проектите за образованието .В четири степени.Начално,специализирано/майстори/бакалавърско /ръководители/ магистърско/виши кадри научни и т. н.
  сигурно има и-несъвършени неща ,но не може само да се дрънка ,като до сега и нищо да не се прави.
  И още и още.
  Извинете Вие ме обиждате, като си мислите,че аз мога да подкрепя нещо само заради някого.Такъв за мен не се е родил.Давам подкрепа само при вътрешна убеденост,А много съм информирана.Наблюдавам и чета отвсякъде.
  Тук ме четат много мои познати ,дискутирам с тях.
  Помните ли правителството на Филип Димитров.Не го подкрепиха и върнаха България в изходна точка.Даже по лошо.
  Това правителство изработи най българският закон – Законът за земята.Възползуваха се милиони българи /аз не/.Местните комун. дерибей искаха да заграбят земята без нищо ,не успяха.
  Ами правит. на Костов.Извади България от дъното и я постави на европейски релси.АМИ АКО НЕ БЯХА ТАКА РЕШИТЕЛНИ ТЕЗИ ХОРА НИЕ ЩЯХМЕ ДА СМЕ КАТО СЪРБИЯ,МАКЕДОНИЯ,МОЛДОВА,БЕЛАРУС.
  Ама имало грешки,злоупотреби.Сигурно.Но голямата цел е постигната.Това е важно.
  Вие знаете,аз съм Би колежка и съм на Вашите години.Времената за всички са трудни.Принудена съм още да работя,слава богу по специалността за много малка сума,за да връзвам нещата.Но съм благодарна,че сега България е друга и на мен ми харесва.
  ОТКЪСВАНЕТО ОТ РУСКАТА ОРБИТА СЕ ДЪЛЖИ НА РБ .НЕ СМЕ ТАМ КОЛКО И ДА ПЛЕЩИ БОЙКО БОРИСОВ КОЛКОТО И ДА ПОЛЯГА
  ДОКАТО Е ПЛЕВНЕЛИЕВ ПРЕЗИДЕНТ И ИМА МИНИСТРИ ОТ РБ НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА СМЕ ТАМ.АКО ГИ ИЗГОНЯТ ОТ ПРАВИТЕЛСТБОТО ТОГАВА МОЖЕ.ТЕ СА ГАРАНТ.И АЗ ВЯРВАМ.ако ги изгонят излизаме на улицата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.