Нов, независим медиен проект в България? Може(м)!

В България човек и дълго да е принуден да живурка, все някога ще се изправи заради едната гордост, че все пак е опитал- ако е горд, че е човек, европеец и българин. В тази градация, според личните ми схващания, опониращи на деградацията да се изтъква най-напред нацията, след това европейската й принадлежност и едва накрая да се поставя човечността.

 

        Като посветен в подготовката на едно ново начало в рамките на една стара травма на иначе младата ни демокрация , имам честта да представя на читателите на ivo.bg едно човешко усилие на съмишленици, амбицирани да опитат да се изправят.

 

        КОЙ, защо, как ( но не и кога все още )? Ще научите от текста на Иво Беров и Васил Василев.

 

 

Уважаеми хора. Възроди се една надежда отпреди няколко години. Надеждата, че можем да създадем независима медия –вестник, първоначално седмичник, после всекидневник, после, когато всичко тръгне добре дори радио и телевизия – защо не.

Ние – това сме хората, които искаме в България да има смислен, умен, почтен и добре списван вестник. Вестник, който ще е независим от користни влияния –икономически, корпоративни и политически.

Основната идея за създаването на такъв вестник доста подробно е обяснена тук – как могат да се съберат пари за вестника, какво ще представлява той / с дясна насоченост, разбира се, нека да няма недоразумения /, как може да се стопанисва, как да се издържа, как да се разпространява и всичко останало почти. Всичко това е описано тук :

http://ivoberov.blog.bg/politika/2011/06/29/da-doidat-istinskite.773746

http://ivoberov.blog.bg/politika/2011/04/25/vyzskresenie-i-pogrom.735702

http://ivoberov.blog.bg/politika/2011/07/15/kak-se-posreshta-beia-pashata-premiera-i-vyobshte-nachalnika.783609

 

 

Какво се случи оттогава. Случи се и нещо добро. / За лошото и сами можете да се досетите/ Всички десни и не само десни и по-малко десни, известни и по-малко известни, но даровити журналисти, политолози, социолози и въобще тълкуватели на обществения и политическия ни живот, нека не ги изброяваме, заявиха, че с удоволствие биха участвали в създаването и списването на вестника.

Нещата обаче замряха просто защото не се намери човек, който да се заеме с организацията на това, ще си позволя да го нарека – добро и похвално дело.

Сега обаче (почти четири години по-късно) такъв човек се намери.

Той се казва Васил Василев. Съвсем млад е, току-що завършил гимназия, известен в научните (и не само) среди с множеството златни и сребърни медали, както и с челни места в национални и международни конкурси и състезания по математика, роботика, проектни разработки и други. Активен гражданин още от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

 

Повече информация за него може да намерите и на фейсбук страницата му:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100003513661680&fref=ts

 

Под негово ръководство написахме и едно обръщение към всички съпричастни на това начинание.

Но още преди да го прочетете, ако решите да го четете, разбира се, искам да засегна най-трудната част на делото. Намирането на средства. Парите и финансирането.

Идеята е те да се съберат на основата на акционерно дружество или ООД, така че никой на няма контролен пакет акции, или дялове, които биха му позволили да предопределят политическата насоченост и съдържанието на вестника.

Изчисленията показват, че за да тръгне вестникът са необходими около 50 хиляди лева. Което означава, че ако петдесет души дадат по хиляда лева вестникът ще тръгне. Или сто души по петстотин лева. Или петстотин по сто.

Нещо напълно осъществимо.

Но за да разберем как да подхванем работата по- нататък, трябва да имаме поне една обща представа колко хора са склонни да вложат пари във вестника и с каква сума можем да тръгнем .

И тук можете да помогнете, ако желаете, разбира се. По два начина. / Не в никакъв случай не става въпрос за даване на пари веднага или кеш /

Първо: – като попитате, проверите и ни съобщите кой би дал пари за начинанието и колко би дал.

Второ : – Като разпространявате новината за начинанието по всички възможни начини.

Между другото ще приложим такива начини за събиране на средства, че никой по никакъв начин да не може да бъде измамен. Ако искате по-подробна информация за самата организация и гаранциите за прозрачност може да пишете директно на Васил или на мен (Иво).

Моля, изпращайте съобщенията си на следните адреси : ivooberov@yahoo.com, vassil.vassilev7@gmail.com

И ако нищо не стане – значи толкова можем и се примиряваме с писаниците и изданията на Пеевски, неговите подобни и неговите производни. Но този път наистина имаме потенциала и подкрепата на повечето известни автори от дясното пространство и зависи само от всички нас.

А ето и едно допълнително обръщение, което сътворихме заедно с Васил Василев и под негово ръководство.

 

Знае се, че медийната среда в България е управлявана от няколко фамилии и корпорации, фамилии, които искат чрез медиите си да упражняват натиск върху всяко правителство или институция, която не угажда на техните лични или корпоративни интереси. Бавно, но усетно българската обективна журналистика изчезна и остана само тази, която обслужва тези корпоративни интереси – вулгарната, лъжлива, некомпетентна и манипулативна.

Свободата на медиите в България продължава да се влошава и тя вече е на 106-о място от общо 180 държави, включени в годишния Индекс на свободата на пресата за 2015 г. на международната организация “Репортери без граници”. Само за сравнение – през 2006-та година България е била на 35-то място от 161 държави. Сега по състояние на медиите България е зад Гвинея, Тимур и Бутан, почти на едно равнище с Конго. И, разбира се, в Европейския Съюз България е с най-слаби показатели в това отношение.

Възниква и въпросът: Какво стана с умните, честни, начетени и почтени журналисти, които не се съгласиха да участват в процеса на тоталното обезличаване на медийната среда у нас? Отговорът е ясен и проследим – те бяха маргинализирани и заклеймени.

Но сега с голямо удоволствие, воля и вдъхновение се свързах (аз съм Васко, току що завършил училище, състезател по математика, информатика и роботика, представял България на различни международни състезания и печелил награди) с мнозина от тези журналисти и те изразиха съгласие да участват в проект за нова – свободна, демократична и независима медия, която да отсрами родната медийна среда от позорното й 106-то място в последните класации за свобода на словото и да върне на обикновения любознателен и умен читател удоволствието от четенето на обективна, независима, честна, гледаща към бъдещето журналистика. Става дума за нов седмичен вестник. Като начало.

Но този нов седмичен вестник няма как да стане реалност без Вашата подкрепа. Затова с цялото ни уважение се обръщаме към Вас за помощ, за да осъществим тази идея. Вестникът има нужда от парично вложение в размер около 50 000 лева, за да стартира, като отчитането за средствата ще става по изключително прозрачен и честен начин. Форматът ще е Дружество с ограничена отговорност като никой няма да има преимуществен дял, за да се избегнат едностранчиви влияния.

Вие бихте ли участвали в това начинание и как? Бихте ли отделили средства, за да поставим началото и колко бихте дали? Бихте ли се свързали с ваши познати, които биха помогнали? Отговорете ни по електронна поща на vassil.vassilev7@gmail.com и ivooberov@yahoo.com . Mоля, изпратете това обръщение на други, които ще откликнат. Благодаря!

.

 

45 мнения за “Нов, независим медиен проект в България? Може(м)!”

 1. Здравейте,

  Предполагам, че в тези горещи дни тази публикация в блога ще Ви донесе доста затруднения по модерирането на коментарите, които аз очаквам да са много десетки, ако не и над сто! Но това е, струва ми се, благородно “мъчение”, защото каузата е благородна и важна за нас като граждани.

  Имам едно предложение към авторите (към които и ще го отпратя по мейл), като апелът ми е най-вече към Васко, защото ми се струва, че той е подходящият човек за неговото реализиране.

  Коментирам го и тук, защото блогът на Иво се чете от много мислещи българи в България и в странство, които могат да си позволят участието в подкрепата на едно такова предложение.

  Накратко:
  Да се създаде проект за финансиране на вестника (аз съм убеден, че скоро след излизането на седмичника, той ще продължи като всекидневник) в най-големия и най-популярен сайт за обществено финансиране (crowdfunding) Indiegogo (https://www.indiegogo.com/).

  Набирането на част (или дори цялата) сума няма да е проблем, според мен, защото подобни предложения са свързани и с получаването на бъдещия продукт под формата на подарък за подкрепящия (например абонамент за електронната версия в pdf за определен период според размера на финансовото участие). Смятам, че особено свестните българи извън България ще окажат сериозна финансова подкрепа (като обща сума).

  А такъв метод на финансиране неизбежно ще наложи вестникът де се издава и в електронен вариант, заради финансиращите го посредством електронни платформи. Това е и един допълнителен, много важен канал за разпространение извън монопола на КОЙ в разпространението в самата България.

  За да пожелаем успех, трябва да съучастваме в предпоставките на успеха, нали!

  Успех!

 2. Чудесна инициатива, чудесно начинание, браво, поздравления за инициаторите! Разбира се, бих подкрепил и бих участвал в създаването на такъв граждански и десен вестник. Като знак на добра воля съм готов да подаря и наименованието на вестника, известно е, че от няколко години издавам в-к ГРАЖДАНИНЪ, ето тук могат да се разгледат всичките му броеве:

  http://aigrajdanin.blogspot.com/2015/03/blog-post.html

  Разбира се, този въпрос за наименованието на вестника предстои да се обсъжда, просто правя едно предложение. В-к ГРАЖДАНИНЪ излиза два пъти в месеца (двуседмичен), е, може да се превърне в седмичник. С разрешението на г-н Инджев много от неговите статии са излизали във вестника. И други автори са участвали по този начин. Както и да е. Ще направя нужното да спомогна за реализацията на тази наистина добра и полезна инициатива. Да си пожелаем успех!

 3. Желая успех на идеята и късмет в реализацията й!

 4. Няма какво да се мотаем. Това отдавна трябваше да стане.
  Да откриват банкова сметка, да я обявят и да почваме да я пълним.
  И нещо важно, според мен – колкото и парадоксално да звучи, в днешна България 90 процента от дясномислещите не се радват на завидно благосъстояние. Помислете и за пенсионерите… Ето защо, мисля, че не трябва да се поставя праг от сто лева за участие. Много са свестните хора, които биха заделили от залъка 10-20 лева, за да помогнат в святото дело!
  За мен имена като тези на Иво
  ИНДЖЕВ и Иво БЕРОВ са достатъчна гаранция, че със средствата няма да се злоупотреби.
  Тъй, че да дават сметката.

 5. Е, ако това не е новина! Днес е един хубав ден за българската демокрация. Призовавам всички българи в чужбина, да участват според възможностите си в тази важна, национална кауза! Ich bin dabai!!
  Кирил Киров

 6. 1НАУМ: Първата ми мисъл беше за crowdfunding. Вероятно има и сайтове, които вземат по-малък процент.
  Споделям и написаното от Павел Тинков.

 7. I am in !!! Само някакви си 50 000?! И защо по дяволите не го направихме досега?

 8. Подкрепям всеки медиен проект, ако е под ръководството на Иво Инджев, защото знам, че няма да отстъпи от истината на никаква цена. Доказал го е многократно през годините.В момента той е и най- талантливото, въздействащо перо на българската “журналистика”.(Дори враговете му го признават със стиснати зъби и вадят други аргументи в битката срещу него)

  Харесвам като автори останалите инициатори на проекта(особено чувството им за хумор) но мисля, че направиха някои компромиси с истината в името на оцеляването си и в бъдеща трудна ситуация това може да се повтори.

  Иво Инджев,който като ориентировъчен стълб не мръдна от мястото си през годините, е сигурната гаранция, че в новата медия истината няма да се “изнасили” или премълчи.

 9. Искрени поздравления!
  Трябва бързо да се действа и поради факта, че днес по “националното ” радио другаря Решетников ни заплаши с бомби и ракети, защото даваме ордени Стара планина.

 10. В чужбина съм но финансовият ми статус е, цитирам Иво след като разменихме мисли по дереджетата си: “Жоре, ние с теб сме като бедни френски аристократи”. Та, на този етап на развитие, страхотната идея има 100 лева от мен. При удряне на лотото или евромилиона, обещавам да поема абсолютно безкористно цялостната издръжка на проекта. А дано, ама надали. И все пак, надеждата умира последна.
  При всички положения предложението на г-н Павел Тинков да се възприеме на 100%.
  УСПЕХ!

 11. Аз бих дарил средства за новата медия.Дайте ми банкова сметка,за да преведа парите веднага,когато кажете,че е необходимо.

 12. В страната на абсурда няма дясна партия, но щяло да има десен вестник…

 13. Няма как един влюбен да е независим. Още по-малко безпристрастен…

 14. Дългоочаквана, прекрасна инициатива! Бих се включил/а веднага, но искам да бъда убеден/а, че наистина ще се случи. Помня, неотдавна четох в този блог за събиране на пари за някакви мероприятия по демонтирането на ПСО, но нищо конкретно не беше обяснено, затова не се включих въпреки убедеността ми в правотата на каузата. Дано сега се подходи по-прозрачно.

 15. Явно наивитета в цялостния живот в България е станал пандемия. Може дори да се определи и като епидемия.
  Тя несъмнено е обхванала и публицистиката. Това се забелязва в материалите на известния и достоен журналист г-н Иво Беров.
  Достатъчна е само една негова фраза и картината е ясна.
  “… създаване на десен граждански вестник…”

  За кое гражданство ще бъде предназначен този “десен”( недефинирано и субективно понятие) вестник. Несъмнено за милионите български граждани, които неуморно и отговорно се приспиват и събуждат с многообектната съветско-комунистическо-ментално-колонизаторска смволика(по И.И.)

  Като дългогодишен читател и коментатор в сайта, ще акцентирам на едно неоспоримо достойнство в изследователско-публицистичната дейност на неговия автор,които са довели до откриване на базисни способи в тази област.
  Може би най-важния от тях е “течния способ”. Той е открит и приложен максимално ефективно и широкомащабно по отношение на историко-политическите отношения между България(Княжество България, Царство България, Народна Република България(комунистическа) и Република България(новокомунистическа)) и Русия( Руска Империя, Съюз на Съветските Социалистически Републики(комунистически) и Руска Федерация(новокомунистическа)).
  Във всички книги и публикации “течния способ” на Иво Инджев е разкрил вечната наглост на най-голямата и богата държава в света към българския народ и неговата(неговите) държава(държави).
  Този способ има изключително уникална стойност, а именно че не е само с локален характер, а с ГЛОБАЛЕН.Сиреч той е приложим и към политиката на Русия към всички съседни и несъседни държави. Тази политика понякога стига до тотален идиотизъм и лудост. Разбира се всичко се познава в сравненията. Ето само един пример. Досега никой не е успял да обясни съветската агресия срещу Иран през август 1941г., след започването на Германо-Съветската война, когато бойните действия между германската и съветската армия е по протежение на повече ит 2600км.

  Да обърнем внимание на материалите и предложението в тях на Иво Беров и Васил Василев.

  Прилагайки познатия способ на сравнението, реалната картина веднага се вижда. Нека за тази цел да използваме една кратка(малка), но силна и значима статия на Г-н Инджев от миналата година, анализираща държавната телевизия на Република България-БНТ. Безапелационно тази “национална”(???????) телевизия е квалифицирана като КОМУНИСТИЧЕСКА.
  Погрешен ли е този извод?-в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ!
  Има ли доказателства за правилността на извода?-разбира се, че има , при това на възможно най-високо ниво.
  1.Реакцията на ръководството на БНТ?-липса на реакция.
  2.Реакцията на СЕМ?-липса на реакция.
  3.Реакцията на комунистическата партия БСП?-липса на реакция.
  4.Реакция на комунистическата преса( и медии)?-липса на реакция.
  5.Реакция на Държавния глава?-липса на реакция.
  6.Реакция на Правителството?-липса на реакция.
  7.Реакция на Народното събрание?-липса на реакция.
  8.Реакция на некомунистическата преса и журналистика?-липса на реакция.
  9.Реакция на групата от комунисти, които са създали своя организация в структурите на комунистическата партия като “русофилска”?-липса на реакция.
  10.Реакация на десетките обществени организации?-липса на реакция.
  Поразително и убедително единодушия в цялата страна , което води до еднствения извод, който съвпада с извода на Иво Инджев-държавната ни телевизия БНТ е комунистическа.

  Нека да проверим валидността на този извод, прибягвайки до утвърдения “течен способ”. Тридесет-годишната БТ до 1990г. е комунистическа ,но и 25-годишната у наследничка БНТ също се оказа комунистическа. Е, налично ли “течение” в пропагандата на комунистическото умопомрачение?
  Извода за всеки разумен българин е еднозначен!
  На основата на този фактологичен анализ, добронамереното предложение на г-н Беров попада в комунистическо затъмнение, или в ком-ски вакуум.
  Като спомагателен факт би могло да се изтъкне липсата на следващ анализ от г-н Инджев към дадената квалификация(същност) на БНТ- да не би да са настъпили някакви промени в най-силната и влиятелна телевизия в страната, които да са довели до промяна на дадената квалификация. Това е неприемливо, защото е невъзможно автора да не е регистрирал подобно явление, което да намали (държавното и всенародно) комунистическо затъмнение.
  “Десен граждански вестник” и(или, срещу) държавната комунистическа Българска Национална Телевизия??????

  Какво….????

 16. Към симпатизантка\ка:

  Не знам какво не му беше прозрачното на онова събиране на средства за един концерт пред МОЧА ( защото не всички музиканти и не винаги са съгласни за работят безплатно, както на моята 60 годишнина в зала “България” например, когато класически музиканти ми подариха труда си без прекъсване близо 2 часа, което ми е много по-важно, заедно с препълнената зала съмишленици, отколкото спестения ми медиен шум и обезценените държавни отличия, каквито в Болхария се раздават на кило на кого ли не), но събрахме за една нощ нужните пари ( не помня точно, но около 800-1000 лева за всичко, свързано с концерта руска класическа музика пред МОЧА). Парите бяха превеждани по посочената за дарения сметка в моя блог ( нямаше време за отваряне на отделна сметка) и щом се сърбаха, обявих край на еднодневната кампания- всъщност дадох от себе си въпросната сума, защото нямаше възможност да се изчаква събраните по електронен път пари да бъдат превърнати в банкноти. Очевидно Вие се заподозрели нещо непрозрачно по условие, щом сте преценили така, което е Ваше право.
  Ако искате да кажете, че не съм публикувал списъка с дарителите като отчет, това е вярно. Самите дарители не бяха ме упълномощили да ги демонстрирам публично.
  Във всеки случай онази светкавична, единствена по рода си и досега кампания показа, че има солидарност, че хора, които стоят зад каузата не на думи, а на дело – макар и да не могат да контролират как са изразходвани средствата им. Те ми оказаха доверие, което ценя изключително. Ако злоупотребявах с това, досега да съм “направил пари” чрез този блог, в който дарителите са единици месечно, а читателите са хиляди всекидневно ( към момента посещенията са близо 25 милиона). Може би мнозина си мислят, че при многохилядната читателска аудитория “всеки да прати по левче, Инджев ще да е станал милионер”. Нека никой не се тревожи, няма такава опасност.

 17. Давайте сметката .От мен веднага 100 лева,а по нататът/следващия месец пак.

 18. Нека спазваме последователността! В текстовете си Иво Беров много ясно е написал, че първо трябва да проверим дали можем да съберем въпросните 50 хиляди лева. Имащите намерение да се включат в начинанието да напишат името си и сумата, която СЪС СИГУРНОСТ ще дарят и да изпратят информацията на един от двата имейла на инициаторите. Ако 50 – те хил.лева бъдат събрани виртуално (като заявени/обещани суми), едва тогава да се пристъпи към реалното им събиране чрез превеждане в банкова сметка.

 19. Аз също ще се включа, дори да гладувам…Но….предстои да получавам някои “екстри”, така че няма да се стигне дотам….Може на две вноски. След това – абонамента ще е спасението…

 20. председателят на БСП Михаил Миков е глист в задника на Пеевски. И там му е добре. Тъмно и пълно с храна. България е последната страна в Източна Европа, която би допуснала връщане на комунисти във властта, защото поразиите, убийствата и жестокостите тук са били в особено големи размери!

 21. Пане американе, отпусни се, облегни се и не се страхувай! Подкрепата за новия проект няма да е задължителна.

  Докато се отпускаш, изясни си какво означава “пандемия” и какво “епидемия”! Това е важно за бъдещите ти анализи и коментари, по въпросите за дясното и ляво медийно влияние “по севта и у нас”.
  Това със “спомагателния факт” не го разбрах. На кого трябва да помогне и за какво?

 22. Ще подкрепя инициативата. Има огромна нужда от такава медия.

 23. Като купуваща и четяща единствено вестник “Стършел” споделям една тяхна много добра ,според мен ,практика. Да се подари абонамент за вестника в полза на домове за възрастни хора, читалища и др. Аз съм участвала в такава инициатива и мисля, че има полза. Много хора, предимно от третата възраст, не работят с компютри и нямат интернет. Те са основната група лъгани и подвеждани от продажните телевизии и манипулативните вестници. Бих искала да поема такъв абонамент след като почне да излиза вестникът.

 24. Уважаеми г-н Киров, аз няма да прибягвам до перифразиране на Вашия ник, нито пък ще Ви иронизирам така елементарно, нито ще Ви приписвам чувства, които Вие не изпитвате.
  Първо, никакъв страх не изпитвам от никакви идеи и акции, ако са насочени против руско-болшевишката пропаганда. Съвсем съм убеден, че мога да даря като за старт скромната сума от 1000$.Но при единственото условие, редакторския и управленския борд категорично да обявят, че вестника ще бъде с кристално ясна антикомунистическа и антисъветска определеност. Разбира се и срещу новата руско-чекистка. И още повече срещу официалната комунистическа пропаганда на държавата ни. Аз съм възрастен, старомоден и консервативен човек, придържам се към кратките и синтезирани квалификации, които съвпадат с моите разбирания.

  Какво се наблюдава като закономерност у нас. Всяко ново достига задължигелно до добре познатото старо.
  Обективно ние нямаме общество -истинско, морално,силно ,борещо се. Сигурно ще искате пример-ОК, ето го случая с паметниците на съветските агресори. Колко и кои са силите, които се борят срещу този абсурд-цяла държава да е осеяна със символите на нейния окупатор. Буквално преди три седмици говоря с една моя позната от Пловдив-инженер с истинско име Елена-около 60 годишна. По въпроса за сияещия сурогат Альоша, тя казва ” ние в Пловдив не разглеждаме този паметник така( като агресор), ами сме си свикнали с него и не му даваме разни квалификации….” Добре казвам, но не може на такъв огромен символ, който се издига над половинмилилионен град да не му се посочи стойността(символизма). Ами не знам , казва жената, може би е така, но мнозинството не се замисля.
  Та на кого ще служи един “десен граждански вестник” и какви ще бъдат главните му цели и какви резултати може да се очакват и от кого.

  Ще се хвърлят средства, време, усилия, ще се обработва огромна информация и към кого ще бъде насочена?

  Ако инициаторите не са наясно срещу какво ще се борят и каква кауза преследват, нещата са обречени.
  Засега само се казва, че е необходим ” десен вестник”, но вестника си е вестник и нищо повече. Точно на това акцентира читател на блога , учудвайки се че няма “дясна партия”. А то въобще в политическия живот няма реално такива партии. Всяка една може да се самоопредели за такава или да бъде определена от други като такава.

  Аз стриктно и маниакално в добрия смисъл на думата се придържам към квалификацията за БНТ на Иво Инджев. Точно понеже е точна и необорима, никой не каза една дума срещу нея, нито пък в нейна подкрепа.Логиката е такава, никой не казва, че дишаме въздух, защото просто е така.

  Спомагателния факт е в посока, че нищо не се е променило в държавната телевизия, която провежда държавната пропаганда. Следва инверсионен извод-щом като държавната телевизия( пък и радио) е комунистическа, значи и самата държава е комунистическа. Нали привържениците на футболния тим на “Левски” не седят в сектора на привържениците на ЦСКА, както и обратното.
  Използвам и двете думи пандемия и епидемия чисто символично, знаейки значението и на двете.
  Понятията като “дясно и ляво медийно влияние” за мен са без никаква стойност, това са абстрактни категории. Напълно пихтиести….

  Ако Ви е възможно ползвайте по-коректен тон, дребнавите заяждания са безполезни.
  Вие не спорите с мен по анализа и изводите на коментарите ми, а с моя ник.

  Кажете поне едно нещо, което напълно отхвърляте от тях…, ще бъда много доволен да го коригирам.

 25. Подкрепям идеята и ще участвам с финансово подпомагане!

 26. @Иво Инджев
  Благодаря Ви за отговора. Явно ми е убягнала конкретиката в онзи случай. Никога не бих помислил/а, че точно Вие се обогатявате за сметка на читателите си. Ще подкрепя благородното начинание, а се надявам да успея да спечеля сред близките ми и още спонсори.

  @PANAMERICAN
  Донке, ти наистина ли си верваш, че ще хвърлиш 1000 долара за една кауза, която очевидно не е твоята? Хайде по-полека с изхвърлянията. А потенциални читатели на новия вестник има колкото искаш – например сред стоте хиляди, които протестирахме по-миналата година срещу делянпеевщината.

 27. Към “PanAmerican”

  Разбрах, всички са маскари, само Пан – не! А това с 1000-та $, ми напомня на: Никой не може да ви даде толкова, колкото аз мога да ви обещая!

 28. Ако обичате без подигравки, не съм казал че ще “хвърлям” пари, а че ще направя дарение на тези хора,които нееднозначно и ясно обявят каузата си за антикомунистическа и антисъветска, въпреки че формално Русия и България не са комунистически и съветски държави, но повтарям само формално, практически и двете държави са собственост на комунистите, без значение на коя партия са членове.
  Ще се убедите в моята искреност ако действителност се съзаде подобен вестник и се публикуват целите му. Ако е само за информационни цели, ползата ще бъде нулева. Проруска и прокомунистическа България няма да се повлияят от абсолютно никакъв “десен( или ляв) граждански( или селски) вестник”. Дори и от сто такива вестници. Срещу силна и нагла власт всеки един вестник е безпомощен

 29. Препоствам моята заявка за участие в начинанието.
  Г-н Беров, с удоволствие ще участвам в начинанието със 100 лв, а може и с повече.
  Ако дяловете са с номинали примерно по 10 и 20 лв., мисля че доста хора ще се включат.
  Ще разпратя статията Ви до всички мои познати.
  Откривайте капиталова набирателна сметка и я публикувайте.
  Успех на новия десен вестник.
  Росен Стефанов – choss
  Велики Преслав

 30. @MIKA
  Един независим десен по съдържание вестник не го прави функция на дясна партия и нищо абсурдно няма в това.
  Всъщност дясна партия има, но явно Вие не я припознавате.

  @ФРУНЗЕ
  Ако написаното от Вас е стреличка, пратена към домакина на блога, не че трябва аз да съм му защитник, защото не бих бил по-добър от самия него, но ще Ви отвърна така – г-н Инджев е влюбен в ИСТИНАТА, което е абсолютна гаранция за неговата безпристрастност.

 31. @PANAMERICAN
  Ако не сте разбрал, става дума за бизнес начинание, а не за фондация, събираща дарения. Като съдружници, от наша страна се предполага и очаква бъдеща активност и ангажираност – да го купуваме, да правим разгласа и да го рекламираме. Все пак, като инвеститори, ние ще очакваме дивиденти от това, макар и скромно, наше вложение.
  Пък Вие щом сте решили да правите дарение, няма лошо – 1000$ са си 1000$.
  Що се отнася до целта, мисля че няма нищо по-ясно от нея – да се създаде независим граждански вестник, в който ще се отразяват от дясната гледна точка позициите на пишещите журналисти и допистници.

 32. Не винаги съм бил на 100% съгласен с написаното от инициаторите, И Инджев и И Беров, но съм 100% убеден в почтеността на двамата! Ще участвам с дарение с прилична сума. Ще търся съмишленици. Убеден съм, че ще намеря.

 33. Ще подкрепя това начинание. Успех!

 34. Подкрепям този проект за независима и обективна медия в България и идейно и финансово.

 35. Мисля, че е добре онези, които се причисляват към мислещите хора да прочетат ” История на българскив външен дълг” издание на БНБ от 1992 година. Има формат и в нет’а.

 36. Г-н CHOSS,
  Oтговора Ви преди два дни, но отговора не се появи в коментарната рубрика.

 37. CHOSS,
  А освен “дясна гледна точка”, какви други гледни точки има и кои от тях са добри за нормалните хора и кои не са.

  Живота не се управлява и променя от “гледни точки”.
  Да се прави днес бизнес на базата на “гледни точки”, дори възможно най-десни са , е приказка за детската градина.
  Отделно от това “гледната точка” щяла да е независима от икономически и политически влияния, ама вие сериозно ли ги мислите тези неща.
  Дайте за пример някоя по-културна и по-развита държава, където се прави бизнес чрез издаването на “десен независим граждански вестник” и какви са резултатите от този бизнес.
  Каквато и информация да бъде публикувана в такъв вестник, тя не би могла да повлияе на нито един фактор в политиката на държавата.

  Дори обратното, по-добре е да се издава някой вестник, който ще бъде свързан и зависим със сила, фактор и пр.,който би могъл да подобри положението в страната.
  Да вземем Мочите и Альошите. Възможно ли е “независим десен граждански вестник” и неговите читатели да демонтират тези чучела.
  Те са по принцип извън всякакви гледни точки , строени са от комунистическата сган напълно независимо от никакви гледни точки, независимо от гражданите и назасисимо от нищо.

  Логичния и възмкжно най-елементарен въпрос неизбежно се формира-как “независимия десен граждански вестник” може да демонтира или поне да помогне за демонтажа. След като е независим от политиката.

  Паметниците могат да бъдат демонтирани единствено от държавници-антикомунисти.
  Такива у нас засега няма на власт. Когато дойдат, чак тогава подобен вестник миже да помогне на базата на антикомунистическа гледна точка.

 38. Чудесна новина! Най-после! Вкъщи последните 10-15 години влизаше вестник само през отоплителния сезон. Напълно подкрепям идеята /вече писах на инициаторите/. Ще разглася инициативата по света. Има много българи, които ще се зарадват и подкрепят. Финансовото ми състояние постоянно се мени /един ден има, друг няма – свободна практика!/, но имам желание да подкрепя с максимума, на който съм способен, според момента. Успех на инициативата!

 39. Подкрепям начинанието и имате от мен 100 лв. Тогава ще почна да купувам и чета вестник, което вече не правя от години.
  Имам пълно доверие на Иво.

  Един съвет към Panamerican – да не отегчава хората със своите дълги и безмислени словоизлияния, да намери друг сайт, където да го прави. Тук е място за кратки и конкретни предложения.

 40. Много хубаво начинание! Това отдавна трябваше да се случи. Подкрепям ви напълно и ви пожелавам успех. С удоволствие ще дам 100лв.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.