Кримски рикошет: поробените от СССР финландци надигат глава

В Карелия заведоха дело за сепаратизъм срещу общински съветник

 

Срещу депутата от местния общински съвет на град Суоярви Владимир Заваркин, е образувано наказателно производство за публично призоваване към сепаратизъм. Това съобщи в четвъртък “Губерния дейли”. По ал.1 на чл 280.1 от Наказателния кодекс на РФ, го грози присъда от четири години затвор.

 

Заваркин, посочва изданието, е давал четири пъти показания по делото. Защитава го, както може да се види от публикацията, служебен адвокат.

 

В информацията се съобщава, че депутатът е отправил жалба до Следствения комитет на Русия във връзка с образуваното дело и подготвя обръщение до Съвета за безопасност на РФ.

 

Следствието срещу Заваркин е образувано след речта му на 20 май в Петрозаводск, на митинг за оставката на губернатора на Карелия Александър Худилайнен. Акцията събра повече от 2000 души.

 

Заваркин описва тежката икономическа и социална ситуация в Суоярви, остро критикува губернатора и завърши кратката си реч със следните думи: “Ако Руската федерация не ни чуе, ние ще проведем референдум. Ако Карелия не е нужна на Русия – ще се откъснем”.

 

Ден по-рано в групата “Оставка на Худилайнен!” в руската социална мрежа ” В контакте” (http://vk.com/wall-90864651?offset=80) е качен филм за ситуацията в Суоярви. В анотацията към него се цитира обръщението на Заваркин във филма: “Обръщам се към хората от Финландия и балтийските страни: пратете ни хуманитарна помощ. Вие също имате роднини в Карелия. В противен случай ще умрем”.

 

В общинския съвет на Суоярви Заваркин работи в Комисията по социални въпроси, правов ред и обществени услуги.

 

31.07.2015г.

Grani.ru

Как малка Финландия разби 400 хил. съветска армия!

Как малка Финландия разби 400 хил. съветска армия!

Image_4667078_6

Преди 75 години, на 13 март 1940 г., СССР и Финландия сключват примирие в един от най-изумителните военни конфликти на ХХ век.
Формално световната свръхсила е успяла да се наложи в ролята си на агресор и да заграби немалко чужди територии, но всъщност е унизена, тъй като е спечелила пирова победа. Според много историци именно неубедителното представяне на Червената армия в тази война, окуражава Хитлер година по-късно да нападне доскорошните си съюзници, които са се оказали “колос на глинени крака”.
Дълги години официалната историография се мъчеше да обясни учудващия отпор, който
малобройните и зле въоръжени финландци дават на гигантския си съсед
с различни фактори. Един от най-често изтъкваните доводи е, че в чистките съвсем скоро преди започването на войната Сталин е унищожил над 30 хил. военни, в това число голяма част от най-способните си висши офицери, и обезглавената войска е тръгнала едва ли не без сериозен план в тази северна авантюра.
Друга често изтъквана причина е тежката зима през 1939-1940 г., когато на географските ширини, на които се води конфликта температурите често се задържали с дни до минус 40 градуса. Нови исторически проучвания обаче, и то на руски учени показват, че слабото командване и климатът нямат нищо общо с грандиозните съветски загуби.
Често сравняват Зимната война с библейската битка между Давид и Голиат, но в действителност дори тази аналогия е слаба, за да илюстрира разликата в силите на воюващите страни. При мобилизацията финландците разполагат общо с 250 хил. войници и подкрепление от няколко десетки хиляди местни патриоти и чуждестранни доброволци от Швеция, Норвегия, Дания, Унгария, САЩ, Великобритания, Испания и други страни. Срещу тях в различните фази на войната СССР изпраща близо милион (998 100) войници. Още по-драматични са разликите във въоръжението. С едва 32 танка Финландия трябва да противостои на над 6500 съветски. При самолетите пък съотношението е 3880 срещу 114 в полза на “първата комунистическа страна в света”. Освен това
финландците страдат от остър дефицит на боеприпаси и горива
Затова Сталин разчита, че неговата армия, която е най-голямата пехотна сила в света по онова време, набързо ще прегази съседната страна.
На 5 октомври 1939 г. съветското ръководство иска среща с финландски официални представители за «конкретни преговори». Най-безцеремонно Сталин и външният му министър Молотов предлагат на финландската делегация, водена от държавния съветник и бъдещ президент Юхо Кусти Паасакиви, да се откаже доброволно от няколко острова във Финския залив, Карелския провлак, западните брегове на Ладожкото езеро, части от Карелия и полуостров Рибачий на север, заедно с богатия на никелови руди район около град Петсамо – общо около една десета част от територията си, в която е съсредоточена 30% от промишлеността на страната. Разбира се, от кумова срама наглото искане е представено като неизбежно по стратегически съображения. Оправданието е, че бързо разрастващия се Ленинград почти опира в границата между двете страни и при евентуално германско нападение от финландски плацдарм вторият по големина град в СССР, в който е съсредоточена една трета от съветската военна промишленост, лесно би попаднал в чужди ръце. Сталин казал на финландците: “И ние, както и вие, не можем да направим нищо с географията… Няма как да се премести Ленинград, затова трябва да се отдалечи границата от него.”
Въпреки че финландските дипломати отишли предварително подготвени за териториални отстъпки, те все пак не очаквали нахалното искане, което включвало и втория по големина град в страната им. Логично, когато се върнали в Хелзинки, нито Сенатът, нито общественото мнение подкрепили подобна отстъпка.
Всъщност Сталин излъгал. Той най-добре знаел, че никаква германска заплаха към онзи момент не съществува, тъй като месец преди тази среща, на 23 август 1939 г., е подписан пактът за ненападение с Германия, а таен протокол към него
поставял Финландия в “съветската зона на интереси”
И така, след като в средата на септември в съгласие със същото споразумение Съветите си поделят Полша с нацистите, те просто пристъпват към втората фаза от изпълнението му. Като начало изпращат свои войски с натрапени договори в Латвия и Естония.

Оставени между двата тоталитарни гиганта, прибалтийските страни са принудени да приемат. Освен териториалните претенции подобно искане от съветска страна е отправено и към Финландия – за създаване на военна база на полуостров Ханко.
Съвременни историци, базирайки се на спомени на някои от съветските лидери като тези на Никита Хрушчов например, са на мнение, че съветските управници нарочно са поставили неприемливи искания, защото в крайна сметка са имали за цел война, която да доведе до пълното завладяване на страната.
За целта е подготвен и официален сценарий, който да “узакони” нападението. Марионетно правителство съставено от финландски комунисти емигранти в СССР начело с Ото Куусинен, трябвало да обяви Финландска демократична република и да покани сталиновите войски, които да му помогнат да установи “диктатура на пролетариата” в страната. Инсцениран е и пограничен инцидент – няколко артилерийски изстрела до селцето Майнила, за които Съветите твърдят, че са дадени от финландска страна и са убили трима червеноармейци.
На 30 ноември 1939 г. Съветският съюз нахлува във Финландия.

Битката е повече от неравностойна. Червеноармейците, които щурмуват границата, още в самото начало са от 21 дивизии – общо 425 хиляди души.

За сравнение тази войска е три пъти повече от силите, които участват в десанта в Нормандия в края на Втората световна война. Само в 5-милионния Ленинград живеят повече хора, отколкото е цялото население на скандинавската държава.
Червената армия току-що е завършила инвазията в Източна Полша и е дала по-малко от 1000 жертви. Очакванията на Сталин за бърз съветски триумф се подкрепят и от идеолога Андрей Жданов и военния стратег Климент Ворошилов. Разбира се, някои от генералите изказват и съмнения
Началник щаба на Червената армия Борис Шапошников, се застъпва за по-сериозно натрупване на подготвени войски и огнева подкрепа. Военният командир Кирил Мерецков също съобщава на Жданов още в началото на военните действия, че: “теренът на операцията е разделен от езера, реки, блата и е почти изцяло зает от гори … Правилното използване на нашите сили ще бъде трудно”. Въпреки това в типичен за епохата стил тези негови съмнения не са били отразени в рапортите му до войските. Мерецков обявява публично, че финландската кампания ще отнеме най-много две седмици.

Съветските войници даже били предупредени в стремителния си и бърз щурм да не пресекат по погрешка границата с Швеция.
Сметките за бърза победа обаче излизат криви
В Карелския провлак е разположена интелигентно построената отбранителна линия “Манерхайм” наречена на името на главнокомандващия. По протежението й има разположени укрепени картечни постове, които безмилостно косят съветските редици. Най-голяма паника обаче създават така наречените от руснаците “духи”. Това са облечени в бели дрехи фински бойци, които изневиделица изскачат със ските си от гората. Без изобщо да се страхуват от многократно превъзхождащия ги противник, въоръжени с пушки или картечни пистолети, те стрелят в безкрайните съветски колони и за миг отново потъват недосегаеми в гората.
Друго “чудо” е високият боен дух на финландците. Ясно осъзнавайки, че се борят а справедлива кауза и водени от патриотични чувства, те се отличават от насила докараните от политкомисарите и деморализирани съветски войници.

Добре нахранени и екипирани, фините показват чудеса от храброст и в борбата с многобройните съветски бронирани машини.
Неприятна изненада се оказва и масовото използване от фините против съветските танкове на бутилки със запалителна смес, наречени по-късно коктейли “Молотов”. За 3 месеца били произведени повече от половин милион от тях, а вследствие на употребата им са изкарани от строя поне 80 съветски танка.
Името на съветския външен министър се лепва за тях заради друга история. Още в началото на войната започват съветски бомбардировки на Хелзинки. Дали заради грешки на пилотите, или заради безскрупулни заповеди, които са им дадени, те
стоварват бомбите си най-вече върху работническите квартали
на финландската столица. Освен че има около 1000 загинали цивилни граждани, варварският акт оказва по-скоро негативен ефект върху самата Съветска Русия. След тях, дори и най-ляво настроените пролетарии във Финландия се обединяват около националната кауза и вече няма никакъв шанс маронетното правителство на Кусинен да въведе някакво идеологическо класово разделение. От друга страна след въздушните нападения при които се използват и запалителни бомби, имиджът на СССР е сериозно накърнен и в световен мащаб. Световната общност вече не може да има колебание кой е агресорът в конфликта и на 14 декември 1939 г.
СССР е изключен
от Лигата на нациите
Принуден да дава обяснения пред чужди кореспонденти, Молотов казва, че самолетите летели, за да хвърлят не бомби, а кошници с храна на закъсалото под капиталистическия гнет население на финландските градове. Точно от това неуместно изказване и финските бойци взели идеята и решили “да върнат жеста” като кръстили бутилките със запалителна смес “коктейл Молотов”.
Първоначално руското нападение е затруднено, тъй като руснаците не могат да прехвърлят достатъчно войски на запад. Те разполагат само с една-единствена железопътна линия от Ленинград до Мурманск с едно отклонение до финландската граница. Командващият финландските войски ген. Карл Густав Манерхейм използва превъзхождаща бойна тактика и нанася на руснаците големи поражения в жива сила, хиляди руснаци загиват и от неимоверния студ. Затова някои изследователи и мемоаристи се опитват да обяснят съветските неудачи със студа до -40 градуса, както и с дълбокия сняг – до 2 метра. Но
метеорологичните данни
и други документи опровергават тази версия Според тях до 20 декември 1939 г. на Карелския провлак температурите се колебаят в диапазона от +1 до -23,4 градуса Целзий. Впоследствие до Нова година температурата не е падала под – 23 градуса, а студовете до – 40 са започнали чак през втората половина на януари 1940 г., когато на фронта цари затишие. Освен това тези студове, както пише в спомените си и финландският главнокомандващ Манерхайм, са се отразявали не само на настъпващите, а и на отбраняващите се. До средата на януари не е имало и никакъв дълбок сняг – оперативните данни на съветските дивизии свидетелстват, че до 15 декември снежната покривка е била едва 10-15 см, а успешните съветски настъпления през февруари са се случили при много тежки метеорологични условия.
В същото време съветските солдати са подкарани като на заколение. Тъй като никой не е очаквал финландската съпротива да продължи повече от седмица-две, те са с оскъдни провизии и парцаливи дрехи, неподготвени за война в зимни условия. Подценяването на противника, както и несъобразяването със специфичните условия на “страната на хилядите езера” е изцяло за сметка на СССР.
Така Зимната война, неочаквано се проточва цели 105 дни. И когато през март 1940 г. съветската армия с цената на неимоверни усилия и струпване на огромни сили все пак успява да пробие отбраната, се оказва, че
загубите в жива сила и техника са потресаващи
Макар в историческата литература да се срещат различни данни за тях, никой не се съмнява, че разликата между двете воюващи страни е ужасяваща. Така например според официални източници “санитарните загуби”, в които освен жертвите на сраженията се броят и всички съветски войници, излезли от строя заради заболяване или измръзване за трите месеца на войната, възлизат на 264 908 души. В същото време Финландия дава 25 904 жертви, а 43 557 са ранени. 5572 червеноармейци попадат в плен срещу 1000 финландци. Унищожени са 3543 съветски танка и между 20 и 30 финландски. Свалените самолети са 62 финландски към 515 съветски летателни машини.
Въпреки че Финландия губи големи територии, тя успява по чудо да запази своята независимост. В последвалата Втора световна война временно си връща завзетите области, но не напредва нито крачка в чужди земи. А накрая, в сключения сепаративен мир отново ги губи, но за разлика от прибалтийските държави не става част от Съветския съюз.

 

*Сису (фин. sisu) – важна особеност на финския национален характер. Представлява сложно състояние на издръжливост, упорство, настойчивост, мъжество, смелост и праволинейност. С една фраза може да бъде описано така: Това, което трябва да се направи, ще бъде направено независимо от обстоятелствата.

168 часа. автор: Иван Бутовски

 

56 мнения за “Кримски рикошет: поробените от СССР финландци надигат глава”

 1. Страхотна статия! Въобще, финландците са един смел и прагматичен народ, достоен за възхищение. Точно обратното на руснаците.

 2. Ако искате да знаете цялата истина за Зимната война, ви препоръчвам прекрасната книга на Марк Солонин ” 25 июня. Глупость или агрессия?” http://www.litmir.co/bd/?b=137614

 3. http://vbox7.com/play:021d09f2c8?p=group&id=4d29336c259c

  ==========================================

  Ако с подобна техника рашите са завладявали и финландците,не ти требе да четеш исторически трудове,за да си обясниш руския военен гений! 🙂

 4. Ето такава информация трябва да се набива в главите на зомбираната от руско-патриотична пропаганда маса от населението .Не по всички канали да обясняват, как ще отвърне Русия на ембаргото, какви “огромни загуби “търпи България (а бяхме загубили, необятният руски пазар),как “началниците” се карали а ние (крепостните) страдаме!

 5. Бедните карелски фини, и ние изтеглихме концлагерния билет, но тяхната съдба е още по-жестока и нетърпима!
  Само крачка – и оттатък започва светът на свободата и благоденствието! При това- за хора от собствения ти народ, а ти преживяваш в смрад и мизерия под сапогите на мотголоида!
  Че го няма вече и ВЕЛИКИЯТ ПАТРИОТ МАРШАЛ КАРЛ ГУСТАВ МАНЕРХАЙМ- да ги отърве…
  ПОКЛОН И ВЕЧНА МУ СЛАВА!

 6. Сега, ситуацията е такава – ако някой иска да проведе референдум, за да се присъедини към Русия, това е демократично, но ако референдума е за откъсване от Русия, това недемократично. Просто и ясно, по руски.

 7. Преди 4-5 дена, прочетох нещо по повод на Зимната война. И реших да проверя колко, аджеба, са били финландците в 1939 г. Останах изумен. 3,686,000. Три милиона и половина финландци са имали куража, духа, топките и каквото друго се сетите да се опълчат на “великия” СССР и страшния Сталин. И са се държали повече от три месеца и са принудили Сталин да ги остави на мира най-подир.
  Ето така се бие човек за свободата си.
  Или ще защитим земята си или ще загинем.
  И си мисля – в състояние ли сме ние, българите, днес да направим нещо подобно?
  Как да стане след като има хора, които ще отключат портите на крепостта ни без да дочакат дори нощта, посред бял ден.

 8. Брезентовите ботуши, с които са натирени съветските войници към финландския фронт са ЕМБЛЕМАТА на сесесерската военно-тилова и всякаква мисъл. Аз си позволявам да постна отновоу заради снимките един мой стар коментар по темата за сесесерската агресия срещу ФИНЛАНДИЯ, тогава и колегата АЭРОФЛОТ се включи много интересно.

  “Как са се държали финланците с пленените съветски войници, личи от тези снимки. Признати са като автентични, потвърдени от свидетели, включително и от сесесерските комисии за военни престъпления!
  Забележете- махнали са им брезента, облекли са ги във фински военни кожухчета и ги водят да релаксират в къщи, каквито в “другой такой страны не знаю” не са и сънували.
  Както в солнечната Болгария през 1944 г. ги поразили и във Финландия като високономенклатурни храни за сефте кашкавалът и топенето сирене в закуската им! Че и топлото мляко! Има и такива снимки-мажат филиите като невидели… но раят свършва. След репатрацията следва заповед на Берия- и 6-те хиляди- към ГУЛАГ за превъзпитание! Че то като си видял рахата в “лагерния ад” на “фашиста” МАНЕРХАЙМ как да бъдеш “вольный человек” в “рая” на комуниста Сталин!

  http://waralbum.ru/131824
  http://waralbum.ru/17392/

 9. Спряли са им финландската водка и са им разказали играта.

 10. Вземете гледайте филма “Левитан”, действието се развива горе-долу на окупираните от руснацие през войната територии. Какво става в материално и в нравствено отношение там, където стъпи татаро-монголския крак на руснака.

 11. Нека предложа една финландска песен от времето на Зимната война: https://www.youtube.com/watch?v=xd7VV7iLOuI
  Бобриков, който се споменава, е царския губернатор на Финландия, когото след като се поразпасва финландците застрелват.
  Иначе внукът на Молотов Вячеслав Никонов сега е сложен за шеф на “Русский мир” с офис на пъпа на София в Градската библиотека на Славейков.

 12. За чест на финландските войници трябва да се каже, че те са отказали да участват в блокадата на Ленинград. Лично техният главнокомандващ Маренхайм (бивш велико-руски генерал от Царската армия) признава това. Задоволили се обикновените солдати да спрат само на старата съветско-финландска граница. Излиза, че те са били изключително смели при водене на защитна война и достатъчно разумни да не водят завоевателна война.

  Дано и участниците в този форум да разсъждават като обикновените финландски войници.

 13. Как едно общество не позволява да бъде поробено и как друго общество доброволно попада в робство?
  ….Всякакво съвпадение между двете фотографии към размисъла по темата е случайно, непреднамерено и се отнася за фиктивни персонажи, а не действителни лица!

  http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/08/02/2584092_prokuraturata_dans_i_specialisti_shte_kontrolirat/

  https://www.google.bg/search?q=%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%B9+%D0%B2%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D1%8C+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%B0%D0%B5%D1%82+%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8&biw=1366&bih=657&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAmoVChMI66Pqy9qKxwIVhxgsCh3HrAfe#imgrc=koZTJG2OUQH8LM%3A

 14. Драги Крумов,

  защо имам усещането, че в съвета Ви към участниците във форума трещят залповете на крайцера АВРОРА?
  Кой е КАРЛ МАНЕРХАЙМ тук много добре знаем, отдавали сме почет към делото му много пъти, изтъквам и скромната си активност. Поправете името му в постинга си, ако обичате, че е сбъркано! Става дума не само за един “бивш генерал от велико-руската армия”, а за блестящ стратег, полиглот, пишещ и говорещ свободно на 7 езика (да, с финския му е било най-трудно, просто защото е от шведското малцинство във Финландия), силен и авторитетен политически лидер, отстоял свободата и просперитета на една от най-проспериращите страни в света! Фин и изискан европеец, безукорен във военната етика- не са му намерили ЕДНО безчовечно отношение към съветски пленници, та чак и самият Сталин го нарича НО СЛЕД КАТО ЯДЕ БОЯ “голям патриот” (има легенда, че се познават лично от Варшава, не е потвърдена).

 15. Извинявам се за печатната грешка- да се чете “почИт”!

 16. финландците надигат глава сега иде ред на нашите братя от Волга (волжките българи).

 17. Кое ли в русия е пороцъфтявало някога (освен джобовете на царете и придворните), та Карелия ще цъфне под звука на кремълските камбани. Няма такъв филм. Единственото, на което руснаците са способи е да пият водка и да опропастяват и съсипват всичко що им падне в нечестивите ръчички. Едно супер неспособно племе като руското има амбициите да владее света. Да по отношение на БГ това им се отдава прекрасно, защото българчетата са слепи или мазохисти. Но повечетео от другите са ги разбрали що за стока са отдавна и не си забравят уроците на историята. Някои, обаче, като Украинците преговарят в момента кои са руснаците и на какво са способни. Те ще се оправят, виж за нас наяма капка надежда докато МОЧА стърчи в центъра на София като символ на импотентната да твори нещо цивилизовано на чужда земя руска натура.

 18. Драги Крумов,
  Без ни най-малко да омаловажавам пдвига на малка Финландия, длъжен съм да Ви възразя. Без участието на Финландия във войната нямаше да има блокада на Ленинград. Не е вярно и твърдението, че финландците са спрели на старата граница-една грешка която им струва после много скъпо.

 19. Трябва да има паметник на ген. Манерхайм или улица на негово име.

 20. “За чест на финландските войници трябва да се каже, че те са отказали да участват в блокадата на Ленинград.”

  Хубава работа, в чия война да участват и на чия страна!
  И после не само участниците в този форум, а всеки който обича родината си трябва да я пази!

 21. Покрай КАРЛ МАНЕРХАЙМ се сетих за третия от създателите на германското следвоенно чудо, заедно с КОНРАД АДЕНАУЕР и ЕБЕРХАРД ЛУДВИГ- ВИЛХЕЛМ РьОПКЕ-блестящ консервативен философ на икономиката и културата. Разлиствах тези дни някои негови текстове и си подчертах пасажа : “Комунизмът не може да бъде победен, ако битката срещу него се води под лидерството на морални джуджета”. Пример- силата на САЩ е абсолютно една и съща и при джымы картэр, и при РОНАЛД РЕЙГЪН (Звездни войни са въпрос на концепция и решение), но стига моралният импулс на ВЕЛИКИЯ ЛИДЕР да я насочи където трябва и -ето ни днес от ЕСтония до България свободни. И обратното-днес, когато “борбата” срещу метастазите на комунизма се води под лидерство на неграмотни мутромилиционери тук, на благообразни кариерни чиновници- в Брюксел и на отвеяни левичари във Вашингтон, виждаме резултата- от труимфа на Бокова в Ню Йорк и анексията на Крим, до руската вандалщина в Камчия.

 22. Браво Стамбо,
  удоволствие е да се четат коментарите ти потвърдени с други материали.

 23. “СТАМБО”,

  днешните ви постове са си направо академични в обогатяването на всяка обща култура.

  Да, имах малък и скромен принос на времето, (Posted by АЭРОФЛОТ | ноември 21, 2014, 22:22). Ще си позволя да се изцитирам сам:

  “Много изследователи се подлъгват по екзотиката на
  съветско-финландската война. Да, има баби-снайперистки, лосове и фермери-запасняци. Но те са само екзотичен щрих, защото за Финландия това наистина е “народна война”. И война на малка, но технологично неизмеримо по-напред страна срещу подгонвани от заградителни отряди орди, прилагащи безумната тактика на Будьони и Първа конна армия.

  Финландските малки подвижни отряди са 100 % въоръжени с почти съвършения тогава картечен пистолет SUOMI M-31 (павианите го открадват години по-късно, преработвайки го нескопосно към съществуващия съветски най-масов пистолетен патрон, и го кръщават “картечен пистолет Шпагин”). Всяко финско отделение има поне по 2 отлични снайперисти. Линията “Манерхайм” е последна дума на военното инженерство и фортификация, която няма да бъде надмината следващите 20 години (70-метрови подземни бункери, подземни полеви болници, складове за лекарства, кръв, плазма, горива, муниции), плюс класическите телени мрежи, минни полета и противотанкови заграждения. Филандецът се бие за родното си село или град, който е на няколко километра за гърба му, а вечер може да се прибере на топло, да се окъпе и нахрани с гореща храна, да спи в чаршаф, а ако бъде ранен, да го оперират на +25 С в подземната болница.

  Да спомена че въпреки смазващото числено превъзходство в танкове например теренът (езера, гори, множество невидими в торфищата морени), лошото разузнаване и арогантното презрение към финладците води до това, че още в първите 2 седмици СССР губи повече от 350 танка, предимно от счупени ролки и носачи, скъсани тракове и давене в блатата. Финландците бързо се усещат и танковите загуби растат драстично следващите още 3 седмици, с прилагането на “коктейлите Молотов”.

  За мотивацията повече ето тук,
  http://ntotkov.blogspot.com/2010/08/blog-post_3958.html . Самотният боец Симо Хайхе става прототип в ред военнни филми. Хора като Симо са били стотици. Докато павианите, въоръжени с винтовки образец 1838 г. (т.н.
  “трилинейка”), шляпат из снега с брезентови ботуши, а хирурзите им работят в палатки на -40С. И единственият стимул са им картечарите от НКВД, които разстрелват всеки, който не атакува бетонните фортове с достатъчно ентусиазъм.

  Провалът в първата фаза на войната е почти тотален, дотам, че Джугашвили Й.В. масово разстрелва командния състав до командир на рота включително пред строените части, за повдигане на духа, един вид. Да добавя и че СССР едностранно денонсира пакта за ненападение с Финландия, а за агресията си е изключен от Общността на народите (предшественика на ООН), за което в 1941 г. стотици хиляди неподозиращи нищо павиани при Хитлеровото нахлуване плащат с живота си, понеже са лишени от статута на военопленници.

  Филандия иска мир едва когато практически остава без боеприпаси”.

  Ще добавя само, че съветската “стъкмистика” замазва ужасните загуби на хора и техника, като ги … разделя между държавите от Прибалтика, Молдова и по-късната кампания в Буковина.

 24. Добавям друг момент, който дължим на изключителния характер на генерал МАНЕРХАЙМ – категоричното НЕ на анти-еврейските закони. По негова заповед през пролетта на 1944 г. 160 еврейски бежанци без финландско гражданство са прехвърлени в Дания, за са бъдат спасени. Окултистът Химлер двукратно, и то на крака, се опитва да го убеди в ‘необходимостта’ от депортация. Еврейските войници помнят отговора на своя генерал:
  “Докато евреи служат в моята армия, няма да позволя евреите да бъдат депортирани.”

 25. Първата Съветско-Финландска война (30.11.1939г-13март 1940г.)през периода на Втората Световна Война е уникален пример за разкриването на агресивната същност на Съветския Съюз.Тя е и втората война по време на ВСВ. Първата е войната на Германия и Съветския Съюз срещу Полша.

  Втората Съветско-Финландска война по време на ВСВ започва на 25 юни 1941г. и завършва на 19септ.1944г.Тя се състои от два етапа-през първия Финландия си връща териториите,които Съветския Съюз окупира и анексира към 13 март 1940г. Финландските войски достигат старата граница и въпреки увещанията на Германия,не изстрелват и един куршум срещу съветските войски.Втория етап е когато съветските войски осъществяват тоталното настъпелние на Източния фронт и финладските войски търпят загуби и се връщат обратно на демаркационната линия от март 1940г.

  Характерното тук е,че и двете войни ги започва Съветския Съюз .А по-характерно е,че и двете войни ,респективно и двете победи в тях,Съветския Съюз и днешна Русия никога не отбелязват и празнуват.

  Финландия е най-северната страна в Европа,срещу която Съветския Съюз воюва,а нашата страна Царство България е най-южната.

  И двете малки страни правят на смях Съветския Съюз,само че докато финландците по военен път,а българите по мирен.

  И двете страни имат малко населени-съответно 4 и 6 милиона.Самия факт,че такъв колос воюва срещу тези две мокроскопични държави говори много.България е 202 пъти по-малка от Съветския Съюз по територия,за население да не говорим,за богатства също,за армиите още повече.

  Фразата “Зимна война” е измислена от съветската болшевишпка пропаганда,дори и някои финландски историци са се подвели и така я наричат.Войните се наричат по названията на държавите,които участват.Става въорос за не повече от две държави.

  Защо болшвеиките не наричат Германо-Съветската война,започнала на 22 юни 1941г. “Лятна”.

 26. По темата всичко е казано. Еле, с особеният(дежа вю) безценнен, както обикновено принос на Стамбо. От мен само едно допълнение защото нито в статията на Иван Бутовски, нито в коментарната част го засяках по-подробно. Иде реч за “майнилският инцидент”. Доказано е на 100% и това дори през зъби го признават и най-върлите руски историци-комунисти, че по съветските граничари е стреляно от батарея числяща се към НКВД. Копиран е 1:1 братският (национал)социалистически опит от Глайвиц.
  Голямата разлика между Давид (Финландия) и Голиат (СССР) е в бойният дух. Ето какво свидетелства политкомисар.
  “Отсутствие местного населения в пунктах, занятых нашими частями … вызывает среди бойцов нездоровые настроения и разговоры. Красноармеец 4 роты 541 стр. полка Харитонов: «Когда наша Красная Армия вела борьбу за освобождение единокровных братьев Западной Украины и Белоруссии, она их там видела и они ей помогали. А здесь, ведя борьбу за освобождение финского народа, его мы не видим. По внутренней отделке домов видно, что финский народ жил богато, лучше, чем наши колхозники. Зачем мешать их самостоятельности?» … Боец эксплуатационной роты Курицын: «Зачем мы освобождаем финнов? Они и так хорошо живут.»…”

 27. И малко извън темата. За да стигне долната новина до изцяло спортната медия Гонг, правете му сметка колко са го закъсали любимите на крумовци рашки. Все повече се убеждавам, че лилипут.ин ако не е най-добрият продукт на всички времена и народи на ЦРУ, сам ГОСПОД-БОГ го е изпратил да изпълни историческата мисия. Конец раззия.

  http://gong.bg/oshte-sport/zona-bez-sport/shte-spirat-toka-na-voenni-obekti-v-rusiia-zaradi-dylgove-339461

 28. До Аэрофлот
  Ще си позволя да не се съглася с тези ваши твърдения:”Линията “Манерхайм” е последна дума на военното инженерство и фортификация, която няма да бъде надмината следващите 20 години (70-метрови подземни бункери, подземни полеви болници, складове за лекарства, кръв, плазма, горива, муниции), плюс класическите телени мрежи, минни полета и противотанкови заграждения.” Малка Финландия не е могла да построи линията, която описвате Вие. В подкрепа на думите си привеждам цитат от прекрасната книга на М Солонин ” 25 июня. Глупость или агрессия?” http://www.litmir.co/bd/?b=137614 която отново горещо препоръчвам на всички:” Только грустную улыбку могли вызвать у финских ветеранов «зимней войны» восторженные рассказы В.Суворова про «тёплые спальные помещения, комнаты отдыха, столовые, электростанции, узлы связи, госпитали под землей, в тепле и чистоте». Доты первой очереди постройки (а это две трети от общего количества!) представляли собой бетонную коробку безо всякого внутреннего оборудования. В них не было ни электричества, ни водопровода, ни отхожего места, ни склада топлива для печки. На амбразурах не было бронезаслонок (так что «разбивать» бронебойным снарядом было нечего, можно было с ходу заливать внутренности дота огнесмесью…), входные двери были деревянные, в лучшем случае обитые листовым железом (такую дверь можно было выбить не только близким разрывом гаубичного снаряда, но даже связкой гранат). Телефонная связь с соседями и то была не в каждом доте, перископов наружного наблюдения не было вовсе. Самое существенное — в дотах не было принудительной вентиляции, и в безветренный день помещение за считанные минуты стрельбы заполнялось удушливой пороховой гарью. Только в крайне малочисленных «миллионниках» было кое-что из того, о чем пишет В.Суворов. Например, такое «чудо техники», как вентиляционная установка с ручным (!) приводом [31, 33, 61, 62, 63]

 29. Една неприятна подробност-по-скоро допълнение-финландците набират и няколко баталиона, които се бият упорито срещу СССР-по време на периода 1941-1944 година.

 30. г-н ГЕОРГИ, Финландия не участва в блокадата на Ленинград. Блокада , не имало, защото доставките за Ленинград продължават непрекъснато през Ладожкото езеро , а и по въздуха и по суша. Хитлер не разполага с достатъчно войски за да обсади Ленинград. Дори южно от Ленинград, големи части около града са в съветски ръце. Показателно е разликата в градските сражения и унищожението на Сталинград, и неефективният обстрел на Ленинград. Хитлер достига само до някои от околностите юг-югозапад от Ленинград, а финландците от северозапад спират доста далече от града.
  Сталин не позволява евакуацията на града, защото това ще е голяма загуба и за пропагандата, и за военната промишленост. Той предпочита да има загуби от глада и недостатъчните доставки сред гражданското население, но да задържи Ленинград, също както задържа и унищожения от градските сражения Сталинград. В Ленинград би могло да бъдат спасени много повече граждани, но “военните,партийните и ЧК-стките” бандити въртят КОНТРАбанда с доставените храни за населението. Като разменят една две консерви, или парче сухар за златни и сребърни бижута, ценни картини и др. ценности. Направо “истински народни служители”, които забогатяват от мародерството над гладуващото собствено население!
  Хитлер не е имал достатъчно сили да превземе и двата града, и това ги спасява.
  А Сталин започва срещу Финландия 3 агресии само за 5 години – през 1939г., 1941г. и през 1944г..
  П.П. И не е прав PANAMERICAN, като казва ,че най-южната страна с която воюва Сталин е Балхария! Най-южната е …. ИРАН! Който е нападнат през август 1941г., точно когато Хитлер напредва с бързи темпове към Москва!!! Сталин напада чужда държава дори , когато столицата му е застрашена! ЗАЩО ли?!?!? Сигурно защото е много “миролюбив”?!?!?

 31. Финския дух е не преходен, и тая хубава статия ме подсеща за миналата година, дето същите тези финладнци успяха да вгорчат 50милярдна пропаганда. И в 21век са си същите!
  Става въпрос за хокейния турнир на олимпиадата в Сочи…Мача си беше цяла алегория за това което пише в статията по горе.

 32. За да гледате видеото трябва да натиснете в средата на линка, защото от yotube не позволяват в други сайтове но си е там.

  http://pbs.twimg.com/media/Bg2EYl5CEAADrRq.jpg

  Който не разбира от хокей, може да види само тази снимка от мача и тя е достатъчна!

 33. Безименко, похвално е когато човек забележи грешки у друг и да ги коригира.
  Похвално е също и сгрешилия да се коригира и да изрази благодарност, но как да направя това, след като съм убеден че Финландия и България по-точно са в континента Европа. И още повече, че т.нар. Източен фронт(Германо-Съветския) също е в Европа. Когато Иран влезе в състава на Европа, веднага ще се коригирам и задължително първо пред Вас, засега заставам зад думите си-България е най-южната страна в Европа срещу която Съветския Съюз воюва по време на Германо-Съветската война(в състава на ВСВ)

  И много важна подробност
  СЪВЕТСКО-БЪЛГАРСКАТА ВОЙНА НЯМА НИЩО ОБЩО с ГЕРМАНО-СЪВЕТСКАТА. (Тя не е предизвикана нито от България, нито от Германия. Малобройните германски части се евакуират, а някои биват обезоръжени от българските власти за да демонстрират (за сетен път) добронамереност и миролюбие към СССР. Но на болшевишката сган такива неща не са важни. )

  Същото се отнася и за съветската инвазия в Иран.

  Просто Съветския Съюз е имал свои планове за окупация на Близкия Изток и Балканите.

  И не Сталин напада отделни държави а Съветския Съюз.

  Имам и въпрос, кога започва третата агресия срещу Финландия през 1944г. Според мен допускате грешка.
  Войната завършва в началото на септември, а Примирието е подписано на 19 септ. 1944г.

 34. Поздрав на всички финофили с You I need на финландската група АМОРФИС по епоса КАЛЕВАЛА- хард китара и много поетични текстове, т.е. моят идеал. Митът си е мит, но боклукчийницата в началото на клипа е снимана в изоставен и нарочен за разрушаване комплекс в някогашния Източен Берлин, обитаван от ония, бе, с братската помощ дето все търчат!, от сессесерски военни! Ама- обратным путем! ПОСЕНТА на АМОРФИС ГИ ИЗРИТВА ОЩЕ ЕДИН ПЪТ! БРАВО НА ФИНСКИТЕ РОКАДЖИИ!

 35. PANAMERICAN, СТАЛИН води войните.ТОЙ лично подготвя Втората световна война. Дава и началото й с МОЛОТОВ-Рибентроп.
  СССР е АГРЕСОР още от началото, дори напада Финландия на 25.06.1941г., след като 3 дни преди това – на 22.06.1941г., Хитлер е започнал своята ПРЕВАНТИВНА война спрямо СТАЛИН!
  След като РККА нахлува в територии извън границите на СССР от 23 август 1939г., е окупатор. А след като СТАЛИН “е имал свои планове за окупация на Близкия Изток и Балканите” , както сам казваш, още отпреди МОЛОТОВ-Рибентроп, то не е само окупатор, – АГРЕСОР е!
  И както сам казваш, РККА достига старите граници на СССР от 1939г., едва през 1944г. , т.е. нахлува на финландска територия за трети път през 1944г.. Изяснихме ли се???

 36. Най-добрият снайперист – финландецът Симо Хайха

  Симо Хайха бил най-обикновен финландски фермер. Когато през 1939г. Русия нахлува в Финландия, Симо решава че трябва да помогне на родината си. А какъв по-добър начин да го направи от това да се скрие в гората въоръжен с ловната си пушка и да отстрелва руснаци. В един метър сняг. При -30С.
  След време руснаците осъзнали, че един единствен човек премахва доста сериозен брой техни хора. Колената им се разтреперили и решили, че най-доброто решение е да изпратят цял взвод със специалната задача да го отстранят. Той разбира се ги избил. Така станал известен като “Бялата Смърт”.
  В продължение на 100 дни собственоръчно отстранил 705 души (поне толкова потвърдени). И тъй като всички руснаци на територията на Финландия били прекалено изплашени или прекалено мъртви, командването решило да бомбандира и изстреля в орбита всяко място, където можело да се намира Симо. Една бомба паднала на метри от него и шрапнели разкъсали…дрехите му. “Бялата смърт” все пак…Малко вероятно е бомба да успее да нарани някой, заслужил си такъв прякор.
  Най-накрая на 6ти март 1940г. някакъв късметлия успял да уцели Хайха в главата. “Бялата смърт” бил спрян…за около седмица. Въпреки тежкия случай на синдрома “куршум в главата”, Симо Хайха се събудил на 13ти март. На същия ден свършила войната.

 37. ГЕОРГИ, разяснете ,за да се отървем от “заблудите”!

 38. Безименко,явно прескачаш по петолинието, казано малко на шега. Въпреки че си антикомунист,все още не си игнорирал напълно комунистическата пропаганда.

  Няма такъв “Договор Ребентроп-Молотов”, а има

  ДОГОВОР О НЕНАПАДЕНИИ МЕЖДУ ГЕРМАНИЕЙ И СОВЕТСКИМ СОЮЗОМ.

  Хем това е официалното му название , хем така е ратифициран от Върховния Съвет на СССР на 31 авг. 1939г. Абсолютно под същото име е ратифициран и от Райхстага на Германия.

  Какви Рибентропи и Молотовци са с главите на комунистите.

  А защо не наричат следващия съветско-германски договор от 28 септ. 1939г, “Втори догово Рибентроп-Молотов”.

  Не Сталин подготвя ВСВ, а Съветския Съюз.
  Допускаш грешка за третата агресия на Съюза . Втората война между СССР и Финландия от 25 юни 41г. все още не е завършила, че да започва “трета”

 39. До Безименко
  “г-н ГЕОРГИ, Финландия не участва в блокадата на Ленинград. Блокада , не имало” Хем Финландия не участва в блокадата, хем не е имало блокада. Много си зaблуден!

 40. ГЕОРГИ , ти казваш ,че имаЛО “блокада”, аз не! Затова и Финландия НЕ участва в “блокадата”! Логично , нали! Колкото до ограничения достъп от запад и юг към Ленинград, забравяш че от север и изток Ленинград , достъпа е свободен , и се използва. И какво разбираш под “блокада”? Първо това трябва да си изясниш! Ограничен достъп е имало , но от север и изток , не имало “блокада”!

 41. PANAMERICAN, точно кАмунистическата пропаганда не желае “ДОГОВОР О НЕНАПАДЕНИИ МЕЖДУ ГЕРМАНИЕЙ И СОВЕТСКИМ СОЮЗОМ” , да се свързва със “бащицата” им Сталин и затова използват всякакви “официални названия” , за да отклонят АГРЕСИВНАТА му същност! Колкото до Сталин той е едноличният тиран в СССР , особено през 30-те години, след като е отстранил своите лични опоненти за властта си – Ленин,Троцки, Бухарин ……
  Всички около него са му само лична прислуга и лакеи, ТОЙ им е гасудар. Последните чистки 1937-38г. са точно срещу “вътрешните и партийните врагове”. И след нея остават само “правоверните” , т.е. тези които Сталин е пощадил.
  И той определя каква да е вътрешната и външната политика в СССР.
  Всеки свързва СССР със Сталини и Сталин със СССР.Също както Третият райх със Хитлер, и Хитлер със Третият райх. Понял!

 42. П.П. видях , че не си “разбрал” за третата АГРЕСИЯ. Първата е шрез “зимната война” 1939-40г., когато Сталин нахлува на финска територия, и завзема 40 000кв.км., като целта е била ЦЯЛА Финландия, но големите загуби и международната изолация го принуждават да предприеме постепенно анексиране на останалата част на Финландия през 1940-41г.. Сталин НЕ се е отказал да направи ФДР.
  Втората агресия е на обстрела и бомбардирането на Финландия на 25 юни 1941г., БЕЗ да обяви война. След това фините му обявяват война, и си връщат завзетото от Сталин и спират.
  Третата е през 1944г., когато Сталин отблъсква Вермахта от Ленинград и отново нахлува на финска земя , преди подписване на примирие през септември 1944г. , и с него окончателно заграбва огромни територии от Финаландия.

 43. До Безименко
  Съжалявам,че трябва да повтарям азбучни истини, но явно се налага. Погледни тази карта: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B0_%D0%9B%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0#/media/File:Siege_of_Leningrad,_1941-09-21.svg От южният бряг на Финския залив до Ладожкото езеро стоят немски войски. От северният бряг на Финския залив до същото езеро стоят финландски войски т.е. Ленинград е отрязан по суша от останалата част на СССР. На това повече от 70 години му казват “блокада на Ленинград”. За тази блокада иде реч. В тази блокада е участвала финландската армия. По твоята логика излиза,че през 1947г. не е имало блокада на Западен Берлин, защото американците са организирали доставки по въздуха. Мисли малко преди да пишеш!

 44. До PANAMERICAN
  Аз мисля, че с Безименко всичко е от ясно по–ясно и няма смисъл да се опитваме да му обясняваме каквото и да било.

 45. ГЕОРГИ, много добре ,че си представил картата!Но както се вижда я четеш, както гявола евангелието!
  Никавко сравнение между Ленинград 1941-44г., и ЗАПАДЕН Берлин и Берлинската блокада (24 юни 1948 – 12 май 1949 г.) НЕ може да има!. А не през 1947г.!
  Фактите ГеоргиЙ, фактиТЕ!
  Лениград не е блокиран! И няма как да е! Защото Хитлер първо не може да го обгради от запад изцяло заради ОГРОМНИЯТ Балтийски флот, крепостите и фортовете , които няма войски и кораби да унищожи. Същото важи и за целият източен подстъп към Ленинград, който е зает почти изцяло от Ладожкото езеро. И точно през него стават доставките!
  Това и позволява Ленинград да се снабдява с припаси повече от 3 години. Иначе няма как един град да оцелее три години ако е обсаден!
  П.П. Остави болшевишката пропаганда за “блокадата”! Която се използва за митологизиране и героизиране на наистина тежките военни провали през 1941г..

 46. До Безименко
  Западен Берлин не блокиран!И няма как да е! Защото Сталин не може да го обгради от въздуха изцяло заради ОГРОМНИЯТ въздушен флот на американците,който не може да унищожи,без да предизвика нова война. И точно през него стават доставките!Това и позволява Западен Берлин да се снабдява с припаси почти цяла година.

 47. ГЕОРГИ, прав си Георги, блокадата е “само” ИЗЦЯЛО сухоземна! НО ако САЩ нямаха потенциала на многократно превъзходство в транспортна авиация – к’во праим? Или имаха големи загуби в самолети?!? Докато при Ленинград няма дори сухоземна “блокада”! И няма как да бъде установена такава със силите с които е разполагал Хитлер на този фронт!
  Докато Берлин е “достъпен” само от въздуха, ами ако няма достатъчно самолети , и само на едно летище ,да превозят милиони тона товар?
  Ако Ленинград беше в положението на ЗАПАДЕН Берлин то той щеше да падне не след 1 година, а след 1 месец!
  И преминалата война породила необходимостта от огромно количество транспортни самолети спасява БЛОКИРАНИЯТ Западен Берлин, и нежеланието на Сталин да продължи пълната сухоземна БЛОКАДА по-дълго. Освен това не се водят и военни действие , при които необходимостта от припаси щеше да е многократно по-голяма, както при Ленинград, който дори във военно време успява да се снабдява, защото НЕ е “блокиран”! Ленинград освен това е с по-многобройно население от ЗАПАДЕН Берлин. Но въпреки по-голямото си население и военното време в Ленинград недостига на припаси е преодолян по-бързо от този в ЗАПАДЕН Берлин. Сигурно защото има РАЗЛИКИ в “блокадите” им, ГеоргиЙ?!?!?…

 48. П.П. Георгий , НАЙ-добре се вижда разликите в двете блокади, като погледнеш картите на Ленинградската “блокада” и тази на ЗАПАДНОберлинската БЛОКАДА!!!….

 49. До Безименко
  1.Ако баба беше мъжка.. и тн
  2.Вече започвам да мисля, че ти или си сляп или се правиш на глупак. Съвсем ясно написах, че Ленинград е блокиран ПО СУШA /поне до замръзването на Ладожкото езеро/ и че в тази блокада ПО СУША е участвала финландската армия. Ако думата “блокада” не ти харесва можеш да употребиш друга по твой избор. От това ролята на финландската армия няма да се промени ни на йота.
  3.Нямам намерение да участвам в глупави спорове коя блокада е истинска блокада и ако….. к’во праим?

 50. ГЕОРГИ, не си прави психопортрет пред всички! Ако нещо не ти харесват фактите, не си ги донагласяй според болшевишката пропаганда ,която постоянно трещи в главата ти , като крейцера Аврора!
  Виж КАРТИТЕ си, таваришт “КАРТОЛЮБИТЕЛЮ”!
  Ладожкото езеро е ПРЕЧКА повече за Вермахта ,който няма нито кораби нито достатъчно самолети , с които да пресече доставките през него. Докато любимите Ти большевики разполагат с кораби, с камиони за превоз през леда!
  Финландците да са потопили кораби или камиони в Ладожкото езеро, таваришт больше(НЕ)знайкошевик???? От север Лениград не се снабдява почти с нищо!
  Ладожкото езеро даже помага за по-лесното снабдяване на Лениград, защото дори днес в любимата ти RAZIя няма достатъчно автомобилни пътища , които да свързват Ленинград с останалата част й част, а тогава още по-малко!
  П.П. И защо трябва да се промени “ролята на финландската армия “???
  Нещо по-агресивно от твоята РККА да е извършила????
  Я маллко по-скромно, таваришт изтрещял пропагандист! Фактите са точно противоположните – РККА е АГРЕСОР от 1939г. до 1944г. спрямо Финландия.
  И блокада няма , НИТО от Вермахта , а още по-малко от Финландия!
  И наистина ли баба ти е мъжка…., а дядо ти….???
  П.П.П. Докато ЗАПАДЕН Берлин е блокиран изцяло! Картите ти го потвърждават!
  Сталин е могъл спокойно да сваля транспортните самолети , както е забранил ж.п. и автомобилният транспорт. КОЙ ще му попречи? Щом спира сухоземният транспорт , и не се бои че ще провокира война, то какво може да го спре да спре и въздушният??? Праща самолети да спират транспортните самолети, които се намират във пространството на ГДР, и спира трафика!

 51. До Безименко
  Вече знам че не си сляп. Тогава остават другите две опции: или си глупак или се правиш на глупак. Ако беше прочел внимателно предишните ми постове и най–вече този от АВГУСТ 2 2015 10 17 и си беше направил труда да прелистиш книгата, която препоръчвам, нямаше да пишеш глупости като “болшевишката пропаганда ,която постоянно трещи в главата ти , като крейцера Аврора” или като “таваришт больше(НЕ)знайкошевик” Щеше да ти стане пределно ясно какво е моето отношение към Сталин. Но явно ти си писател, а не читател.
  А пък това дето си го написал в последният абзац, е същински бисер.”Сталин е могъл спокойно да сваля транспортните самолети , както е забранил ж.п. и автомобилният транспорт. КОЙ ще му попречи? Щом спира сухоземният транспорт , и не се бои че ще провокира война, то какво може да го спре да спре и въздушният??? Праща самолети да спират транспортните самолети, които се намират във пространството на ГДР, и спира трафика!”
  Ако Сталин е могъл да сваля американските самолети, защо не ги е свалял? Аз съм написал защо: зaщото го е било страх от нова война. Само глупак като тебе не може да разбере разликата между това да блокираш ж.п. и автомобилният транспорт и това да сваляш военни самолети.
  И още нещо: по време на блокадата ГДР не е съществувала. Но това не е чак толкова важно.
  Аз бях до тук!

 52. ГЕОРГИ, бях решил да не се занимавам с недочули пропагаднисти ,като теб , но все пак ще внеса малко яснота , за теб и не само за теб!
  За ГДР писах , за да видя ще реагираш ли!
  А колкото за “бисерите” ми , то нека ти поясня , защото явно няКОЙ не е понаучил нещо. Та СТАЛИН нарочно е оставил янките да прелитат до ЗАПАДЕН Берлин, за да се провалят! Има САМО едно летище,а отначало е нямало(!) даже, на което кацат всички самолети, през няколко минути. Летището е в чертите на Берлин, има много препятствия , които затрудняват ОГРОМНИЯТ трафик , нали!
  Въздушният трафик е най-лесно да бъде блокиран. Трябва само един самолет да дежури, дори не два!Транспортните самолетите не са въоръжени, бавни са – отлична цел, НЕ ги ескортират военни самолети. Но СТАЛИН е преценил ,че янките ще се провалят на полуполевото летище, и затова не е пращал самолети да ги отклоняват обратно!!!
  Война СТАЛИН е могъл да предизвика и със сухоземната БЛОКАДА, НАЛИ!
  А и многото транспортни самолети , могат да разузнават по-лесно, да катастрофират по-лесно на СТАЛИНСКА територия…….. Затова и СТАЛИН решава да прекрати СУХОЗЕМНАТА блокада!Не от добро сърце! Очаквал е провал на въздушният трафик!
  П.П. А за Лениградската блокада, просто си представи, а НЕ чети “савецката литература”, че го НЯМА Ладожкото озеро! Тогава Вермахта спокойно ще се съедини с финланците, ОКОНЧАТЕЛНО блокирайки Ленинград, НАЛИ! Тогава и Лениград можеше да падне, НО Ладожкото озеро, пречи на Вермахта, ПРЕЧИ! И така може би спасява не само Ленинград, но и СССР. Защото ако беше паднал Ленинград, то пропагандният и моралният ефект щеше да повлече и Сталинград, а и Москва! Хитлер не успява в нито една от блокадите на ключови градове в СССР , и това го проваля! Само един Киев успява да завземе. А това разпилява и без това нищожните му сили на ОГРОМНАТА територия на СССР! Но ако успееше да напредне от север към Москва , след като завземе Ленинград, то КОЙ знае как щеше да завърши войната…….
  Но в историята няма ако ….

 53. Как ввп изпълни първото си и най-главно обещание още от 2000г.-да пребори бедноста.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.