Буквалният Борисов е буквално неразбираем

Ако има нещо, за което българските телевизии следят с наистина огромно внимание, това е старателното отбягване на каквато и да било нерегламентирана реклама, за която не са взели пари. Никой, абсолютно никой не може да се промъкне през това сито с лого на някаква фирма. Това е строго забранено от началството и подчинените спазват забраната под страх от тежко наказание. С едно показателно за влиянието му в българските медии изключение: Бойко Борисов. Той може! Може да нахлупи “шапка видимка” с рекламно лого, заради която друг би бил “цензуриран”, но точно за него това не важи.

Дреболия? Да, но е твърде показателна кой седи недосегаем на върха на медийната пирамида в България.

По същата логика Борисов може да си позволи безнаказания порой глупости, които ръси публично. Той буквално обезсмисля коментарите по този повод – коментаторите, дори и да ги има, не могат да му насмогнат. Това е някаква карикатура на изпитания в развитите демокрации трик журналистите да бъдат заливани с информация, в която да се удавят при опита да извадят рационалното- на принципа: „искате инфо, ето ви я в несметни количества и се оправяйте, само да не се жалвате от липса на информация”!

 

Като казвам „буквално”, това е ключовата дума към решението на проблема с прочита на онова, което Борисов се опитва да каже, но не му се получава буквално. Ето няколко примера от вчера ( а може и от онзи ден).

 

Искайки ( вероятно) да покаже съпричастност към драмата на бежанците, той изрече няколко неща, които буквално са с обратен знак на доброто му (може би) намерение. На първо място им съобщи ( на бежанците), че трябва да си стоят там, откъдето идват ( интересно, дъщеря му, която живее в САЩ, дали се вписва в тази „философия”?). Това е препоръка за мнозина от тях да приемат смъртната присъда на войните спокойно, за да му ( ни) е добре на него ( на нас). Вярвам обаче, че Борисов не ни е чак толкова лош, той просто така си говори. Не бива да го възприемаме буквално, ако искаме да разберем поне малко.

 

Също така Борисов обяви, че трябва да се отнасяме „хуманитарно” към бежанците, искайки да каже „хуманно”. Но това е буквално дреболия от пейзажа на неговата малограмотност и склонност да говори „едно към Борисов”. Сроковете, епохите, милиардите и милионите буквално нямат значение за него.

 

През юли тази година премиерът обяви „стотици милиони загуби” за България от ембаргото на Русия срещу българския износ, а само месец по-късно министър от неговия кабинет уточни, че към момента става дума за точно 82 милиона. Но Борисов така си калкулираше и милиардите по отношение на АЕЦ „Белене”- днес са милиард, вчера са били няколко милиарда ( че и за „десетки милиарди” май се произнасяше) и т.н.

 

Ако възприемем буквално твърдението му от вчера, че преди няколко години някой е рязал глави на българи, поради което те са бягали към Бесарабия, за да се спасят ( както днешните бежанци, които бягат насам), би могло това да се възприеме като някакво негово самопризнание от периода, когато е бил командирован да въдворява ред в „смесените райони” по време на „възродителния процес” при управлението на любимия му Живков. Но това- в случай, че става дума за „няколко десетилетия”.

 

Ако ли пък буквално приемем твърдението му за преди „няколко години”, излиза, че това ще да е ставало, докато е „колел и бесил” в страната като шеф на полицията, какъвто беше до преди „няколко години”. Справедливостта обаче изисква да признаем, че няма такова нещо точно в този период. Поради което се досещаме, че той е имал предвид няколко века, а не няколко години.

 

Не искам да се връщам към многобройните примери, които съм увековечил и в „Премиер на РъБъ”, останали обаче другаде в българската публичност без коментар- като уникалното му „откритие”, че България е обявила война на СССР ( макар да е обратното). Или че Кипър може да ни служи като предупреждение срещу евентуално разделение на държава от НАТО ( каквато Кипър никога не е бил и тъкмо поради двукратно отхвърлените покани за членство съюза стана жертва на гръцко-турското противопоставяне) .

 

И при цялото това невежество той е овластен да преценява качествата на онези, които назначава да му работят и за които можете да прочетете и чуете убийствени упреци по отношение на тяхната компетентност от всякакви критици. Само Борисов е охраняван срещу подобни критики от критикуващите неговите подчинени. Той или се приема за даденост, с която сме се примирили, или атаките са поръчани от кръгове, свързани с него ( какъвто е случаят с приятеля му Георги Първанов и министрите, които той напада с „приятелски огън” в рамките на общото управление с тях).

 

Искам обаче да имам(е) премиер, който да заслужава дължимото му уважение, а не да ни кара да си превеждаме думите му и да се опитваме да разгадаем смисъла им. Това Борсов просто не го може. Защото толкова си може. Няма никакъв хитроумен план за плещенето, с което да се принизява нарочно до простолюдието, на което се подмазва. Получава му се от сърце и по единствено възможния за него начин. С което печели сърцата на своите многобройни подобия.

 

Дори и менторът му Симеон Сакскобугготски, когото царедворците оправдаваха за мъглявите му словесни криволици с дългото пребиваване в чужбина, можеше по-лесно да бъде разбран за мълчанието му, което той предпочиташе като форма на самоотбрана срещу досадните българи, желаещи да получат някакво обяснение от него.

 

За съжаление с Борисов се получава като в приказка за лъжливото пожарникарче: вярват му на приказките само онези, които или са на неговото ниво ( като Божидар Димитров, упрекващ журналистите в „интелектуална недостатъчност”) или имат причина да не казват, че е гол като цар ( сред които са западните съюзници, принудени да работят с такъв мат’рял на местна почва), успял да измами достатъчно много поданици, готови да ръкопляскат на голотиите му.

15 мнения за “Буквалният Борисов е буквално неразбираем”

 1. Добре, бе, Инджев, можеме да ги поправиме пропуските, преумора, рийш, цел ден откривам секви обекти, не съм имáл време некои работи да ги науча, сеа съм седнáл, питáх Божо, Нина Чилова питáх, Веждито основно, че и Негово Величество, той знае всичко, слушам ено цигу-мигу на Златю Бояджиев било, глеам тука неква картина Овчари от Панчо Владигеров… Утре захващам литературата- Петко и тоа… Пенчо, брат му, Славейкови ми ги препоръча Царат… Ама, рийш, мене историата повече ме влече…Ей, Божо как хубаво го е написал, дето българинът отгледáл маймуната, от която е произлезáл първият човек-прадедото на европееца, а на българина македонецът тогаа още му бил само куче, дето е на Мадарския конник сега, но после когато бликнала водата, Нешка излезла като… кво беше, бе, нимфа с бела роза, хановете Тервел и Кормисош жулили ракията и тръгнáли да я патентоват при крал Арнулф, но още тогаа Европа ни мрази, щото ние сме най-интелигентни, най-яки, най-красиви, пък там само гейове, и щото малка е ена България за такъв велик народ, Тодор Живков построи две, ама таа демокрациа ги сринá, сеа аз строа ената, почнáх от водата на Божо ше я каптирам- и канал- до Банкя, добре, че писá, да ме сетиш, колко пъти ти предлагам да си сътрудничиме, ама ти с таа Русиа…

 2. Нещата са много прости,министър-председателя на България Г-н Бойко Борисов е доказан простак и циник.Кой го даказва-самия той ,напълно самостоятелно.методично,хронологично и убедително.

  Кой го подкрепя-много просто,самия народ.За да бъде избиран толкова пъти и така категорично,значи на избирателите им се харесва неговата простащина.Което отново съгласно “течния способ”.показва,че и избирателите са обезети от простащина.Нормални,разумни,достойни,свестни и др. избиратели в никакъв случай не биха избрали такъв самобитен простак на власт.Не е въпрос на възпитание у ББ факта ,че се държи просташки,неговата природа е такава,той не е виновен ,че е такъв.Просто между него и милионите избиратели има недоговорена съвместимост,има свързващо звено,има някакво течение,някакъв възел,връзка,съединение…Кое е това?-ПРОСТАЩИНАТА !!!

  И от това следва,че и цялата Българска държава е просташка.

 3. Докато четях статията се сетих за приказката, че не е луд този дето яде зелника, а този дето му го е дал. БГ народонаселението му дава зелника на ББ вече два пъти. За да уверят зелнико-давателя, че е направил съвсем правилния избор, така наречените ‘Десни’ пристанаха на Борисов. И те искаха да опитат неговия зелник (ама Борисов зелника не дели – даде им само да го помиришат). Сигурен съм че зелнико-давателите ще си му изпекат и дадат сще премиерски или президентски зелник, само да е любезен Бойкото да си избере кога и какъв зелник ще си поиска. Е, и да си смени няколко пъти желанията не е беда, нали такъв зелнико-лапател си го харесва и обичка негово върховенство ‘зелнико-пекателя’…

 4. Иво, ама и банкянското слънце много ти “помага”. Вдига идеалните топки, таман за клавиатурата ти. И вкарваш гол след гол на царя ни гол. Как пък не можа един сайт от кумова срама да се опита поне да “поправи” малограмотното МУ изполване на термини с понижена трудност.
  “Чудовищна некомпетентност”
  Иван Костов
  Има и други “скрити” реклами в които бб е главен герой. Примерно, онази с анцуга на “любимият” Челси (нарочно е в кавички защото баце обича истински само себе си), има си хас, борче си беше и борче остана, пред магнолиите.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/18/2515495_snimka_na_denia_boiko_borisov_s_cufnalite_magnolii/

 5. “вярват му на приказките само онези, които или са на неговото ниво ( като Божидар Димитров, упрекващ журналистите в „интелектуална недостатъчност”) или имат причина да не казват, че е гол като цар ( сред които са западните съюзници, принудени да работят с такъв мат’рял на местна почва), успял да измами достатъчно много поданици, готови да ръкопляскат на голотиите му.”

  Едвин Сугарев? Той от кои е г-н Инджев? Може би от “трети вид”, един вид “свързващото звено” от Homo sapiens? Той е абсолютна загатка за мен, а предполагам и не само за мен. Не би искал да го наричат “полезен идиот”, после се обижда… Не мога и да го попитам, в неговият блог не може да се коментира, вече.

 6. @ ИВ.ТЕРЗИЙСКИ
  Мисля, че Сугарев е от онези, които разглеждат комунизма преди всичко като идеология на БСП (БКП), а не като обществено явление, болест на обществото. Затова, те виждат в ББ, ЕДИНСТВЕНАТА сила, която може да победи БКП, т.е комунизма. Искрено и доброжелателно към всички, те са убедени в това! Те не могат да провидят, че Тиквоний ни отдалечава от шанса да скъсаме, да отхвърлим “комунистическото”, насила настанено или доброволно прието в съзнанието на мнозинството българи.

 7. Всяко изказване на Б.Борисов *буквално*бъка от недомислици,грешки да не кажа глупости.
  *В горивата има 40 % терпентин*- изцепи се хабилитираният специалист с най близък профил на хабилитацията му *химия на горивата*.Само дето не каза терпентина боров ли е и от къде идва.
  Преди няколко мсеца написах в този блог по повод на пускане на инсталация за дълбочинна преработка на нефт в Лукойл,че качествата на горивата ще бъдат проблем.
  Нефтът ,който изполува Лукойл е некачествен.Новата инсталация за крекинг *разцепване на молекули* на отпадъка гудрон/терпени,нафтени,парафини,сяра/ е руска и е много съмнителна какви продукти получава.Още повече ,че *крекингът* е един трудна управляем процес.Борисов явно е подочул,че отпадъка при нормалният процес е около 40%.Но колко е качествен продуктЪт от новата инсталация за *крекинг* мълчи.Да не разсъди Лукойл.С това нещата няма да се оправат.

 8. Мат’рялът пожарникарят-премиер си е еманация на българския “народ” – прост народ = слаба държава!
  Този глупав, прост, нагъл и неграмотен лакей, който превива гръб пред силния и мачка слабия, този несъстоял се милиционер си е квинтенсенцията на българската нация! Нация “ръководена” 35 години от подобно недоразумение – Тодорът Живков, по когото и днес “жалят” Борисов и подобните му от подопечния му български “народ”. Нация “избираща” си подобни жалки човечета да ръководят държавата България.

 9. Политическият департамент на СУ да въведе нова програма с код БЕ 001; с основен курс, задължителен и за останалите департаменти: ‘Въведение в банкянската екзегетика’.

 10. Поздравявам за статията.Нейна квинтесенция според мен е мнението на BORETO от днес.Поздравления и за него!

 11. И все пак има съществена разлика в свободното плещене пред медиите, а там ББ мълча няколко месеца, и говоренето в парламента. Не си спомням за никакви двусмислия и глупости в парламента. Това ме кара да си мисля, че при ББ изказа е в зависимост от матр’яла, за който е предназначен.

 12. бб отново е “блеснАл” с блеснотиите си! напълно оправдава поговорката – луд умора нема, само се поти.
  Пръво се разбра , че бб имАл начальници?!??!?!? Нима?!!?
  Още повече имАл “големи начальници”?!?!
  От това се предполага , че има и “маленкие началници”??!? КОИ ли са?!?
  А също е релевантно предположението , че има и ПО-ПО-НАЙ-“големи начальници”, НАЙ-“големи начальници”, ПО-“големи начальници”, освен т.нар. “големи начальници”.
  А “маленкие началници” на бб, могат да бъдат ПО-“маленкие началници”,НАЙ-“маленкие началници”, ПО-ПО-НАЙ-“маленкие началници” на бб.
  И куда в тая “начальничаская йерархия” се намира т.нар. “ГОЛЕМ начальник” на бб?!?!
  А, НАЙ-важният “начальнически” въпрос при толкова много начальници на бб, е – какви се явяват на бб гражданите на НРБ, чиито данъци бб прахос…., пардон “ПРЕразпределя” бб?!?!? ТЕ какви СА?????
  И попитал ли е коалиционните си “ПАРТНьОРИ” от д(п)с, ТЕ какво мислят за миграциите към Бесарабия по време на “османското присъствие” в НРБ?!?!? Осъществени с “милостивата” им имперска воля царете на Русия, т.е “предишните големи начальници” на НРБ!

 13. П.П. И след като бб “спазва” отвесната “начальническа” йерархия, чудно КОЙ от всичките си “начальници” слушка за южен пАток, за шАнген, за кривосъдието…?!?!?….
  Защото не мож’ угоди на всички СИ “начальници”, особено ако те искат коренно противоречащи си неща!
  Дори и да е един цял бб!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.