Жълтата река на “журналистиката” ни влачи трупа на свободното слово

Сдържам се. Господ, т.е. началникът  на Бойко Борисов ( пак се е обаждал в БТВ да се кара, че ме канят там след две мои участия тази година , а същевременно лъже публично, че не се меси в медиите) ми е свидетел.

 

Наистина се сдържам. Не искам да цитирам една „електронна агенция”, от която тече невиждана дори и по местните стандарти „журналистика”, за каквато дори и на газещите от години тинята на Жълтата река им е бедна жълтата фантазия.

 

Обаче не клеченето край брега на Жълтата „журналистическа” река, а дори случайното преминаване покрай нейния бряг непременно докарва трупа на „врага” ( „език мой враг мой”) пред смаяните ми очи. Това е лай по нотите на Лао Дзъ и неговата сентенция за реката, труповете и търпението да ги дочакаш.

 

Е, днес моето търпение не издържа. Ето какво изплува от Жълтата река и съм решил да го споделя с вас ( за което се извинявам, но все пак май трябва да се знае какъв връх на падението е достигнала защитата на вожда на червенокафявите Големия Бойко).

 

Обърнете внимание на изискания език, на желязната логика да се „смята” нещо и да се напише задъхано явно минути след края на събитието- от сърце ( макар да намирисва като да е извержение от друг орган ) . Но най-вече забележете безграничната всеотдайност при защитата на бедния ни, слабоват, хрисим, толерантен и също така изискан финяга, какъвто несъмнено е обожествяваният от тази „агенция” премиер Борисов, подложен на най-страшното мъчение за него- на едноминутно мълчание в националния ефир от един всемогъщ телевизионен злодей и инквизитор !

 

И после не се чудете ( като въпросната агенция, която се тюхкаше самодоволно тези дни от получения резултат), че аудиторията им гласува за Тодор Живков в анкета, която пита кой е най-подходящ за президент на България. С такава дресировка и нагласа, читателите, готови да участват в подобно некрофилско допитване, биха могли да се колебаят само между мъртвия класик на популизма Живков и неговия най-добър ученик Борисов. Последният обаче вече категорично е надминал учителя си по отглеждане на блюдолизци.

 

Ако не вярвате, четете!

 

ПЪРВО в ПИК! Нова с жесток гаф! Клоунът Виктор Николаев с грандиозна издънка с репортаж за премиера! Смешникът превърна ефира в трибуна на Прокопиев!

Автор: ПИК

09:43 | 23.09.2015

 

Най-провалената двойка в сутрешните блокове – Ани Цолова и Виктор Николаев отново станаха за резил.

Двамата анонсираха, че ще включат на живо репортер от парламента, за да излъчат изказването на премиера Бойко Борисов и съдебния министър Христо Иванов.

Картина се появи, но звук липсваше. Зрителите станаха свидетелите на позабравеното нямо кино. Това им предложи клоунът Виктор Николаев и бездарната му екранна половинка Ани Цолова.

Смешникът Николаев все пак стисна пожълтелите си зъби и процеди през тях нещо като извинение.

Предполага се, че издънката всъщност е провокация към изказването на премиера. Клоунът Николаев отдавна е подозиран, че взима няколко заплати.

Негов ментор е издателят с розови бузки Иво Прокопиев. Вероятно на това се дължи горещата връзка между Николаев и машите от медиите на скандалния бос.

Николаев, който щедро дарява ефира на Нова за гостуване на грантовите журналисти и се смята, че това съвсем не е безплатно.

Покрай много по-възрастната си съпруга, Николаев явно трябва да посреща множество разходи.

Явно съжителството му с жена в напреднала възраст го е комплексирало до такава степен, че той използва всяка ефирна минута, за да сипе гнусни интриги срещу враговете на господарите му.

Това обаче не може да компенсира изоставането му по рейтинг от бившите му работодатели от Би Ти Ви.
 
Забележка ivo.bg: Всеки може да се поучи и на стил от тази кратка, но съдържателна агенционна информация.

Ако са зъби, то трябва да се добави, че са “жълти”.

Ако са интриги,  трябва да са “гнусни”.

Ако е екипна двойка, то задължително тя е “провалена”.

Ако пък е само половинката от екипа- да не се пропуска “бездарна”.

Ако съпругата на обекта на охулването е стара, то да се акцентира на “много-по” , за да звучи още по “джентълменско”.

Самият главен злодей не може да е просто клоун, той е и “смешник”, който не просто е подозиран, че взима няколко заплати, но е подозиран “отдавна”.

28 мнения за “Жълтата река на “журналистиката” ни влачи трупа на свободното слово”

 1. Каква гнус е ПИК! Затова и не я чета.

  Това е точно стилът на “Работническо дело” с Гл. редактор Георги Боков, бащата на Ирина Бокова.

 2. Г-н Инджев,разбирам желанието ви да споделите това писание,което не е жълто а кафяво и заслужава само пускане на водата.Бъдете здрав

 3. Не е много по темата, но понеже е свързана с телевизията ще споделя една моя идея. А тя е инспирирана от течащата по ТВ реклама за “не на контрабандата”. Може само да се заменят думите контрабанда и спъващи развитието и живота в България руски агенти внедрени във всички партии. Така си я представям: Кадри с хубави гледки от България(както и в оригиналната реклама) и се казва не гласувайте(не купувайте контрабанда!) за русофилите и българомразци!

 4. И накрая:
  ВРЕДНО Е ЗА ВСИЧКИ!
  (както в оригинала….).

 5. ЛЪЖА СЛЕД ЛЪЖА В ПИК. ГНУС!

  Първо – Не вярвам, че Нова телевизия отстъпва по рейтинг на БТВ. Лично аз я предпочитам пред всички други канали, защото имам впечатлението, че е най-обективната измежду останалите. Които между другото отдавна съм престанала да гледам, освен когато съм научила, че в тях е поканен г-н Инджев.

  Второ – Не вярвам, че слабият звук по време на излъчването на казаното от премиера е умишлено. Още повече – с поставена цел за злепоставяне.

  И трето – В никакъв случай не мога да приема хулителските прилагателни и гнусните намеци, употребени за Виктор Николаев. Напротив, мисля, че този журналист си върши честно, почтенно и неподкупно работата.

  С една дума – тази статия е ярък пример именно за „греховете”, вменени на журналистите Николаев – Цолова, и ПРЕДИЗВИКВА САМО ОТВРАТ!

 6. Винаги съм се чудел, как ли спят такива “журналисти”, как ли говорят мили и нежни думи на децата си…. Ама то там, на “онзи свят” всичко се пише, всичко се връща….

 7. Стилът на ПИК е ясен.
  Но не стилът е проблема.
  Фактите са така подбрани, така преекспонирани, има толкова неточности (направо лъжи) в статиите, че сайта не става за нищо ако човек иска да се информира за политиката.
  От време на време го чета, за да знам каква гнусна манипулация са подготвили червените.
  Иво, според мен не трябваше да обръщаш внимание за ПИК. Всеки знае и чете сайта ivo.bg, сега вече всеки ще знае за и сайтчето ПИК. Нека не рекламираме подобни червени, комунистически, русофилски сайтове.

 8. Ако това е журналистика,това е позор. Предлагам всички журналисти които си гледат свестно работата да протестират срещу тази медия,а и не само срещу нея, която е на нивото на махленските приказки пред блока от акцелерирали тинейджъри.Как не ги е срам да използват такъв език без значение какво и кого коментират.

 9. Верно е гнусно! Дори и да не харесвам Николаев, ПИК показва грозно невъзпитание. Но пък си имаме премиер, който търси сметка на медия, че е поканила неудобен журналист. Неудобен, защото казва собственото си мнение, както вижда и чувства живота. Дори и да не споделям всичко от Иво Инджев, определено вярвам, че трябва да има право да го каже, щом вярва че е прав. Да се прогонват журналисти е характерна черта на тоталитарната държава, а Иво Инджев заедно с много хора ОТДАВНА е прогледнал за тоталитарния нрав на Светиня МУ. Ех, да му паднехме и Меркел да не гледа и да имаше как да си замълчи.
  Преди време написах нещо за нееднородните. Няма как Иво Инджев да е еднороден със свещената простота на премиерската свита и затова не е желан. Виж, ако беше простоват , това е друго! Набиват го и после на всички им минава, но Иво е човек на духа и – греда! Не го щат по телевизията, където му е мястото всъщност. Това са ТЕ! Онези, които ни скапват живота и това се доказва веднага щом стъпиш на немска или френска земя. Боже как ни лъжат и как си вярват, само! Но има Господ и Той гледа!

 10. Гадост. Не може да се чете изобщо. Едва ли нормален човек би могъл да се изрази по този начин – само и единствено много гаден човек, за съжаление.

 11. Господин Инждев, да не забравяме, че и Вие сте един от низвергнатите, които бяха осенявани с ефирно време точно от бездарната двойка. ,,Бездарна” не е обида, когато става въпрос за госпожа Цолова, а деликатна констататция и напомняне къде и е мястото.
  Вие решихте да защитавате от жълтата журналистика представителите на НАЙ-жълтата журналистика.
  Между другото, госпожа Цолова журналистка ли е?

 12. Да е имало статистика коя двойка е най-провалена в ефир и коя не? А и като си журналист, не ти отговаряш за това колко добър ще е звукът и дали ще го има. Като искаш да критикуваш някого го прави без недоказани твърдения(в случая чисти клевети). Г-н Инджев няма за какво да се извинявате и добре, че има кой да говори открито.

 13. Тодор Живков е баща и учител на Бойко Борисов. Ябълката не пада по-далеч от дървото. Истината е, обаче, че българчетата обичаме все същите гнили ябълки година след година да ручаме (ако са с жабета още по-добре). Умираме си да ни е гадно. Или греша?

 14. Писанията в ПИК стават все по-гнусни. Дали защото наближават избори?
  Чудя се как едно нормално общество може да се защити от такива “информационни агенции”. Нямам отговор.
  Не е достатъчно ние да не ги четем. Винаги ще има хора, който ще ги четат. Те пускат “новини” от “Биг Брадър”.

 15. Моят проблем не е ‘двойката’, нито пък злостта на пикливите (жълти реки бол, с различна степен на преплуваемост). Проблемът е, че у нас съществува огромна по размер журналистическа денивелация.
  Веднъж коментирах, че двойката журналисти са симпатични, но когато са ‘програмирани’ да говорят за политика ми стават несимпатични, защото нямат необходия стомах/ кураж и адекватния за това акъл. Което не означава, че са глупави или пък, че нямат стомах.

 16. Към Цвета Григорова:
  Бихте ли коментирали текста на ПИК, моля.
  Лично нямам мнение за въпросните водещи, също и за водещите на другите сутрешни блокове.

 17. Възхищавам се на всички,които се борят за гражданско общество и нрави,аз вече се уморих.Вече съм на 60 и много простотия видях и лошото е,че се ражда нова,жилава и унищожаваща всичко по образовано и знаещо.Намирам,че Ани и Виктор са две полуграмотни,полуобразовани,полувъзпитани селянчета стъпили на жълтите павета и се побъркали!А като чуя селянчето Ани да говори на ТИ и да вика БАБО и ДЯДО или БАЙ ми призлява.Как допуснахме градската култура да изчезне?Защо селяните придошли в градовете ги заляха със селска култура и навици?Аз разбирам,че на село си говорят само на ТИ,учтива форма или обръщение като госпожо и господине не съществува,но защо наложиха този маниер и в града?Вбесяваме това фамилиарничене от телевизионния екран,това надприказване и крещене,тия хора сякаш са хванати от гората.Имам чувството,че народ няма,а само племе.Тези дни чух една кандидатка за кмет на Перник от партията на някакъв Светльо Витков компетентно да казва,че училище за политици няма и всички се учат в крачка на политика у нас.Да ама се учат на нашия гръб.Как да обясниш на тези хора,че има специалност политология,че могат да прочетат биографиите на европейски политици,журналисти,дипломати и да видят кариерното им развитие години наред.Българите смтат,че лягаш цървул и сутринта се събуждаш журналист,кмет,министър….и то май така става у нас!Учете чужди езици господа и госпожи и като чух как Бареков говори английски,разбрах,че в България всичко е възможно,а като чух интервюто с жена му Календерова помислих,че се намирам в лудница!Г-н Инджев продължава да ми доставя удоволствие когато сте на екран-съдържанието на коментариите,тона ви,дори стойката ,виждам във ваше лице една изчезваща група градски момчета,които все по рядко виждаме.Забелязвам,че и Христо Христов не е канен и някои други ,май нивото на Нова гони селските радиоточки.

 18. Един баща, две майки, двама сина, а разликата от небето до земята. Говоря за полубратята (еднокръвни) Асен Йорданов и Недялко Недялков. Наскоро, по някоя от теле-тата са минали кадри от “мероприятие” (безценна чуждица) на журналисти. Всеки е бягал като от прокажен да не е до главният редактор на ПИК (Пеевски Има (да) Каже).
  Колкото до горните водещи, телевизия гледам много рядко, българската практически не, но съм чул, че банкянскто слънце се вбесявал от показването на карикатури (специалитет на ВН) в които бб е главен герой.
  А това,че вдига скандали за “допускането” на екран на Големият и Неподкупен Иво Инджев едва ли изненадва поне коментаторите тук. Би били абсолютна изненада ако злобният карезлия баце не го прави. Успя да запуши устата на толкова много критици, ще им спестя този път имената по един или друг начин и най-вече по вечно изпитаното и проверено парите не миришат, но Иво и още неколцина мохикани на свободното и правдиво слово не се дават и няма да се дадат. Защото не за за всеки е валидна поговорката “Интересът клати феса”.

 19. В Пик е от ясно, по-ясно. Но УС на СБЖ и с подкрепата на КЗЖ протестира срещу Черния списък на Порошенко,а Симов настоява за правителствена намеса в защита на Йончева и дамата от Атака, чието име се страхувам да напиша.
  Да сте чули тези органи да са защитавали Илиан Василев, който е в списъка на Москва? Нали и той там нещичко понаписва, или е много трудно да го четат?

 20. Мислех си, че нищо не може да надмине шедьоврите от златното мутренско време на мутренските парцали 24 часа, ТРУП и Монитор. “Цигани се тъпчат в асансьор, падат отвисоко”, “Огромна курешка за малко не уби тасиметров шофьор, вкарва го в болница, май”….Цялата тематика на въпросните парцали в тяхната стилистика може да се обобщи така “Мазното скача, топлото пада, циганин коли, искаме Тато!, Първанов-гений!, Костов е изверг! Не щем Европа!, Янките-вънка! Кабзон да пее! Путин да идва!” Лъгал съм се в прогнозата си обаче- може къде, къде по-надолу. Пред пикливия сайт бледнеят дори горните заглавия, а ТРУП на Агент Пор, или 24 часа от 1994 г. са си направо по половин FT и WSJ!

 21. Не чета ПИK и като гледам, има защо. Колкото до Ани и Виктор, смятам ги за отлични професионалисти, които водят най-добрия сутрешен блок, включително в дните, когато екранната половинка липсва. И аз не вярвам, че сутрешният блок на ъТВ има по-висок рейтинг от техния.

 22. Уважаема Ана Мария,

  От сърце Ви поздравявам за написаното!

  И бих добавил още. Дядо ми казваше “Селянинът е хитър само между овцете, като дойде в града веднага става за смях”. Цялата тази /овластена/ селяния, която през последните 70 години превзе градовете, донесе със себе си и цялата си простотия. От неграмотността и събуването на стълбището, през просташките си маниери, речник и начин на говорене, андрешковщина и ненаситната си алчност до презрението си към учтивост, толерантност, коректност, такт, търпимост, състрадание и цивилизованост.
  И любовта си към комунизма и Русия, защото знае, че без тях още щеше да пасе патките по родните си села.
  Овластената селяния превърна лъжата, кражбата и арогантността в modus vivendi и пример за подражание. От гоцэ, доган и бб до циганските селски банди.

  Затова все по-намаляващата група “градски момчета /и момичета/”, за която пишете, се събира в този блог. Като един от последните останали градски форуми за разговори на нормални хора.

 23. Не съм чел ПИК и от цитиранато по-горе едва ли ще го направя някога в бъдеще. Никога не съм предполагал че ‘медиа’ може да си позволи такъв стил и съдържание пък било то и в България. То бива кич, кал и простотия ама това надминава многократно Big Бrother и азис взети заедно. Боже, прости на тези дето четат тази помия а за тези дето я пишат надежда всяка оставете…

 24. Прекаляването със солта винаги води до жълта ПИКня!

 25. Много точна статия. Днес има нова публикация в ПИК за Цолова и Николаев. И така:
  – ако са водещи –> то те са провалени;
  – апартамент –> то той е огромен и в центъра;
  – ако е мъж –> задължително под чехъл;
  – медийна групировка –> задължително е мастита;
  – Цолова –> естествено е бездарна;
  – Прокопиев –> червенобузест (сигурно се е оял) и грантаджия (с пари от САЩ) ?
  – бизнесмен (Сашо Дончев) –> разбира се е скандален;
  – и естествено охолен живот.
  Хубавото да четеш ПИК е че се ориентираш много точно срещу или за кого работи статуквото. Така че четете…

 26. Разликата между ivo.bg и ПИК е като между ерудит и троглодит.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.