В покор(е)на България десъветизацията е замразена не от смехотворните русофили, а от власта на техните “десни” помощници

В интервю за Дойче веле руският политолог професор Андрей Зубов казва нещо, което трябва да чуят и прочетат всички онези в България, които се опитват да представят темата със съветските паметници като маловажна и второстепенна. Това се отнася преди всичко за десните политици и за онези, които се правят на такива ( иначео от русофилстващите откровени левичари разговор по темата не можем да очакваме).

 

На първо място говорим за гербаджиите, които имитират дясна и прозападна позиция. Същевременно същите замитат в София и навсякъде другаде проблема с огромните монументи под червения килим на забравата и пренебрежението, правейки се на слепи за демонстративната им нагла доминация над българската нация.

 

Като изважда пред скоби най-очевидния белег на несъстоялата се декомунизация на Русия, професорът казва:

 

„ Стига само това, че на всеки ъгъл в Русия има паметници на Ленин. А Ленин не е по-малко ужасен тиранин от Сталин.”

 

Тази реплика е напълно приложима по аналогия за България по отношение на съветското монументално наследство, което стърчи като надзирател с оръжие над поверените му за задържане и морален отстрел покор(е)ни българи.

 

Подчертавам отново: обръщам внимание точно на тази част от интервюто заради най-безнадеждната част от яловата ни битка със съветската символика. Тя не се води толкова с публичното заявените русофили и съветофили, както понякога си мислим.

 

Основната пречка към освобождението ни от съветската верига от паметници е изтъкана от мълчанието и пасивната съпротива на съветофилските съюзници от властта, без които никаква Пета колона не би могла да замрази процеса на десъветизация на България на етапа, на който той е застинал монументално в лицето на недосегаемите ( включително поради балалайката на руското посолство, по която властта играе казачок). Основното оръжие на тази власт срещу десъветизацията на България е мълчаливият й колаборационизъм с постколониалното статукво.

 

Бутафорията на „мероприятията” на откровените путинофили пред МОЧА в София по-скоро предизвиква присмех към (без)полезните изкопаеми, участващи в тях. Но мълчанието на Борисов е скалата, в която се разбива ( като го попива) ехото от вика за освобождение от „освободителите” в България.

 

Цялото интервю с руския политолог можете да прочетете тук: http://kafene.net/news_and_analysis.html?fb_33654253_anch=35842313

26 мнения за “В покор(е)на България десъветизацията е замразена не от смехотворните русофили, а от власта на техните “десни” помощници”

 1. Разследващият журналист Христо Христов,с явно разочарование,публикува колко парцала от ‘бивши’ кадри на ДС има в листите на “Реформаторския” Блок за местните избори.
  За ГЕРБ изобщо не коментираме,защото там се наблюдава масов прилив на кадри на биологически загиващата БСП.
  Е,пита се в задачката,как да стане тая десъветизация поне по линия на комунистическите паметници на бившия СССР?!

 2. Съветската комунистическа символика съществува поради простата причина, че съществува бхлгарска комунистическа символика. Двете не бива да се разглеждат независимо

 3. Няма да дочакаме от “евро(Азийските) граждани” и дума по тази тема. Най-проспериращите източноевропейски страни ПЪРВО спечелиха символичните войни, войните на паметта и паметниците, на историята, на знаците и символите на националното достойнство-такова прояви дори бедната Буркина Фасу, променяйки колониалното La Haute-Volta със звучно-националното…А “Ленин не само не е по-малко ужасен тиранин от Сталин”, а само скромен негов ученик и коректор в по-рационални моменти. Вече е ясно, че лениново-троцкисткия соц би бил много по-ужасяваща версия от сталинстката, не си струва да привеждаме известните аргументни. Сталин има тази заслуга, че изтребва именно лениновите изверги, защото няма садизъм, равен на техния. Сталиновите палачи поне не са горили живи хора, не са ги пъхали в бъчви с набити пирони, не са ги разкъсвали под шейни с железни шипове-правили са го “горките жертви на сталиновия терор” Дибенко, Расколников и др. А перестроечните лигльовци мемориалци, роймедведевци, рибаковци и пр. ги оплакаха.
  Не съм голословен. Ето например една невинна жертва, подсказа ми я ВИКТОР СУВОРОВ, първо вижте длъжността на невинната жертва… Не, не мога…, ридая безутешно, сълзите ме давят, дайте ми валериана и кърпичките!
  Ах, какъв прекрасен ленинец са затрили тези зловещи сталинци!

  http://www.sakharov-center.ru/asfcd/martirolog/?t=page&id=12650

  Ето го и тук сред другите жертви, пускал съм този клип…

 4. пропуск на текст “… а Сталин е само негов скромен ученик”

 5. Паметниците на съветската армия в България са символ на власта на СССР- Русия над България. Ето защо нашите рубладжии ги пазят! Тези сталински идоли в нашите градове пазят нищо да не се промени тук, и нищо няма да се промени докато ги има.

 6. Ма тоя профер е соросоид, грантаджия, антисъветчик и въобще национален предател, я бързо в Сибир на превъзпитание((:

  Иначе, сериозно – от вчера едно дяволче не спира да ми шушне, какво ли ще стане, ако посетим МОЧА с джипове, лебедки и въжета, докато народната работническо-селска милиция си иска 20-те заплати…

  И едновременно осигурим масирано присъствие на синекожите сънародници с каруци, които “шъ зимъш сичкоту бронза за стару джилязу”…

  Ех, мечти…

 7. Децата на номенклатурата никога няма да са против руските идоли!

 8. Поздравления за Стамбо!!! Точно така е! Право в 10-ката. На същото мнение съм!

 9. Бай Бальо,или за пръв път те забелязвам, или за пръв път постваш, но ще направя една малка корекция на втората част от текста ти.
  Не съществуват т.нар. “Сталински символи”, както не съществуват и “ленински”, нито пък “Хрушчовски” и “Брежневски”. Съществуват само комунистически символи. Съветските комунистически лидери не са били художници или портретисти и не са създавали своя персонална символика.
  Не съществуват в историята и т.нар.
  “рубладжии”. Най-вероятно имаш предвид комунистите, но защо е нужно да им се измислят други имена и псевдоними.
  Паметниците за които говорим не са построени от рубладжии, нито от русофили, нито от левичари а от комунистическите еничари.

 10. Докога ще продължаваме да си затваряме очите пред очевидното?
  Без овладяване на всички силови структури в държавното управление /разбирай – тотална персонална смяна на апарата, от чистачката до генерала/ декомунизацията и десъветизацията са невъзможни!Процесът трябва да продължи в дълбочина, обхващайки прокуратура и съд, дипломатически корпус и образователна система.
  Това не извършиха правителството на ОДС /при комфортна структура на Парламента/ и синият /?/ Президент и ползвайки мюрето Симеон Борисович комунягите ни яхнаха отново!
  А МОЧА продължава да стърчи заплашително над главите ни!

 11. Имах възможността и шанса да чуя обширно интервю с професора в началото на миналата година в момента когато се абонирах онлайн за руската медия До///дь и много ми харесаха думите и коментарите му за Майдана и положението в Украйна. След това за съжаление работата така яко ме награби че не можах никога повече да го чуя или прочета. Само си спомням как го уволниха и после как го поканиха да преподава в някакъв университет в Киев. Сега прочетох интервюто му в DW и ми направи впечатление че прави аналогия на режима в русия с режима на Мусолини.
  Аз пък бих направил аналогия на режима в БГ с този на Мусолини. Значи Дучето гордо се изцепил пред италианците «Когато напредвам – следвайте ме, ако отстъпя – застреляйте ме». После се случило така че когато станало напечено и се опитал да възира маскиран от Италия го гепили точно комунягите ( а не демократите, щото там е имало и такива партизани). А те, понеже ние знаем колко директни и праволинейни са, особено с оръжие в ръце и обзети от революционен плам , изпълнили заръката му буквално и взели че го гръмнали веднага на място, без да разсъждават много много.
  Оставям настрана изцепките на североизточното микродиктаторче но в БГ, нашето Дуче нали и то се изцепи пред българите «Вие сте прости и Аз съм прост, значи ще се разбереме». За съжаление от царящото всеобщо разбирателство в БГ излиза че сме много прости и ние, щото за него е ясно, той сам си го призна.

 12. А в Русе в 2015г.,две седмици преди и седмица след изборите и спечелването им отново от кмета на Герб,се случи нещо,което ме остави втрещена.Работници оправяха плочите на тукашния Альоша,а вчера дори слагаха изпопадалите букви от надписа на „паметника„ за „слънцето и въздуха…„ако се сещате.И не просто ги лепиха ,а пробиваха,да издържат вечно!А през една река разстояние румънците какво правят! Обикновено съм от четящите,а не от пишещите в този блок,но случващото се просто вече не се търпи!

 13. И смешно и тъжно ми е, наблюдавайки как споровете анти/про Русия се постваят постоянно на императивно-морална плоскост. Защото моралът се основава на интереси. Защо постоянно това трябва да се завоалира в патетични високопарни думи за Доброто и Злото? Всеки преследва собствения си интерес и нарича това морално. За Путин е морално да анексира Крим. За САЩ е морално Севастопол да стане база на НАТО. Моралните оценки са противоположни, защото интересите са противоположни.
  Ще напомня прословутите думи, които отразяват нещата такива, каквито са: “Следователно, казвам аз, това е доста ограничена политика, да се представя тази страна или това, което означава, като вечни съюзници или постоянни врагове на Англия. Ние нямаме вечни съюзници и нямаме постоянни врагове. Нашите интереси са вечни и постоянни, и тези интереси са наши задължения, които трябва да следваме.”
  Имаме ли интерес ние от това да се изчистят ДС и руските агенти от всички етажи на властта? Имаме! Справка – цената на газа. Имаме ли нужда да се изчистим от всички американски подлоги? Имаме! Справка – американските централи.
  Да се изчистят първо тия дето работят срещу България. Тогава не биха ни пречеи толкова паметниците. Трябва да си следваме интереса, защото никой друг няма да го направи вместо нас.

 14. Истинското дясно в БГ ще се познае по отношението му към паметниците на националния позор. Когато тези неми представители на извратена съветско-руска идеология бъдат припознати като трън в очите на съответната партия или политически блок, ей тогава можем да кажем че в БГ се е пръкнало нещо дясно. До тогава всичко що се пише за дясно представителство е ЧИСТО МЕНТЕ!

 15. Проблем са ти американските централи сигурно защото нямат никакви вредни емисии?
  Ноооо не виждаш ТЕЦ-а на Ковачки, който трови хората и им докарва рак!
  Също така не ти е интересни че Ковачки открадна от всички нас 14 000 000 лева ДДС и съдът го оправда!!!
  Еееех другарю, на вас все американците ви бъркат тотото!!
  Защо тогава децата ви все там отиват бре, а не стават работници в ТЕЦ-а на Ковачки!!!

 16. до its:

  Несъстоятелно е да сравнявате несравними величини. Американските централи съставляват 1.85% от енертетиката, докато руснаците имат монопол върху 95% от енергетиката ни, а върху течните горива руския монопол е 100%. Мисля че този сайт не е за вас.

 17. До Тодор Тодоров
  Аз не ги сравнявам като величини, а като практика, която ощетява държавата, т.е. мен. Несъстоятелно е да се сравняват “несравними величини” като домати и метри. Състоятелно е да се срвшнява 1 лев с 1млрд. лв. Този сайт може да не е за мен, но не защото не знам %-ния дял на ам. централи като част от енегетиката (едва ли всеки тук го знае), а защото част от неговите ползватели виждат вечен враг или вечен приятел в лицето на държави или народи, на които хич не им дреме, нито пък някога им е дремело за нас.
  Аз съм в разни степени и русофил, и германофил, и англофил. От всички тия народи, а и държави има какво да се поучим. Колкото и да имам симпатии към преставителите на руската култура, много добре виждам, че Русия се отнася с нас точно като империя. Смуче колкото може и корумпира най-високите нива на политиката. И поради тази причина, макар да е неясно печалба би имало от долните проекти, съм доволен, че дойде Маккейн и каза: “Няма южен поток, няма Белене.”. Защото това си бяха едни огромни, страшни канали за корумпиране. Обаче не съм доволен, че като каза: “Затваряйте банката.”, не извади той едни 4 млрд.
  Та да се върна на темата за сравнимите величини. Това, че ам. централи ми нанасят много по-малко финансови вреди (щом го казвате) от примерно Р.Овч. и депутатските централки, не означава, че не точат пари от мен.

 18. До г-н Тодоров и с извинение за спама.
  Вие, като артист, виждаде ли някаква художествена стойност в този паметник?
  Моето скромно мнение е, че няма особени достойнства. Но аз не съм специалист. Не харесвам и паметника на Буров, например, а той е правен от някой, който разбира от изкуство повече от мен.

 19. до its:

  За да мога да Ви отговоря, бихте ли пояснили кои “преставителите на руската култура”, и кой паметник визирате?

 20. Не визирам паметник. Визирам Никита Михалков, Владимир Висоцки – популярни имена, които аз приемам като представители на руската култура.

 21. Опа! Който не чете, пише по дваа пъти – като мен. Имам предвид паметнка на Съветската Армия.

 22. Към its:
  В интерес на БЪЛГАРИЯ е да не съхранява паметници на позора. В интерес на БЪЛГАРИЯ е никога да не забравя страната, причинила и най-много жестокости и злини. В итерес на БЪЛГАРИЯ е да укрепва и утвърждава членството си в НАТО и ЕС.
  Вечният интерес на русия е всичко, което не е в интерес на БЪЛГАРИЯ. Руснакът аксаков го формулира с едно изречение: “Всеки празник на България е смърт за русия”.
  А по отношение на постоянните Ви разходи би трябвало поне това да знаете. Няма безплатен обяд!

 23. до its:

  1. В паметнка на Съветската Армия не намирам никаква художествена стойност, говорейки от чисто професионална позиция /символиката ме отвращава допълнително/, както съм писал в този блог, обяснявайки защо.

  2. Не случайно попитах кого визирате, за да знам на каква база да отговоря. От тези двамата единия харесвам /Висоцки/, другия не харесвам, но това е лично предпочитание, и няма общо с основата на въпроса. Една националност, която няма свой собствен език /материала ще Ви постна отделно, защото страницата вече не се отваря – взети са мерки явно/ не може да изгради своя самобитна култура. Такива култури културолозите поставят в графа “паразитна култура”, или “култура на подражанието” – „Калинка-малинка и културата на подражанието“ – http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4868519,00.html

  —————-

  http://reconkista.ru/russkiy-yazyik-dialekt-bolgarskogo/
  ,,Всем известен избитый постулат московской имперско-исторической «науки», что русский язык является наследником, так называемого, древнерусского языка, а украинский и белорусский языки являются его же побочными продуктами, которые возникли из-за существенных иностранных, в первую очередь, польских влияний.
  На самом же деле, эту сентенцию целиком отрицают научные факты, которые, к сожалению, известны лишь узкому кругу специалистов-лингвистов.
  Вот, к примеру, что говорит доктор филологических наук, ведущий научный сотрудник Российской Государственной библиотеки, профессор Татьяна Миронова: в современном русском языке более 55 процентов слов – церковнославянские. И грамматика у нас общая, процентов на 70. Большинство из нас даже не догадывается, что говорит на чистом церковнославянском, используя привычные слова и обороты.
  Ей вторит профессор В. Троицкий: по исследованию лингвистов, 55 процентов русского языка восходит к церковнославянскому.
  А вот, что по этому поводу говорит Церковь. Епископ Иларион (Алфеев): Церковнославянский язык отличается от русского только некоторыми грамматическими формами, семантикой отдельных слов и словосочетаний, особенностями синтаксиса, который в славянском языке чаще всего копирует греческий синтаксис, и небольшим количеством слов (несколько десятков), отсутствующих в современном русском языке. На освоение этого материала требуется не так уж много времени и сил.
  Для тех, кто не знает, следует объяснить, что церковнославянский язык возник на основе древнеболгарского путем переводов на него с греческого Библии и других религиозных книг, осуществимых славянскими просветителями Кириллом и Мефодием в IX веке, но, в целом, это фактически — древнеболгарский язык.
  Вот, к сравнению, примеры из живого болгарского языка:
  наблюдавам, старая се, уважавам, заявявам, обявявам, трогвам, преодолявам, преподавам, принадлежа, отчуждавам, ругая; разписка, дописка, преработка, сказка, доклад, ужас, данни, задача, покупка, обстановка, постановка, обстоятелство, склад, випуск, недостатък; усърден, сложен, способен, опасен, нахален, бивш, необходим, необуздан, необятен, небрежен, незаменим, непоколебим, оправдателен, постоянен, преждевременен, произволен, недосегаем, умел; непременно, даже, вероятно, съблюдавам, занят,обязателен, удовлетворявам, сторонник, давление, съставление, ослабление, укрощение, основаване, съставяне, изследване, затъмнение, заседание, събрание, известие, отличие, условие, участие, събитие, съчувствие, качествен, свойствен, естествен, веществен; учителствувам, засвидетелствувам, странствувам, приветствувам, отсъствувам, учител, спасител, създател, читател, възпитател, просветител, доброжелател.
  Эта лишь маленькая часть, тех слов, которые являются общими, как в русском, так и в болгарском языках. При этом, нужно отметить, что современный болгарский весьма отличается от староболгарского. А вот современный русский и староболгарский имеют большое сходство!
  И так, основываясь на заключениях учёных можно смело констатировать тот факт, что русский язык, по меньшей мере, процентов на 55 — это СТАРОБОЛГАРСКИЙ!
  Касательно остальной части слов в русском языке. Вот, к примеру, мнение представителя Совета Федерации РФ от правительства Калужской области Валерия Сударенкова:
  — Достаточно взять словарь Ожегова, — сказал В. Сударенков, — и посмотреть на букву “а”. Там 900 иностранных слов, теперь уже ставших русскими, ибо как мы сегодня обойдемся без слов: “абажур”, “авиация”, “автобиография”, “автомат”, “агония” и так далее. Это только на одну букву. А если взять весь словарь, то найдем десятки тысяч слов, которые стали русскими.
  Возникает, вполне логичный вопрос: Может ли язык, имеющий в своём составе более 55 процентов слов из ДРУГОГО языка, а также десятки тысяч слов тоже иностранного происхождения, называться САМОСТОЯТЕЛЬНЫМ ЯЗЫКОМ?

 24. До: г-н Тодоров.
  Благодаря за отговора. По първа точка явно сме на едно мнение.
  По втора – ще се въздържа от обширен коментар. Само бих казал, че наричайки руската култура “паразитна”, няма да попречим нито на нерукотрорния паметник, нито на чудното мгновение.
  Благодаря и приятен ден.

 25. П.П.
  Както често казва Божидар Димитров “черковнослаявянският” е една руска измисица (или май съветска), за не се използва правилната дума – старобългарски. Съгласен съм с материала. Само не съм съгласен, с това че украинският и белоруския са отделени от бащиния корен. Явно пак по “некои съображения”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.