Президентът Плевнелиев на(д)гради вселенския ни “началник”- гаф или рецидив

Карамбол от противоречия се завихри около посещението в България на гръцкия Вартоломей, живущ в Цариград, претендиращ да ни е църковен началник по православна линия. Неговият началник е руският Кирил, чиито водещ офицер по линия на КГБ е Путин.

Вартоломей се държа нахално, както приляга на всеки пратеник на Путин. Това, което озадачава, е, че го прегърна президентът Плевнелиев, а онзи, който се усети, че не бива да му целува ръка (както направи с руския Кирил преди две години в София), е премиерът Борисов.

Плевнелиев на(д)гради вероломния Вартоломей с най-високо българско отличие, а Борисов му отказа след това предварително обявена среща- вярно, след речта на Вартоломей по повод награждаването му.

 

Вартоломей се прояви като реваншист, комуто е паднало да си върне на българите на местна почва за първи път от победата на българския национален дух в схватката с руско-гръцката завера срещу българската църковна независимост през втората половина на 19 век.

Въпросите към президента Плевнелиев се множат. Ето още един, зададен от колегата Христо Христов.

Двоен аршин: Орден за агент патриарх – може, но за лагерист, отказал на ДС – не ПДФ Е-мейл
Написано от Христо Христов
Петък, 06 Ноември 2015 13:30

Момент от награждаването на патриарх Неофит – агент „СИМЕОНОВ” на Шесто упарвление на ДС от президента Росен Плевнелиев на тържествена церемония в президентството | Източник: kanal3.bg.

Президентът Росен Плевнелиев наруши своeто принципно отношение към лица с принадлежност към Държавна сигурност, след като в четвъртък (5 ноември 2015 г.) връчи орден „Стара планина“ първа степен на Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и митрополит Софийски за изключителните му заслуги към Република България на официална церемония в президентството.Предложението беше направено от правителството във връзка със 70-годишнина на патриарха, която той навърши неотдавна.

„Това отличие е скромен израз за огромната ни признателност, Ваше Светейшество, за дългогодишното ви и безкористно служене на българския народ. Това отличие е знак за благодарност от българската държавност за вашето мъдро ръководство на Българската православна църква. Патриарх Неофит винаги достойно е утвърждавал единството на църквата, като се е водил от мисълта за благото на миряните”, каза в словото си при награждаването президентът Плевнелиев.

Патриарх Неофхит обаче е разкрит през 2012 г.  в качеството му на Русенски митрополит като един от 11 от всички 15 членове на Светия синод на Българската православна църква, които се оказаха с досиета. Тогава Комисия по досиетата установи, че той е вербуван от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия през 1983 г. като агент под псевдонима „СИМЕОНОВ”.

По това време той е архимандрит в Софийската митрополия, а в досието му е посочено, че „демонстрира безпределна вярност и любов към Съветския съюз, съветския народ, към работата и линията, която провежда Руската православна църква. Архимандрит Неофит е интелигентен, с много добра обща и богословска подготовка. Очертава се като перспективен духовник”.

Свален е от оперативен отчет в ДС чак през март 1990 г., когато отказва да се явява на срещите с водещия си офицер .

След разгласяване на агентурното му минало Неофит излезе с официална позиция, в която посочи, че „не се чувствам виновен към никого или че съм предавал някого”, но същевременно призна, че е писал доклади за ДС след завръщанията си от пътувания в чужбина преди 10 ноември 1989 г.

При встъпването си в длъжност през 2012 г. президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма да се обвързва с назначаването на лица на държавни постове, свързани с комунистическите служби. Той извърши предварителна проверка на служители на ръководни постове в администрацията му, отказа да назначава посланици с досиета при опитите от страна на кабинета Орешарски и провери за агентурно минало министрите в служебните кабинети на Марин Райков и Георги Близнашки.

Награждаването на патриарх Неофит е едно от редките изключения, което президентът Плевнелиев допуска от възприетия от него принцип.

В случая обаче прилагането на двоен стандарт към лица, свързани с Държавна сигурност, е още по-неприятен, тъй като държавният глава веднъж вече е отказвал да връчи държавна отличие на друга публична фигура именно заради разкриването на принадлежността му към ДС.

Става въпрос за отклоняването на предложението да бъде награден с орден „За граждански заслуги” бившият лагерист и политически затворник и писател Петко Огойски. Това стана през ноември 2014 г., когато Плевнелиев награди група граждани по повод 25-годишнина от началото на демократичните промени в България.

 

alt

Петко Огойски показва налъмите си от лагера „Белене”, които е запазил в уникалната си етнографска сбирка, събирана над 50 години. Бившият лагерист не беше награден от президента Плевнелиев през 2014 г., защото му бе открито досие, от което обаче става ясно, че той е отказал да сътрудничи на ДС | Фотограф: Христо Христов.

 

Тогава при предварителната проверка на Огойски, Комисията по досиетата установи, че той е регистриран като агент от ДС и обяви принадлежността му в качеството му на депутат от СДС в 7-то Велико Народно събрание”.

От архивните документи обаче става ясно, че ДС е регистрирала Огойски като агент без той да подписва декларация през 1958 г., след неговия престой в затворите и лагерите, но още на следващата година го е изключила от агентурния апарат с мотива, че той „въобще не иска да сътрудничи. Когато е бил в ТВО му е предлагано сътрудничество, но той най-категорично е отказал и сега няма да стане такъв”.

Петко Огойски, който е преминал през багера „Белене” два пъти и е лежал в затворите в във Видин, Лом, Плевен и Шумен, Стара Загора и София, е автор на трилогията „Записки по българските страдания”, едни от най-ценните мемоари за комунистическите престъпления .

За разлика от неговата просветителска дейност след промените патриарх Неофит не само зарови надълбоко темата за досиетата сред висшия клир все едно, че нищо не е било, но БПЦ продължава гузно да мълчи и да страни от всички инициативи за почитане на жертвите на комунистическия режим, а също така продължава да бойкотира закона за досиетата като отказва информация на Комисията за проверката на агентите на ръководни постове в епархиите и църковните настоятелства в страната.

52 мнения за “Президентът Плевнелиев на(д)гради вселенския ни “началник”- гаф или рецидив”

 1. БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ

  Г-н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ Е КОМУНИСТ!

  Кой нормален и честен човек би казал,че некомунист или антикомунист би наградил служител на комунистическия режим в качеството си на агент на ДС.

 2. Както е добре известно и неоспоримо, руската наглост е бездънна и безкрайна.
  За какво “православие” може да говори и претендира Русия, след като 75 години безбожието /атеизмът/ беше официална доктрина на Кремъл? Защото християнството проповядваше точно обратното на новата религия – комунизма. И Десетте Божи заповеди бяха в пълно противоречие с постулатите на марксизма-ленинизма. В концлагера НРБ 45 години – също. След като бяха хиляди свещеници бяха избити и затворени и хиляди черкви разрушени или превърнати в обори или хамбари. А манастирите – в затвори /от Соловецките манастири започва ГУЛАГ/ или в лудници /Баткун над Пазарджик и “Св. Кирик и Юлита” над Асеновград у нас/. След като за ходене на черква уволняваха от работа или намаляваха поведението в училище.
  РПЦ и БПЦ бяха превърнати в поделения на КГБ и КДС. У нас конкретно след заточването на г.г. Стефан в Карловсите бани ВСИЧКИ свещеници, които не са искали да сътрудничат на ДС, са били пратени като калугери по манастирите, а новите не са били ръкополагани без такъв ангажимент. Писали са месечни отчети с имената на всички, сключили църковен брак и кръстили децата си и всичко интересно, което са чували на изповедите – това е било най-важното. С право хората ги подигравателно ги наричаха “поПполковници”.
  Затова беше голям смехът, когато на Великден 1990 Петър Младенов като премиер и Добри Джуров с униформата се изтъпаниха с най-дебелите свещи в “Ал. Невски”.

  За болшевишка и путинска Русия РПЦ не е нищо друго, освен външнополитически инструмент. Например – да издържа Вселенската патриаршия и чрез нея да се опитва да влияе в останалите православни държави. Или да се противопоставя на икуменизма – сближаването с Ватикана и отпадането на Схизмата от 1054.

 3. Да – добавя. А Рилския манастир беше превърнат в хотел на “Балкантурист”.

 4. За мен е рецидив.

  Президентът ни обеща да не сме повече троянски кон на русия т.е. изказа една теорема без никога да я докаже.
  Освен това – той стана президент заради протекцията и гласовете на черния колан в поддържането на равна дистанция между москва, Вашингтон и Брюксел при положение че БГ е член на НАТО и ЕС. Един вид нашият кораб плува в политическия океан на НАТО и ЕС но котвата му е забучена в москва. От което следва че « БГ – член на НАТО и ЕС е също една теорема без доказателства».

  След това, първото му пос(В)ещение в чужбина в длъжност беше при един друг черен колан – по гъвкавост, хлъзгавина, деформируемост, трансформируемост и т.н. в този дух. А за да стане по-ясно бих употребил един руски инженерен термин – удобоукладываемость. Такава характеристика се използва за бетонните смеси – за да може в каквато и форма да ги залееш те да я запълнят перфектно, така че това е едно свойство още по-високо от свойството на пластелина да приема различни форми. Това е бившият италиански президент Наполитано – ярък фашист от времето на Мусолини, преминал в редовете на комунистическата партия след войната, превърнал се във виден комунист и борец против американския империалиъм, горещо приветствал освободителните съветски танкове в Будапеща и Прага, пръв приятел на Чаушеску и т.н. За да се преобрази накрая в най-страстен и последователен атлантист и американски супортер. И в същото време извършил маса поражения във вътрешноиталианския политически живот с отявлените си антидемократични действия, отново паостигнати с помощта на изключителна гъвкавост и хлъзгавина.

  Затова казвам че Плевнелиев бе на посВещение при Наполитано. И с тези си действия като това награждаване потвърждава тезата ми.

  Нещата са много сериозни и няма място за никакви шегички в случая.

  Г-н Плевнелиев, ДОКАЖЕТЕ НАЙ-ПОСЛЕ ТЕОРЕМАТА СИ «България няма да е повече троянски кон на русия» или си вземете думите обратно !!!

 5. Може ли християнин да служи на враговете на Спасителя??
  Но щом поповете си мислят, че може, никой не може да ги спаси! Българската Църква си навлича страшен позор, като допуска попове служили на комунистите да заемат титли и ръководни постове. Тези “попове” трябва сами да се разкаят за слабоста си и да прекарат живота си в отшелничесто като прости монаси.
  А президента не трябва да окуражава тяхната наглост със ордени. Ролята на Българската Църква не е да строи църкви и купува икони а в разпалване на Христовата Любов и Вяра в сърцето на сънародниците си. Ако поповете не искат да изкупят греховете си със страдание а искат да се големеят със незаслужени титли и ордени, тогава ролята на Църквата е нищожна и обижда всички искрени и почтени христови чеда.
  Но въпреки тази ужасна наглост на верните на бкп кадри, тяхното царство ще бъде срутено и тяхната участ ще бъде горчива, защото господаря им е свален!

 6. Въпросът Ви по-скоро трябва да бъде отправен към правителството, чийто шеф Борисов си изми ръцете с президента подобно на Пилат Понтийски. Г-н Инджев, едва ли не сте информиран, че правителството е органът, който с решение предлага на президента да награди човека Х или човека У с държавно отличие, и президентът не може да откаже издаването на указ. Пише го черно на бяло в Конституцията. Сега обаче се получи така, че наивният Плевнелиев е насаден на пачи яйца. Той обра негативите от награждаването на Лошия, а готиният Борисов, взел решението за това, се измъкна чист като херувим, че дори и герой излезе. Само се чудя как умни хора като Вас и Христо Христов също налапаха въдицата!?!?!?

 7. Била съм в един от тези манастири за които говори Вартоломей близо до град Серес.Монахинята ,която ни развеждаше говореше с такава злоба за нас българите като че ли не сме едноверци православни,а като че ли сме от враждуващи религии.Аз тогава я попитах след като през турското робство по тези земи са живели основно българи,които поддържат и даряват манастира,защо тези българи трябва да се наказват.По тези места гърци не е имало.Това,че се е служело на гръцки защото българската църква много по късно е получела султанският ферман за служене в тези населени с българи земи не прави манастира само гръцки.Къде е българският клир,дарителите.
  На Вартоломей не му прави чест да говори тези неща и не отдава дължимото на българските дарители.Той вместо да обединява,разединява.
  Що се отнася за отношение на Президентът Плевнелиев към нашият висш клир ,в тава число и Патриарха
  Неофит трябва да е внимателно.Още не са изкупили вината си от времето на комунизма.Дължат ни още покаяние.

 8. Към Емил Даскалов:

  За Христо Христо не отговарям, а и аз не съм толкова важен.
  За съжаление обаче Плевнелиев трябва да отговори за налапването на въдицата, защото не е кой да е ( за разлика от двама отхвърлени от системата в днешното гербаджийско време журналисти). Освен това не съм налапвал бузата на Ватроломей, за да ми се прехвърля вина.

  А да не би да искате да кажете, че Плевнелиев насила е бил накаран от Борисов да награди Неофит( много лошо,ако е така) и не е имал възможност да повлияе върху отказа старият земеделец и автор на една от много малкото разтърсващи книги за концлагерите, да бъде награден огорченият Петко Огойски? И Борисов ли го е накарал да не го награждава- точно той ли, който няма нищо против говорител по въпросите на историята и нейното карикатурно употребяване да му бъде Божидар Димитров?
  А онези, които са му организирали срама с Вартоломей, не знаят ли за вековната връзка на Цариградската патриаршия с руската политика срещу българите и България? Ако не са чели Симеон Радев, да бъдат уволнени веднага!
  Няма как да бъда заподозрян в симпатии към Борисов, но за съжаление симпатията ми към моя стар познат Росен ( Плевнелиев) не ми и достатъчна, за да си замълча.Хайде, ще приема, че по едни много важни въпроси в частен разговор нашият президент има мнение, което публично не изразява или дори опровергава с действия и думи- това, да кажем, се нарича политика. Но що за политика е да на(д)градиш Неофит, а да не се пребориш за Огойски, който е един пенсионер, а не важна църковна клечка и лесно може да бъде наритан!?
  Щеше да бъде въпрос на принцип, макар и несправедливо прилаган с един аршин, всички омърсени с клеймото ДС да бъдат третирани еднакво, макар случаят с Огойски да е едно от доказателствата, че не е честно да бъде слаган в общия кюп. Още по несправедливо е, че във властта и сред умилкващите се около нея ( като говорещия от трибуните на ГЕРБ Георги Марков)има “добри ченгета” , а бай Петко се оказва лош- при това без да е заемал “неправилна позиция” точно срещу тази власт. Това е грозно и непочтено!

 9. Съгласен съм с част от коментара на Емил Даскалов, че правителството предлага за наградата, но и президентът има правомощие да откаже. Всъщност, нищо учудващо няма в действията на президента. Той е бивша висша номенклатура на БКП – член на бюрото/ разбирай политбюро/, на Ботевски районен комитет на БКП в София. Могат дълго да се изброяват странните действия на президента и действително, въпросите към него станаха толкова много, че дори нямат нужда от отговор, той сам се налага! Искам обаче да отбележа друго, много важно – прословутите “архиви” на ДС, които все пак бяха дадени на държавата и огласени. Дали всичко, което пише в тях е истина? Разбира се, че не е! И за това всъщност бяха предадени. Много често чрез тях са правени т.н. оперативни игри, за прикриване на някои по-важни операции и внедряване. Просто защото архивът е задължителен и няма как да бъде избегнат. Т.е., на тези архиви не бива да се вярва с лека ръка и на 100%, в смисъл, че нещата понякога са много по-страшни, отколкото изглеждат в тях. И нещо друго – което е много по-важно! ДС е била все пак държавен орган. Освен, че е подлежала на пряк и дублиращ контрол от всяка партийна структура, т.е.партиен контрол, като Бюрото на РК на БКП например, имало е много по-сериозна партийна политическа полиция. Това са били военните отдели на БКП, за които работата на ДС и нейния архив са били изходна база за по-сериозни операции и вербовки, и за заслон или маскиране на такива. За това много често учудват действията на лица, за които няма данни в архива на ДС, и които парадират даже с това. Но, някой пита ли се, къде са архивите на тези военни отдели. Ами, няма ги!

 10. Г-н Инджев, съгласен съм! Няма как да не се съглася с написаното от Вас! Позволих си да взема отношение по конкретния казус с Вартоломей – правителството на другаря Борисов е гласувало ордена на Вартоломей, Плевнелиев е подписал указа, защото така му повелява закона, и го е наградил! Съгласен съм, не Вие, а президентът “налапва по бузата” Вартоломей. Но съгласете се, че дори Вие не сте предполагал, че другарят Вартоломей ще наговори толкова много глупости! Кой ли го е допускал?
  Иначе и за патриарх Неофит, и за Огойски сте абсолютно прав! В това отношение, разбира се, въпросите към Плевнелиев остават и трябва да му бъдат зададени ребром!

 11. Между другото, въпреки Симеон Радев и вековните традиционни връзки между Москва и Константинопол, в момента другарят Кирил и другарят Вартоломей изпитва жестока лична неприязън един към друг. Това е и причината толкова години да не може да бъде свикан така лелеяният от Вартоломей Всеправославен събор, насрочен между другото, ЕВЕНТУАЛНО за 2016 г. (Казвам “евентуално”, защото личните нападки и перчения между автокефалните патриарси, може да доведат до едно голямо нищо). Та, да, връзките между Москва и Константинопол са от дълги години, особено в тяхната насоченост срещу българите, но в момента двама егоисти – Кирил и Вартоломей, не успяват да се спогодят кой е “по-пръв сред равни”. И за съжаление, с вчерашната си глупава поредица от действия, Вартоломей директно тласна БПЦ в прегръдката на Москва. Не че БПЦ и митрополит Николай отдавна не се намират в нея. Сега обаче тя ще стане още по-желана! Много жалко, много…!

 12. Prezident Plewneliew naprawi greshka.
  Az uvajavam g-n Plewneliew,no da nagradish edin fanariot,a da NE nagradish Petko Ogojski e neprostimo.

 13. Имам чувството, че нещо ни убягва, липсва ни някаква възлова информация, която да даде логичен отговор на случилото се около визитата на Вартоломей у нас.

  Защо наши “ктитори” му издигнаха паметник в Истанбул ПРИЖИВЕ и защо го поканиха в България ,за да го награждават?
  Каква точно роля изиграха Ренета Инджова и БАН в това “мероприятие”?

  И КАКВО СЕ СЛУЧИ В ТАЗИ ВРЕМЕВА ПРОЛУКА между откриването на паметника му и визитата му у нас, че Вартоломей направи такъв рязък завой в изказванията си там и тук?!

  Какво му обещаха срещу какво?

  Малко иформация от интернет, насочваща,НО НЕ ИЗЧЕРПВАЩА отговорите на тези въпроси:

  …”Фондация „Българска памет – Братя Диневи“ подпомогна поставянето на паметник на вселенския патриарх Вартоломей Първи в едно от най-светите места на източно православната църква – духовната академия „Света Троица“ на остров Халки – един от Принцовите острови край Истанбул.

  Паметникът е поставен по инициатива на игумена на православната академия – митрополит Елпидофорс. Самият Вартоломей е завършил духовното училище и е бил негов дългогодишен ректор. Бюстът е изработен по поръчка на фондация „Българска памет – Братя Диневи“. Академията е дълбоко свързана с българската история – неин възпитаник е първият български екзарх – Антим Първи, който по-късно е бил и неин ректор. Там са учили известният български общественик и възрожденски политик Марко Балабанов, множество изтъкнати български духовници и общественици, посочиха от фондацията.

  На церемонията по откриването вчера присъстваха вселенският патриарх, ктиторът Йордан Динев, повечето митрополити от Светия синод на Вселенската патриаршия и стотици християни, дошли специално за церемонията от Истанбул. Сред тях беше и членът на българското църковно настоятелство – Димитър Атанасов, който е и отговорник на контактите между БПЦ и Вселенската патриаршия. На събитието присъства и директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

  Ктиторите Динко и Йордан Диневи поддържат дългогодишни контакти с Вселенската патриаршия. През 2007 г. Вартоломей Първи им предостави мощи на Свети Андрей Първозвани и на Свети Власий за построения от тях храм „Свети Власий“ в едноименния град, а след това и лично благослови храма. През 2010 г. лично патриархът им връчи ордена „Свети Андрей Първозвани“ – най-високото отличие на вселенската патриаршия.

  От фондацията на двамата ктитори, построили общо 4 православни църкви, уточниха, че поставянето на паметника е израз на тяхното дълбоко уважение към източното православие, както и фактът, че Вартоломей Първи играе много положителна роля в развитието на християнската църква. Освен това Вартоломей е изиграл важна роля за обединението на БПЦ след нейния разкол – с негово съдействие бе свикан Всеправославният събор на всички източноправославни патриарси през 1998 година в София, където под неговото председателствуване се стигна до историческото помирение в нашата църква.”

 14. През “такова беше времето” имаше в радио Стара Загора самобитен футболен коментатор. Зарко Панайотов. Едно от любимите му клишета което още помня гласеше така: “Пас към Янчовски, финт наляво, финт надясно, висока топка, скок на група футболисти, удар с глава на Жеков и гол”.
  Сега, разменете имената на двамата участници по-горе с тези на баце и президента и картинката излиза на 6. Само дето в нашият случай РП си вкара неспасяем автогол.
  Спомняте ли си как Плевнелиев “изработи” една съдийка, мераклийка за конституционен съдия срещу която всичко мислещо (колкото и малко да е то) настръхна. Да, реализира се политика, но има и червени линии от принципи които погазиш ли, самият ти вече не знаеш къде си.
  С две думи, тиквата го пусна по пързалката. Дали набира (Рапонът) и точки за догодина когато са президентските избори, можем само да гадаем. Доколкото съм му схванал игричките-да.

 15. Когато ти идва на посещение руснак или грък ВИНАГИ трябва да си нащрек, да очакваш изненади. Учете се господа, политици, и ИМ ГО ВРЪЩАЙТЕ! Не седете със свалени гащи.

 16. SMS
  Какво помирение какъв разкол в БПЦ.Просто има *примирение* с доносниците на ДС.
  Братя Диневи са издигнали паметник на Вартоломей на остров Халки,където е Семинарията и ректор е бил Антим 1.Наша делегация беше там,а аз бях на екскурзия.Но за какви заслуги е издигнат така и не разбрах,пък и не ме интересуваше.Мутринска им работа.

 17. Българската православна църква си е отдел на КГБ чрез ДС. Не можем да очакваме от клира-ченгета да се самонакаже или да се откаже от благинките.
  По-лошото е, че БПЦ е проводник на руските имперски интереси чрез така нареченото “православие”.

  Юо се отнася до президента – само това ли му деяние Ви навява неприятни мисли?

 18. Г-н Терзийски, позволете да добавя – и сърбин.

 19. Много силни коментари по много безкомпромисен текст на Иво! За съжаление, прогнозите ни още когато се затъркаля насам смрадливата калимявка на Негово Всенахално Нагебейшество, се оказаха верни. Но да не омаловажаваме и академичната роля на БАН-ските червени рубладжиии. От какъв зор например беше този почетен докторат за безобразника Вартоломей по…екология?! Известно е също, че негов най-голям приятел из Българско е Мадридската Особа…нещо много логично се нареждат връзките и зависимостите, нали? И изобщо, някой ще понесе ли отговорност за чудовишния гаф с тази срамна и унизителна визита? За БПЦ не говоря, там старото правило за пачаврата, дето не хваща леке, е в пълна сила. Става дума за адекватна реакция на държавата.

 20. На фона на въпросителните, нямаше ли виц:
  Борисов подари на Путин куче, а на Исаков подари Стефан Воденичаров.

 21. БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ

  И

  БЪЛГАРСКИЯТ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
  СА

  КОМУНИСТИ

 22. Член на БКП, награждава доносник на БКП. Ако приемем, че члена на БКП изведнъж може да стане демократ, тогава защо същото да не се отнася и за доносника?

 23. а хората им е втълпено, че трябва да гласуват против “комунистите”. Без дори да се замислят, че т.нар. комунисти са в ГЕРБ – шофьори, масажисти, бодигардове…, като цяло обслужващият персонал на функционерите на БКП. Нискоинтелигентният индивид пуска гласа си за ГЕРБ само поради една причина – някой му е внушил, че ГЕРБ е дясна партия, а нали трябва да се гласува против комунистите. Истината е, че ГЕРБ не е дясна партия, а ОПГ.
  И в този ред на мисли в съзнанието ми изплува името Иван Костов. Защо ли?! Ами нали той беше проводникът на ГЕРБ – да бъде приета в групата на ЕНП и така да се отъждестви с десните партии.
  Костов, Костов!
  Големи грехове имаш спрямо българския народ. Продължаваме да патим от главата ти!

  1.Бойко Борисов – комунист, син на полковник от МВР.
  2.Цветан Цветанов -син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов.
  3.Цецка Цачева – партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен.
  4.Николай Младенов – син на служител на ДС от високо засекретено ниво.
  5.Сергей Игнатов – син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси.
  6.Росен Плевнелиев – платен първи секретар на общински комитет на ДКМС.
  7.Симеон Дянков – стипендиант на фондация Людмила… още Живкова.
  8.Нона Караджова – дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП.
  9.Лиляна Павлова – внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП,
  10.Вежди Рашидов – удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ,
  11.Ивайло Московски – първа щатна работа в Мултигруп.
  12.Веднага след президентските избори Бойко Борисов побърза да назначи за заместник кмет на София по финансите сина на генерал от ДС Николай Барбалов, а за нов правосъден министър Диана Ковачева дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП. А като капак на всичко същата госпожа Диана Ковачева е съпруга на настоящ лидер от БСП…
  Та дотук за антикомунистическата реторика на слабоумника Роско Пастира.

 24. Писано е: По делата им ще ги познаете! Толкова за Плевнелиев.
  Преди няколко години четох разследването на Христо Троански за потресаващите престъпления на комунистическия терор в книгата му “Убийствено червено”. За него анти комунистите, които попържват комунистите само пред телевизора казваха: мани го тоя излезе му досието за сътрудник на ДС. Мисля си колко ли свестни хора са окаляни в мръсната игра с досиетата.

 25. Към МУНЧО
  Тази пък тъпотия за проводника на ГЕРБ от къде ви хрумна. Ако бяхте използвали комунистическата дъвка за Кремиковци и Балкан по щеше да хване декиш.

 26. Не съм в час с попските дела та съм изумен, че Кирил е началник на Вартоломей, как така?!

  Не съм учуден от нахалното му държане поради простата причина, че гръцката църква е изворът на най-фанатична им форма на национализъм и шовинизъм.

 27. МУНЧО,
  Ти си лъжец и манипулатор.Или си истински *Мунчо*.
  ДСБ и Иван Костов не ГЛАСУВАХА за приемане на Герб в ЕНП.
  Като не знате нещо питайте.От такива като тебе *Мунчо* стигнахме до тука.Мерзавци.
  Вече нищо не спестявам
  Сега Р.Плевнелиев ти виновен.
  Я у леву комунистическо говедо.

 28. MIKA
  Пак срещу десните хвърляш къчове .Пак Плевнелиев ти виновен .
  Караш вараш все срещу проевропейските политици.Айде *у леву*,където ти е мястото.Манипулатори гадни.

 29. Въпросът, който занимава мислите ми е, дали е подведен президентът ни или играта е по-дълбока?
  Някак си интуитивно не мога да допусна подвеждане. Има много неизвестни за нас – обикновените наблюдатели, което не ни позволява лесно класифициране.
  Нека да имаме предвид, че мозъчният тръст, режисиращ събитията, който и да е той, допуска грешки.
  Дори Microsoft и Google грешат при многократно по- големи рискове. Това, което със сигурност може да се каже, е че президентската кампания започна необикновено рано.

 30. Моите коментари за Стефан Воденичаров също бяха написани преди публикацията, която Стамбо сподели. Може би заради географската дистанция и волята за разбиране, понякога ситуацията се артикулира по-лесно от очакваното – не е нужно да си имал учителят по физика, който кара Артур Конан Дойл да наблюдава света.

  PS: друг кон е Домусчиев

 31. Брей, много лесно и бързо пък се разочаровахте от Р.П. и го оплюхте. Добре, хайде – и той е от маскарите, и той се оказа, че не бил про-западен, ами про-руски ориентиран, защото е дал медал(който като гледам списъка с получатели се раздава дипломатически на кой ли не и е напълно девалвиран) без да може да предвиди византийската наглост на вартоломееца…
  Отписахме и РП, добре. Кой да дойде да управлява, че да угоди на всички?
  А да допуснем, че човекът РП, както е присъщо нна всеки човек – не е застрахован от грешки? Някой от вас не е грешил в професията си?
  В търсене на идеалния управляващ, който и да съществува няма да угоди на хората в БГ – ще си минава времето в пустословие.
  Проблемът е във византиеца, не в друго, ако трябва да сме негативни към някого – не е РП.

 32. СЛЕДВАЩИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ КОМУНИСТ,както и ПРЕДИШНИЯ,както и ПО-ПРЕДИШНИЯ

  В КОМУНИСТИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ ПРЕЗИДЕНТИТЕ СА КОМУНИСТИЧЕСКИ

  В Русия е същото и затова е съвсем точна констатацията на Иво Инждев, че България е Малката Русия, ама няма кой да чете и мисли.

  Руския президент е номунист, българския също, не може в България да има толкова много комунисти и основните партии да са комунистически , а президента да не е комунист, а човек. Кой определя неговия побратим Путин за човек????
  Няма ли край българската наивност.
  Никой ли не е отворил линка, който го предостави Стамбо ако не греша, никой ли не вижда, че най-изявените комунисти в България ще подкрепят кандидата на комунистите от ГЕРБ, а това са Гиньо Ганев-КОМУНИСТ номер ЕДНО в цялата история на комунизма у нас, Благовест Сендов-непоколебим комуноид и циник до небето, бореца Георги Мърков, чийто баща и чичо се бореха срещу капитализма преди Девети, а той стана капиталист “първа категория” сле Десети,дори професор,,,, какво ли е правила Ася Кършева с този мръсник толкоз години….Ето,отново “течния способ” се появява и безкрайна редица от комуноиди проявява….
  Драги Иво, защо ти трябваше да пишеш книги и да създаваш научна методика за изучаването на Българо-Съветско-Руските отношения, като почти всички българчета са с комунистически умопомрачения…
  Затова все още никой не е открил втори протестиращ срещу комунистическата лъжа журналист, защото всеки друг е комунист…..

  Откъде толкова гъста смрад се народи във все по-силно разредяващата се държава. Но затова пък комунистическото блато се заздравява.

 33. Така беше – ДСБ гласуваха “въздържал се”, а СДС гласуваха “за”.

  Иначе, мисля си, че Плевнелиев, прави някои отстъпки на ГЕРБ, поне в сфери, които счита за маловажни, за да го припознаят като свой кандидат догодина. А и не е толкова куражлия, де.

 34. Ама Боев,за какви отстъпки говориш бе колега,това не са отстъпки,а добре обмислени заблуждаващи стадото стъпки.Няма ли край тази наивност бе братле,ама всичко се вижда,всичко е ясно,само истината е на място тясно.

  Дайте да започнем борба срещу българската наивност,без тя да бъде премахната,голямата лъжа не може да се разобличи.

  Лъжците са по-добри психолози от честните хора,защото в България някой да е истински честен,заддължително ще е наивен.

  Това го знаят прекрасно комунистите и затова не престават с техните плитки вечеринки.

  НЕ НА НАИВНОСТТА,ЗАЩОТО ТОЧНО ТЯ НИ ВКАРА В ПРОПАСТТА!

 35. Имам един въпрос – не е реторичен, просто наистина не знам: не може ли освен да се връчва, орден “Стара планина” и да се отнема?

 36. От 8 до 10 ноември в България е на посещение Вселенският патриарх Вартоломей. Посещението е рутинно и е част от дипломатическия протокол на православните църкви. Във връзка с организацията на визитата обаче изтече информация, че тя е била предшествана от доста напрегнати преговори. Вартоломей е поставил две условия, за да посети България:

  1. Да бъде премахната епископската титла „Адрианополски“, която носи епископ на Българската църква. Според Фенер същата титла притежава и йерарх на Вселенската патриаршия и поради това трябва да бъде отменена в другите църкви. Патриаршията настоява да се премахнат и други подобни титли, които съвпадат с носените от архиереи на Вселенска патриаршия – друга такава титла например е Траянополската, която сега влиза в титлите на Александруполския митрополит (Александруполис е гръцкото име на стария български град Дедеагач в Беломорска Тракия).
  2. Да се премахне от двора на храма „Св. Константин и Елена“ в Одрин статуята на Антим Ι, екзарх на Българската църква, който през 1872 г. обявява автокефалията на Българската екзархия без съгласието на патриаршията, предизвиквайки острата й реакция. Антим Ι e йерархът, който поиска Българската екзархия, образувана две години по-рано със султански ферман, да бъде обявена за автокефална. Неслучайно, за да окаже натиск, тази година гърците отказаха на българския епископ Поликарп да служи в другата ни църква в Одрин – „Св. Георги“.
  Отделно от това се появиха и други писания, че Вартоломей щял да иска и въвеждане на богослужение на гръцки в църквите по Черноморието, което и друг път се е прокрадвало в кореспонденцията на Фенер с Българската патриаршия.
  На този етап от страна на нашата църква няма нито потвърждение, нито отрицание на тези сведения. За богослужението на гръцки становище вече имаше, и то разбира се беше отрицателно – просто по нашето Черноморие гърци няма и никога не е имало, освен известно количество гъркомани. Всъщност това е важното. Другите две условия просто тестват новия патриарх и неговата отстъпчивост. Не е тайна, че след смъртта на патриарх Максим и смяната на почти половината митрополити с нови, гъркоманията в нашата патриаршия получи силен тласък. Почти незабелязано митрополитските храмове, а и не само те, започнаха да се сдобиват с нова църковна утвар, внос от Гърция, изпъстрена със символите на фанариотската патриаршия – двуглави орли, надписи на гръцки език и т. н. За редовия мирянин това е незабележимо, но ако трябва да се използва сравнение, за да стане по-ясно, това е все едно в българските общини и областни управи освен българските знамена да се веят и турски, примерно. На фона на това тотално игнориране на българските интереси, гръцките си стоят все същите от времето на църковно-националната борба насам преди 160 години.
  Пример – в днешна Северна Гърция живеят близо 500 000 местни българи, които са коренното население на Беломорска Македония и Западна Тракия. От 1912 г. насам на тях име е отнето правото на богослужение на български, нямат право да носят български имена, нямат право да строят свои църкви. Докато всички български църкви с гръцки стенописи са запазени, в северна Гърция всички български стенописи и икони са унищожени. Без изключение! Какво се получава обаче – ние мълчим за половин милион българи в Гърция и техните религиозни права, а фанариотите поставят измислени претенции за няколко пенсионирани гъркомани в Созопол и Несебър.
  Що се отнася до наглостта им да искат премахването на паметника на Антим I, то е нужно да се припомни, че той е сложен с разрешение на турската държава и местните власти в Одрин и само те могат да го махнат. Впрочем, фанариотите знаят това, затова желанието им е още по-перфидно – нашата църква сама да поиска от турците да го махнат.
  Дали и как ще реагира нашият патриарх на фанариотските условия, не е ясно. Църквата е най-консервативната институция и дори и да има реакция едва ли ще я научим. Но ще бъде жалко, ако не им се даде достоен отговор. Защото зад гръцкото настъпление се крие страх. Гърците в Турция вече са под 500 души, а по закон Вселенският патриарх може да бъде избиран само измежду православните поданици на турската държава. Тъй като православните българи в Турция са около 5000, т. е. 10 пъти повече от гърците, и понеже те са подведомствени на Фенер, вероятността на престола на константиполските патриарси да седне българин никак не е за подценяване. Още повече, че за турците българите са за предпочитане, с оглед по-слабите позиции на българската държава спрямо гръцката.
  Макар че това е почти невъзможно да се случи, с оглед насипното състояние на българската държава и църква от 1989 г. насам, все пак чисто теоретично тази вероятност съществува. За съжаление обаче вместо ние да я използваме, за да налагаме нашите интереси, позволяваме да бъдем изнудвани, и то на наша територия. Но, както се казва, не е луд тоя, дето яде баницата, а тоя, дето му я дава.

  Костадин Костадинов
  http://www.frognews.bg

 37. Относно спора за герб, всеки може да чете без да има нужда да пита наситеновиолетовите фенки на костов.

  http://news.ibox.bg/news/id_1557154704

  “”За” членството на ГЕРБ в европейската десница гласуваха пратениците на СДС, ДП и ЗНС. От българските представители в Политическото бюро единствено ДСБ гласува с “въздържал се” по повод на кандидатурата, информира Борисов.”

  Предполагам, че всеки мислещ човек би се запитал, българските играчи в политиката познават ли се или не се познават. И отговора е съвсем ясен.
  А реакцията на дсб и костов в случая е доста загадъчна и предпазлива и повече прилича на мълчаливо поклонение пред “абсолютния лидер”. А заглавието на статията направо кърти съвести. “ГЕРБ в ЕНП, Борисов обявен за “абсолютен лидер на десните”.

 38. @ Въздържал се , не е против.

  Ето да се ограмотите Савова.

  http://e-vestnik.bg/16345

  Иван Костов: ГЕРБ, партия ГЕРБ е приета за член на Европейската народна партия (ЕНП) и това е един вид признание, че партията има дясно-центристки характер.

 39. Мунчо
  Дядо ми казваше за такива като тебе ,че си лаят опашката.Не само си страхлив и неграмотен ,но си и фалшив.Костов е велик защото необратимо даде посока на България въпреки мекерета като теб.Нещата са невъзвратими ,а ти си лай опашката.Комунистическо говедо.

 40. http://www.extremecentrepoint.com/archives/10842
  Ето ви ”антикомуниста”.

  Естествено е дамгосването ми, като казвам истината.
  Реститутка ли сте ,че така се пенявите?
  Казвам се Костадин Терзиев и никога не съм гласувал за БКП и техните производни.
  Да направим кръгла маса , да лъснете госпожа?
  Как ви е първото име?
  Аргументи?

 41. Към Мунчо:

  Имам предложение ( все на един от вас трябва да го напиша като мой коментар) да спрете личната полемика и ако държите на нея, да си размените координати за нейното продължаване на друг терен. Не бих искал да намесвам, но все пак това е личният ми блог и никак не ми е приятно той да се превръща в поредната междуличностна война.

 42. Това щях да напиша и аз.
  Но забележете, кой я започна.
  Лек ден.

 43. ВЕРНИ НА БКП От тъмновиолетова фенка
  Към розово червен почитател

  Изпълни се голямата мечта на българите.Благодарение на сините лидери и въпреки напъните на розовите с привиканата помощ от Мадрид У С П Я Х М Е.
  Европа е нашият дом.
  С Русия -на равнопоставени начала.Никога вече задунаиска губерния и евро азиатска република.
  А който плаче за Русия да взима влака за Москва и да заминава.Заедно с Първанов,Боденичаров,Сидеров и т.н.
  Тук ще останем почитателите на Европа и феновете на Костов.
  Може и на Герб при спазване на правилата и добро държане.
  Герб ще се съобразява с нас.А другите друм.

 44. Аз за разлика от вас не съм толкова възторжен, защото нямам розови очила. Но може би вие ще ми услужите с вашите ?!
  Тъй като стопанина на този блог предпочита дискусия по същество, ви предлагам да се пръдържате към този дух, вместо да провокирате събеседниците с думи, които на живо биха ви вкарали в беля.

 45. Г-н Терзиев чест и почитания.Не съм реститутка.Работеща пенсионерка инж.химичка.Подписвам се със собствено име.Известна съм в брашна,работила съм във *Верила*над 35 г.

 46. Твърде възможно Вие Г-жа Савова да сте изключително добра химичка,твърде възможно е да сте изключително честна и порядъчна жена,но държанието Ви не съответства да сте толерантна и добре възпитана.
  Да,сигурно е невъзможно никой да се променя на тези години,но при по-силна упориттост и изучаване на етика и естетика,навярно бихте постигнала успехи.

 47. PanAm
  Имаше една реклама.От една порода сме и то с комунистически привкус затова се и защитаваме.
  Етиката и естетиката нямат нищо общо с истината и лъжата.А ние живяхме в общество където истината можеше да се казва само от определени кръгове.Някой другари продължават да смятат ,че само на тях е разрешено да изказват мнение като водеща инстанция.
  Съжалявам за обидите и се извинявам за това,че лично съм засегнала някой.Но за моята истина винаги ще воювам.Безкомпромисно.Особено ме дразни злобата към десните лидери,които все пак въпреки грешките тласнаха България напред ,за да не сме Задунайска губерния

 48. А все пак се извинявате на колегата,това е похвално,значи можете да се държите и толерантно.
  Етиката и естетиката са неразделно свързани с истината.Етичен човек не е лъжец и не може да е съпричастен с лъжата.
  Какво се вижда у нас в този смисъл?
  Ето един пример-възможно най-високопоставените комунистически функционери като Гиньо Ганев,Благовест Сендов,Любен Гоцев,Сергей Станишев и мн. др. се държат изключително етично,но те не са истински хора,въпреки тази етика,защото са напълно прилежащи към комунистическата мърсотия ,значи те не са истински етични хопра. За каква етика може да се говори при хора,които са на страната на убийците и мръсниците.
  По време на един от мандатите си като дипломат,Любен Гоцев беше в Англия,когато се водеше следствитео по убийството на Геoрги Марков,както и когато гадовете го убиха.Поведението му беше на убиец.Докладите му бяха нещо,което е за изуачаване.А иначе перфектния му английски и светско държане съвсем не се покриваха с мръснишкото му поведение.

  Той беше може би единствен или един от малкото,които знаеха,кой е убил Марков.И действаше да прикрива мърсотията на неговоите приятели-мръсници.

  Стига толкоз,не се издържа.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.