Бейрут беше “малкият Париж”, а Париж се превърна за една нощ в големия Бейрут

Какво може да напише като първа реакция в личния си блог за извънредното положение в далечния Париж един българин, един зрител, читател и слушател на новините, един журналист, един Иво Инджев?

 

 

Един друг български коментатор оприличи Париж днес на Бейрут от 80-те години., оприличаван преди войната там на “малкия Париж”.Пишещият тези редове беше там цели 4 години – не че някой много се интересува от подобен натрупан опит.

 

Ще ви изненадам, но в тази ситуация ще спомена нещо далечно от темата и във времето. В досието ми, което прелистих и с което запознах при първа възможност и веднага запознах с него публиката по свое желание много преди с мен по повод самото наличие на това досие да се занимават всякакви коментатори на личния ми живот, не намерих знаци от интерес към опита ми в допира с онзи Бейрут, за който днес се споменава в контекста на терористичния ад в Париж.

 

За какво изобщо им е било нужно да ме карат да подписвам напълно ненужната на тогавашната българска държава декларация за сътрудничество с тях, при положение, че не съм им бил потребен като арабист и журналист? Ей така, заради процедурата навярно.

 

Не е ли малко странно това?

 

Един пример. Бях, смея да твърдя, ЕДИНСТВЕНИЯТ ЖУРНАЛИСТ, попаднал по една случайност във вътрешността на взривената база на американските морски пехотинци в Бейрут през октомври 1983 г. Просто отидох на място и въпреки забраната – поради своята неопитност вероятно- преминах забранителната линия покрай изпаднал в шок американски постови и видях с очите си димящите руини от атентата, който буквално промени геополитиката.

 

В резултат на онзи самоубийствен атентат с камион, натъпкан с взрив, 4 западни държави ( САЩ, Великобритания, Франция и Италия) изтеглиха умиротворителните си части от Бейрут и околностите му поради съображения за сигурност. Раната в Ливан продължи да кърви до…днес. Но моите впечатления изобщо не са интересували разузнаването на комунистическа България. С какво, по дяволите, са се занимавали тогава в сърцето на световния тероризъм?

 

Отговор на този въпрос явно е доста страховит , щом практически никой не смее да го зададе. По-скоро има много желаещи да запушат устата на някой, който се опитва да го повдигне.

 

Онзи ден в Бейрут беше извършен двоен атентат – отново и по начин, който ми е до болка познат, защото съм преживял десетки, ако не стотици подобни взривове ( двоен атентат често означаваше не атентат на две места, а повторно взривяване на заложена бомба на същото място с цел да убие колко може повече пристигнали спасители и журналисти).

 

Вчера терорът се пренесе в самия Париж, където шепа терористи принудиха една от най-могъщите държави в света да обяви извънредно положение в столицата си- т.е. „арестува” собствените си граждани по домовете им. Това е признание за неспособност за справяне с други средства.

 

Какви са изводите за нас? Какво да правим? Да се радваме, че сме бедни и незначителни, поради което ще се поснишим ( по израза на Живков) като при съветската престройка? Или ще напуснем провинциалната черупка на охлюв в международното състезание за акули и ще се включим активно в овладяването на галопиращите събития?

 

За да се борим със злото трябва да познаваме корените му. Само че ми се струва, че и днес българската държава се занимава не с това, което би трябвало да е приоритет. Не силната държава, а силните държавни институции в служба на слабия отделно взет човек би трябвало да е първата ни грижа.

 

Вместо това виждаме олицетворение на саркастичната максима „прост народ, слаба държава”, оглавява от някой, който може да се самообяви безнаказан за прост като форма на подмазвачество към подобните му, което се е превърнало в печеливша изборна стратегия.

 

На това мога само отвърна: не съм прост и няма да се разберем така!

106 мнения за “Бейрут беше “малкият Париж”, а Париж се превърна за една нощ в големия Бейрут”

 1. Аз смятам че Русия стои зад случилото се в Париж!

 2. В контекста на отправените обвинения на Путин срещу България трябва много добре да си отваряме очите!
  Вижте какво става в Париж след като Франция вбеси Путин с отказа за “Мистрал”-ите!

 3. Тероризма, комунизма и тоталитаризма трябва да бъдат заличени от лицето на земята! Трите са едно и също нещо!

 4. Комунистическата държава България официално се интересуваше от арабските страни дотолкова, колкото да позаработи някой долар от търговия с тях, а неофициално – за обмяна на опит по световен тероризъм като едно възможно партизанско средство за война със Запада понеже това беше и същността и на комунистическата държава България – държава потенциален терорист. Близостта на диктатора Живков с диктатори като Кадафи е показателна за това.

 5. Не знам кога(и дали изобщо) ще свърши времето, в което ще престанем да мислим, че случващото се в света не ни засяга. Не виждам настоящето правителство да има силата и волята да заема силна позиция по която и да е тема-особено що се отнася за тероризма. Защото за терористите незначителни държави няма, а и няма да има. Най-искрените ми съболезнования на близките на жертвите. И съжалявам, че не мога да съм в Париж, за да помогна

 6. И още странни неща, датата е 12.11, на руски език маскирани бойци от ИДИЛ предупреждават че “кръв ще се лее като океан”, всички си мислят че ще има атентати в Русия!!!
  Ноооо, ударът е в Париж!!!
  ========
  Джихадистката групировка “Ислямска държава” (ИД) разпространи видеоматериал, на който заплашва, че ще извърши атаки в Русия много скоро, предаде Ройтерс, като се позова на американския център за следене на ислямистите в интернет САЙТ (SITE).

  “Скоро, много скоро, кръв ще се лее като океан”, се заканва ИД на записа на руски език.
  http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-zaplashva-s-ataki-v-rusiya-mnogo-skoro-news241737.html

 7. Браво Иво!

  Ценни свидетелства! И ценни изводи!

  След дерусификацията на България /наближава/ – стани Президент! Не виждам някой в БГ по-подходящ от теб.

  С родолюбието си и с готовността си да пазиш аргументирано България от всякакви варварски орди.

  Бъди здрав!

 8. Към отбелязвам:

  Развеселихте ме с предложението да ставам президент- благодарен съм за високата оценка, но няма как да стане. Все пак не съм Гоце, колкото и да се опитват да ме приравняват към него по формален признак.
  Не отговарям на изискванията за чистота в нашата не много чиста и не много свята република. Наскоро политик- един от важните фактори в управлението, с когото не се познавам лично ( не е от реформаторите, да поясня, понеже съм заподозрян поради идейна близост с тях), ми се обади лично по телефона да ме пита, дали искам да ме номинира за член на СЕМ. Наложи се да му напомня, че по закон не ставам, а дали искам- това е друга тема ( не, не искам, ако трябва да съм откровен).

 9. Русия стояла зад атентата- бухахаха
  Иначе бомбандира от месеци Идил в Сирия.
  Мюслитата са болшинство в ПАриж, който е ходил знае.
  В Лондон е същото.
  А вече и в Мюнхен.
  Разходетете се по Симеон и Централна гара след 18.00 часа, да видим кой колко ще издържи там.

 10. Към Мунчо:

  Бомбардирането на ИДИЛ в Сирия от руските самолети е доста спорна тема- само Москва и Асад твърдят това. Да не говорим, че Сирия има достатъчно самолети и ако искаше, можеше да свърши тази работа отдавна, а не да сипе мръсни бомби под формата на горящи варели с нефт върху всички други глави, само не и върху главите на главорезите от ИДИЛ, на които отстъпи територии на практика без съпротива.

 11. Случилото се в Париж е работа на масква.
  Защото ка-ге-бииистите винаги удрят в “най-слабото звено”. Т.е. в страната, където има не хипотетична, а сериозна възможност подкрепяни от масква сили да дойдат на власт – Марин Льо Пен има значителна електорална подкрепа, а сега се очаква тя да се увеличи.
  А партията на МлП е тази, която получи “заем” от русссская банка в размер на 9милиарда долара, нали така?! Т.е. очакванията на путлер са да откъснат от крепостта Европа голям камък. Който да си сътрудничи с путлер или като минимум да му махне санкциите.

 12. МУНЧО, малоумнико!
  Научи поне правописа, преди да седнеш да пишеш. Или, по-добре се задоволи да мучиш “Русиян, Русиян”!
  Любимата ти Путландия инициира, финансира и въоръжава ИД, не го бомбаНдира. Бомбите и ракетите си сипе върху мирното население, населяващо територията завзета от опозицията. Без руската намеса “мюслито” Асад отдавна щеше да сдаде багажа, а кремълските терористи – да се разделят с двете си военни бази в Сирия.
  Световният тероризъм отдавна би се спихнал и колабирал до пренебрежими размери ако не се радваше на всеотдайната финансова, материална и логистична подкрепа на московската камарила!

 13. Ако четем глупостите на полуидиотите,ще си мислим,че най човеколюбивата държава в света е Русия.
  Само,че нашият опит като българи сочи друго.
  Колко българи са унищожени от руснаци/официална власт/поединично и вкупом.По жестокост Русия и ИДИЛ са равнопоставени.Да не изброявам имена от близкото и далечно минало.От целият политически спектър.Руска е фразата *има човек ,има проблем,няма човек ,няма проблем*.
  Аз също смятам,че Русия е съпричастна към съществуването на Мюсюлманска държава.Затова се намеси в Сирия за да я запази.И да тероризира целият свят.
  Империята на злото.

 14. След като се твърди че асад е дал територии без бой на ИД , защо тогава терористите завладяха обширни територии в Ирак ? Иракчаните също имат авиация и бомби нали ?

 15. До Иво Инджев

  Не ми благодарете. Това са смешки.

  Изисквания за чистота ли?
  Единствените изисквания за чистота ще е кандидатът да обича България, да го е доказал и да я пази от външни набези. И да може да я представя пред света. Имате ги и трите.

  За 25 години никой български Президент нямаше тези качества.

 16. Като оставим теория на конспирацията, остава един прост факт: 2015 година има същества от човешкия род, които не са се научили да ценят живота. Трябва да си безмозъчно същество за да убиваш невинни и беззащитни.
  Това много напомня на за соц-културата на управление, бабаит срещу слабите и по-нисък от тревата срещу силните.
  За съжаление, за това, което се случи в Париж, по един или друг начин и в различна степен всички имаме вина.
  След като журналист изказва тезата, че може би само организираната престъпност може да се противопостави на ислямска държава, тогава какво става с нас?

 17. До Мунчо – Комунчо

  Не се разбира.
  Ти какво защитаваш? Ислямистите или Русия? Те са равни.

  Работата е проста, Мунчо. СССР създаде ислямския фундаментализъм с опорните точки:
  1. Америка и Израел са виновни за вашата вековния мързел и бедност на арабите поради жегата.
  2. Да се разруши Запада и да му се вземат богатствата.
  3 Марксизъм-ленинизъм в действие.

  И КАЛАШНИЦИ за по-убедително.
  Не М-16, Калашници.

 18. ПАРТИИ ОТ ТИПА НА ДПС МОЖЕ ДА ИМБА САМО В СТРАНА КАТО НАШАТА .ТОВА Е ПАРТИЯ НА ЕДИННИЯ СТРОЙ КАТО В ТОВА ОТНОШЕНИЕ ПОДОБЕН ФЕНОМЕН ИМАШЕ ПРИ ТОТАЛИТАРНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМИ ТОВА Е ПАРТИЯ ОТ ТОТАЛИТАРЕН ТИП , ЧИИТО ЕЛЕКТОРАТ СЕ ПРОЯВАВА КАТО РАЯ ! ДПС В” СВОИТЕ ” РАЙОНИ ДЪРЖИ И НОЖА И ХЛЯБА .

 19. До Иво Инджев – като подкрепа

  “Този, който има привилегията да знае, той има задължението да действа.”

  Марк Аврелиий

 20. Марко Фридман, Петър Коев и Задгорски – на проветрение.
  Другото е – ела пак.

  Понеже ние сме го преживяли това.

 21. Мръсни комунисти!

  Проклети да сте!

  От репресираните

 22. Някак още от сутринта, когато чух за събитията в Париж, в главата ми мина мисълта за атентата в “Света Неделя”. Близки по идея, осъществяване и ефект … и по авторство … май.
  На едно място са се учили всички тези “бойци”, като е странно, защо Русия “бомбардира активно” позициите на ИДИЛ, а те удрят Запада, любимата цел на самата Русия.

 23. Отбелязвам,България е комунистическа държава и нейните президенти са комунисти-измамници и неграмотници, подпатени с много пари.

  Иво Инджев е на много “по-ниско” ниво и комунистите никога не биха одобрили да бъде поне кандидат-президент.Те по принцип не са доволни от него и се плашат от него.

  Най-подходящ от сайта е Тервел за президент-той ще продължава да величае българската прпстотия и символите на руско-съветския окупатор.

  Обидите към Мунчо от няколко читатели са напълно неприемливи за културни хора.Нищо невярно не е казал.

 24. Руските *посланици* Мунчо,PANAM и др .показаха истинските си приветливи,българолюбиви лица.Колкото и да се пишат антикомунисти зловещият им образ изпъква,особено при такива нещастия ката атаката в Париж.Не са познали обаче.Да хващат влака за Москва.Тук не щем Московски подлоги.

 25. @ PANAM:
  Така ли? Ти да видиш?!
  Я да проверим дали си прав. Какво твърди “селският идиот”:
  1. “Русия стояла зад атентата- бухахаха” – Колко му е смешно на МУНЧО. Само на мунчовците не им е ясно, че Русия е идеологът, мотиваторът, обучаващият кадрите, обезпечаващият ресурсите, вдъхващият кураж и омраза към цивилизования свят.
  2. “Иначе бомбандира от месеци Идил в Сирия.” – абсолютна лъжа! Русия атакува единствено силите, застрашаващи властта на протежето й Асад и собствените й военни бази.
  3. “Мюслитата са болшинство в ПАриж, който е ходил знае. – лъжа!
  В Лондон е същото. – лъжа!
  А вече и в Мюнхен.” – лъжа!
  Приемам единствено последната ти забележка – прав си, идиотите не бива да бъдат обиждани и подигравани. Дори, когато плещят очевидни неистини и нелепи глупотевини, защото последните са продукт на болните им мозъци, защото са непредубедени и безобидни.
  Подозирам обаче, че “нашият Мунчо” не е от гореописаната порода – нито е непредубеден, нито безобиден – и трябва да бъде разобличен.

 26. Иво Инджев – Президент.
  За и против.

  Като знаем, че: “Политиката е мръсно нещо. Тя е за негодниците и търтеите” Дядо ми. Видял съм го лично и съм го изпитал също. Но когато трябва: “Този, който има привилегията да знае, той има задължението да действа.”

  1. За:
  -Той самият нищо не иска за себе си. Това е соnditio sine qua non.
  -Събрал е екип в този блог от поне 20 умни съветници. Те стигат.
  -Разбира от външна политика.
  Това стига.

  2. Против:
  -Тинтири-минтири.
  -Бил Комсомолец. Всички бяхме комсомолци.

  3. Не е важно едното време. Важно е СЕГА какъв си.
  2.

 27. Според доста от пишещите в тази медия излиза, че президента на Франция е в грешка след като казва:
  “It is an act of war that was committed by a terrorist army, a jihadist army, Daesh, against France,” Mr. Hollande told the nation from the Élysée Palace, using an Arabic acronym for the Islamic State. “It is an act of war that was prepared, organized and planned from abroad, with complicity from the inside, which the investigation will help establish.”
  … и точно казва кой е нападнал Европа, удряйки Франция.

 28. Г-н Тинков,
  Следейки коментарите на всички,не бих казал,че Мунчо е допуснал серизни грешки.Не бива дори заради грешки или пропуски,всеки да бъде обиждан.нали затова дискутираме,да се покаже кой е прав и кой греши,може всеки да сгреши,аз например с повечето твои мисли съм съгласен,но има малка част ,с които не съм,трябва ли да те наричам с обидни думи.

  Нали съм казвал многократно-безгрешни с асамо комунистите и това е единствената причина,поради която държат властта ,Държавата и Народа.

  по отношениое мна Русия и антентатите в Париж не бива никой д азастава на твърди позоции,защото е много рано,но всичко е възможно,аз лично не допускам за вероятно Русия да провокирала това.

  Просто с комунисти и ислаямисти не трябва да има никакви взаимотношения.Те трявба да бъдат напълно игнорирани.Това е измета на земята.

  Ето,нали виждаш как пише Савова,а сто пъти й казвам,че поне аз не притежавам чувства,но си ми приписва такива наричайки ме ‘българолюбиво лице”.Но не й се сърдя,тя не е виновна.
  Толерантност до болка е нужна а не обиди.

 29. Слаба е връзката на това, което искам да споделя с този коментар на Иво по най-парещата тема на деня, но я има. Снощи изгледах пак филма за Джони Кеш. Рядко поучителна и добра картина на Америка от средата на ХХ в. Филм за АМЕРИКАНЦИ! За фермерите с Библията на масата, с кошовете памук под жегата край Мисисипи, с кънтрито и фолк-госпелите, за прости хора, които дочакват да чуят по радиото вестта, от която гърдите досега бушуват „Днес ВОЙСКИТЕ НА ГЕНЕРАЛ ДЪГЛАС МАКАРТЪР (и поклонът е малък жест към НЕГОВАТА ПАМЕТ- НА КОЛЕНЕ!) изтласкаха от Сеул севернокорейските комунисти!”. Ще рече филм за обикновени и безинтересни американци, които просто хранят тази страна и изпращат синовете си в армията й- за да бранят свободата на света; филм- игла в копа сено в контраст с гальовното и добре платено внимание на сесесерско-комунистическо-снобско либералния Голывууд към такива реалистични и важни за света герои като например есесовци-амфибии, клонирани още от Третия райх в блатата на Флорида (!). Има филми за руски и севернокорейски държавни лидери- искрени и страстни радетели за мир и разоружение. Мяркат се романтични активисти против „войната във Виетнам” (точното определение е „ отпор срещу северовиетнамската комунистическа агресия”), но тов. олывэр стоун от пиене на ром с Кастро и от любезности с Путин тъй е сметнал с творческата си натура и тъй пълни добре банковата сметка, както се предполага- не с рубли или песос… Нататък -дебнат зловещи шпиони от ЮАР , курдисани от апартейдните демони ЯН СМИТ и ПИТЪР БОТА (и тук-поклон!) , само, за да пречат на прогресивните африкански народи в деколонизацията („софт-термин” на „съветизацията”) по пътя им към социализма. Тласкат ни към клиниките разнокалибрени и разнофокусирани УдиАлъновски идиоти, араби-ислямисти с човешко лице, страдащи от ислямофобията на САЩ след 9/11/11 довела до „фашистки преврат” във Вашингтон и пр. невъобразими чучела и дивотии.
  И така- филмът за Джони Кеш изобразява и доказва много важни неща.
  На първо място- противно на левичарско-либералната пропаганда тъкмо 50-те години в САЩ (ако отбележим само расовия проблем, където впрочем, без истерични пози, се осъществява постъпателен, разумен и реален напредък, чиито резултати срива именно „тиранията на антирасизма” и „позитивната дискриминация” от 60те/70-те год.), са не „блато на моралното тесногръдие и консерватизма” а истинско време на просперитет, благоденствие, възход и социална доминация на средната класа. Патологичните хейтъри на Америка, като тов. ноам чомский (на кхмерско- полпотски „другар ដៃគ ) като млади кретени и тогава упражняват основното си занимание да я мразят, но извън публичността, а само в академичните си галиматии и кампусните си камерни компании. Младежта както винаги и тогава е била жив нерв, а не складиран варовик, имала е своите естествени бунтове срещу старото и старците, следвала е своите модни стилове, звезди, рокендрол, битници, но на никого, включително и на самата младеж не е идвало на ума да приема това като реален „проект за нов свят”, както каканиженето на маоистките фантазми в ТЕКСТА на „Imagine „ Антикомунизмът и антисъветизмът имат дълбоки обществени основи и разбиране; няма значителни разлики по тях като идеологически компоненти в политическите стратегии на демократи и републиканци. Действа Комисията на СЕНАТОР ДЖОУЗЕФ МАКАРТИ, а най- зловредните сесесерски шпиони като Розенбергите биват настанени заслужено и удобно на електрическия стол. Управляващите елити следват в действията си ценностите и очакванията на 90% от американците, а не маниакалните визии на суетни интелектуални сноби, на онези медийни и салонни „The Best and the Brightest”, които са катастрофа и винаги ще носят катастрофи, щом само се докопат до власт, или до съветническия кабинет на някой самовлюбен, безволев и невеж президент – нещо доста рядко в американската история, но за съжаление- случвало се в миналото, случващо се и в сегашния момент. Без общи приказки-ето серията унижения, които въпросните The Best and the Brightest докараха на Америка и света:
  1. Без Рузвелт да е медиен президент, знаем, че по СССР, Техеран и Ялта го съветват доста тъмни фигури, които естествено се оказват особено ценени и активно използувани съветски агенти като Хари Хопкинс. Близостта на пипалата на КГБ до екипа на интелектуалния и Медийния Гуру на ХХ в.- Уолтър Липман , суперсъветник на Рузвелт (виж Архива Венона) почти не оставя съмнения в успеха на задачата, макар и пряка вербовка да не е документирана. Резултатът – Ялтенското подхвърляне на Източна ЕВропа и на България в сесесерската паст за половин век.
  2. С истинския пръв медиен президент, „празното и суетно елхово украшение” Кенеди настъпва златното време на възхода на „интелектуалните” празноглавци от контракултурата като политически „десижън –мейкъри”. Едно театрално „Их бин айн Берлинер!” на JFK не компенсира катастрофалните резултати от неговото президентство- пак серия (само)поражения на САЩ и свободния свят, които тук само маркираме: клекване пред Хрушчов за Берлинската стена, подяряването на Куба на Кастро, късогледо и безумно слабоволие за ракетите в Турция, какаванщина за Кипър, безсмисленото убийство на НГО ДИН ДИЕМ и зейването на виетнамското тресавище, пълна пасивност пред първите петна на червената проказа, която плъпва в Африка под името „деколониализъм” и която идиотите край Кенеди възхваляват като победа на „новия хуманизъм” и „антирасизма” над „старите расистки колониални империи”, там САЩ няма какво да се месят и трябва да оставят процеса на „мъдростта на младата Африка”, ще рече – на дресираните на Лубянка марксистки главорези и канибали.
  3. След голямото историческо дело на ГОЛЕМИЯ РИЧАРД НИКСЪН и големия позор за неговите врагове, по чиито кьопави ръце, пуешки мозъци и безчувствени съвести тежат кръвта и страданията на милиони невинни хора във Виетнам, Камбоджа и Лаос, ето ни в средата 70-те. За т.н. „Институт за политически изследвания” като финансирана от КГб и Кастро кадрова „интелектуална люпилня” на разновидови левичарски кретени в админстрацията и на външнополитическите безумства на Джими Картър писах в пост от тези дни (Да, знам, че с право ще попитате „А Збигнев Бжежински?”, но той е само „смокиново листо” в тази вакханалия на политическо невежество и дипломатическо бездарие, а освен това в действителност става фактор с политическа концепция фатално късно, едва след Афганистан, т.е.- месеци преди края на най-слабия президент!) Резултатите също са известни… страхът от руското всемъгъщество заля света, престижът на САЩ падна до най-ниската си точка, от която оттласна страната ВЕЛИКИЯТ РОНАЛД РЕЙГЪН.
  4. За днес –ясно какво е, няма нужда да пиша и да повтарям дословно горното изречение, но без втората му част – с оптимизма на великото име…

  И тъй, къде остана тук кънтри-идолът Джони Кеш, ще попитате? С делото си на християнски теолог и писател той е пример, че и непретенциозната масова култура на САЩ тогава се е правила не от антиамерикански хейтъри, а от хора патриоти, от истиски американци с морален и философски интегритет. Стигат още 2 имена на идоли – ПАТРИОТИ ЕЛВИС ПРЕСЛИ и ДЖОН УЕЙН. Техните политически определения са известни. Джони Кеш официално никога не се ангажирал партийно. Но не бях особено изненадан от удоволствието да прочета, че ( „за партиите” ) „Нe really didn’t care, but he definitly voted for republicans.”
  Ето защо ОНАЗИ АМЕРИКА вярваше в сволбодата и знаеше защо синовете й трябваше да се бият в Корея за свободата на други народи!
  Ето поради какви огромни морални липси и фатални отстъпки на практическата политика пред псевдо-интелектуални идиотщини като „антирасизма”, „антиевропоцентризма”, „мултикултурализма”, „мелтинг-пота”, „позитивно дискриминиращия дискурс”, „Краят на историята” и т.н., ДНЕШНАТА АМЕРИКА, олицетворявана от Барак Обама и неговия кръг, и днешната Европа, олицетворявана от благи сивкави чиновници, на които се разбра, че и съседите им не знаят точно функциите, стоят безпомощни срещу злото и враговете на свободата.
  Бог да прости жертвите на това безволие- в Париж и навсякъде по света!

 30. Терористите от ИДИЛ очевадно удрят там, където е най-слабото звено. Франция вече няколко пъти е мишена.

  На пръв прочит атаката изглежда като “homage” в памет на изпържения с ракети “Хелфайър” Джон Джихадиста.

  На втори – като опит за убийство на президента Оланд (останалите удари са за отвличане на вниманието). Явно НЯКОЙ много го боли и за “Мистралите”, и за френските авио удари по ИДИЛ, и за разпространените от Франция кадри как путлеровата авиация бие само в подкрепа на др. Асад!

  Трето, на фона на трагедията в Париж със сигурност почти няма да чуем какво ще се решава на срещата в Анталия. Политически некоректно е някак си…

  Иначе, г-н Инджев, българската държава от 71 години (45+26) се занимава не с това, което й е работа, а работи за комун-милицейската шайка…

 31. Споко , опорните точки е да има 2 лагера артисти в България. Едните играят комунисти, другите играят демократи. Аз в лични нападки няма да вляза. Предлагам да направим кръгла маса от форума и всеки да застане с името си и да защити тезите си. Можем и да сложим Иво Инджев за модератор ако иска. А иначе аз мога да открия повече пунктуационни грешки, но все пак пиша от таблет. Доста е мерзко да обижда човек анонимно. Колкото до темата вместо да се джафкате по оста Сащ-Русия помислете за България, че ДС в лицето на всички партии унищожи всичко и изгони младите хора като мен.

 32. Както винаги френската полиция и служби са показвали ефикасност и бърза реакция, така и сега вече имаме първите резултати – един сириец, един египтянин, един “беглец” от съвсем наскоро от Сирия, няколко следени за ектремизъм и няколко вече арестувани които се надявам и очаквам в близките часове ще се увеличават. Най-близко до трагедията обаче още от сутринта застана МИНИАТЮРНОТО ДИКТАТОРЧЕ което продължава да се натиска да прави антитерористична коалиция със Запада. Знаем кой обикновено най-силно вика “дръжте крадеца”!!! Неговите супортери от Западна Европа вече надигнаха и те глас срещу санкциите и за “коалиция с русия която на терен вече бори джихадистите”. Всички си спомняме как слагаше пръти във всички опити за коалиционни действия под егидата на ООН, а сега пръв тръби за коалиция. Със сигурност специално за този случай стои доста дълбоко в ариергарда, но ако си представим едно развитие на процеса с ответни реципрочни удари, (знаем че ФРАНЦИЯ НЯМА ДА СЕ СПРЕ, вече го заяви) и като погледнем назад в историята (всички намеси на русия са след инсценирани инциденти и в близкото и далечното минало), не е много невероятно да се предвиди един терористичен акт “на ISIS” cрещу руското население по черноморието в БГ. И тогава когато Европа ще бъде много силно заета със себе си защото ще бъде още по-жестоко ранена в сърцето и той да дойде да помага да защитава руснаците по черноморието и ни “освобождава”, този път от ислямския тероризъм.

  ВЕЧЕ Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯВНО ЧЕ НЕ ГО СВЪРТА НА ЕДНО МЯСТО !!!

  Дано този път Западът не се подлъже да прави коалиции с него както в миналото и го удостои със своя ПЪЛЕН ИГНОР !!!

 33. В България прекалено много хора работят нещо, за което не са учили. В този ред на мисли, не се съмнявам, че г-н Инджев би бил силен президент на България, но най-голямата му сила е журналистиката. Затова егоистично се надявам той да не влиза в политиката, а да остане журналист Nr.1 на България.

  PANAM, изглежда, че не си даваш сметка, че от твоите постинги прозира пълна липса на българско самосъзнание. Това нещо в съчетание с нравоучителния ти тон дразни. Г-жа Савова е даже прекалено мека към теб; никаква толерантност не трябва българофобите като теб да очакват от нас, кото милеем за България.

 34. Всички ли забравиха, че само преди 2 седмици ИДИЛ взривиха руски пътнически самолет над Синай?

  Лесните обяснения на сложни проблеми не са (меко казано) добър подход.

  И принизяват качеството на блога.

 35. Русия има голяма полза от трагедията в Париж – отклонява се вниманието от Украйна. За щастие засега руския тероризъм в Европейския съюз е пропаганден и корупционен.

 36. Г-н Тинков , бихте ли пояснили ако Русия седи зад ИД , защо тогава Иран е в коалиция с руснаците ?

 37. Много странно наистина: Русия уж удря по ИДИЛ, а ИДИЛ удря по… Франция…Русия на Путин и ИД имат общ враг – демократичния свят.

 38. При напускане на националния стадион французите са били предупредени, че е възможно да има бомби в метрото. Всички, пеейки “Марсилезата” влизат в метрото…

 39. Аэрофлот, разбра ли бе, АЛ ЗАУАХИРИ И ТОЙ СЕ БИЛ БЛЪСНАЛ С ДРОН !!!

  Добро утро !!!

  Прехвърлям рзговора ни от предната статия че стана неудобно да следим всичко.
  Щях още вчера да го спомена в коментарите ми но чаках потвърждение и ето че то дойде.
  Сега трябва и да обясня защо го поднасям така. Ами то е в чест на чичо Петър.

  Но трябва да започна по-отдалече.
  Имаше едно време, бяхме малки, един виден деец на движението за мир по света, голям миротворец де, първа съветска дружка беше, Гамал Абдел Насър. Изобщо глояма фигура, от планетарна величина, такива каквито моята любимка Федерика много обича, а да си прави селфита с тях направо я подлудява. И тоя Насър много искал да изхвърли всички евреи от Израел в морето, много им се наточил, всички араби изпадали в транс като слушали дългите му речи и яростните му закани. После обаче му се случи случка на тоя Насър, много неприятна а още по-късно си отиде от тоя свят без да успее да изхвърли в морето нито един евреин. Жалко.

  А аз разбрах за смъртта му точно от чичо Петър, комшията. Никога няма да забравя ухиленото му до уши лице, ръцете на кръста, идва отгоре по пътя и се провиква на баща ми който човърка нещо в двора.

  Комшу-у-у-у, разбра ли бе, АБДАЛ УМРЯЛ !!!

  Беше много отдавна, даже Федерика не е била родена още, че даже и в плановете на баща и може да не е била тогава. Представям си ако беше жив тоя АБДАЛ сега, какви кръгли маси щяха да бъдат, какви селфита, какво чудо…

 40. @ PANAM:
  Всяка толерантност има граници. Сам Христос – апотеоз на всемирната любов, проповядващ ни да обичаме дори враговете си, не прояви толерантност към търгашите в храма!
  Спрямо комунягите толерантността ми се изчерпа още в детските години!
  Пишеш: “Просто с комунисти и ислямисти не трябва да има никакви взаимотношения.Те трябва да бъдат напълно игнорирани.”
  Не съм съгласен. Това е крайно недостатъчно. Защото те са агресивни – нахлуват в нашия свят и го рушат. Заразяват лековерните и ни превземат отвътре! С тяхното влияние трябва да водим безкомпромисна борба!
  Виж какво казва Едмънд Бърк: “Единственото, от което злото има нужда, за да тържествува, е добрите хора да не правят нищо.”
  На въпроса ти – да, когато забележиш, че греша, когато не си съгласнен с мен, настоявам да атакуваш позицията ми /с аргументи!/. Можеш да ме наричаш с каквито искаш думи. Ако съм дал основание – заслужил съм ги. Ако са несправедливи – хвърляш кал върху себе си. Тези, които ни четат ще ни оценяват.
  Пишеш – “…поне аз не притежавам чувства…” Нима?! Тогава ти не си човек. С кого тогава споря всъщност?
  Бъди здрав!

 41. При атентата в черквата „Света Неделя“ загиват 134 души, ранените са 500, повечето от които умират от раните си. # Следователно: ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ТЕРОРИСТИ са в БКП (БСП) и са ОБУЧЕНИ и ФИНАНСИРАНИ от МОСКВА . . . а СТАНИЩЕВ СЕ ИЗВИНИ САМО на МЕСТАН и любовно ГО целуна в устата . . .

 42. Лесно е да посочиш врага. Трудно е да разбереш защо невинните жертви на тероризма в Париж са по-свидни от невинните му жертви в Бейрут или другаде в недотам развитите страни, или защо невинните жертви на контратероризма са само collateral damages.
  Светът и отношенията между хората ще продължават да се управляват според силата и моментното превъзходство на едната или другата страна. Дали притежаваш дронове, колан с бомби, пари, охрана, няма значение.
  И все пак, ще продължим да подкрепяме борбата с тероризма, най-малкото, защото не можем да си представим как някой “поданик” на Daesh рязва пред очите ни нечия глава. А и ограничаването на свободите не пречи на храносмилането.
  Но не мога да се оттърва от въпроса, дали Ирак,Афганистан и т.н. нямаше да изглеждат по-добре ако всичките пари, които се изляха като бомби, бяха използвани за борба с невежеството и бедността. Кой знае? Пък и момчетата, които правят пушките и бомбите нямаше да са хепи.

 43. Препечатано от стената ми в социална мрежа към моите “абонати”:
  До сега не коментирам, защото реших да си направя един exit poll, нали обичат да ни заливат сега с всякакви термини “експерти”. Резултатите са следните при 100% преброени постове:
  Около 30% от хората в листата са хора, които са свързани с мен и аз с тях във ФБ са неактивни по повод човешката трагедия в Париж (съвсем нормално)
  Около 60% от хората в листата с хора, които са свързани с мен и аз с тях във ФБ са солидарни с човешката трагедия в Париж (и Слава Богу)
  Около 20% от хората в листата с хора, които са свързани с мен и аз с тях във ФБ са активни по повод изливането на злост към Париж (съвсем нормално, предвид средата, в която живеем).
  Първо да кажа, че докато процентът на последните е по-малък от останалите ще спя спокойно.
  И малко за последните, понеже са малко, дами и господа вече не се чудя защо Волен Сидеров съществува. Понеже последните са много ербап (яка българска дума нали), ами съжалявам не сте храбри съвсем ербап сте си, не помня да сте търсили отговорност на държавата ни за Индигио, не помня да сте търсили отговорност на държавата ни за Катуница, даже не помня ходите ли да гласувате, а да и за кого гласувате? Вие въобще някога потърсихте ли отговорност на някого?
  Ама помня, че ходите на почивки из Европа с личната си карта, помня че харесвате пътищата на Европа, помня и че на обмени ходите в Европа по студентски, културни и други линии. Помня и че фирмите, в които работите правят инфрастурктурни проекти с европейски пари и после със същите пари ви плащат заплатите и т.н. и т.н.
  И накрая да ви кажа, свалете очилата и вижте, че тук става въпрос за убити хора, подчертавам ХОРА също като вас с мечти и любови прекъснати безвреме от нечовеци. Това е основата, а не някаква измислена националност.
  П.С. Моля ви се, знам, че ви е помързявало в училище ама хванете дебелшките книги и си припомнете какво е станало между 33а и 45а година на 20 век. Да ви върна и по-назад 1876г. след зверствата над българския народ Виктор Юго държи реч във френския парламент в защита на българите. А да и между другото Сесилия Саркози доведе медицинските сестри от Либия, но вие и тях презряхте като чухте, че май пари били платени за тях? Ех, пусти му пари все не стигат и все западняка ни е виновен, а ний, ний сме ГУЛЕМИ Е ЧУЕК!

 44. KARADASH PANAM
  Вие или сте наивници,или сте безкрайно добронамерени /до глупост/ хора ,или сте поставени лица.
  Според мен последното.Провокирате ме да продължа.
  Казал бил Френският президент ,че атентаторите са от Ислямска държава.
  Ами да ,откъде да бъдат.
  Но кой е вдъховителят,организаторът,обеспечителят на терора по света от десетилетия? Русия.
  Кой заделя държавни средства за терористи по света от десетилетия? Русия.
  Чие оръжие се намира при атентатите?Руско,Калашници.
  Колко кървави атентата са извършени в България и колко са жертвите?Кой е организаторат и вдъховителят на тези убийства? Русия.
  Аз не знам какво трябва още да се случи на България за да повярват на очевадни неща.
  Толкова ли сме глупави,наивни.?
  НЕ ,ПРОДАЖНИ СМЕ.
  И никакви глупотевини за комунизъм не може да оправдае Империята на злото.
  Притисната от бедност,неуспехи в Украйна,презрение от хората по света единствен изход Путин намира в това да сее смърт по света.
  Ислямска държава му доиде дюшеш.
  Спомнете си колко пъти България беше накарана да участва в световни атентати .Само този за папата ни е стига.
  Империята на злото Русия ще продължи.Тя няма друг изход.
  А ние далеч,далеч,далеч от тази прокълната страна.

 45. Драги Стамбо,

  Поздравявам те за панорамата на Америка! Удоволствие е да се общува с интелигентни хора.

  А на паметника ще пише:

  РОНАЛД РЕЙГЪН
  ПОБЕДИТЕЛЯТ ВЪВ ВОЙНАТА

 46. До Мунчо

  ДС беше инструмент, прислуга.
  Основното зло бяха и са антибългарските БКП/БСП, московските ку.ви.

  Затова не Архивът на ДС е толкова важен, колкото Архивът на БКП. Там е истината за получаването на заповедите от Масква и унизителните рапорти за изпълнението им.

 47. Към panam, antikom-panam, антикомунист, panam-antikomunist,ЗАКРОХА…….. НА ВСЯКА МАНДЖА МЕРУДИЯ, ПРЕОБЛЯКЪЛ СЕ ИЛИЯ И ПАК В ТИЯ:

  “Толерантност до болка е нужна а не обиди.”
  Абсолютно точен индикатор за безграничното Ви лицемерие!

  “Абе Тервел,ти не разбра ли,че аз нямам чувства бе човеку добър,аз не обичам и не мразя нито ДЪРЖАВИ,нито НАРОДИ,нито КОМУНИСТИ,нито ХОРА.”

  Казаното от Вас води до два категорични изводи:
  1. Ако това, което казвате е истина, то Вие не сте от човешкия род.
  2. Ако това, което казвате е неистина, то вероятността да сте платен путински глашатай, е много по-голяма от първия ми извод.
  Но независимо кой от изводите ми е верния, по-важното е, че интереса и целта на господарите Ви да сеете омраза и нихилизъм сред нас БЪЛГАРИТЕ и опитите им за манипулации, чрез изопачаване на исторически и днешни събития, чрез поставени лица с фалшиви имена и лицемерни каузи, няма да се осъществят. Зашото БЪЛГАРИТЕ благодарение на историците ни с техния Нов прочит на БЪЛГАРСКАТА история и сайтове-УНИВЕСИТЕТИ, като този, започнаха да се консолидират и стоят много по-добре от предците им в края на 19 век, когато заявяват на “чингис хан”:

  “Гявол да те вземе, отечество мило!
  Нека да си дума кой каквото сака,
  нека да ни лаят пцета по сокака,
  ама и Русия на деда Ивана
  да дойде да каже: триста гроша давам,
  Отечество мило, я те пак не давам!”

 48. Моля да бъда извинен за грешката, AL-ZUBAYADI е въпросната джихадска VIP персона, дясна ръка на ал-Багдади, а този за когото писах се бил блъснал преди.
  Снощи заспивах вече като го чух а тази сутрин малко избързах.

 49. Пак до Мунчо

  Все пак ДС и БКП бяха тясно преплетени – всеки щатен в ДС беше задължително и член на БКП.
  В момента се подготвя обвинение към Константин Коцалиев – Началник на Главно следствено управление на ДС и към Георги Танев – партиен функционер от Пазарджик, Първи секретар на ГК на БКП в Кърджали по време на Възродителния процес. И след това за награда назначен от Т. Живков на министър на МВР. Обвинението е за провеждането на Възродителния процес. И двамата са живи и здрави и си получават големите пенсии. Хубаво ще е да полежат по 1-2 години.

 50. Драги Tervel,

  Много ми хареса шопското стихотворение. Не го знаех – кой го е написал? Човек цял живот учи.

  Не обръщай внимание на безродника Панам. Никой не го чете.

  Поздрави за родолюбието и българщината!

 51. “Чиган, Чиган – ти помниш йощ
  урата страшни в тая нощ –
  кога дружина сал’ една
  със кървав щик до теб стигна.”
  1916, Южния фронт

  Защо това не се учи в българските училища?

 52. Лека-полека почвам да излизам от шока. Защото цяла нощ не мигнах след като с щерката която е парижанка не успях да установя контакт до сутрина на 14-ти. Слава богу си е останала в къщи. Обикновено в края на работната седмица се развлича точно в Bataklan и пие бира с приятели в някоя от околните бистра.
  Та, много моля разни мунчо-вци и антипанам-ове да не се опитват евтино да манипулират форума. Бомбардирали 50-те авиона (не са и толкова), половината от тях транспортни, разузнавателни, изтребители ИДИЛ.
  Тук пуснах преди няколко дни справка на руски. Всички официални лица извън Русия и Сирия а и частни военни експерти са категорични. Само 2% от ударите са насочени срещу ДАЕШ. И то при положение, че иде реч, това е валидно за всичко което рашките изсипват отгоре за приблизителна точност спрямо целите в рамките на десетки, дори стотици км отклонение. Нулева ефективност. Ама, давайте да се съюзяваме с тях забравяйки анексията на Крим и агресията в Украйна. И на първо място, край на санкциите. Сега, че в момента западът има, меко казано слаби лидери, едно на ръка. Но дори и сегашните не са толкова глупави. С няколко думи. Парашутът на лилипут.ин няма как да се отвори.
  Защо удариха терористите вечерта на 13-ти. Сутринта, вече се спомена убит символът на ИДИЛ, ненорманикът Джон. По същото време след масирани въздушни удари на коалицията водена от САЩ, кюрдите на Мустафа Барзани освободиха ключовият град Синджар. И за капак, съобщено бе, че самолетоносачът Шарл де Гол е тръгнал към региона. Следва “реванш” на изродите в Париж.
  Кой има най-голям интерес от атентите. Тук се припомниха някои знакови факти. Оланд, да не му се надяваш, спря най-сетне доставката на двата Мистрала. Преди около година “закъсалата” финансова Марин льо Пен получи заем, след като удари на камък при френските банки, от т.н. Чешко-руска банка, една от частните банки на гнома в размер на 9,2 милиона евро. Връщане на кредита когато спечели президентските избори през 2017г. Сега МлП подкрепя и това явно ще е до дупка всеки външнополитичеки ход на джуджи1. Нали сами се сещате, че случилото се и вдига рейтинга до степен не само да спечели първият тур (поне сегашните социологически проучвания сочат това) но и да влезе като фаворит във вторият.
  Та, много моля, псевдорабирачи да не ни обясняват колко е добричък вова и как ляга и става с мисълта, че на него се пада мисията да спаси човечеството от ИДИЛ. Гони си неговите геополитически игри. Жална ни майка ако западняците му се доверят и заиграят с него в един отбор.

 53. В очакване да се отворят новите коментари преглеждам постингите.

  Г-жо Савова,
  Моите уважения за усета Ви и за постоянството Ви!
  Нищо не е по-силно от критичния ум.

 54. Г-жо Савова, малко по-спокойно, колкото до продажността, недейте да съдите за другите по себе си!
  Аз не знам колко е свързана русия/която малко ме интерисува/ с ислямска държава, ако вие имате доказателства – изложете ги. Но аз знам примерно, откъде се “пръкнаха” онези малоумници, които удариха Америка през 9/11.
  От 19 малоумника, 15 са от саудитска арабия, като четиримата от тях са живели, обучавали са се в Германия, и пак там, посещавайки най-голямата джамия в Европа, в Хамбург, са се “радикализирали”, срещайки се с доста имами, проповядващи джихад и т.н./интересното е че германските служби “не са знаели”/,след което са си платили за трайнинг да пилотират във Флорида. Никой не ги е проверил от къде имат парите, около 60 000 долара за курса за пилотиране.
  Вече започват да се прокрадва инфо, че “сегашните” терористи май са от лагерите в Белгия, с една дума от сърцето на Европа.
  “…whoever can tell me what the Germans are going to do is going to tell me about the next 20 years of history”, не са мои тези думи, но и аз си мисля, че е прав.

 55. Стамбо, зарадва ме с твоя коментар-рентген! Само едно допълнение: Джони Кеш официално се ангажира политически в кампанията на Уинтроп Рокфелер за губернатор на Арканзас. Резултатът – за пръв път в историята Арканзас има губернатор- републиканец.
  Джони Кеш ми е слабост; веднъж спорихме цяла нощ с двама приятели върху жеста му в последното видео. Дразнеше ги края (донякъде разбираемо) със затварянето на капака на пианото. На дори баналното при него има невероятна класа!

 56. Към ТАЛИН:
  Не съм в обяснителен режим, но нейсе, от мен да мине. Нали все пак една от задачите, които си е поставил господин ИНДЖЕВ е незрящите да прогледнат.
  Та, на въпроса:
  1. Коя е тази “коалиция”?
  2. Дали Иран споделя мнението Ви, че е в коалиция с Русия?
  3. Ядрената програма на Иран, предизвикала изостряне на отношенията със Запада се ползва по понятни причини с одобрението и съдействието на Русия.
  4. Русия провокира генерирането и всячески поддържа авторитарни режими, изповядващи антиамериканизъм. Това нейно поведение е както идеологически обусловено от стратегията “износ на революция”, така и мотивирано от принципа “враговете на моя враг са мои съюзници”
  Има ли други въпроси?

 57. Към ИГНАТИЯ:
  В разрез със съвета, който щедро ни давате, подозрително лесно обяснявате сложния казус около самолетната катастрофа над Синай.
  Апропо, “бръсначът на Окам” категорично отхвърля твърдението Ви, относно решаването на сложните проблеми.

 58. Към karadash:

  Само да уточня, че най-голямата джамия в Европа беше открита неотдавна в Москва от Ердоган и Путин, който твърди, че ислямът е по-близо до православието, отколкото православието до католицизма. В този смисъл малоумието в Русия по отношение на развъждането на ислямисти се поощрява от най-високо място в държавата ( в която мюсюлманите са доста повече отколкото в която и да било европейска държава)- от минарето на Кремъл и от мюезина Путин.

 59. “…от минарето на Кремъл и от мюезина Путин.” :-)))

  Самото име Москва идва от “mosque” – джамия. От монголско време. Азиатци.
  Да не говорим, че московската катедрална черква “Василий Блажени” с луковиците си много повече прилича на монголския Тадж Махал в Индия, отколкото на християнска храм.

 60. СИМАПТИЗАНКЕ,

  Благодаря ти,че най-после поне ти разбра,че аз не притежавам чувстава в коментарите си.Причината е,че не притежавам т.нар. от теб “българско самосъзнание”,а без такова аз не мога да се наредя в редиците на тези българчета,които обичат и мразят своя народ и покрай това, обичат и мразят и други народи,държави,етноси,нации,племена и пр.

  Аз се опитвам да показвам само факти,които според мен показват същността на държавата и акцентирам!- СЪЩНОСТТА НА НАРОДА.
  Защото точно този народ изгражда СЪЩНОСТТА НА СВОЯТА ДЪРЖАВА.

  Картинно казано, в България нито ДЪРЖАВАТА е внос,нито НАРОДА.

  Впрочем допусках недоглеждане,българо-съветските коммунисти определено внесоха на 8-9 септември 1944г. комунистическа държава,формирана в Кремъл(НКВД и Коминтерна),отстраниха нашата БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА ,съсипаха безогледно народа,окрадоха и държавата и народа и това продължава до днес..

  Съвсем скромно,казвам еднословно-нямам никакво полобжително чувство към КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДЪРЖАВА Република България,нито към КОМУНИЗИРАНИЯ български НАРОД.

  Не съществува такава дума в българския език,която да оприличи моето отвращение от тези два фактора.Моята душа ,ако въобще ми е останала душа не ми позволява да изпитам дори една хилядна от процента към народ и държава,която е построила такъв огромен паметниквъв втория по големина град-ПЛОВДИВ-половинмилионен,който има два изключително крещящи параметри-стойности.

  1.Първия фактор-локацията.Не само е построен на най-високото място в града,но и на най-високота точка в околностите му.Той стърчи съвсем стабилно и се вижда от всички посоки.Не би могло да се приеме,че Альошата е маловажен и безстойностен монумент.Това е сивмол на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА,който и днес символизира и почита СЪВЕТСКАТА ОКУПАЦИЯ.
  2. Втория фактор също е паметник,но е построен не в името на агресия,а в името на свободата,при това в името на свободата на “ВЕЛИКИЯ”(Тервел) БЪЛГАРСКИ НАРОД.Става въпрос за Васил Левски.

  Та мястото и големината на тези два паметника са такива,че единия тотално игнорира и унижава другия-хем визулано,хем морално.
  Втората разлика е изключително съществена-ГОЛЕМИЯ паметник е в името на физическото унищожение на ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД и НЕГОВАТА ДЪРЖАВА,докато МАЛКИЯ ПАМЕТНИК е в името на освобождаването на ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД и създаване на собствена негова държава.

  Може да се направи допълнитна дисекция на символиката на двата мнумента,но резултатите само ще потвърдят горните два.

  Моето скромно и безстойностно сознание не възприема тази символика за човешка и морална.Такава комбинация е възможна само под юрисдикцията на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, която аз определно определям като комунистическа и само в съгласие с БЪЛГАРСКИЯ НАРОД,който определям за комунизиран.

  НОРМАЛНИ ДЪРЖАВИ И НОРМАЛНИ НАРОДИ НЕ СА ПОКАЗАЛИ досега подобна симбиоза.Поне аз не познвам такъв случай.

  Засега края на този ПЕМЕТНИК на ИДИОТИЗМА се очертава да стане през 2017г. според нашия колега Павел Тинков,но аз се съмнявам на сто процента.

  Да припомням за другите паметници на съветските окупатори няма нужда,но ги има навсякъде-столицата София,Варна,Бургас,Руся,Стара Загора,Добрич,Силистра и др.

  Каквито и опити да съм правил,засега не ми се удава да разгадая посоченото ВЕЛИЧИЕ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИНА.Който може,нека да ми помогне и когато един ден това величие събори тези паметници,ще се опитам и аз като теб да придобия “българско самосъзнание”.И може би ще заобичам българския народ и държава.Засега,НО УЕЙ! Няма как,няма начин,нямам основание.

  Ако не си виждала тази умопомрачаваща комбинация в Пловдив,помоли г-н Иво Инджев за сетен път да публикува фотография на тази българска картинност в рамките на БЪЛГАРСКОТО ВЕЛИЧИЕ,което аз пак съвсем скромно наричам БЕЗПРИЛИЧИЕ.Поне към Левски и тези като него.

  Разбираш ли ме уважаема Симпатизанке,много те моля,кажи ми разбираш ли ме само,а дали ще се съгласиш с мен,това е лично твое право,но съм готов да бъда разобличен.

  Моля те,опитай се да ме разбереш,не аз,а ВЕЛИКАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА и ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД не ми позволяват да имам положително отношение към такива “величествени комбинации” ,просто не съм на това ниво.Когато ми се удаде да “повиша” душевния си статус и да започна да се вдъхновявам от тази картина,тогава ще заобичам и БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА-РОДИНА и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД,а покрай тях и БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД и БРАТСКА РУСИЯ.Но съм малко мързелив и очкавам всичко това да ми се поднесе на тепсия.

  А дотогава ,песни и танци на комунистическата морава.
  Засега събаряне на сурогатите от Българската дуржава не се очертава.

 61. Скъпи everyone else,
  И аз ти благодаря за репликата и информацията. Пропуснах нещо важно. За едно мобилизирано в Корея наборче на Джони Кеш, едно тогава 19 годишно войниче сред войските на ГЕНЕРАЛ ДЪГЛАС МАКАРТЪР, прочистили Корейския Юг от червената чума, потеглили триумфално към Севера и плакали за съдбата му,защото въпреки, че претрепват от бой кимовите орди и съветските им “съветници”, там не ги допускат само международните бюрократи от ООН и дребните завистливи сметки на президента Хари Труман, (който в този решаващ момент като истински демократ измерва практическия антикомунизъм само до критичните граници на собствената си кариера, а ВСЕЛЕНСКИЯТ АНТИКОМУНИСТ ГЕНЕРАЛ ДЪГЛАС МАКАРТЪР -като върховна ценност на всяко политическо действие, пред която може и трябва всичко да се пожертва!) 19- годишното войниче тогава става антикомунист докрай, а след 20 години придобива легендарна известност като нетипичен за Холивуд екранен образ- МРЪСНИЯТ ХАРИ, ВЕЛИКИЯТ КЛИНТ ИСТУУД, който обезсмърти в “ЗНАМЕНАТА НА НАШИТЕ БАЩИ” ВЕЛИКИЯ СИ ВОЕНАЧАЛНИК!

  Попей ни, бате КЛИНТЕ, много те обичаме, знаем, че ако беше в Бейрут и Париж, поне на един изверг щеше да разбиеш мутрата, както някога в Корея! Сега хващай китарата и кънтрито- напук на либерални идиоти- за слава на републикански патриоти!

 62. Вече на няколко места тази вечер чета, че според французите сред терористите е имало граждани на РФ. Моите източници са на руски език, но не бих ги нарекъл официални, някои от тях се позовават на АФП, но в английската версия на агенцията не намирам нищо. Моля франкофоните да помогнат да установим дали твърдението за руските терористи е вярно!

  Французский Национальный совет по разведке заявил, что располагает достоверными данными о том, что в террористической атаке на рок-концерте в театре «Батаклан» принимали участие и граждане Российской Федерации.

  http://www.technosotnya.com/2015/11/15-post94.html

 63. @ ANTIKOM-PANAM:
  1. Надявам се мислите в главата ти да не са толкова объркани, колкото писанията ти – парад на антилогика и крещящи противоречия. Словесната каша, която си ни забъркал е толкова абсурдна, че не си струва да се обсъжда.
  2. Ако обаче еквивалентен хаос цари в главата ти и “АНТИ-ЧУВСТВА” като описаните тресат “душевния ти статус”, основателно е да бъдеш запитан какво дириш в този блог, защо го четеш и на какво основание менторстваш по въпроси, които нито те вълнуват, нито те засягат?!
  3. Дал ли си нещо на тази земя и на племето й, изстрадал ли си някога, нещо в името на нейното добруване, та си позволяваш да съдиш и поставяш условия от висотата на въображаемия си пиедестал?!

 64. Според мен,тези страни там ,не могат и не трябва повече,да бъдат оставяни сами за себе си,защото са заплаха за останалият(що годе цивилизован свят) и за себе си.Наречете ме колониалистр,комунист,русофил,и ,както си искате,но трябва обединение на най важните световни играчи(от правилната страна),подобно на онова от 1941-ва.За мен тези страни са САЩ,Русия,Великобритания,ЕС(с водещата роля на Германия и Франция),Китай и Иран.Тези страни трябва да се разберат,че случващото се в бившите страни Сирия и и Ирак е заплаха за световната сигурност и трябва да направят съвместна операция там и съответните територии,да бъдат дадени и разпределени,като мандати на съвременните велики сили.Някои биха възразили,против Русия,Китай и Иран.Аз бих им казал,че предпочитам Путин пред Джон Ислямиста,както през 1941 Рузвелт и Чърчил,предпочитат Сталин пред Хитлер.Т.е. доктрината за по малкото зло.

 65. До Тодор Гетов

  САЩ и Великобритания още не са се извинили на народите от Източна Европа за това, че през 1945 ги дадоха курбан на Сталин.

  Надявам се, че поне са извлекли поука от това, какво е да продадеш душата си на дявола /по Гьоте/.

  Днес всеки, който не е разбрал, че Русия е изворът на Злото, е или купен, или неимоверно глупав.

  Русия е Лицето на злото. Заради страданията, които причини на всички: на нас от Източна Европа, на китайския народ, на Корея, Виетнам и Афганистан, на Куба и на гладуващите в Мозамбик и Кения. И заради създаването на ислямския фундаментализъм.

  Русия е световният проблем. Всички беди идват от нея.
  Изходът? Санкции, разоръжаване и разделяне на мандатни територии.

 66. @ ПАВЕЛ ТИНКОВ

  Ами, карайте с “бръснача” тогава! That’s cool!

  Ето каква гола (обръсната) истина се получава.

  Взривът в пътническия самолет е поставен (и възпламенен) от ФСБ, с което постигат поне три важни цели:

  1. неутрализират съмненията на Запада, че в Сирия нанасят въздушни удари по цели на УО, а не на ИД, защото, нали, щом ислямистите взривяват руски самолет, значи са им много ядосани;

  2. предварително си създават алиби (като съпотърпевши от тероризма) за кървавата баня в Париж – несъмнено замислена/организирана/обезпечена от същото това ФСБ;

  3. използвайки грозното лице на терора, тласкат лидерите на НАТО, САЩ и ЕС към сътрудничество с Русия за общи действия срещу ИД с тайната надежда, че след една успешна кампания, за награда, ще им бъдат “опростени” анксирането на Крим и “протекторатът” в източна Украйна.

  Мисля, че се получи едно прилично гладко бръснене.

  Мога да “ударя и една контра”, но ми писна да пиша глупости.

 67. САЩ няма как да заметат под килима на времето фаталната си грешка – съюзници на СССР.

  Но поне да спрат да легитимират бандитска Русия. Джон Кери ще ми ходи в Москва да говори с “вор в законе” тов. Путин. Резултат от разговорите – нула, но пропагандно – 1:0 за Русия. Уж, че и тя е нормална държава.

  Хайде да идва републиканец-Президент, че такава глупост вече не се търпи.

 68. Г-н Ошбелязвам,подкрепям ви напълно в оценката.Мисля,че две са публичните личности,които които могат да направят най-доброто на България и да я представят най-добре.Това са г-н Иво Инджев и г-н и г-н Иван Костов. За съжаление при така изфабрикуваната обстановка,най-вече медиина среда,не е възможно те да бъдат избрани. По реалистично е да се издигне кандидатурата за нов президент на сегашния-Плевнелиев. Не съм гласувал за него,но сега го виждам в друга светлина. Възможно е кандидатурата му да я издигнат от ГЕРБ. Ако не го направят,в средносрочен и дългосрочен план,те се самоубиват. Дали съзнабат това? При реформаторите дилемата е по-сложна защото с това ще налеят вода във воденицата на тези,коието всичко обръщат в мръсотии. Много голямо основание да подкрепят кандидатурата на Плевнелиев имат истинските патриоти (Атака не са никакви патриоти),но дали ще им стигне интелигентност да го направят. По въпроса за да не сте солист използвам своя електорален глас.

 69. Г-н Тинков,трудно ми е да разбера каква е Вашата позиция върху едно мое пояснение ,което е отговор на обвинение.Симпатизнка ме обвинява-иронизира,че не съм имал “българско самосъзнание”.
  Аз проявих поне минимална доза на кавалерство,съгласих се напълно с нея и мотивирах напълно убедително нейната правота.
  Не съм засегнал по абсолютно никакъв начин нейното достойнство,нито пък на някой от читателите на сайта.
  С други думи,налице е една лична квалификация от един читател(Симпатизанка) към друг(моя милост).

  Нищо нередно не виждам,въпреки,че не е етично някой да квалифицира съзнанието на друг,но пък за българчетата това е напълно изрядно.

  Още повече,при репликата си към Г-жа Симпатизанка,аз ползвам в качеството си на помощен материал някои квалификации на трети читател на нашия сайт-Тервел.Напълно съзнателно и коректно ползвам негови квалификации на българския народ и държавата.Ако не сте съглесен с тях,консултирайте се с него.

  Използвам в отговора си само един-единствен факт,който не може да бъде оспорен по никакъв начин,има го “черно на бяло”,-публикувана е многократно негова цветна фотография в сайта.Значи в недобросъвестност не бих могъл да бъда упрекнат-ето думите на Тервел,ето и фотгорафията на Георги Чу-нов(забравих точната фамилия).
  На базата на тези две истини,аз правя моите изводи,които не ми позволяват да се осъзная като човек с “българско самосъзнание”,защото преди да е “българско”,то трябва да е “човешко самосъзнание”.Е,аз не виждам нищо човешко и морално в комбинацията между двата паметника.Тази комбинация е открита от един изключително изискан фотограф и по подобни причини е публкувана от Г-н Инджев в сайта му.

  Аз просто ползвам материал,който е подготвен,написан,фотографиран и предоставен от други хора.
  Не намирам за неетично да цитирам техните имена.Значи,недобросъвестност у мен не би могла да бъде намерена.

  Друго,напълно е необяснимо защо Вие реагирате по такъв невъздържан начин,след като дори и косвено не загатвам за Вас.В този спор със Симпатизанка,никого не визирам и отговора ми е насочен персонално към нея.

 70. Г-н Тинков,

  Проявявам за стен път искрена добронамереност към Вас и съвсем детайлно отговарям на Вашите въпроси и квалификации:

  1.Надеждата Ви какви са мислите в главата ми са напълно неприемливи при общуването.Нали знаете,че само комунистите казваха,ч езнаят кой какво милси,дори в НПК на СССР имаше такъв член и “буква”.
  Какви могат да бъдат мислите на някой човек,това може да го разбере един психолог.

  2. Второ,писанията ми или някой ги разбира,или не ги разбира,а после или се съгласява,или не.И съвсем на никого не енужно да се пита какво са мислите на друг.
  3. Вие не прилагате абсолютно никакво ниво на коректност-слагате квалификация “обърканост” и точка. както анверемто комунистите-този в “вражески елемент” и никога не му се променя този “статус”.Това го знаеше прекрасно и всеизвестния Рози.
  4. След като сте установил антилогика и противоречие в моите писания,защо не ги посочите,ще бъда поласкан да видя грешките си и да се коригирам.Какво правеха комунетета-определят някое произведение за “вражеско” ,но на никого не разрешават да го прочете.Същото е при Вас-някой няма логика,но и не посочвате нейната липса.

  5. По втората точка от репликата Ви нормален човек не би отговорил.Поставяте ми и Вие някаква кавалификация,която е вид деменация.Аз казвамч,е не изпитвам никави чувства-нито положителни,нито отрицателни,а Вие отивате още по-далеч,имал съм “АНТИ-ЧУВСТВА”.”о за думи са тиова,що за възпитание.
  6. На въпроса Ви “що дириш в този блог…”,има всевъзможни екзотични отговори,които на драго сърце бих Ви предоставил в личен разговор,но пред публика в никакъв случай и втори път едва ли ще задавате такъв въпрос.Просто такъв въпрос(съжелявам за тавтологията) за мен не съществува.Блога е трибуна за спорове,анализи,изводи и едвали някой “дири” нещо.Поне аз не диря нищо.

  7. Какви въпроси ме възлнуват и засягат е абсолютно лично мое нещо,както и тези,които Вас засягат.

  8. Ментори бяха само комунистите,таквиа са и днес,аз коментирам въпроси,които или не са ми ясни,или не съвпадт с моите разбирания.Това го прави всеки ан блога и няма нищо лощо.
  9. Третия Ви въпрос за даването на земя и племе е далеч от мен,таквоа нещо в човешкия живот няма,няма и да има.Поне аз не познавам такъв процес по “даване”.
  10. За какво добруване говорите г-н Тинков,достатъчно “добрини” ме бяха залели от НРБ,та ме завлякоха срещу течението до Балей.От комунизма поне аз добруване не съм видял.Ще припомня думите на покойния Пламен Цветков към един комунистически функционер,който казва,че България е осовобождавана от руснаците два пъти. “Мен руснаци не са ме освобождавали…”.

  В синтез-поен моя милост добро от НРБ-РБ не е видел,за други не отгоравшем.
  Ако Пловдив е далече за Вас,разходете се към Кула и вижте надписите на паментниците за съветските окупатори.Не знам във Видин дали има подобен паметник,ще бъда доволен да кажете.
  11. Въображаем пиедестал не притежавам,но като ли че има следи във Вашето държане за такъв,не знам,не съм сигурен…,може и да греша.

 71. @PANAM
  Ти сам/а се дисквалифицира, когато преди време предложи да подарим източна България на Русия. Оттогава единственото, с което ме интригуваш, е шизофренията, с която упорито, но крайно неубедително играеш тук ролята на съмишленик, въпреки че няма кого да заблудиш. Според мен излишно се хáбиш, но ако си нямаш друга работа, пиши – не ми пречиш.

 72. Г-н Тинков мисля че не отговорихте конкретно на въпроса. Иран са шиити и са смъртни врагове на сунитите от ИД. Защо са в съюз с руснаците в Сирия тогава ? Предполагам иранците не са малоумни и ако Русия седеше зад ИД едва ли щяха да се сдушат с руснаците

 73. Срещу кои терористи ще се бори Светът, ако се обедини с Русия! Ако Светът се обедини с Русия за борба с тероризма, то всъщност няма да има терористи с които да се бори, защото Русия е най-големият терорист! Терористът и агресорът Путин нагло подхвърля на света, “дайте да се обединим против тероризма”! Ха-ха! Смешник!! Дали някой ще се подлъже по това ?! Едва ли! Делата на ЕС се свеждат основно да продължаване на санкциите към Русия, тяхното затягане и сваляне на Путин,а също сваляне на режимът на Асад и поставяне на демократично правителство!

  Призивите на Путин за обединението срещу терористите има за цел не разправа с тероризма, а покрай това обединение да отпаднат санкциите срещу Русия. Месиджът на Путин е : дайте да се обединим и да ни спрете санкциите, че ситуацията в Русия е доста зле!
  Светът трябва да знае, че всякакви борби срещу тероризмът ще са напразни, докато не се премахне най-голямата терористична заплаха за Света- Русия на Путин!

 74. Драги Гетов,
  Пак отново с твоя дуализъм-да се обединят “световните играчи както през 1941г.”

  Ами през 1939г. забравяш ли че имаше предшестващо обединение на световните играчи. По-скоро европейските. Съветския Съюз и Германия обединиха усилията си като съюзници и започнаха войната срещу Полша.Други двама играчи-Франция и Англия също се обединиха, но съвсем несправедливо и едностранно-обявиха война заради една и съща двустранна агресия само на единия агресор, а по-зловещия го подминаха.
  Той остана доволен от тях и затова нападна Финландия. Но и тогава Франция и Англия не обявиха война на Съветския Съюз. Изключиха го само от Обществото на народите.
  През 1941г. Франция и Англия , а после и Съединените Щати застанаха на страната на световния агресор-Съветския Съюз, което беше по-лошо от престъпление, защото те осигуриха окупацията на Източна Европа и се усетиха съвсем скоро какво са направили.
  Днес не е за препоръчване никакво съюзяване с Русия-резултатите може да са далеч по-лоши от тези през 1945г.
  Далеч от Русия!

 75. Г-н Тинков,
  Паметниците на съветските окупатори бяха нужни на комунистическата държава на българите-Народна Република България.
  Но комунизма е прекратен и комунистическата държава е закрита и не съществува.
  Но и днешната държава на българите(великите-по Тервел) -Република България се грижи за тях , което означава че има нужда от техния символизъм.Това е казано много пъти в сайта ни.
  Задължително следва въпроса, как и двете държави имат нужда от едни и същи монументи , а се твърди, че новата държава не е комунистическа.
  И отново същото единомислие-Народ и Държава не се отърсват от комунистическо-руско-окупаторскат символика.
  А нещата са прости-и днешна, европейска България си е комунистическа, ако някой не мисли така, защо на неномунистическата ни държава са нужни старите символи на комунизма.

 76. PanAmerican
  Когато чета безмислиците написани от вас усещам една шизофренична,болна психика с отенак на мазохизъм.Лицето ви което си го представям,че имате е озлобено,кучешко.Устата ви не се затваря ,а лигите ви текат като на болен човек.Сигурно не сте виновен,че изглеждате така.Съжалявам ви.

 77. Към ТАЛИН:
  И при тях разделителната линия “сунити-шиити” отдавна не определя геополитиката. Аналогично на въображаемата /вече/ при нас разделителна линия “ляво-дясно”.
  Религиозните противопоставяния са единствено инструментариум, ползван от дърпащите конците.
  Нима се заблуждавате, че властимащите са подвластни на религиозни и/или идеологически доктрини?!
  Как мислите – дали Бин Ладен беше фанатично вярващ в исляма, готов да се самовзриви в името на Аллах?
  А може би вярвате, че Путин е апологет на научния комунизъм /каквото и да значи това/, човек с ляво мислене, безрезервно предан на маркс-ленинизма?
  Образно казано Шикългрубер беше “сунит”, а Орджоникидзе . “шиит”, но това съвсем не им попречи да скрепят аферата “Молотов- Рибентроп”.

 78. Към Иво Инджев:
  “Само един тотално безмозъчен народ може да живее под символите на своите окупатори,но това е и изключително силен народ,на слаби народи такъв живот не му е по силите.”
  POSTED BY PANAM | НОЕМВРИ 14, 2015, 18:26

  Мисля си за богата идейност и богатата информация в блога Ви. Това, което ни събира. Мисля си и за хората, които мислят за БЪЛГАРСКИЯ народ, като този цитиран по-горе и стигам до извода, че освен Вашия модератор няма да е лошо, ако има още един модератор-Модератор на участниците в блога?

  Към Отбелязвам:
  Здравей, побратиме!
  Стихотворението, за което ме питаш е от бездънната духовна българска съкровищница, извадено на бял свят от Елин Пелин.
  Със здраве!

 79. Към “panam, antikom-panam, антикомунист, panam-antikomunist,ЗАКРОХА…….. НА ВСЯКА МАНДЖА МЕРУДИЯ, ПРЕОБЛЯКЪЛ СЕ ИЛИЯ И ПАК В ТИЯ” / по ТЕРВЕЛ/:
  Забрави, че съм спорил с теб.
  Изморяваш ме.
  Досаждаме на останалите участници в блога.
  Подозирам, че с участието си преследваш именно тази цел – да отклоняваш от темата, да разводняваш,да объркваш лековерните и в крайна сметка да обезсмисляш дебатите.
  И трябва да призная, че в известна степен го постигаш.
  Аз от своя страна допускам грешка, поддавайки се на провокативното ти словоблудство и влизайки в спиралата на безсмислени и безрезултатни спорове.
  В потвърждение прилагам мнението на експерт по темата:
  „Не бива да очакваме, че е възможно социализмът /комунизмът – бм/ да бъде сразен в интелектуална дискусия. Та нали негови поддръжници са именно ония люде, у които животът на разума е бил угасен …”
  Р. Скрътън

 80. @ D. SAVOVA

  Госпожо Савова, струва ми се, че коментарът ви е пределно язвителен и безжалостен, особено в описателната част.

  Вярно е, че изказът на PanAmerican е доста неравен и е нужно усилие, за да вникне човек в казаното. Но чак пък безсмислици с оттенък на мазохизъм?

  Ето какво разбирам аз от неговите емоционални излияния.

  Според мен, той иска да изрази някаква обсебваща за него болка, че България е все още комунистическа държава (в това май не е далече от истината. А. Михник има една мисъл, че “най-лошото на комунизма е посткомунизма”), което е абсолютно непоносимо за него – до степен, че въобще да не се чувства българин, камо ли да се гордее с България и българското. Затова и се заяжда с Тервел. С две думи иска да демонстрира нещо като, не точно вътрешна (а може и външна – не го знам къде се намира) емиграция, не и отшелничество, ами направо някакво изключване от всичко българско, докато страната ни не стане “нормална” държава.

  Лошата новина е, че според мен това е само поза, защото ако “величавото му страдание” беше истинско, нямаше да седне да пише във (български=комунистически) форуми.

  Не изключвам вероятността злоумишлено да създава “шум” в блога на Иво.

  Така или иначе, аз преставам да му обръщам внимание. Поне докато не престане да ни занимава със себе си и напише някакъв коментар-мнение по виртуозно поднесените от стопанина на блога интересни теми.

 81. До Игнатия | ноември 15, 2015, 22:56

  Мисля (съвсем искрено и сериозно), че изложените от вас тези никак не са фантазии. Дори напротив! ФСБ вече клаха собствения си матрял през 1999 г. (Бейнакск, Москва, Волгодонск – взривовете на жилищни блокове) матрял, който това същото ФСБ по конституция е длъжен да пази. Както и предшествениците им и много пъти преди това. Има преки доказателства, че разкритията за тези престъпления са част от причината агентът на КГБ/ФСБ А. Литвиненко да бъде отровен с полоний в Лондон!

  Още тук:
  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%A1%D0%91_%D0%B2%D0%B7%D1%80%D1%8B%D0%B2%D0%B0%D0%B5%D1%82_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D1%8E

  и тук
  https://www.youtube.com/watch?v=RaMSoFxMy3E

  Но знам, че павиан в стъкларски магазин тихо не може да стои, а на Ке д’Орсе и в DGI не работят идиоти, нито путиноиди като в нашето ДАНС. Ще чуем новини, след като дори на др. Holland вече май му писна и прати самолетоносача “дьо Гол” към Сирия.

 82. Г-н Тинков аз съм твърдо убеден че всичко е точно обратното на вашите думи . Големия сблъсък е сунити срещу шиити . Иран срещу С.арабия . И съм сигурен че ИД се подкрепя от С.арабия , Катар и другите държави от залива

 83. @ АЭРОФЛОТ

  За това, че ФСБ (а и не само те) са способни да “колят собствения си матрял” без да им мигне окото нямам никакви съмнения – имам добра представа за руската и за съветската история, включително най-новата – до наши дни.

  Определено обаче изпитвам скепсис относно евентуално руско участие в парижкото клане. И то не защото подозирам някакви морални, хуманни или цивилизационни задръжки у бившите човеци, обитаващи и обслужващи Кремъл. Всички знаем, че те не “страдат” от безполезен патос. А защото най-малкото от което има нужда “спихнатия” в момента Путин е да го свържат с това зверство. Това просто би коствало главата му. Твърде, твърде висока цена за удоволствието да погубиш 100-200 “неверници” (от гледна точка на руския свят).

  Вярвам, че Путин и обкръжението му са сравнително семпли в интелектуално отношение, но не допускам да са чак толкова гламави.

 84. До Павел Тинков, позволявам си лека корекция. Вероятно сте имали предвид не Орджоникидже, а Джугашвили. Истинското име на “бащата на народите”.
  Искам също да Благодаря, че дори в “досадните” Ви отговори на форумци в чиито глави явно е пълна каша намирам нови и нови бисери достойни за съкровищницата на БЛОГА.

 85. Винаги се впечатлявам на високите нива на толерантност и демократично приемане на различното мнение от част от коментаторите.
  Интересно, ако разговорът е лице в лице дали ще бъде пак така.
  Новите ценности в Европата не бяха ли свързани именно с толерантност и приемане на различията?

 86. “Ти сам/а се дисквалифицира, когато преди време предложи да подарим източна България на Русия”.-Simpatizanka

  Аз не си спомням такова нещо,защото пдаряване на територии от една държава на друга за мен е нещо непознато.
  Може нещо да съм казал с ирония,но се съмнявам,ако обичаш посочи ми тези думи.
  Да,шизофренията е част от живота,от нея няма как да избягаме,особено на високо ниво е българската,тя е силна,масова и непобедима.

  Един народ да се къпе 60 години в лъчите на руската окупаторска символика задължително е шизофреничен.Ако не е,тогава и нормалните народи ще си построят паметници на своите окупатори и убийци.Е как не се намери втори народ бе дявол да го вземе.

  Къпането продълава поне до 2017г.-поне така казва Г-н Тинков,за после не знам,но поне още две години къпането в банята на комунистическата лъжа ще продължи напълно свободно и спокойн, ще се финансира от джоба на самия народ..Кой ще разруши “банята” ,засега никой не казва,дори и Павел Тинков.

  Толкова будни коментатори има тук и как само един-двама се смущават от това къпане,

  Специалисти по руските дивотии коклкото щещ,но по българските са тихи.Както и да е,то се видя ,че не сме за никъде.

 87. До ГЕОРГИ НИКОЛОВ:
  Благодаря! Прав сте – лапсус, разбира се, че Джугашвили.

 88. Към PANAM:
  ОПИТАХ СЕ ДА СЛОЖА КРАЙ НА ДИАЛОГА НИ, НО ТИ ПРОДЪЛЖАВАШ ДА НАХАЛСТВАШ! Страшно нещо е това агресивната простащина! Особено когато е съпътствана от непомерно висока самооценка, подхранваща хипертрофирано самочувствие.
  “Къпането продълава поне до 2017г.-поне така казва Г-н Тинков…”
  Нищо подобно не е казвал г-н Тинков. Годината е посочена като “прикллючване на “великата октомврийска социалистическа революция” с пълна победа на белите” от Збигнев Бжежински в книгата му “Голямата шахматна дъска”.
  “Толкова будни коментатори има тук и как само един-двама се смущават от това къпане,”
  Мисля, че са малко повече, но ти не си от тях. Не съм те срещал пред МОЧА, когато протестираме. Ти си се измъкнал и раздаваш присъди и акъл “на българите” анонимно и от разстояние.
  Дали ще продължиш да словоблудстваш в блога не е моя работа /може пък да е от полза/, но ти обръщам внимание – не си прави гаргара с името ми “цитирайки” и коментирайки ме!

 89. Към Игнатия:
  “Според мен, той иска да изрази някаква обсебваща за него болка, че България е все още комунистическа държава (в това май не е далече от истината. А. Михник има една мисъл, че “най-лошото на комунизма е посткомунизма”), което е абсолютно непоносимо за него – до степен, че въобще да не се чувства българин, камо ли да се гордее с България и българското. Затова и се заяжда с Тервел. С две думи иска да демонстрира нещо като, не точно вътрешна (а може и външна – не го знам къде се намира) емиграция, не и отшелничество, ами направо някакво изключване от всичко българско, докато страната ни не стане “нормална” държава.”

  Грешите Игнатия и то много. Обяснете ми, как човек съсипан от ” обсебваща за него болка”, толкова леко, като на шега, преминава на режим да се ” заяжда с Тервел”. Рано или късно БЪЛГАРИЯ ще се освободи от остатъците на комунизма. Смятате ли, че тогава той ще премине на режим БЪЛГАРИН, обичащ Родината си? БЪЛГАРИЯ е оцеляла през вековете защото независимо от несравнимо много по-тежките и продължителни страдания през които е преминавала, БЪЛГАРИТЕ дори и за миг не са допуснали мисълта за раздялата си с нея, защото са я обичали. БЪЛГАРИЯ не съществува от 1944 година, затова намирам думите казани за това същество от г-жа Савова за напълно справедливи.

 90. @ TERVEL

  “Според мен, той иска да изрази…”

  “Лошата новина е, че според мен това е само поза, защото ако “величавото му страдание” беше истинско, нямаше да седне да пише във (български=комунистически) форуми.

  Не изключвам вероятността злоумишлено да създава “шум” в блога на Иво.”

  Неясно ли е казано?

  Ако е така – извинявам се!

  Започвам да се притеснявам, че съм прихванал ПанАмериканоза!

  Заразна ли е?

  🙂

 91. ИГНАТИЯ,
  само един елементарен въпрос:
  Как се връзва “обсебващата болка” с “аз не притежавам никакви чувства” и “аз не обичам и не мразя нито ДЪРЖАВИ,нито НАРОДИ,нито КОМУНИСТИ,нито ХОРА.”
  Колкото до “карай с бръснача” и “обръснатата истина”, не ми вменявайте вина – нямам нищо общо с англ. философ Окам и постулирания от него принцип.
  Апропо, белгийско-френските терористи, развихрили се в Париж от името на ИДИЛ, поназнайвали руски. Сигурно са го изучавали в някоя школа за призраци…

 92. @ ПАВЕЛ ТИНКОВ

  Един елементарен (и формален) отговор:

  Болката е усещане (преди всичко физическо, но тъй като може да чуем някой да казва: “Душата ме боли за…”, допустимо е да приемем по-общото) – страдание. А чувството е емоция. Не е необходимо да се “връзват”, доколкото между тях не съществува взаимообусловеност, нито пък взаимосвързаност – човек може да изпитва болка, без непременно да ангажира някакви чувства в това и обратното.

  Не ви вменявам никаква вина – и през ум не ми е минавало, че може да имате нещо общо с “англ. философ Окам”. Просто използвах думата “бръснач”, за съчиняване на горния каламбур.

  Досежно “поназнайването на руски”, най-простото обяснение би било това, че белгийско-френските терористи най-вероятно са обучавани от ИД в Сирия, където сред джихадистите има между 5000 и 7000 “бойци” от ОНД.

  Така излиза, ако използваме принципа на така близкия ви (но нямащ нищо общо с вас) Окан. Ако обаче искаме да построим хипотеза, която е преди всичко радостна за душите ни (да постигнем желан образ), то тогава няма да е трудно от Окан да стигнем до живелия много преди това Онан.

 93. @ Павел Тинков

  Няма да е изненада, ако някои от развихрилите се в Париж белгийско-френски терористи имат руски хардуер. И който иска да ме замеря с Дончева по пантофи с RT под мишница, но ще кажа, че подхвърлянето на сирийския паспорт изключително, ама изключително много мирише на КАГЕБЕЙСКИ БОРШ!

  @Игнатия
  ‘ПанАмериканозата’ е фатална само след превишена доза. Добре сте засега. Но моят приятелски съвет е: не страдайте от амбиция по отношение на коментарната част на блога. Разбирам желанието Ви за нонстоп качество, но най-ценното в този блог е липсата на контрол върху неговата динамика.
  Иначе съм наясно, че г-н Инджев ни спестява солидна доза коментарна идиотия, за което БЛАГОДАРЯ. В противен случай ще се удавим в л..на; аз лично не съм добър плувец в такава среда.

 94. Вижте какво Г-н Тинков,всеки човек има право да изяснява своите разбирания,изводи,чувства и др..И дали има чувства или няма по дадени обекти и субекти.

  Нека да започна с изключително наивната Ви мисъл по отношение на терористите ,които избиха напълно невинни хора в Париж.
  Къде е наивността Ви-ами по отношение на лингвистиката .Твърде е възможно те не само да са “поназнайвали руски”(П.Т.),но дори да са били професори по руски,или завеждащи катедри по “Руски език и литература”,или дори декани на факултети по руски.Може и майчиния им език да е руски,или пък да са родени в Русия..Може да са знаели и белоруски или ескимоски.

  Но.но.но,това не може да бъде фактор че руския им език е предпоствка да станат убийци,или са подготвяни за такива в Русия,или извън Русия от руски инструктури.

  Ами нещата са много прости,убиецът ,който говори перефктен английски дори с британски акцент и живял в Англия,дори с британско гражданство и т.н.,значи ли че е обучаван за тероризъм в Англия,или в Австралия.
  Езиците съвсем не определят убежденията и действията на хората,включително и на убийците.Има вероятност някой теророст да е научил руски в някоя страна извън Русия.Има безброй курсове по английски в Германия,Щатите,Франция,Австрия и др.

  Вземете например самия Иво Инджев-говори арабски,работил в арабска страна,познаващ манталитета на арабите,историята им,политиката и други неща.Което съвсем не означава че е “понаучил арабски” в Сирия,или Египет,или пък някой да предположи че е бил обучаван там да върши неща,които вършват хиляди арабски терористи.

  Г-н Тинков,ама толкова ли е трудно поне Вие да се отърсите от тези елементарни предразсъдъци.

  Ли Харви Осуалд като е говорил много добре руски ,живял в Съветския Съюз и вкъщи само на руски с жена си е говорил,понеже е рускиня,значи ли че е подготвян от съветските служби да убие Президент Кенеди.

  Българските комунистически убийци след Девети да не би да са знаели руски? Да,знаели са тези,които са живяли в Съветския Съюз,но тези неграмотници по горите и землянките съвсем не са говорили нито руски,нито украински.Но всички са вършили едно и също нещо-убийства и грабежи.

  Ами както казвате самия Вие,”белгийско-френските терористи”.Те освен руски не е възможно да не са “поназнайвали” и френски ,или някой от езиците в Белгия.

  Връщам се към първата част на репликата Ви за някаква “обсебваща болка” и действително липсата на чувства у мен към държави,нации,народи,племена,комунисти и хора.

  Ами никого не мразя и никого не обичам,защото не притежавам такава вместимост в душата си,че да обичам и мразя толкова хора.Има милиони комунисти и милиони антикомунисти,има стотици милиони руснаци,като сред тях има напълно разумни хора ,но и пълни изроди. И това Вие смятете за редно и нормално да набутам в торбата на душата си.Ами не мога,признавам се за ненормален но не мога.

  Аз съм тесногръд,консервативен и задълбаващ се по природа,дори и дребнав и не признавам нововъведени термини и квалификации,които са с такава абсурдна стойност,че направо не ми се иска да ги споменавам.

  Вземете само думата “рубладжия”.Всеки ден българчетата(разбира се не всички) ,я употребяват.По повод и без повод….Както казва моя любим писател Виктор Суворов,всичко се познава в сравененията. Опитайте се да намерите и в някой друг език ,освен българския тази дума.Погледнете в пресата само на съседните страни,после се насочете на изток и запад.Ами няма такова нещо,няма нито рубладжии,нито доларджии,нито йенаджии,нито паунджии,нито франковджии.Абе няма и туй-то.
  Има ли в друга държава някава органицация “Русофили”?-ами няма
  Има ли в някоя друга държава,където да има десетки огромни до небето пък и над него паметници на своите окупатори?-ами няма,как ще има.

  Има ли в друга държава реклами по билбордоовете на руски или не руски комунистически вестници?-няма,как ще има.

  Има ли в други държави издигането днес на нови паметници на чужди агресори?-Боже мили,там въобще не знаят каква държава има в Европа.

  Има ли в друга държава музикален клип,в който да се пее,че тази държава е хубава,но по-хубава от Русия няма. И населението й да терепери от умиление.

  Е,откъде нормален човек да извади мотиви,че да заобича подобна държава и народ.

 95. Драга Игнатия,благодаря Ви,че сте отделила време за някои мои мисли и сте стигнала до напълно верен извод -“ПанАм не е далеч от истината,че България е комунистическа държава”.Надявам се че не съм злоупотребил с тази перифраза на мисълта Ви:

  “Според мен, той иска да изрази някаква обсебваща за него болка, че България е все още комунистическа държава (в това май не е далече от истината).”

  Какво означава тази Ваша мисъл?
  1.Вие правилно сте разбрали моите анализи за статуса на държавата Република България и “ТЕЗИ АНАЛИЗИ” ги квалифицирате като “не далеч от истината”.Но в никакъв случай не казвате,че са фалшиви,неверни,лъжливи,абстрактни,абсурдни и пр.
  2. Категорично заявявате,че аз се стремя към истината,да ,не съм я достигнал,но съм в правилна посока.

  3. Трето,твърдите косвено,че моите анализи и квалификации са обективни,а не измислени ,мазохистични,безсмислени и пр.
  4. Заставате ако не напълно,то приблизително до мен,защото априори Вашата истина е съвсем близо до моята.Което според теорията на конвергенцията един ден можем напълно да покрием “двете истини”.Моята да “легне” върху Вашата,или обратното-Вашата върху моята.
  5. Не посочвате мои погрешни изводи,които отдалечават “двете истини”-моята и Вашата.
  6. Предлагам да посочите мои погрешни мисли и изводи,които да ги отстраня и така да достигна още по-близо до истината(Вашата поне).Ползата ще бъде предимно за мен,но и за всички останали,които са съгласни с Вашата истина.

  Но какво следва,убийствено точна мисъл,убийствена истина и убийстена МОРАЛНА ПРИСЪДА към “…България и българското”

  “А. Михник има една мисъл, че “най-лошото на комунизма е посткомунизма”), което е абсолютно непоносимо за него – до степен, че въобще да не се чувства българин, камо ли да се гордее с България и българското ”

  Бих искал самата Вие да вникнете още по-дълбоко в тези думи и ще се убедите,че сте казала един от най-силните изводи в ИСТОРИЯТА НА БЛОГА.
  Тази НЕПОНОСИМОСТ попада в ценъра на десетката.докато съм жив няма да забрявя тези думи.

  Не знам дали непоносимостта е вид чувство,нека който по-добре познава езика и изразните му средства да каже,но ако има нещо по-силно от непоносимост към “,посткомунистическа България” ,веднага ми го припишете на мен,освен още по-силно да Ви благодаря,друго не бих могъл да направя,всъщност мога,но в личен контакт ако се удаде възможност.

  Навярно тези,които си дадоха живота срещу комунистическите мръсници са изпитвали такава непоносимост,или нещо още по-непоносимо.Разбира се , не може да става и сравнение между моята и тяхната непоносимост,но поне малко сходство има.Затова когато комунистите убиха Георги Марков,аз не бях на себе си поне един месец. Очаквах всеки един ден негов приятел,също писател и също емигрирал на Запад да напише нещо силно,което да бъде прочетено по Радио Свободна Европа,но не би,не написа,не каза почти нищо и като се върна в България не искаше да го питат за Георги Марков и убийството му.Ами той българче….

  Тази непоносимост напълно игнорира споменатата също от Вас “обсебваща за него болка”.Ако пък непоносимостта е вид болка,ОК-съгласен съм.

  Поласкан съм от Вашите думи към мен,те са един вид признание към “моя труд”,който “не е далеч от истината”.

  Благодаря Ви ,
  С респект,
  Ваш ПанАм-Антиком!

 96. Допълнение към Игнатия.

  Лично Вие в комбинация с думите на Адам Михник категорично се съгласявате с мен,че България е “посткомунистическа държава”. Ако не е така,самата Вие няма да цитирате неговите думи,а за Вашите вече казах някои неща….

 97. PANAM, имам една молба към теб: опитвай се да се изказваш малко по-стегнато. Например двете теми от предпредпоследния ти постинг (17.11., 4.41h) можеше да ги събереш в три до шест изречения.

 98. Към Игнатия:
  “Неясно ли е казано?”
  Разбира се не, Игнатия! Видях го и го приемам, колкото и меко да е казано. Аз и затова се спрях само на посочения цитат, понеже бях сигурен, че с този цитат ще му дадете възможност да хвърли нова доза помия върху БЪЛГАРИЯ.
  Питате ме, дали “ПанАмериканоза” е заразна? Разбира се, той и на това разчита, заливайки ни денонощно с такава наслада, с безкрайната си омраза към нас БЪЛГАРИТЕ, разчитайки на слаба имунна система. Само че НЕ, няма да мине! Защото сме имунизирани трайно и сигурно срещу такива вируси още от дедите си.
  Със здраве!

 99. Драга Симпатизанке,може би сте напълно права,затова Ви давам пълна свобода да съберете(синтезирате) двете мои теми в три до шест изречения и да ги публикувате.Независимо под кой ник,може и миксван СИМПАТИЗАНКА НА ДСБ- ПанАм

  Сигурен съм,че ще направите нещо много качествено.

 100. >С какво, по дяволите, са се занимавали тогава в сърцето на световния тероризъм?

  Нека предположа: пране на пари от сделки с оръжие и трафик на наркотици, финансиране на „братски“ народи, борещи се/воюващи срещу интернационалния империализъм, източване на държавната хазна.

  През 1975 г. балансите на регистрираната в Ливан българска „Литекс банк“ я нареждат на 12-то място в страната! Това хич не е малко, защото Ливан до началото на гражданската война е Швейцарията на Близкия Изток. Почти излишно е уточнението, че зад въпросната банка стои българското разузнаване.

  През 80-те години директор на „Литекс банк“ е Чавдар Кънчев. Не сте ли се засичали там? То и сега в Ливан българите се знаят и се познават.

 101. ZO,

  Ти си напълно прав,но нали овата партийна линия е да не се говори за комунисти, а за русофили.

  Остава само да кажеш лично ти че “българското разузнаване” е на комунистите,а не на русофилите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.