Мархаба, конектор

 

При толкова много плява, задръстваща информационния поток, едва ли са много зяпачите на брега на тази буйна река, които биха отделили водещата новина от днешното посещение на турския премиер Ахмет Давутоглу в София. За мен тя е направеното от него съобщение за изграждането на интерконекторна връзка за снабдяване на България с азербайджански газ.

 

Точната формулировка би трябвало да бъде „подновяване” на усилията по изграждането на тази връзка, които бяха рязко прекратени без никакво смислено обяснение преди три години след едно посещение на премиера Борисов в Анкара. На 19 и 20 май 1912 г. имаше общо заседание на правителствата на България и Турция в турската столица ( някои запомниха само онова “мархаба аскер”, с което Борисов поздрави в Анкара почетната рота) , на което беше подписан нищо незначещ меморандум за въпросния интерконектор. Както се оказа, смисълът на яловия документ е бил по-скоро да бъде спряно изграждането на алтернативата на руския газ.

 

Меморандумът е трябвало да бъде подписан по-рано и на по-ниско ниво от министъра на енергетиката Трайчо Трайков. Той беше моторът на споразумението, но беше внезапно уволнен седмици по-рано. Борисов сервира на публиката доста пошлата лъжа за уволнението му- бил се пекъл на плажа в Катар, вместо да организира презентацията за възможностите да се инвестира в България.

 

Запитан за истинската причина да бъде премахнат от кабинета толкова скандално, Трайчо Трайков многозначително намекна, че тя трябва да се търси в „снеговете на Сибир”, а не в „пясъците на Катар”. Намекът за дългата ръка на Москва ( колкото и да клиширано да се каже това) беше прозрачен като тънкия лед , по който Борисов лавира между евроатлантическите ангажименти на България и проруското задкулисие.

 

Сега обаче Борисов изведнъж се разбърза. Иначе е „цар” да бави топката в полза на руските енергийни проекти, а след като повече не може да протака, да ги закрива и да се хвали с това. В рамките на броени дни се удари в гърдите за пробив в отношенията с Гърция за изграждането на отдавна брадясалия газов конектор, а днес, както се вижда, размрази и турската алтернатива за снабдяване на България с газ.

 

Пита се в задачата: възможно ли е пречката тези пробиви да се осъществят отдавна да е плод на турско-гръцки „заговор” срещу България, към която Анкара и Атина да не искат да транзитират газ, за да ни е зле? Или общото кратно ( и в този случай) е руският натиск върху Борисов от страна на негови ментори, като лицето на руската енергетика у нас лицето Валентин Златев?

 

Отговорът може би знае днешният министър на икономиката Божидар Лукарски по семейна линия, щом съпругата му е пиар на Златев ( и Лукарски най-случайно се оказва на точно този пост в това правителство на Борисов). Но не вярвам да сподели с нас истината.

 

Налага се сами да я разравяме плявата, от която все пак покълва полезното зърно под формата на интерконекторните газови алтернативи на руския газов монопол, чиято тежест намалява по геополитически причини извън компетенциите и „заслугите” на Борисов. Благодарение на срива на рублата и на руското влияние върху лакомите корупционери в региона. България все пак се оказва „побутната” в правилната посока ( по израза на американския посланик Байърли от негов доклад) въпреки спирачките на руското енергийно лоби, за което познавачът на това задкулисие Илиян Василев написа миналата седмица, че има решаващо влияние върху решенията на Борисов.

 

Въпреки това на Борисов му се наложи да се провикне от София” “мархаба конектор”.

9 мнения за “Мархаба, конектор”

 1. Докато конекторите с Турция и Гърция не са построени, не смея да се зарадвам. Във всеки момент главният гражданин за европейско развитие на България може да се отметне.

 2. Не вярвам да е чул баце за Слава Рабинович и още по-малко да е чел последната му статия ” Нефть и Родина”. И независимо от това, колкото и да му е криво, премилата МУ пут.инова раззия отива у киреча. Въпрос на технологично време. 1:1 се повтаря сценария от разпада на сесесере-то. На ред е Русия 2.0.
  За това и се е разбързал за намиране на алтернативни енергийни доставчици.
  http://rusmonitor.com/slava-rabinovich-neft-i-rodina.html

 3. @ GEORGI NIKOLOV:
  Благодаря за линка!
  Четивото гали душата и навява празнично настроение!
  Наближава КОЛЕДА! 2017-ТА ГОДИНА!

 4. Спомням си поведението на ББ в парламента по повод интерконектора с Турция след неговото посещение там. На въпрос от БСП какво се случва с газовата връзка, ББ съобщи нещо на ухо на “опозиционера” и оня остана безмълвен, съгласен, само дето не изкозирува. Та, може би е предал думите на “големия началник” от Москва.

 5. До Павел Тинков. Удововолствието е изцяло мое. Текстът е от логичен, по-логичен, най-логичен. Само да сме живи и здрави и доживеем 2017-годината на Збигнев Бжежински.

 6. http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/12/15/2670421_stabilizaciiata_na_tova_statukvo_e_prokliatie/?ref=yellow_fp
  “Пепи Москов ще реже ленти като госпожа Павлова и ще прави пиар

  – все повече форма и все по-малко съдържание. Нали вече трябваше да имаме електронна здравна карта? От лекарското съсловие вероятно имат основание да бъдат доволни – той действително използва благоразположението на ББ, за да може да получи повече пари. Но реформа няма да видите, поне такава че срещу същите пари да получим по-добра здравна услуга. С времето повечето пари и по-скъпото оборудване няма да могат да компенсират влошаващото качество на здравната услуга – когато се мери на равнище пациент, лекари, обслужване.

  И накрая две думи за дестабилизацията отвътре и отвън. Единственият фактор, който дестабилизира отвътре – това е Пеевски и ДПС – другите нямат ресурс. Но те си получиха и получават своето – неизменно. Стават все по-богати, чувстват се все по-уверени – за сметка на ББ и ГЕРБ.

  Искат и могат все повече и Борисов затъва все повече

  Видяхте как прекрасно минава на трето четене поправката за прокурорската квота, която уж щеше да се промени в името на разбирателството с Радан Кънев.

  Всъщност Те никога не са искали да се сдобряват с ДСБ, а съзнателно вървяха към изостряне на ситуацията за да се стигне до изолиране на Кънев в рамките на Реформаторския блок. Москов затова не е особено учуден, нито пък Кунева от развоя на ситуацията. Да твърдиш, че си бил изненадан от напълно предсказуемата реакция на Радан Кънев на ситуация която се повтаря и всеки знае, че е грубо нарушение на предварителна договореност, е притча за наивници.

  Спомняте ли си репликата на Станишев – “Ако не гласуваме Пеевски за шеф на ДАНС, утре няма да има правителство”. Същата схема е и при Борисов – затова е уместна аналогията между това и правителството на Орешарски –

  почти същата степен на “свобода” от Пеевски и Кой?

  Другите, които дестабилизират отвън – разбирай хора от Русия действително, имат мотиви за да дестабилизират, но освен геополитиката, която е безспорна /България е част от централен фронт на съперничеството на Москва със Запада/ тук има и доста по-прозрачен и примитивен дневен ред – преведените у нас пари по “Южен поток” и политическите гаранции, които накараха Путин да инвестира в проектите от Енергийния шлем. Парите – поне част – ги няма, определена група БГ бизнес и политици – Първанов, Пеевски и Борисов – са в плюс, но треперят. Разбира се, договориха се и го направиха заедно с близки до Путин олигарси, но те не треперят, защото са свои. Тук в България подобно явление – олигарси – няма. Така отсече господин Цветанов. А щом той казва – край. Точка. Вервайте.

  Правят си далавери, след това карат цялата държава да ги пази и да им плаща сметките – КТБ – два милиарда евро, Виваком – половин милиард евро, Белене – 750 милиона евро, горивата – 400 милиона евро годишно- спирам до тук.

  Списъкът до 10 милиарда не е труден да продължи

  Само в търговете по магистрали и евросредствата “далаверата” е в милиарди. Градим една фалшива, проядена от корупция България за да може една малка група, към която се присъединиха и министри и депутати от РБ, да може да разиграват спектакъла на несъстоялата се българска демокрация. И обвиняват други в опити за дестабилизация на правителството. Познавам и участниците и методите им – за шест и половина година в Москва узнах повече отколкото желаех.

  Затова Ви казвам – стабилизацията на това статукво е проклятие. Няма никаква “висока” политика – просто кръчмарска сметка. Тези хора ще имат нужда от все повече пари, от нашите пари, за да се задържат на власт. Друго не могат.”

 7. Най-малко единия от трите големи руски проекти в енергетиката се провали не поради натиск от вън, а защото лицето Златев и компанията, която представлява, щяха да бъдат ощетени!
  Става въпрос за петролопровода Бургас-Дедеагач!

  Нека не обвиняваме другите, нашите престъпници са виновни!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.