Шамар на кирилица от Харвард за мафиотския характер на автократичната власт в България

Публикувам резюмето от статия на руския политолог Мария Снеговая, поместено в Клуб Z в превод от БГНЕС. В статията България буквално се дава като пример за автократична мафиотска държава.

 

Препечатвам това резюме, в което основателно е акцентирано върху частта, свързана с България, не за друго, а именно заради авторството на текста. Точно то е многозначително. Иначе си знаем ( между нас, пишещите и четящите в свободното пространство на интернет) онова, което Мария Снеговая казва.

 

Забележително е, че подобен текст няма да прочетете в българските медии- дори и в онези, които си позволяват да критикуват властта. А и на Запад не ни обръщат особено внимание в подобен дух- нали сами се обявяваме за малки и незначителни, защо да будят от този удобен сън едно джудже, което няма нищо против московската Снежанка да му яде от паничката, докато не му дреме?

 

Защо западният принц да ни целува и буди\буни с отровни разкрития и да си нарушава удобството на брака ни по сметка, който явно предвижда принцът да си затваря очите, докато си налягаме парцалите?

 

Автоцензурата у нас (само)забранява оценките от подобен характер ( за мафиотския характер на управлението)„без доказателства”. Това е удобно извинение за масовото хъркане в средствата ни за масово премълчаване на истината.

 

Особеното на текста е в това, че е писан от представител(ка) на онази млада, мислеща част от руското интелектуално малцинство, което не се кланя на Кремъл, изповядва очевидно либерални ценности ( о, какъв ужас за борците срещу либерализма и у нас) и има признанието на американската академична общност в Харвард, където прави научна кариера. Две в едно, руско-американска оценка за милата ни родна сценка!

 

Един поглед „по диагонала” на оригинала на статията на Мария Снеговая , поместена на руски във „Ведомости”, показва, че не става дума за типично руска гледна точка ( още по-малко за стандартно официозно мнение), която по правило щади автократизма на Борисов.

 

Ако има някакви епизодични заяждания в Русия с нашия премиер, то те са на основата на това, че е беззъб пред Запада. В Москва се дразнят, че не се подмазва само на Кремъл. Но никога в руските критики няма да намерите упреци към автократичния характер на властта в България, а още по-малко за връзките й с мафията. В килията на обесения ( руски народ) за въже не се говори.

 

Ето защо е прелюбопитно да се види, как млада представителка на руския прозападен елит, отричащ глупостите на Кремъл за т.н. „трети път”, казва на висок глас онова, което премълчават практически всички външни фактори- включително западните политици, за които стабилността на борисовата България като управляем , макар и обезвреден откъм самостоятелно мислене (не много умен) снаряд, е приоритет пред честта и достойнството на българския народ, поставени под съмнение от западната подкрепа за един откровен популист и съмнителен демократ с лицемерна поза между Запада и Русия, като Борисов.

 

Очаквам след тази моя оценка да бъде преквалифициран от „русофоб” на „българофоб” и „западномразец”. За което благодаря предварително- шизофренията на моите гонители ме ласкае, че съм на прав път.

 

https://www.vedomosti.ru/opinion/articles/2015/12/17/621317-zakon-pravyaschego-vmesto-prava-zakona

 

“Ведомости”: България е страна на мафията

Приватизирана форма на паразитна държава, която зависи от волята на един човек

Клуб Z

МАРИЯ СНЕГОВАЯ,

“ВЕДОМОСТИ”

България е сред страните, които се определят като държава на мафията. Това е нов тип авторитарни режими, който е особено характерен за бившите комунистически страни в Източна Европа.

Феноменът на държава на мафията в политическата наука не е нов. Той е изучен от Мозес Наим. Според него благодарение на новите технологии през последните две десетилетия криминалните групи са излезли извън границите на своите традиционни дейности и са започнали активно да проникват в политическите структури на страни като България, Гвинея-Бисау, Черна гора, Бирма и Венецуела. Националните интереси на тази страни в крайна сметка се оказаха напълно преплетени с интересите на организираната престъпност.

Унгарският политолог Балинт Мадяр написа цяла книга за основните черти на управляващия елит на държавата на мафията. Според него отличителната й черта е семейният характер на системообразуващите компании. Мафията предпочита да организира своя бизнес на семеен принцип, защото кръвните връзки осигуряват лоялност и доверие в рамките на системата. Бизнесът се развива както от членовете на „семейството“, така и от представители на политическия елит, приети в „семейството“ благодарение на съществуващата система от връзки. Най-често подобни компании се срещат в строителния бизнес. Те процъфтяват за сметка на изгодни държавни поръчки и държавни капиталовложения, отбелязва политологът.

За държавата на мафията са характерни още паралелната концентрация на политическа власт и основните икономически активи в ръцете на едни и същи лица. В държавата на мафията частните интереси подменят интересите на обществото не от време на време, а постоянно и систематично.

Практически няма област в тази държава, която да не е подчинена на укрепването на властта и обогатяването. Държавата на мафията е приватизирана форма на паразитната държава. За повишаването на благоденствието на определена политическа и финансова група системата активно се бори с независимото натрупване на финансови ресурси, национализира ги, но в полза на отделни индивиди, а не на страната като цяло.

В държавата на мафията ролята на политическите институции се обезценява, техните функции се подменят от волевите решения на държавния глава, който е в ролята на фактическия собственик на държавата. Правото по закон се подменя от „закона на властимащия“.

—-

Мария Снеговая е докторант по политология в Колумбийския университет. Анализа й, публикуван във „Ведомости“, препечатваме от БГНЕС.

 

 

18 мнения за “Шамар на кирилица от Харвард за мафиотския характер на автократичната власт в България”

 1. Блестящо!
  А прокурор Никола Гратели дава и конкретика по темата.
  ……….
  Италианският прокурор Никола Гратери: Калабрийската мафия инвестира милиони в България
  роф. Никасо: Невъзможно е да се мисли за наркотрафик без да се мисли и за корупцията във властта. От нея идва недоверието в институциите – това, което наблюдаваме при вас в България. Тук липсва доверие в прокуратурата, от което следва и липса на смелост у полицията да се бори с трафика, както и желание у хората да помагат в тази борба. Това обяснява защо ндрангетата се е обърнала към България като страна, в която да инвестира своите капитали.

  – Калабрийската ндрангета инвестира в България?

  – Това става ясно от разговори, записани със специални разузнавателни средство в разследвания за наркотрафик. От един такъв разговор се разбира например, че едно мафиотско семейство иска да построи огромен хотел на вашето Черноморие и инвестира 160 млн. евро.

  Проф. Никасо: България е привлекателна за ндрагетата по две причини. Първо, у вас данъците са много ниски. Като открие тук фирма, мафиотското семейство плаща само 10 % данъци. Второ, у вас има силни организирани престъпни групи. Те правят от България идеална страна за мафията – за трафика на кокаин благодарение на варненското пристанище и за трафика на хероин благодарение на близостта ви до Афганистан. Консумацията на тези наркотици у вас е слаба, имате най-много 25 000 консуматори. Но нивото на българските престъпни групи расте благодарение на новите технологии. В момента поне 6 мафиотски семейства имат отношения с български престъпни групи – за наркотици и пране на пари.

  – Така ли е, прокурор Гратели?

  – Да. От 2005 г. насам много от разследванията в Италия изкараха наяве отношенията между ндрагетатата и България. Интересите на ндрангетата се простират и в Полша, Хърватия, Украйна. Организациите, които работят с нея, се възползват от либерализирането на визовия режим и Шенген. За да изнесат дрогата, местните криминални групи се възползват от екипажи на кораби.
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5167467
  ……….
  Убийствен материал на Forbes за България: КТБ стана жертва на политическата мафия
  http://www.faktor.bg/petak-13/56604-ubiystven-material-na-forbes-za-balgariya-ktb-stana-zhertva-na-politicheskata-mafiya.html
  ………
  Е КОЙ според вас е “капото” на тази престъпна група????

 2. Тази сутрин, и аз като Стамбо, трябваше да тичам да търся торбичка за повръщане !

  Антон Хекимян беше поканил като събеседник някаква неуспяла ( тогава защо кани нея , а не победителят?) участничка в селското реалити “Фермата”, някаква Альона Михайловна от Петербург с баща бивш военен, седмият, според нея, по влияние човек в Петербург, два пъти женена и развеждана в България, която разголена развяваше в ефир противното, защото е символ на окупацията ни, руско знаме и крещеше ” ПУТИН FOREVER !”.
  Хекимян с наслаждение подаваше подходящите въпроси и изслушваше други унизителни за България и българите размисли на “руската матрьошка с калашников”, че в Русия била изключително популярна поговорката ” Курица не птица, Болхария не за граница”, възмути се, че сме им сложили визи (то добре, че бяха европейците да ни наложат да ги въведем!) , въпреки че трябвало да бъдем 16-та република , че те (руснаците) продължавали да ни считат за техни, цитирам точно :”Вие сте наши както Крим!” и “Когато говоря, трябва да мълчите!”

  Мисля, че това си беше една умишлена, унизителна за нас, българските граждани, провокация, изречена от устата на пропаднала руска проститутка, която от висотата на положението си ни счита за “техни”!
  Не е случайно, тя беше поканена от водещ с име Хекимян. Не съм нито нацист , нито шовинист, но имайки предвид стриктно цензурираната откъм личности и съдържание българската медийна действителност, присъствието на небългарин -ВОДЕЩ от арменски, гръцки , турски или друг небългарски произход винаги ми е било подозрително, знак за нещо протежирано, нечисто, зависимо, иначе просто нямаше да е водещ. И за Хекимян, от самото му появяване в ефир и нескопосните напъни да му се създаде популярност като готин човек, майстор на баниците и “естет” , до момента една “червена лампичка” (за повишено внимание) ми светеше непрекъснато в съзнанието и днес очакванията ми се потвърдиха. Заслужи си хляба момчето, точно са си го избрали петоколонниците – путинофили!

  Поздравиха матрьошката и щедро й предоставиха повече от час да разкаже за себе си и за мнението си за българите и водещите на “Преди обед” Александър Кадиев и колежката му !!! Браво!Так держать!
  Почти сигурно е, че и тази унизителна за българските граждани провокация, ще остане без последствия, няма да има поне нещо като протест пред БТВ, някакви санкции, глоби от страна на СЕМ или уволнение на водещите. “Курица не птица….”

 3. Много ми хареса че БГ е наредена до Гвинея Бисау – според мен напълно справедливо. Текстът би бил още по-точен, ако посочи че БГ не е просто държава на мафията (руската), а държава, в която народа в честни (горе-долу) избори си е избрал да бъде яхнат от руската мафия чрез нейните местни протежета.

 4. Благодаря, г-н Инджев, за поредната ценна публикация! Благодаря и на най-активните участници в твоя блог! Весели Коледни и Новогодишни празници на всички!

 5. Хубав материал. И отново си задавам въпроса: кво прайм сега?

 6. Защо ли си мисля,че г–жа Снеговая бие магарето по самаря…..

 7. България няма Цар! Нас ни управлява “Бате” и “Кака” с овчарската тояга. Бизнесмените са Чорбажии а полицаите са Милиционери. гражданина на РБ е приравнен до ОфсЪ за стриганье и доенье а медиите приличат на бардак с компаньонки на повикване. Прокурорите и съдиите са комарджии, играещи на зарове със съдбите на хората в някаква абсурдна игра на правосъдие в която Темида е зачислена към обслужващия персонал на чистачките и портиерите. А народа пцува по мачовете левски и ботев.

 8. Иво го е посочил точно. Едва ли има изненадани тук от това което умницата и красавица Мария Снеговая ни разкрива. Въпросът който остава да виси докога ще я караме така.

 9. Варна си има и паметник на Българo-Съветската дружба, който си е такъв и на картите на Google. Така че велоалеите са само олицетворение на партийната линия.

 10. EN ROUTE, кратък и точен е коментарът Ви.
  В асоциация, всяка крива успоредна на друга крива солидизира абсурда на партийната алея.

 11. Хубаво го е написала г-ца Снеговая, и респект на стопанина на блога, че подава храна за размисъл директно от Москва.

  Но ме мъчи един въпрос – кога горната госпожица ще напише подобен анализ като каква държава е собствената й родина, често квалифицирана като “Горна Волта с ядрено оръжие и сняг”?

  И се сещам как в зората на “демокрацията” (мнозина от пишещите тук помним) едни посланици на иначе демократичния Запад обявиха едни хора от най-вътрешния кръг на комун-милицейската шайка, 45 г. грабила и вилняла в Милиционеристан, за “демократи” и “техни”. Сред най-“техните” по неясни критерии се оказаха съветският гражданин Андрей Карлович Луканов и неговият състудент и съквартирант от МГИМО-Москва, Петър Тошевич Младенов-Дамаджаната. По същите неясни критерии същества от по-малко вътрешните кръгове заминаха да следват с Фулбрайтови стипендии, та после да ни поучават що е демокрация и има ли тя почва у нас. А същества от най-малко вътрешните кръгове, пак по същите критерии, отиваха на кратки стажове от по 1-3 месеца (разни елени йончеви, евгении атанасови,добрини чешмеджиеви и, да, антон хекимяновци!)

  В същото време истинските страдалци на комуно-фашисткия режим, оставили здравето си в милиционерските лагери и зандани, като политзатворник N1 на Европа-Илия Минев, или политзатворник N3 на Европа-проф. Янко Янков, бяха натикани от нашите западни “приятели” в най-глуха линия и оставени да доживеят дните си в пълна забрава. Въпросът “ЗАЩО стана така?” продължава да виси със страшна сила и днес в публичното пространство.

  И докато не чуя неговия отговор, и не видя как г-ца Мария пише със същия хъс за кремълската Горна Волта, си позволявам просто да не вярвам на подобни академични филипики. Не че не са верни – но защо се появяват точно сега?

 12. И един оф-топик във връзка с написаното от колегата МАМ – и аз случайно попаднах на гнуснното предаване на съществото хекимян, и така се вбесих, че просто угасих ТВто.

  После се размислих, догледах каквото имаше за доглеждане, че и рових в интернет да видя пропуснатото. Оставям настрана щедро изсипваните подигравки и помията, с която бе обляна България от страна на проститутката “с калашников”, която удари в земята дори сънародничката си Кобилкина, която посред бял ден ни учеше на “руски секс”. Оставям настрана и мятащите се в националния ефир телеса на въпросната, увити във флага на рАЗИЯ (който прочее е обърнатия такъв на Холандия).

  Но защо всъщност бе поканено това недоразумение от женски пол? Това е въпросът!Та то дори не е победител в бълвоча, озаглавен “Фермата”? Защо се предоставя ефир за директна пропаганда на чужда, враждебна нам държава и нейния ръководител, когото дори сънародниците му в тесен кръг наричат “ботоксово джудже” и “х.уйло”? Какво послание към туземната пета колона на рАЗИЯ бе отправено?

  И как така телевизия с национален обхват дава цял час трибуна на една руска безмозъчна простакеса за плюене и храчене по България, където живее в момента? Защо сами се унижаваме?

  И защо въпросната твар, заедно с водещите хекимян, кадиев и колежката му още не са получили еднопосочен билет към Сибир плюс забрана да стъпват на територията ни следващите 25 години? Ща се заеме ли СЕМ, призван да БДИ, със случая, както и прокуратурата и съответните останали институции, които хрантутим с данъците си?

 13. Възмутен съм от хекимян, кадиев и колежката му, както и от петимата българи от фермата, дали гласа си за грозната руска пачавра, като в същото време никой не даде дори един глас за българското момиче Нора, което все пак в пряк двубой с руското злобно и грозно същество от женски пол победи убедително!
  Старозагорският арменец се хилеше угоднически, когато противната руска пачавра каза, че ние сме за русия като Крим!
  Хайгаган панер чемузум – арменски номера не ми минават!
  А Крим така, или иначе ще бъде върнат на Украйна, както и заграбените територии от Грузия, а Сибир ще стане част от Китай! Амин!

 14. Здравейте,
  Всичко написано в много голяма степен е вярно, но къде отива така наречената “българщина”.
  Избрах преди около 25 години варианта, че да остана в България. Повярвайте, имам, поради причината, че съм преводач, изключително много контакти с чужденци. Главно немско-говорещи, за уточнение…Мислех, че и тук трябва да останат “качествени” хора (простете кавичките, от лаптопа, който използвам, не мога да науча как да вкарам нормалните…) Та, така… Сега се чувствам ужасно, че съм направила този избор… Дори не бих препоръчала на дъщеря си да се връща от Германия, където следва, макар да съм я възпитавала така…
  Ужасно е тук и сега, трябва да го преживеем…

 15. Ако дамата – автор на статията е достатъчно обективна, би забелязала, че самите САЩ са държава на мафията, но на малко по-късно историческо стъпало.

 16. Към Георги Бяндов:

  Самата Ви реакция е типична: някой казва нещо вярно, но неудобно за вас, което веднага предизвиква реакцията да се изкажем колко лоши са американците защото “бият негрите” . И да е 100 процента вярно, това прави ли посочената истина от дамата по-малко вярна? Или сте част от мафията тук, за да търсите оправдание с примери, как и другаде я има?
  Междувременно представител на “негрите” стана президент на същата тази Америка- нещо немислимо по аналогия у нас и в Русия, която е началник на българската мафиотщина.
  В Америка за мафията и всичко най-страховито, свързано с нея, се пише, говори, филмира откакто самата мафия съществува. У нас е табу да се направи подобна връзка с политиката- това табу е моята тема. Но при желание да громите Америка в полза на добруването на тукашната мафия, можете да го направите в мафиотските медии. Ще ви се зарадват много.

 17. Не до, а относно ГЕОРГИ БЯНДОВ | ДЕКЕМВРИ 21, 2015, 02:14

  Класическото кондициониране (на Павлов) е най-забавният начин да разбереш, че някой е самоотвержен защитник на Русия.

  Жалко, защото иначе коментарът е написан граматически правилно.

  Колкото до споменатото “историческо стъпало”, този аргумент, говорейки за Русия, е направо смехотворен. Ако погледнем трезво, ще видим че от създаването на руската държава през 16-и век не е преодоляно нито едно “историческо стъпало”. За почти пет века! Динамиката в цивилизационното развитие на Русия е съизмерима с тази на геоложките епохи.

  И днес Русия е същата жестока към човека, потисническа, агресивна и дива неофеодална империя, в която някакво съществуване (не казвам живот) на поданиците е възможно, единствено благодарение на неизбежното проникване на отделни материални и технологични елементи от прогреса на останалото човечество, населяващо планетата.

  Големият парадокс е, че вечно гладната за още и още територии Русия (мечтаеща целият свят да е руска земя) успява да съществува единствено поради неосъществяването на този стремеж.

  Ето едно предизвикателство към въображението на Г. Бяндов: Представете си колко “прекрасен” би бил животът, ако цялата планета Земя беше руска територия, населена с руснаци – т.н. руски свят.

 18. Аз не съм в България, не съм гледал това предаване и едва ли ще го гледам. Все пак, четейки коментарите разбирам че тази простакеса както се изрази някой си е струвало да бъде показана. Само си помислете: В България всички учебници са обилно заляти с Русия и как тя “е нужна за съществуването на Българския народ като слънцето и въздуха за всяко живо същество.” И изведнъж какво. Показва се тази простакеса и чистосърдечно си признава по телевизията какви хора са Руснаците и какво мислят за тези които им се подлагат. Аз даже си мисля че ефекта е бил много образователен.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.