Пеевски на фокуса на “Шпигел” и Борисов в огледалото на обратното виждане и броене

Германското списание „Шпигел” обяви днес Делян Пеевски за „айсберга на корупцията” в България. Това, според мен, е предупреждение, че Борисов го чака съдбата на „Титаник” , ако не намери обходен маршрут.

Politiker Peewski: Jede Menge offener Fragen Zur Großansicht

AFP/ Getty Images

Politiker Peewski: Jede Menge offener Fragen

http://www.spiegel.de/politik/ausland/bulgarien-dps-abgeordneter-deljan-peevski-sorgt-fuer-kontroverse-a-1074203.html

 

Статията не казва нищо ново за българския читател или познавач на баналната истина, която е скандална именно с това, че е банална, но не предизвиква реакция на върха на този айсберг, обитаван от институции, като прокуратурата. Но статията същевременно е многозначителна със самата си поява в „Шпигел”.

 

Това списание е институция в Германия, ако не и в света. Може да бъде сравнено като престиж и влияние с британското „Икономист”. За да обърне внимание на някакъв си Пеевски , явно трябва да е имало много, много сериозна причина. А тя може да бъде само една: Германия, в която Борисов се кълне, изглежда не е готова да понесе повече все по-видимата зависимост на своя балкански съюзник от типове, като Пеевски и от всичко онова, което той символизира.

 

Апропо, малко отклонение от темата в света на анализа на фактите и възникващите от тях хипотези.

 

ГЕРБ е най-вече „баварско творение”( по линия на Християн социалния съюз и фондацията му „Ханс Зайдел”), що се отнася до външната помощ, чрез която тази партия се появи на 3 декември 2006 г. и бива подкрепяна като лично притежание на Бойко Борисов ( пишещият тези редове отхвърли личната покана на Борисов да участва в онова израждане на бебето ГЕРБ в НДК). Баварците обаче, с които особено топли отношения демонстрира дясната ръка на Борисов Цветан Цветанов, в момента се в открита политическа война с Християндемократите на Меркел, която искат да съдят заради политиката по въпроса за бежанците. В тази област Борисов упорито поддържа „баварската” линия. Тя няма как да не му „подлива вода” в отношенията с централните власти в Берлин, за които бежанската криза е въпрос на живот и смърт в политиката и управлението. Русофилски коментатори у нас, като Андрей Райчев, от половин година насам вещаят злорадо политическия край на Меркел заради кризата с бежанците, но за тяхно путинофилско изумление тя все още се задържа начело и втвърдява дори тона срещу Путин.

 

Чувствителността на Меркел и нейната администрация по темата за бежанците вече е толкова изострена, че външният министър Щайнмайер, обвиняван досега едва ли не в русофилство от западни колеги, изригна срещу руската пропаганда, спекулираща с лъжата за едно уж изчезнало заради емигрантите руско момиче в Германия с език, какъвто германската дипломация не е ползвала срещу Москва от времето на студената война. http://www.focus-news.net/news/2016/01/28/2186088/ria-novosti-sergey-lavrov-izrazi-nesaglasie-s-reaktsiyata-na-germanskiya-si-kolega-frank-valter-shtaynmayer-otnosno-deloto-liza.html

А наш Бойко в същото време припява на фронта ( заедно с Орбан, както се видя онзи ден в София), който Русия се опитва да обедини в Европа срещу Меркел по начина, по който преди един век успява да насъска всички съседи срещу България през Междусъюзническата война през 1913 г. – за наказание поради прегрешения спрямо руската имперска доктрина, препъвана на Балканите по онова време от българите.

 

 

По-нататък читателят може сам да продължи разсъжденията си за евентуална връзка между публикацията в „Шпигел” ( макар в нея Борисов да не се споменава) и надвисналите над „любимеца” на Меркел в България Бойко Борисов ( за какъвто той сам се представяше по време на първия си премиерски мандат, когато предизвика неофициална германска реакция с предупреждение да не си прави реклама с нейното име- нещо, за което съм писал в ivo.bg без да да разкривам източника на тази деликатна за двустранните отношения информация).

 

За онези, които ще опонират, че намесвам Борисов, без да е споменат в статията, ще напомня, че германците не ядат картофите с калта и листата. Както всеки средно информиран българин , те също знаят, че ако Борисов искаше ( или можеше, защото май е спорно кой кого държи в зависимост) би могъл за часове да реши въпроса с „най-големия айсберг на корупцията” в България, където премиерът се ползва с практически неограничена еднолична власт.

 

За прочита на статията в този смисъл допринасят още три обстоятелства.: авторството на Франк Щир, една от звездите на сериозната журналистика в Германия, изричното оповестяване, че материалът е подготвен в София от него ( познайте дали е събирал информацията си от таксиметрови шофьори и фризьорки), както и изборът на български авторитет, на когото статията демонстративно се позовава. Това е издателят на „Капитал” Иво Прокопиев, главна мишена на медиите на Пеевски по линия на медийната и бизнес конкуренцията с него. Ако някой иска да уязви Пеевски максимално, то възприемането на оценката за него , изразена точно от Прокопиев, е възможно най-доброто средство за постигане на тази цел. „Шпигел” прави точно това по ясен и категоричен начин.

28 мнения за “Пеевски на фокуса на “Шпигел” и Борисов в огледалото на обратното виждане и броене”

 1. Зер гуте Нахрихтен! Вери гуд нюз! Чок хаир-хабер! Очень хорошая новость!Тре бон нювел! Уна молто бона нотиция! Конграчулейшън!
  Тъй трябва да реагираме и не само ние, нали с виден полиглот си имаме работа…

 2. ЕКСКЛУЗИВНО!ВДЪХНОВЯВАЩО! ГРЪМОВНО! САМО в “пык”ливия сайт!…
  Само че какво ясновидство е да вещаеш отдавна станали и видими неща. нэдодялька нэдадялькав, прост тулум пълен с дерьма, мисли нещо по-сериозно,колкото и девалвирали, все пак и рублите трябва да се заработват, нали?

  http://pik.bg/%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B9%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8-news477379.html

 3. Малък offtopic, ако позволите.
  С оглед на това

  Ще бъде ли позволено на БНТ да покаже “Тайното богатство на Путин”?
  https://ivo.bg/2016/01/26/%D1%89%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BD%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5-%D1%82/

  Преди малко видях, че БНТ1 тази вечер ще дават филма Левиатан (2014)

  http://www.mediapool.bg/kremal-vbesen-ot-ruskiya-film-leviatan-i-shansovete-mu-za-oskar-news229784.html

 4. И, лампата угасва, когато отрежът Евро-фондовете. Затваря се пещерата на Али Баба и магаретата натоварени с Евро потеглят към груги царства и господарства. Неще да проработи вълшебната дума – Евробанк отвори се! Даже и Меркел не подсказва някаква думичка, що така?
  Касимпеевски отнася откраднатото имане и заедно с 40 разбойника играят карти и слушат песента на пауните.
  Като стана дума за имане, не закъсняха ли тази година 40 разбойника да опапат Първа Инвестициона? Зер 1 февруари се точи веч а никакви заплахи за колене се не чуват от към цацаратурата.

 5. Когато някоя медия критикува Пеевски, той тутакси я купува. Може би още другия месец Пеевски ще купи и “Шпигел”.

 6. ====================================================================================

  ДВАМА, ИЗГЛАЖДАЩИ КАТО СВИНИ, ИЗПЛЮСКВАТ
  МАНДЖАТА НА БЪЛГАРИТЕ !

  ====================================================================================

 7. Той и доцент Ал. Петров беше зяпнал да погълне половината държава, но в един момент, след натиск от правилните посолства, му преседна. След по-малко от две години и този герой ще спре икономическите си подвизи и ще връща ресто, а другия ще обяснява, че е война – и на война, като на война. Защо точно две години ми изглежда пределния срок – заради руската криза. Путин и ко няма и копейка да могат да пращат навън, а родните назначени капиталисти не са работили в конкурентна среда, без държавни поръчки и общински парцели.

 8. “Плюскат манджата на българите”!Абсолютно!Плащаме езиково обучение на дупетатите-200 000 годишно!Не може ли да си плащат сами уроците?Не може ли да избираме депутати ,които са си научили уроците?Не може ли да избираме отличници,а не калпазани?Тези депутати в никакъв случай да не научават чужди езици,така поне няма да показват ограничените си познания директно!Научат ли чужди езици голям резил ще падне!Сега само ние се смеем и плачем,а тогава цял свят!

 9. Дано има резулатат?
  Предполагам, че в ЕС има организация за борба с корупцията на Федерално ниво, която получава финансиране от парите, които се плащат като членски внос от държавите членки!
  Защото в противен случай, ЕС като институция започва да прилича на едно угоено чудовище, което се интерисува само как да си събере ДДС-то.
  Иначе не може да се обясни бездействието на европейската преса и най-вече еврпейските власти, относно закупки от “пъпки” имоти в Марсилия, укриване на пари от български данъкоплатци в Швейцария, безнаказаност когато замерваш келнери по скъпи ресторанти в Брюксел и т.н и т.н.
  Та нали смисълът на Юниънът е в “United we stand”!
  И целият български народ разчита до голяма степен на централната европейска власт в Брюксел за разбиването на мафията в БГ и установяване на европейски условия и критерии за развитие!
  Така поне аз си мисля!

 10. Чудесна компания за закуска на Барак Гусейнович…Енджой, да му е сладко!ЦеКарска комунделска издънка, милю син на ДСарски милю, става за атлас на Чезаре Ломброзо! Че поне Станишев да беше поканил Барака, той с английския е добре!
  Иначе от червени и камуфлирани закусчици добро не сме видели-нито от ония с Митеран, нито от тия с Барак Обама!

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5270380

 11. Длъжници сме на автора на този блог досежно нуждата от състоятелни и компетентни анализи. Иво, моля Ви, не оставяйте без продължение малкото отклонение от темата, както го определяте в статията. Нямам рутината и познанията Ви, но все си мисля, че когато Мрекел кихне, нашият Премиер хваща пневмония. Не знам какво ще е, ако Фрау се спихне.

 12. Днес е един хубав ден за мен:
  1. Заради статията на списание “Шпигел”- някакси ми дава надежда, че в борбата с могъщата българска мафия ще имаме малко помощ и поддръжка.
  2. Хубав знак е показването в гледаемо време на руския филм “Левиатан”- гледах го на Киномания- унищожителна критика на съвременното управление в Русия- общинско, държавно и църковно-дано повече хора го гледат и прогледнат.
  Гледах и интервюто с Радан Кънев. Интелигентен, скромен,честен, чувствителен( в смисъл сензитивен) човек. Няма го грандоманското повтаряне на простака Борисов- АЗ, АЗ, АЗ.Просълзи се при темата за окалването му от страна на Пеевските парцали.Мисля, че тези гнусни статии даже ще наклонят мнението на свестните хора в негова полза( не съм ги чела и не смятам да ги чета- подразбирам темата). И най- важното за мен. Радан Кънев даде отговор на многото нападки, защо е приел да влезе в управление с Бойко Борисов. 1. Защото само в управление има шанс да се промени нещо в държавата. 2.така изигра ББ да му лъснат зависимостите от ДПС.Иначе Борисов и досега щеше да обяснява всекидневно как много иска да управлява с десните партии, ама те не искат.Радан Кънев каза- Не може Борисов да е приятел и с Радан и с Делян.Чудничко! Тарикатът Бойко няма полезен ход.

 13. Без да усетя се загледах по-продължително в мордата на угоеното добиче… Убеден съм, че ако успее да свали тридесетина килограма, всеки който го погледне ще си помисли, че Илийчо Павлов е възкръснал /в диво състояние, разбира се/.Пренебрежимите различия, произтичащи от загатнатите “одухотвореност” и “благородство”, най-вероятно са продукт от влиянието на генофонда по майчина линия.

 14. Seine Geschichte geht so: Deljan Peewski war gerade mal 21 Jahre alt und noch ohne abgeschlossene Ausbildung, da berief ihn der zum Ministerpräsidenten gewählte Ex-Zar Simeon Sakskorburggotski zum parlamentarischen Staatssekretär für Transport. Frei von besonderer fachlicher Qualifikation hatte er so die Geschäftsführung von Bulgariens größtem Schwarzmeerhafen Varna

  Да, нещо за което вече не се говори…
  че господина беше назначен на възраст “жълто ми е около устата” на сериозен пост!!!

 15. До СТАМБО:
  „… неформална среща на над 3000 дипломати, политици, бизнесмени, хора на науката и представители на различните религиозните общности от целия свят.”
  Питам се, Цв.Цв. в качеството на какъв от изброените ще присъства, щото за физкултурници и ченгета нищо не споменават.

 16. До Иван:

  “Ще бъде ли позволено на БНТ да покаже “Тайното богатство на Путин”?

  Ще бъде, адаш, ама не по-рано от 2018. 😉

 17. Очакваше се, след разкритията за Путин,че и на слугите му няма да се размине.Всв в тоя дух да продължават свободните медии по света,та и на нас да ни светне.

 18. Добре ама нали уж Пеевски се скара с Бойко ?? Обърках се от тези маневри. Всичко това ми прилича на Уестърн в който публиката се радва на всеки гръмнат индианец но следващата седмица в киното има нов уестърн и пак гърмят същите индианци. Дано този път наистина да ги гръмнат ако може за по-дълго време. Европа не иска да се занимава с тях но май няма кой друг.

  Междувременно пребиха поредния бизнесмен. А Цацаров, МВР и Съда си бършат червените задници един с друг. Единия ги бил хващал ама Те ги пускали, Другия се бил подготвил ама не му помагали а на Третия му падат гащите и не може дори един СМС да залови, камо ли нещо друго. Звучат ми като три клети моми. Клети та Проклети.

  http://www.dnes.bg/crime/2016/02/01/borch-prati-fermer-v-bolnica-sys-schupen-krak-rebra.291469

  “Аз съм рекордьор по откраднати животни. Имам 78 откраднати биволи и крави, още 28 са отровени и полиция и прокуратура нищо не разкрива. Просто водя дела, по-точно се опитвам да водя дела”, споделя той пред bTV.

 19. Няма да коментирам, защото и Щпигел, и г-н Инджев са пределно точни и ясни и аз нямам какво да добавя. Чудя се на Доган – толкова ли не можа да намери по-красиво, по-представително и по-приемливо на външен вид животно от Пеевски. Не стига, че е нахален и арогантен, ами и отвратителен.

 20. Екатерина,мафията не се наследява по желание…

 21. Поздравления за г-н Инджев за това, че коментира статията на в. Шпигел в контекста на отношенията между баварските консерватори и Герб, а също и в контекста на междудържавните отношения на Германия и България. Удоволствие е, когато журналистическите разсъждения отиват отвъд припомнянето на очевидната фактология. В случая статията в “Шпигел” напомня на репликата: “Думам ти дъще, сещай се сещай се снахо”. Сиреч, освен пряката атака по фигурата пеевска, от запад лъха и студен wind of change към управляващите…

 22. Г-н Инджев, ако желаете да се занимавате с креатурата на Пеевски и останалите про-руски мартионетки, моля обърнете внимание на проблема с липсвашите инвестиции в Северозападна България. Определено това е проява на национално предателство. Цялата инфраструктура на България или е насочена към пристанищата Бургас и Варна, които вече са в лапите на Москва или към Турция, която по обясними причини има интерес да не се развива Северозапада на България, който е единствената останала порта към ЦИВИЛИЗАЦИЯТА. Ще се радвам, ако проучите какви безумия се правят само и само градове и области, които имат европейски облик се съсипват със завидно удоволствие от креатурите на Москва и Анкара.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.