Расте вероятността Борисов да предизвика предсрочни избори

Не съм „гадач” ( по израза на „царя”) и затова не обичам да правя прогнози върху социологически прогнози. Те са като моменталните снимки, които фотоапаратът изплюва на мига, но скоро се оказват избледнели и негодни.

 

По изключение обаче ще рискувам да кажа на базата на публикувано днес проучване на общественото мнение, че то прави вероятни предсрочните избори за парламент, но не заедно с президентските, а по-рано. Резултатът показва спроед ГАЛЪП, че ГЕРБ задържа водещата си позиция спрямо втората партия БСП в съотношение две към едно. Това може да се окаже достатъчно за Борисов да предизвика изборите.

 

Под какъв предлог ще го направи, нямам представа. Борисов не се нуждае от катаклизъм, той сам си го измисля, когато му трябват страшилища- както през февруари 2013 г., когато заради една постановка от измислен сблъсък между полиция и улични актьори, въоръжени с няколко камъка на „Орлов мост” в центъра на София, той патетично си хвърли оставката. Не искал да има кръв, заяви премиерът и тази лъжа и днес се приема за истина от наивниците.

 

Едва около година и половина по-късно Борисов и неговият Цветанов си позволиха „храбростта” да споменат по този повод, че имало руски подстрекателства, но бързо си прехапаха езика. Защото те се боят от руската мечка повече от всичко друго, което ги мотивира към действие или бездействие.

 

Какво ме кара тогава да мисля, че потвърждаването на статуквото в съотношението на силите, което на пръв поглед не е „повод за война”, би подтикнало Борисов да предизвика скорошни избори?

 

Две неща.

 

Първо, Борисов е страхлив и не поема рискове, когато става дума за собствената му кожа.

 

Второ и по-важно, тъкмо поради това не би рискувал да се кандидатира за президент, освен ако при една проверка на редиците зад себе си не се окаже в низходяща позиция. При такъв резултат Борисов би поверил премиерския пост другиму и сам би се отправил към далеч по-сигурното лично бъдеще на президент. Ако ли пък запази позициите си или дори ги засили, тогава ще пусне някое свое протеже за президентския пост и ще си запази силната позиция в силната власт, каквато е изпълнителната.

 

Най-вероятният му коз при сценария с протежето за президент е Кристалина Георгиева- но, както вече отбелязах , само в случай, че при една проверка на предварителни избори се окаже, че за Борисов е по-добре да грабне и „купата на съветската армия”, т.е. и президентския пост, който му липсва в колекцията. Той много, много го желае но ще посегне към него само при обстоятелствата, посочени по-горе.

Дали Кристалина Георгиева би приела да участва в този сценарий, това не знам. Но знам със сигурност, че нейното име е сред водещите варианти в щаба на Борисов. Тя току-що показа лоялност като се съгласи да НЕ бъде номинирана за инфарктната надпревара за ООН. Така заедно с Борисов сложиха Бокова на дузпата на две велики сили, които да вкарат на Путин онзи гол, който Бойко няма куража да отиграе сам, предпочитайки сигурното мачле в селската футболна лига на принципа “по-добре пръв на село отколкото наврян от руските компромати на кучето в града”.

 

Вече повече от година Борисов загрява за ролята на „бащицата” на нацията. Изоставил е всякаква политическа конфронтация и се бори да се хареса на колкото се може повече избиратели от всякакви цветове и палитри. Остава му само една крачка до заветната му мечта. Може да я направи чрез предварителните избори, които да му покажат дали е на прав път. Ходът би бил двойно печеливш за него, win-win, както казват в бизнеса.

 

Ако спечели изборите със задоволителен резултат, ще триумфира като първият троен министър – председател в демократичната ни история. Ако ги загуби, ще спечели президентския пост, на който да си разхожда егото у нас и по света.

 

Дали не му подсказвам? Не го подценявайте в това отношение – той отдавна си е направил сметката и поведението му на „добрия” спрямо всички подсказва ясно намеренията му за резервния вариант в главата му.

 

Освен това за онези, които намират Борисов за свой противник, а не за „бащица”, е добре да знаят с кого и с какво си имат работа. За да не се оставят да бъдат очаровани от цинизма му.

33 мнения за “Расте вероятността Борисов да предизвика предсрочни избори”

 1. баце е с последен шанс да “триумфира” кат победил на парламентарни избори. А бе, направо е в положение win-win. Сейчась или никогда.
  Както и да Фърли зарът на победата и на калъч да излезе пИчели. Е, по си е друго, да сбъдне голямата мечта и да реализира голям Член (а не, това беше по аверът МУ папка гоце) шлем със спечелване и на президенстката институция, ама и тройното премиерстване не е за изпущане. А България, кучета я яли,важното е да начеше безкрайното си его.
  Сега, открийте разликите между ИДИЛ и раззия. Не давам джак пот щото такъв няма. Не врагове, а конкуренти.

  http://glavpost.com/post/16feb2016/opinion/79906-vitaliy-portnikov-rossiya-i-islamskoe-gosudarstvo-ne-vragi-a-konkurenty.html
  ЗА SMS и останалите приятели да дадем думата и на Александър Невзоров.

  http://glavpost.com/post/16feb2016/blogs/79935-aleksandr-nevzorov-gundyaev-za-polchasa-sdal-pravoslavie.html

 2. Доста смела прогноза. Моето мнение е различно. ГЕРБ е в низходяща позиция (повтарям, според мен). Не че няма да са най-голямата партия, но следващият парламент ще е с още по-неясни “играчи”. Имам предвид при избори тази година. Някак си преваля сезона за катализиране на настроения за избори.
  Все пак, обещавам една бира, ако не позная. Дори и виртуална да е.

 3. Не знам какво са искали да внушат от Галъп, но предсрочни избори са малко вероятни преди да се приемат поправките в избирателния кодекс, а именно: електронно гласуване за всички и машинно гласуване в страната.

 4. След руската му изцепка едва ли ще получи едно мнозинство, каквото се получи при вторият им мандат. Тогава в тяхна подкрепа се включиха всички онези, които са против комунистите и Москва.
  В случай, че се появи и обобщи нова опозиция, в която най–вероятно ще се включат симпатизантите на Христо Иванов и Радан Кънев числящи се към излъганите от провалената съдебна реформа, вероятно и замисленото някогашно движение на Сугарев, което за да не се получава разцепление на десните сили, не бе обявено, отливът от ГЕРБ ще е значителен.
  Освен това Р. Кънев се изказа твърдо еднозначно против руските домогвания и за една здрава дистанция от Русия. Така, че освен всички излъгани и всички русофоби са му вързани.
  Русофилите са дежурни БСП избиратели, които бяха субсидирани от Русия. Само, че сега касичката е празна а и някое и друго капаро трябва сигурно да се връща или заработва. Като се има пред вид колко работни са комунистите, особено ако работата ще се заплаща само при евентуална победа, излиза каузата е направо затрита!
  Освен това се очаква, дежурните им агитатори да се изпокрият в миша дупка, за да не се навират в очите на тези, които след изборите биха ги подгонили и започнат да им търсят сметка за предизвиканите вини.
  Струва ми се ГЕРБ тогава ще се окаже също малокалибрен.
  Много вероятно е дори новите Реформатори да си сменят местата в една евентуална коалиция с ГЕРБ, като по–многобройната част да са те. Тогава би се получила и една ИСТИНСКА дясна коалиция в която по–малкият придатък да е ГЕРБ.
  Може да се окаже, Борисов сега си прави грешни сметки. Не те ще са тези които ще поръчват какво и как да се прави, а само ще трябва да изпълняват предварително фиксираните коалиционни условия на новото доминиращо мнозинство.

 5. http://www.mediapool.bg/voennoto-ministerstvo-zapochva-da-voyuva-seriozno-s-hibridnite-zaplahi-na-kremal-news245647.html

  Сетили се! Както Мара да се побара!Ако толкова ефикасно и своевременно реагираме и на действителната руска агресия, нищо чудно да осъмнем и официално като руска губерния, след като фактически сме такава! Но все пак е добре, че се формулира основната заплаха- руската агресия, нещо, което стои в официалните отбранителни доктрини на всички действително евроатлантически страни от бившите соцлагерни бараки! Новият началник-щаб вдъхва надежди, за разлика от предишния, в чиято глава трещяха катюши и залпове на Аврора!

 6. Ама не е ли симпатяга? “Евросоюзовцы-молодцы!”- че кой така искрено хвали ЕС сега? Мое скромно смирение прогнозира тези дни, че Александър Хрихоревич е наполовина готов за съавтор в нашия блог и почти завършен душманин на Кремъл, вие не ми вярвате!

  http://korrespondent.net/world/3630316-evrosouizovtsy-molodtsy-lukashenko-pokhvalyl-es-za-sniatye-sanktsyi

 7. Пак за Лукашенко- прогнозата ми е прогноза, изказана на пълни чаши и празни приказки, но огромната заслуга за превръщането на Александр Хрихоревич – ПОВТАРЯМ!-на Александр Хрихоревич Лукащенко! в евроатлантик категорично принадлежи на тов.Владимир Владимирович Путин! 24 салюта пред Главната квартира на алианса в Монс! Този изключителен человек най-накрая ще направи и самите руснаци НАТОвци, както направи грузинците, украинците, молдовците, казахите и, както е тръгнало, беларусите, само и само за да се отърват от него и бандата му!

 8. И според мен Боко Т. няма да направи предсрочни избори. И не защото няма лична или партийна логика в това, а просто защото няма да му дадат да ги направи.
  #КОЙ не знае, че той е зависим?! И то много зависим, и от много “играчи”. Като се почне от Пътев (от кремъл), мине се през Меркел и се свърши с американските служби. Кремълските подлоги (Доган, ДС-Иванов, Златев…) в БГ няма да му позволят, защото все още не са намерили кой да го замести като изпълнител на московската воля в БГ и на Балканите. Ако имаха заместник, отдавна да са го жертвали (днес са отменили без обяснения продажбата на Камчия – това значи, че този анклав им е важен за нещо, те си знаят за какво; според мен общината на Москва е получила заповед за отмяната от Пътев).

  От друга страна, нито на ЕС, нито на САЩ им трябва още един остров на нестабилност в Европа и на Балканите в тази взривоопасна обстановка. Боко Т. го знае и затова е изнаглял толкова. Меркел му е скръцнала със зъби не само, че ще му спрат еврофондовете, но и че могат да пуснат по бързата писта разследването в Лихтенщайн. И затова са всички пируети през последните няколко дни.

  Но страхливият оранжев зеленчук няма да тръгне на избори без някой от “началниците” му да го поиска. И това може да е само Пътев, в момент когато на последния му е геополитически най-изгодно.

 9. Натам вървят работите. Според мен в момента се работи за отстраняването на Пеевски – прекалено явен е вече и за Доган, и за Борисов. Премахването му ще доведе до реакция от зависимите кръгове в ДПС, БСП и АБВ – може да са режисирани протести примерно – като това ще е достатъчен повод за само-свалянето на Борисов. По този начин той хем ще натрупа точки и консолидира партията си – вижте ме, свалих най-опасния олигарх и те ме свалиха от власт; хем ще помогне на партньора си Ахмед Доган да започне да изпира имиджа на ДПС като национално-отговорна партия; хем предизборното надлъгване може да започне, без да се нарушават интересите на групировката зад Пеевски, но и без да съществува вече така омразния и омръзналия на всички отъждествителен образ на КОЙ.
  В задачата се пита, ще позволим ли отново на змията да се скрие под камъка?

 10. Записки по … Лютвито Местан:

  “…ДПС е скрита проруска партия на олигархичните интереси. Наивно и обречено се борех да ги развенчая, за да се прелегитимира партията. ДПС възникна като моралния императив на човешките права, но изглежда се трансформира в защитник на олигархични интереси. Драматично приех публикацията в „Ню Йорк Таймс“, че в България управляват две проруски партии – ДПС и БСП.”

  =========================================
  “Лютви ​Местан: Националният интерес на България не е свързан с Русия”

  http://www.faktor.bg/mnenia/intervyu/67035-lyutvi-mestan-natzionalniyat-interes-na-balgariya-ne-e-svarzan-s-rusiya.html

 11. Господин Инджев,рядко пиша,предимно чета в блога Ви,но сега ми се наложи.Радвам се,че не сте “гадач”,защото такъв ви харесвам.Но,редно е да ви напомня,че и някои други “негадачи”.
  ,вече са го отгадали. Справка:CLUBZ от 01.02.16.- Радан Кънев за рефлекса наБ.Б. да се самосваля.Лека вечер.и благодаря за всичко!

 12. Дали джуджи 1 и сега, както в аналогични случаи допреди само година обичаха феновете му да ехидничат играе джобен тенис. Гордоста на руският износ-водката във все по-малки количества напуска границите на “матушката”. От друга страна, при очеизвадният спад на жизненият стандарт на рашките тя си остава единствената, дежа вю, утеха и все пак.

  http://rusmonitor.com/u-rf-iz-za-sankcijj-obvalilsya-ehksport-vodki.html

 13. @ Павел Тинков

  След това (http://clubz.bg/34620-rusiq_speshno_razprodava_167_500_karata_diamanti) идва ред и на църковната утвар!
  Момент, докато обръщаха празните джобове, изпадна една стара бележка: http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2016/01/russia-arms-sales-iran-psychological-warfare-genuine.html – ех, къде ли отиде руският ‘реализъм’?

 14. Чета се по-горе, следователно… поне днес съществувам. От няколко дни съобщенията ми изчезват. Който и да ги е изял, сега е с подут корем на червени пъпки; бяха за ООН.

 15. Малко офтопик – пускам Бнт и гледам мутрата на Златев, който обяснява, как имало нелоялна конкуренция при горивата. Питам аз: Бнт да са чули, че целия интернет се тресе от факта, че Златев ще строи Хемус на мега-цени? Не! Такова нещо не са чули!

 16. От момента в който ДПС отлъчи Местан винаги съм си мислел че за Доган ще е от крещяща необходимост да има в най-скоро време парламентарни избори за да може да се оттърве от отцепниците. На помощ в случая идва Тиквата. С предизвикването на предсрочни избори Кратуня ще помогне на ДПС да консолидира своите позиции и прати в забрава отлъчилите се. Честито на раята и хвала за шоуто.

 17. Днес е Денят на Президента в Щатите. Почивен ден, удобен за написване на нещо като това, подарък за Иво и форумците тука –

  Днес нашият завод работи, нищо че е почивен ден. Аз пък викам на един афроамерикански колега, малко така да му направя четка в името на интернационализма и международното положение, защото той все ми разправя как са се борили години наред срещу робството и като го премахнали, продължили да се борят. Даже имало случаи когато за да си купят нова дреха, да вземат на заем книга за четене или да се видят с приятелка и да направят бебе, бягали от една плантация до друга по десет мили всеки ден. Та до едно време отбивах номера с разказ как съм гледал филма “Познай кой ще дойде на вечеря” в претъпкан селски киносалон без климатик през август да види какви меджународни лишения съм понесъл и аз в борбата за правата на човека и дори съм събирал пари като чавдарче за кампанията на Анджела Дейвис за президент, но тъй като нито филма, нито Анджела му бяха известни, реших, да не остана назад и като му викам един ден, исторически, че само вий ли сте били роби, бей, ми и ний не сме падали по-долу, и ний сме били роби, цели пет века под турско робство, и то какви роби – кос коджамити, ехееееййй, чорбаджии роби даже сме били, които са си пиели ракията изстудена на хладни чердаци под орехови сенки, където вечеряли тлъсти гювечи с цялото си домочадие и всяко дете било “мамино детенце”, което като пораснело се обличало “алафранга” по последна мода, но вместо до другата плантация, ходело до Букурещ, Белград и Виена. Някои стигнали даже и до Париж защото имали Свобода на Придвижване и покрай рибните специалитети, написали и Рибен буквар и открили заведението “Хъшовете” в Букурещ, откъдето се мръщели на тирана. Донесли от Русия пиесата “Бедная Лиза” (представена наскоро и в Германия) и я изиграли в театро като “Сирота Цветанка”. Други пък млади не били мамини деца, ами били “луди млади” – харамии и като едно нищо хващали Балкана, затъкнали чифте пищови и обирали държавната хазна (някои продължават да правят това и до днес), имало даже и жени-робини пък и войводи, които обладавали до над двайсетина яки мъже и оттогава моя горо мирише на младост. По-късно обаче взели, че ни освободили от робството, даже не един път, ами цели два пъти ни освободили, но ни отнели свободата на придвижването и свободата да ставаме чорбаджии. Някои все пак статанали чорбаджии, но взели да пият изстудена водка вместо ракия. А ние до днес пак се борим, но за обратното, да не би някой да каже, че не сме били роби. Не мога да ви разбера, европейска работа, каза колегата, клатейки глава, сигурно защото правосъдната ви система е от френски тип. Сигурно, казах аз и продължих да завивам гайка М16 на конвейра на Форд.

 18. @ ВАНЬО | ФЕВРУАРИ 16, 2016, 18:31

  Неплодородна е на тази нива (блога на Иво) почвата за “семенцата”, които пускате от време на време – нищо няма да покълне.

 19. Както и предполагах, еуфорията около Камчия беше напразна, няма как блядовете да изпуснат такава земя…

  Власти Москвы отменили продажу оздоровительного комплекса в Болгарии

 20. От края на миналата година заваля порой от взаимосвързани събития. Опраскаха съдебната реформа. Двете каки се развихриха. ЕсЕмЕс-и. Доган с/у Местан. Доклади от Брюксел. Пееф купува като за последно. Пееф и Доган – низвергнати от Анкара. Пееф и Доган=„новите Левски и Ботев”!!! ОтДЕЛЯНе на България от Румъния заради ДЕЛЯН. ОтДЕЛЯНе на Бойко от ДЕЛЯН. Намерения за разсекретяване на доклада за КТБ. ОтДЕЛЯНе на ПИГ и в. Труп един от друг и взаимни обиди за интимни отношения с ДЕЛЯН. Фалцетните тонове от последните изявления на гореспоменатите поразително напомнят хора на т.нар. управляващи преди и по време на случващото се в КТБ. КОЙ ще се срути сега?

 21. Мисля, че на Боко още ще му запари под краката, щом извадиха и Златев от мъглата, май ще си играем на спукано гърне.
  До Петър Петков
  Благодаря за чудесната сатира.

 22. @ EVERYONE ELSE:
  Нищо ново под слънцето. Когато няма поука от фаловете, историята се повтаря като фарс.
  Тече обратното броене – грешките от 1917 и 1945 ще бъдат поправени.
  Сърдечни поздрави!

 23. НЕВЕРОЯТНО!СЕНЗАЦИОННО! ПОТРЕСАВАЩО! ЕКСКЛУЗИВНО!ИЗРИГВАЩО! ВЗРИВЯВАЩО МРЕЖАТА!ТОВА СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ!

  https://www.24chasa.bg/Article/5306323

  Аз случайно попаднах на чернови вариант за конституиране на Комисията и персоналния й състав.

  1. Председател: волэн сыдэрав

  2. Зам.председатели: магдалэна ташэва (и.д. и секретар на Комисията), таска эрменкав,някое деси, миче, сийче, джемче или нещо от герб, каракачанов
  3. Членове:
  -цялата парламентарна група на атака
  -цялата парламентарна група на бсп
  -цялата парламентарна група на дпс
  -(дискретно) без Методи Андреев почти цялата парламентарна група на герб
  -патриоти, бареци, независими и пр.

  4. ПиАр на Комисията: любамыр каларав

  5. Медийни органи на Комисията- тв алфа, “агенция” “пык”

  ЦЕЛИ НА КОМИСИЯТА:

  -Да потвърди веднъж и завинаги, че намесата на Русия в делата на България е била винаги и само плодотворна, безкористна и благородна, олицетворявана от братските визити и жестове на княз Святослав, ген. Дибич, ген. Игнатиев, ген. Каулбарс, пасол Соболев, И.В.Сталин, ген. Серов, следовател Шварцман, Хрушчов, Брежнев, Путин, любэ, кобзон, жириновски, решетников, посол Исаков, ГРУ, КГБ, ФСБ, одеската, ленинградската, московската, нижни-новгородската и др.бизнес- бригади- благодетели на българския народ

  -Да заклейми със законодателни средства всички противници на тази очевидна истина със специално внимание към екстремистките елементи и яростни русофоби, групирани около блога на Иво Инджев

  – Да проведе с членовете си тим-коучинг, включващ:
  -уроци по балалайка
  -съвместен фитнес в Камчия с руските охранители
  -усвояване на целия репертоар на ансамбъла за песни, пляски, римушки, частушки и шутки на ОГПУ/НКВД/МГБ/КГБ
  -рецитиране на страници от книгите на Дугин
  -поклонение пред портрета на Вл.Вл. Путин

  -Да публикува заключителния доклад в “русия днес”, “дума” и “земя”
  ……………………………..
  ……………………………..
  (ТУК ЛИПСВА 2-та СТРАНИЦА ОТ ДОКУМЕНТА, НО РЕСТАВРАЦИЯТА Й НЕ Е ТРУДНА)

 24. Намерих още едно листче към документа за Комисията

  6. Главен арбитър при възникнали спорове и заключения: гоцэ сырыщныка

  7. Партниращи неправителствени организациии: Дружество на българските русофили, Русофилско дружество в България, Сдружение “България-в Евразийския съюз”, Инициативна група “НРБ – в Съветския съюз!”, Клуб “Любители на рублата”, Асоциация “Ценители на копейката”, Федерация “Дружба с Русия-завинаги, всегда и навсегда!”, Конфедерация “Български мужик”, Формация “Солдати на Кремъл”, Православна конгрегация към БПЦ “Св. Владимир Путин” и др.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.