Двама охранители от една родна картинка

Не съм проследил медийното отразяване на вчерашната изява на премиера Борисов в столичен хотел, където се изказа по повод смяната в ръководството на германската фондация „Конрад Аденауер” . Беше пълно с репортери и камери. Странно, че в интернет няма следа от тяхното присъствие. Най-вероятно невидимите пружини на подредбата на правата и задълженията са задействани така, че събитието да бъде обработено и сервирано екслузивно на публиката в предаването „Панорама”.

 

Борисов се „разходи” по международното положение, (почти) пропускайки пред избраната публика с голямо чуждестранно присъствие любимите си магистрали. Спомена ги само веднъж в контекста на благодарността, че метрото, магистралите и „модерните железопътни линии”(?) дължим на европейското финансиране.

 

Ако не броим залитането по зле прикритото злорадство спрямо „колегата Ципрас”, който е принуден да прави това , което е отричал предизборно ( явно, за да се хареса на германските консерватори, победители в процеса по усмиряване на бившия гръцки левичарски бунтар), Борисов се държа необичайно скучно. Направо консервативно, като за случая. А какви върхове пред българско-германски аудитории е постигал: „шменти и капели”, „Цецо ходи с багера и копае трупове”….Помните ли?

 

Като става дума за памет, друго ме жегна ( почти както Борисов се „жегнал” от въпроса, зададен му от младежа в Лондон за огледалото и Пеевски в него). Благодарейки за подкрепата на фондацията , без която ГЕРБ нямаше да я има ( интересно признание за пред широката българска публика, която не е много наясно с този детайл), премиерът разшири обхвата на благодарността към Европа изобщо. Защото „кой в днешно време дава 7 милиарда, ей така”, не сдържа емоцията си все пак Борисов.

 

Как „кой”, помислих си веднага. Путин е давал и повече за откъсване на една страна от европейския си път. Но за това- накрая.

Напускам територията на преразказа на скучното изказване на нашия премиер, за да се върна към друга случка с охранител.

Преди няколко дни един едър бодигард ( част от голяма група охранители със слушалки в ушите, пазещи незнайно кого и какво на бул. „Христо Смирненски” в София), ме спря с категоричното намерение да ме надприказва в качеството си на русофил, в което се представи. Откарахме 15-20 минути в спор, че и публика се насъбра.

Една женица, впечатлена от многобройното въоръжено присъствие пред детската градина с преподаване на английски (където най-вероятно се очакваше някакво величие да вземе или да доведе детето си), попита наивно какво става. Един зевзек с пистолет на кръста, който ми хвърляше злобни погледи без да се намесва в русофилската лекция, отвърна : „правим интервю с Иво Инджев”.

 

Удивително е самочувствието на хора, които са убедени , че знаят за политиката повече от всеки политически коментатор! Такъв беше и този случай. При всеки факт, който не може да обори, човекът сменяше темата. Ще предам само няколко от невероятните опорни точки на русофила, преди да посоча каква е връзката между началото на този текст и това резюме на уличния спор.

 

Русофилът беше убеден, че огромната руска емиграция на Запад е хитър ход на Кремъл да внедри в САЩ и другаде свои хора. „Нали разбираш, това не е случайно, намигна съучастнически той”. Демек ще ги превземем отвътре. Забележете, през цялото време Русия и неговото аз се сливаха.

Русофилът е убеден, че критичните към американската действителност филми са поръчани от управляващите там, за да заблудят такива, като мен, че в Америка има демокрация.

Русофилът е категоричен, че „арабската пролет” е дело на американците (ей, така, понеже са злодеи и искат на всички да им е зле) и никакви аргументи за обратното ( че процесът започна от разкритията на Уикилийкс и от бунта на арабската младеж най-напред в Тунис) не могат да го преубедят. Той знае ( по-добре от всеки международен наблюдател или арабист).

Русофилът е възмутен, че някой може да гледа на Асанж с лошо око заради това, че е изнесъл тайни на Държавния департамент в нарушение на законите на страната си („а, така значи, щом е навредил на САЩ, значи е лош, а иначе американските шпиони са добрите, така ли”, взе да се озлобява моят събеседник с респектиращата външност).

Русофилът е убеден, че американците са слабаци и „ние”, ще ги насметем без проблем, ако решим.

Русофилът извади специалният си коз за такива случаи: „винаги съм готов да облека зелената униформа” ( вероятно срещу такива като , мен, които си позволяват да оспорват руското превъзходство и съвършенство).

Русофилът набързо ме препита дали си искам Македония, след като му възразих за правото на Русия да си взима нейния си Крим. Явно той ще ми я отвоюва, облечен в зелената униформа ( нали си спомняте „зелените човечета” на Путин в Крим- нашият русофил също беше много любезен, а можеше просто да ме набие, нали така).

Русофилът знаеше що е то Хизбуллах и силно се възмути, че за тази организация се изказвам без нужното уважение, макар самият ЕС да постанови отговорността й за атентата в Бургас ( което не е вярно, отсече знаещият русофил). Интересно е, че един русофил толкова искрено е заобичал въоръжения авангард на иранските аятоласи в Ливан и Сирия, че не иска и да чуе лоша дума за Хизбуллах.

 

Русофилът знаеше всичко и го знаеше по-добре, по-категорично и задълбочено от моя скромна милост. Малко се обърка само с някои имена, твърдейки, че генерал Любен Гоцев бил ”началника на щаба” преди 1989 г. , явно бъркайки го със Семерджиев. Настояваше да е прав, но май проблесна някакво съмнение в главата му, когато му казах да си го запише на хартийка и да провери в интернет кой точно е непрежалимия за него „генерал Любен Гоцев”, с когото постъпили гадно соросоидите, като го тикнали в затвора, според него.

Русофилът, оказа се, не знае само една дреболия: не знаел за парите, които Путин предложи на Янукович, за да се откаже Украйна да подписва споразумението за асоцииране в ЕС. Знаел обаче със сигурност, че Майданът бил дело на бандеровците и фашистите, а не било вярно, че започнал с мирни протести на украинците.

Впрочем, тази „малка подборност” наистина добре е зарита под пепелта на забравата в българската публичност, доминирана от късопаметни говорители. Ето защо припомням една статия, публикувана в сайт, който не може да бъде заподозрян в путинофобия:

http://www.vsekiden.com/144118

Путин купи украинския президент за 15 милиарда

03.12.2013

Автор: Васил Жукивский

Москва изнудва Янукович и с компромат за тъмното му минало

Мнозинството от украинския народ подкрепя евроинтеграцията на страната. Последните социологически проучвания показват, че 60% от хората подкрепят сближаването на Киев с Европейския съюз, 30% са против, а 10 на сто се колебаят. Допреди 3 седмици управляващата Партия на регионите на президента Виктор Янукович водеше активна пропаганда в подкрепа на евроинтеграцията на Украйна.

Всички – от държавния глава през премиера Николай Азаров и парламентарната група на управляващата партия до нейните местни структури, говореха в един глас за сближаване с ЕС. Изведнъж обаче нещата се обърнаха на 180 градуса и сега народът протестира срещу отказа на управляващите да подпишат споразумението за асоцииране с ЕС. Само допреди дни нямаше никаква разлика между това, което сега искат протестиращите и позицията на президента и правителството. Но след изненадващото посещение на Виктор Янукович при Владимир Путин във военна база в Русия след няколкочасови разговори всичко се промени и най-вече риториката на управляващите.

С какво Путин успя да убеди Янукович да се откаже от асоцииране с ЕС? Информацията е, че Путин е предложил на Украйна кредит от 15 милиарда долара, като половината от този кредит ще остане за Русия, в руските банки, за сметка на по-предишни кредити, давани на Киев. Украйна пък ще получи 7 милиарда. Освен това Янукович разреши руските фирми да бъдат допуснати до участие в стратегически обекти в Украйна. Става дума за заводи, които произвеждат турбини за атомни станции, както и за ТЕЦ-ове, за двигатели за хеликоптери, от които Русия има нужда. Най-важният стратегически обект, към който Москва отдавна иска да се докопа, е газопреносната система на Украйна. Вероятно Русия ще получи и тази възможност.

Има и още една причина за промяната в позицията на Виктор Янукович. Той има съмнително минало. Още преди да навърши 20 години, настоящият държавен глава на Украйна е имал хулигански прояви. Като младеж Янукович има две ефективни присъди – една за грабеж и друга за изнасилване. В украинските архиви няма информация за тези прояви на държавния глава. Всичко е унищожено. Но в КГБ има всичко и допускам, че Путин има компромат срещу украинския президент и той може да бъде обнародван в момент, когато Янукович иска да се кандидатира за втори мандат. Това е основание президентът на Украйна да бъде изнудван и шантажиран и това е една от причините Янукович да промени позицията си на 180 градуса и засега да се откаже от асоцииране с ЕС за сметка на по-тесни отношения с Русия.

Сега украинската опозиция издигна две условия – оставка на премиера Азаров и правителството му и освобождаване от затвора на Юлия Тимошенко. Ако Янукович изпълни тези две условия, той ще може да се задържи на власт и да изчака редовните парламентарни избори след година. Ако не, уличният натиск ще продължи. Във Вилнюс той каза, че Украйна не се отказва от евроинтеграцията, а само я отлага. Ако Янукович съумее да изиграе добре тази своя карта и да предложи споразумението да бъде подписано през март 2014 г., когато между ЕС и Украйна ще се състои среща на върха, той може да успокои улицата. Иначе не виждам мирен изход на кризата. Силово решение е край на Янукович и на пътя му към Европа.

* Васил Жукивский е украински журналист, който от 1978 г. живее в България. Той е главен редактор на сайта „Украински вести/ Български вести”, който е издание на украинската диаспора у нас.

 

 

 

17 мнения за “Двама охранители от една родна картинка”

 1. ====================================================================================

  База на ВВС на САЩ „Ванденбърг“
  Тампа, Флорида

  ” Космически сателит – спътник камикадзе, прехващач на ядрени бойни глави

  Ново космическо оръжие, създадено в САЩ ще унищожава ядрени бойни глави в космоса. Мишени на сателита ще бъдат ядрени бойни глави на междуконтинентални балистични ракети от типа на руските „Топол“. Космическият прехващач е с голям обсег на действие. Той ще набелязва целите си и ще ги унищожава с таран – ще се блъска директно в тях.

  Сянката на програмата на САЩ : Инициатива за стратегическа отбрана – “звездни войни” предложена за смазване на руското желание да запалват нови войни, предложена от Президент Роналд Рейгън надвисна отново над Русия и военолюбеца – Путин. ”

  ================================================================================

 2. Иво, смилили са се над теб. Щом не са те тряснали с парният чук на водещите, структуроопределящите, фундаменталните ОПОРНИ ТОЧКИ, метър си минал.
  Да ги припомня. В ЕС сме ни повече, ни по-малко роби на янките. В тази връзка винаги ми изплува вицът готов да спечели без конкуренция конкурса “Златната решетка”. Обичам руснаците защото два пъти са ни освободили. Мразя американците защото не са го направили нито веднъж.
  И понеже, думата, дума отваря, как така са пропуснали да ти напомнят, че не ЕС и САЩ са ни освободили от ТУРСКО РОБСТВО, а Братушките. Инак и досега щяхме да носим фесове. И че ако не е била Червената армия (РККА нищо не им говори по принцип и изобщо) официалният ни език днес би бил немският. За фесовете, дали и те щяха да са в употреба още не са се уточнили.
  Да се “спори” с полезни идиоти е равносилно при соца да надприказваш радиоточката. В тази връзка си спомних още един виц. Било е баш кога официално обявиха, че сме навлезли в етапът на зрелият социализъм или РСО (развито социалистическо общество). Редовият другар х след 15-годишно чакане получава апартамент в блок. Настанява се и още на първата сутрин без да е пазарувал отваряйки хладилника вътре какво ли не щеш. Луканка, суджук, шунка, сирене, кашкавал, масло и т.н. и т.н. Дотук, лошо няма. Напротив. На другата сутрин, познатата картинка. На третата, прелива, та няма накъде повече. Тук нашенецът почнал да разсъждава. Ами ако вземат да ми изпратят сметка която няма да мога да платя. Вика техник. Последният веднага открива причината. Хладилникът е включен в контакта за градската радиоуредба. Нали постояяно бълваха за изобилие на материални и нематериални блага.
  Ех, минало-незабравимо.

 3. Точно тук му е мястото да се възкликне:
  “Sancta russophilia Simplicitas!, („О, свещена русофилска простота!“)

 4. Нямаше ли една стара поговорка – Който няма собствен живот живее чуждия (в случая на путин)? Та така и русофилите в родината ни – понеже не стават за друго освен за пехливани трудно намират своето място в едно модерно време в 21 век. Само си представете този мазен пехливанин, какъв шок би получил ако разбере колко е безсмислен живота му.

 5. Господин ИНДЖЕВ,
  С пълното съзнание, че се повтарям, ще си позволя отново да цитирам Р. СКРЪТЪН:
  „Не бива да очакваме, че е възможно социализмът /русофилиса – б.м./ да бъде сразен в интелектуална дискусия. Та нали негови поддръжници са именно ония люде, у които животът на разума е бил угасен – новата класа, създадена от Държавата, за да служи на Държавата.”
  Още повече, че у опониралата Ви мутра-ченге най-вероятно по природна даденост не е имало какво да се “гаси”.

 6. Една случка от вчера. Цял виц! Истина е ви казвам! Живея в един швейцарски град, в малка кооперация със желязна дисциплина, ред, уважение между съседите. Понеделник, 12-17часа моят ред за пране, предварително записан ( пишем с молив, за да трием лесно, че всички ходим по много насам-натам). От 6 години това си е моят времеви слот. Е, да, ама над главата ми живее Наташенка сос сапруг и ребьонок. Изтрила ми номера и си написала нейния, и заела и двете перални. Баси и битовизма ще си помисли нормалният човек… Но, не и тук! Счита се за изключителна непочтеност и простащина. Наташката отлично знае откъде съм и че с мен само на руски може да общува, щото она други езици невладеет. Аз се правя, че не помня. Тая ми се обяснява, че била рускиня, от Крим (!) и па руски, ако может. Е, само това чаках! Казах И, че щом е от Крим, значи е украинка. А пък тя, не, бьила рускиня. И така 6 пъти, докато оная стана червена и аз я зарязах да си пере парцалите.

 7. Спора с русофилите е нещо ужасно. Това е спор на цивилизационен избор. Те са избрали “тъмната страна”, “империята на злото” и живот без принципи за личното облагодетелстване независимо че то е за сметка на нещастието на всички други хора. Но, комунистите са така “след нас и потоп”. А, когато тези червенотиквеновчета почнат да губят спора стават агресивни и зли. Също мисля че не е нужно да се впуска човек в толкова дълги спорове с тях защото те така се учат и стават по-добри в защитата на русофилието си. Така че трябва да се цакат дозирано и без да им се влиза в играта на дългия спор и защитата на човешки и демократично ценности. Така излиза че влизаме в “обяснителен режим”, както казва тиквата Би-би по термина от тайните служби подчинени на КГБ. Затова трябва да се държим с тях като с непоправимо болни и изгубени хора(каквито всъщност са!).
  Лошо е. Много лоши времена настъпиха. Лъжата е навсякъде. Лошотията се държи като победителка. Ето например Бойко ЛЪЖЕ! ЛЪЖЕ че е заплашен. Изкарва се и той ДЯКОН, Апостол, направо трети Левски(след Доган), и най-големия патриот след Пеевски. А не е!!!! Политиката на държавата ни е само Пи-Ар и лъжа от вестниците на ОГЛЕДАЛНИЯТ образ и подобие на Би-Би. Това е Ши-Ши! И злите руски агентчета криещи се в библиотеката.
  Библиотеката на Бойко. 🙂
  Жалко е че ни занимават с кур-шума на Бойко, които всъщност е само ШУМ. Медиен шум! Тъп шум-карин.
  Но, надежда има. И то точно когато е най-тъмно идва СВЕТЛИНАТА! А тя унищожава червените вампири.

 8. Една мисъл на И. С. Тургенчев:
  “Онези, които оправдават ‘народния’ съд, бяха и против Майдана.”

 9. Този с опорните точки сигурно плаща парно по 40 лв. на месец и ток по 15.

 10. Днес пред МОЧА, Исаков, руският военен аташе, други официални лица, представителите на руските партии, регистрирани по българския Закон за политическите партии БСП и “Атака”, както и шепа русофили отбелязаха празника на руската военщина, наричан евфемистично “Ден на защитниците на отечеството”.

  Поздравявам ги с краткия, но гениален стих на А. Гуницкий:

  МАРШ

  Хочу я стать совсем слепым
  И торговаться ночью с пылью;
  Пусть не подвержен я насилью,
  И мне не чужд порочный дым.

  Я покоряю города
  Истошным воплем идиота;
  Мне нравится моя работа,
  Гори, гори, моя звезда!

 11. Ето и друга картинка на различни по камуфлажно облекло хранени руски люде… но не е случайно, че в диалога участват точно дами със синодално предпочитани телесни форми…

  https://www.24chasa.bg/Article/5321172

 12. С русофили/комунисти не се спори. Това е аксиома. Но как да разберем този български гражданин такъв ли е или не, защото не всички са явни, и веднага да го отстраним от себе си. Аз това го постигам с въпроса си: „Вие чуствате ли се БЪЛГАРИН на 3-ти март?“ При условие, че физиономията му не е еквивалентно отговаряща на пълния му ментален капацитет, а това не е трудно да се разбере, просто се вгледайте във физиономиите на някои от председателите на движения/комисии и т.н. и ще се убедите, отговори: „Разбира се“. Незабавно задавам и последния си въпрос:“ Коя година?“

 13. В Естония през 80-те когато бяхме на гости на наши приятели естонци в гр. Тарту станах свидетел на следното в един магазин. Преди нас някакъв руски полковник говорейки на руски към продавачката – млада естонка искаше да си купи някаква стока но продавачката стоеше безмълвна срещу него. Накрая като видя, че няма да го обслужат полковника изруга нещо и си замина. Естонците са малък народ но с високо национално достойнство!

 14. До Georgi Nikolov,
  Потресена съм.Помня ужаса,но това е нечовешко, да дадеш заповед да убият стотици деца и да не дадеш възможност ,макар и нищожна , да ги спаси някой друг.Макар, че и в театъра на спектакъла Норд Ост, е същата гадост.Не знам как може да има хора, да харесват Путин и путинщината.

 15. @SURVIVOR
  Подобна случка са ми разправяли за 1980-те години в Ереван.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.