Заковаха Путин на стената на позора с близо 400 международни журналистически пирона

Досиетата от Панама: Разкрити са данъчните убежища на световни лидери
  03/04/2016 9:24 PM
Повече от 214 000 подставени компании, 11.5 милиона секретни документа, 2.5 терабайта информация – това е най-голямото разгласяване на поверителни данни в историята на журналистиката.За пръв път за него съобщи германското издание “Зюддойче цайтунг”, от което е тръгнало уникално разследване на почти 400 журналисти от около 80 държави и над 100 издания.

То бе разпространено едновременно под името “Досиетата от Панама”.

Документите идват от панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca и съдържат данни за офшорните сметки на държавни лидери, наркокартели, членове на мафията, корумпирани политици и просто хора, укриващи доходите си от данъчните.

От документите също така става ясно, че панамската компания е работила с парите на 72-ма бивши и настоящи лидери на страни от цял свят. Сред тях са бившият президент на Египет Хосни Мубарак, либийският диктатор Муамар Кадафи и президентът на Сирия Башар ал Асад, както и членове на семействата им.

Специално внимание е отделено на “сложните доларови офшорни сделки за милиони, които канализират богатство и влат към мрежа от хора и компании, тясно свързани с руския президент Владимир Путин”.

От документите става ясно, че руска банка пере милиарди долари, като в операциите участват близкия приятели и сътрудничи на президента Путин.

Операциите са ръководени от Банк России, на която САЩ и ЕС наложиха санкции след анексирането на Крим от Русия.

Документите разкриват за пръв път как работи банката. Парите се превеждат през офшорни компании, две от които са собственост на един от най-близките приятели на руския президент.

Челистът Сергей Ролдугин познава Владимир Путин от времето, когато двамата да били тийнейджъри, и е кръстник на дъщеря му Мария.

На хартия Ролдугин е направил стотици милиони долари от съмнителни сделки.

Но в документите на двете фирми на Ролдугин се казва, че “компанията е корпоративен екран, създаден главно, за да защити идентичността и конфиденциалността на крайния бенефициент и собственик на компанията”.

Данни на Mossack Fonseca показват също така, че премиерът на Исландия Сигмундур Гунлаугсон има недеклариран дял в спасените банки на страната.

Гунлаугсон е обвиняван, че е укрил милиони долари в банките на страната зад тайна офшорна компания.

Изтеклите документи показват, че Гунлаугсон и съпругата му са купили през 2007 година офшорната компания Уинтрис.

Той не е декларирал зяла си в компанията, когато е влязъл в парламента през 2009 година. Той продава 50% от компанията на съпругата си за 1 долар осем месеца по-късно.

Сега Гунлаугсон е изправен пред искания да подаде оставка.” ( Кафене.нет)

 

Кратък коментар от ivo.bg:

 

В истински демократичните страни четирите власти действат на принципа на модерните автомобили : четири по четири. Всяко колело преодолява препятствията в името на баланса, на общия интерес колата да се движи възможно най-сигурно през препятствията.

 

Вместо „четири по четири”,  в медийното пространство у нас доминира принципът „пет за четири”.

 

Напомням етимологията на този израз. Той се корени в налудните постулати на социкономиката и в лозунга „петилетката за четири години” . Синоним е на „през пръсти” или на  „като кучето на нивата”.

 

Още по лошо е, че четвъртата власт тук е подвластна на петата колона.

 

Путин е закован от световната четвърта власт на стената на международния позор. България, която излъчва сигнали на голям познавач на Русия и се опитва да търгува с тази стока, няма свой представител сред тези близо ЧЕТИРИСТОТИН  медии, които си сътрудничат в най-голямото разследване на корумпираните властници, сред които се откроява самодържецът на най-голямата държава по територия Владимир Путин.

 

„Репортери без граница” класират доста щадящо свободата на словото в България на 106-то място от възможните около 150 на планетата. След като не намираме място с български представител между 400 медии, които са действали в мрежа в небивало разследване от историческо значение, явно положението с четвъртата власт, като пето колело на препънатата ни от петата колона демокрация,  е пренебрежимо малко- направо жалко- по световните стандарти.

 

 

 

 

 

31 мнения за “Заковаха Путин на стената на позора с близо 400 международни журналистически пирона”

 1. Това ,че Путин е тарикат, крадец и убиец си го знаехме и преди . Пироните не са само в неговият ковчег, а в ковчега на офшорният , корпоративен капитализъм, на този политически Елит, който не иска да промени правилата Аз пък питам защо има офшорни зони и банкови и фирмени тайни . Защо бизнесът и политиката в този свят не се правят абсолютно прозрачно за да няма възможност за скрито покрито , пране на пари , поръчкови убийства, отвличания , търговия с наркотици , оръжия , хора , органи … Защо уж моралният Запад неразбира , че без прозрачност няма морал и отговорност. Например ЕС да забрани офшорни фирми да правят бизнес в Европа , а европейските да имат вземане даване със офшорки . Защо не затвори офшорните зони САЩ, най-могъщата във военно отношение държава , с най-големи военни разходи ? Трилиони долари се препират и укриват в офшорните леговища . Ами ще ви отговоря. Защото Големите пари пишат правилата и реално управляват, а те са големи ,защото са тарикати и не искат да им надничат в сметките и да плащат данъци. Те затова съществуват офшорните зони и държавици .

 2. Г-н Инджев, оказа се че имало и български журналист в разследващия екип – Алексения Димитрова от “24 часа”.

 3. Казано без злоба: Т.Дончева ми прилича на онези циганки,напълно,които за да ти вземат парите,ти казват хитро това,което искаш да чуеш. Иначе уважаемия г-н Г.Николов щом не е бил на събранието на ДСБ,вероятно по технически причини,защо е толкова уверен какво е ставало там. Ами,ако ДСБ издигнат кандидатурата на президент Плевнелиев пак ли ще са виновни,или е добре да им помогнем още от сега.

 4. Има българска журналистка в групата.

 5. Г-н Инджев, има български представител: Единственият български журналист от екипа от над 370 души е Алексения Димитрова.
  Но иронията е:
  “.. Водещата рубрика във в. “24 часа”Алексения Димитрова е била вербувана за агент към ДС, управление VI-II-I през 1988 година. Осъществявала е сътрудничество под псевдоним Владимир. Димитрова е известна като разследващ журналист..”

 6. Аналогията с four-wheel drive великолепно обяснява различията!

  ‘Петилетка за четири години’…това не го знаех, някаква ЦК компресия на времето ли е?

  Една техническа подробност: държавите в класацията на RSF са 180. Последна Еритрея.

 7. Доклада го чаках още от събота вечерта, когато обявиха, че в неделя в 21 часа българско време ще бъдат публикувани разкрития които “ще преобърнат света” и “отношението към Русия”. Струвами се, че публикуваното е само малка част от това което тепърва светът ще узнае. Според мен опашката на котката ще бъде рязана на малки парчета.
  С нетърпение очаквам реакцията на путирастите в България.

 8. Много е интересно да се проследи обръщането на палачинката и как се отразява тази новина по българските медии.

 9. Мдааа,мисля че снощи в 21,00ч гръмна тази поредна бомба,която беше предизвестена от фейсбук страницата на един от авторите на проекта.
  Не че нещо,ама тази сутрин в новините на Нова ТВ в 8,00ч беше съобщено за големия гърмеж и точно бях изгубил надежда,че ще споменат и за нашия жужи и оп,точно накрая на съобщението обадиха,че имало някви 12 милиарда свързани с руския цар.
  С две думи бяха го формулирали така,че виждате ли,всичко живо краде и кои аджеба сме ние,че да се цепим от колектива! 🙂

 10. Путя Акбар! Всички путьофили знаят, че това са долни Соросови измислици, той Немцов се самозастреля за да омърси светлият лик на вожда, но това накара правоверните путьофили да го заобичат още повече!

 11. Само за протокола да отбележа. Според Тони Филипов, д-р (неопровергано и некоментирано от КОЙто трябва никога и по никаквъв начин) баце празнува 2-ят си милиард евро в Ню Йорк с личната си банкерка и бивша изгора цветелина бориславова повече известна като цеца секса още през първият си премиерският мандат. Та, лилипут.ин поне що се отнася до изнесените и засечени авоари в чужбина трябва да положи още усилия да надмине бочко.

 12. Аз също дадох за пример реакциите на аналогични събития в Русия и модерния свят като сравних допинг скандала в руската лека атлетика и разкритията на британски лекар, че много английски футболисти от водещи отбори са приемали допинг.
  “Заговор, клевети и т.н.” е реакцията в Русия.
  В Англия, обратно, английската федерация заяви, че ще направи всичко възможно, за да излезе истината наяве.

 13. “Данни на Mossack Fonseca показват също така, че премиерът на Исландия Сигмундур Гунлаугсон има недеклариран дял в спасените банки на страната.”

  Гледай ти, колко забавно. Сега ми се изясниха доста неща от спецификата на исландската криза и нейното преодоляване. 🙂

  Що се отнася до Путин, както ми заяви един руснак наскоро – всички са наясно с всичко. Руското общество няма с какво да бъде изненадано. Всички знаят връзките на бившия кагебист с други кагебисти. Всички знаят за откраднатите милиарди долари, всички знаят за братя Ротенберг, за Милер, за Дерипаска, за Абрамович, всички знаят за педофилията, всички знаят за взривовете и убитите цивилни през септември 1999… Да, каза руснака – всички знаят всичко, включително и феновете на президента също са наясно. Феновете просто смятат че, “другояче не може”.

 14. Да допълня предходния си коментар. Явно всички тролчета са вдигнати по тревога веднага след публикацията, за да бранят и перат имиджа на господаря си.
  Невероятно много коментари с опорни точки са пуснати след полунощ и по-активно около 2-3 сутринта.
  Едната точка много прилича на диспута за това какво е казал Левски, тоест никъде няма името на путин.

 15. До Стефан.
  Въпросите които сте отправили към мен са от коментарната част на предишната статия. Но ще ви отговоря тук. Наистина не съм бил и на двете споменати събрания на ДСБ. Но това което изтъквам, че преди 2-3год. най-аплодиран е бил Стопанинът на БЛОГА НИ, а сега тази чест е била отредена на татяна дончева е съобщена от абсолютно всички източници отразили сбирките. Никой досега не е опровергал и двете информации.
  Колкото до спекулацията ми, че ДСБ евентуално би (в името на “единството ” на РБ) подкрепил кандидатурата на кунева-пръмова това е продиктувано по набиращата й скорост и сила кампания: “РБ с единна президентска кандидатура”. Нищо повече. Аз се надявам, че ДСБ няма нито да се изкуши да приеме “офертата” на габонката, нито да си направи харакири със свой кандидат. Това си е лично мое виждане което само споделям.

 16. Абсолютно съм съгласен с Финансист.
  Първо, това инфо за слънцеподобний вожд така ще бъде поднесено на тамошният матРиял, че лилипут.ин ще бъде издокаран миниум пак като Герой, е….. гейропците и пиндосите. Които на всичкото отгоре искат, посягайки на кремълският гном ни повече, ни по-малко да унищожат матушката. Резултатът е еднопосочен. Гонене на заветните 100% подкрепа на джуджи1 който няма алтернатива и без него раззия отива немедленно в киреча.
  Разчитам единствено и то не много на разместване на пластовете в олигархичните кръгове. Трансформации които да доведат до дворцов преврат.

 17. Списъкът е обширен. Лошото е, че Порошенко е в първата редица, заедно с Лазаренко, който пък е световно известен с факта, че е най-големият крадец на държавни пари в историята, за сега! И е лошо поради фактът, че Порошенко е финансиран с Европейски пари, и излиза, че ги краде, а тези европейски пари идват от данъкоплатците на ЕС. Това че Путин си “държи” парите “там” е неинтересно за европейският данъкоплатец, но това че Порошенко е в списъка е ЛОШО, много ЛОШО!

  А най-интересното е, че Порошенко уж воюва с Путин, а парите им в една банка!! Казвам “уж”, защото май така излиза!
  И нека Европол или който и там да е, се заинтересува, как се използват парите на европейските данъкоплатци?

  Още по страшното е, че в списъка е саудитският крал, и сирийският “президент”, които също ужким са във война! А ПАРИТЕ ИМ В ЕДНА И СЪЩА БАНКА!

 18. Сред путинистите в нашенско реакциите, те вече се афишират във виртуалният свят са следните: За петоколонците, путин играе джобен тенис, всички са вътре, янки уйдурма е щом не фигурира нито едно име на американски политик, ама вие защо биете негрите и т.н. и т.н.
  Сред полезните идиоти ще настъпи видимо задоволство. Нали имаше журналистически догадки, че общото богатсво на лилипут.ин е 40 милиарда долара. На техният фон 2 милиарда сега са капка в морето. Малката подробност, че това е капитал който е само в чужбина, само по офшорните зони, само надлежно доказан няма никаква стойност. Не знам до каква степен уважаемите коментатори в БЛОГА НИ имат непосредствени впечатления от мисленето на редовите путинисти у нас. “Разполагам” с богата “агентурна мрежа” в столицата, провинцията, вкл. и малки градчета и селца. Колкото по-надолу се слиза, толкова по-ужасяващо-делнична е картината. Попадал съм на мнения, че цитираните 40 милиарда “спестявания” на джуджи 1 дори са му малко щото бил изправил матушката и сега я спасявал от гадните гейропци и пиндоси. Никакви факти и аргументи не помагат. Един познат от спортен форум, типичен полуграмотен русофил на прогнозата на експерти, че НАТО в една конвенционална война ще смаже раззия за 10-тина дни илюстрирана с числовите измерения на личен състав, самолети, бойни кораби, танкове, (едно на ръка несравнимото качеството) които се измерват с “пъти, пъти повече” ми извади сразяващ видеоклип на който някакъв американец не може да счупи автомат калашников. Ерго, не си прав.
  И на всичкия този народ и за миг не му минава мисълта, че страните които останаха малко или повече в орбита на руските имперски интереси продължават да буксуват в обществено-икономическо си развитие. Които овреме се дръпнаха скъсяват дистанцията със западна Европа.
  Народе???????????????

 19. След разкритията за офшорките, Путин спокойно може да разпореди да отсекат златна рубла от един милион долара в един екземпляр с неговия светейши лик.
  Така той не само ще застане начело на световната класация за най-ценна монета, но ще остане във вековете наред с предците си – римските императори Тиберий, Калигула и Нерон.

 20. Джулиан Асанж,Едуард Сноудън са от добрите, но не побликуваха нито ред спрямо Русия, а какво ли остава за КГБ или Путин. Но сега 400 журналисти от около 80 държави и над 100 издания са “много, много лоши” ако се вярва на Песков.

 21. @ПИТАЩИЯТ:
  Защо да ги закрият офшорните зони, че нещо не разбрах. Гнилият, престъпен и неморален Запад, и най-паче гадните САЩ, затова са си ги създали тези зони – да крията данъци и да перат пари. Въпросът е какво точно прави честният и морален руски елит на тези гадни места. Крадат от собственият си народ и крият парите в офшорките на гадния Запад. Защо така?? Не съм чула досега някои западните военолюбци и империалисти да крият ‘мръсните пари” в Русия например. Или аз нещо не съм наясно. Асад какво прави там? Защо този велик държавник има пари в такива престъпни зони,каквито са офшорките. Да не ги изреждам другите “правоверни” мюсюлмани дето са си занесли крадените пари там. И защо крадат,нали Коранът не разрешава дори лихви да се събират.
  Иначе за престъпния капитализъм знаем, но моето питане е защо обкръжението на Путин е там? За самия Путин не питам,той е беден като църковна мишка,отдаден да служи на народа си и една банда от 400 журналисти са се събрали да опетнят името му. Естестввено, че няма да успеят.

 22. Дааа , коментар първи и коментар 19
  доста категорично затварят кръга .
  А lot of inconvenient truths 🙁

 23. Търсим разследващи журналисти, които да пишат за най-съвременното безобразие – облъчването от антените на базовите станции на мобилните оператори и мобилните апарати! Учените вече доказаха вредата, кмет нареди да се поставят надписи на мобилните апарати – само смели, почтени журвалисти са нужни!

 24. Към Mila Nowak

  Действително затварят кръга в основата на матрьошката. И то доста елегантно.

 25. Панама се управлява от САЩ от 1989г, когато нахлуват с армия свалят предния президент и го съдят в САЩ. И се контролира още преди това, заради Панамския канал. Путин да държи пари на такова място е твърде съмнително. Факт е, че няма нито един американец в тези списъци за 30г. Е как ще има…ако се криеш от държавата си, не би си сложил парите на място, което държавата ти контролира…Цялата история е толкова весела, и такива хора накисва, че направо изглежда като организирана баш от КГБ. Тук са опозицията на Дилма, новия президент (десен) на Аржентина, Юнкер, Порошенко, президента на Азарбейджан…

 26. ХА.ХА.ХА…

  Разбрах единствено, че Путин е финансово чист като момина сълза, като дестилирана вода…

  Питам обаче…:

  – Кои са 150-те българи със сметки в офшорни зони…

  .

 27. Изразът “400 журналисти от около 80 държави и над 100 издания” е изключително съществен като аргументация. Ето защо, би било особено убедително да се узнае повече за самия механизъм (организация) на това мащабно журналистическо разследване, както и допълнителна информация за неговите инициатори. Това е необходимо, тъй като засегнатите “величия” ще впрегнат огромни пари за компрометиране на разследването. Ще има най-вероятно приказки за “мероприятие на ЦРУ” и т.н.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.