Нецензурно е да защитаваш Русия от Плевнелиев

Плевнелиев като Поли Генова, Eвропарламентът като Eвровизия

10 Юни 2016

Иван Бакалов  

Росен Плевнелиев. Снимка: Булфото

Хвалебствията на феновете на Плевнелиев за речта му в Европарламента могат да се сравнят само с възторзите от представянето на Поли Генова пред Евровизия. Ах и ох, нашето момиче пя най-добре.
Европарламентът, обаче, не е Евровизия.

По принцип, да се възторгваш от реч на президента, която не казва нищо ново, а повтаря добре известни постулати, които е изричал и преди, е някаква глупост. Така хвалеха речите на Живков навремето. Забележителна реч на другаря Живков. Какво каза другаря Живков пред конгреса…

Български медии излъгаха, че едва ли не цял свят е смаян от речта на Плевнелиев. Представиха кой какво цитирал от речта му тук-там като световно постижение. Някои я наричат историческа!
Мартин Шулц, председателят на Европарламента, който похвали нашето момче, че било смело, не е председател на журито на Евровизия. Нито група държави са гласували за Поли Генова.

А Плевнелиев щеше да бъде смел, ако беше казал нещо против конюнктурата. Например, вместо да зове за втвърдяване на отношенията с Русия, да призове за обратното. Не става дума дали е прав или не е прав за политиката към Русия, ами просто дали е конюнктурно или не е конюнктурно изказването му. Например да каже нещо за двойните стандарти в ЕС – защо спряха газопровода Южен поток, а започнаха да строят Северен поток, както се изказват представители на някои страни в ЕС. При все санкции и прочие. Примерно.

Ако човек се вслуша в речта на Плевнелиев, ще види един рецитатор, който чете добре заучен доклад, репетиран. Оратор, който не говори свободно, а рецитира по написан текст (виж тук видеото). Дори Тодор Живков често изнасяше дълги речи без да чете. Наследникът му в българското съзнание Борисов също говори без да чете, колкото и смешни речи да произнася. Това очевидно е непосилно за Плевнелиев. При това Плевнелиев рецитира неща, на които от много повтаряне сам започва да си вярва, но пее фалшиво. Претоплени постулати на Иван Кръстев, красиви приказки, съчинени от пиар екипи. Горкият смел Плевнелиев. Как хубаво си изпя песента, на английски, без грешка. Ръкопляскаха му.

Плевнелиев говори в Европарламента. Снимка: от видео на заседанията

Въпросът за отношенията с Русия не е еднозначен, има различни мнения в различните страни в ЕС и в различни групи в Европарламента по въпроса за санкциите. Но въобще не става дума за това, а за изпълнението на нашето момче – дали беше смело и забележително или просто конюнктура?

Привържениците му ще повторят като Борисов „Плевнелиев е класа”. Защото говори на английски и я как му ръкопляскаха. Така Борисов се е изказвал за Цветелина Бориславова, за Калфин и др. – тя (той) „е класа”… Плевнелиев е класа. Сега ще го предложим за еврокомисар. А от САЩ ще го подкрепят за по-висок пост в ЕС. Защото…

Всъщност обърна ли някой внимание в речта на Плевнелиев, че той завоалирано защити TTIP – спорното споразумение за търговия със САЩ, което предизвиква протести в много страни в Европа? Което и в момента предизвиква гнева на евродепутати, за начина при който им разрешават при пълна секретност и разни ограничение да се запознаят с проектодокумента.
Ето какво казва Плевнелиев в речта си: „Трансатлантическите отношения са много важни. Едно добро бъдеще за Европа е нов икономически модел, който да се възползва от новите възможности. Не бива да се страхуваме от електронната търговия, от споделена търговия.”
Да му ръкопляска за смелостта и да го гали по главицата кой както иска.

Но Плевнелиев, чийто портрет скандално скъсаха в едно шоу, трябва да покаже отношение и по този въпрос. Например да даде за пример Щатите, страна доказана демокрация. Да защити правото в шоу да правят такива неща, независимо дали са грозни, нелепи и т. н.
Да каже например, че в американски шоу програми комици си позволяват най-груби гаври с президентите. Да даде пример как през 1990 г. Върховният съд на САЩ обявява, че не могат да бъдат съдени хора, които горят американския флаг. Преследването от закона на такова действие е обявено за противоконституционно.
Да цитира Кърт Вонигът, който пише, че американският химн е „чиста глупост”, нарича го още „каша от дивотии, размесени с въпросителни знаци” и т. н.

Десният президент, въпреки миналото си на комунистически активист, сега трябва да даде пример за демокрация, нали? “

 

ПРАВО НА ОТГОВОР

Иво Инджев

 

Ползвам правото си на отговор на статията на моя приятел Иван Бакалов, защото съм от онези, които, според него, са проявили глупост, подкрепяйки речта на президента Плевнелев в Старсбург. Нищо чудно да съм бил дори сред първите, реагирали в публичното пространство- веднъж да похваля един политик и веднага „глупак”…

 

Да, смятам Иван за приятел и няма да обяснявам ( отново) защо. Светът не е черно-бяло обиталище. Нюансите са важни. В света на опрасканата българска журналистика Иван Бакалов има своето отличително място. Уважавам независимата му позиция – независимо от факта, че ( често ) се разминава с моята.

Обаче…

Иван не е прав преди всичко с основната си теза- че Плевнелиев бил следвал в речта си конюнктурата и не бил казал нищо ново. Това е абсолютно невярно. Ако беше истина, Иван трябваше да посочи поне една подобна реч на един подобен български политик от последните …много години.

В България няма жив човек, който да е чувал в съзнателна възраст остра критика от овластен българин на висок пост към СССР и Русия, които се оказват все повече едно и също в своята имперска мания за уникална „алтернатива” на САЩ (не само признати, но и дадени за пример за подражание от Иван Бакалов в статията му). Нима това е конюнктурно събитие?

Конюнктурата в говоренето за Русия от българските високи камбанарии през последните много години е тъкмо обратната: подмазване, солидарно лъготене, шикалкване и в краен случай, когато няма как иначе- премълчаване на всички безобразия с Кремълски адрес, извършвани прямо България, както и спрямо други апетитни хапки за руската агресивност.

 

Конюнктурата и днес е такава в България. Тя се определя от автократа – популист Бойко Борисов. Тъкмо той не само прилича, но и се кланя откровено на Тодор Живков. Да се вменява нещо подобно на Плевнелиев и на онези, които го подкрепят в нарушаването на тази конюнктура, е …няма да използвам квалификации, за да не прозвучи като размяна  на обидни реплики по повод  определението „глупост”, използвано от Иван.

 

Освен това, да се пледира за нещо ново ( проявено от Плевнелиев в речта му), но да се припомня заклеймяващо нещо толкова старо, като някаква негова комунистическа активност, е логическо противоречие с правото на Плевнлиев да бъде нов човек, изградил през десетилетията своя мироглед, различен от онзи, насаждан на милиони българи по време на комунизма, известен още с по-широкото понятие тоталитаризъм именно заради факта, че насаждаше тотално  и брутално несвободата на избора на хората още от мига на тяхното осъзнаване като подрастващи поданици на един затворен свят.

 

Слаба позиция в критиката на речта на Плевнлиев е да му с вменява вина за нещо, което не е казал. Не е казал милиони неща. Но онова, което каза, достатъчно ядоса онези, които не го понасят. И това е вече показателно, че е бръкнал в гнездото с осите, за да не кажа – търтеите. Срещу” нищонеказването” никой не скача, нали.

Колкото до претенцията, че Плевнелиев трябвало да даде пример за демократичност във връзка със скъсаната му снимка ( както се правело в САЩ при подобни случаи) , тук Иван направо се проваля с фактологията. Не заради аналогията със САЩ ( този път). А заради факт, че Плевнелиев нито за миг не е дал основание на простаците да се жалват, че с нещо ги притиска. Е, било просташко ( както намеква самият Иван) да се скъса снимката му в ефир, но не било наказауемо. Ок, кой спори? Най-малкото Плевнелиев не спори. Тъкмо по този начин дава примера, за който чука на отворената врата Иван.

 

А и не само е просташко в конкретния случай спрямо конкретния човек, с чиято семейна лична трагедия в същото шоу се подиграха. Недостойно е поради обстоятелството, че простаците много добре знаят, че нищо не ги заплашва от страна на един политик, който никого не е  уволнявал или притискал заради простащините му, а още по-малко заради политическите му пристрастия. Това е било известно предварително на борците срещу правото на президента да сезира Конституционния съд.

 

Да се перчиш с безнаказаната си простащина, бронирана откъм ответна реакция, какъвто е доказаният случай с Плевнелиев, не е признак на храброст, а на бабаитлък от мутренски вид.

 

И накрая, за да се върна към същностния въпрос, цитирам Иван, който казва, че въпросът с отношението към Русия не е еднозначен в Европа. Така е. Вярно е. В Европа днешна Русия на Путин се харесва на крайно десните, някои от които са буквално на хранилката на Москва . В България пък крайно десните и традиционно левите, сред които Иван е голямо, да не кажа единствено изключение ( видно от факта, че е публикувал многократно мои критични статии за политиката на Русия), са направо в телешки възторг от Путин- такъв, какъвто тук никой не проявява към Плевнелиев, макар на Иван да му се привижда тъкмо това ( пишещият тези редове е писал доста критични статии за президента Плевнелиев по отделни аспекти от дейността му).

 

При тази нееднозначност, при която фашизоидите от Европа се обединяват еднозначно около настъпващия евразийски шовинизъм, не е грях да заемеш еднозначно позиция срещу тази опасност. Това направи Плевнелиев в Страсбург.

Това правя и аз в три поредни книги и стотици статии по темата. Заради този сблъсък с конюнктурата си нося последиците, както Иван отлично знае. Писал съм тези книги и статии доста преди речта на Плевнелиев. Няма как да съм глупак, последовател на някакъв политик, пък бил той и уважаваният ( извън България) български президент за тази реч, която ( Иване!) ни най-малко не бе хвалена от българските медии, а бе премълчавана конюнктурно. Само този факт щеше да е достатъчен да ти кажа, че си в голяма грешка, заставайки на страната на цензурата с твърдението ( в друга твоя статия), че някой се опитвал да цензурира…”Шоуто на Слави”.

52 мнения за “Нецензурно е да защитаваш Русия от Плевнелиев”

 1. Нека Президент Плевнелиев предприеме действия за организиране на среща на неговите колеги от страните на НАТО на тема “Хибридната война на Русия”!

 2. Изхождайки от декларираното приятелство между автора на блога и Иван Бакалов, както и предвид реверансите към “нюансите” в “независимата му позиция” “в света на опрасканата ни журналистика” ще си позволя с помощта на перифразата да обобщя в заключение:
  НЕ ЗНАМ ДОКОЛКО Е НАШ СИН, НО СЪС СИГУРНОСТ Е КУЧИ СИН!
  Прочетох пасквила на Иванчо внимателно, няколко пъти и намирам, че илюстрираните тук от г-н ИНДЖЕВ слабости са нищожна част от неистините, злостните подмятания, изопачените тенденциозно тълкувания и откровени глупотевини, с които той изобилства.
  По мое мнение, фактът, че махзарите на Иван Бакалов не страдат от агресивната простащина на Петър Волгиновата журналистика, в никаква степен не го определят нито като по-достоен, нито като по-малко опасно оръжие на пропагандната война за въздействие върху ценностната система на средностатистическия българин.
  Плиткозавоалираната перфидност на подобна “независима журналистика” и позата на граничеща с наивитет аполитичност, твърде рязко контрастират с несъмнената еднопосочност и емоционалната ангажираност на нападките.

 3. Вчера,като прочетох въпросната статия на Бакалов,се поразстроих,както се случва често напоследък,като го чета.Затова Ви благодаря сърдечно за достойния отговор!Споделих го във Facebook.

 4. В интерес на истината, бях прочел вече статията на Иван Бакалов и докато я четях, си мислех за Иво Инджев. Очаквах отговор!
  Иван Бакалов е единствения, истински публицист – социалдемократ в лявото пространство. Не го свързвам никога с партийната номенклатура, овладяла трайно финансовите и политически ресурси на доскорошната БКП. Доказал е и критичното си отношение към путинската политика на днешна Русия. Това, което ме учудва при него(за сега), е липсата на негодувание, към многогодишните безобразия на БСП, което за смел и честен човек като него, не би трябвало да бъде някакъв проблем. Не вярвам да живее със затворено “ляво” око.
  За разлика от него, Иво Инджев е известен с високата си критичност именно към дясното пространство, към което той несъмнено принадлежи.
  Мога да кажа само, че Пленелиев, който не беше мой президент, може-би поради това, че беше спуснат от Борисов в последния момент, е на път да спечели сърцето ми. След несигурното, плахо начало на мандата, през дистанцирането от мутренския зародиш на ГЕРБорисов, до смелите му и недвусмислени про-европейски изяви, особено след отказа за втори мандат, той се развива като личност, достойна за моето уважение.
  Доказателство за тази съществена промяна, е нетърпимоста на гербаджийската хайка, към неговата личност. Той доказва всеки ден, че не е един от тях. Омразата на “социалистите” си я има от самото начало.

 5. Казаното-написано от изрода ИВАН БАКАЛИНА ме възмути!Иво,моля подбираи
  си “прятелите” Жалко,че такива
  иванбакалинци в България са много
  и НАХАЛНИ !

 6. @ kirov, ОК тогава!!!
  Но защо не желае да стане наш кандидат – президент пък да видим какво ще се получи.
  Ето това е което мен ме гложди, че не му е съвсем чиста работата на г-н Плевнелиев.

 7. “Български медии излъгаха, че едва ли не цял свят е смаян от речта на Плевнелиев.”Кои са тези медии, че лично аз не можах да разбера?И има нещо, което невъобразимо ме дразни:непрекъснатото напомняне за миналото, или произхода на хората в България.Умните и интелигентни хора имат право на развитие и го използват най-рационално.Тук, естествено не визирам Бокова, а хора като Иво Инджев и президента Плевнелиев.

 8. На Иван Бакалов отдавна престанах да му давам ухо. Навремето, чрез мой приятел и негов колега открих за себе си журналиста ИБ. Представи ми го като “страшна клавиатура и светла личност”. Доста години след това и то най-вече благодарение на БЛОГА НИ започнах да следя изявите му. Беше интересен до момента докато се възползва от “правото” си да заключи форума под статите. До него момент няколко великолепни коментатори-зевзеци го държаха в кондиция. Не му позволяваха фриволноста която с цитираната статия удари невероятни висоти.
  И аз да попитам. Кога Иван Бакалож ще намери една критична дума за бесепето в какъвто ще да е аспект. Знае ли ИБ, че в последната си шефска реч пред конгреса на цоциалистите “Наздраве, мише” се е “изхитрил” да не спомене в никакъв контекст ГЕРБ и омразният не само на ИБ бойко борисов. Или смята това за проява на висщ пилотаж в родната чалга-политика.
  Питам аз и отговор не чакам.

 9. Иван Бакалов? По-добре го игнорирайте тотално. До сега аз не виждам нито едно негово мнение (статия, участие в радио или телевизия), в което той да е стъпил здраво на земята и да ВИЖДА какво се случва около него, а не какво на него му се ПРИвижда, че се случва. НИТО едно.

 10. На г-н Бакалов бих му казал само, че да “въпросът за отношенията с Русия не е еднозначен, има различни мнения в различните страни в ЕС и в различни групи в Европарламента по въпроса за санкциите”, но когато стане въпрос за вземане на решение и действия, те са единни.
  “ЕС удължава санкциите срещу Русия с още 6 месеца”
  “ЕС ще удължи с още 6 месеца санкциите срещу Русия заради нахлуването в Украйна, съобщи в. “Файненшъл таймс”, като се позова на дипломатически източници.
  Удължаването ще бъде факт въпреки нарастващото противостоене между различни държави. От едната страна са Италия, Гърция и Унгария, които искат преразглеждане. Това обаче среща съпротивата на страни “ястреби”, сред които са Полша и балтийските републики (Литва, Латвия и Естония – б.р.).”
  http://clubz.bg/40716-es_udyljava_sankciite_sreshtu_rusiq_s_oshte_6_meseca
  Освен това бих обърнал внимание на г-н Бакалов, кои от европейските държави са най-антипутлеристки настроени – Полша, прибалтийските републики и да се запита, защо е така. Не са ли тези държавите, които в най-голяма степен са “яли папарицата” на руснаците. Защо България, която в не по-малка степен е пострадала от действията на СССР и Русия, не е заедно с тях, а българското общество е раздвоено?

 11. Да, статията на ИБ е многопластова… Наред с посочените от г-н Инджев слаби моменти, на очи се набива и един доста оригинален: “Не става дума дали е прав или не е прав за политиката към Русия, ами просто дали е конюнктурно или не е конюнктурно изказването му”. Тоест, ако някой през нощта запали колата но ИБ и всички съседи се възмущават, съвсем в реда на нещата ще е някой да се отклони от конюнктурата и да каже “Ама колко красиво гореше”…
  Или след бандитската престрелка вътрешният министър да се беше отклонила от конюнктурата и да беше казала, че няма смисъл да се издирват замесените, защото вече са се уплашили и скрили в миша дупка…
  Не че Б. Борисов не се опита да направи нещо такова с квалификацията на случая като махленска свада, ама него си го знаем…

  PS
  Разбрах, че Нешка Робева вече се е изцепила по въпроса… Някой би ли дал линк към реакцията но В. Дърева, че нямям време да се ровя…

 12. Ако само тази статия на Бакалов прави опит за поредното подценяване на независимо мислещите българи, щях да му простя неистовото желание за оригиналност без граници и липса на самооценка.Но не е така. В много от материалите му блика надменност и фактическа несправедливост, единствено заради желанието просто да бъде различният на всяка цена, което предизвиква съмнения в обективните му позиции. Накратко, г-н Инджев, нека господина да продължи приятелството си с афера.бг. Приличат си с варненската госпожа.

 13. Към TheRock

  Не изключвам личните мотиви, но преди всичко липсата на подкрепа от ГЕРБ е според мен причината за неговия отказ. Трудно е да се бориш с интриганти от нивото на Цветанов и Борисов. Надявам се да намери смелост някой ден, да каже истината на висок глас. Ако не намери, ще остане един от многото мълчаливи хора, кито искат да променят нещата, но не желаят да изцапат ръцете си. Тежка е царската корона!

  Все пак се надявам един ден да добие кураж и да го направи.

  Междувеменно, едно разочарование от Иван Бакалов. Отворих преди час неговата страница и ме лъхна вонята на Кеворк Кеворкян. Бой по ДСкеворкски върху гърбината на Плевнелиев! Очаквам (не без основание) да се появи и Славито им Трифонов заедно с всички останали “Сценаристи”. Случайно ли е или не?

 14. Смятам, че на тенденциозна идеологическа журналистика не бива да се отговаря – в нея няма нищо аналитично и истинско, няма дискусия по фактите, има клишета, етикети, хули, нападки. В крайна сметка всеки може да си пише каквото си иска. Хубавото е, че можем да си избираме какво и кого да четем. Как да го обясним на Бакалов? Плевнелиев е “класа” не защото говори английски и немски /при това на доста добро и приятно ниво, за разлика от 95 % от политиците тук/, а защото се държи достойно и чистоплътно. Както казва и авторът на този блог – лесно е да скачаш на Плевнелиев, той няма да отмъсти, да накаже, да създаде интрига. Плевнелиев внесе светлина в грубите, брутални, пошли политически нрави. Не е много похватен, може и да декламира, но е честен и е готин. И говори тихо, без крясъци и викове. Градски човек, образован човек, елегантен човек. А относно скъсаното знаме на Щатите – преди да пишете най-добре е да прочетете съдебното решение на ВС на САЩ и най-вече прочетете особеното мнение на един от съдиите. Сигурно не знаете, но да знаете – особените мнения под съдебните решения обикновено са най-ценните като аргументи и най-умните като позиция. Другото е “конюнктура”, “клише”, може да го пропуснете. Та преди да ни кажете какво е постановил ВС на Щатите, прочетете го, моля! И освен това – сравняването на просташкото, направо селяндурско “Шоу на Слави” с американското политическо шоу, което има толкова стари традиции, което е израз на дълбоките демократични традиции на тази държава, на дългата съдебна практика върху свободата на словото, на изразяването, на политическите убеждения, на съвестта, е направо смехотворно. Това е все едно да се сравнява Ню Йорк със Сирищник или Петербург със сибирското село. Няма страшно, когато в една държава като Щатите няколко идиоти скъсат знамето, страшно е, когато в изостанала нравствено държава като България няколко самозабравили се забогатели малоумници късат снимки, правейки се на смелчаци, щото знаят, че от това нищо няма да последва. А речта е “историческа” не защото казва нещо ново, а именно защото казва на глас общоизвестното, истината. Това е оръжието на честните хора срещу нечестивците, които, както знаем, винаги се отмятат.Та статията на този Бакалов даже не е тенденциозна, а е махленска. И се питам, какво честно и истинско може да има у един човек, един журналист, ако не съумее да откликне на истината с друго освен с обиди. Глупакът обича да прави другите на глупаци.

 15. Поздравления, г-н Инджев.Нека талантливото ви перо да продължава да казва истината и да пробужда съзнания.

 16. Иван Бакалов не ми беше известен, както се казваше в един стар виц, от устата на една дама с „много стара“ професия, НЕ МЕ Е ВПЕЧАТЛИЛ, НИ С ПАРе, НИ С ДРУГО!
  В случаят, разбирам естествено журналистиката.
  Така и аз, като господин Тинков, го прочетох по–обстойно и можах да установя, че той САМО е едно обикновенно българче, завистчийче, примъкнало се на поставената руска софра.
  Казвам обикновенно, защото българският вариянт за очерняне на една личност, в зависимост от образоваността на индивидите, се свежда до използването на следните пройоми и класификаций–
  Това не е никакъв специалист…,
  Това е ченге, комунист или нещо подобно…,
  това е педераст или обслужващ такива…
  И сега, изявлението,
  не казвал нищо ново, повтарял добре известни постулати, изричал ги и преди, а това било ГЛУПОСТ, която е приравнява с изказвания на Живков и Борисов.
  Това, че цитираните глупави вождове наистина са говорили глупости, поне сега ни е добре известно. Това не се оспорва, но да сравняваш реч, която възхищава цялата начетена аудитория, с речите или изказванията на горепосочените, е тъпа изцепка.
  Речите на Тошката бяха съпроводени с предисловието, внимавайте в това не какво казвам, а какво пишете! На другият е чиста безотговорност по мотото, какво ме интересува ланския сняг.
  Изказването на Иванчо е брътвеж на нещастник искащ да мине за специалист.
  От текста му имам чувството, че Бакалов не е на ясно какво означава думата конюнктура, след като прави упрек на Плевнелиев като неконюнктурен. Че не е против санкцийте срещу Русия и трябвало вместо да зове за втвърдяване на отношенията, да призове за обратното. При това забележете, не ставаЛО дума дали е прав или не е прав за политиката към Русия, ами просто дали е конюнктурно или не е конюнктурно изказването му!?
  Споменава за двойни стандарти в ЕС – защото спряХА газопровода Южен поток, а започнаха да строят Северен поток(?)
  Много просто бе Иванчо, спря го Путя бе, и хвърлихме с това ДЮШЕШ! При тези разноски (десет и отгоре милиарда срещу мижави печалби от този необоснован мастраф?). А това за Северният поток, остави да му мислят тези, които ще го плащат. Първо не са го започнали и второ там не е като тука, да се правят договорите на тъмно, а после да плащат баламите.
  Явно с последното изречение разбрахме къде ГИ стяга чепика на поръчителите ти– „все санкции и прочие“.
  И още по първа точка, лош специалист– Вслушва се господинът в речта и ВИЖДА един рецитатор, който чете добре заучен, репетиран доклад, който не бил говорен свободно, а бил рецитиран по написан текст!
  Е, тук наистина става смешно, но смешникът е пак Иванчо! Дори Т. Живков често изнасял дълги речи без да чете. Наследникът му в българското съзнание Борисов също говорил без да чете, колкото и смешни речи да произнасял!
  Тук удари в десятката само, че единият е знаел, че казаното няма да излезне така на светло, а другият не го е и грижа, какво е казал предиш.
  Така, че този път Иванчо е прав, „Това очевидно е непосилно за Плевнелиев…Как хубаво си изпя песента, на английски, без грешка. Ръкопляскаха му“.
  Но има още един бисер–обръща ни внимание, че в речта си Плевнелиев завоалирано защитил спорното споразумение за търговия със САЩ, което предизвиквало протести в много страни в Европа! Ето цитирам Бакалов,
  „Ето какво казва Плевнелиев в речта си: Трансатлантическите отношения са много важни. Едно добро бъдеще за Европа е нов икономически модел, който да се възползва от новите възможности. Не бива да се страхуваме от електронната търговия, от споделена търговия.”
  Ако сега обърнем смисъла, за да е по волята на Иванчо, Трансатлантическите отношения не са в никакъв случай важни за Европа. Този нов икономически модел, чрез който ще можем да се възползваме от новите възможности на електронната и СПОДЕЛЕНАТА търговия, трябва да ни плаши. И трябва да продължа мистлта му с разяснението, което така тръпо завоалира– защото САЩ са враг не само на Русия, но и на Европа, към която България „ЗА ЖАЛОСТ“ принадлежи. Връзката с Русия е важна, защото търговията ни с нея беше ОПРЕДЕЛЕНА. (Демек направена в тъмна доба, по братски, а не да е споделена!)

  По точка втора, „Десният президент, ВЪПРЕКИ МИНАЛОТО СИ на комунистически активист, сега трябва да даде пример за демокрация, нали? “
  Нещо в повече не може да каже, вероятно е забравил, че по всеобща принуда е бил септемврийче, пионерче и комсомолче, за да не копа бахчите и кариерите на Беляне, Ловеч или на много други места.

  По третата точка Иванчо за сега си мълчи или го оставя на други, на някой дето в тази област, така да се каже, е по–осведомен!

  И с това, както господин Тинков, се присъединявам и към мнението му за Иван БаКАЛОВ–
  НЕ ЗНАМ ДОКОЛКО Е НАШ СИН, НО СЪС СИГУРНОСТ Е КУЧИ СИН!

 17. Не знам кой е Иван Бакалов, но цитираният текст е повече от нефелен. Но пък е имало смисъл да бъде публикуван, защото е станал повод за написването на друг текст – този, на Иво Инджев. И той, за разлика от първия, великолепно казва това, което мисля по въпроса. Благодаря.

 18. “Громенето” от “вътрешнопартийни позиции” на “някои изкривявания и дори извращения”, при провеждането на иначе правилната генерална линия на Партията е стар изтъркан номер. Започна се навремето /ако не се лъжа/ с Тамбуев и след него се пръкнаха плеяда “дисиденти” – то не бяха “михневи”, “робеви”, “кутеви” и тям подобни… Пръкнаха се и “върли антикомунисти” от породата на “кошлукови”, “яневи”, “дачкови” и прочие…
  Един дори се беше заканил да съди БК/с/П за финансови престъпления, в размер на 200 хил долара!
  Моля да ме извинят стотината, които съм пропуснал да спомена.
  Всичките те “самоотвержено смело” и “безпощадно” бичуваха БСП, че ѝ е “накриво закачена розата” и персонално Георги Първанов – “че му е рошав перчема”.
  Сега пък ме светнаха, че Иван Бакалов бил СОЦИАЛДЕМОКРАТ?! И едновременно с това бил “истински публицист” /ще рече – умен/ смел и честен човек?! На колко години е Иванчо, бе хора? Щото един беше установил, че след 50 лазарника такъв феномен е невъзможен!
  Да не говорим за това, че един “умен, смел и честен социалдемократ” не би могъл да понасяи миризмата на живковистката БСП/к/ и пропутинската болшевишка пета колона!
  Я стига сме се лигавили! Тези, дето толкова му симпатизират на Бакаловчето, що не поискат от него открито да декларира позицията си по въпроси от сорта:
  – мракобесния режим на правешкия селяндур /обявен със закон за престъпен/ и последвалата разруха на страната ни;
  – защо още стърчи МОЧА;
  – Ирина Бокова – шеф на ООН;
  – АЕЦ – Белене;
  – нефт и газ чрез хидрофракинг;
  – руски МИГ-ове и некоректност в изпълнение критериите на НАТО…

 19. Не знам доколко писаното от Иван Бакалов е резултат от убеждение, от граждански емоции, политически ангажименти или от инат да не би да го набедят за конюнктурен журналист. Мнението ми за него остава нееднозначно. Но като е за про- и анти- руска конюнктура, нека той извади калкулатора и да изброи в числа и проценти ЧУДОВИЩНОТО превъзходство на рубладжийските пропагандни туби като печатни и електронни медии над проевропейските! В цяла гама, точно като при “политическите субекти”. Искате тясно специализиран лизач на кремълски кенефи! Пожалуйста- вот вам волэн сыдэрав! Но може би вие хотите рубладжия- десен патриот, малко, по-така? Няма проблем- ето ви ги Каракачанов и Симеонов? А может быть вие искате рубладжия- свободен демократ! Ето ви грейналата улыбка на Софиянски?
  Е, кое е конюнктура и конюнктурно поведение ? Но может быть Вы желаете да заложите на сериозен игрок и хотите большой рубладжия – рушветчия с доказан многогодишен опит като президент? Милости просим- вот вам гоцэ сырышныка! А може би искате най-сигурен и кучешки предан от 98 г. колективен рубладжия? Вот возмите БСП!

 20. Извинявам се, изстрелях горния пост- изречението “Е, кое е конюнктура и конюнктурно поведение ?” е на края, а сред възможностите за богат избор рубладжии е пропусната партия, за която се сещате…

 21. Няма как да се съглася с написаното от Иван Бакалов, но човекът си е ляв и всичко в главата му е каша.
  Що се отнася до Плевнелиев, според мен речта му в Страсбург беше безупречна, което показва, че във външно политически план с изявите си (с малки изключения) заслужава моето уважение. Надявам се да предизвика моето уважение във вътрешно политически план в малкото време, което му остава като президент. Това, което излъчи ZDF е супер скандал засягащ директно националната сигурност, където и той има правомощия. Доколкото си спомням има някакви правомощия и по отношение на СЕМ, където наскоро са се случили скандални назначения. Изобщо петата колона е в брутално настъпление. Няма как да одобря отказа му да се кандидатира само няколко дена след изявлението по “Панорама” на БНТ, че ще обяви решението си на 30 юни, с което облекчи задачата за президент да бъде избран петоколонник.

 22. Към предишния ми пост за автора на пленителните стихове в стил “Две бири и оркестъра да свири!”, одописец на Народната милиция. Мотивирам кощунствения аргумент, защо трябва не да ги жалим, а да плюем на кокалите им с молба мръсните им души да са в казана!
  Моля, Иво и колеги, непременно стигнете до края на този текст!
  Вижте най-нежните лирици какви са ги вършили! Но описания по-долу не е единствен след нежните лирици на живкова копаня. Друг, който си е погърмял по вързани беззащитни и невинни хора- и той нежен, ама се скъсал от нежност, умря наскоро на 90 и сума ти години.
  Третият, който е вършил това -като милиционерче с червена лента на ръкава, пък беше интелуктуален кумир на полу- и четвърт интелигентите, професор, философ и естет, (което в НРБ означаваше преписвач на съветски предговори към немски философи).
  Ето:
  http://www.blitz.bg/article/3212

 23. Прекрасен отговор на г-н Инджев!Уникални коментари на съблогърите!Благодаря ви! Отдавна имах съмнения,че този Иван не е читав. Уж десен,а той си се доказа като поредния волен или неволен червен трубадур.Жалко!?

 24. Да, речта на Президентът на България, г-н Росен Плевнелиев, хвърли поредният камък в българското политическо блато.
  Но и избистри езерата/очите на сума ти народи и политици извън границите ни, някои от които даже и не знаят къде се намира България.
  А важни хора в Европата приемат управниците ни априори, а не според делата им.
  Румъния вече е друга бира.
  А у нас, даже и премиерът ни, Бойко Борисов онемя, но не закъсня да даде рамо на Очите. На бургаският гангстер Митьо очите, като определи действията му като махленска свада и спор за паркомясто. А то се оказва, че е за наркомясто, рекет, проституция и какво ли още не. Да не би да са били ортаци и все още да са? Неведоми са мутренските пътища и интереси.
  Нещо по тези въпроси да са се изказвали онези рублополучатели, но в евро и долари?
  Не ги чуваме, виждаме и четем.
  Ортак, ортаку, очи не вади!
  Но с цялото ми досегашно уважение към г-н Иван Бакалов – защо се оказва рупор на гореупоменатите бесепейци, сидеровци, абевейци, патрЕоти и основната, обединяваща ги и ръководеща ги библиотекарска/ДС формация?
  Президентът ни бе този, който един от първите, наред с вътрешният ни министър в последното му служебно правителство, изказа държавническата си позиция за опасността от Руската/Путинова хибридна война срещу страната ни. А сега акцентира това и за Европа. За тази обединена Европа, от която получаваме милиарди за множество проекти, макар че голяма част от тях управниците ни крадат и делят именно с русофилите/петоколонници.
  Г-н Бакалов, определете се, но ясно и категорично, за да не въвеждате в заблуждение манипулируемите.
  За мен вече сте ми ясен.

  Винаги съм бил привърженик на тезата, че на всеки един човек трябва да се даде втори шанс. Както е известно, младите хора винаги са привърженици на социалистически идеи и в това няма нищо лошо. Стига да могат да реализират тези си идеи. Но когато се сблъскат с реалността и ако са разумни, същите тези коренно променят не само идеите, а и действията си. Примерите с вчерашните хипита и същите днешни бизнесмени е показателен. Защото няма безплатен обяд. А другите, все агитират за богата закуска, обяд и вечеря, но ако може някои други да ги платят.
  Отклоних се, но това бе в името на осветяването на онези, които не харесват ЕС, пазарната икономика, спазването на демократичните правила и християнски добродетели, а надуващи вувузелите за Евразия/Путинова Русия, но нежелаещи да се установят там. Даже Корнелия Нинова не си е изпратила чедото си там, за да се образова, а е избрала омразният САЩ да му набиват акъл! А там дават само образование и то от най доброто, а оттам нататък, дали ще станеш специалист/човек или не, е твой избор.
  Още веднъж ще отбележа, че всеки заслужава шанс. Не напразно Човечеството е евоилирало, защото се е стремяло към по-доброто, използвало го е и си е вадело добри изводи.
  Даже ще бъда и много по-краен, писал съм го и преди много години:
  И Бойко Борисов заслужава шанс да се промени. Разбира се, че има някои условия за това. А защо не го направи/прави си е негов проблем, но в много по-голяма степен и на нас, българските граждани/избиратели/мат’реал.
  А крайно време е и г-н Бакалов да се определи.

 25. До СТАМБО:
  Приятелю, мога да ти предложа простичък тест, който без съмнение би ти помогнал да превърнеш “нееднозначното” си мнение за Иван Бакалов в ЕДНОЗНАЧНО.
  Убеди го да се запознае с информацията в предложения от теб линк. Помоли и него “непременно да стигне до края на текста” и да излезе с официален коментар по темата или ако се окаже, че “смелостта” и хъсът му са се изчерпали в критичния материал за Плевнелиев, поне да сподели с теб позицията си.

 26. Ех, Иванчо, Иванчо!
  Поне “да беше казал нещо против конюктурата” да се плюе и дискредитира по всякакъв начин Президента Плевнелиев!
  Ама – не!
  От пръстите си си смукал, белким изчегърташ някаква мръсотийка изпод ноктенцата, само и само да плюеш в унисон с червената конюктура, наложена от московията!
  Зер да тръгнеш срещу тази конюктура си е и трудно, и нерентабилно, че и опасничко даже – не е като за “наше момче”, смелост се иска!Поне компенсация някаква да имаше насреща, а то файда никаква! Само недоимък и главоболия ще си навлечеш – ей го на, колегата Инджев!

 27. Eто така се води дискусия, изказват се аргументи, а не се обсъжда личността на човека. Иво, надявам се и след тази реплика за запазите приятелството си.
  Бакалов ми беше интерсен дълго време, но откакто спря коментарите в сайта си, макар че не коментирах там, не го чета редовно.Нещо стана с този,иначе талантлив журналист. Промяната в отношението ми настъпи по-скоро от телевизионните му изяви и смятам, че този човек има проблеми с алкохола. В България алкохолът не се смята за проблем, само погледнете с какво настървение се лее алкохол по филми и сериали. Но за мен е важно нещата да не се правят под влияние дори на марково уиски.

 28. Г-н Инджев ,моля използвайте вашето влияние и контакти за една според мен полезна за страната ни идея.
  – Да се направи така ,че Евронюз да предава на български. Ами как да приобщиш българина към Европа като той не разбира телевизията и .
  – Да се даде съвет на Евронюз да не предава на руски. Ами Русия не е в ЕС.
  – Как да се направи законодателно така ,че всички телевизионни доставчици задължително да предават Евронюз , ами че те руските канали са повече .
  Просто споделям съображения .

 29. Не бъдете толкова строги, на Бакалов водката му е дошла в повече.

 30. Нищо ново под слънцето – просто Иван Бакалов се присъедини към глутницата, ръфаща с повод и без повод Президента. Както вече писах, парадоксално е, че той е единственото лично назначение на Борисов, което “се радва” на пълен медиен дискомфорт. И точно поради това приемам като лична обида фaктa, че – образно казано – захапа единствената подадена му ръка от Радан Кънев. Близкото бъдеще ще покаже дали за да не стане този път президент на обединената десница, е имал само “лични причини”, или по-скоро “лични амбиции”. Не че е лошо да си амбициозен, но начинът, по който Плевнелиев ни прати по дяволите, остави у мен прекалено горчив привкус, че да се възторгвам от някаква реч пред западни политици, които са достатъчно широко скроени да слушат всякакви мнения. Уверявам ви, че РП не им е казал нищо, което вече не са чували.

 31. Няма да чуете критика за БСП от “Модерният ляв” Иван Бакалов. Може би се надява да дойде и неговия ред след Корнелия Нинова.

  Статията му за речта на Плевнелиев ми звучи анархистично. Каша-попара, типично по левичарски, абе … левашки. Нещо да каже.

 32. От статията “Плевнелиев срещу Поли…” на г-н Бакалов разбрах едно – че авторът не просто не понася настоящия президент, но очевидно е в плен на (горещо изповядваното от привържениците АБВ и Атака) мета-неодобрение, граничещо с митологията.

  Как иначе да си обясним факта, че (не)видяното и (не)чутото от будните българи оглушително премълчаване от страна на българските медии на новината за изказването на (все пак) държавния глава пред (все пак) Европейския парламент, в съзнанието на г-н Бакалов се проектира като “Български медии излъгаха, че едва ли не цял свят е смаян от речта на Плевнелиев. Представиха кой какво цитирал от речта му тук-там като световно постижение. Някои я наричат историческа!”

  А убеждението, че Плевнелиев, за да защити демокрацията (!) едва ли не трябва да се изстъпи публично и да похвали скъсалия снимката му, а също да насърчи и всички други, желаещи да се гаврят както намерят за добре с институцията Президент на РБ?

  Плевнелиев е виновен по принцип, заради самия факт, че е президент, нали г-н Бакалов?

  Дори няма нужда да прави каквото и да било, за да го мразите.

  Да си беше останал инженерче или най-много министър…

 33. ДРАГИ ПАВЛЕ,

  И тъй ще взема да направя! Нееднозначното ми мнение за него е на фона – галерия морални, политически и професионални уроди в червено-рубладжийския спектър на “българската” “журналистика”-сымав, вольгын и пр.

 34. Най обичам такива върхови моменти (като речта на президента Плевнелиев пред ЕП), защото тогава Петата колона у нас, по заповед на “суверена си”, изкарва от прикритие, жертва ценни агенти на влияние 🙂
  Така че шикалкавенето на “бакалина” няма даму помогне! Свършен е!

 35. Наистина,това се казва дискусия,провокирана от г-н Инджев,както винаги обоснована.Що се отнася до Бакалов,отдавна се е компрометирал-не само в моите очи.Благодаря на коментиращите в блога,че сте така активни!Респект!

 36. Ако съдим само по отзивите под тази професионална статия, господин Инджев няма защо да пише, защото почти никой не го чува. Дано са повече тези, които са я прочели, без да си пробват стреличките по гърба на господин Бакалов. Ако господин Инджев провокира предимно такъв бяс, чиито автори го третират май сериозно като проява на дясно мислене, може да помисли за кариера в бизнеса с бой на кучета и петли. Защото от тези “десни” щяха да станат идеални надзиратели в Белене. Този безумен тон, бе направо вой, е абсолютно неприемлив в дясното, което у нас засега остава предимно известно с намерението да смени лявото, където би трябвало да се сражават идеи, а не ротвайлери, особено под статия на Инджев. Я, що жълта преса излиза! Ама, футболът ни е виновен. За разочарованите запалянковци остана много време за форуми и политика.

 37. Г-не Тачо,

  Заинтригувахте ме. Според Вас, господин Инджев няма защо да пише, защото на Вас не Ви допадат мненията на читателите му?
  Имаше една песен – ‘Искам да бъда директор на водопад’. Апропо, получете назначение и контролирайте интерпретациите.

 38. Тачо,

  Не можеш ли да прецениш, че тук пишещите са интелигентни хора?
  Както виждаш – никой от “ротвайлерите” /ставащи за “идеални надзиратели в Белене”/ не се хваща на провокациите ти. И къде видя “бяс” и “вой”, моля?

  А би ли отговорил и ти /цитирам г-н Павел Тинков/ какво мислиш за:

  “– мракобесния режим на правешкия селяндур /обявен със закон за престъпен/ и последвалата разруха на страната ни;
  – защо още стърчи МОЧА;
  – Ирина Бокова – шеф на ООН;
  – АЕЦ – Белене;
  – нефт и газ чрез хидрофракинг;
  – руски МИГ-ове и некоректност в изпълнение критериите на НАТО…”

  Като ще си говорим за идеи…

 39. До ТАЧО:
  Като преди всичко моля да ми простите, че аз – “ротвайлера”, с “бесния си вой” съм наранил “нежната Ви дясно-мислеща душа”, ще си позволя да ви попитам, бихте ли изказал еднозначно становище по темата, повдигната в професионалната статия? Само, моля Ви, отзивите – по същество.
  Също така, позволявам си да Ви препоръчам компенсаторно, с цел успокоение на ранимата Ви душевност да се отдадете на “високоидейния”,”академично-изискан” и “толерантен към инакомислието” стил/тон/ на Петър Волгин, Митьо-гестапото, Румен Петков и Велислава Дърева /не претендирам за изчерпателност/.
  Колкото до това доколко ставам за “идеален надзирател в Белене”, смея да Ви уверя, че аз и фамилията ми винаги сме били от ДРУГАТА СТРАНА НА БАРИКАДАТА! За валидността на тази своя преценка, би било добре да се обърнете към фамилия Бокови например.

 40. @ Т. ТОДОРОВ | ЮНИ 11, 2016, 14:58

  Всеки, който робува на “желанието просто да бъде различният на всяка цена”, всъщност е доста тривиален.

 41. Г-н Бакалов, няма ли да отговорите нещо? Във вашия си е-вестник, де.

 42. Г-н Тачо, аз единствено от уважение към Приятелството на Стопанинът на БЛОГА НИ към Иван Бакалов не съм използвал дежурното за аналогични случаи ДГД от една долна, мру=ъсна гад. Напротив. Цитирал съм изклчяително ласкава квалификация на негов колега и мой приятел за ранният Бакалов. Чел съм го с интерес до ликвидирането на коментарната част в сайта му. Така се лиши от един необходим коректив и изгуби кондиция. Спомената статия е образец на критикарстване без конкретика. Прилича ми на футболен фен който понеже не е глупав и не намира основания да се възрадва за каквото и да е на своите с още по-голямо настървение атакува опонентите по всички азимути и за какво ли не.
  Кой разбрал-разбрал.

 43. @ САРДАНАПАЛ

  Г-н Бакалов отговори ощипано, през ‘Тачо’. Това с футбола, признавам, беше попадение, но твърде лесно.

  ps: Връщам се от футболна среща между 6 годишни. Тия, малките… наистина играят!

 44. @ ИВО ИНДЖЕВ | ЮНИ 12, 2016, 19:40

  Ъхъ!

  Не го бях забелязал. Благодаря!

  Прочетох и зеленикавото от злост писание на злобаря-комплексар, ченгето Гарабедян.

  Всички тези навеки синхронизирани с руските имперски интереси дребосъци искат следното:

  – пред Европа българските управници да бъдат ястреби в защита на Русия (“Ако трябва и зъби да се показват…”, съветва ни на 05.12.2014 г. Исаков; става въпрос за това България да наруши цялото законодателство на ЕС, за да услужи на Русия с алтернативно на трасе за пласиране на природен газ);

  – пред международно-правните безобразия на Русия управниците ни да бъдат съучастнически безгласни и да помагат колкото могат. Шампион в тази дисциплина е Борисов – в това по-добър от него няма!

  Жалки и нищожни човечета.

 45. Г-н Тачо всъщност недоволства от някои по-груби реакции на коментатори в блога.

  От уважение към истината съгласен съм, че има такива и аз винаги съм поддържал становището, че това принизява нивото на форума.

  Проблемът на г-н Тачо обаче е, че въобще не коментира текста (същественото), а само коментаторите. Това е par ecellence ченгеджийски подход – анулиране на тезата на изказващия се чрез принизяване на личността на същия. Един вид “Няма какво да го слушате този, я го вижте какъв… е.” Така от март 2014 говорят и за Плевнелиев – “Тоя ли… бивш комсомолски секретар”.

  Интересно е обаче какво влага г-н Тачо в употребеното от него понятие “дясно”.

  Ало, г-н Тачо, чуваме ли се? Ало?

 46. До САРДАНАП /и в помощ на ТАЧО/:
  „Тъкмо успешните усилия на комунистите станаха причина нашите родители да си служат с елементарни дихотомии от рода на „левица-десница”, „комунизъм-фашизъм”, „социализъм-капитализъм” и т. н. Според тези наследени категории ако някой не е от „левицата”, трябва да е от „десницата”, ако не е комунист, трябва да е почти фашист, ако не се смята за социалист, той сто на сто е защитник на капитализма като политическа и капиталистическа система.
  А всъщност истинската, основната дихотомия – това е конфликтът между наследниците на западната цивилизация и на западната политическа мисъл от една страна и търговците на дихотомии от друга страна. Всъщност изобщо не съществуват такива противопоставяния като левица-десница или пък комунизъм-фашизъм. Съзнание, което живее с дихотомиите , се нуждае от система, стреми се към теоретично виждане на общественото и политическото положение на човека, което да залегне в основата на доктрина, обясняваща всички материални факти.”
  „В крайна сметка и социализмът и либерализмът ако добре се вгледаме в тях, са егалитарни. И либерализмът и социализмът излизат от принципа, че хората са равни във всяко отношение. Според социалиста хората са равни в своите потребности и следователно трябва да бъдат равни във всичко, свързано със задоволяването на потребностите. Според либерала хората трябва да имат равни права, което предполага, че всички трябва да бъдат равни в своето политическо и социално положение.”
  „Именно реалната политическа екзистенция на човека слага кръст върху всички аксиоми на либерализма и социализма. Реалната политическа екзистенция е не светска, а духовна, не абстрастна, а конкретна, не всеобща, а частична и не егалитарна, а необикновено разнородна, йерархизирана, грапава, пълна с привилегии и власт. И добре, че е така.
  Тя е духовна, защото светът, даден в нашето разбиране, се възприема от човека заедно с неизлечимите знаци на задълженията, чийто смисъл надхвърля неговата способност за разбиране. Човек се ражда в свят, който очаква от него жертви и му дава неясно обещание, че ще бъде възнаграден. Този свят е конкретен и не може да бъде описан с абстрактния, антиисторичен език на социалистическия или либералния теоретик, освен ако не се смали изпъстрената със значения кожа на света – кожа, която прави действителността видима. Светът на социалиста и светът на либерала, това са два препарирани скелета, лишени от тази жива кожа.”
  Р. СКРЪТЪН

  Днес пред българите не съществува дилемата “ляво-дясно” /ако изобщо някога е съществувала/. Изборът, респ. позицията на всеки един от нас са разположени по разделителната линия “ЕВРАЗИЯ на Путин – ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ”. И смея да твърдя, че този избор е задължителен и позицията по него не търпи нееднозначност!
  Ето Ви, ТАЧО, “сражение на идеи”/без персонални квалификации/ – очаквам бъдещото Ви участие.

 47. @ Браво, Павка, хубаво е да помагаш другиму, дори и на Тачо, който (за да звуча актуално) ни влезе остро, с “бутоните”. Вярвам, че ще ви бъде благодарен.

  Искам само да добавя нещо, което помага да си изясним какво разбират руснаците (и тукашните порусначени несретници) под думата “фашист”:

  “Разговорились о жизни. «О свободе спрашиваете? Зайдите в наш магазин: водка стоит, какая хочешь: “Стандарт”, “Горбачев”, “Путинка”, колбасы навалом, и сыра, и рыбы. Бананы лежат. Какая еще свобода нужна? Нам этой хватит». – «А землю вам дали?» – «Кто на ней будет корячиться? Хочешь – бери. У нас один Васька Крутой взял. Младшему пацану восемь лет, а он рядом с отцом за плугом идет. У него, если наймешься на работу – не украдешь, не поспишь. Фашист!»

  (От “Време секънд хенд” на Св. Алексиевич)

  Това е гласът на постсъветските хора. В автентичен вид: тука е и носталгията по социализма (верно, мизерия, ама всички, без висшите партийци, потопени в нея. Гарантирано, че никой няма да дразни останалите с “буржоазен начин на живот”. А не като сега – стига да си про-активен и да не те мързи, и скъпа кола може да караш, и в луксозен апартамент да живееш, и на почивки в чужбина да ходиш. А ведомствените станциите на профсъюза ги закриха…); и омразата към Запада, свободата, възможностите и динамиката (към които не могат да се адаптират и затова ги мразят); и, в крайна сметка страхът от бъдещето, определящ и силната тяга към миналото (СССР и СИВ).

  Това са хора, наистина заклещени в средата на 60-те години на миналия век. Съчувствам им. Разбирам ги – положението им е ужасно! Но е прекалено егоистично да искат да върнат другите в миналото, вместо да се постараят те да понастигнат движещите се напред.

 48. г-н Бакалов е напълно прав,Президента Плевнелиев произнесе реч на ниво детска градина-заучени елементарни фрази ,балансирани заклинания и нищо конкретно.
  никаква импровизация и силна мисъл

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.