Западен авторитет в помощ на авторитарния Борисов

С пълното съзнание, че пиша реплика на автор, който най-вероятно няма да я прочете ( и поради тази причина е направо непродуктивно да правя това усилие), все пак ми се иска да отговоря задочно на уважавания германски журналист Михаел Мартенс.

Най-напред- ето за какво става дума:

Михаел Мартенс за интерпретациите на портрета му на Бойко Борисов

 

Клуб Z

Статия със заглавие “Борисов е як като дънер. Но дънер с плитки корени” от Дойче веле бе препечатана от няколко български издания. В нея се цитира балканският специалист на вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” Михаел Мартенс, който разказва как Борисов бил “придърпан” още през 2001 г. от ХСС, а по-късно му препоръчва да създаде партия.

Сайтът INFORMO се е свързал с Михаел Мартенс и публикува с него интервю под заглавие “Като интелектуалец или журналист е много лесно да седиш в кафенето и да даваш съвети на политиците”. Предлагаме ви го без съкращения.

След различните интерпретации на статията за Бойко Борисов, публикувана в изданието “Франкфурт алгемайне цайтунг,” се обърнахме към автора на публикацията Михаел Мартенс с няколко уточняващи въпроса.

Михаел Мартенс, обръщаме се към Вас във връзка с различни интерпретации, които излязоха в българските медии като обобщение на Вашата статия, озглавена „Kick it like Borissow“. На няколко пъти определени издания пишат, че Вие „иронично“ описвате историята за смъртта на дядото на българския премиер, както и „не без ирония“ разказвате за неговата кариерата. Това така ли е?

Не знам откъде идва интерпретацията, че съм писал „иронично“ за смъртта на дядото на Борисов. Не съм запознат с интерпретациите на българските медии. В моя текст няма нищо подобно и то по принципни съображения: не смятам, че е почтено да се пише иронично за смъртта на хора, независимо кои са те.

Какво точно имате предвид като казвате „Борисов е як като дънер. Но дънер с плитки корени”?

За съжаление това е непълен цитат. Оригиналният текст гласи: „Борисов е як като дънер. Но дънер с плитки корени, казват враговете му.“ Чрез задраскването на последните три думи изречението придобива съвсем различно значение. Създава се впечатлението, че това е мое лично мнение или мнение на ФАЦ. Това обаче не е така. Аз единствено съм цитирал приятели и врагове на премиера, както прави всеки журналист, който пише портрет. След няколко дни ще се появи пълният превод на портрета и тогава хората ще могат сами да добият представа.

Какви са впечатленията Ви от срещата Ви с българския премиер?

Трябва да призная, че преди и аз бях в лагера на скептиците, що се касае до Бойко Борисов. През 2005-та, когато той стана кмет, написах един много критичен портрет за него. При все това трябва също да призная, че днес бих формулирал някогашната си критика много по-умерено. Като интелектуалец или журналист е много лесно да седиш в кафенето и да даваш съвети на политиците. Но действителното положение в повечето случаи е много по-сложно, отколкото интелектуалците, които се крият зад чаша кафе или ракия, си представят. 

Разбира се, продължавам да гледам критично на някои неща, свързани с Борисов. Но политикът не е благороден рицар на бял кон, а човек със своите грешки и недостатъци, както всички останали. Когато в Берлин разговарям с политици за Борисов, оставам с впечатлението, че той добре представлява България. Освен това винаги трябва да си задаваме въпроса: има ли в България някой, който може да се справи по-добре и се радва на подкрепата на мнозинството от българските граждани? Аз не виждам такъв, поне не в този момент. 

Това наподобява ситуацията в Сърбия: всички критикуват сръбския министър-председател Александър Вучич и имат много поводи за това. Но когато питам кой може да се справи по-добре и да мобилизира мнозинството от гражданите в своя подкрепа, обикновено срещам мълчание.”

 

При толкова много цитирани цитирания през няколко сайта, а и без точен адресат на изразеното от автора на статията в германския вестник несъгласие с българските й интерпретации, не е чудно да се получат още недоразумения.

Мартенс  обаче е напълно прав да иска да бъде цитиран точно. В позицията му  откривам нещо повече от лично мнение поради факта, че тя е често срещано обобщение по адрес на “журналисти и интелектуалци”, критикуващи властта ( вместо да вземат и да се кандидатират за политици, щом пък са толкова ербап).

У нас въпросните журналисти и интелектуалци напоследък биват осмивани като “либералчета” ( по Андрей Райчев).

Малко е тъжно, че изтъкнат западен журналист застава на страната на един властник като Борисов, какъвто не би изплувал до върховете на германската политика каквато и мътилка да позволява там на местните политически балони да вървят нагоре. С други думи колегата Мартенс е поредният западняк, който ни казва, че си заслужаваме простия началник. Защото ни приляга. Поради което моя милост не приема обобщението – онези , които са му гласували, си го заслужават, но останалите не носят вина за счупения порцелан от слона в нашия общ магазин. Или трябва да се оправдаме, че не сме могли да му попречим на възхода с германска помощ ( за който самият Мартенс говори)?

А и колко е “лесно” конкретно в България да си критик на Борисов ( незаменимия, според Мартенс)?  Дали г-Мартенс знае, че някои журналисти в България са безработни заради нежеланието си да правят компромиса да работят в медии, слугуващи откровено на властта (му) – което не означава, че висят непременно по кфенетата?

Лесното е всъщност да си бенефициент на дадената по рожение свобода в страна , като днешно Германия. Тъкмо от това убежище можеш да раздаваш лековати назидателни ценки за леснотията да си български журналист и интелектуалец, позволяващ си да критикува безалтернативния Борисов.

Иначе е факт, че направо си мълчим, като ни питат за алтернативата на такива, като Борисов. Какво друго бихме могли да кажем? Не е ли работа на политиците да му създадат алтернативата ( евентуално с германска подкрепа, ако в Берлин решат така)?

Всъщност г-н Мартенс формулира самата истина: Борисов постигна голям успех със своята безалтернативност в българската политика. Но защо Германия му е помогнала, това е въпрос към онези, които са го проектирали. В проекта участваха и много български журналисти и интелектуалци. Само че някои отказаха. И тъкмо на тях сега е решил да се скара от позицията на своето превъзходство по рождение колегата Мартенс. Жалко!

А още по-жалко е, че Мартенс не казва нищо оригинално. Той буквално повтаря дежурния “аргумент” на Борисов и подобните му, които на критиката отговарят с това колко било лесно да се седи по кафенетата и да се критикува, вместо да се асфалтира. Това е аргументация в стила на един от главните придворни ласкатели на Борисов, назначен от премиера за шеф на Националния исторически музей и за главен тълкувател на историята ( например в полза на Путин, заявявайки, че Русия имала историчското право да си “вземе” Крим), който обича да обижда на “некъпани безделници” малцината активисти на рехавата гражданска съпротива срещу автократичното управление на Борисов.

Съюзявайки се на практика със силния ( човек на България) срещу слабите гласове на критика срещу него, г-н Мартенс прави неоценима услуга на същия, който  и без това обича да се позовава на западни авторитети в защита на авторитарима си.

“Неоценима” ли написах? Кой знае, може пък и да си има цена.

18 мнения за “Западен авторитет в помощ на авторитарния Борисов”

 1. Чудя се как един чуждестранен журналист, незнаещ бъкел български си изгражда мнение за политика Х. Дали мнението му не се формира от новини и анализи, списвани на чужди езици в български сайтове ? А дали има значение кои са тези сайтове 🙂

 2. 12 художници от град Варна нарисувахме старателно с думи
  ” РУСИЯ – ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО”

  (изпрати на приятел)

  ***
  РУСИЯ – ОСВИЕНЦИМ НА ЧОВЕЧНОСТТА
  ———————————————————————————

  А Н А Т Е М А, РУСИЙО !

  РУСИЙО, ТИ “ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО”,
  РУСИЙО, ТИ ВРЪХ ЕВЕРЕСТ НА ТИРАНИЯТА,
  РУСИЙО, ТИ “ГУЛАГ” НА СВОБОДАТА,
  РУСИЙО, ТИ КРЕМЪЛ НА ПАЛАЧИТЕ,
  РУСИЙО, ТИ АЛЧНА МАСТИЙО,
  РУСИЙО, СРУТИ СЕ ЗАВИНАГИ УТРЕ В РАННИ ЗОРИ !

  РУСИЙО, ЗЕМЬО БАНДИТСКА !
  РУСИЙО, ЗЕМЬО ОБСЕБВАНА И УБИВАНА
  ОТ СВОИТЕ ЦАРЕ И БОЛШЕВИШКИТЕ БАНДИ…
  РУСИЙО, ТИ РОДЕН ДОМ НА КРАДЦИТЕ,
  ТИ САТАНИНСКАТА,
  ТИ ПОДЛАТА,
  ТИ ЛУКАВАТА,
  ТИ ПРЕСТЪПНАТА И КОВАРНАТА,
  ТИ, РУСИЙО, ВРАГ НА ЧОВЕЦИТЕ !

  А Н А Т Е М А, РУСИЙО !

  ТРИЖДИ ДА СИ ПРОКЪЛНАТА ОТ БОГА,
  ТИ, РУСИЙО – САТАНИНСКО ИЗЧАДИЕ …

  А Н А Т Е М А, РУСИЙО !

  ОСТАВИ НИ НА МИРА, РУСИЙО –
  МАЙКА НА ВСИЧКИ ЗЛИНИ ПО СВЕТА …

  А Н А Т Е М А, РУСИЙО !

  ТИ РУСИЙО, ЛЕНИН НА ЗЛОТО,
  ТИ РУСИЙО, СССР НА НАСИЛИЕТО,
  ТИ РУСИЙО, ЧЕ ГЕВАРА НА ГЛАВОРЕЗИТЕ.
  ТИ РУСИЙО, КРЕПОСТ НА ТЕРОРИЗМА !
  ТИ РУСИЙО. ИЗВЕРГ ОТ ВЕКОВЕ…

  А Н А Т Е М А, РУСИЙО !

  УДАВИ СЕ ВЪВ ВОДКА, РУСИЙО АЛКОХОЛИЗИРАНА !

  ДОИЗПИЙТЕ СИ ВОДКАТА, РУСКИ СВИНИ
  И СЕ ИЗМИТАЙТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ !

  КЪШ, КРАДЛИВА РУСКА ПАПЛАЧ !

  СИКТИР ОТ ЖИВОТА НИ, РУСКИ БАНДИТИ !
  ВЪН ОТ ДЪРЖАВАТА НИ КРЕМЪЛСКИ МАФИОТИ.

  ВЪН !

  РАЗКАРАЙТЕ СЕ, ИЗРОДИ, И НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ !

  НИЕ, СВОБОДНИТЕ ОТ ТЕБ БЪЛГАРИ, ТЕ ПРЕЗИРАМЕ,
  ЗАЩОТО СИ УБИЙЦА, РУСИЙО !

  ГОСПОД ДА ТЕ ЗАТРИЕ, ИЗВРАТЕНА РУСИЙО –
  ПОБЕСНЯЛА КУЧКО КРАСНАЯ…

  А Н А Т Е М А, РУСИЙО !

  РУСИЙО, ТИ МУТРО ДЕГРАДИРАЛА,
  СРУТИ СЕ УТРЕ ДО ОСНОВИ, ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ !

  АМИН !
  ————

  пп

  БОГ ДА УБИЕ С КАМЪНИ крадците, простаците, тъпаците, гащниците, селяндурите –
  РУБЛОФИЛИ, членове на партиите :

  БСП, ДПС, АБВ, АТАКА –
  ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ… !

  —————————————-

 3. Бойко е един супер селски овчар и заради това селяните си го харесват. Идете и се разходете по магистрала марица да видите какви оранжеви плакати са спретнали гербаджийте по адрес на един друг селски чорбаджия на фирма агромах. А на самия мост на който гербажийте писали, че е крадец пише че моста е строен от фирмата му.
  Ами защо се му дали поръчката като е крадец бе ???? Сега стана крадец нали щот казал кой опънал бойко. Такъв цирк няма !!

  Бях в Гърция за няколко дни! Мама му стара, тъпите гърци направили електрическите стълбове два пъти по-високи, да може отдолу да растат дървета. И нямаше нито един хотел над 3 етажа. Баси и тъпите гърци!!! Поне едно хотелче да бяха Турили до морето а то на 300 метра поне навътре. И чадърите и шезлонгите за по един сладолед ги дават, докато наще Селски Мутри тук ще ти поискат поне 50 лева. И поне един милиционер да имаше да дебне като партизанин в храстите. Няма брат! Баси и тъпите Гърци! Живяеят си живота спокойно и разумно и понятие си нямат колко е интересно на 100 км по на север 🙂 Да не говорим за къшите им , за нивите им за улиците им. Ехх къде е Бай Тошо да дойде да им каже как се прай държава. Да им намери работа и да им купи апартаменти.

 4. Благодаря Иво! На мен ми беше трудно да установя тънката подкрепа за “демократичен” бойко от германския журналист! И докога ще поощряваме негласно ширещото се безобразие на поставения политик!… Честит празник на всички читатели на Иво.вг!

 5. Поредния платен полезен идиот(германски)! ASHLOG!

 6. Като става въпрос за това кой е избрал Борисов и всъщност колко точно са гласували за него, можем да зададем и един още по-неприятен въпрос, но адресиран към германския журналист. Навремето кой е избрал Хитлер и колко германци са гласували за него? Да, може би е лесно да се критикува, но има една поговорка-“кучетата си лаят, керванът си върви”. Мисля, че би било полезно за г-н Мартенс да дойде и да поживее за месец-два в България. Мисля, че тогава би написал нещо съвсем различно.

 7. Гьобелс се върти в гроба, умирайки пак, този път от завист, че няма днешните IT възможности на пропаганда или казано по сегашному-хибридна война.

 8. Вицове за кремълският гном-162санти със съответните пояснения от Големият Виктор Шендерович.

 9. Невероятно добър тескт. Споделено 1:1 от известният биофизик Максим Франк-Каменецкий.
  Бисер до бисер.
  “Русские до сих пор не могут понять, что аннексия территории другой страны, даже без единого выстрела, — это не то же самое, что победа национальной сборной в чемпионате мира по футболу.”

  “…антиамериканский настрой существует практически у всех. Это такой тяжелый синдром, связанный с фантомными советскими болями. Люди в России ощущают себя некомфортно из-за потери статуса принадлежности к великой державе. Это абсолютно, мне кажется, универсальное чувство российских граждан. Им неприятно, что они теперь являются гражданами третьесортной державы, на которую мало кто обращает внимание. Это явно ощущаемый синдром.
  Отсюда возникает вся конспирология. Потому что имеется комплекс неполноценности, который компенсируется тем, что люди необыкновенно преувеличивают значение России. То есть им настолько горько, что Россия перестала быть Советским Союзом, что они невольно приписывают Америке то же самое отношение к России, какое было у Америки к Советскому Союзу в период холодной войны, что совершенно не соответствует действительности.”

 10. Как можно воен бюджеты сопоставлять РФ и США?
  С моей т.зр это бессмысленное, не дающее никакого представления об уровне эффективности военных машин 2-х стран сравнение.
  1) Потери л\с
  Еще Хиросимой и НАгасаки амеры показали, КАК они принимают в расчет СВОИ ПОТЕРИ. То есть 71 лет назад уже существовал для них порог потерь, который невозможно превзойти. Так же и Вьетнам. Война окончилась, когда стало понятно, количество гробов неприемлемо для граждан страны.
  Имхо, этот порог все время уменьшается.
  Говорить про наши пороги не хочется, одних медалей «за боевые заслуги» с 2014 г мы раздали больше 4000. Сколько похоронили — «воентайн». Что тут сравнивать?

  2) реальная боеготовность. У нас столько самолетов, ПЛ и пр. У них — столько.
  Какое количество на бс, какое в план. ремонте, какое в резерве\подготовке к бс?
  В совке немного представлял эти соотношения, по флоту. Грустно это.

  3) л\с: профессионалы против любителей?
  И только №4 — бюджет. Да, у них больше, да, больше тратят на НИОКР и пр.
  а) а если не воровать?
  б) а зачем нам с ними тягаться? Да и с кем мы можем тягаться при первых 3-х пунктах?
  арабов гонять по пустыне с 6000М? О да!!
  А вот когда «армия » У образца 2014 г зубы показала, то «воентайн» начался такой, что никакого Киева уже не хочется никому.
  Вывод. Армия должна быть. Здоровым крепким организмом, ничего лишнего. Как соотношение рост -вес. Так и воен бюджет должен соотносится с тем, что МОЖЕТ ДАТЬ территория и люди на этой территории для своей защиты, без ущерба своему развитию как страны, как народа. Где большинство — здоровы, имеет уровень и длительность жизни.
  У Вас рост 160 см? Ну нагоните себе все 110 Кг. Вы большой! о да! Весите столько же, сколько негр с ростом 190.
  у Вас тысячи Армад, ПЛ ТУ всякие. Как у него.
  А Вы пробежать то можете с Вашими 110 Кг хотя бы 1 Км без отдышки и остановки сердца?
  Мы можем себе позволить содержать тысячи того, что не нужно? Содержать не работающее, не ремонтированное, не пригодное. Зачем? чтоб кого то пугать — у нас миллион солдат и 10000 танков…
  Вчерашние генералы готовятся к позавчерашней войне.
  ————————-
  В России уже 4 миллиона солдат, сержантов и офицеров генералов в различных военных ведомствах, и все находятся на действительной службе.От старшего сержанта, контролёра на зоне, до прапорщика тенора в хоре МЧС.
  Вот прямо сейчас.
  Китай конечно, далеко впереди, там почти 30 миллионов таких же.
  Но и населения в Китае, ну точно, как минимум в 10 раз больше. Да и по плотней народ в Китае живёт.
  Только в Маньчжурии, всяких военных китайцев уже больше, чем прилегающие население всего Д. Востока и Приморья РФ вместе взятых с младенцами и уссурийскими тиграми.
  Это так, для справки.
  А вот в США, как было 1,2 мил,ВСЕХ ВОЕННОСЛУЖАЩИХ, включая действующий резерв с далёкого 1976 года, так и осталось.
  Напомню, в США живёт 309 миллионов граждан, и ещё миллионов 25, те кто не граждане, но в армию их берут.
  В Китае, живут уверенных 1,5 миллиарда человек.
  В РФ, вроде как 144 миллиона, где 10 миллионов под очень и очень большим вопросом.

 11. Напълно съм съгласна с коментара.Само ще добавя,че Западът гледа много повърхностно на това,което се случва в бившия соцлагер,както и на пораженията от комунизма тук.

 12. Нали знаете израза “Кучи син, ама наш кучи син”. За това става дума. Докато нарича Меркел Началник и не създава проблеми на Германия ще го търпят. Като настъпи мотиката ще го отсвирят. Какви ги върши на Територията не е толкова важно за тях при сегашното “международно положение”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.