И в Ливан беше като в Алепо, но за Алепо днешна България мълчи с руски акцент

Scan 3Снимките, които виждате, са правени от мен в Ливан в периода 1983 г. – 1987 г. Публикувам тези свидетелства от личния си архив за първи път.

Искам да се види какво съм видял- имам усещането, че съм бил Алепо, но и да попитам: защо в днешна демократична България темата за спонсорирания от Русия геноцид в Алепо, която е сред водещите в западните информационни средства, е практически премълчавана у нас.

Каква друга причина може да има, освен фактът, че тон за мълчание в Бъгария дава премиерът Борисов, определящ като “ястреб”президента Плевнелиев заради това, че критикува руската агресивна политика.

Разрушенията, които могат да се видят на тези снимки, са от Бейрут и Сайда. Заснел съм ги преди близо 30 години- някои по наистина горещите следи на войната.

Кадрите по нищо не се отличават от гледката в бомбардирания днес от руската авиция сирийски град Алепо. Особено горящите бетонни отломки, нещо характерно за ефекта от варелите с нефт, които масовите убийци хвърлят над Алепо с цел безогледно изтребление на всичко живо ( останали са около четвърт милион души в някога многомилионния град, предимно цивилни, сред които действат противниците на режима)

Детето сред руините можеше да е сирийче.

Борещите се със следите от поредния взрив можеха да са от сирийските доброволци в Алепо, а не ливанци в Бейрут ( макар на снимките да се вижда ливанският герб на гърбовете им).

Кадърът с маркуча отразява в паметта ми личния ми късмет да избегна повторния взрив на същото място, предназначен за спасителите и журналистите, избухнал малко по-късно.

 

Стрелящите на барикадата юноши, единият от които по чехли, можеха да не са от южните предградия на ливанската столица, а от някой фронт около Алепо.

Пропускателният пункт, на който в Ливан често първо стреляха ( във въздуха над покрива на колата- а веднъж и в резервоара на колата, с която поднимавах бариера на сирийски офицери), а после питаха за документи, също можеше да е нейде в днешна Сирия.

Снимките от “зелена линия”, разделяща Бейрут с нейните разрушения и растителност в “ничията земя” между воюващите като нищо можеха да минат за част от сирийския пейзаж на четвъртата година от войната.

Scan 17Scan 4Scan 10Scan 15Scan 2Scan 14Scan 12

Scan copy

19 мнения за “И в Ливан беше като в Алепо, но за Алепо днешна България мълчи с руски акцент”

 1. Аз се питам дали някоя наша медия ще го излъчи:

  “Покажите этот фильм русским! Покажите им, что они натворили – ВИДЕО

  ВНИМАНИЕ! Важное видео. Разошлите его всем знакомым, ЗАКАЧИВАЙТЕ НА ДРУГИЕ РЕСУРСЫ — FaceBook, Вконтакте, Однокласники.”…
  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=LPw6lWLKhdM&w=687&h=419%5D

 2. Мълчанието ни с руски акцент е лесно обяснимо. Поне 2/3 от населението, смазани от червената пропаганда, са благодарни на Ванка с танка. Иначе казано-любители на аналния секс…

 3. Когато искаш да заличиш следите от масово убийство изгаряш всичко живо. Независими дали са мъже, жени, старци или деца. А за журналистите да не говорим-те или не се допускат или стават първите жертви. Като голодомора в Украйна. Варварщина с една дума!

 4. Браво на ИВО!

  А вот още руски акценти от “евроатлантическа” България…

  “Руснаци ще ни казват как да произвеждаме продукти за Москва” (!?) Това е позор и унижение, за което текезесарската мошенгия Танева трябва да се измита веднага (а, бе, тези дни за едни 8 милиончета покрай една ваксинка в сейфчето на една.. брей, че случайно то пък!- сливенска фирмичка, нещо по ТВ НОВА имаше, а?!

  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/83357-rusnatzi-ni-kazvat-kak-da-proizvezhdame-produkti-za-moskva132.html

  Но необятен е съветският опит в продуктите и прехраната. Ето го, гласят ни го десините инструктори!

  http://info-kuhny.ru/blog/43948373855/Defitsit-v-SSSR-%E2%80%94-kak-eto-byilo.

 5. борисов, подобно на кукловода си путин, е късоглед. Вижда само до границата. Говори както винаги само глупости от типа че българия, заедно с други е виновна за конфликта в сирия, но при това не се наема да поеме отговорност (като например да приюти повече бежанци), или може да се каже че я поема, но по примера на близката до сърцето си бокова, т.е. приема я само с мезе. Всъщност истината е че приказките и действията на борисов могат да бъдат обястнени само от психиатър. Както бе казал някой друг по-просто (по несвързано с главния си мозък) нещо на по-високо място България не е имала в цялата си история. Гордей се българино, който си го избрал!

 6. Странно нещо е асоцииацията. Четейки статията, гледайки снимките ми изплува ярък спомен от време оно. Мой приятел и колега на Иво който той познава но чиято фамилия ще запазя в тайна от морални-етични съображения споделя в махалата пресни впечатления от концерт на Бляк себат който е гледал на живо в Париж. Разказът му е увлекателен, всички го гледат право в устата и накрая един за да обобщи ефекта върху слушателите драматично се провиква: “Весо, и след всичко това, ти си още жив!”
  Вярвам, че се сещате накъде бия. Истинско чудо е, че Стопанинът на БЛОГА НИ, да е жив и здрав и да хиляди не само е оцелял физически но и успял да съхрани психиката си в този ад и да развие неимоверно таланта си на професионалист.
  А Алепо, къФ Алепо както попита преди 10-тина дни един от маргиналните кандидат-президенти в САЩ. При нас всичко което може евентуално да “подразни”, в кавичките е по баце, лилипут.ин- 162 санти е ТАБУ за над 90% от медиите.

  Трайчо Трайков-Президент!

 7. Бях си в БГ това лято и видях на живо и в пряк ефир по телевизията как “ястребът” кудкудякаше в трио заедно с пъстроцветния банкянски паун (с глас меден загорски) и един орел от БА (заел се с акордите на сладкопойната чучулига) което изпълни арията за морето, сините вълни, волните гларуси, белите платноходки и руските туристи….
  Така че за мен той не е никакъв ястреб а обикновена курица която не е птица.
  Особено след като и в ООН се разкудкудяка в полза на руската патица Бокова.

 8. 2 в 1 – Скорошната сага с ООН и тази с татия:
  По световни данни за БВП за различните държави Германия и Япония са в първата десетка, а не са сред постоянните членки за сигурнос т.
  Защо и по каква разумна причина една ра ш ис тка държава пълна с впиянчени изроди с претенции за уникалнос т и, изключителност и превъзходство над целия свят с БВП по-малко от щата Калифорния (и неспосoбни един приличен домакински миксер да произведат) ще определя съдбините на човечеството?!?!?

  Руслямска държава (бивш СССР) от десетилетия създава, финансира,идеологизира, въоражава и подпомага разни местни африкански,корейски,мюсюлмански и други изроди ( може и социалисти) за да тероризира целия свят и налага варварството си чрез износ на революции, “ценности”, религиозен фундаментализъм и т.н.

  Апропо Хитлеровия нацизъм имаше същите претенции за уникалност,изключителност и превъзходство на един етнос над целия свят .

  ООН не можем променим, но България можем – за начало (но не и край): Трайчо Трайков – Президент

 9. Българя трябваше да е разменната монита за Сирия ама Путин се отметна

 10. Няма да видим такива кадри по “националните” медии, защото народецът трябва да се страхува от бежанците и да ги мрази, а не да им съчувства и да надигне глас срещу Миротвореца.

 11. Войната е навсякъде една и съща! Няма розова, нито бяла, нито красива война! И Когато една или друга държава, народ, или Господар, правят Оръжия и си служат с тях за постигане на своите цели, това означава само, колко слаби и подвластни на страха и глупостта са те! Подвластни на най-омразните тъмни същности паднали на земята, поради прекомерната си Омраза към човека и Бога Творец! Нима не виждате, че чрез своите зомбита тук на земята, те държат цялото човечество като заложник, за да се пречи на неговото освобождение и просветление. На проглеждането и пробуждането му за Божията мъдрост и истина! И затова Христос Миротворец, който лекуваше с Любов, беше пратен на тази земя. Христос най-обичания Божи син, за да покаже Бог на децата си колко е готов да жертва за тях! Всичко!!!
  И тази любов на Бога към децата му събужда още по-неистова омраза във враговете му но и това ще бъде, което ще ги унищожи!

 12. Медиите и журналистите в България носят огромна вина за безпросветното население.
  Защо не се показват кадрите на разрушенията и убийството на мирни граждани от руснаците в Алепо?
  От кого и от какво бягат бежанците?
  Защо руснаците са там и прогонват местното население?
  На протест срещу бежанците в Самоков един нашенец се изтъпанил с руското знаме.По голямо от българското.
  Нямали,кой да му каже на този човечец,че руснаците прогонват
  сирийците за да са бежанци в Европа.
  Няма ли кой да му каже на този човечец,че както е отишъл в Сирия Путин така може да дойде и на нашето Черноморие.
  Че световният агресор е Путин.
  Няма ли кой да му каже на този човечец,че светът намрази руснаците заради Путин.
  Няма ли кой да му каже,че ние веехме съветското знаме по високо от българското 45 години.
  Грабеха ни и още ни грабят руснаците.

 13. ТЪРГОВИЯ С ПРИВКУС НА ПОЛОНИЙ
  Каква тъпотия! „На среща в Москва министърът на земеделието и храните Десислава Танева и колегата й Александър Ткачов обсъдиха възможността българските производители на хранителни продукти, които желаят да изнасят в Русия след падането на ембаргото, да преминат предварително одобрение от руските власти.”
  Значи не знаем кога и дали ще падне ембаргото, но българските производители ще бъдат „одобрявани и обучавани” от руските власти! Сякаш България току-що се появява на планетата Земя и съветските (руските) търговци и чиновници никога не са виждали български стоки.
  “За нас е много важно българските предприятия да имат нужните сертификати за износ на стоки към Русия”, заявява министър Деси. Ткачов бил казал, че руски инспектори щели да посетят Българската агенция по безопасност на храните и предприятията, които имали намерение да изнасят. Към момента 27 предприятия, предимно билкопроизводители, са проявили интерес за износ.
  Български експерти щели да посетят Министерството на земеделието в Русия, където да бъдат обучени да работят с руската контролна електронна система. (Ауууу, колко страшно!).
  Що така бре, Деси? Ти никога ли не си чувала как се „търгува” със съветска и с днешна Русия? На загуба, Деси, винаги на загуба. Защото проникването на руския пазар става с безбройни документи, справки и главното – с рушвети, за съветските чиновници и други мафиоти. И второ, търговията винаги се използва от Путиновите бюрократи за политически натиск срещу партньорите. Има един санитарен инспектор Онишченко (или нещо подобно), който във всеки момент може да забрани вноса от която и да е страна заради мними нарушения на уж толкова високите руски санитарни норми.
  Преди време др. Онишченко забрани вноса на прочутата грузинска минерална вода „Боржоми” заради… влошено качество. Дори не се постара да измисли друг претекст, понеже леко газираната минерална вода извира от земните недра и през последните 300-350 години не е променяла цвета, температурата и вкуса си. Но в онзи момент, когато Онишченко бе задействан като оръжие в хибридната война срещу Грузия, президентът Саакашвили се бе опълчил срещу наглия руски диктат, а войските на Путлер се канеха да нахлуят в Абхазия и Северна Осетия.
  По-късно онишченковци се опитаха да намерят кусури в пилешкото месо, внасяно от Полша, но полските политици и търговци ги отсвириха и веднага преориентираха износа си за Западна Европа. Полската птицевъдна промишленост е сред водещите на континента и не може да бъде рекетирана с евтини сталински номера. За разлика от българските десита и боковци, които Умрат да приклекнат пред Путин и да обЯснят на народните маси, че не одобряват санкциите, наложени на Путлерова Русия заради агресията срещу Украйна.
  И Боко, и Деси се опитват да излъжат ЕС и средностатистическия български амбецил, че „икономиката е по-важна от политиката” и че „интересите на България диктуват да бъдем добре и с ЕС, и с Русия” И тако, и вако. „Кротко теле от две майки бозае”, както е казал народът.
  Др. Боко и политиканстващите гербаджии се правят, че не знаят главното: в момента малка България изнася 39 пъти повече стоки за страните от ЕС, отколкото за „необятна” Русия. Др. Боко и боковци са излезли от меридиана, както казват моряците. Тошовото приклякване, ослушване и въртене на задните части и на Изток, и на Запад вече не върви. Ако е минавало до февруари 2014 г., вече няма да минава. И Боко, и Цоко, и Ганю Балкански ще трябва да се определят: или с Европа и САЩ, или с Путлерова Русия.
  Иначе става като с двете лелки Ирина и криСТАЛИНА.
  Всъщност единствено Боко и кухата лейка Деси Танева трябва да преминат продължителен курс по политическо и икономико-политическо обучение с откъсване от производството. Поне за две-три години.
  За да разберат, че от разпада на Съветския съюз през 1991 г. до днес страната ни съществува и се развива без „братската” помощ и въпреки драконовските условия за търговски и икономически отношения с Руската федерация. Още през 1991-1992 г., докато президентът Елцин се здрависваше и благодареше за подкрепата на д-р Жельо Желев, постсъветските бюрократи нанесоха тежък удар срещу българските износители. Техните стоки бяха обложени със същите мита, които плащаха най-напредналите европейски държави. Така селскостопанската ни продукция бе изправена в неравна конкуренция с износа на Франция, Холандия, Италия и Испания. А скромната ни промишленост бе вкарана в двубой с изделията на Германия, Япония, САЩ и други промишлени гиганти.
  „Титаните” на руската икономическа мисъл приравниха малка България към най-развитите държави и обрекоха на гибел износа ни за руския пазар. Ето защо крокодилските сълзи, че поради политически грешки сме „изгубили необятния руски пазар” са антибългарска пропаганда и кремълски опорни точки, тиражирани чрез продажни медии.
  Главната причина за гламавата българска политика бе посочена от политическия и военен анализатор на сп. Форбс” Мелик Кайлан, който съобщи на световната читателска аудитория: „Бойко Борисов е името на този премиер – дълбоко посредствен, дори тъпоумен интригант-сървайвър, съвсем в политическите традиции на региона. Той излезе за първи път на преден план като бодигард на последния комунистически сатрап в България. Това би трябвало да ви даде представа за качествата му.”

 14. В Сирия извънредното(черезвичайното) положение е въведено преди 54(ПЕТДЕСЕТ и ЧЕТИРИ) години!!!!!!!!!!!
  И баци оня ден каза, че до 2012 година Сирия е била “една НОРМАЛНА, НОРМАЛНА(!!!) и средно развитА(!!!) държава(!!!)”!!!!!!
  Каква нормална “държава” може да съществува, ако над 50(ПЕТДЕСЕТ!) години е в извънредно положение???
  Съвсем друг е и въпросЪТ ,че в самото НРеБе имаше 45-годишно извънредно положение. И то произтичаше от колониалното положение в НРеБе-то след 1944г., но се налагаше и експлоатираше, ЕКСПЛОАТИРАШЕ от местнаТА диктаторско-тиранска клика от местниТЕ примитиви и лумпени от колониалната хунта. А след 1989г. хунтата , след като се срина тотално, премина в следващото си агрегатно състояние на прикрита олигархичност зад фасаданата “демокрация”, озвучавана от задвижвани от нея марионетки и мутрьошки за еднократна и многократна употреба.
  И ,след като и в НРеБе-то, хунтата за 45 години не успя да построи “нормална(!!!) и средноразвита(!!!) държава(!!!)”, и се провали и след това при олигархичното си състояние, то едва ли Сирия при 50-годишна хунта можеше ,и може да стане “една нормална(!!!) и средно развитА(!!!) държава(!!!)”, както за пореден път “компетентно” се изказа баци!!!!!!
  Сирия нахлу в Ливан преди 40 години и допринесе най-много за ожесточаването и удължаването на гражданската война. Като само година две преди това завърши и поредната й война с Израел.
  И днес в Алеппо продължава непрекъсващото половинвековно извънредно положение, през което хунтата води перманентните си граждански и агресивни войни , извън и в самата Сирия.
  П.П. Остава само да следим мотивите за възхищанието на апологетите и следовниците на сирийската хунта по света и у нас.

 15. — Изя, а в чем главная идея Русского мира?
  — Собирание русских земель, Сёма.
  — А потом?
  — А потом превращение их в болота и пустыни.

 16. БОГДАН КРИМСКИ-АТЛАНТИЧЕСКИ ,
  преди два-три дни имаше една статия на подобна тематика на сайта на Дойче веле , ето линк:
  http://www.dw.com/bg/%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F/a-35996122?maca=bul-mediapool_bg-9749-xml-mrss

 17. Силни фотографии, благодарност за публикацията.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.