България в хибридния зоологически сценарий между “Фермата” на Оруел и “Фирмата” на Гришам

Най-вероятно до няколко дни ще осъмнем без петела Борисов в качеството на премиер, но няма скоро да се спасим от кукуригането му “ вижте ме колко съм важен и страдайте без мен”. Той се изяви в този стил на медийния стобор и днес, в деня на изборите за президент, в който ни обеща да се самосвали за втори път като премиер и посочи “загадъчно” виновния за това враг в лицето на “агнешките главички”.

Положението е хибридно, смесица между абсурдизма във “Фермата” на Оруел и трилъра във “Фирмата” на Гришам: побългарен криминално-политически сюжет с елементи на селска идилия в изразните средства.

Сам съм си виновен, че пак му обръщам внимание, но този навик ми се е превърнал във втора природа покрай наблюдението на тази птича порода в курника с надпис “България”, развъдник на бройлери, за които бройката е по-важна от качеството на птицата, което я прави такава: способността да лети.

На курника днес с големи букви ще бъде опреснено любимото на съветските братушки презрително определение за България:

“КУРИЦА НЕ ПТИЦА, БОЛГАРИЯ НЕ ЗАГРАНИЦА”.

Превеждам свободно по смисъл в съответните рими, но с малки  букви поради чувството за незначителност на българския елемент в поговорката:

“ Кокошката на птица смешно подражава,

свободна като българска държава”

Черноморският миротворец Борисов вече веднъж си тръгна през 2013 г. от премиерския пост поради своето миролюбие на биткаджия ( за какъвто също сам се определя), стреснат от една битка с наета за целта на шоуто агитка на Оруелов мост в София.

На 27 септември, ден след пропадането на Ирина Бокова на пето място в неофициалната класация за шеф на ООН, нашият Черноморски гълъб на мира проведе  един загадъчен телефонен разговор с руската мечка. http://www.capital.bg/kakvo_stava/2016/09/27/2833562_vladimir_putin_i_boiko_borisov_sa_razgovariali_po/

След този рапорт Борисов пак падна за дузпа, номинирайки на 2 октомври неизбираемата Цачева, обречена да бъде плячка на руския сокол Радев, на когото премиерът осигури свободен въздушен коридор за приземяване на върха на държавата. По този начин той компенсира пред Кремъл безобразието от юни 1999 г., когато ястребът Костов осуети руския десант чрез въздушен мост над България към Косово, замислен като нож в гърба на НАТО.

Борисов обича ловеца на хищници Първанов, но мрази прелитащите във властта редки български птици, които се пречкат на руския двуглав орел. На руския сокол пусна гълъбица за примамка от личния си партиен кафез и подмами цяло ято избиратели да се борят да обърнат в урните предизвестения край на ловното приключение. Урнитолозите сред социолозите пък направо ги попиля с този ход. Но най-зле подлежат да бъдат накълвани онези, които не са се заблудили да му гласуват и сега Борисовите адепти ги псуват.

Очертава се Борисов да вдига гълъбите, след като вкара вълка в кошарата по заръка на руската мечка.

ЗООПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА ЧИТАТЕЛЯ:

Петел: странна птица, която която бърка кукуригането с летенето

Агнешка главичка: призрак на великанско синьо джудже, възкръснало от червената книга в жълтия печат и в кукуригането на петела

Курица:  подразбира се България

Кокошка: курица

Бройлер: подведен ( но не под отговорност) гласоподавател

Черноморски гълъб: смирен ( пред руската мечка) петел

Гълъбица: “не заграница…” и т.н.

Двуглав орел: Византийски ГЕРБ, похитен официално от Русия за същите имперски цели от Александър II през 1858 г.  – цар похитител и освободител ( на руските роби три години след това).

Руски сокол: мимикриращ мишелов, умеещ дълго да се спотаява като мишка- гнезди на Запад, снася на Изток

Руска мечка: животно, което обича да ни освобождава от всичко, което реши да си присвои в нашия дом

Ястреб: въображаем вредител за руското ято в небето на България

Вълк в кошарата:  румен кандидат за пазач на овцете от безпартийната порода на Велко Вълканов

Урнитолог: специалист по заблуждаващи прогнози за съдържанието на урните

Ферма(та): реалити с участие на гражданя за европейско резилене на България

Шарше ла фермата: няма такъв филм ( в текста по-горе), сценарият се пише в момента

20 мнения за “България в хибридния зоологически сценарий между “Фермата” на Оруел и “Фирмата” на Гришам”

 1. Иво, винаги си ме впечатлявал, но сега ме изуми!
  Поздрави и прегръдки!
  И най-добри пожелани!
  С най-добри чувства!
  Клюкаря!

 2. ====================================================================================

  В стране бардак – в Кремле дурак

  ====================================================================================

 3. Ето,виждате ли,започна се по БНТ,от два часа само кънчовци,радевци ченгета,гочевчета и така окрилени ще ни мачкат.

 4. “Кокошката на птица смешно подражава,
  свободна като българска държава”

  Може би е по-добре:
  Кокошката на птица смешно подражава,
  както Българя се преструва на държава?

 5. Krasnoselski | ноември 13, 2016, 17:16

  Извинявай приятел, ама цитираните от теб лица да не би случайно да липсваха по БНТ и другите телевизи през последните 7 (седем) години, в 6(шест) от които пълната власт бе на ГЕРП?
  Питам с най-добри чувства, да се уточним, ако някой от нас е изпаднал в лека заблуда!

 6. Иво, не Костов, а Петър Стоянов затвори въздушния коридор за руснаците. Костов се колебаеше. За другото си точен.

 7. Към Shim:

  Приятелю ( ако правилно съм те разпознал), не настоявам да съм прав, но истината е, че президентът Петър Стоянов НЯМА КАК да е затворил коридорите. Това не е дадено по конституция на един президент. Което не означава, че не е бил на същата позиция или дори да е бил по-главен в обсъждането на въпроса. Освен това съм си дал труда доста подробно да изуча онзи ( наистина исторически) момент: час по час, включително в разговор с част от главните действащи лица през трите дни от юни 1999 г., когато руснаците оказваха неимоверен натиск върху България да отвори небето за тях. Част от онова, което знам, съм описал в “Течна дружба” ( 2011 г.). И съм се подписал с името си. Така че няма как сега да ревизирам цялата тази информация.
  А и честно казано, враждата между Костов и Стоянов, възникнала по-късно, не е сред моите теми.Успях да запазя нещо като неутралит тогава, когато това имаше значение. Не че нямам мнение за някои аспекти от тази вражда, но просто тя ми се вижда като изветряло шампанско, каквото не пия.

 8. Отдавна чета в този блог за стремежа на Боко да управлява с БСП и да разкара истинските прозападни политици.Е, случи му се.Може би е бесен, че не е по неговия сценарий или нещо му се губи в превода на телефонния разговор с Путин.Да видим какво са ни подготвили сценаристите в Москва.Тотално досъсипване на държавата ни с цел Слави да яхне тълпата и да я приспи.Така или иначе нищо добро не чакам.Че и Солтенберг се вълнува за НАТО .Ще ни жертват ли пак?

 9. Геройкото много усърдно се труди и отвори чудесна писта за “патриотите” в избирателния закон и имитирането на дейност по спирането на имиграндския поток, както и писта за маришки чрез години наред нищо не правене по отношение на монопола на лукойл.

 10. Идват отново интересни времена за фермерската фирма и прасетата в нея.

 11. За днешните изявления на Тиквата по изцлъчено по всичи т.н. “национални” (а и по НЕнационални) ТВ, би трябвало на Тиквата геройко (БаБаитко), да му се потърси наказателна отговорност и санкции, заради това, че в нарушение на всички закони и констегуцията на РБ, в разгара на изборния ден проведе ИЗБОРНА агитация, придружена със шантаж и заплахи към избирателите, които повечето от тях, все още не бяха използвали правото си на глас! А на този “SHIM” му препоръчвам да не се изказва по въпроси, за които не е компетентен или е с промит мозък, вследствие на злостна и лъжлива червено-кафява пропаганда!

 12. P.S. Извинявам се за печатната грешка в началото. Да се чете “излъчено” по всички ТВ.

 13. До БЪЛГАРИН – много точна забележка!
  До г-н Инджев – отново брилянтен!

 14. Неописуемо, разтърсващо, всепоглъщо четиво!
  На които трябва всичко е ясно, È FINITA LA COMEDIA …

 15. Така е,но ще плащаме ние,я нов пото,я окончателно построяване на Белене,я окончателна русификация на Черноморието,,в България има още какво да се краде и подарява на Русия.

 16. KRASNOSELSKI, грешката ти е вярна! Ще има от всичко! И по много!
  Ще има и потоП, а не саммо потоК! Нали!

 17. Да,за съжаление по много и от двете.Наранен съм емоционално от случващото се,та за това прескачам по някоя буква на клавиатурата,моля да бъда извинен.Започна се,до преди 2-3 месеца Кънчо и Андрейчо не се виждаха по медиите,сега виждате ли с каква назидателност и безпардонност ни дават акъл?То ли еще будеть?А това е за да докажа,че познавам съветската действителност и руснаците.Затова искам БКП/БСП да е далеч от власта.И няма да си паля къщата,та да изгори на Вуте плевнята.В момента новоизбрания президент каза,че ще работи за отмяна на санкциите.

 18. Класическо чудене: дали петелът кукурига защото има визия или кукурига защото е кацнал върху собствената си купчина курешки?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.