Нисш пилотаж и висш слугинаж се видяха от преиграването на Румен Радев с “контрапрезидентската” му телеизява

Ще се повторя, но ще попитам пак , за да обърна внимание на нещо толкова очевидно, видяно от хиляди зрители: на какво основание новоизбраният за президент Румен Радев прави официално изявление в президентски стил и патос ( да, патос, за какъвто той обвинява в своята декламация на писан от друга ръка текст действащия Плевнелиев) още преди това да му се полага? http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/politika/rumen-radev-njama-da-predlozhi-sluzheben-kabinet-na-rosen-plevneliev-video.html

Ако този човек си присвоява права, които няма по закон още сега, на какво ли е способен в бъдеще в качеството на главнокомандващ?

По отношение на упражняване правото си на мнение и на отговор дори, Радев има точно толкова законни основания, колкото например и моя скромна милост ( който обаче съм забранен неофициално да се появявам по БНТ от 10 юни миналата година насам и продуцентите на предавания спазват стриктно тази забрана).

Може да се спори, дали очевидните или тайните безобразия са по-вредни, когато се вършат от политици. В случая обаче няма спор, че Радев си присвоява права под политическия натиск на същата тази пета колона, която гони едни и им забранява да говорят, а за своите хора проправя утъпкани пътеки за публична изява в нарушение на закона.

Друг е въпросът защо с такава готовност му угаждат от БНТ- не можеха ли да се позоват на закона и да му предложат алтернатива на това да се втренчи в аутокюто и да рецитира опорни точки? Или , подобно на Сакскобургготски, който отказваше интервюта на живо ( уж заради слабия му български език, но всъщност , за да избегне хипотезата да му бъде зададен неудобен въпрос), Радев прави по този начин косвено самопризнание за безсилие като комуникатор и за страх да не сгреши нещо пред онези, които го доведоха в политиката?

Радев можеше да даде интервю или да намери някаква друга форма на изява, за да каже същото, което опакова под формата на (контра)президентско изявление. Вместо това обаче му организираха демонстрация на безпардонност по отношение на “правилата на играта”, макар да нарича сам опонентите си “политически играчи”.

Освен всичко друго, проява на лош ( политически) вкус е да играеш президент, който още няма кабинет за фон, а използваш като заместител претенциозния фототопет на София, снимана от въздуха. Това е по-скоро въздухарско, отколкото мъжкарско ( ако идеята случайно е била да се прави аналогия със самолетното минало на бившия генерал).

Една от подигравките, които още в самото начало на мандата лепнаха на президента Плевнелиев, беше заиграването с негово шеговито откровение какъв смята, че е бил в предишния си живот. Във връзка с това го обявиха за “пастирка” ( по аналогия с порадата куче, за която говореше Плевнелиев). Истината обаче е, че той се изяви като пастор- проповядваше нещо като ненасилие или отказ от употреба на сила спрямо своите предшественици. А сега вече – и спрямо наследника си, който злобно го напада още преди да му е седнал на мястото.

Да, моралната победа е на страната на това пасторско поведение. За съжаление обаче в света на политиката моралноста се възприема като проява на слабост.

“ С червените ботушки”, както се вижда,  потропва не само Дядо Мраз, но и неговият избраник Румен Радев, чието послушание пред петата колона при изпълняването на основната поръчка ( да бъде атакуван “русофоба” Плевнелиев) вещае червен реваншизъм.

31 мнения за “Нисш пилотаж и висш слугинаж се видяха от преиграването на Румен Радев с “контрапрезидентската” му телеизява”

 1. Ако в България не власттва закона, кажете как да предскажем деиствието на държавните институции

 2. Ало, СЕМ, къде сте. На какво основание невстъпил в длъжност, па бил той и бъдещият президент ще ползва нацефирно време за да срича напечатани чужди опорки.
  Искам и вездесъщият баце да си каже “тежката дума” за изявата на “военният пенсионер”. Последното в кавички е по слънчо.

 3. Няма никаква логика гражданските, цивилните и партийните постове в администрацията и бюрокраДцията да се заемат от “военни”, които формално са пенционери. И то много ,съвсем “отскоро”!
  Сега за КОНТРАтежест трябва да се назначи ЦИВИЛЕН за началник на отбраната(ГЩ)!!!!!
  Не може ВОЕННИ да заемат двата най-високи поста в армията. Не и в нормална държава. И след като БКП, в разрез с изискването за Главнокомандващ да е ЦИВИЛЕН, а за ГЩ да е военен кадър. То остава да се обърне логиката и за заемащият поста началник на ГЩ. И да се назначи ЦИВИЛЕН, вместо военен!
  В краен случай Гкавнокомандващи може да са и ВОЕННИ, но след като са минали в запаса от над 5 години, и са се приспособили с ЦИВИЛНИЯ живот, като са развили успешна цивилна кариера!
  Не може ВОЕННИ да заемат всички висши постове в армията!
  П.П. Същото важи и за “спИциалните служби” и милицията. Където много кадри на Симеоновската “академия” и библиотекарската “политехника” директно се спускат с ДС-рски “парашут” на НАЙ-високи длъжности в изпълнителната и СЪДЕБНАТА властИ!!!!!
  А пък в милицията нямат кадри за разследване на престъпността , които вместо това се местят на ЦИВИЛНИ длъжности. При това на възможно най-високите. За които се изисква преди всичко цивилно юридическо и икономическо образование и ОПИТ! И цивилните специалисти трябва да заемат нискоквалифицираните места в администрацията , за сметка на чисто военните и ченгесарски кадри, които заемат висшите длъжности! Както беше положението и през социализЪма.
  При положение ,че има недостиг на кадри за чисто полицейските длъжности. За които има даже създадена специална “академия” в Симеоново, пък кадрите й се пенционират рано, или още преди пенционирането,и заемат ЦИВИЛНИ длъжности(и то ВИСШИТЕ!), без никаква необходимост! Без да са преминали цивилна преквалификация в цивилни вузове преди това!
  П.П.П. Логично е който иска цивилна кариера да се обучава в цивилни вузове , а не от военните и полицейските вузове да се използва преференциалното и дотирано обучение ,пък кадрите да заемат ЦИВИЛНИ длъжности. Не е равностойна, най-малкото.
  А освен всичко друго военните и милиционерите имат още една преференция – ползват БЕЗплатно конфидициална информация, до която цивилни специалисти нямат достъп.
  За това “държавата”, трябва да си използва докрай военните и милиционерите , след като те са дотирани и с обучение, и с информация от нея! А не да излизат на цивилния пазар на труда от много ранна пенционна възраст, а и доста преди пенционирането им, след като кадрите и в БНА , и в МВР , и в ДАНС не достигат!!!!!!

 4. П.П.П.П. И за най-накрай да добавя и ,че военните и милиционерите ползват ДОПЪЛНИТЕЛНО и “държавни” социални и здравни осигуровки през целия си живот!

 5. “Искам да уверя нацията, че моето решение да отстъпя правото да назначи служебно правителство на президента Радев е най добрият начин да гарантираме институционална стабилност и приемственост”

  Май в случая преиграването е на Плевнелиев.

 6. Р. Радев:Има мъже под чехъл,
  аз съм под два- К. БСП Нинова и Генерал Деси

 7. Р.Радев:Има мъже под чехъл, аз съм под два – К.БСП НИНОВА и Генерал Деси

 8. Ние обаче внимателно слушаме и наблюдаваме всяка изява на Радев и всеки радев гаф ще доведе до наказателен вот за неговата партия и за всички досегашни политици,виновни за издигането на тази персона за президент.Ще го питам,къде ще се скрие от народния гняв,заради предателството си?А Плевнелиев е чужд сред свои и свой сред чужди.Но пък неговото решение и жест са достойни.Сънародниците ми не са толкова прости и го оценяват.Жалко за Радев летеца, жалко за Радев президента,жалко за надеждата на много българи.

 9. С безпардонното си изявление така нареченият “президент” на Република България очакващ да встъпи в длъжност на 20-и януари следващата година демонстрира типичното болшевишко дебелоочие!

  Нищо добро не чака България при “президентстването” на “натовския” “генерал” Румен Радев! Нито е натовски, нито е генерал, нито е президент, а едно рубладжийско мекере!

 10. Може би е време да се обърне внимание на профила на този ‘здрав, мъдър, далновиден’ български народ дето си ги избира образите като борисов, радев и други подобни.

 11. нямам думи,този другар още не встъпил в длъжност-президент и дава акъл,платил ли си е в телевизиите за излъчване,или за бог да прости по КОМУНИстически,вся ВЛАСТ САВЕТИ.аман от руски друзя-докога тази държава ще бъде зависема от РАЗЗИЯ.

 12. Днес президентът на Украйна Петро Порошенко върна на Италия колекция от
  17 безценни картини на европейски художници, които са били откраднати от музея Кастелвекио във Верона преди година. Картините са били предадени тържествено на официална церемония, състояла се в Националния музей на изкуствата в Киев.
  Един цивилизован европейски жест от страна на украинските европейци, който със сигурност ще остане дълбоко неразбран от съседите им – “евразийските” примати с крадлив, окупаторски нрав.

 13. Плевнелиев, с цялото ми уважение, също сгафи. Неговото изявление трябваше да бъде кратко и ясно – нямам пълномощия да разпусна народното събрание, няма да назначавам служебен кабинет (нали сл. кав. е главно за да подготви и проведе изборите.)А той тръгна да се лигави Радев да му предлагал кабинет, той да го подписвал и други глупости. Защо си мислите, че ще пропуснат да му трият сол на главата. Но е ясно, че много ги ядоса. Не разбирам с какво точно оставането на кабинета Б2 до встъпването на Радев в длъжност им обърка плановете, че така се разяриха.
  Но случващото се има и положителна страна – за пореден път да стане ясно кой кой е. Започва да става интересно как Радев ще я кара под Трите Чехъла, както се изразиха някои остроумни форумци. И аз все още не мога да разбера защо БСП=то са толкова припряни и искат всичко да стане сега и веднага.
  Бъдете здрави и весели, все пак Коледа се е задала.

 14. Сега, “мъдри и непогрешими” българска народе, разбра ли какво губиш с достойното оттегляне на един достоен държавник! Удари на екс един иркутски “Боярщик”, какъвто ти готви руската агентура, псувай си акъла и гледай към Румъния вече като към друга политическа планета от нормална галактика!
  Но пък научаваме от умилните сайтове-бърсалки, че “Криталина тропна хорце в Брюксел на изпроводяк”. Бравос! И така-коя беше? Кой я лансираше? За какво се развяваше по върховете на всички медйни рейтинги и като кандидат за всички възможни постове, не съм сигурен само за Римски Папа, ако Конклавът реши да промени регламента от времето на “папеса” Йоана! Емблема на кадровата политика на ББ. Той изпълни онова,за което беше курдисан- да осигури релакс и буквална мека писта към властта за фирмените комуняги и официалната руска агентура. ББ унищожи и опростачи не само думите и принципите на дясното, а самите остатъци от някаква политика.Радев трябва да благодари именно на него за кариерата си- и, изглежда, точно това прави. Тъжна България, тъжна Европа, тъжен свят, тъжна Коледа!…

 15. Е за това , требе да се пише в учебниците по история – ,, 1990 г., Пешо Танька , луканова зима , Жань-ова зима , 1997 ,Иван Костов- преломна година в историята на БГ, и после 15 години цар,пъдар и коалиция “Тройной”

 16. От събитията около президентите се вижда:
  1.Политиците изобщо не се стремят към разумните решения.Няма мисъл в поведението им , а само умисъл.
  2.Политиците не се стремят към рационални решения, на тях не може да се разчита.За тях разхищението на държавни пари е начин на живот.
  3.Политиците разделят хората , за да ги оградят в кошарите си пълни с лъжа.
  4.Политиците са написали калпава Конституция и тълкуват като дяволи, според изгодата.Конституцията е формална измишльотина , предпоставка за врата в полето.Българския Конституционен съд е сбиршляк от самозванци, поставени от мафията за да и служат.
  5.Какво щеше да е днес ако българите можеха да си дават сметка , да мислят и да следват интересите си.Да правят добрия избор за себе си и за околните , за бъдещето си .
  Тогава новоизбран президент щеше да е Трайчо Трайков.
  Повече от уверен съм , че заедно с настоящия президент, Трайков щеше да избере толерантния подход и благоразумие ,което отдавна не сме виждали, като личен пример.

 17. CONDUCT UNBECOMING. Радев се изхлузи от среда, на която никога не е принадлежал истински. След което доказа отдавна доказаното: че през когото мине кремъл, чест за мишка не остава.

 18. Нещата във България се проясняват.
  За съжаление не към добро.
  Не съм привърженичка на християнският постулат *когато те ударят обърни и другата буза*.
  Плевнелиев можеше да отговори по твърдо на самозабравилите се Първанов,Радев и червените им адепти.
  Неговата компетентност,морал,българщина се извисяват далеч над горните мизерници.Така че трябваше да прояви по високо самочувствие и им отговори подобаващо.Ще го наричат *престъпник*.Нахали.
  За Първанов всички знаем,че е едно злобно,отмъстително човече,но явно и Радев върви по неговият път.
  Радев ще обедини нацията.И кого ще обедини БСП и АБВ.Чакат го големи резили.
  Но къде е в тази суматоха големият *политик* Б.Б.Заврял се е в миша дупка и чака пролетта неговите покровители /Първанов,Радев,руснаците/да му върнат жеста от президентската кампания и го номинират за Мин.председател.
  Ограбването на България с руските проекти да продължи.

 19. Този факт – дава се думата на Радев и Първанов, вместо да се използва ценното национално ефирно време,за дз се представи новиата,че Президента посмъртно 30 участници в горянското движение с орден “За гражданска заслуга” – първа степен. Но не само да се спомене в праймтама горната новина, но и да буде съпроводено с кратки коментари на исторически факти. Това е безпорно доказателство, че БНТ и други национални медии /радио, вестници/ служат на чужди интереси. Според мен ни трябва една национална медия /TV+радио+ежеднешен бестник/.
  Може би ДСБ и Гражданска квота, която предложи единствения проевропейски кандидат-президент в съюз с европейски съмишленици, които се противопоставят на хибридна война на Русия да предприемат съвместни действия за такава медия.

 20. Каква е диагнозата на болната ни нация?
  – 70 години, вражеска КОЛАБОРАЦИЯ…

 21. В случаят с простотиите на комунистите е важно да се посочи, че техните действия са си напълно нормални – лъжливи бездарници, алчни за власт, готови да обругаят всеки, който им противоречи. Нещо като политически цигани – когато са слаби, предпочитат да се оттеглят и да се снишат, когато почувстват подкрепа, стават агресивни и нагли.
  Според мен големият проблем за комунистите ще дойде, ако Плевнелиев назначи служебно правителство. Според конституцията Румен Решетников няма правомощия да го сменя. Той не е работодател, който държи на изпитателен срок свой нов служител. Назначаването на служебно правителство е строго определено и се прави при особено стечение на обстоятелствата. До тук Плевнелиев изпълни всичко, което беше длъжен да направи. Когато Румен Решетников дойде на власт, той няма да е в политическата ситуация, описана в конституцията. И докато правата му да назначава и освобождава, както и да разпуска, са точно формулирани, то никъде не е указано, че президентът преназначава служебно правителство. Назначава го единствено, след като са направени три опита за съставянето на нормално правителство и след тях не е постигнато съгласие между париите в парламента. При това президентът трябва и да разпусне Народното събрание и да назначи служебното правителство. Условието за трите месеца до изтичане на мандата е ясно. При идването на Румен Решетников тези условия няма да са налице, от което да последват условия за съставяне на ново правителство.
  Но това е само моята логика.

 22. Радев и де факто и де юре
  Не става и за чеп на буре!”

 23. О,не мисля, че Румен Радев е на отчет пред другарката Корнелия – тя може и да му е говорител, но опорните точки идват от по-далече.А и защо да пренебрегваме другарката Йотова?
  Президентът Плевнелиев имаше труден мандат, който изнесе с изключително достойнство и нито веднъж не се поколеба да изрази ясна и принципна позиция, да назове нещата и опасностите за България с истинските им имена.Е, как може да му простят това българофобите-рублофили?Атакуват го за всяка дума и всяко решение.Нагли, безпардонни, даже и Гоце Архарски имаше нахалството да коментира решението му да не съставя служебен кабинет.А от Румен Решетников не очаквам да е по-различен от Гоцето. Смешно е , че той си мисли, че се държи мъжки, а в същност се държи като наглец.Но кой знае, може пък в техните среди това да е представата за мъжественост ?!

 24. Моля за извинение, че втори път пиша коментар, но мисля, че не се отчита нещо много важно. Служебно правителство се назначава след разпускане на парламента и насрочване на извънредни избори. Плевнелиев няма пълномощия да разпусне НС в края на мандата си, следователно не може да назначава и служебно правителство. Освен това, СП се отчита пред президента, защото действащо НС няма. Така че обвиненията към Плевнелиев за бягство от отговорност и неспзазване на Конституцията са за целите на предизборната им кампания.
  Моля поправете ме ако греша.

 25. Най-доброто в случая , че веднага започна да се вижда очебийната разлика между Президент Плевнелиев и диването Радев.Тепърва ще правим преценка за действията и на двамата и съм сигурна , колко много ще се извиси на фона на летеца, г-н Плевнелиев.А когато летеца назначи правителство, толкова скапано, колкото само комунягите могат да измислят,ще се прецакат на изборите и то много.Кризата, която се задава,пък може да ни послужи за отрезвяване от избора на поредния рУмен.

 26. Уважаеми/а ЦИВИЛНА НЕРАВНОПОСТАВЕНОСТ,
  Напълно споделям Вашия анализ. В САЩ офицерите нямат право да заемат политически и високи административни длъжности 7 (седем!) години след пенсионирането си.
  У нас др. Радев още ПРЕДИ излизането си в запаса бе номиниран от Курнелия Нинова за президент. И никой нито в МО, нито в Щаба не отбраната не реагира сещу въпиющото нарушение на Закона.

 27. А сега си затворете очите и си представете в подобна ситуация колко комична щеше да е Цецка Цачева……. не можете? е, и аз не мога…

 28. Г-н полковник о.р., наистина е съвсем логично да не се назначават военни директно от армията на висши постове в администрацията , без преди това да са преминали към цивилно преквалифициране. А пък едва ли високи военни чинове биха се задоволили с ниски административни постове. Същото важи и за кадри от службите и полицията, които минават на цивилна длъжност. Освен това има разлика между цивилната и военната кариера.
  За това трябва да се предвиждат някакви програми за цивилна адаптация. Може би в САЩ има такива? За да се пренесат и в нашата армия. Но е конщунство военен , който даже не е преминал в резерва по нормален начин да бъде кандидатиран за Главнокомандващ! Дори и по времето насоца нямаше такива неща, преди него също. Дори Мусолини и Хитлер не са били военни ,когато са станали диктатори.
  Трябва да има някакъв времеви период между военната , полицейската и чекистката кариера и най-високи постове в цивилния живот. Трябва да се започва от някакво по-ниско ниво, а не да се спускат с парашут на най-високите длъжности. Може за определен период да са съветници към висши цивилни постове , но не и да ги заемат веднага след преминаване в резерва. Най-малкото заради неопитност и недостатъчно квалификация изисквана за това.
  След определен период от време и запознаване със съответните изисквания за конкретните високи постове вече е възможно да се заемат и висшите постове от военни и от другите служби.
  А в случая с Радев , ако оставим съмненията за достатъчно адекватната му цивилна адаптираност и опит, остава най-голямата въпросителна и неопределеност за гражданскиЯТ контрол върху армията.Радев си е военен, началникът на ГЩ – също. А някъде под тях остава министъра на отбраната, който едва ли може да ги контролира.
  Същото важи и за полицията и службите. Но при тях не може да се каже кой е цивилен, и кой е ченге , без преди това да има пълен достъп до агентурното им минало.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.