Хибридната война на Русия срещу САЩ стана доста студена

САЩ гонят 35 руски дипломати и затварят две руски представителства в страната като отговор на лошото отношение към американски дипломати в Русия и като реакция срещу руските хакерски атаки.

http://www.reuters.com/article/us-usa-russia-cyber-idUSKBN14I1TY

Това е със сигурност най-острият американска официален ответен удар срещу чужда хакерска намеса в съвременната история. А вероятно е и най-големият дипломатически скандал в двустранните отношения от десетилетия насам.

Освен това мащабът на мерките и категоричността на тяхното обосноваване подсказва, че ще последва разгласяване на доказателствата за държавно спонсорираната руска хакерска война, която Путин дори не отрече изрично, а репликира на своето годишно медийно шоу  този декември пред огромна журналистимеска аудитория с думите , че руските кибер атаки “ не са доказани”.

Освен за руско-американските отношения, това решение на Белия дом влече след себе си въпросителни по отношение на вътрешноамериканската битка за “сърцата и умовете” на американците по темата за отношението към Путин. Тя беляза целия предизборен дебат. Привърженици на Тръмп твърдят, че неговите реверанси към Путин не били сериозни и тепърва предстои това да се види от неговите назначения и действия. Как ли ще откликне в този смисъл той на предизвикателството с изгонените руски дипломати и закриването на две руски шпионски гнезда в столицата и в Калифорния?

Според “Ню Йорк Таймс” предстои да бъде оповестен “общ подробен анализ”  ( на различни разузнавателни служби в САЩ) за руската хакерска намеса в американските президентски избори тази година.

П.С. Наистина дребна, но любопитна подробност е, какво ще обясни нашият сънародник Иван Кръстев, чиято наскоро появила се статия в същия “Ню Йорк Таймс” ( написана с акцент върху претенцията, че говори като българин – каквото и да значи това от името на българите), категорично отричаше, че има завръщане към конфронтацията от времето на Студената война- в смисъл, че не бива да се демонизира Путин, който не е чак толкова лош.

48 мнения за “Хибридната война на Русия срещу САЩ стана доста студена”

 1. Kаквото повикало, това се обадило. И когато икономиката ти е само 2% от планетарната и военният бюджет е повече от 10 пъти по-малък от този на единствената суперсила няма начин да няма начин загубата ти и в “4-та световна хибридна война”, терминът е на кремъл, да не е предопределена. Пак според тамошните стратези 3-та световна студена война е вече загубена. (4-та СХВ трябваше да бъде реванщ за 3-та ССВ.) Ta, пак не им се отвори паращутът на рашистите.
  Колкото до баращият се за “обективен” геополитолог иван кръстев, той отдавна е разкрит като платен мек пут.инофил. На прословутите валдайски срещи където ик е редовен участник кремълският гном кани само фенове и симпатизанти от всякакви десени. Парите не миришат!
  ДГД от една долна, мръсна гад!

 2. Oх, знам че не е много по темата но преди секунди “сборная”, нали така я наричат с течащи лиги при това, “обективните” коментататори на “нациналаната” ни телевизия, загуби на световното младежко първенство по хокей в Канада и то от омразният Пиндостан с 2:3. Нищо работа наглед, ама приятничко.

 3. Чакай Георги, не бива да се обижда никой, защото не на всеки е положено(рус.) да бъде човек, особено в комунистическите държави.
  Явно американски специалисти са започнали по-сериозно да изучават нашия сайт и са се убедили че тук се казват много силни неща.
  Твърде възможно е американците да са се убедили че действително и те и другите нормални държави водят наивна политика.
  Дано да са подразбрали че Русия е голяма мърсотия и винаги води до простотия.
  Но за голямо съжаление ” Бългвриан дивижън” от “Стейт Дипартмънт” все още не е разбрал че българчето избра руски резидент за негов президент.
  Но несъмнено америте имат усещане, Русия напредва, особено на Балканите.
  Най-голям успех е точно този-един отявлен и прикрит комунист беше изваден от българските инруските комунисти с помощта на Държавното ръководство на България от армията и го поставиха за Държавен глава.
  Само читателите на този сайт занят това. Тези извън сайта които го четат се правят че не го знаят.
  Втората категорична добронамереност дори страх от комуно-русите Г-н Плевнелиев демонстрира като се опита по незаконен-неконституционен път да отстъпи свое конституционно право на руския резидент.
  Е, къде го има това в света.
  И българчето мълчи и продължава да мучи-Русия, Русия, та Русия и пак Русия.
  Въобще цялата шибана държава е в руска носия.
  Не само Кръстев, не само починалия вокалист Годжунов, всичко почти пее за Русия, българчето не може да живее без тази дивотия.

  С Русия никога на една и съща тепсия, който това правило нарушава, задължително се обезличава…..
  Дано Америка и Запада се ограмотява.
  Но ние само с едно дано все сме си на старото дъно.

 4. Крайно време беше. А следва и продължение:
  “These actions are not the sum total of our response to Russia’s aggressive activities.”

 5. В контекста на темата ФБР излезе вече с доклад по темата. Сега ще е важно и интересно как новият им президент ще коментира случая. Непредвидим и непоследователен, смятам че Тръмп ще “замаже” и омаловажи доказателствата. А постъпката на Обама в последните дни на мандата поправя донякъде безпринципността на външната му политика последните години (след смяната на Хилъри, като секретар по външните работи)

 6. За мен е мистерия как работят санкцийте, когато въпреки тях и икономическия ефект от двете войни, които руснаците водят едновременно – в Украйна и Сирия – рублата поскъпва срямо долара и златновалутните резерви на путин са се увеличили с $10 милиарда спрямо миналата година.?!? Да плашат руснаците с гонене на дипломати е толкова ефективно, колкото и това как ЕС плашеше БГ пишман политиците с онези беззъби доклади. Това си е чисто насърчаване на руснаците да продължават в същия дух.

 7. ULIANе, ти какво предлагаш, да се махнат санкциите? Да обявим война на раззия?
  А рублата поскъпва ето защо:
  http://www.nasdaq.com/markets/crude-oil.aspx?timeframe=1m

  Обърни внимание на датата 12 декември, 2016 в горната графика за цената на петрола за последния месец.

  А сега погледни курса на рублата спрямо долара в следната графика за последния месец:
  http://www.xe.com/currencycharts/?from=RUB&to=USD&view=1M

  Обърни внимание на същата дата 12 декември, 2016. Да, същия скок и при рублата като цената на суровия петрол. И графиката е същата. Улияне, няма начин да е другояче. Раzzия си е една бензиностанция! Не им трябва междувалутен курс, рублата си е вързана за петрола, като сиамски близнаци са.

  А санкциите наистина действат. О, как действат! Затова путя толкова иска да му ги махнат. Само в главите на рубладжийските тролове е нищо: “Путин ще си го премести, бла-бла…”

 8. Само за протокола да уточня че, санкциите такива-онакива по изчисления на самите рашисти са им причинили огромни щети. Назад са с 600 милилиарда долара.
  Всичко останало е добре познатата и на нас стъкмистика на соца.
  Разбира се, ефектът от отказ от потребление на въглеводородите и отключване от SWIFT би бил летален в рамките на няколко месеца. Но нека остане и малко работа за Тръмп ако желае от една страна да сбъдне ефективно прогнозата на Бжежински и от друга да бъде припознат за новият Рейгън.
  Ще да видим.

 9. Нещата не са толкови прости, те са още по-прости:
  Спират им интернета на Руслямска държава – нали са “великая и могучая”.Последващо действие: аут от SWIFT.

  И във връзка с тази тема едва ли за СЪЗДАТЕЛЯ и домакина на блога е новина че “ivo.bg” също е обект на хибридната война с/у България и разни откровени (и недотам) мърши са неслучайно тук в блога.Не е моя работа да “давам акъл” на Иво Инджев, но определено блога не е място за хора които бъркат понятията “свобода” със “слободия”

 10. Тепърва ще се види кой кум, кой сват. Това, че си заявил нещо преди изборите не означава, че то ще се случи. Има една византийска поговорка-“От обещанието до изпълнението има много стадий време” Лично аз не виждам признаци за смекчаване на политиката на САЩ спрямо Русия, независимо, че на мен новият президент не ми е много симпатичен-просто не ми допада. А що се отнася до тезата, че Путин не бил толкова лош-да не забравяме за подводницата “Курск”-на мен това ми е повече от достатъчно.

 11. СКЪПИ ЖОРЖ,
  много си точен! Когато наше спортно ТВ плямпало каже “сборная”, то хем я слага в ред със “скуадра адзура”, “дружина полска”, демек иска да покаже, че знае чужди езици плямпалото, хем обаче “сборная” си е нещо особено, единствено, най-дороже на неговото рублолюбово сердце! Че после пък, ако има да коментира “парусни гонки” кефът е пълен-направо да минава на руски, ама и него спортното плямпало го знае без падежите!

 12. ПУТИН ПРИ РАДЕВ НАПРОЛЕТ! Тази новина е очевиден фейк. Тя се появява обаче ИЗВЪНРЕДНО! ЕКСКЛУЗИВНО! БОМБА! ВЗРИВЯВАЩО! САМО В РУБЛАДЖИЙСКОТО БИДЕ PIG!

  http://pik.bg/%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82-news619205.html

  Иначе, ако това е вярно- че някакво си формално частно руснашко лице води официални разговори и определя кой държавен глава да бъде приет от българския президент-то последният трябва незабавно да бъде импичнат! А интервюто му във “ФТ” от онзи ден да бъде определено като фейк-нюз, или фальшивка, според КГБсткия жаргон.

 13. А за прогностиката на “един от 100-те най-влиятелни интелектуалци” Иван Кръстев… Дреме ми за нея и за въпросния интелектуалец, след като първото място сред стоте заема суперинтелектуалецът тов. ноам чомский-върл фен и клакьор на Пол Пот, най-гнусен враг на нормалността в света, маниакален хейтър на Америка, но лаком лапач на всички нейни блага! Иван Кръстев е несъмнено ерудиран жонгльор с много ефектни фрази, но щом се е дефинирал като българин, нека припомним, че нито 1 (словом нито една) негова прогноза или съвет НЕ СЕ сбъднаха в България, че и по света. Даваше акъл на СДС-цъфна Беров, съветваше Желю (Бог да го прости!)- ясно как свърши, даваше акъли на Петър Стоянов-пак в канавката – и ей ти го гоцэ сырыщныка… Дали пък вечерите му в Москва с Путин нямат някакво влияние върху последните му прогнози? На кой ли списък с полезни идиоти са го закачили онези с чистите ръце и горещите сърца? Тайна…

 14. @ULIAN,
  Да, спрямо края на миналата година наистина има увеличение от 9 милиарда долара, но нека само да ти припомня, че спрямо края на 2012-та година в момента резервите на Централната банка на Русия са с цели 158 милиарда долара по-малко, така че направи си сметката за “значението” на тези 9 милиарда…

 15. до ULIAN:
  Как действат санкциите? В първото тримесечие на 2017а Резервния Фонд на Руслямска Държава се закрива поради ЛИПСА на СРЕДСТВА.
  Информацията е от управителката на фонда и е публикация на руска медия.Наред са и другите фондове,докато не дойде момента да просят хуманитарни помощи (1991а и 2009а)

  Това за златните резерви е само в главите на рушняците. От 3 десетилетия насам среброто и другите редки метали са показател за растеж и прогрес по простата причина че се използват масово в новите технологии; златото през 2016а регистрира рекордно ниско ниво – сам се сети защо.
  Задачка от 5и клас: Трупат златни резерви,а зорлем събират 3 милиарда облигационен заем,с който ще купят злато което да продадат за да могат да изплащат същият заем.
  Апропо по информация на икономически сайт,на който нямам все пак 100% доверие в последните месеци има масово предлагане на десетки тонове злато (такива количества за предлагане има само един източник на планетата)

 16. След тези разкрития за ролята на руските хакери-дипломати по време на президентските избори в САЩ, има ли още българин, на когото да не му е кристално ясно КАК ТОЧНО спечели изборите у нас селското “генералче” с пипе на врабче ????
  То щеше да бъде як куриоз, ако не беше спечелил!

  Затова е бързането с парламентарните избори, за да приложат ПАК успешната схема. Хората им са по местата си, но, ако има забавяне, може по чисто биологически причини да се “оттеглят” 🙂

 17. @ ULIAN:
  P.S. Как действат санкциите? Миналата седмица производителя на ЗИЛ хлопна кепенците (след като скоропостижно си замина Москвича); УРАЛТРАНСВАГОН де-факто е фалирал,само чака публикаване на некролога си. Производителите на космически ракети поради санкциите не могат да изпълнят договорите си и МОЛЯТ не кого да е, а украинска фирма да им произведе продукцията.
  и т.н. и т.н.

 18. Литовският външен министър Линас Линкевичюс не се извинява за забраните.

  “Лъжата не е друга гледна точка”, каза той. “Някой може да каже – “това е свобода на словото, всеки може да говори каквото иска”. Разбира се, съгласен съм. Но ако става дума за разполагаща с ресурси пропагандна машина, която промива мозъка на хората, това не е просто друга гледна точка. Това е оръжие.”.По горе става въпрос за забрана на руски телевизионни канали в Литва. А при нас и МОЧАта е оръжие. Къде сте съветници, депутати от реформаторски блок,гербери(евразийци). Вашето бездействие е активно участие в окупацията на България. Всички мислещи хора пишете навсякъде че бездействието срещу лъжата не е алиби. В настоящия момент е престъпление и да не си мислят че ще бъдат забравени.

 19. По повод послеписа – видяхме на една стена във ФБ коментар от известния наш журналист Петър Пунчев, че откак Иван Кръстев бил на конференция в Сочи през 2014 г. на тема #Кримнаш, “вече не бил същият”, каквото и да значи това.
  Странно е, че един известен човек, може би най-публикуваният на Запад български автор, е решил да обърне палачинката, но рано или късно ще стане известно защо го е направил.

 20. До GEORGI NIKOLOV:

  Един въпрос във връзка с горното. Има ли възможност от България да гледаме това световно?

 21. Санкциите действат, даже заради това колко много говорят за обратното, но вместо да искат удължаването им, защото Путлер “бълха го ухапала”, много настояват да се отменят.Цял президент наложиха у нас, препоръчан от руснаците, да говори против санкциите.А за хибридната война срещу България , дума не обелва.
  Днес четох за историята на един руски ИТ специалист, който се принуждава да бяга от Русия, при опит да бъде вербуван от ФСБ ,за атакуване на сайтове на европейски държава, и опита за вербуване е станал в София.
  https://meduza.io/feature/2015/09/03/gruzit-po-polnoy-programme

 22. До Симеон В.
  От България по български телевизионем канал, твърдо не. Практически у нас-нулев интерес.
  На компа, вероятно по руски спортен сайт-да.
  Ползвайте чрез търсачката google.ru

 23. По повод превъплъщението на Иван Кръстев: винаги можеш да изперкаш по поръчка. Особено срещу, рубли, платени в долари.
  Особено, ако баща ти е бил секретар на ЦК на ДКМС.

 24. Моята скромна прогноза се сбъдва:

  КЪМ РУСИЯ САМО С МЪЛЧАНИЕ И ПРЕЗРЕНИЕ.

  Санкциите са акт на наивно безсилие. Към Русия да се демонстрира пълна гнусотия.

  Не мога да си обясня защо двама-трима колеги от сутрин до вечер пък и от вечер до сутрин все за Русия мислят и се тревожат дори. То бива руски линкове, ама чак толкоз. Едва ли руските сайтове се интересуват толкова от България.
  А последната е много по-зле от Русия, ние сме заляти с пълна мърсотия.
  Въобще откъде някои вадят душа да критикуват Русия, на фона на символите на съветската окупация.
  В Русия нямат система(верига) от паметници на чужда окупация.Ние сме недостижими в цялата история на света…
  Ние сме за смях и презрение с тези Мочи и Альочи. Ама руснаците водили война срещу България, аз я подкрепям ако в резултат на военните действия бъдат разрушени Мочите.
  Дори бих подкрепил и други държави да започнат война срещу комунистическа България ако поне една от целите им бъдат Мочите.
  С тях не можем да прескочим комунистическа Сърбия, а постоянно наивниците тръбят-Европа та Европа, добре към Европа с президент -руски резидент(агент) и най-отпред с Альоча без прецедент.
  И почти целия народ след тях, пък после все някой друг ни е виновен.

 25. Там е заровено кучето !
  Точно в П.С.!

 26. @ ДАРИ

  Благодаря за интересния линк, който нагледно демонстрира как руснаците нагло се възползват (с помощта на българските си подлоги, разбира се) от всеки интересен международен форум, които се провежда в България!
  А тоя IT специалист, когото руските служби са искали да използват като хакер в хибридните си войни, ако беше се съгласил да им сътрудничи (да се чуди човек пък що не се е съгласил? 🙂
  веднага щеше да получи фамозната “синя карта” – калфинка, осигуряваща му привилегии и достъп до работни места в България, недостъпни за българите.
  Ще населят безпрепятствено с подобни руски IT шпиони и строящите се от руския “Форт Нокс” небостъргачи в София Тех Парк! Мислено е за всички удобства – луксозни детски градини, училища, спортни площадки, фитнеси, ресторанти, магазини и т.н. за семействата им. Учителката по руски вече им е дала разрешение.

  Пък ние гледаме отстрани и се радваме! Сякаш е за нас, а то всъщност е СРЕЩУ нас!

 27. Путин е руският плагиат на “Бай Тошо”
  Единият получи /подарък/ за рожденния си ден смъртта на критика си – Георги Марков, а другия смъртта на критичката си Анна Политковская. Единият властва 35 години и другият на там се е запътил. Възродителен процес в БГ и такъв в Сирия и тнт.
  На Живков му направиха паметник приживе, на Путин, за сега само виртуален.
  Дето, казваше Професор Димитър Аврамов за комунягите : “Много ядоха и много сраха…”

 28. Руският език е развален български език.

 29. Издислав от “БКП-РУС ТРОЛЗАВОД” в наивитета и елементарността си мисли че може да заблуди аудиторията че Русия не се била интересувала от България и че санкциите не давали ефект.Като правоверен комунист и “православен” фундаменталист си мисли че като е прост и аудиторията тук е проста и наивна като него и “ше се разберем”.О, свещена простота и наивитет

 30. @ ДАРИ

  Благодаря за интересния линк, който нагледно демонстрира как руснаците нагло се възползват (с помощта на българските си подлоги, разбира се) от всеки интересен международен форум, които се провежда в България!
  А тоя IT специалист, когото руските служби са искали да използват като хакер в хибридните си войни, ако беше се съгласил да им сътрудничи (да се чуди човек пък що не се е съгласил? 🙂
  веднага щеше да получи фамозната “синя карта” – калфинка, осигуряваща му привилегии и достъп до работни места в България, недостъпни за българите.
  Ще населят безпрепятствено с подобни руски IT шпиони и строящите се от руския “Форт Нокс” небостъргачи в София Тех Парк! Мислено е за всички удобства – луксозни детски градини, училища, спортни площадки, фитнеси, ресторанти, магазини и т.н. за семействата им. Учителката по руски вече им е дала разрешение.

  Пък ние гледаме отстрани и се радваме! Сякаш е за нас, а то всъщност е СРЕЩУ нас!

 31. SMS,не се е съгласил програмиста поради факта че използва мозъка си по предназначение; просто и елементарно е момко:
  1. Влезеш ли в тези служби излизаш “правоверен” или пиеш радиоактивен чай – справка о.р. полк. Литвиненко
  2. Не иска човека да му плащат в рубли след като може да е на заплата в долари или евро

 32. Икономическите санкции срещу Русия бяха по повод на болшевишката агресия срещу Украйна(окупацията на Крим). Целта им беше болшевиките да бъдат наказани заради своята агресия и да се откажат от нея.
  Какъв е резултата -руските болшевики не само че не се отказаха от агресията, а я засилиха (Източна Украйна).
  Последваха още някои мерки, резултата стана още по-трагичен, Русия предприе нова агресия в Сирия.
  Засега чекистите не са показали дори минимален признак на желание за прекратявяне на агресивната си политика.
  На Балканите имат успехи по отношение на (комунистическа)България и (комунистическа) Сърбия. У нас поставиха свой резидент за президент, на Сърбия дават и продават изстребители и хеликоптери, тази година руската агресия е във възход , поне в Европа.
  Отделно се забъркаха и в американските работи.
  Така че санкциите не влияят по никакъв критерий на руските агресивни планове и действия и едва ли те ще бъдат прекратени.
  Това мнение изразих на електронните страници на сайта непосредствено след обявяване на намеренията за санкции…
  Щатите и Запада нямат правилен подход към изучаване същността на Руската държава. Съвсем не само Владимир Путин е единствения фактор на агресия.
  Самата държава е неправилна и погрешна, а една такава държава задължително води мръснишка политика.
  Единственото спасение е ПЪЛЕН БЛОКАЖ на руско-болшевишкото умопомрачение.
  Всяка друга акция ще доведе до поредната руска провокация.

 33. Санкциите помагат.Украйна,Грузия и други потенциални обекти виждат европейска и световна солидарност и защита.Санкциите и цената на нефта увеличиха инфлацията в РФ и доведоха до голямо увеличение на хранителните продукти най-вече,което пък способствува ьа обедняване на населението/най засегнати са пенсионерите/и увеличаване на недоволните,въпреки наглата цензура и манипулираща пропаганда.За тази година фалираха 84 банки и завлякоха вложителите си с над 65 милиарда рубли.Това ще остане без реакция от страна на засегнатите ли?Чашата ще прелее от поредната капка.

 34. SMS разсъждава адекватно и стига до адекратен извод,поздравелния!

 35. Krasnoselski,а като помагат санкциите ти виждаш ли някакви симптоми Русия да се откаже от своята шовинистическа политика.Санкциите са насочени пряко срещу Русия.Какво става в други дуържави,това са последствия,т.нар. “странични ефекти”.Ако допуснем,че си прав,тогава по твоята логика да направим аналогия с резултатите от санкциите в България. Толкова силно са се впечатлили българчетата от ефекта на санкциите че за президент избраха руски резидент.Кого ли щяха да изберат,ако нямаше санкции.
  Фразата “световна солидарност” има същата стойност като “светованата борба за мир” или “международното комунистическо движение”.
  Сиреч,наивно-заблуждаваща.

  Както смисъла на думата “движение”,тя е толкоз “ефективна”,колкото и (пролетарското) “съединение”.
  Към Русия едниствения правилен подход е пълно пренебрежение.Нормалните цивилизовани дътржави да се правят че такава държава няма.
  А те скачат на всяка дивотия,идваща от Русия.
  Да вземем за пример интервютата на Румен Радев за западни медии.Ами наивни са те,как да не са наивни.По-разумно е да изчакат той да заеме поста си на държавен глава,да направи съответни изказвания и чак след определн пилотен период да му се обърне внимание.А сега те един вид му помагат със своите въпроси и така го предпазват от евентуални грешки.Пък и в момента той не е никакъв.Неговия държавническо-служебен статус е като на нас-читателите на сайта-сиреч никакъв.
  Думите му нямат правна и политическа стойност.

  Избраният за президент Радев е избран по напълно незаконен път и избора поделжи на касиране-казуса е абсолютно елементарен,но у нас държавата се страхува от комунистите и руснаците и затова се прави че всичко си е в реда на нещата.

 36. Ами санкциите може да са повлияли по някакъв начин на държавата Белиз,или на Брега на слоновата кост,може и на ескимосите в Сибир или Аляска,може и на някое племе в бтазилската джунгла,може и на Япония дори,но тяхната цел е била само една:Кремъл-Москва.
  Рано или късно всичко ще стане ясно….

 37. Ако не бяха санкцийте,досега цяла източна Украйна шеше да е руска.нямаше да има и международно осъждане на агресора.Нямаше да има и засилено присъствие на НАТО в граничните до РФ държави.Избирането на руски резидент у нас няма връзка със санкцийте,има връзка с масираната проруска пропаганда у нас главно срещу ЕС и САЩ.И разбира се,емоционалните изхвърляния на ББ,доколко емоционални,доколко нарочно,ще се види.Във всеки случай кандидатура на Т.Дончев или на Фандъкова щяха да имат далеч по добър резултат.

 38. Демократичните сили водиха 27-28 години война за да се стигне до първия пробив-Хелзинкското споразумение,след това още 15 години до освождаването на Източна Европа от съветския ботуш.Само въоръжената борба може да ти даде незабавно решение на някой въпрос,но Европа е взела твърд курс на невъоръжена борба.

 39. Красноселски, аз разбирам желанието за по-елегантно противопоставяне на запада срещу Русия, но лошото е че Русия не разбира от елегантност.
  Това е все едно ти като възпитан човек да се държиш въздържано и елегнатно към някой невъзпитан и брутален човек, който не може да ти отвърне с елегантност.
  Така наречената “междунарона солидарност” и “международно осъждане на руската агресия” също са акт на наивност, която не може да бъде превъзмогната поради факта, че запада и америте са наивни или дори неискрени.
  Ето специално за теба случая от ВСВ. На 30 ноември Съветския Съюз напада Финландия, а след две седмици по предложение на САЩ, Франция и Ввликобритания , Съюза е изгонен от Лигата на нациите(Обшеството на народите) с пълно мнозинство. Ако видиш карукатурите и статиите на запад и в Америка ще видиш как се заклеймява болшевишката агресия и то напълно справедливо.
  Какво става след половин година, когато Съветския Съюз завладява Естония, Латвия и Литва?-НИЩО! Запада и Америка мълчат.
  Какво става кигато Болшевиките завладяват Буковина и Бесарабия?-НИЩО, дори още по-силно мълчат.
  Какво става след по-малко от година, когато започва Германо-Съветската война? -Англия застава на страната на Съветския Съюз, а после и Щатите.
  А междувременно тези две държави не са снели обвиненията си към агресора Съветски Съюз.
  Какво става след войната?-Англия, Франция , САЩ и другите държави се съгласяват окупираната част от Финландия да си остане в състава на Съветския Съюз и забравят какво са правили, писали и рисували в края на 1939 г.
  А Финландия искрено се е надявала тези демократични държави да доведат своята политика и противопоставяне на съветскта агресия докрай.
  Е, и къде е сега Карелския полуостров? – в състава на агресивания Съветския Съюз, разбирай в състава на деншна Русия.
  А документите по случая все още не са променени в ООН.
  СССР и Русия не са държави, или ако сме по-снисходителни, не са нормални държави.
  Заклевам се че Русия ще измисли поредна дивотия.
  Просто няма отказ от тази дивотия, Русия е държава-дивак, в която вярва всеки простак.
  Не е достатъчен този факт ли?
  Ами какво направиха САЩ и Англия когато Съветския Съюз нападна, окупира и комунизира България само за броени дни през септ. 1944г.
  Проявиха само дребно неодобрение и очудване. Съюза ги лъже , а те му вярват- в Техеран, Ялта, Потсдам.
  И после след една година разбраха че са измамени.
  Затова Обама сега реагира със такава ярост и ги прави напълно заслужено. Срещу Русия само с пълен блокаж!

 40. Не вярвам в Русия,съвсем не и вярвам.Просто тан има хора,които са достатъчно луди и заблудени до такава степен,че могат да натиснат копчето на масовото унищожение.СССР никой не го нападна с оръжие,но се разпадна.И РФ ще се разпадне,търпение,посоката е вярна.Нямам желание за елегантно противопоставяне.Когато настъпиха условията,Рейган показа необходимото.

 41. Да,в този коментар си далеч по-обективен,но все пак Русия не се влияе от санкции,всъщност Руската политика на агресия и мърсотия.Имали загуби от 600 милиарда,амо и от сто пъти по 600 млрд да имат загуби руската държава няма да се откаже от мърсотията си.То цялата им държава загина навремето(СССР) и те не се отказаха,че сега заради някави си милиарди.Болшевиките са склонни народа им да изгине до крак,но от мърсотията да не отстъпват.
  Сега ще (ти) припомня британската политика по убийството на нашия емигрант Георги Марков.

  Писателя работи за Британската корпорация ББС.
  Женен е за британска гражданка,също служител от тази корпорация.
  Имат малко дете.
  Георги Марков има статут на бежанец(небритански гражданин).
  Убит е в центъра на Лондон посред бял ден.
  Убийството е разследвано и е уточнено че действително убийство.
  Убиеца е установен категорично от журналиста Христо Христов.Дали точно Франческо Гулино е изпълнителя,това не може да бъде казано с абсолютна сигурност,но категорично той е участвувал в атентата.
  Категорично е доказно че Гулино е бил агент на българските комунистически убийци от ДС.
  Христо Христво показва толкова доказателства,че дори и първокласник би стигнал до този извод.
  Установена е самоличността и пребиваването на Гулино в в Дания,Унгария,Германия,Австрия по неподлежащ на съмнение начин.
  Направен беше филм с помощта на сътрудник от Бългаската редакция на Радио Свободна Европа,офицера по сигурността и още някои изследователи.
  Направен беше филм в дома на Гулино и дори интервю с него.
  Резултатите са поразителни.

  Какво направиха британците по случая?-НИЩО!!!
  И в скоро време не се очаква да бъде направено нищо,дори никога.

  А е могло Гулино да бъде арестуван без много шум и да бъде затворен в някоя тъмна статия,да му се даде маса,листя и молив и да му се каже,че докато не напише какво знае за убийството няма да получи нито чаша вода,нито залък хляб,нито легло…
  Повтарям-маса,листя,молив и стол! И НИЩО ДРУГО.

  Щеше само за няколко минути и часове да напише всичко,което знае.

  Какво направиха британците?-НИЩО!

  Не е достатъчен този пример на наивност и цинизъм дори?
  Има пореден случай,почти същия. Същите чекисти убиха Ал. Литвиненко и също на британска територия.Установени бяха категорини доказателства ,че той е убит от руснак-сътрудник на ческистка служба за сигурност.

  Какво направиха британците?-НИЩО!..

  Да припомням ли най-масовото в историята на света престъпения през 1945-46 година,когато британците арестуваха без причина и репатрираха по незаконен и нехуманен начин повече от 4 милиона съветски граждани,които не желаеха да се връщат в Съветския Съюз.

  Повтарям:масово престъпление!Има книги,статии,спомени,интервюта и др. Такава човешка трагедия не е позната до днес.
  Да предадеш напълно невинни и мирни хора в ръцете на масови убийци и мръсници…

 42. За убиеца на Литвиненко има заповед за задържане.Руснаците го крият и не го предават на англичаните.Както крият и предателя Сноудън.Като е блокирана северна Корея,какъв е резултата?Само ерозия от вътре е ефективна.Колко години бяха необходими на радио “Свободна Европа””ББС’,”Гласът на Америка”,въпреки заглушенията,да отварят очите на Източна Европа и да противодействат на комунистическата пропаганда.На нещо чуто по Свободна Европа се вярваше повече,отколкото на българските вестници и радиа.

 43. Напълно съгласен съм с теб Красни,ама колко ти лично като теб и до теб познаваш?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.