Новобранецът ( в политиката) Радев остави я(р)ка диря в небето на популизма за следващия набор

И така, днес е ден първи след като новият президент Раден не успя да ни изненада с нищо в програмната си реч. В което няма нищо изненадващо за един начинаещ.

Помните ли кое негово качество изтъкваха най-вече “откривателите” му в предизборната кампания? Върнете се малко назад- днес е лесно с търсачката в интернет. Ще видите, че направо ни обещаха да е такъв, какъвто го видяхме от трибуната на Народното събрание: новобранец, който се зъби на “старите кучета”, че те си отиват, а той остава да носи службата, след като му се махнат от главата, за да стане и той “старо куче”.

Това поведение на новобранец беше предвимимо за един уж непредвидим кандидат-президент, когото рекламираха усилено именно с факта, че не разбира от политика. Никога не е бил в политиката, тръбяха тържествено, а след това и тържествуващо рекламните му агенти. Възхитиха се от находката си да “продадат”  успешно една стока именно заради това, че е нова, загадъчна дори, т.е. е нещо, което консуматорите не са опитвали досега. И консуматорите се изкушиха като търсачи на “свежа плът” извън брачната скука.

Честито на купувачите- продавачите спазиха обещанието си да им сервират политик, който е толкова зелен, че започва януарското си узряване тепърва. Нещо като първолак, приет веднага в университета, след като е научил азбуката и смятането.

Сравняват Радев с Плевнелиев по отношение на факта, че и двамата не са били политици, а експерти преди да станат президенти. Обаче едно е да си градил военна кариера, която забранява политическата дейност, да си живял десетки години по устав при строго разписани правила, които казват на кого да козируваш и кой да ти отдава чест. Ясно и без нюанси. А съвсем друго е да си бил висш държавен администратор в тясна и сложна взаимообвъзраност с политиката чрез партиите, парламента и прочие институции, чиято работа трябва да познаваш и уважаваш, за да успеш в дейността  си на министър. Мнозина успешни бизнесмени приемат именно по тази причина стъпка назад в живота си като висши администратори с по-нисък доход, за да използват след това натрупания опит и потенциал от знания за следващ скок на по-високо равнище в бизнеса.

И както се видя, при първото дребно политическо изпитание в ситуация на политическо пререкание, генералът от резерва реагира не като политик, а като войник, изискваш безпрекословно подчинение- при това се озъби на по-висшестоящите от законодателната власт в Републиката от позицията на младеж, който в яда си казва на по-стария, че скоро ще пукне. Пълна неадекватност!

Не се учудвайте, че Радев не каза нищо (друго)- идва от политическото нищо и го (до)каза.

В един стар съветски виц за Хрушчов се казваше, че при него в СССР било като в самолет: един е на кормилото, а всички пътници повръщат. Защото нашият летец започва да се обучава как се прави политика на наш гръб ( пак е добре, защото при Сталин било като във влак: “половина сидят,половина тресутся”, т.е. половината са в затвора, а другата половина треперят да не попаднат там).

Прецедентът да бъде избран на най-представителния пост в държавата- като единствен пряко посочван от гражданите политик (!) –  с “аргумента”, че никога не е бил политик, тепърва ще изкривява траекторията при ориентацията на избирателите, вторачени в небето към онази следа от прелитащия изтребител, за която жертвите на антиамериканската пропаганда у нас искрено вярват, че е нещо, с което американците ни тровят целенасочено. С поглед в небето, препъването на тичащите след този ориентир е гарантирано.

Истински лошото, обаче, предстои. Защото “лошият пример е заразителен”, както от опит казват руснаците. Пълно е навред с желаещи да блеснат на политическия небосклон предимно с предимството, че заслужават да ни управляват само защото не са ни управлявали досега. В този смисъл се намираме вече в трескава предизборна кампания, която е лумнала в сърцата на всеки гражданин, независимо дали е от село Славяново или Православово. Кандидатите с такова предимство определено са хиляди пъти повече от онези, които вече са ни управлявали.

Молбата за кандидатстване в политиката вече ще започва задължително с уверението: “ Произхождам от аполитично семейство, от малък не се занимавам с политика и нищо не разбирам от политика, дори ми беше забранено да бъда политически ангажиран, поради което следва да бъда издигнат за политик”.

Обратното (б)роене започна.

13 мнения за “Новобранецът ( в политиката) Радев остави я(р)ка диря в небето на популизма за следващия набор”

 1. Стопанинът на БЛОГА НИ пак ги е заковал нещата, майсторски-прозорливо с неподражаема ирония, 1:1.
  На пиарите на военният пенсионер, резидента Хвърчилков да напомня, че преди да му вкарат политкоректни бля-бля-бля да си направят труда Фнимателно да прочетат конституцията. Да не се прави патронът им кат папка ГОЦЕ на “социален президент-ин”. Гледам, един ляв, общо взето, с приближение, горе-долу пишеш сносно журналист от третата възраст след като в предишнита си публикация не намери поне не добра дума, неутрална за дейноста на предщественика Росен Плевнелиев, днес се възторгва, че рр се сетил да огласи, че по селата ни явлението вересия било отново на дневен ред. Не му е това в правомощията на президента. Нито да лобира за толове, винетки, саниране, цени, доходи и прочие. Точка.
  С няколко думи, очаквам от новопокръстеният държавен глава да редува гафове и да произвежда скандали. Готов съм да се обзаложа, такива са и инструкциите от масква, че ще се изчака мълчаливо реакцията на Тръмп за санкциите. Одума ли се ДТ, нащият ще е на първа линия. Затраят ли се от Белият дом, случаят приключи, забравете.
  Ще да видим!

 2. Не е по темата но ако по някакъв начин стигне и до лицето рр няма по никакъв начин да му навреди. Напротив!

  Если рассмотреть историю совка в хронологии подий то выйдет такое: с 1914 года война на московии так и не прекращалась и идет по сей день, только масштабы военных действий стали мельче. И если был в войнах «промежуток малый», то это была подготовка к следующей войне. Притом все войны проиграшные, не достигшие конечных целей ради которых развязывались:

  — 1914- начало Первой мировой войны
  — 1917-22 гг серия быстротекущих захватнических войн со странами вышедшими из состава россии (в том числе с Украиной, Грузией, Азербайджаном, в Средней Азии и т.д. без исключения)
  — 1919-21 Гибридная война в Монголии, в результате которой «Монгольский всадник-кочевник перепрыгнул из средневековъя, через «пропасть капитализма», сразу в социализм».
  — 1920 Польше удалось отстоять независимость, разгромив красных орков нафиг.
  — 1938 Битва на озере Хасан
  — 1936-39 Гибридная война в Испании. По причине окончательного сговора с Гитлером (Пакт Молотоффа-Риббентроппа) и «раздела мира на сферы влияния» Гитлеру достается Испания и Сталин отзывает оттуда «ихтамнебов», вывозит тысячи испанских детей и коммунистов, в союзе с Германией начинает Вторую мировую войну и начинает «кошмарить Хвинляндию»…
  — 1939 «Бои на Халхин-Голе»
  — 1939, сентябрь, начало Второй Мировой войны, совместная с Вермахтом Оккупация Польши.
  — 1939-40 «Зимняя война» с Финляндией (с элементами гибридности)
  — 1941-1945 Типа «Гитлер первый напал» ( которого Сталин же и привел к власти, и вооружил, и накормил украинским хлебом в 1933 м. (Через «Интернационал» Сталин отдал приказ немецким коммунистам «дружить с нацистами» и голосовать за них)
  — 1944-1953 Война с УПА в Украине. Причем УПА действовала не только на западе но и по всей Украине.( Посути это была «незамеченная» вторая украинско-советскороссийская война при том УПА не была побеждена, а прекратила боевые действия по приказу, ради сохранения жизней украинцев) .
  — 1948 Война ихтамнетов на стороне Египта в арабо-израильских войнах.
  — 1950-1953 Корейская война, гибридная (с ихтамнетами и пятой коммуно-корейской колоной воспитанной в москве) приведшая к «торжеству коммунизьма» только на половине Кореи. «В бою отличился «корейский летчик» Ли Си Цин»
  — 1953-1959 Гибридная «вооружённая борьба за власть на Кубе закончившаяся победой восставших» и Карибским кризисом в 1962-м. (Высадку американского десанта в Заливе Свиней сорвали именно «ихтамнебылы» — советские морские пехотинцы)
  — 1957-1975 Гибридная война во Вьетнаме. Снова самый известный «еготамнет» — «наэтотразвьетнамский летчик Ли Си Цын» (Американское вмешательство только 1965—1973)
  — 1956 «Освобождение» Венгрии от демократии от демократии.
  — 1960-65 Гибридность в Конго (в 1971 году переименована в Республику Заир) (Патрис Лумумба, кто ж не помнит улиц его имени во всех крупных городах и университет Дружбы Народов в Москве ! …)
  — 1961 Война в Анголе. Грязная гибридная. С 1958 по 1974 гг. СССР поставлял вооруженным формированиям МПЛА ихтамнетов, вооружение и технику, и заставлял это делать Болгарию, Чехословакию и Алжир.
  — 1967-1975 Камбоджа … В СССР тогда шутили: «Мало им Пол Пота, им целого подавай !» или: «Вона шо в Камбодже твориться ! И это у них только Пол Пота, а прикинь если целый будет !?»
  — 1968 «Защита» Чехословакии от чехов и словаков
  — 1979-1989 Война в Афганистане …
  — 1988 Гибридность в Нагорном Карабахе. Посути — война с Азербайджаном руками Армении при участии «ихтамнетов».
  — 1992 Гибридная война в Приднестровье
  — 1992-93 Война против Грузии руками абхазов при поддержке ихтамнетов, и авиации « из военторга»
  — 1994-96 Первая чеченская война
  — 1999 Втоая Чеченская война
  — 2008 Грузинская война …
  — 2014 Гибридная война в Украине.
  — 2015 Война в Сирии.
  И везде одинаковые предистории, как под кальку скопированные сценарии начала войны, что в Финляндии, что в Сирии, что у нас: «освободить финнов от финнов», одних сирийцев от других сирийцев, «защитить украинцев от украинцев» Нет ни одного поколения из бывшего СССР, которое где-нибудь да не воевало !!!. А некоторые принимали участие двух или трех войнах. Пока будет россия – будет война … Нужно что бы Трамп-тарарамп это внимательно прочел …

 3. Анализът на Иво много над конкретния епизод с бледия комплект клишета в речта на РР, протоколните гафове и пр. насочва към нещо много дълбоко и важно за разбирането на поредния срив на България. Лекьосването, анатемосването, че дори убийството и затриването в обществената памет на ПОЛИТИЧЕСКОТО изобщо беше първостепенна заслуга на Мадридската Особа и нейната свита. Държавата е фирма, заедно могат да управляват всички, защо са ни партии, да спрем конфронтацията… и т.н. Това веднага се пое и от нейното следващо тройно издание. “Аз не бях политик” гласи заглавието на книгата на едно от персоналните олицетворения. Това е консенсусният, умерен, премерен, тактичен, хармоничен, диалогичен, балансиран, темпериран и т.н. – О. Герджиков. Същий Гиньо Ганев, Бог да прости, само дето балансът при тези екземпляри по “странна закономерност” все се дебалансира в червено!

 4. Радев си е Фатмак вече е ясно, питам за “старото куче” Тетката отново. На записа на БНТ при прословутата реплика на Фатмака се вижда как Тетката се изхили ехидно зад него. А в пристъп на върховна “вежливост” и “възпитание” както ни поучава Тиквата си цъкаше на мобилния като някоя пубер – кифла.
  Ама българската глава увира 2 часа СЛЕД павето с което е затисната.

 5. Всеки днес говори, че имало някаква вълна протув статуквото, против конюктурата, против истеблишмънта ….. и в ЕС , и в САЩ , и в НРБ.
  Но ниКОЙ не говори против национал-комунистическият тоталитаризъм в Китай и путлеристанският национал-болшевизъм. А именно те са най-продължителните , най-мракобесните, най-ретроградните, най-регресивните през последният продължителен век под тяхната неизменима тотална диктаторска ВЛАСТь!
  И сега разни платени проститу.ращи глашатаи на тоталнитарният им тиранизъм тръгнали да говорят против либерализма ,против неолиберализма, против демокрацията….. против ЦИВИЛИЗАЦИЯТА. Западната!
  Да наистина либерализма е виновен. Виновен е ,не че не се противопоставял на някакви химерни бежанци и бил за мултикултурализма.Не това е главната му вина.
  ВИНОВЕН е ,че не се противопостави на путлеристанският фашизъм и другите тоталитарни и авторитарни режими ,които априори, пар екселанс, са против всичко либерално. Това е главната ВИНА на западният либерализъм. И това се илюстрира по категоричен начин с приемането на антилибералната тоталитарна комунистическа олигархия и техните лакеи с “открити обятия” , особено на заграбените от тях капитали през последните 70 години , след Втората световна война. Дори само примера с най-новият генсек на БСП – таваришт нинова, която е пратила сина си да учи в САЩ е повече от паказателен. А пък да не споменаваме за издънките на путлер, лавров, песков и т.н. и т.н..
  Либералното отношение на либерализма към антилибералните режими итехните последовател;и в Източна Европа(чиято единствена цел е унищожаването на либерализма ,който произтича от демократичната цивилизация), през последните 70 години, и особено след 1989г., доведе до постепенна изхабяване на неговата привлекателност, особено когато антилиберални и директно бандитски закони и практики се представяха от комунистическите бандити и техните десарски слуги за “либерални” и “демократични” , през целият прИход, след 1989г..
  Точно от толерантността на Запада се възползваха , и се възползват, путлер и неговите платени лакеи в Източна и Западна Европа и САЩ. Точно това е главната причина за корумпирането на либерализма и демокрацията, а не толкова от мултикултурализма. Поне за източната част на Европа.
  Докато за Западна Европа може и да имат основание критиките към прекаленият либерализъм в социалната и религиозната сфера, но, НО за Източна Европа основното е либералното отношение на Запада към путлер и неговите бандитски последователи в Източна Европа.
  П.П. И докато на Запад едва сега се появяват такива “антисистемни” играчи. като МИЛИАРДЕРЪТ тръмп и платените “полезни идиоти” на путлер, то в НРБ ние отдавна си ги имаме, че даже си ги избираме и по няколко пъти , особено след 2001г..
  КОЙ не помни 800-те дни на етно-монархо-болшевизма?
  КОЙ не помни “премиерът”, който имаше единствено докторска дисертация за униформите и вензелите в Червената армия?
  КОЙ не помни хидроинженерните порции на дуган?
  КОЙ не помни с какви обещания буда стана кмет на София и двоен премиер?
  КОЙ не ….?!?.
  За да се стигне и до безсистемният льотчик от БНА.
  В НРБ “антисистемните” са традиция, поне след началото на монархо-социализъма.
  Като единственият “системен” след 2001г. беше ОБРЪЧгархски през 2013г..
  И ….. съвсем щях да забравя – и “полусистемният” (п)резидент гоцье.

 6. Речта на презитента остави у мен горчивият привкус на реч от отчетноизборно събрание от времето на комсомола.Там се гледаше колко страници чете комсомолският секретар,а не какво казва. Трябваше само от време на време да споменава водещата роля на партията, да громи империализма и капитализма и с това се изчерпваше дневния ред.Може и на събрания на БКП да е било същото,но аз не съм бил комунист,защото там поне се влизаше по желание.

 7. След като начело на държавата ни бяха хора като Бойко Борисов и Цецо Цветанов, всеки след тях изглежда като античен герой. След като понесохме Данчето, Лилето, Румето и най-вече Десито, явно вече сме притръпнали към неподготвени, некомпетентни, прости, невежи, но арогантни управляващи.

 8. Единственото положително нещо в поредния комунист на този пост е, че не е Цачева.

 9. Скъпа ЕКАТЕРИНА, неудобно ми е такова признание пред дама, разбирам мотивите ви, но освен изброените от Вас аз като мъж и изкушен във външната политика имам и друга фаворитка. Джема-а-а-а… Джема-а-а! Колко ли е треперил от нейното слово и визия Лавров… стига лиготене, колко ли са се кикотили враговете на България, колко ли са се чудили съюзниците ни с това нещо, зъболекарка по професия, начело на парламентарната комисия по…външна политика!

 10. Поредният жалък комедиант на българската политическа сцена! “Беличие”, напомпано със самочувствие и претенции само от броя на “звездичките” върху пагона си! Бездарие, което доведе до колапс ВВС и сега иска да стори същото и с “държавата” България. Това, което не успя да съсипе пожарникарят-каратист е на мушката на летеца “натовски” “генерал”!

  И така докога????

 11. Георги, за кой военен пенсионер намекваш, че не става ясно от думите ти.

 12. Просто не мога да се сдържа да не “коментирам”! Брилянтна реторика и страхотно чуство за хумор! Г-н Инджев, благодаря Ви за прекрасните анализи. Вашият блог е “задължително четиво” за много хора.

 13. Новоизбрания от кОмунисти и само за тях пРезидент, в речта си пред Парламента не можа да прикрие ненависта си към болшинството от избраните от Българския народ Парламентаристи (тези от БКП знаеха че не се отнася за тях, защото те му бяха написаха речта) и злобно им се закани „Остава ви само една седмица”. Какво означаваше това само той и хихикащите се негови съотборници мислеха че знаят, но дефакто целият Български народ изстрадал дългогодишното кОмунистическо и рУско робство разбраха какво им се готви в кухнята на Мордор.
  Нормалните хора се възмутиха, някой дори напуснаха залата, а подготвените тролово засипаха медиите с пасквили колко добре се е представил пРезиданта им и как добре им го рекнал на „фашистите”. Отделни здравомислещи хора се опитаха да изразят гласно каква е истината но сервилните медиите пропуснаха да ги цитират.
  Каква е истината? Аз мисля че самозабравилите се кОмунисти служители на рУсия, вече потриват ръце и се радват на това, какви още злини ще докарат на главите на народа. И дори не се притесняват да го показват публично. За мен това е нормално! Какво друго може да се очаква от кОмунист освен злоба, ненавист към инакомислещият, жестокост, лъжа, кражба, инсинуации икаквили не още други злини. Как по друг начин бих обяснил на нормалните хора че кОмунистически изверги са взривили Божи храм, и избили десетки молещи се хора, жени и деца? Може ли някой да ми посочи къде другаде освен в България и Русия (Помните ли Беслан) се е случило подобно нещо? Какви трябва да са тварите които могат да извършат подобно злодейство и мога ли да бъдат наречени ЧОВЕЦИ¬??? НЕ, НЕ и НЕ!
  За това хора, МОЛЯ Ви, мислете трезво и „три пъти мерете преди да отрежете” като отивате да гласувате следващия път. Не си повиквайте злото сами!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.