Руско -българската дружба в руски кавички

Няма по убедително разобличаване на лъжите за дълбоките корени на “братската дружба” между българи и руснаци от свидетествата на самите руснаци. Защото тях не могат да ги обвинят в “русфобия”. И особено ценно е, когато става дума за свидетелства на очевидци и участници в събитията, които са ни натрапени като “освобождението на България”, макар да става дума за руско-турска война, чиято идея още славяни и православни да бъдат присъединени към русия българите осуетяват с неочаквания за руската империя порив към българска независимост.

 

Публикувал съм в  блога и в трилогията “Течна дружба” отделни пробиви в мантрата за “вечната дружба”, правени от съветски и руски учени- примерно като руският историк Степан Кашурко, който развенча насред София почти 20 кратното преувеличаване на руските загиналите в руско-турската война 1877-78 г. руснаци , след което табелата с дефилиралата десетилетия хипербола за 200 000 загинали за свободата ни “братушки” тихомолком изчезна от входа на най-голямата катердала в столицата ни.

Публиквал съм и изследвания на руски учени,  които доказват, че дори в съвремниия руски език повече от половината лексика е заемка от българския език и че в крайна сметка руският е производна на българския ( оставих публикацията в оригинал на същия този руски език с българските му корени – да я видят и да й се порадват русофилите, ако са в състояние да превъзмогнат преклонението си към чуждото, към руското).

 

Публикувал съм изключително ценните свидетелства на воения кореспондент на “Кьолнише цайтунг” Артур фон Хун, описал като свидетел ( и личен познат на първия български княз) борбите на българите ( “за съединението си”, както пише той, изтъквайки, че българите са се освободили сами, квлючително от бруталната руска опека).

 

Но “кой е Хун, някакъв германец и русофоб”, отново ще възкликнат обсебените от религиозна любов към голямата чужда държава .

 

Е, добре, нека видим сега какво могат да отвърнат на свидетелствата на един руски военен кореспондент, които разбиват на пух и прах пропагандната измислица за вековната любов между българи и руснаци, изкована по-скоро с чука в покосената от съветския сърп окупирана България, но прескочила в учебниците по история и в русифицираната медийна среда у нас и в наши дни.

 

Днешният български персонал, обслужващ руското влияние, предпочита да не знае за аргуменатцията на Раковски, основателя на българското национално-освободително движение и духовен ментор на Левски, попил неговите идеи по безспорен ( но също така оспорован от русолюбците ) начин. Този наемнически корпус пренебрегва свидетелствата на колоса на българския летопис на въстанията и страданията на българите по пътя към свободата  Захарий Стоянов заради същия презрителен етикет, който му лепят като нацисти, задължаващи евреите да носят жълта звезда: “рософоб”. Това им е достатъчно, за да зачеркнат меродовността на неговите показания, останали за историята.

 

Но как сега ще се преборят с “русофобията” на един руски свидетел и учестник в руско-турската война, който може да бъде запозрян единствено в едно: че е пожелал да бъде искрен, отказал е да лъже , поради което неговите показания пред историята дълги години са били скривани от нас – и от руснаците тоже!

 

https://vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/edna-ruska-kniga-neharesvana-i-u-nas-i-v-rusiia-6065894

 

В навечерието на Трети март издателство „Абагар” пуска от печат книга с непознати в България, но и в Русия кореспонденции от руско-турската освободителна война, публикувани преди 140 години.

„Писма от България през 1877 г.” от Евгений Утин е превод от оригинала, излязъл в Санкт-Петербург година след края на войната. Книгата не е издавана повторно, не е била преведена на български език. И руски, и български изследователи избягват да я цитират с изключение на едно-две бегли споменавания.

„Книгата на Утин не е преведена на български най-вероятно защото

не се е понравила достатъчно нито на българите, нито на руските военни среди”,

пише в предговора писателят Георги Данаилов. Той е попаднал случайно на екземпляр преди години, сега е инициатор и редактор на изданието. Преводач е журналистът Панайот Денев.

Ето, според Данаилов, някои възможни причини за това нехаресване:

„На българите, защото Утин не изпада в умиление, когато описва как при посрещането на отряда на генерал Гурко жителите на Казанлък захвърлили фесовете и ги заменили с рошави калпаци и как отново нахлупили фесовете, щом русите били принудени до отстъпят града. Как свищовци рисували големи бели кръстове по портите на своите домове – сакън – тук живеят християни! Как някои свищовци не изпадали в пристъп на гостоприемство, когато трябвало да приемат руски офицери в домовете си. Как нашенци по селата закопавали запасите си от храни, за да не ги намерят русите!

Утин не се смущава да приведе и железния български аргумент: „Вие ще си отидете, както няколко пъти досега, а турците ще се върнат и пак ще ни изколят”. Споменът за Кримската война, Дибич Забалкански и изоставената в ръцете на османците Силистра, още не бил потънал в забравата.”

Авторът Евгений Исаакович Утин (1843-1894) бил известен петербургски адвокат, личност с широки либерални възгледи, публицист, автор в либералния „Вестник Европы”, кореспондент на френски вестници. Написал книга за Бисмарк и Вилхелм II. Когато руската армия минала Дунав при Свищов, той се присъединил като военен кореспондент и останал на фронта до третия трагично неуспешен щурм на Плевен през септември 1877 г.

Кореспонденциите били публикувани във „Вестник Европы”, а „Писма от България през 1877 г.” излязла като книга година след края на войната.

От първата до последната страница в нея разгорещено спорят въображаеми оптимист и песимист. Чрез дебата им Утин изразява своите лични убеждения и съмнения, надежди, тревоги и негодувания. Тогава, преди 140 години, написаното е оценено в авторитетни публикации в Русия като „едва ли не най-поучителната книга за нашата последна война с турците”.

Безпощадно критичен е авторът спрямо подбудите и поведението на руснаците към българите

„Извънредно често – пише Утин – трябваше да слушам за благодеянията, които Русия изсипала с щедра ръка върху българския народ. Всъщност, до сегашната война от наша страна не е сторено нищо за сериозна промяна в неговата наистина трагичната съдба. След като нищо не е било направено, ние нямаме право да изискваме възторжена благодарност, а и нямаме основание да обвиняваме българите, че спрямо нас показват благоразположението си недостатъчно старателно.

За да обобщя, нека попитам: от къде идва обвинението за неблагодарност? Две са причините. Преди всичко, крайно ограниченото познание за историята на българския народ, преувеличените представи за мними благодеяния, които сме оказвали на българите в миналото, и накрая, някаква съвсем фантастична представа за безпределната любов, която южните славяни изпитвали към нас … До края на последната война, освен добри намерения, българите не са получили нищо друго от нас. А те може и да не смятат тези намерения за съвсем искрени…”

След този цитат Георги Данаилов добавя в предговора: „Става „безпощадно ясно”, защо и русите не са използвали своето влияние „Писма от България” да излязат на български.”

Авторът описва действия на руските войски в Северна България, а пред Стара Загора преживява унижението на отстъпващата армия и отчаяното бягство на българите под натиска на турците.

Ценен документ са увлекателно описаните срещи в Свищов, Търново, Дряново, Трявна, Казанлък, Габрово. Провалилите се, причинили десетки хиляди жертви на руски и румънски воини, три опита за превземане на Плевен заемат няколко глави, в които Утин, се възмущава от безотговорно неподготвените руски генерали и висши офицери.

Най-критичен е към корупцията в армията и изнася съкрушителни факти за трагично лошото въоръжаване, дезорганизацията в продоволствието, медицинското и интендантското обслужване.

Утин проницателно и със състрадание се отнася към трагичната съдба на българите и ги защитава от грубото и надменно отношение на сънародниците си.

Евгений Утин се прибира в Санкт-Петербург след третата кървава и неуспешна атака срещу Плевен в тягостно настроение. „Не защото не вярвах в крайния успех на нашето оръжие, а заради голямата яснота, с която по-силно от всякога пред мен се откриха всички печални страни и цялата горчивина на нашия отечествен безпорядък. Струваше ми се, че след всички тежки изпитания всичко в Русия трябва да се промени…”, така завършва книгата.

51 мнения за “Руско -българската дружба в руски кавички”

 1. путин да ВЪРНЕ АРХИВИТЕ на БЪЛГАРИЯ,тогава ще да разберем,що за патриоти са НАШИТЕ русофили от БКП-БСП-ГЕРБ-ПФ-ВОЛЯ-НЕВОЛЯ -АТАКА или какво друзя-,,освободителите,,са наши ПОРОБИТИЛИ.ГОЦЕ сиришника да се помоли на своя господар тав.ПУТИН и да се разберат като БРАТЯ,може да се включи др.КУРНЕЛИЯ,БАЦЕ,,,патриотите,,атака и милеещата прислуга за РУСКИ -КОМФОРТ край масата на КРЕМЪЛ.

 2. ПОКЛОН пред Евгений Утин!
  Шапо за Георги Данаилов и Иво!
  Поръчвам на сестра ми да я закупи.
  Предлагам всеки от нас не само да я направи на първо време книга за нощното шкафче но и да я включи на първо място в предполагаемите подаръци по разни поводи на близки, приятели, роднини, познати и др. За да има не само допечатка но и нови тиражи и лека-полека да стигне до максимален брой българи-пленници на русофилските илюзии. Истината, само истината, цялата истина ще ни направи свободни. Разбира се за тези които я желаят.
  За всички останали, Господ да ги пази!

 3. Три “основополагащи статии с фундаментални последици”.
  Естествено за раззия.
  Първата показва, че по отношение на политическата деградация дори брежневият ссср е надминат. Последното място редом с “братята по съдба”-Зимбабве, визирам санкциите.
  Втората е от поредицата “Икономиката, глупако”-Бил Клинтън.
  Третата накъде може да избие тоталната вътрешна катастофа и доколко новият янки президент е готов да отговори на предизвикателствата на психопата лилипут.ин.

  http://www.kasparov.ru/material.php?id=58AED83B6C7DB

  http://newsua.one/stati-analitika/bez-cenzury-analiz-ekonomicheskoi-situacii-v-velikoi-i-moguchei.html

  http://glavpost.com/post/24feb2017/WorldPolitics/113688-budet-li-zapad-voevat-esli-rossiya-poydet-va-bank.html

 4. Няма факти, които да убедят русолюбците, що за птици са властелининте в Кремъл! Тези продажни душици не желят да научат истината. Искат да боготворят някого там, в “братска”-та им империя – който и да е той, какъвто и изверг да е!

 5. “Вестник Европы” за тогавашна Русия е това, което за днешна България е блогът на ИВО, само че на хартия-тежко сериозно списание с много свестни материали, имало е проблеми с цензурата. Знам едно провинциално читалище, където се пази почти цялото течение, добре запазено, и там съм чел някои от оригиналите на писмата на Утин. Факт е, че професионалните изследователи на вечната като въздуха и слънцето българо-съв.., пардон!- руска дружба, нещо се офлянкмат да го цитират и изследват. Ясно е защо.

 6. Тъжен офтопик

  Почина Роро Кавалджиев, лека му пръст!
  Вече е при татко си.
  НО ПОМНИТЕ ЛИ, СИНИ ЛИДЕРИ И ВЕТЕРАНИ, КАК, В КАКВИ ФИЗИЧЕСКИ МЪКИ И МАТЕРИАЛНИ ЛИШЕНИЯ УМРЯ ВИЛИ, дето му викаха и наистина беше “БАРД НА СИНЯТА ИДЕЯ”? За разлика от червените поп-звезди обаче, никой не го погледна.
  Да го чуем пак..

 7. Малък “поздрав” за всички рублофили с деня на Красная “армия” – 23 фебруари 1918г.:
  http://politkuhnya.info/mneniya-blogosfera/den-sovetskoi-armii_-chto-sluchilos-23-fevralya-1918-goda_-pravda-protiv-lzhi-ros.html
  П.П.Един малък откъс от материала:
  “Германцы повсеместно останавливались сами, достигнув заданных рубежей, а из Берлина ещё и одергивали самых горячих генералов, чтобы они не вздумали продолжать движение своих войск на революционный Петроград. Потому что продолжение германского наступления на Петроград неминуемо привело бы к падению большевицкого режима. А свержение власти большевиков над Россией никогда не входило в планы Германского Генерального Штаба. Не для того расчётливые германцы пестовали и финансировали большевиков, не для того везли их через пол-Европы в «пломбированном вагоне».

  23 февраля был действительно подписан декрет о создании регулярной Красной Армии – но лишь из-за того, что «красная гвардия» доказала свою абсолютную небоеспособность. Кто же стал основой красной армии, во второй половине февраля 1918 г. тысячи выпущенных на свободу немецких военнопленных по призыву советского правительства «Социалистическое отечество в опасности!» вступили в новоиспеченную Красную Армию. Был сформирован первый немецкий Добровольческий отряд Красной Армии, немедленно отправленный…отнюдь не на Запад, защищать «отечество пролетариев всего мира» от «наглой агрессии германского милитаризма», а… на Восток, против православного казачьего атамана Дутова! Вскоре все воинские уставы и инструкции будут переведены как раз на немецкий и венгерский языки.

  Уже к весне 1918 г., когда численность Красной Армии достигла 300 тыс. чел., более половины составили именно немецкие и австрийские солдаты (и архивы это четко фиксируют). Вообще-то, в период гражданской войны, как раз немцы и австрийцы на отдельном этапе довольно часто занимали высокие посты в РККА. Например, начальником штаба Актюбинского фронта был австрийский офицер Зингер; командующим 11-й армии – офицер Геккер; к лету 1918-го в г.Свияжск (ставка Троцкого на Волге) весь красный гарнизон города состоял из австро-венгерских солдат. Что же касается ЧК, то, например, лишь в Барнаульском отделе служило таковых 160 человек, отобранных из числа бывших военнопленных”

 8. Интересна историйка за Другаря калфин, който може би има проблеми с пазенето на паспорта си. А може би това са истинските им занимания и професии извън прожекторите и камерите.

  http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=640134

 9. Всъщност това не е единствената книга описваща страданията на българския народ по време на тази война.
  Има още една: Година на война 1877-1878, том I и том II-Василий Немирович-Данченко.

 10. Русофилите някак си преглътнаха Достоевски.

  Книгата на Утин обаче ще им приседне.

 11. Братска Албания в защита И на България.
  Премьер-министр Албании Эди Рама призвал Соединенные Штаты не забывать о Балканах, ведь это может грозить распространением влияния Российской Федерации на страны полуострова.
  Такое мнение политик высказал в интервью британскому The Telegraph.
  “Балканы находятся в опасности попадания под российское влияние, если администрация Трампа игнорировать регион”, – говорится в интервью.
  Албанский премьер заверил, что без американской поддержки Балканы уже не будут тем регионом, где господствует мир и сотрудничество.
  “Россия заинтересована в распространении своего влияния, и его много в этом регионе”, – заявил Рама.

 12. Тръмп се развихря. Каквото и да означава това. Убеден съм на путиноидите които са с по две гънки на мозъка, без да ги уточнявам кои-няма да се хареса.

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/24/2924209_ne_
  znaeh_nishto_za_nato_i_drugi_citati_na_denia_ot/?ref=yellow_fp

 13. ИВО И КОЛЕГИ, двете течения на “Вестник Европы” се теглят от този дигитализиран архив на цялата руска периодика.
  Това е сайтът на проекта и архивът.
  http://www.gbooks.archeologia.ru/

  Така изглежда един брой.

  http://rapidshare.com/files/240123987/Vestnik_Evropy_1878_073_NPL.pdf

  Петък е, и онези на ул “Никола Мирчев” със сивите казьонни костюмчета от склада, с чистите ръце, хладните умове и горещите сърца бързат с докладите си при тов. посол Макаров и нельзя да пропуснат нашия блог. Та им казвам, “Ребята, Русия може да спечели приятели, не със зъбене към останалия свят, а с повече инициативи като този архив…(архив казвам, а вие се сещайте, че имате да връщате български архиви). Будьте здоровы!”

 14. Роденият да бъде обесен не може да се удави. Иде реч за финалът на джуджи1.

  Десять россиян пришли в Донбасс побегать,
  Один пошел в атаку, и их осталось девять.
  Девять россиян случайно сбили “Боинг”,
  Один остался крайним, их получилось восемь.

  Восемь россиян вступили в “Сомали”,
  Один на кресло сел, его “Шмелем” сожгли.
  Семь жалких россиян осталось в “Сомали”,
  Один поехал в лифте, остались лишь угли.

  Шесть россиян решили в “укропов” пострелять,
  Один в прицел попал, и их осталось пять.
  Пять россиян по скидке боярышник купили,
  Один из них упал, осталось их четыре.

  Четыре россиянина делили “контрабас”,
  Один не поделился, осталось трое вас.
  Трое россиян в Пальмиру собирались,
  Один на старом “Ту” – и двое их осталось.

  Двое россиян приехали в ООН,
  Один из них заврался – и тут же помер он.
  Осталось одинокое, унылое х**ло,
  Но скоро, очень скоро, подохнет и оно.

 15. =====================
  почти 20 кратното преувеличаване на загиналите в руско-турската война 1877-78 г. руснаци
  =====================
  Трябва да се каже не само част, но и цялата истина:
  В руско-турската война 1877-78 г. руснаците СА МАЛЦИНСТВО!
  Рекрутираните във войната са УКРАИНЦИ-60-65%(двама от трима), БЕЛОРУСИ-10-15%, ПОЛЯЦИ-5%, ФИНИ-5%,и малък %, може би около 10-15% руснаци.
  Но руснаците са окупирали цялата претенция за благодарност към тях и русофилите бият чела само на руските жертви! НАХАЛНО!
  Наистина, в ония времена логистиката е била много трудно нещо и Руската империя е мобилизирала войници от най-близките до войната свои предели – Западните си колонии.
  На Шипка заедно с нашите опълченци се бият два полка – 36-ти Орловски от Киевска губерния и 35-ти Брянски от Полтавска губерния – 100% етнически украинци, командвани съответно от Густав Линдстрьом – швед и Валериан Дерожински – поляк.
  При Плевен съставът на “руската” войска е също 4/5 украински, подкрепен съществено от румънската войска, чието ръководство командва обсадата на крепостта Плевен.
  Защо да забравяме братята си УКРАИНЦИ? Защо не им се отдаде почитта, която наистина заслужават?
  Двама от трима паднали за нашата свобода са УКРАИНЦИ! Останалата трета се поделя от останалите, без да броим РУМЪНСКИТЕ БРАТЯ.
  Защо забравяме къде беше Старата Велика България със столица Киев? Защо забравяме къде е роден и починал Кан Кубрат (Малая Перешчепина – Полтавска губерния), къде е роден и починал Кан Аспарух (Запорожие)?

 16. Днес този материал ме направи истински щастлив, да не кажа прекалено доволен. А книгата на Утин, макар и непозната за мен, задължително ще бъде купена в няколко екземпляра. Има на кого да подарявам.

 17. “…заради голямата яснота, с която по-силно от всякога пред мен се откриха всички печални страни и цялата горчивина на нашия отечествен безпорядък. Струваше ми се, че след всички тежки изпитания всичко в Русия трябва да се промени…”

  Е, промени се, още по-лошо стана.

 18. До АНТОНОВ-ОВСЕЕНКО

  Драги СЪБЛОГЪРЕ, оценявам иронията в ника и твоите интересни коментари. Не приемай това като нахалство, но те моля-махни този ник. антонов-овсеенко е най-долният,1 най- извратеният болшевишки садист, а, да- интелектуалец, има хас, дипломат, писател… остави това!

  Русофобската ПОЛША започна революцията на СОЛИДАРНОСТ с признанието- лозунга “КРОНЩАД ГИ ЗАПОЧНА-ГДАНСК ЩЕ ГИ ДОВЪРШИ!”. Та в КРОНЩАД над пленените матроси развихрят садизма си аверчетата на овсеенко-палачите дибенко, разколников. За извършеното от него като главком на въоръжениете сили на Южна Русия (Украйна) немеят от ужас дори сесесерските традиции.

  САМО ДВА ПРИМЕРА. НИКОЙ не е нарекъл терора си над собствения народ окупация. Изродът антонов-овсеенко ТАКА нарича собствените си зверства над беззащитни селяни при потушаване на Тамбовското въстание. Ето текста на заповедта:

  В основу положена опять-таки оккупационная система, но в связи с прибытием новых значительных сил, она распространена на больший район. В этом районе выделяются особо бандитские села, по отношению к которым проводится массовый террор — таким селам выносится особый «приговор», в котором перечисляются их преступления перед трудовым народом, всё мужское население объявляется под судом реввоентрибунала, изъемлются в концентрационный лагерь все бандитские семьи в качестве заложников за их сочлена — участника банды, даётся двухнедельный срок для явки бандита, по истечении которого семья высылается из губернии, а имущество её (раньше условно арестованное) окончательно конфискуется. Одновременно производятся поголовные обыски и, в случае обнаружения оружия, старший работник дома подлежит расстрелу на месте. Приказ, устанавливающий такую меру, опубликован широко за № 130

  ПЪРВИ В СВЕТА ИЗПОЛЗВА ОТРОВЕН ГАЗ СРЕЩУ ЦИВИЛНО НАСЕЛЕНИЕ!Ето и тази заповед на маниакалния изверг:

  Участники белобандитских шаек, партизаны, бандиты, сдавайтесь… Если укроетесь в лесу — выкурим. Полномочная комиссия решила удушливыми газами выкурить банды из лесов…

  И нещо, което интелектуалното равнище на нашия блог позволява да приведа като детайл. Когато четох неговите “Записки от Гражданската война” в главата ми кънтяха ей тези изобретени от антонов-овсеенко езикови уродчета. този път ОРУЕЛ ще занемее:

  Армштаб — армейский штаб Белитармия — Белорусско-Литовская армия Викжедор — всероссийский исполнительный комитет же- лезнодорожников Военспец — военный специалист Вридглавком — временно исполняющий должность глав- нокомандующего Генкварм — генерал-квартирмейстер Главинт — главный интендант Главковерх, главком — Верховный главнокомандующий Главкозап — Главнокомандующий войсками Западного фронта Главкосев — Главнокомандующий войсками Северного фронта Главкоюз — Главнокомандующий войсками Юго-Запад- ного фронта Главхозупр — Главное хозяйственное управление Главштаб — штаб верховного командования Губком — губернский комитет Донревком — Донской революционный комитет Запарм — Западная армия Инспарт — инспектор артиллерии Исколат — исполнительный комитет совета рабочих, сол- датских и безземельных депутатов Латвии Командарм — командующий армией Командвойск, комвойск — командующий войсками Командюж — командующий Южным фронтом 626 Комбед — комитет бедноты Комиссарверх — Верховный комиссар Комкор — командир корпуса Комсев — командующий Северным фронтом Комфронт — командующий фронтом МКВ ж.д. — Московско-Киевско-Воронежская ж.д. Наморси — начальник морских сил Наркомвоен — Народный комиссариат по военным делам Наркомвоен, НКвоен — Народный комиссариат по воен- ным делам Начавио — начальник авиации Начвойск — начальник войск Начвосо — начальник военных сообщений Начвосоюж — начальник военных сообщений Южного фронта Начдив — начальник дивизии Начкавотряда — начальник кавалерийского отряда Начобороны — начальник обороны Начоперод — начальник оперативного отдела Начсвязи — начальник связи Начснаб — начальник снабждения Начштаба — начальник штаба Начштаверх — начальник штаба верховного главнокоман- дующего Наштадив — начальник штаба дивизии Наштакор — начальник штаба 5-го корпуса Наштарм — начальник штаба армии Наштаюз — сокращённое название должности начальника штаба Юго-Западного фронта в русской армии времён 1-й мировой войны Окарту — окружное артиллерийское управление Оперод — оперативный отдел Помглавкорум — помощник главнокомандующего Ру- мынским фронтом Помначоперод — помощник начальника оперативного от- дела Предсовнаркома — председатель Совнаркома Продком — продовольственная комиссия Разведот — разведывательный отчет Ревбатальон — революционный батальон Реввоенсоветюж — Революционный военный совет Юж- ного фронта Ревком — революционный комитет Ревком, Военревком — Военно-революционный комитет Ревкомитюз — революционный комитет Юго-Западного фронта Ревотряд — революционный отряд Ревполк — революционный полк Ревштаб — революционный штаб Румфронт — Румынский фронт Румчерод — Центральный исполнительный комитет Со- ветов Румынского фронта, Черноморского флота и Одесской области Совнарсекр — Совет народных секретарей Совпра — советское правительство Цекодарф — Центральный комитет действующих армий и флота Цус — Центральное управление снабжений Чрезвоензаготком — Комиссия по чрезвычайным воен- ным заготовкам Чрезком — чрезвычайная комиссия Штарм — штаб армии Штаюг — штаб Южного фронта Юзфронт, Югзапфронт — Юго-Западный фронт

  Така я карал тов. антонов-овсеенко и жить ему, было лучше, и жизнь его становалась веселее.. Докатои, не щеш ли, един слънчев ден на прекрасната 1938 г. (СТАТИСТИЧЕСКИ НЕПОВТОРИМА ПО БРОЯ НА ИЗБИТИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИЗВЕРГИ!) тов. Сталин махнал с лулата и казал:”Спасибо за вярната служба, тов. овсеенко! Я до стената!”

 19. До СТАМБО – по повод никовете:
  То тук има “Аерофлот” и “Фрунзе”, та сега дойде и “Овесенко” ли е, Овсеенко значи.
  Други пък заливат и заливат само с руска реч целия блог.
  Как е възприето за нормално у нас, че руското е нормално, та и от българското е по-нормално. Това го няма никъде по света. Никъде!
  Не мога да си представя как може да имаш руски ник и да се цаниш в блог, който е критичен към Русия. Очевидно си го възприемаш с кеф, ей така, нормално, като въздуха и водата наоколо, съществуващи природоестествено, и си го слагаш за име. Избраното наименование показва идентичност и ориентация в нагласите.
  Мен ме отвращава. Още повече, при милиони български думи и имена, а пък и световни – нали се правим на европейци и евроатлантици.
  Аерофлот е филиал на КГБ, още от създаването си. Включително с неговите шефове, пилоти и стюардеси, да не вземат да се чупят нанякъде, да приказват нещо срещу властта в чужбина, или пък да забият самолет в Кремъл. Фрунзе е масов убиец като Ленин и Сталин, няма никакво значение, че е бил убит от Сталин, подобно е и при Троцки. Той и Ягода е такъв, един от шефовете на КГБ, а пък и Хрушчов, също генерал от КГБ, който е пращал хиляди в лагерите, пък после ги закрива.
  Все едно в еврейски вестник, след 1945 г., най-активните коментатори да поднасят текстовете си предимно на германски език, заливайки страниците с тях, и никовете им да са очарователните “Хитлер”, “Гьобелс”, “Менгеле”.
  В нашата държавица сме вдъхновени от Московията и това си е – до мозъка на костите ни е пропила. Опияняващо “величие”, дори и да го отхвърляме, то действа подмолно, “фройдистки”.
  Всичко за Русия възприемаме през Русия. Май не само сърцето на бойковците е хвърлено там.
  Та, колкото ни е виновна Московията, че България е русофилска и пълна с руско присъствие, зад всеки ъгъл, толкова сме си виновни и ние, с нашата слабост и смачканост да допускаме всичко да става така.

 20. Вероятно, това е една лъжа и фалшификация-ето така Най-вероятно ще коментират българите робуващи на руските пари. Векове наред….

 21. AWACS:

  1. Никовете не са описания на консервни кутии, пък ако ще и да са в негативна зависимост.

  2. Никой не се ‘цани’ тук, както сте предположили; блогът не е кариерно предложение.
  Коментаторите не растат сами в собствените си коментари; този момент май съвсем го пропуснахте.

 22. ps: Стамбо е използвал повода вещо, както щедростта му умее.

 23. В съботното издание на рубриката “Идиотизмът в комунистическа България” посочвам линка , който един колега даде към Фактор.Бг
  Това е статия по повод държавен военен празник на Русия.
  Ако допуснем че днешните руски дипломати не знаят че Паметника на Съветската армия в София е построен в чест на съветската окупация по време на Съветско-Българската война и е символ на тази окупация, едва ли българските комунисти не знаят.
  Но нито официалните диплолатически представители на Русия, нито българските комунисти не казват, че съветските войски са навлезли в България на основанието на официално обявената война срещу страната от Съветското правителство. Тези гадове не казват, че Съветския Съюз е победител в тази война и е акт на извънземен цинизъм някой да празнува победата на една държва срещу друга на територията на победената държава, в случая нашата страна.
  Но нека се смилим към идиотизма на руските агресори(той е разобличаван и се разобличава всекидневно от всички коментатори на нашия сайт), но как е възможно българи да празнуват загубата на войната от своята държава , при това заедно с победителите от чуждата държава.
  Нека да се смилим и към българските комунистически идиоти, но какво да кажем за държавните власти, които допускат да се провеждат подобни актове, които имат антидържавен и антибългарски характер.
  Обърнете внимание уважаеми читатели на сайта ИВО. БГ, преди една година и половина Българския президент и Министър-председателя разрешиха да се открие паметник на Маршал Ф.Толбухин, който е ръководил операцията по съветската окупация на нашата страна, а днешния президент и властта разрешават на руски официални представители и български граждани да празнуват официален Военен Руски празник пред символа на съветската окупация на сибствената им държава.
  Може ли да проявим снизхождение към тези двама президенти и двамата министър-председатели?
  Що за държава е това, която осигурява и охранява подобни антидържавни и антикародни мърсотии.

  Такава държава няма като нашата, както и такива президенти, такива министър-председатели, такива политици и за съжаление такова население-това е извънземно падение….
  P.S. Какво общо може да има една полиъическа партия с държавен празник на друга държава.
  Ако този празник има връзка с историята на нашата страна, добре, нека да бъде почетен, но на държавно ниво и по официален и протоколен начин.
  Откъде накъде една политческа партия ще проявява съпрчастност към такъв празник. Е, това вече е пълен идиотизъм и цинизъм.
  Това е нещо непознато в света, но българчето продължава упорито да мълчи, затова и жално мучи….Мълчат и “дясното пространство”, ами да мълчи…

 24. AWACS, засегнах дребен детайл, има руснаци и руски книги, за които бих харизал на Путин с уан уей тикет цялата рубладжийска сган с български имена.
  По-страшно е друго- ето го в линка. Св.Серафим Саровский, Отец Зотик, Святой Гебисткий, басмени забрадки на всяка литургия,мужишки челобития и ритуали..- вече Руска или Българска православна църква имаме ОФИЦИАЛНО в България?

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6078270

 25. Приятели и съмишленици,

  предлагам временно да оставим личните доуточнявания, за да не изпуснем коментирането на по-съществени неща, свързани с дати, като наближаващият 3 март и парламентарните избори.

  Народът български има нужда от просвета, от научаването на премълчавани досега факти за “освобождението” ни от робството и “освободителите” ни, факти, които няма кой друг да му предостави. Не знам дали всички осъзнаваме колко голяма е отговрността на коментаторите в този блог- единственият извор на неотровена от дезинформацията “питейна” вода!

  Ето, тези дни новото “главно” архитектче на София се хвали, че с ЕВРОПЕЙСКИ пари щели да “отпочват” скъп ремонт на ул.”Граф Игнатиев”, щели да подменят не само настилката , а и инфраструктурата под нея, щели да боядисват всички сгради в меки, “пастелни” тонове, защото догодина била кръгла годишнина от руско-турската ОСВОБОДИТЕЛНА война. Щели да опразнят от книгите площад Славейков, където върху сградата на Библиотеката вече се мъдри надпис Руски център “Русский мир”, щели да разкарат и пазара за плодове и зеленчуци на площадчето пред църквата “Св.Седмочисленици”. Сигурно на някое от тези освободени пространства се готвят да стоварят (без обществено обсъждане) още един паметник на графа българомразец Игнатиев и пак od ни поставят пред свършен факт.

 26. Копиран пост с ник “Новият” от Faktor.bg:

  КГБ=ДС=БКП=БСП=ДПС=Атака=ДСБ=АБВ=…

  Парцали,боклуци и отрепки не коментирам!!! Не ги коментирайте и вие!!! Не ги легитимирайте!!! Нека потънат в забрава, но ДА ПОМНИМ ЗУЛУМИТЕ ИМ!!! На боклука на историята да ги изхвърлим един път завинаги!!! Точка!!!

  Моля, копирайте периодично текста!

  Четиво за русофили
  взето от интернет:

  “Всичко, което бе направено от Русия за България трябва да бъде разрушено. Цел на нашите усилия трябва да бъде не “целокупна” България, а разделяне даже на днешното княжество между неговите съседи: румънци, сърби и гърци, с изключение на широката полоса около Черно море, която Русия може да остави за себе си. С други думи, ние сме в правото си да постъпим с България, която ни измени и се предаде на страната на нашите противници, така както постъпихме с Полша, да я разчленим, разграбим, да я изтрием от лицето на земята, за наказание на всички племена населяващи Изтока , като доказателство, че позорен и бедстващ край очаква всеки славянски народ, който дръзне да вдигне ръка срещу велика Русия”

  Извадка от – Изь прошлаго русской дипломатииисторические изследования и

  Полемическия статъиавтор С.С.ТатищеваС. Петербургь Издание А.С.Суворина 1890 г.

 27. Вчера срещам един колега.Разговаря ме се.Става дума за руснаци и шок!Могъща казва,има оръжие,много силна в религията била?!Предложих му лечение,три пъти на ден по една лъжичка вода от фекален сталактит,комбиниран с посещение на “паметник петуха из говна”Отказа ми ватника беден!После разбрах че бедния се смахнал след произшествие,оцелял на косъм,в кома бил.Всяка сутрин в църквата пали свещ и тн.Първо си мисля че този индивид има право да е дебил ,не пречи на никой.После си давам сметка че ако не бяхме членове на НАТО и ЕС.този идиот щеше да патрулира по нашите софийски улици въоръжен с калашник,да обира магазините и да строи блокпостове по кръстовищата ни!

 28. Еveryone else, как ти се занимава с многониковата Донка, ти си знаещ. Реве кат карпатска мечка срещу всеки който не му се напасва в измисленият, неработещ при това “антикомунстически” модел. Пречи му всичко. Вкл. и линковете към статии на съвеЦки. Ама какво е съдържанието за него няма абсолчтно никакво значение. И на всичкото отгоре се опитва елементарно да интриганство. Веднъж много хубаво му го каза. Тук почти на 100% коментиращите са изключително стойностни. И независимо, че сме съмищленици винаги е удоволствие да научищ нещо ново от хора ерудирани, с дълбочинно мислене с оригинален изказ

 29. . И да обвиняваш същите в “наивност” и не знам какво още за мен е самонадеяност граничеща с елементаризъм.

 30. SMS , има един друг линк ,към един герберастки сайт , в който е дадено копие на част от тази книга на Татищев:
  http://www.extremecentrepoint.com/archives/16446
  П.П. Но доста отдавна пишат панагерики за ГЕРБ ,и трябва да подбираш някои материали, които не се отнасят за гербаджиите. Иначе пропагандата им е на нивото на ПИГ и другите подобни.

 31. AWACS, EVERYONE ELSE и колеги, не исках да предизвиквам препирни, но става дума за имена и език- ето защо нарочно включих “езиковото творчество” на изверга антонов-овсеенко. Най-голям проблем пред пълната победа на комунистическото варварство остава именно езикът- казвали са го доста хора преди мен. Убиват хората, убиват икономиката, унищожават природата, културата, религията, но с езика е трудна работата. Затова- убиецът овсеенко като всеки фанатичен комуняга иска поне да го осакати до неузнаваемост, да няма нищо общо със “стария език”. Оттук са сесесерските съкращения- помня особено звучното
  МИНЛЕСБУМПРОМ на сесерските кибрити, които въпреки БУМ (това е от бумага, не от бумтене:) не палеха.

 32. Ето обаче един принос към българо-съветската дружба, оная като въздуха и слънцето… Но не само “княгиня” Калина е маскирана с български атрибути на милото тържество, а и нейната домакиня…

  https://www.24chasa.bg/novini/article/6079180

 33. Няма как да има „многовековна дружба” между българския и руския народ, при положение, че на света няма съвременен народ, който да е формиран по-рано от 18 век.

  Съгласно днешната историческа наука (а не множеството от национални митологии), най-рано формираният народ е английският – през първата половина на 18 век. Трябва да е ясно, че преди това е имало английска династия, аристокрация, а също и английски език (Шекспир е творил през 16 век). Но този език е бил употребяван само от ограничен кръг от населението. Харизонталните (т.е. търговските, транспортните, а следователно и генетичните) взаимодействия в обществото са били слабо развити. Дори генетичните връзки са били вертикални (брачното право и т.н.). Затова извън споменатия тесен кръг, са се ширели най-различни говори, само наподобяващи езика на Шекспир, или съвсем различни. Благодарение на силните вертикални (т.е. властови – феодални) взаимодействия е имало кралство Англия. Но мнозинството от простолюдието е нямало етническо самосъзнание на англичани, тъй като не са практикували общ език със съответните МИТОВЕ за общ произход, обща история и т.н. Било е изолация на отделните феодални владения. Същото се отнася и за френския народ, който се формира през втората половина на 18 век. Представете си: – Половината от населението на Франция по време на Великата френска революция, не е разбирало тогавашният вече блестящ френски език! А немският народ се формира едва през първата половина на 19 век. Италианският (и останалите европейски народи, в т.ч. българският и руският) се формира през втората половина на същия 19 век. Да не говорим, че италианският език е формиран още през Ренесанса, но макар и „volgare” (т.е. простонароден) това не означава, че цялото население на Италия е разбирало този език. Разбирали са го само в областта Тоскана. В същото време, през Ренесанса, цялата европейска аристокрация говори по италиански (вместо латински, който остава за научна употреба). Общонационални езици и съответни култури са били само за елитите.

  Обаче, според русофилите и някои бг-патриоти, руският и българският народ били голямата работа! Те взели, че се формирали още през 10 век, когато мнозинството е било крепостни селяни, представете си!), и от тогава, при онази липса на хоризонтални взаимодействия (в т.ч. и генетични) и масова безпросветност – двата „народа” дружат ли дружат. Специално българите били знаели, че са такива и през 18 век и затова „историкът” Паисий им викнал „О, неразумни и юроде, поради що се срамиш … и т.н.” Всички сериозни историци са на мнение, че Паисий може и да е имал българско самосъзнание, но от това не следва, че поне славяно-езичното население на Мизия, Тракия и Македония също е имало такова съзнание. Например проф. Вера Мутафчиева смята, че такова съзнание не е имало през 18 век. Как да си представим, че при онази изостаналост на обществения живот, рупците от югоизтока са се разбирали с торлаците от северозапада, или пък македонците – с добруджанците, при положение че е нямало общ български език, нито нужните хоризонтални влияния? Вертикалните (властови) взаимодействия са били на турски език. Църковните (също вертикални) – на гръцки. В резултат – наличие на рум-миллет, т.е. ромейски народ. Съвсем реалистично! Отделно, че освен славяно-българско население (предполагаемата аудитория на Паисий), и тогава е съществувало латино-българско население (власи), тюрко-българско (гагаузи), гръко-българско (каракачани), албано-българско (арнаути) и т.н. –всичките – християни. Работата е вървяла към ромейска нация на Балканите. Ето затова, русофилът Марин Дринов решава, че началото на българското Възраждане е поставено от Паисий. – Заради „рум-миллета” на османската империя и „мегали-идеята” на гръцките националисти. И като се е започнало оттогава едно Възраждане и една „многовековната дружба между българи и руси” , та чак докато Балканите се превърнат в барутния погреб на Европа.

 34. =================================================================================

  Моля, ако някой знае имейла на Йотова, да и препредаде следното:

  – Във Ваше изявление настоявате да бъдадат отменени санкциите налолжени на Русия. Че всички за това настоеват и Ви отговарят най-учтиво, че санкциите ще бъдат отменени …, АМА ДРУГ ПЪТ !

  ================================================================================

 35. До SMS
  Споделям като вас че най важното е датата 3 март и парламентарните избори. Автора на блога е подхванал темата за 3 март 1878. Защото има и друга дата 3март1918( капитулацията на русия от БЪЛГАРИЯ вследствие на което ПЕТ ДЪРЖАВИ ОКОЛО ТЯХ ПОЛУЧАВАТ НЕЗАВИСИМОСТ И ПРАЗНУВАТ ТОВА КАТО НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИЦИ.) И има трета дата 3 март.

 36. SMS- @10:45

  Изглежда искат да правят променада на макаров. Знаете ли кои са архитектите?
  На същата улица едно парче желязо падна от една тераса, за малко да приключи с мен неелегантно. Мой приятел твърдеше, че духът на граф игнатиев се обаждал.

 37. Стамбо, отзарана се разсмях с мислеспръцблум, минсл… чакай, копирам гоМИНЛЕСБУМПРОМ. Цялата тая история с кибрит, дето не пали… и език, дето сочи обратното – звучи като сесесерско-неопаганистичен парадокс.

 38. @ EVERYONE ELSE
  за архитектите на проекта “Граф Игнатиев”

  цитати:

  “Проектът вече НЕ може да бъде променян, каза архитект Иво Пантелеев, чието проектантско студио “А.Д.А” изработва проекта за преобразяването на ул. “Граф Игнатиев” и прилежащите му площади”…
  “Като е само за наша информация, защо го обябявате изобщо”, каза възмутено гражданин, дошъл на т.н.”обсъждане”.
  “Проектъэт обхваща ул. “Граф Игнатиев” в частта от ул. “Алабин” до бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, площадите “Гарибалди”, “Славейков” и градината край църквата “Св. Седмочисленици”.
  “В края на 2013 г. бившият главен архитект на София Петър Диков възложи обществена поръчка за изграждане, възстановяване и обновяване на публичните пространства в центъра на града на архитектурно студио “А.Д.А”. Общата сума по двата договора е 500 хил. лв. без ДДС. Управители на “А.Д.А.” ООД са Иво Пантелеев, Румен Първанов и Кристиана Николова.
  Някои обаче биха казали, че постижението на Иво Пантелеев и студио “А.Д.А” не е чак толкова голямо. Причината е, че един от съдружниците в студиото – Румен Първанов е съдружник с Петър Диков в дружеството “Асулиум Констръкшън”.

 39. Допълнение към българското идиотопомрачение.
  На територията на България никога руско-съветски войски не са защитавали своята държава(Отечеството си). Че са влизали в Българска територия това е неоспорим факт но не по повод оли с цел да защитават своето Отечесто-нито Русия, нито Съветския Съюз.Отделно от това самия Паметник на Съветската армия също не е символ на защита на Русия и Съветския Съюз.
  Въобще няма абсолютно никаква връзка по никакъв критерй “защитата на Руското Отечество” с паметниците на Съветската Армия.
  Отбелязването на държавния празник на Деня на защитниците на Отечеството може бъде проведено на Руска територия и Руското посолство в България може да кани когото пожелае.
  Може да бъдат поканени Български държавници, политици , общественици, представители на научнини художествени институции, медиите и др.
  Но да се организира съвместно празнуване между държавни представители на една страна само с една политическа партия е акт на нарушение на дипломатическия протокол.
  Защо Българските власти не реагират на това унижение, просто не може да се намери обяснение….
  Интересно че не реагират адекватно некомунистически партии, частни лица, медиите и пр.

 40. Макар саветофилите и путиноидиотите да свързват 23 февруари са основаването на най-терористическата и бандитска “армия” , която някога е съществувала, на тази черна дата на 23 февруари 1944г. е проведена депортацията на чеченците и ингушите. Само за един ден бандитската шайка палачи от РККА изселва над 500 000 души и извършва ЕТНИЧЕСКО прочистване в ЧЕЧНЯ и ИНГУШЕТИЯ.
  Един линк,който обелязва черната годишнина:
  http://rusmonitor.com/mikhail-berg-o-deportacii-chechencev-i-ingushejj.html
  В резултат от депортацията умират над 120 000 души, 25% смъртност, доближаващи го до “показателите” на Холокостта срещу евреите!
  Една черна дата отбелязваща създаването на РККА, която след 26 години , на точно същата дата извършва поредният си Холокост в името на интернационалсоциализъма!

 41. EVERYONE ELSE,

  Има и други сред безброя, например
  ПУРКА -това не е какво да е , а Полит.Управл.Рабоч.Крестьянск.Армии

  ЦУНХУ – Туй малко китайско звучи, ама то е Центральное управление народно-хозяйственного учета

  СЛОН – Соловецкий лагерь особого назначения (смъртността там в края на 20-те/30-те е по-голяма от Дахау и Берген-Белзен през 1942-44)

  АККУКС – Артиллерийские Краснознаменные курсы усовершенствования командного состава

  Стигат да те заболи глава…

  Боли и това, че в линка на ЖОРЖ-едно под друго четем заглавията, че Беларус бяга от Евразийския съюз, а солнечната Болгария иска да смъкне санкциите срещу Русия… https://www.rambler.ru/?clid=35984145&utm_source=24smi_news&utm_medium=exchange&utm_campaign=main&utm_term=bottom&_openstat=MjRzbWlfbmV3cztleGNoYW5nZTs7

 42. На кибрита надписа беше Главфанспичпром.

 43. SMS, СТАМБО, KRASNOSELSKI:
  Благодаря за допълнителната информация.

 44. Второ допълнение към рубриката “Идиотизмът в България”.
  Навярно много читатели на сайта са убедени че думата “идиотизъм” е частично приложима към действията на Русия и Българските комунисти на Българска територия.
  Те са напълно необясними и може би това е една от причините нито една държавна институция да не обърне внимание на тези действия.
  Какво прави Русия днес в България:
  1. Под прикритието че представители на Руското посолство празнуват Руски държавен празник, те всъщност присвояват символа на Съветската окупация за днешните цели на Русия.
  Казват в пряк смисъл, че Съветско-Българската война обявена на 05септ. 1944г. срещу България е част от “защита на Отечеството” , чието название тогава е било СССР.
  Значи Съветското правителство е обявило война на Царство България с цел да защити Съветския Съюз от нашата страна, сиреч, България е водила антисъветска политика с готовност на активна агресия. Следователно България е била шовинистическа държава поне според властите на днешна Русия.
  И за да се предпази от Българската агресия, Съветския Съюз превантивно обявява война и впоследствие напада нашата страна.
  2. Русия днес не казва че Паметника на Съвтетската армия е построен по единствен повод -СБВойна.Без тази война съветски войски намаше да окупират България.
  3. Русия днес въобще не говори за официалните взаимоотношения между Царство България и Съветския Съюз , а именно че те са били напълно редовни и до 05 септ, 1944г. Съветското правителство не е считало България за неприятелска и вражеска държава. И в нито една декларация Правителството на СССР не е изразило убеждение и упрек в антисъветска дейност на България.
  4. Русия днес не казва, че окупацията на България е направена с единствена цел-да се комунизира страната като предварително се унищожи Българската държавност.
  5. Русия днес не казва, че за тази цел Съветския Съюз е извършил преврат в България и дава властта в ръцете на своята комунистическа агентура. Просто както на Съветска така и на Българска територия Съветски органи подготвят свои кадри от тази агентура за извършване болшевизацията на страната.
  6. Русия днес официално показва пред всички, че Българсккте комунисти и тяхната партия БСП са зависими от нея и са в нейна служба, сиреч, Русия има официални взаимоотношения с Българска политическа партия, което е непозната практика (традиция) в цивилизованите държави.
  7. Русия днес демонстрира че продължава в определена (не малка )степен
  действията на Съветския Съюз и съветско-комунистическата пропаганда.
  8. Русия днес демонстрирайки близките отношения на властта с Българските комунисти, показва същността на актуалната власт в Москва-нагли лъжи и некоректност на държавно ниво към историята на друга държава(България).
  8. Русия днес демонстрира че запазва в определена степен и форма политиката на Съветския Съюз и към други държави.
  9. Русия днес демонстрира на българските избиратели, че Компартията (БСП) е тясно свързана с Държавната власт на Русия и последната ще даде и дава нужната подкрепа на комунистите след спечелването на парламентарните избори след един месец.
  10. Русия днес демонстрира че нагло и успешно е реактивирала своите интереси на Балканите и че нейни слуги са същите слуги които служеха на комунистическата мърсотия и Съветската доминация в тези страни.
  По този начин Русия се самообозначава и самоопределя като нецивилизована държава, какъвто беше и Съветския Съюз.
  Последния беше ликвидиран точно от световната цивилизованост, а не от антикомунистически сили.
  Този извод логично води до моето скромно предположение, днешна Русия би могла да бъде ликвидирана от същата цивилизованост на Света.
  Следва и друга логическа надежда- ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ и специално САЩ силно да редуцират взаимоотношенията си с Русия, който не е нищо повече от един жалък, но могъщ монструм, пълен с наглост и мърсотия.
  В Русия и извън Русия има много достойни руснаци, които биха могли да допринесат един ден тяхната страна твърдо да застане в колоната от културни, цивилизовани и човешки държави!
  Този коментар посвещавам изключително само на истинските антикомунисти от нашия сайт и съм убеден че напълно ме разбират.
  С уважение към всички: Антикомунист!

 45. Имам чувството че тая книга е умишлено изкупена от “нечестива сила”….
  От известно време я издирвам за покупка и не я откривам никъде! В сайта на АБАГАР – тези, които са я издали вече я няма!
  Хеликон ми отказаха поръчката и вече в сайта им пише “няма наличност”.
  Намерих фототипно издание ето тук: http://simlib.ru/handle/123456789/537 и май ще трябва да се боря с архаичния руски.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.