Далеч не всички западни дипломати са “маскари”

“Дойче веле” разпространи мнението на един от ветераните на германската дипломация, запознати в подробности и в дълбочина с българския преход от комунизъм към демокрация.

Клаус Шрамайер е добре познат на онези от нас в България, които сме общували с него през 90-те години на миналия век. Той беше управляващ посолството на Германия в София в онзи критичен период на препънатия преход, когато беше свалено правителството на Филип Димитров и на негово място беше монтирано марионетното съзаклятие на проруската корпорация Мултигруп, чиито метастази днес са плъзнали навсякъде в полегналата с гръб към Русия , но втренчена в европейските фондове България.

Надявам се да не ми си обиди ( я разбере, я не) ако след 25 години си позволя да наруша неписаното правило да не се преразказват мнения на дипломати, споделени в частни разговори. Но Шрамайер беше убеден противник на харакирито, което си направи кабинетът на Филип Димитров с искането на вота на доверие под заплахата от ятагана на прекроеното парламентарно мнозинство, турило начело ДПС. Не просто сме спорили, а направо сме се карали с него по този въпрос, доколкото защитавах рицарската постъпка на Филип Димитров, която в емоционален пристъп той веднъж нарече по време на една вечеря с моя милост ( директор на БТА по онова време) в панорамния ресторант на Ню Отани “идиотска”.

С друг негов колега, какъвто беше посланик Петер Мецгер ( избор на социалдемократите), направо стигнахме до разрив при подобна ситуация по-късно. Той се опитваше да ме убеди на прием в посолството на Германия по случай националния празник, че премиерът Виденов работи за интергацията на България в НАТО въпреки очевидните доказателства за обратното. Повишихме си тон, с което не се гордея- още повече, че това привлече вниманието и на други гости сред западните димпломати, които застанаха на моя страна. Конфуз, след който доста години не получих покана за прием в това посолство.

Западните дипломати , обаче, не са “крепостни селяни”. Не е в тяхна полза фактът, че проявяват недостатъка на човеци, да тръшват вратата след себе си след дълга служба. Такъв е случаят с американските посланици в София Уйлям Монгтомери ( изгонен от Държавния департамент след семейни скандали като посланик в Белград), или с посланик Уорлик, който пък се завърна след поста в София във Вашингтон, за да пристане неотдавна на руска адвокатска кантора, близка до самия Путин.

Не съм чувал за руски посланик да бъде купен някъде на Запад и да отиде да работи демонстративно за противната страна ( нямам предвид чисто шпионските афери). Те си знаят защо това е ( смъртоносно) опасно предизвикателство за един руснак.

Да се върна на темата за Шрамайер , обаче, който демонстрира прямота в днешно време с актуалните си коментари за България. Той доказва, че родените в условия на свобода и формирани като манталитет хора, не са – както вече отбелезях- крепостни селяни. Днешното му интервю за “Дойче веле” , в което прави точна ( по мое мнение) дисекция на изборния резултат у нас, му прави чест със своята честност в анализа по отношние на личната му позиция, която по никакъв начин не може да бъде заподозряна, че е продиктувана от някакъв интерес ( това не е случай, в който могат да се изкарат едни милиони, както стана с преминаването на бившия германски канцлер Шрьодер на заплата в руския концерн “Газпром”).

За моя милост това интервю на Шрамайер е нещо като “компенсация”, че днес имаме съвпадение в менията, в които сме се разминавали преди – макар и в нюансите, а не по принципни въпроси.http://www.dw.com/bg/шрамайер-не-мога-да-разбера-българите/a-38132791

25 мнения за “Далеч не всички западни дипломати са “маскари””

 1. Уважаеми г-н Инджев, позволявам си да Ви помоля, да коментирате новата книга озаглавена “Как да победим модела #Кой, правейки го по-силен” с авторски колектив Радан Кънев, Христо Иванов и голяма група привърженици.

 2. Иво, Благодаря за споделеното от “личното пространство”.
  Колкото до “повишаването на тон”, тук двама от основните кандидати за президент на Франция и двамата, слава богу, “русофоби”-Беноа Амон и особено Еманюел Макрон като се ядосат стават още по-убедителни. Ако съдя по реакциите на присъствалите други западни дипломати, ерго и ти си от тази порода. За мен това си е дар божи. Даже Амон и Макрон ги “подозирам”, че си спретват нарочно интервюта с “неудобни” въпроси. За да вдигнат адреналина и да омаят още повече публиката.

 3. Шрамайер не може да не познава българите след като е пребивавал у нас през най-бурните ни
  демократични години.По-скоро дипломатично премълчава дълбоко вкоренения ни дребнав ориенталски келепирджилък,виновен за всички наши минали,настоящи и бъдещи беди.Премълчава също и
  провала на българския преход към демокрация(говори за провал само на две партии),заграбването и монополизирането на икономиката ни от силите,срещу които уж беше насочен прехода.Не казва нищо за узурпирането на медийната среда от същите тези сили,а би трябвало.За мен истинската причина да бъдем в днешното комунистическо и всякакво друго блато са недостатъчните преди всичко политическа подкрепа и натиск от страна на Европа за пълно,окончателно демократизиране на България.Все още не е късно грешката да се поправи – изказването на дипломата е стъпка в правилната посока.Дано никога не станем свидетели на български exit.

 4. Моето лично мнение е че бившият посланик или не желае или не иска да назове нещата с истинските им имена, а те са овладени от русия български институции, които водят страната към разруха и разединение. А “Да България” изпълниха задачата да подлъжат една част от мислещите Българи и чрез методите на хибридната война да предотвратят влизането във парламента на НОВА РЕПУБЛИКА. НОВА РЕПУБЛИКА беше кошмарът на статуквото.

 5. Демокрацията без качествено масово образование и свободни медии е не по-малка утопия от комунизма.
  Най-лесно е да кажем, че българският народ е много прост, но всъщност народите в мнозинството си винаги са прости. Точно това позволява да бъдат манипулирани чрез медиите, а в България медиите са под властта на БКП-ДС олигархията. Това определя и големите победители от изборите – БКП-ДС мутро-олигархията,240 от 240 мандата.
  Без мощно икономическо и медийно участие в Източна Европа на ЕС, 2-рата скорост лесно става задна Евразийска.

 6. Изборите не решават нищо.
  Абсолютно нищо, от гледна точка да стане промяна.
  Не знам защо такава суматоха и вайкане около тях от такива като нас. Вживяване и безсъние.
  Изборите закрепват по-добре и по-нататък доминиращото състояние на червената олигархия и руската връзка на България. Подпечатват, опаковат, запечатват в желязната кутия, съхраняват.
  И си оставаме в малцинство. Чаша в бурята вода. На президентските 5,8%, сега сумарно 8,5%.
  Има само два пътя за промяна при затлачването вече трето десетилетие:
  – по-активен: “на барикадите”, както се изрази Илиян Василев;
  – по-пасивен: бавна промяна на съзнанието, на убежденията, разбиранията и вижданията, т.е. това, което прави Иво тук, разпространявайки Истината.
  Като обобщена картинка, оставаме си с руските лафчета и сайтове пред очите ни, хилядите руски паметници и улици на руски имена, пълна зависимост в енергетика, огромна зависимост в политика с ниско лягане пред Москва. Една русофилска по манталитет страна, която си слага паравани, че е “завършила курс в САЩ”, “подкрепя санкции”, “интервюира западни политици по радиото”, ще срешне Путин, но ще срещне и Тръмп” и още хиляди преструвки.
  Никъде няма такова нещо по света. Дори комунизмът да бе ни избил половината население, пак щяхме да сме така.

  А в интервюто си посланикът Клаус Шрамайер се изненадва “от изборите” и “учудва защо българите все избират партии, които неизменно се провалят в опитите си да изградят правова демокрация и преборят корупцията”, защото той Мисли Нормално. Той си мисли, че българските партии “Опитват”. Не, те не опитват. Те Съхраняват. Не, те не се борят с корупцията. Те Са Корупцията. Бойко мери повече промяна с повече километри асфалт, не с повече реформи. Курлелия и “патриоти” са още повече на руска хранилка.
  По-важното е, че мнозинството гласува за тях. Ако мнозинството иска реформа, то просто няма да гласува за тях. То ще гласува за реформа, не за Боко и Курлелия.
  Но, не е така.
  Е, разбира се, продължаваме напред!!!!

 7. „Но Шрамайер беше убеден противник на харакирито, което си направи кабинетът на Филип Димитров с искането на вота на доверие…”
  Или по популярното:” Филип Димитров се самосвали/сдаде властта/ като поиска вот на доверие!”
  Това е може би най-успешната О.Т./опорна точка/ на прехода, съперничеща по успех на О.Т. през соца, как в Ялта на една цигарена кутия са разпределени %-ти на влияние и сме били предадени от Запада.
  240-121-61!
  121/ има и друго значение/ е съществено и за ИЗБИРАНЕТО, и за свалянето на ВСЯКО правителство.
  И въобще няма НИКАКВО значение, дали Ф. Димитров е поискал или не вот на доверие, след като няма 121 гласа подкрепа.
  Това се видя и при вота на доверие, и при избора на Беров.
  Още повече,че: и без да иска вот на доверие, във всеки един момент /чл.89ал.1от К/ 48 депутата могат да му поискат вот на недоверие!
  И точно за да бъде ясно, че „сините” са предадени отвътре от инсталираните ДС-СДС депутати Филип поиска вот на доверие/един от ДС „най-тъмносините” Марков /”Николай”/ сега е в листата на ГЕРБ/.
  Но благодарение на мощното зомбиране от медиите нищо не се разбра и ефекта беше обратен-превърна се в О.Т. която и сини /с болка/ и червени/с радост/ повтаряха безкрайно!
  Подкрепен от човешката/не само българска/ склонност да разбираме от политика, футбол, и ядрена физика която можем да обясним на всеки,
  Без да сме прочели /И ОСМИСЛИЛИ/ ни Конституция, ни футболен правилник, ни Пол Дирак или Айнщайн.
  И така: 240-121-61!

 8. Бившият германски посланик никога няма да разбере защо така гласува българина, защото не познава истинската ситуация у нас. Аз винаги съм гласувал за т.н. тъмносини, но този път виждайки разнобоя в дясно гласувах за ГЕРБ с една единствена цел предпочитам да гласувам и за дявола пред референдум за излизане от НАТО и ЕС който ни готвеше и готви БСП. Преди време г-н Инджев се нахвърли върху мен защото изказах подобно мнение при балотажа на президентските избори в този форум, но така усещам нещата и мисля че не съм сгрешил нито тогава нито сега. Заради реакцията на г-н Инджев бях се зарекъл никога да не пиша тук каквото и да е мнение, но само заради неразбирането на българите от чужденците се реших на тези няколко реда с риск отново да бъда нахокан. Българина през последните 26 години винаги е бил поставян в ненормалната ситуация да избира по-малкото зло, за това съдействат както тези с десни убеждения с постоянните разправии помежду си така и тези с проруски убеждения готови да унищожат България заради Русия.

  Сега искам да повдигна един друг въпрос, защо служебното правителство се зае с такова усърдие да вдига цената на газа с 30%, като това нито му е работа нито има някакви обективни причини, нефта само за последните 2 седмици падна с 10%, което е предпоставка да падне и цената на газа, но някой изкомандва правителството на Герджиков и ДКЕВР непременно да вдигнат цената. Отново изскача въпроса Кой?

  Извинявам се на г-н Инджев ако съм го подразнил отново.

 9. Очаквам всички подали оставки от РБ-2 сега вече официално да станат членове на ГЕРБ.
  А за ДаБГ се сещам за един виц:
  “На младо семейство се родило дете.Всички честитят на родителите и питат: Момченце или Момиченце?
  Родителите отговарят: То като порасне,само ще си реши”.
  Сега ДaБГ решиха ли вече какви са или ще продължават да “работят върху себе си”?

  Нова Република има настояще и бъдеще,а който е прост да го разбере нека си живее с миналото и да ПРОДЪЛЖАВА да плаща данък Русия и данък мафия

 10. Към Gankov:

  С риск да Ви обидя, не си спомням конкретният случай, поради който съм се бил “нахвърлил” върху Вас, обаче и сега мога да кажа: главната опорна точка на гербаджийството е мнимата му борба срещу БСП, благодарение на която в момента БСП има двойно повече мандати и свой президент.
  Честито.
  Гласувайте пак за “по-малкото зло” и пак вярвайте на брътвежите на Нинова, които гонят овцете в кошарата на Борисов. Оличен “симбиоз”. Точно както близнаците Сидеров и Доган години наред се крепяха като скачени съдове.

  Това “малко зло” ББ печели от страховете от соцреваншизъм , а в същото време стъпка по-стъпка помпа носталгията- чрез приказките и поведението на Борисов във възхвала на “строителя на две Българии” и най-вече чрез бездействието си срещу руската хибридност у нас, което ни доведе да имаме 100 процента проруски парламент, президентска и изпълнителна власт. Ето на този инструмент на Москва помагате.Кой друг, ако не главното действащо лице в политиката у нас, носи главната отговорност да осъмнем с проруска лустрация във висшата администрация ( а вече и в Народното събрание)?

  Колкото до презрението срещу малцинството българи, които се опитват ( да, безуспешно- но да изчезнат и да се претопят и тези българи ли като планктон в “океана” на ГЕРБ, това ли искате?) да противодействат на това статукво, то също е производна на манталитета на омразата към малкия и слабия, характерна за строя на онези с болшинството, т.е. на болшевиките.
  Който желае да извърши нещо срамно, като да крепи “по-малкото зло”, винаги ще си намери оправдание. Както вече писах, Борисов подхвърли постна мръвка точно на тази категория гузни българи, които му гласуват “с отвращение” в последните дни от кампанията, когато за първи път изрази нещо като недоволство от руската окупация за Крим , без да споменава нито Русия, нито Путин. И гузните веднага откликнаха с няколко процента отгоре. И сега ликуват, че се оказали прави (да му слугуват пак), защото конкурентите му се провалили. Какво облекчение за тях( вас)!

  При предстоящите бунтове, до които ще ни докара поскъпването на руския газ ( вече решено с близо 30 на сто – защото ББ е отговорен и за липсата на диверсификация на източниците на снабдяване с тази и други основни суровини, играейки толкова години в отбора на Путин с голове в българската врата), а оттам скачат ( вече гарантирано, това е новината от днес) топлата вода, парното и електричеството, “по-малкото зло” пак ще търси някакво Тодорживковско оправдание навсякъде другаде, но не и в източния източник на злото, срещу който не смее да направи дори намек от страх да не го разкрият за “някои работи” и да приключи с позор блестящата си кариера на популист Номер едно на монархо-републиката.

 11. Чудесна новина която бг медиите “срамежливо” няма да съобщят. Вкл. и “Вие сте най-бързи”, това по баце за агенция фокус. С тези медии, лилипут.ин ако се кандидатира у нас за президентин ще бие рекорда от изборите в Ростовската област за Дурдумата през 2011г.-146%.
  http://rusjev.net/2017/03/28/senat-ssha-gotov-podderzhat-vstuplenie-chernogorii-v-nato/

 12. Г-н Ганков, 2 неща от мен.
  Ако “по-малкото зло” баце защото бб е герб и герб е бб, махнете го него и отиват одма при жорж ганчевият бизнес блок беще малце от малце независим играч-проевропеец, можеше да смачка бесепето завинаги на база 30стр. доклад на решетников до Позитано 20 как се пИчелят избори в русофилска бг за когото научихме тук от отвъдокенската медия УД. Или и Вие кат 90% от народонаселението ни сега чувате за него.
  И второ.. Какво толкова страшно намирате в евентуален референдум за влизане в еас. Тъкмо, веднъж завинаги ще се реши кой-кого. Насила хубост не става.
  Между другото: “Вие готов ли сте да умрете за Нарва”. За банкянското слънце имам обосновани съмнения, че както няма регистриран нито един официален двубой по карате, безумно страхлив е, ще се скатае както се скри при оня пиклив пожар преди няколко години на Витоща. Три дни, помпиерът-премиер мълча кат пръдня в гащи.
  Боже, колко мъка има на този свят, Боже!

 13. Отивам да си купувам обувки с шпайкове-очаквам изпълнение на предизборните бози на ГЕРБ и не искам да се пързалям по реките от мед и масло които ще потекат.
  А най-много искам след 2 (ДВА) месеца да шибна 2(ДВА) шамара на някой гербаджия когато започне да ми обяснява сазщо Тиквата НЕ е предоговорил цената на газа с Газпром и как Иван Костов му е виновен за това.
  Честито на гласувалите за ГЕРБ,БСП и НПН+тези които ги е домързяло да отидат да гласуват-бетонирахте ПееФски и вся осталная сволоч за година-две напред

 14. Няма по-малко зло в България,има ОГРОМНО зло.След като Сценаристите не успяха със онази маскара Слави,получи се чрез т.н.национални телевизии и компрометираните до болка социолози.Всички останаха с убеждението,че не съществува друго освен битката БСП/ГЕРБ т.е.за или против ЕС.И докато корнелия вдигаше пушилка, ББ първи от Банкя,пусна една мисъл за Кърджали.Готово-народът се успокои и от блатото се чу:бльок.И европейците спокойни и реверсивните,газови връзки вече10 години недовършени.Чудо на чудесата.Няма да стане само с лозунги” Долу мафията”.Така само маскираме проблема.Лично за мен лозунгът трябва да е Долу КГБ.Това не е фрустрация или конспирация,това е изначалният проблем.Ето защо съм редовен читател на Сайта и списващият го журналист Иво Инджев.

 15. Интересен е този спомен на г-н И. Инджев от 90-те години. Не знаех, че е повишил тон на немския дипломат, заради проявената от него наивност по отношение на Ж.Виденов. Поздравления на Иво, за тази му реакция! Що се отнася до Шрамайер, той наистина е един дипломат, който заслужава уважение. Справедлива е и неговата последна статия.

  Но! Има една слабост в мненията на почти всички чужденци за българите, която се проявява при всяка тяхна политическа оценка на политическата ситуация в страната ни. Тази слабост се вижда и при Шрамайер: Последният не разбира, че всеки втори българин (според статистиката, а и изборите го доказват) предпочита да погребе демокрацията, пред това да се откаже от своите назадничави, мизантропски разбирания за родолюбие. Тези разбирания включват туркофобия, антициганизъм, гръкофобия, недоверие към съседите и „Запада”, и изобщо – ксенофобия, приемаща различни форми на расизъм (към чернокожите, евреите, „жълтите”, на последък – към бежанците и т.н.). По силата на психологическата необходимост, целият този негативизъм на половината от българското население се компенсира емоционално от абсурдната симпатия (позитивно чувство) към една назадничава държава на име Русия, която е исторически главният фактор за превръщането на Балканите в „барутния погреб” на Европа. По-сбъркано „родолюбие” от това – здраве му кажи!

  Естествено, по-съзнателната половина от населението в България (по-образованата, по-културната, по-информираната, по-квалифицираната и т.н., и т.н.), е тази, която осъществява контактите с външния свят (другите обикновено не знаят чужди езици), и така сред чуженците се създава впечатление за НОРМАЛНОСТ (рационалност, реалистичност и пр.) на българите като цяло. В резултат, Штамайер и другите се оказват очудени, когато след горецитираното изказване на К.Нинова, последната все пак събира 1 милион гласове.

  Това е положението. Както е казал Алеко „Европейци сме, но не съвсем”.

 16. Отговорите към “сини подкрепили по- малкото зло бб” може би трябва да е предмет на отделна статия. А сега на борба срещу хибридната война която продължава да се води срещу НОВА РЕПУБЛИКА, защото и извън парламента тя продължава да е заплаха.

 17. Ганков оправданието е като задника-всеки го има,но не всеки го показва. Н ие които имаме лице просто не можем да понасяме задници,а лично аз съм много стар+с друга кръвна група за да се откажа да бъфа ЛИЦЕ,особено като виждам какво е да си задник

 18. Защо Тиквата е първи на изборите ли?много просто:преди месеци Решетников каза че е по-удобен на москва

 19. До GEORGI NIKOLOV |

  “И второ.. Какво толкова страшно намирате в евентуален референдум за влизане в еас. Тъкмо, веднъж завинаги ще се реши кой-кого. Насила хубост не става.”

  Не ме е страх от референдум, страх ме от начина по който ще бъде проведен. Почти съм сигурен че от референдум ще се превърне в окупендум както в Крим.

 20. До Ганков. Няма как да стане. Все пак сме страна-членка и на ЕС и най-вече на НАТО. Спомнете си само как за по-малко от час през пролетта на 2013г. трима янки- сенатори начело с Великият Джон Маккейн “убедиха” социалистиеският премиер Олигарски да даде пълен заден ход за южен паток. И баце оттогава не може да “прости” на любимите си рашки, че не бесепето а него го водят за отговорен за проваленият огромен корупционен проект. Не изключвам ни най-малко, че даже са го накарали да връща тлъстата комисиона. Мъка банкянска.Само обосновани спекулации, де.

 21. За всички нас, които желаехме представителство на истински европоцентристи в 44-тият парламент и не успяхме, искам да цитирам думите на сър Уинстън Чърчил:

  “In War: Resolution,
  In Defeat: Defiance,
  In Victory: Magnanimity
  In Peace: Good Will.”

  “…При поражение – пренебрежение..”, отхвърляне, дори предизвикване и неподчинение – това трябва да ни поддържа изправени и решителни. Изгубихме тази битка, но войната не е свършила..

  По повод евентуалното поскъпване на газа – откъде идват тези мераци, и що за дупедавска позиция на правителството и медиите, при положение, че само преди десетина дни газпром клекна пред Европа /след като беше заплашен с огромна глоба/ и кандиса да се съобразява с европейското законодателство? Да не се окаже, че в преговори с газпром България ще се пазари не за по-ниска, а ПО-ВИСОКА цена на газа?! За това ли предварително ни обработват?

 22. До GEORGI NIKOLOV. Знам че най-доброто е да разчиташ на себе си не можем да разчитаме на Моккейн, на Тръмп или на милостта на Путин. Виждате какво шпионско гнездо се разкри около Тръмп. Манафорт, Флин, Пейдж а сега и зетя на Тръмп са разследвани за не регламентирани връзки с руското разузнаване. Няма как да се разчита че тези хора няма да продадат България за рубли. В момента най-лошото за нас е да проявяваме наивност.

 23. До Ганков. Съгласен съм, че най-добре е да разчитаме на себе си но ресурсът ни е мизерен, баце е бъзлив а за янките ние сме просто сме сегмент от енергийната и национална им сигурност. Няма да допуснат нито институциите в САЩ, нито съюзниците южният фланг на НАТО да се оголи. Каквито и “ангажименти” да е поел евентуално Тръмп пред кремълският гном. А и самият той май започна да осъзнава, че стопанисването на Белият дом не е холивудка където героите си разменят култови реплики от рода на:”Нищо лично, просто бизнес”. Това е положението, харесва ли ни или не.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.