Еничари пеят на руски в Москва, московските еничари у нас мълчаливо слушат и козируват

По повод на новия етап от развитието на дружбата между Русия и Турция, чиито авторитарни президенти възстановяват най-добрите традиции на приятелството между Османската и Руската империя, написах вчера , че Путин и Ердоган вървят по стъпките на султан Махмуд Втори и император Николай Първи от времето, когато Русия установява фактически протекторат над Турция, спасявайки я от военен разгром във войната с разбунтувалите се египетски васали на султана. ( за сметка на правата и свободите на угнетените народи в рамките на многонационалата империя).

Оказва се, че не само текущата, петата поред за годината, среща между Путин и Ердоган показва тази тенденция. Традицията е била особено зрелищно онагледена и озвучена преди близо месец в сърцето на руската столиц, когато турски военни в еничарски одежди са изпълинили на руски на Червения площад съветската песен “Катюша”.

На фестивал на военните оркестри в Москва на червения площад на 31 август е дефилирал турски оркестър, дефиниран скромно като “военен” в руските медии. Всъщност става дума за оркестъра “Мехтер”, който е връстник на самата Османска империя, създадена през 1289 г. от Осман Гази.  С други думи, както отбелязва днес в заглавие и сайтът на в. “Дневник”, в центъра на Москва еничари са изпяли на руски език “Катюша”. https://www.youtube.com/watch?v=j-TTcpnLV1s

IMG_7479

Определението за еничарите може да звучи (евфе)мистично, но всъщност изпълнителите на катюша са били облечени именно като еничари- една традиция, заличена в Турция още през 1826 г., но възкръснала в днешно време. Официалният сайт на фестивала толкова много е харесал символиката, че е украсил страницата си тъкмо със снимка на на театралния сюжет с еничарските изпълнители на “Катюша”. http://www.kremlin-military-tattoo.ru/news/den-muzyki-na-festivale-spasskaya-bashnya/

В текста към снимката за еничарското изпълнение в частност се изразява възторг от блестящото изпълнение на еничарите и от гръмовния съпровод на типичния османски боен барабан и зурлите ( както са известни у нас специфичните духови инструменти на османлиите). Тази музика е повдигала бойният дух на османците, отбелязват в сайта, където цитират развълнуван от събитието пенсионер. Владислав Яковлевич ( не е Махмуд Махмудович, примерно) заявява, че от малък е закърмен с турски бойни маршове и сега, след като чул на живо еничарите да пеят “Катюша”,  вече има за какво да живее, понеже наистина му се повдигнал бойният дух, спомняйки си детството.

1501683743

«Мехтер» с блеском исполнил турецкие боевые марши. На зрителей обрушились грохочущий голос большого барабана кёс в сопровождении звуков труб. Эта музыка поднимала боевой дух воинов Османской империи. С ней они шли в бой и побеждали врага. Оркестранты также исполнили пару песен. Одна из них прославляла турецкую нацию и национальный флаг. Другая была наша «Катюша». Турки спели ее на русском языке, что вызвало гром аплодисментов.

Эмоционально отреагировал на выступление турок и москвич Владислав Яковлевич. Было видно, что оно ему очень понравилось. «Я пенсионер, постоянно хожу на бесплатные концерты «Спасской башни». После таких выступлений действительно поднимается боевой дух, несмотря ни на что хочется жить. У меня в детстве была пластинка с военными турецкими маршами, я постоянно ее слушал. И вот сейчас снова услышал, и вспомнилось детство», – рассказал он.

Ако ви се губи в картинката лозунгът “Да живее дружбата между Червената армия и еничарските братя по оръжие ”, можете да го добавите спокойно към зрелището на Червения площад.

15 мнения за “Еничари пеят на руски в Москва, московските еничари у нас мълчаливо слушат и козируват”

 1. Маршал Г. Жуков – разобличение като престъпник и убиец.
  “Никаква жалост към войниците”
  Къде и как се раждат руските истини за велики неща – просто пропагпаганда на Кремъл.
  Не ми дава нещо отвътре да пиша на руски, и продължавам да се учудвам как тук десетки читатели пускат („постват“, да де) текстове на този ОМРАЗЕН език и държава, дори цели страници, която иначе трябва да презираме, а пък и все едно ВСИЧКИ СА ДЛЪЖНИ да знаят руски – ПФУ!

 2. Руснаците са наистина народ боклук/тур./.Да се възторгват от изхвърлените преди два века от турският народ еничари трябва да си много първичен и първобитен.
  Следващият път очаквам канибалско племе да им танцува на Червения площад,разкъсвайки и ръфайки бели европейци.Като същото време пеят *Вставай страна агромная *.
  Нещастните, неграмотни руснаци не знаят ли,че това е предизвикателство към Балканските народи ,чийто деца от *рум миллет,българи,арнаути,черногорци*са подпълвали този жесток корпус.
  *Най православните християни*няма що.Застинали са в 18 век.
  Да не припарват България.Донесли са ни по големи злини и от турците
  Вън.Мразя ги.

 3. Нямам ДУМИ-,,братя ОСВОБОДИТЕЛИ,,-ОКУПАТОРИ-докога ще сейте погром и разруха по всички точки,навярно само това можете,другото е само в сънищата на император ПУТИН.

 4. Нужно е малко уточнение относно този ердогански “оркестър”. Тази еничарска бутафория е само част от цялото “османско величие” , което се върти в болното (без)съзнание на днешният “падишах”.
  Той изпраща тези маскирани клоуни не само в Москва при Путлер. Миналата година ги е пратил в Украйна, а преди това са били и в Египет , и т.н..
  Ердоган наскоро си построи , и той като Путлер(и “наш” Доган!), един ОГРОМЕН сарай за над 1 милард долара. Все пак един “султан” не може да се задоволи с някакви си резиденции за някакви си “обикновени” президенти и премиери на Турция, НАЛИ! А пък вътре, в сарая, е дегизирал всичките турски гвардейци от охраната си по същият бутафорен начин, както и тези свирчи, които е откомандировал да “рекламират” по широкият свят “обновената” му ердоганска “империя”.
  И не само царете са голи, “султаните” също не им отстъпват в тази “мода”!
  Е, така поне имаме някава представа докъде е достигнал Ердоган , по пътя на собствените си султански “достижения”. Ето вече си има дегизирани клоуни и лакеи ,около себе си. Остава само и ТОЙ да се чалмоса, и да си обуе патурите, и най-накрая ще достигне до османлийският си “идеал”! Аффферимм! Машшшаллаххх……падишахххх!

 5. Поздравления за чудесната/както винаги/ статия на г-н Инджев!
  В добавка:
  1…За турските бойни маршове и за химна на въстаналите странджанци “Ясен месец веч изгрява”,’ гледайте НЕВЕРОЯТНИЯ документален филм “Чия е тази песен” (Whose Is This Song?) на Адела Пеева.
  2. Еничерството е една сложна система, за която масовият бъгарин НИЩО не знае освен, че е кръвен данък и
  е гледал “Време разделно”. Ще вметна само няколко неща. В масовият случай, поданиниците- еничери/българите са малка част / от империята на ТРИ континента, поданиниците- еничери /груб превод: нова войска/ са били най-маката и най-некадърната част от т.н кръвен данък /девширме/- ОТПАДЪКЪТ! Другите са обучавани за нуждите на огромната администрация на империята, като всеки е растял в иерархията в зависимост от изявените си качества. Доколкото ми е известно, има над 20 българи министри /везири/
  Военния корпус е ликвидиран 1826 г. след потушаване на бунт срещу Султана, но набирането на кадри за администрацията продължава.
  Алеко Паша /р. 1822./ е първият областен управител на Източна Румелия..Александър Богориди заема ВИСОКИ държавнически постове в Османската империя – член на Държавния съвет, МИНИСТЪР на обществените сгради, пощите и телеграфите, дипломат в Молдова, Лондон, и Виена (1876 – 1877).
  Забележително е, че в Съединението е дадена само една/случайна/ жертва, за което заслуги има и ПРАВНУКЪТ на Софроний Врачански,.Александър Богориди.
  Исторически са думите при формалното му арестуване и предаване на властта в Източна Румелия:”И аз съм българин!”.
  3… Чудя им се на акъла на Путин и всичките братушки- пияндурници-дегененерати, а след 100г. ВОСР, боже би и ДНК-мутанти/пази боже/, какво ЩЕ НАПРАВЯТ, ако плячкосат Украйна,Златния рог и… целия свят? НИЩО! Освен КОЧИНА Русия върху ЦЯЛОТО Земно кълбо! И след не много време, ще ФАЛИРА цялата Земя, както фалира СССР, СИВ и НРБ,И пак ще се самоубият, и пак ще ги качат на въжето, като Дуче и Садам! Защото до сега НИЩО добро и ПОЛЕЗНО за човека не са измислили и произвели! И слава богу, че сега сме друга епоха, когато и НИЩО не могат на направят! ПОБЕДИТЕЛИТЕ днес са ДРУГИ! Стив Джобс! Бил Гейтс! Марк Зукърбърг! И Путин, Ким и мъдуркото Мадуро, да не хленчат и рекетират, а да започват да бачкат! Ако не могат, да си сядат на задника русите братушки! А не само да РЕВАТ , като другите ни братушки-мургавите, за социални помощи ! Иначе заминават в небитието! На първо време Чичко Тръмп ще се опита да ги превъзпита с някоя Томахавка по чутурата…

 6. Русия вбива поредния клин в Европа и НАТО. България си чака реда и заповед от Кремъл за откъсване. Това още не е станало, защото троянския кон има още няколко задачки за изпълниение. И след това – при матушката. Някой задавал ли си е въпроса как така и защо комунистите, които държаха властта допуснаха България да стане член на ЕС и НАТО? Те просто изпълниха нарежданията на Москва. Като му дойде времето и Путин им даде знак ще извадят България и от двете организации. Най- вероятно – с референдум, който няма да имат никакъв проблем да организират. А може и директно – членството в двете организации не беше потвърдено с референдуми, така че и излизането може да стане с едно правителствено решение.

 7. До AWACS:Преди време и аз като вас написах за този ОМРАЗЕН език – защо някои от блога пишат на него и знаете ли сблъсках се с доста хора които направо скочиха срещу мен като че ли аз съм длъжен да го зная и да го използвам като тях. На истина учил съм го 16 години но искам да ви кажа че наистина го мразя макар че го зная но не искам да го ползвам и употребявам. Така че не се изнинадвайте!IIC…..oIL.

 8. Приятелко, SAVOVA,
  не се гневи. Погледни на нещата от друг ъгъл. Падението кремълско е пълно и необратимо. Ботоксовата кукла се мята като риба на сухо. Действията на кремълската клика стават все по-неадекватни. Хитър мръсник е ЕрДОГАН – обикаля набелязаната жертва, ухажва я и ще чака удобния момент, за да участва в делбата на вече разкъсаната плът. Великият Збигнев, може и да се окаже в грешка /в детайлите, разбира се/. В голямата мешавица из “ширака страна агромная” току-виж освен “концертни” изпълнения на американски тюлени, зазвучат и победни еничерски маршове и хунвейбински “песни и пляски”.
  Гледай по-ведро на нещата.Времето им изтича.
  Поздрави!
  🙂

 9. Много интересно ще бъде въпросният руски пенсионер да конкретизира врага, срещу който, под звуците на османския военен марш, така развълнувал този пенсионер, “шли турки в бой против врага”. Дали въпросният пенсионер, или по-скоро въпосният прехласващ се от казионно вълнение дописник, подразбират врага на Косово поле през 1389 г. – т. е. врага на турците са сърбите, православни християни, нали г-н дописник?! Или подразбира врага на турците в битката при Лепанто от 1570 г.- т. е. обединените християнски военноморски сили?! Или врага на турците в битката при Виена през 1683 г./извинявам се ако има малка неточност в последната цифра/ – т. е- обединените сили на християнските държави от Западна и Централна Европа?! Или навярно г-н дописникът и въпросният пенсионер смятат християнските народи от Западна Европа за общ враг на путинизма и ердоганизма – нали са католици, пусто опустяло…Е, да, ами сърбите. Нали и срещу тях “шли в бой турки против врага”.

 10. И на ушето на кремълският гном да пропеят на съвеЦкий диалект и маанета да му извъртят, противоестествената любов на двамата психопати е обречена на разрив. А междувременно, за мен туй е далеч по-важно, женският нацотбор на Турция на евроволей е разгромила ватничките с 3:0. С което Московитията е сдала титлата.
  Аферим, машшалах на туркините.

 11. До Л. Иванов.
  Бихте ли бил така добър да извадите мнение на комемтатор в БЛОГА НИ което да е НЕГОВО и да е, подчертавам, изцяло на съвеЦкий диалект. За което предварително благодаря.

 12. Тук петата колона ще мълчи както по времето на подписването на договора между Сталин и Хитлер и ще се бори всячески срещу интересите на България,но този път е само срещу заплащане,навремето е имало десетина наивници,които са вярвали в светлото бъдеще,сега всички знаят къде е

 13. ПП
  Разбира се ,че Виена/Европа/ вижда като враг този тъп руснак-десето поколение с ватенка.Три века турците правят набези към Виена с хиляди жертви.Накрая Евгени Савойски слага край на походите им.
  Балканите оцеляват въпреки всичко.По същото време руските еничари унищожават цели държави и етноси между Урал и Кавказ,в това число и старата Волжска България.
  Е ,сега да си ги мерят кой е по голям завоевател Путин или Ердоган.Хвани единият и удари другият .Намериха се .Най големите врагове на българите.

 14. @ awacs & i.ivanov.

  Izmestvate problema.
  Politikata na put.in e problemyt, a ne syvetskijat dialekt na bylgarskija ezik.
  Ako v Rusija ima ka4estveni politi4eski analizatori, kakyv e problemyt razbira6tite dialekta da gi 4etat v original?
  Vse edno njakoj da ne 4ete statiite na Ivo Indjev, za6toto mrazi bylgarskija ezik.
  Tova e absurdno.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.