Европеизираме се трудно с “тури му пепел” в пепелниците

Признавам си, че не си направих труда да се поинтересувам какво стана с набирането на доброволци, които да помагат за обслужването на чуждениците по време на българското преседателство на ЕС. Крайният срок за подаване на заявления от желаещите да положат доброволния си труд беше удължен от 5 до 20 октомври. Но се запитах все пак защо самоотвержените българи, готови да вършат тази безплатна работа, трябва да са именно и само млади хора, както гласи поканата на правителството към евентуалните помощници.

Както знаем, добре е човек да е млад, красив, здрав и умен. Онези обаче, които съчетават в себе си това временно съвършенство, са със сигурност доста дефицитна извадка от масовия случай, при който все по някои от тези параметри повечето хора няма как да отговорят на подобно изискване.

Какво пречи някой безработен, който не е чак толкова млад, като студентите ( към които основно е отправена поканата), да разнообрази и без това сивото си всекидневие с нещо полезно, като придружаването или упътването на чужденци? Пък може и покрай това да възникнат някакви контакти, от които да произтече последваща трудова заетост…

Както и да е – да не издребняваме, нали. Така са решили нашите управници, така и ще бъде. Дано се справят с трудната задача да намерят безплатна работа на достатъчно добре квалифицирани младежи, които са търсени в същото време на реалния пазар на труда.

Иначе е добре, че ще имаме стимул да се харесаме на чуждениците повече от обикновено. Столичната община обяви например, че във връзка с председателството снегорините в София ще бъдат украсени с европейски знаменца, редом с българските.

Сред реализираните вече ползи виждаме премахването на едно монументално грозилища  от градината пред НДК, забиването на доста ограничителни колчета срещу паркиране по тротоарите и цяла велоалея на централната улица “Раковски”. И трите придобивки, разбира се, направиха някои хора щастливи, а други разгневиха. Няма как, така е живота- пълно щастие за всички едновременно няма. Не е като в политиката, където популистите жънат успехи с поклони на всички страни.

Като гледам колко съвършено работи машината за санкциониране на шофьори, паркирали в платените зони за паркиране в София без да си платят, не мога да не се запитам, защо и за друг вид нарушения на закона не може да сработи нещо подобно , както е в случая с тези глоби. Служителите на Градска мобилност са като смъртта- абсолютно неизбежни са.

Нищо подобно не се случва с нарушенията на пушачите в заведенията. Тази тема някак си я “закриха”. Ще видим дали ще я (пре)открият заради чужденците или ще си я караме като президента Румен Радев, Корнелия Нинова и антуража им, които бяха снимани наскоро да пируват в ресторант на маса с препълнени с угарки от цигари пепелници. 1508394039-kdddddДържавният ни глава направо е онагледил максимата, че рибата се вмирисва откъм главата.

Еропеизираме се манталитетно, ама не съвсем. Тегли ни евразийското криво разбрано бунтарство срещу законите – равенството пред тях се схваща у нас като равно право на пушача и на опушения да се търпят. Ако възразиш- излиза, че “клепаш” един нуждаещ се от никотин гражданин и му отнемаш това право. Този манталитет, както се казва в едно есе на руския автор Шипилов в неговия блог, е типичен за съветския човек- той смята, че трябва да е солидарен с нарушителите на закона. Което си е самопризнание за склонност към нарушаването на този или друг закон. http://shipilov.com/zhurnalistika/1336-anatomiya-sovka-ocherk-1-vatniki-v-immigratsii.html

13 мнения за “Европеизираме се трудно с “тури му пепел” в пепелниците”

 1. Защо УНСС се използва за явочна квартира на русофили и хибридчици, активирани против ЕС и НАТО?

  Позорно е, че в най-елитният ни икономически университет продължава да витае духът на Карл Маркс, но по ленински и путински

  http://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/zashto-unss-se-izpolzva-za-yavochna-kvartira-na-rusofili-i-hibridchitsi-aktivirani-protiv-es-i-nato

 2. Вземам отношение само по снимката. Какви ли примитиви трябва да са банкетаджиите, първо, до един са ако не на нацниво, то на местно от “силните на деня” за да нарушат изцяло забраната за тютюнопушене и второ до такава степен да се въодущевят от пиянката където сигурно въздухът е трябвало с нож да бъде рязан, “лисици да ловиш” както редяха нашите баби и дядовци, че и аха-иху да си спретнат.
  ДГД от една долна, мръсна гад!
  Сега, пускам линк към новина от североизток. Може и да не отваряте.
  Превеждам само заглавието-предостатъчно е. В Раззия се отмянят купоните за бедните. Няма пари за хартия.

  http://rusjev.net/2017/10/26/v-rf-otmenyayutsya-prodovolstvennyie-kartochki-dlya-golodayushhih-na-nih-net-deneg/

 3. Естествено е да бъдат търсени млади момичета и момчета в качеството на “ескорт” на европейските чиновници. Тебе ли искаш да поканят, Иво, да не разкриеш недайси, боже, в разговори с тях, истинската псевдоевропейска същност на нещото наречено беге, пълно с половин милион спящи руски клетки, пуснати от Първанов и Марин в България с цел ново Приднестровие или нов Крим. Затова най-добре, красивички младоци, знаещи по стотина думи на развален инглиш, които да доливат чашите на големците и много-много да не вдяват от световните работи.

 4. Към Кевин:
  Не, не искам да ме поканят.Работил на младини в сходни ситиуции ( по тогавашните мерки- например при честването на 100 годишнината от рождението на Георги Димитров,заради което бързаха да завършат НДК- мобилизираха преводачи от БТА без да ни питат за съгласие). Впрочем, платиха май някакви хонорари.

  Имах “случка”. Когато отидох на бул. “Витоша” в сградата на ОФ да си търся парите в касата , срещнах един високопоставен другар, когото бях направил за две стотинки в Японския хотел. По време на обяд с арабски другари, същият ми изсъска гадна забележка, че съм се усмихнал (“не се смей , бе шопе”). Спрях да превеждам, изгледах го и му казах през зъби: “още една такава забележка и я превеждам на арабски по смисъл , все едно , че говориш на гостите”. Кретенът малко преди това беше смутил другата преводачка от арабски с подмятане да не яде. Тя блокира и се наложи аз да поема превода на цялата маса.
  Като ме видя в сградата въпросният се ухили угоднически “ей, огън момче си”. Все още беше убеден, че съм нечие високопоставено протеже, щом си позволявам да се държа така. Годината, за сведение, беше 1981 -ва и по онова време положението беше такова: “важните слуги” ( в случая някакъв висш деец на ОФ, чието име съм забравил) не можеха да си представят, че някой може да им затвори устата от едната гордост без да има специални протекции от висша инстанция.

 5. Господин Инджев от къде набара тази щура снимка. Имам чуство че това е пир на свине в кочина – та даже и на хоро са го обърнали.Така си я кара нашата олигархия, в народното събрание се карат а в яслата са като братя и сестри от една свинска майка раждани.IIC…..oIL.

 6. Разбира се, че не искаш, а и никой няма да те покани. Но, о чудо, с извинение за предположението, все пак си изкарах един личен отговор от самия вас, за което благодаря! Аз живея в Флорида от години, но докато бях в България правих добра кариера, макар и в провинцията. Ходех често в командировки в столицата и се срещах с разни шефчета из инстанциите, които гледаха винаги да ме отикат до обяд, защото следобяд имали някакви важни събрания, на които знаех, че разпределят разни благини като командировки на Запад, апартаменти и прочие, недостъпни за нас от плебса. Един такъв, когото чаках цели два часа, тъй като беше ме извикал по важни въпроси, накрая се появи за пет минути и ми каза, че имал големи планове за мен, обаче защо съм се оженил за дъщеря на десидент, това проваляло цялото ми бъдеще!! Той знаеше доста за мен, включително че съм дал според него много малко за кампанията на Анжела Дейвис за вицепрезидент на щатите, само 5 лева! Тогава тя партнираше на президентския кандидат Гъс Хол (ако вземем малкото име на български и фамилията на английски се получава интересна комбинация.) Е тази двойка не можа да се класира тогава, но години по-късно когато дойдох в щатите реших да се поразровя и се оказа, че след моите три лева от празни шишета като пионерче и пускането й от затвора, Дейвис е станала пак професор в Калифорнийския университет, където е вземала заплата около 10 хиляди долара на месец, които прибавени към моите 5 лева от други шишета плюс една стара лозарска пръскачка, които предадох за вторични суровини, тъкмо са и стигнали за президентската кампания заедно с дупката на г… Такива ми ти работи. Така винаги към 3 часа следобед се озовавах в ЦУМ където пълнех чанти с евтини подаръци за челядта и накрая понеже ръцете ми бяха заети , продавачките окачваха на врата ми един от гердан от рула тоалетна хартия, нанизани на книжен канап и така заминавах за Централна гара, с което софийското ми приключение свършваше. Благодаря още веднъж за отговора и успехи!

 7. Публикувам следното по повод продължаващите опити на управляващите да седят на два стола. Или по-точно – да изпълняват циркаджийския номер да балансират, стъпили едновременно на два тичащи коня. Публикувам го и за да остане за бъдещето чрез блога на Иво Инджев.
  Това, което ще прочетете по-долу, беше раздадено на присъстващите / вкл. чужди дипломати/ на една пресконференция в БТА през декември 2013, организирана от “Hannah Arendt Center – Sofia” след поредното искане за максимално ограничаване на достъпа до архивите на ДС. Интересното е и, че въпросната конференция беше снимана от 3-4 телевизии, но после изобщо не бе спомената от тях. Приятно четене!

  “Уважаеми дами и господа,

  Бих искал да кажа няколко думи по повод желанието на комунистите /представящи се днес за социалисти/ да затворят Комисията по досиетата и фактически да скрият архивите на ДС в Държавен архив.
  Ще започна с класическото определение на Президент Рейгън за СССР като Империя на злото. Към него мога да добавя, че ако Политбюрата на КПСС и БКП бяха зловещите мозъци, то КГБ и КДС бяха машите на злото.
  Да се ограничим с България. Малко история. Както е известно, през 1919 БСДП/т.с./ се съветизира, приема името БКП и става секция на Московския Коминтерн, респективно – на съветското разузнаване. От тогава до днес БКП работи против България в полза на Русия. След поръчания от Кремъл метеж през септември 1923, цялото ръководство на БКП плюс няколкостотин комунисти бягат в СССР. Там те стават съветски граждани, членове на КПСС, функционери на Коминтерна, военни в РККА и прочие. Пак те, през април 1925 подготвят, плащат и правят гнуснея атентат в “Св. Неделя”.
  Когато същите тези хора са поставени на власт тук след 9.9.1944., те се държат като окупатори на поробена държава. Всъщност, те са и такива. Избиват политическия, икономическия, интелектуалния и духовния елит /около 50 000 души/, жертват още 35 000 в една чужда война и прекарват през затворите и концлагерите още няколкостотин хиляди, за да пречупят всяка съпротива срещу съветизирането на България. Насаждат страх и4 ужас в поробения народ и го подлагат на тотално следене, подслушване и контрол.

  И кой вършеше всичко това, дами и господа?
  Вършеше го основно Държавна сигурност.
  Днешните твърдения на нейни представители, че 45 години уж били работили за българските национални интереси са нагли, нелепи и смешни. Защото самото обвиняване на някого в национализъм беше опасно през комунистическия режим. Тези хора бяха обучавани в школите на КГБ – вероятно след подписване на декларации да вярност към СССР, за пазене на тайни и прочие екзотики. Това бяха хората, на които официално се крепеше антинационалната политика на БКП. Тук ще спомена само злополучния опит за откъсване от България на Пиринския край. Да не говорим, че служителите на ДС до един бяха партийни членове – и то най-верните.
  Какво, ако не национално предателство, са двата опита за вкарване на НРБ в СССР? Никъде в архивите на ДС няма да се намери документ, че тя е работила за “българските национални интереси”. Защото тя првосто следеше да няма съпротива в обществото срещу прокремълската политика на БКП под прякото наблюдение на Тодор Живков.
  Ето един характерен цитат:
  “В изпълнение указанията на другаря Тодор Живков, координацията и взаимодействието между ДС и КГБ са издигнати на такова равнище, че те функционират като единна система. ДС работи като филиал на КГБ и бяха утвърдени насоки за по-нататъшното развитие и задълбочаване на сътрудничеството.”
  Това е казал през 1975 в отчета си пред Политбюро Димитър Стоянов, Министър на МВР, след посещени в Москва на делегация на МВР, водена от него.
  Затова днешните опити на някои служители на ДС да се правят на патриоти със задна дата предизвикват само смях. Хубави патриоти, ама работили за чужда държава. Всъщност спокойно може да се каже, че Държавна сигурност се е грижила не толкова за интересите на държавата, колкото за сигурността на комунистическата партия. Още повече, че служителите ѝ до един са били нейни членове, както споменах. Следователно ДС трябва да бъде разглеждана само и единствено като партиен инструмент за тотален контрол над обществото. Фактът, че нейни служители работеха във всяко поделение на БНА /т.нар. “спецове”/ и даже във всяко РУ на МВР, е достатъчно показателен.

  Опитът за реабилитация на ДС е част от все по-засилващите се опити за реабилитиране на 45-годишния комунистически режим, обявен за престъпен със Закон на Народното събрание през 2001, както и на самия комунистически диктатор Тодор Живков. Човекът, изпратил през септември и октомври 1944 от “Славянска беседа” хиляди хора на смърт без съд и присъда, два пъти предложил България на СССР, натрупал огромен дълг и довел страната до бедственото положение, описано от Петър Младенов в известния му доклад от 25 11 1989.

  Затова е целият този стремеж за разтурването на Комисията по досиетата и скриването по някакъв начин на архивите на ДС. Защото там е истината за престъпния комунистически режим, за историята на три поколения и за създаването на също така престъпната днешна олигархия.

  Това обществото в никакъв случай не трябва да допуска!

  Д-р Михаил Кръстев, Пловдив,
  13. 12. 2013.”

 8. И тези хора наричаха Втората световна война Отечествена. Тя беше Отечествена за тяхното отечество.
  Не и за нас, българите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.