Преходът е като приказката “Хензел и Гретел”

Гледам данните на социологическото проучване ( на “Тренд”), според което повечето от половината българи очакват държ
авата да им оправи живота и се питам: на какво прилича това?

Отговарям си : прилича ми на приказката “Хензел и Гретел” от братя Грим, по която Енгелберт Хумпердинг създал своята популярна оперна интерпретация. Предуреждавам отсега- в текста има шуробаджанашко позициониране, тъй като съпругата ми Росица Павлова- Инджева от години играе Хензел на сцената на Софийската опера. 620466077c427f141effa294382f5fba_XL

И така: също като Хензел и Гретел загубилите се в гората на прехода български деца на демокрацията се лутат в търсене на избавление.

Клетите деца на прехода у нас обаче са още по-нещастни от Хензел и Гретел заради усещането, че са невинни. Те, за разлика от Хензел и Гретел, не са чупили лично купата с млякото и не са го разливали. Поради което не разбират защо са наказани сами да си търсят храна в гората. И са гневни на самата Демокрация, която постъпва с тях като вещица-човекоядка.

В търсене на препитание в гората загубените в прехода клетници у нас първоначално много се зарадваха на къщичката на Баба Демокрация- една такава, цялата от захар. Вкусна като сбъдната мечта за безплатен обяд. Обаче…

Баба Демокрация се оказа зла вещица, по-лошава от ядосаните родители, които натирили децата си ( след 10 ноември 1989 г.) сами да се препитават. Временно приютени в захарната къщичка, пришълците успели да си похапнат от неочакваните помощи за бедни и очаквали безгрижието им да продължи вечно.  “Добрата” Баба Демокрация дори започнала да ги угоява, но само, за да ги изпържи по-късно.

В приказката Хензел и Гретел успяват на измамят злата старица и се завръщат щастливи в семейното огнище – бедно, но по-добро от нищо.

Сега се питам дали нашите клетници, които вече разбраха колко лоша е за тях Демокрацията, която ги е подмамила и похитила с хитрост, разчитайки на глада и лакомията им, ще успеят да я бутнат в печката, както Хензел и Гретел успяват с вещицата. И дали ще ги приемат обратно забогателите им междувременно родители, които се отърваха от бедните си деца, за да си гледат кефа?

Уточнение в снимки, които показват, че облечената като Хензел в момчешки дрехи Росица Павлова-Инджева не е момче:Unknown1513951_10201152108033547_521116631_n

9 мнения за “Преходът е като приказката “Хензел и Гретел””

 1. Хибриден шедьовър-аналитичен, гротеска, ece, приказка и за десерт елегантно имплицитно включване на очарователната съпруга. Която, потвърдено е, на всичкото отгоре, познава по-добре руско-българските исторически отношения от всеки един от каймакът на помията (кабинет, “президентсtво, “нс”) на силните на деня.

 2. От две години в милата ни татковина вече не се говори за Преход.
  Т.е. откъм 1990 г. докъм 2015 г. вече преходЪт откъм комунизъм къмто демокрация е осъществен.
  Така ли е??

  А пък минималната месечна работна заплата в социалистическа Венецуела пада на 177 хил. боливара, или… 3,4 долара!!!
  http://www.breitbart.com/national-security/2017/11/10/socialism-venezuela-minimum-wage-crashes-to-under-four-dollars-per-month/

 3. Chapeau, г-н Инджев за великолепната гротеска!

 4. Г-жа Инджева изглежда чудесно – бих ви помолил да публикувате понякога снимки на семейството си, ако щете от практическа гледна точка – това рязко повишава кръвното на завистливите другари, макар, че е опасно – повишава агресивността им. Злата вещица – в пещта, на забогателите “родители” предлагаме пещ или тиган – да изберат по-безболезненото.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.