Войнолюбието на мировлюбените московци

Да ме прощават русковлюбените сънародници, ако сравнението наранява чувствата им на преклонение пред тяхната матушка, но внезапно бликналото миролюбие на премиера Борисов ( когото напразно подозират в нелоялност към Москва) е поредният белег, по който нашата действителност копира руската. В съветско време там и тук непрекъснато се водеше борба за мир на думи чрез лозунги. А всъщност съветската империя милитаризираше себе си и колониите си по маниакален начин, който в съвремието може да се сравни само с подготовката за война в нацистка Германия, но без положилетния ефект върху науката и индустрията, постигнат от нацистите на базата на тази мобилизация.

И днес руските управляващи и производната им пропаганда вдъхновено лъжат, че Русия никога, ама абсолютно никога не е била агресор. Само от едното миролюбие винаги била воювала. Това най-сериозно твърдят дори люде с научни титли в днешна нашистка Русия. И като ги слушам не се учудвам особено, че нашият Борисов, за когото един американски посланик написа в доклад, попаднал в интернет чрез Уикилийкс, че душата му е в Русия, все повече заприличва на руски политик. Разликата е само в това, че България има историяу, несравнима с тази на руската империя и не се милитаризира най-малкото заради липсата на финансови възможности.

“Малка корекция” с обратен знак внася руският изгнанник, бившият световен шампион по шах Гари Каспаров. С няколко абзаца той матира мутиралия в путинизъм съветски комунизъм по темата за “миролюбието”. Ето какво написа той в своя сайт:

Властта на  Путин  – безкрайна поредица войни

Всички сме чували  израза “Само война да няма”. С тази мисъл живяха поколения след най-ужасната – Втората световна война. Днес, да си против войната, означава да си против путинската власт. Защото властта на Путин означава война.

Поредицата войни следват Путин през цялото му царуване. Война с Чечня, война с Грузия, война с Украйна. Вече и в Сирия. Кремълската пропаганда внушава, че всички са част от една голяма война – войната между Русия и Запада. Че Русия непременно трябва да противостои на Запада, защото той иска да ни покори, ограби и наложи чужд начин на живот. Това ни внушава така нареченият “путински елит”, състоящ се от крадци – олигарси, които ограбват страната си, крият откраднатото на Запад, лекуват се на Запад, изпращат децата си да учат на Запад.

Но това не е достатъчно за тях. Искат и да решават на съдбите на света и не могат да се примирят с факта, че не ги уважават на Запад, не ги приемат за равни. Затова се опитват да получат чрез сила и ядрен шантаж, ако не уважение, поне страх у Запада.

Заради това тровят  съзнанието ни с геополитическите глупости на нацистките идеолози за вечната борба на всички за господство. Заради това ни вдъхват чувство за унижение от факта, че не можем, както преди, да диктуваме волята си на нашите съседи. Негодувание срещу бившите ни съюзници, които ни зарязаха при първа възможност. Всички ни мразят. Всички ни обиждат. Целият свят е против нас. Целият свят не е в крак, само ние сме.

Може би е време да признаем, че нещо със самите нас не е наред? Може би е време да кажем, че всички войни на Путин – не са наши войни? Че нямаме нужда от великодържавни миражи и имперска арогантност? Че имаме нужда само от нормален живот? Да кажем “не” на путинските великодържавни амбиции и наглост. Да кажем “не” на войните разпалени от Путин. Да кажем “не” на режима на Путин.

ПРЕВОД: ВАСИЛ КОСТАДИНОВ

http://www.kasparov.ru/material.php?id=59AF99E084F7D

10 мнения за “Войнолюбието на мировлюбените московци”

 1. Браво на Каспаров! Поздравления за превода на Васил Костадинов!

  Жалко, че Каспаров едва ли знае български, за да му препоръчам чудесната статия на българския историк Иван Д. Стоянов (няма нищо общо с покойния проф. Иван Стоянов) на тема “Руската сила”

  http://journal-informo.eu/content/001/03.pdf

  От тази статия става ясно защо днес Русия е такава, каквато я описва Каспаров. Оказва се, че работата не е само до някакъв си Путин, а до една порочна историческа заблуда, в която и до ден днешен, продължава да се пържи целият руски народ.

 2. Междувременно, нащият главен победоносен съюзник (инфо на уше за “натовският” генерал-пРезидент Фърчилков, за гълъбето баце, за свинеподобний военен министър каракачанов, за САЩ иде реч) влиза, в нови измерения на научно-технически-космически висоти в отбраната. Бас ловя, че нито един от гореспоменатите боклуци хал хабер си няма от материята която янките вече разработват. Авторът на долното е виден военен експерт от крилото на “умерените руски патриоти”-каквото ѝ да означава това. Симптоматично е, че анализът-прогноза е публикуван в меката пропутинска медия газета.ру.

  https://www.gazeta.ru/army/2017/11/28/11016068.shtml

 3. В Каспаров.ру Юрий Христензен накратко обяснява защо с след Втората световна война СССР води над 50 “локални” войни , до 2017г.:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5A22CD262B66C
  Най-информативни са последните ДВА абзаца! Които потвърждават изцяло казаното от Астолф дьо Кюстин преди близо 2(ДВА!!!) века за милитиризирното мракобесие и невежество в империята на “жандармът на Европа” Николай I. Един от най-жестоките императори, по времето на който в руската империя наложен “кръвен данък” за евреите , от които се отнемат дори 6-7 годишни момчета ,за да ги използват за войници в свръхмилитаризираната му империя , и за “братска помощ” на “братските” императори в Европа, а тогава дори и в “изостаналата” Османска империя вече не са съществували еничариТЕ!!! И за да компенсира това той помага дори на своят “приятел” османският султан срещу разбунтувалите се египетски провинции!
  Не случайно Николай I е “заслужил” своят псевдоним! Милитаризмът на Николай I , комбиниран с дивашкият му антисемитизъм чрез който увеличава “пушечното месо” за армията си, продължава да влияе и много след смъртта му по времето на сина, внука и правнука му! Това се вижда от многобройните войни на Александър II(“асвабадитель”) в Еропа, Азия, Китай,Афганистан….Варшавското въстание…..
  Антисемитизма и милитаризмът е продължен и при Александър III, а последният цар Николай II също не “изостава” от предците си ,чрез черносотниците(опричниците) си, и подклаждането на Първата световна война, която в крайна сметка унищожава и него ,и династията му! А след него следват “революционните” му последователи – Ленин ,Сталин,Хрушчов,Брежнев…..
  Путлер като придворен лакей и прислуга няма как да не следва “традициите”, завещани от империалистическите,имперските и болшевишките си гасудари! И той си има нашисти, и той си има рашисти, и той си има путлеристи,и той си има милитаризирана “гвардия”(опричници!), и той дава повече от половината от бюджета за “армията”, която “подарява” на “братушките” си в Сирия и Иран. Заедно със стотици милиарди за оръжие за тях.
  П.П. А ето и мнението на Игор Яковенко по темата за “миролюбието” на нашистката РФ на рашиста Путлер:
  http://yakovenkoigor.blogspot.bg/2017/12/blog-post.html

 4. ==================================================================================

  В российских тюрьмах уголовныые преступники назвыают – путинцы

  ====================================================================================

 5. Засега рашаните са ортаци с комшиите , а някои руснаци тук просто се сдухват от липса на достатъчно внимание. И какво? Станаха патриоти поради нуждата от достатъчно руски речници.

 6. Преди известно време бях в Русия. При търсенето на kasparov.ru и ivo.bg в интернет, ми излизаше едно и също нещо- достъпът е забранен във връзка с нарушението на еди- какви си членове от… бла, бла, бла. Бях обещал на господин Инджев да му изпратя скрииншот, но не сдържах обещанието си, за което му се извинявам. Впоследствие научих, че ivo.bg все пак е достъпен за някои. Възможно е, да зависи от интернет- доставчика. Но kasparov.ru е желязно заключен на територията на Русия.

 7. Към Северозападнал:

  За мен е чест да съм нарочен за опасен в днешна Русия. Но трябва да съобщят от Москва този факт на Първанов, за когото съм “безобиден” ( щото не съм го бил обидил- поне към дата на неговото изявление в неговия ведомствен вестник “24 часа” през октомври 2006 г.). Апропо, Първанов не слиза от екраните на т.н. големи телевизии като рекламен агент на руско-българското ядрено лоби и няма КОЙ да му обърне внимание, че е нахално да говори за себе си като специалист по ядрена енергетика ( за какъвто отново се обяви по БТВ тази неделя). Онези, които му мълчат в “отговор” на напъните да рекламира ядрените централи като най-прспективни ( защото Турция строи такава с руска технология), се изявават като съучастници в рекламната му путинофилия. Защото не е нужно да с голям спецалист, за да му кажеш, че еталони на високо технотологично развити икономики, като Япония и Германия, на практика се отказаха да развиват ядрента енергетика, преценявйки логично, че рисковете от аварии ( и веднъж на 100 години да ги има) правят тези цъкащи ядрени бомби несъстоятелни. Да н говорм, че държави като Австрия и Италия много отдавна си забраниха да имат ядрени централи със специални закони в този смисъл.

 8. Иво, и Франция макар и мачително тръгва по този път. Буквално последният ден от мандата си Франсоа Оланд спази предизборно обещание и закри една от ядрените централи. Като част от голямата “трансформация”, така нарича Емануел Макрон дълбоките реформи с които иска да направи страната водеща сила в Европа постепенно се пристъпва към пълен отказ от ядрената енергика. Не случайно за министър на екологията е назначен най-популярният и най-ревностният природозащитник Nicolas Hulot.

 9. @Северозападнал

  Oт Русия имате достъп достъп до kasparov.ru през VPN.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.