Кака Бозукова и “Стандарт” си търсят нов батко

Мелодрама с елементи на черна комедия и (не)научна фантастика се е разиграла в задния двор на българското вестникарство по повод 25 годишнината на флагмана на путинофилщината у нас сред централните всекидневници “Стандарт”. Вместо да си замълчат траурно, от “Стандарт” са се почувствали длъжни да уведомят публиката, че техният собственик Тодор Батков им подарил по случай четвъртвековния юбилей акциите си и така екипът на изданието вече сам ще стопанисва издаването му. Ето некрологът, публикуван в сайта на вестника с няколко весели акцента в него:

“Най-големия подарък за 25-тия си юбилей получи “Стандарт”. Досегашният мажоритарен собственик адвокат Тодор Батков подари акциите си на журналистите. Това стана вчера на среща в кантората му на ул. “Алабин” с целия екип на любимия вестник.

“Свободата на словото е гарантирана, когато журналистите сами носят пълната отговорност за изданието, което правят”, каза адвокат Батков. И пожела на екипа: “За 25 години вие станахте институция. Най-добри сте, дръжте все по-високо летвата и пазете честта на професията”.

Издавах 13 години “Стандарт” в памет на баща си – големия журналист Коста Батков, имам морален ангажимент към “Стандарт” и затова ще продължа да помагам и никога няма да имам финансови претенции към вестника, увери Тодор Батков.

Така “Стандарт” става първият вестник в последните 10 години, чието управление и бъдеще е в ръцете на журналистическия екип.” standartnews.com

От бравурното съобщение стават ясни няколко неща, като първото от тях е на практика самопризнание на Батков , че отсега нататък журналистите ще са свободни да упражняват словото си, което явно не е било позволено през последните 13 години. Вероятно по тази причина Батков е привикал в кантората си в центъра на София потърпевшите, за да им съобщи т(р)ъжната смешка с подаряването на акциите на губещото от години предприятие. Някак си е друго да уредиш аудиенция на свой терен за подобна екзекуция, в сравнение с тягостната задача да съобщиш на подготвяните за обесване списуватели на “Стандарт” предаването на въжето в техните ръце в тяхната килия. Само не става ясно,  дали се е наложило крепостните журналисти да му целуват ръка за щедро подарения от чорбаджията им воденичен камък на тяхната шията.

Екипът на “Стандрат”,  доколтото може да се говори за такъв по отношение на малобройните опълченци, които още не са избягали от редакцията, мълчи засега солидарно. Което не пречи да знаем, че началството им дължи заплати и хонорари. С години “висят” хонорарите и на външни автори и сътрудници на изданието.

Ако някой се чуди, защо този губещ всекидневник е толкова важен за Бойко Борисов, който караше не само Батков, но и други видни бизнесмени от неговото обкръжение да наливат пари в “Стандарт”, трябва да хвърли поглед върху ненадминатите по подмазвачество образци на слугинажа, увековечени като водещи заглавия и лице на изданието.

standart_kapem_sheihove_w

Като онова заглавие във връзка с посещението на Борисов в Катар, където уж бил проявен интерес от “шейховете” към българските минерални източници ( в самата София). “Къпем шейхове”, счупи тъпомера тогава “Стандарт”, което забелязаха всички, а някои, като бургаският сайт “Пуд лупа” написаха, цитирайки статия на Иван Бакалов в e-vestnik:

“Там премиерът каза две важни неща – че ще посегнат на т. нар. Сребърен фонд, за да запушват дупките.

Циркът добре го описа Иво Инджев в статия във в. „България днес” и блога си на следващия ден, като предвиди с точност, че вестниците няма да напишат за посягането на резерва, което е тревожно, а ще има гръмки заглавия, как се маха лимитът за парите за лечение на деца”.http://burgas-podlupa.com/вестниците-стигнаха-до-абсурд-в-обслужването-на-бойко-борисов

Интересното, да не кажа куриозното, е, че дори руският държавен буксир не можа да изтегли “Стандрат” от дълговото му блато , което към днешна дата, според потърпевши журналисти от самия “Стандрат”, се изчислява на окло 30 милиона лева.  Опитът на главната редактора Бозукова да прикачи към руските пари давещият се орган, направен миналия май, май се е провалил също ( видно от невидимия за невнимателни наблюдатели обстоятелство, че броящите се на пръсти останали на работа в редакцията хора не са взимали заплати от много месеци- т.е. и руснаците са се отказали да плащат за загубената кауза, за която така тържествено съобщи проправилствения тв канал 3).

“Стандарт” стана партньор на РИА Новости

Това е първият договор за сътрудничество на руския гигант с български вестник

 

72209_660_370

17:03 | 12 Май 2017 г.

Иформационната агенция и радио МИА „Россия сегодня” – РИА Новости – „Спутник” и едно от водещите издания на Република България – вестник „Стандарт” подписаха споразумение за сътрудничество.

 

Това е първото в историята на агенция Sputnik сътрудничество с българска медия. Церемонията по подписването се състоя в Москва, в централата на Sputnik с участието на първия заместник-главен редактор на Sputnik Сергей Кочетков и главния редактор на вестник „Стандарт” Славка Бозукова.

 

Страните се договориха да развиват двустранните професионални отношения в информационната сфера в целите на укрепване на сътрудничеството между Русия и България. Страните се споразумяха за обмен на информация и да оказват взаимно съдействие на дейността на своите журналисти. Sputnik и “Стандарт” вече започнаха обмена на текстова информация. В рамките на взаимното сътрудничество ще бъде и реализацията на съвместни медийни проекти в хуманитарната сфера, които ще бъдат насочени за сближаване на народите на двете страни.

 

Подписването на Споразумението с водещата медия на България е важна стъпка в предвижването на ресурсите на Sputnik в Източна Европа. С промощта на редакционната мрежа на Sputnik българската аудитория ще получи достъп към алтернативни топ-новини – както международни, така и общоевропейски”, отбеляза Сергей Кочетков. „Сътрудничеството с агенция Sputnik потвърждава високият професионализъм и обективност на нашия вестник не само в България, но и в света.

 

Това Споразумение е част от издателската политика на вестник „Стандарт” в сферата на сътрудничеството и информационният обмен с водещите световни медии”, добави Славка Бозукова. Sputnik (sputniknews.com) – е новинарска агенция и радио с мултимедийни информационни хъбове в десетки страни Sputnik съдържа сайтове на над 30 езика, аналогово и цифрово радиопредаване, мобилни приложения и страници в социалните мрежи. Новинарските ленти на Sputnik денонощно превадат на английски, арабски, испански и китайски език”.

Сега положението със “Стандарт”, където са останали главен редактор, двама негови заместници, един международен редактор ( който дори не работи в сградата край Военната академия) и още шепа надяващи се да бъдат компенсирани с нещо повече от огризките, които им подхвърлят. Надяват се да получат “заплати накуп”, ако се намери поредният Батко да спонсорира вестникарския слугинаж на отдавна дискредитираното издание. В противен случай на жертвите им остава само да съдят себе си като собственици на акциите, подарени така щедро от досегашния капитан на техния “Титаник”.

И всичко това се случва под вещото гробокопаческо ръководство на Бозукова, носителка на две държавни отличия, връчени от двама президенти, както и на наградата “Черноризец Храбър”. Няма по-наглаждавана персона в българската журналистика в периода на нейното стремоглаво падение от 2006 г. насам и този факт е повече от меродавно мерило за онова, какво ценят в българския журналист раздавачите на награди в нашата пропаднала по линия на медийната свобода държавица.

 

10 мнения за “Кака Бозукова и “Стандарт” си търсят нов батко”

 1. батков е образец на “преуспял” назначен чорбаджия от КОЙ. До каквото се докосне, трябва му само технологично време и го съсипва. Преди 10-тина години състояните му се измерваше с фантастичните 200 милиона лева. Стигна до Канада където беше(?) собственик на дървообработващ завод. И после, фалит след фалит. Даде всичко от себе си, вместо ПФК Левски АД- собственик самиат той, първият роден клуб стигнал до заветните групи на Шампионската Лига да надгради забележителното си постижение, само в рамките на сезон-два да засили Отборът на народа не само в миманса на Европа но и да крета след явлението Лудогорец у нас. След големи кандърми пак по линията на КОЙ, адвокатина подари, та не му е сефте сега със Стандарт, акциите на незнамкого си от Герена. В момента и Господ не се сигурен кой точно е истинският собственик на клуба.
  Бог да прости парцала Стандарт! На никому няма да липсва.

 2. Въпросът е не защо е фалирал “Стандарт” сега, а защо все още го поддържаха над 10 години, досега, като пропаганден казионен парцал??????
  То и другите кафяво-жълти парцали са фалирали, отдавна, но с помощта на винету , който е порцион-министър на НРБ през последните 10 години, все още висят като излишна казионна макулатура и задръстват безполезните РЕП-ове и будки, чрез които се разпространява само казионната пропагадност на властть, както е било и през последните 70 години, след 1944г., и продължава и след 1989г..
  Но и всички, които не са получавали заплати, и въпреки това са изпълнявали безплатно и по собствено желание всичките поръчки на своите фалирали начальници, в никакъв случай не могат да се приемат за представители на журналистическата професия. Няма как!
  И точно и заради такива “вестници” , и драскачите които се “упражняват” да пишат в тях, НРБ е паднала с над 100 места в калсацията на Репортери без граници през последните 10 години.
  Който участва в “цирка на властть” , едва ли е “коректно” да се нарича “журналисть”! Най-многото за което може да “претендира” е за ролята на клоун в “цирка на властть”, защото на винету и неговата власть НЕ му трябват журналисти , а……. а САМО герберокожи и краснокожи “журналистически” клоуни………..

 3. Образец на истинска журналистика пък макар и сътворена от аматьор. Авторът разбива на пух и прах два пропагандистки филма сътворени в студията на безгръбначният но сръчен занаятчия никита михалков. Филмите са посветени на две от най-големите съветски спортни чудеса в далечните вече 70-те години.
  Тези идиоти, имам предвид кремльовските пропагандисти и по-скоро началниците им поне да изчакат да пукнем съвременниците на “такова беще времето”. Ама и там, нали са ги изчислили, че дебилите са дори повече от “задунайская”-86% я карат, пет за четири.
  https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1983094575343290&id=100009283010891

 4. На 11 декември м.г. обявявайки, за трети път официално, че противниците на асад са окончателно сразени с “решаващата помощ” на потомците на Иля Муромец, лилипут.ин обяви край на войната в Сирия и пожела “счастливого пути домой” на “героите”. И какво се оказва. Най-охраняваното място там-базата Хмейнини беше подложена на няколко пъти на унищожителни атаки. А днес, бунтовниците, ти да видиш, са обстрелвали центъра на Дамаск с миномети. Постоянното им пребиваване било в …предградие на столицата. Много странни разбирания за “победа”.

  http://focus-news.net/news/2018/01/09/2475273/ria-novosti-buntovnicheska-grupirovka-e-izvarshila-obstrel-sreshtu-tsentara-na-damask.html

 5. Още една муц новина. Евкадорският Ленин Морено който на всичкото отгоре е президент на страната се е разсърдил на одиозният джулиън асанж и е разпоредил да го изгонят от посолството на Еквадор в Лондон.
  Да би мирно седяло, не би чудо видяло. Същото важи и за неговият духовно-виртуален брат чарлз сноудън. Готов е да изтърпи каквато и да е присъда в американски затвор ама блядовете няма как да го пуснат по живо по здраво защото много знае и не само ще нулира егфекта от предателсвтото си но и блядовете ще заработят неизчислими “дивиденти” с отрицателен знак.

  https://www.gazeta.ru/tech/news/2018/01/09/n_11028728.shtml

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.