Разказът на едно мюре на Гешев

ИСТОРИЯ ОТ ПРАКТИКАТА

Началото на 90-те. След 6 години стаж на село вече работя в Пловдив. Между другото – да знаете, че лекар и зъболекар, които не са работили на село, нищо не става от тях. Там се гради професионалното самочувствие. Наоколо на километри няма кой да ти помогне. Ти сам трябва да спасиш човека от болки, страдание и смърт. И затова всички “наши деца”, които не бяха пратени да работят на село и до днес не смеят един разклатен зъб да извадят и пращат на хирург. Смешно. Да не говорим за цените и претенциите.

Както и да е. Една сутрин баща ми – лекар – преди да тръгнем за работа, ме предупреди: “Днес ще ти доведат един възрастен мъж за екстрации на корени и последващо протезиране. Бъди изключително внимателен с него!” Това не бях го чувал нито преди, нито след това. Питах какъв е: “Сам ще видиш”.

Кабинетът, 10 часа сутринта. Води го негов племенник. Пациентът е на 85 години – изправен, здрав за годините си. Много корени за вадене. След упойката го питам какво  е работил. Обичам да говоря с възрастни хора – от тях има какво да научиш. “Държавен служител съм бил”. Щрак! Така отговарят само ченгетата.
– Кога сте бил държавен служител?
– Докторе, служил съм в Държавна сигурност в Пловдив преди 9-ти.
– Ами как тогава сте жив?
– Жив съм, защото през 1936 кум ми беше Никола Гешев. И понеже бяха простаци, оставиха ме за мюре. Ако дойдел и ми се обадил, да го хванат.

През следващите дни разговорите продължиха.

– Кажете някоя интересна случка от службата.
– Ще ви кажа за Петър Ченгелов. Беше много способен пловдивски джебчия. Нищо политическо нямаше. Хващахме го, говорехме му – не му увираше тиквата. Продължаваше да краде. През 1926 в София на митинг откраднал портфейла на Министър-председателя. Хванали го, бяга от ареста и отива във Франция. Там продължава да краде. Като го хваща френската полиция, го питат: “Каторгата в Гвиана ли избираш или Чуждестранния легион?” Всичко си разказа пак като го пипнахме през 1931. Избрал Легиона, пратили го в Мароко, но и там пак така. Първо легионерите два пъти го били и като няма на къде, бяга в Москва през 1928. Там тогава се стичаше цялата измет на света. И в Москва много са му се зарадвали. Защото обучен терорист, мрази Запада. Веднага го назначават за преподавател в КУНМЗ /Комунистически Университет  за Националните Малцинства на Запада/. Това му е била официалната длъжност, от която е получавал заплата, но всъщност е работил като инструктор по взривовете. И през 1930 го пращат тук да прави взривове. Веднага го хванахме и после съдът го осъди на смърт Обесиха го на двора на затвора в Пловдив. Така се пази държава. Цялата му официална биография е изцяло фалшифицирана по съветски.

Д-р Михаил Кръстев

24 мнения за “Разказът на едно мюре на Гешев”

 1. Абе знам, че друга беше целта на статията, но аз я възприех по не-демократичният начин, а именно: Винаги е имало “ние ги хващаме, те ги пускат”, докато не избягат в Москва и се върнат да ни взривяват. Поуката… всеки престъпник рано или късно става “комунист”. Останалото съм си го цензурирал.

 2. Благодаря на д-р Михаил Кръстев за споделеното. Ама, хич не съм изненадан. Та, баш героите им, Чочоолу и Леваневски са от същят тертип. За първият дори направиха филм- “Осмият”. измищльотини на мах а за вторият Давид Овадия написа документална книга в която с подробности описва кокошкарските му подвизи. Не случайно Петър Семерджиев, най-младият член на ЦК на БКП след 9.9.1944г., по късно политически беглец в Израел книгата му позветена на житието на Гошо Тарабата-Дамаджаната е нарекал “Георги Димитров-мит и реалност”. А тази за тодор ж.Томов “Нищожество обле

 3. А тази за тодор ж.Томов “Нищожество облечено в доспехите на величие”.
  Сега, като се замислих, предполагам, нещо повече, имам съвсем обосновани предположения, че съм изчел и преди и след 10.10.1989г. толкова литература посветена на “героизацията” на т.н. съпротива, че всички гурута на лявата идея, това саша симьв, жабленскова, двамата ива христавци, крумча заркова и вся остальная сволоч не могат ми излязат насреща взети заедно. Само дето никой, особено за боклучивите книги от периода на “минало, незабравимо” не може да ми върне времето. Но каквото-такова.

 4. Да припомня.
  По инициативата на СИЯ “Левче за Иво”
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/
  И не по-малко важното. По делото на РУБЛОФИЛА илиян тодоров срещу БЪЛГАРОФИЛА ИВО ИНДЖЕВ пълните координати:
  Софийски Районен Съд-Наказателно отделение, адрес бул “Скобелев” 23, ндчх 17036, ВДРУГИДЕН-28-ми февруари-сряда от 14,30часа, 109-ти състав, съдия Славчев в 16-та зала.
  Всички съблогари и читатели които имат възможност нека подкрепят Стопанинът на БЛОГА НИ с присъствие. Очаква се И “агитка” на атакистите. Не се поддавайте на провокации.

 5. Много интересна история. Такива бяха героите ни от СОЦИАЛИЗЪМА, такива са героите ни и сега,само дето слагат по някоя Гинка на повърхноста, колкото и глупаво и нагло да изглеждат Гинките.

 6. Малко “челен опит” от путлеристките милиционерски мюрета в Сиктивкар преди “президенските избори” в путлеристкият бандитустан:
  https://twitter.com/twitter/statuses/968036742770122753
  Путлер е накарал своите милиционерски крепостници “предизборно” да боядисват оградите с името му!!!!
  И другите клипчета също показават , колко е голяма “любовта” на “избирателите” към Путлер , преди изборите” на 18 март!
  А сега и една новина и от Франция , от Биариц. От имението на дъщерята на Путлер:
  https://youtu.be/QdCzRLrf22g
  Във Франция също са облепили “дачата” путлеристката престолонаследница с “предизборни” “благопожелания” , и към нея , и към “бащицата” ѝ!!!

 7. Към MILEN:

  Д-р Кръстев разказва по памет и не се наемам да споря от негово име, още повече, когато срещу неговия спомен застава уикипедия- известно е колко може да бъде “достверна” в някои случаи.Така че ще трябва да намерите по-сериозни източници , за да оборите автентичността на разказа на автора.
  От друга страна Михаил Кръстев, по причичи, които не разбирам, казва, че няма достъп до коментарната част на блога и поради това му посреднича, вкл. като оформям коментарите му като отделни статии. Но не бих искал сега да заформи полемика около дати и пр., защото това вече не е модериране, а натоварване с функции, каквито не ми се иска да изпълнявам.

 8. Прав сте господин Инджев, но някой любител на дейлите като мен, но върл комуняга може да изтъква по този начин спомените на доктора като измислици. Те това го умеят.

 9. Нагъл – по-нагъл – най-нагъл –
  комунист.
  Във фалшименталната биография на ченгелов другарите написали:

  “От пролетарски произход, завършвайки основно училище, той е принуден да стане общ работник.”

  ПРИНУДЕН БИЛ ЗАВАЛИЯТА!
  АМИ КАКЪВ ДА СТАНЕ, БРЕ ДЖАНЪМ, КАТО НЯМА ОБРАЗОВАНИЕ… УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛ ЛИ? А ЗАВЪРШЕНО ЛИ Е ОСНОВНОТО УЧИЛИЩЕ…? ИЛИ И ТУК Е ПРОДУХАЛ ЧЕРВЕН ВЯТЪР.

  Чудесен разказ на д-р Кръстев! За пловдивчани няма изненада.

 10. През 80-те години “младата художествено-творческа интелигенция на Стара Загора ” имахме среща с “героя на СССР и НРБ” Чочоолу, за да ни разказва “подвизите” си.В паметта ми остана един случай от времето, когато е върлувал като въоръжен нелегален край селото си Калояновец…Причакал , издебнал в корията един ” народен враг”,заловил го и , както заяви с гордост : ” собственоръчно го скопих”
  Истински садист!…

 11. и смешно и тъжно,кръвта вода не става,няма значение дали ще са мандри,вецове,тецове,банки,далаверата е важна

 12. За Милен
  Според вас излиза,че полицаят се връща от СССР в 1938г. и няма как Гешев Да му е кумувал през 1936 г. в България. Противоречието е многозначително,защото той не може да се върне от там,където не е бил.

 13. Добър ден! Пак да припомня извън темата: Тези, които искат да предоставят сума до 20 лв. чрез Райфайзен, могат да използват основание “захранване на сметка”. Тогава не се вземат от банката 3 лв. И ако привежданата сума е 2 лв с тези 3 лв. могат да станат 5-съответно могат да отидат в сметката на Иво. Аз го опитах два пъти и беше без такса за банката…. Не е достатъчно само да си умен – трябва да имаш и финансова подкрепа! Който не вярва да чете Маграрет Тачър. Успех!

 14. МИЛЕНчо,
  ти пак изпълзя от сенчестото, за да дразниш, разводняваш и объркваш лековерните…
  Първо – ако си обърнал внимание най-отгоре на “уикито” пише СВОБОДНА енциклопедия; ще рече всеки свободно допълва и съчинява;никой не ти иска доказателствен материал; то затуй в него гъмжи от небивалици;
  Второ – прочети още веднъж, ама по-внимателно и ще ти направи впечатление, че пак там някак си лежерно, разсеяно, липсват данни с какво си е уплътнявало времето ченгелчето в периода от бягството от Гърция, до 1938-ма…
  Трето – прочети още веднъж, ама по-бавно и по внимателно, какво пишат по-умните от теб, че ти е явно каша в главицата и ставаш смешен – 1936-ТА ГЕШЕВ СТАВА КУМ НА МЮРЕТО, А 1938-МА ОТ ЛЮБИМИЯ ТИ ссср СЕ ЗАВРЪЩА ПЕТЪР ЧЕНГЕЛОВ;
  Иди сега пак ме упреквай, че съм ти давал обидни квалификации; ти сам си ги даваш бе, човек; ако ти бях работодател в троленето, отда-а-а-вна да си “на улицата”, ама това комунягите винаги са поставяли лоялността пред кадърността.

 15. Г-н Тинков, езика ви е доста агресивен и кисел! Вярно объркал се е човека но ние читателите няма нужда да четем недостойни нападки към който и да е. Това мачкане на хора се превърна в национален спорт а после се оплакваме. Нима не виждате, че богове няма тук?? Душата е крехко цвете, което се свива от студа и няма аромат и не дава плод, докато не се стопли!

 16. Случайност, не мисля, ако трябва да употребя любимата трафаретка на главният кремълски пропагандист дмитрий кисельов, правейки връзка на името на ЧЕнгелов с това на друг бандит и човекоядец ернесто ЧЕ гевара.
  Ей го, на в пълният му блясък.
  http://russian7.ru/post/che-gevara-samye-silnye-fakty/

 17. Тази седмица пак е ред на Емил Кошлуков да ни манипулира с грижливо “подбрани” събеседници като Румен Петков, Владимир Каролев и т.н. Накрая, за десерт, беше поканил двете винаги яко протежирани измекярчета, омръзналите ни телевизионни галеници Иван и Андрей, за да ни представят нова книга за Васил Левски със заглавие “Левски: Другото име на свободата” на историка Пламен Павлов -нов прочит на личността и делото на Апостола. Там той бил представен, приземен, а не като мит. В пороя от пошлости, които бълваха трите (с водещия) духовни пигмейчета, запомних един, че за разлика от Ботев, които бил истински революционер и гениален поет, Левски бил нещо като обикновен “партиен секретар”, който ходел от град на град да събира членски внос и да организира събрания!
  Мисля, че тази книга трябва да се изчете и анализира внимателно, ама много внимателно, за да се уловят евентуални “динени кори” на дезинформации, както и методи за демитологизация (като сравнението с Ботев напр.)
  от анотация за книгата:
  “…От години едва ли не е норма да се говори как Левски не трябва повече да е „икона“, а да бъде възприеман от гледна точка на човешките му достойнства и слабости. Витиеватите конструкции на тема „човекът Левски“, напъните за неговата „демитологизация“, изрази от рода на „необикновен със своята обикновеност“ (или обратното?) не ни помагат особено да вникнем в същността на феномена Левски.”
  По този повод напомням един скорошен пост:
  Във връзка с постовете на “АНТИКОМУНИСТ” и подобни се надявам, дано повечето българи да са осъзнали, че е в ход многопластова, подмолна хибридна атака за омаловажаване делото на националните ни герои и профаниране на българските национални светини. #КОЙ щедро спонсорира обидни за възрожденските ни борби игрални филми, рекламира лъжливи “исторически” романи, разпространява иронични публични изказвания за българите и българската история. Дори в Българския парламент продажни “авторитети” с титли изопачават историческата истина, за да смачкат националното ни самочувствие и гордост, че сме българи!

 18. УИКИ не бива да се вини.
  УИКИ е свободно море, свободо поле. Кой каквото пусне в него. Дорбе, че се намери кой да изобрети Уикипедията. (не е от варшавския, а от западния сговор, да не говорим какви интересни източници се цитират там, и могат да се ползват)
  Вина трябва да се насочва не там, а към автори и поднесени текстове. Ако Уики е “морето”, то не е виновно какво е пуснато да пла/у/ва в него и кой го е пуснал.
  Като целия интернет – едно електронно пространство, и кой каквото пусне в него – съответно, БЛОГ НА ИВО и “Ч/Д/ума” на комунягите. Има разлика, нали?

  А ето едно мнение: Христо Иванов, оценка за ставащото с ЧЕЗ, Гинки, дуо Пеевски-Борисов и т.н.
  Казано ясно. Чисто и просто – боко след баня.
  https://offnews.bg/ikonomika/da-balgaria-ginka-e-slamen-chovek-sdelkata-za-chez-triabva-da-bade-675637.html

 19. За въпросния комуняга, Ченгел Петров ли е, обратното ли беше, д-р Михаил Кръстев може да ПРОМЕНИ НАПИСАНОТО в статията за него в Уикипедия.
  А мен ако питате, въобще да се ИЗТРИЕ И МАХНЕ ЗАВИНАГИ тази червендалеста “биография”. ЗАЩО трябва да я знаят хората?? Поради каква причина?? Какъв е той на България. Един ПРЕДАТЕЛ, агент на съветска Русия, на КГБ (НКВД), пратен в България да подстрекава, убива, сваля законно демократично правителство, и подпомага заменянето му с комунистическа диктатура.
  А знаят ли хората, знае ли младежда, имената на много по-заслужаващите и достойни българи – стотици хиляди политзатворници в комунистически латгери и затвори, загинали направени безизвестни, изтезавани, умъртвявани? Или пък оставени живи и доживели 1990 г., но пак без никаква перспектива – УМЪРТВЕНО БЪДЕЩЕ.
  КЪДЕ СА ИМЕНАТА ИМ НА УЛИЦИ, НА СЕЛА И УЧИЛИЩА?? КЪДЕ СА ТЕХНИТЕ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ?? КЪДЕ Е СПОМЕНАВАНЕТО ИМ В УЧЕБНИЦИ?? МОЖАХА ЛИ ТЕ ДА НАПРАВЯТ НЕЩО СЛЕД 1990 Г.??
  ИЛИЯ МИНЕВ НАПРИМЕР????
  ВСИЧКОТО НОВО ВРЕМЕ И “ОПОЗИЦИЯ” У НАС СТАНА УСПЕШНО МАТЕРИАЛИЗИРАНА ИГРА НА КОМУНИЗМА И КОМУНИСТИТЕ.

 20. Във връзка с мюретата, от няколко дни “министъра” на МНО – каракачански казва,че той НЕ е заповядвал салютите на 23 февруари пред МОЧА?!?!? каракачански прехвърли отговорността за топовният салют по случай “деня на червената армия” на ()резидента?!?!? Явно и двамата “воеНАЧАЛьНИЦИ” на БНА не могат да се разберат кой от ДВАМАТА е ПО-големият рублофил, помежду тях си!
  …… А може би….. този украински сайт , би могъл да даде някакъв отговор , кое е НАЙ-голямото путинофилско МЮРЕ между каракачански,… ()резидентЪт… и …. и “вождь” – винету, особено по въпроса за купуването на НАТО-вски самолети за БНА:
  http://sprotyv.info/ru/news/kiev/bolgariya-i-blokirovanie-eksporta-oruzhiya-iz-rf-ukrainskiy-aspekt
  В този сайт , има и други анализи отнасящи се за различните военнополитическите агресии на путлерофашизъма…………

 21. @ YY:
  Съгласен съм, че езикът ми по отношение на блогъра с НИК МИЛЕН е агресивен, но в никакъв случай не е „кисел”. Най-вероятно не знаете, че това не е първият ми сблъсък с МИЛЕН в този блог. Характерът на досегашната ни кореспонденция ми дава достатъчно основание да не приемам, че става дума за неволна грешка.
  Позволете ми да Ви попитам, по какви критерии определихте „нападките” ми като недостойни?
  По презумпция винаги, при първо сблъскване с изявена съмнителна от моя гледна точка позиция, отхвърлям допускането за проява на перфидност и злоумишленост, с цел преследването на НЕДОСТОЙНИ цели. Ще рече – при първи контакти винаги тръгвам с добро. При повторяемост и засилване на съмненията ми обаче, сменям подхода и търся най-логичното обяснение. Едва на един трети етап, когато съмненията ми за морална нечистоплътност и злонамереност се потвърдят, проявявам агресивност, с единствената цел да покажа на противната страна, че няма да позволя да бъда „мачкан” или правен на маймуна.
  Така постъпих с МИЛЕН, така ще постъпя и с Вас, в качеството Ви на негов защитник. И така – приемам /засега/, че не сте поредният трол, пропълзял в блога на Иво ИНДЖЕВ. Позволете ми тогава да се направя на „гадач”/по симеон сакскобургготски/ – Вие сте млада жена, чиято възраст не предполага познаване на престъпните комунистически идеи и практика от първо лице. Любопитен съм да узная вярно ли е това мое допускане.
  Накрая, ще си позволя да оспоря твърдението Ви, че „Душата е крехко цвете, което се свива от студа и няма аромат и не дава плод, докато не се стопли!”. Дори християнството не отрича злото у човека. Но да излезем от полето на религията и философията – кажете ми, моля Ви, „душа на крехко цвете” ли имаха:
  – Убийците на Стамболов;
  – Зверовете, взривили храма „СВ. Неделя”;
  – Убиецът на Боро Зевзека;
  – Убиецът на Кръстю Пастухов;
  – Убиецът на Сашо Сладура;
  – Убийците на хиляди други преди скалъпването на т.н. народен съд;
  – Организаторите на „народния съд”;
  – Лев Главинчев и Тодор Живков;
  – Организаторите на концлагерите;
  – Газдов, Горанов и Ръжгева;
  – Извергите от фамилии Боков, Премянов, Зайков, Спасов, Саздов/Шулев, Паси, Вагенщайн;
  – Майцепродавците Георги Димитров, Антон Югов и Вълко Червенков;
  – И всички дотук неспоменати комуняги, които бяха съпричастни в избиването на българския елит, ликвидирането на горяните и смазването съдбите на стотици хиляди;
  Душа на крехко цвете ли имат днес Волен Сидеров, Ахмед Доган, Георги Седефчов, Делян Пеевски, „Дебил” Христов или Александър Симов?
  /Лицата, чиито имена съм пропуснал и техните близки, моля за извинение!/
  Уважаема/и/, очаквам с интерес Вашите отговори и
  Оставам с уважение!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.