Ще се окаже ли “лошият” арменски пример заразителен за Русия?

Свят широк, антиправителствени протести много. Но един от тях привлече вниманието на света миналата седмица именно с това, че е бунт в “задния двор” на Путин и постигна мълниеносен успех противно на яловите протести в самата Русия. А и поводът  беше “руски” по своя формат: измамата с оставането на власт на властвалия 10 години президент, прекроил удобно конституцията, за да управлява отново, но като премиер. 

Номерът с размяната на управниците в Армения не мина, както при рокадата на Путин и Медведев, която също не мина без протести на стотици хиляди разгневени от измамата граждани на Русия преди 6 години. Но най-интересното, при всичките тези аналогии, беше в това, че протестиращите арменци направиха възможното да не предизвикват Кремъл с позоваване на руския модел на управление, който успешно отхвърлиха. Москва им се отплаща засега като се направи, че не вижда връзката между гнева на руснаците през 2012  г.и на арменците през 2018 г.

Пито, платено? Едва ли. Опозиционният лидер Никол Пашинян, журналист и за кратко политически затворник, призова за подновяване на протестите и поиска властта. Ни повече, ни по-малко.

Това е същият Пашинян, който каза в очите на Серж Саркисян да напусне поста си, а той се обиди и напусна  срещата с него, за да се предаде само ден по-късно. Сега лидерът на арменския граждански бунт вече настоява за цялостна промяна в страната чрез отстраняване на досегашната Републиканска партия от ввластта. И все така в Армения и в Русия продължава играта на “ ние се правим, че не засягаме руските интереси, а вие се правите, че това е така”.

Фактът, че арменските демонстранти проявяват здрав разум и не дават причина на руската мечка да постъпи с тях, както с Грузия и Украйна , не означава че тъкмо Русия не е най-разтревожена от събитията в нейната военна база, най-важната от всички в “близката чужбина”. В момент, когато дори най-русифицираната до неотдавна бивша съветска република Казахстан се отдалечава все повече от руското влияние, включително чрез отказ от кирилицата и сближаване със САЩ, значението на Армения беше нараснало още повече за Москва. 

Дали за руските власти това развитие на събитията е било изненада, на страничния наблюдател не му е дадедно да знае, но логиката по-скоро подсказва, че няма как съответните руски служби да не са имачи информация за надигащата вълна на недоволство в ключовата за Русия в региона страна. Което означава, че не са могли да я спрат.

Арменското послание отекна с самите руски опозиционни среди с анализи и коментари за необходимостта противниците на несменяемия Путин да си вземат поука. А за Путин няма нищо по  – омразно и стряскащо от пробуждащата се гражданска съпротива. В това отношение арменския опозиционен лидер Никол Пашинян даде още един интересн пример: постави условие, че ще разговаря  с изпълняващия длъжността премиер Карен Карапетян само в присъствието на журналисти. Карапетян се издаде от коя школа като отхвърли публичните разговори и по този начин предопоредели продължаването на кризата и “уличния натиск”.  

Това са лоши новини за Кремъл. Как да употреби военната си сила, струпана в Армения, при положение, че арменците не й дават повод, а в същото време дават “лош пример” на самите руснаци и на все по-малкото й съюзници в руската периферия от бивши съветски републики?

Пред очите на Кремъл оживява като факт често употребяваната от самите руснаци поговорка: “лошият пример е заразителен”. От това, колко руснаци го смятат за “лош”, ще зависят и аналогичните процеси в Русия.

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг, Ще се зарази ли Русия от „лошия” арменски пример?

10 мнения за “Ще се окаже ли “лошият” арменски пример заразителен за Русия?”

 1. Путин е чудовище в духовния свят. Мъчно ми е да го кажа.

 2. Видно е отвсякъде, че Пашинян е извлякал максималните уроци от “майданите” в близкото обкръжение.
  Кремълският ГНОМ няма полезен ход. В момента се е концентрил към “заданието” отправено онзи ден на заседание на руското географическо дружество да спрятат нов глобус, “отчитащ” “великите географски открития” каквото и да означава това, на Пржевалски, Миклухо Маклай и ко.
  Измъкне ли се Армения от орбитата на руските интереси, сал триото пРЕЗИДЕНТ Фърчилков, триждий премиеринът баце и вездесъщата Корни ще останат верни на джуджи1. Ако позволим, де!

 3. *
  Попитали радио Ереван:
  -Ще се окаже ли “лошият” арменски пример заразителен за България?

  Радио Ереван отговорило:
  -Не,арменски пример няма да се окаже заразителен за България!
  Защото “Те пеят.. И дива е тяхната песен,”
  А не пеят “Пустите клисурци станали московци, а панагюрци – донски казаци!”

  *
  Двама джебчии бягат по улицата с откраднато портмоне, а зад тях ги гони
  родната полиция.
  Единият вика на другия:
  -Казах ли ти аз,че като забогатееш, веднага ти се появяват големи проблеми!
  А другият му отговаря:
  -Да бе,да! Ако бях Бойко Борисов- и ДАНС, и НАП щяха да ми носят чувалите
  с откраднатите 6 млрд.!

 4. Съгласен съм с г-н Инджев, че руснаците са знаели, но не са могли да реагират на мирните НО категорични и масови протести срещу техния любимец Саркисян.

 5. Защо руснаците засега показват пасивност? Мисля, че тези демонстрации в Армения по-скоро засягат недоволство от корупционната среда и опитите за несменяемост на Саркисян, а не толкова външната политика. Следва да се види кои са съседите на Армения и това е още една причина опозиционен Ереван негативни послания към Русия. НО голямата заплаха е че ситуацията в Ереван е едно към едно с корупционната среда и несменяемостта в Кремъл. Това плаши Путин преди демонстрациите на Навални на 5 май. Оказва се че всеки диктатор може да си отиде след 10-20 дни МАСОВИ мирни демонстрации. ЗАТОВА нашите медии не дават новини от Ереван, а също и пропутинските.

 6. Арменците си решават умно проблемите, А НИЕ ТЪРПИМ ПОХОЖДЕНИЯТА НА ВОЛЕН В КРИМ, РУСОФИЛСКИТЕ ПРОВОКАЦИИ НА РЕШЕТНИКОВ. Не сме народ, а стадо

 7. Русия помага, финансира и развива русофилството в България. Подрива държавността ни и ни отдалечава от ценностите на ЕС и НАТО.
  Къде са западните ни партньори да ни помогнат преди да сме паднали под руско иго отново и да сме провалили ЕС и НАТО????

 8. Защо ли народът търпи похожденията на Волен в Крим?
  Та огромна част от народа не знае, че Волен е бил в Крим!
  Народът си има ежедневните проблеми и е упълномощил Борисов да знае,
  кой къде ходи и какви ги върши!

  Волен въобще не е питал народа за похожденията си в Крим,
  а коалиционният си партньор Борисов и ген. Решетников!
  Не народът, а Борисов търпи провокациите на Решетников.
  Дори както се видя в случая със Скрипил, Борисов е Къртицата на Кремъл
  в ЕС и НАТО!

  Българският народ е не по-лош от арменският народ!
  Ние сме не по лошо стадо, от арменското стадо!
  И не арменският народ поведе протестите!
  Правилният въпрос е къде са нашата интелигенция?
  Правилният въпрос е къде са нашите водачи?
  Народът ни е много на мястото си!
  Къде са българските лидери да поведат “стадото”, както:
  -лидера Никол Пашинян, журналист
  -Гагик Царукян,лидер на “Процъфтяваща Армения”
  -Ален Симонян.
  -Серж Танкян-музикант
  -Армен Григорян
  -Сасун Микаелян -депутат
  -Арарат Мирзоян-депутат
  -Давид Санасарян
  -Тигран Авинян
  -Эрна Юзбашян-певица
  -Ника Бабаян
  -Мкртич Арзуманян-актьор и сценарист.В знак на протест,отказал се
  от званието «Заслужил артист на Армения»
  -Рубен Рубенян
  -Нарине Абгарян-писателка
  -Сурен Манукян -депутат
  -Андраник Карапетян-депутат
  Не СТАДОТО, а българските ВОДАЧИ са МЪРША!
  Управляващите Радев,Борисов,Сидеров,Симеонов, Каракачанов, парлама-опозицията
  Нинова.Спирам до тук! Извън Парламента има лидери на още над 200 партии!
  “Рибата се вмирисва от главата!”
  “Стадото върви слeд овчаря!”

 9. Днес арменската пета олигархична колона е показала своят позабравен патриотизъм и все пак е застанала на страната на арменският национален интерес, и срещу колониалните си началници в Москва , и Путлер:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5AE598170ED21
  Но за разлика от Армения ,която освен това е част от евразийският съюз на Путлер, в “евроразвитата” НРБ,която е ФИКТИВЕН “член” на ЕС и НАТО, нито от “вождь” винету , нито от “българската” ОБРЪЧгархия могат да се очакват такива ПАТРИОТИЧНИ действия , подобни на извършените днес от арменската олигархия , която подкрепи арменските национални интереси!
  Но в задунайските “медии” в балхарският бадитустан няма никакви новини от майдана в Ереван. Разни путлериоти ходиха до Армения и Карабах преди година , а сега не отидоха да подкрепят “соросоидите” и “протестърите”. Вместо “богослова” сидерав да отиде до “протестърският” християнски Ереван, той посети санкционният КРИВОславен Крим. Но няма и какво друго да очакваме нито от рублофилските путлериоти, а още по-малко от “коалиционният” им “вождь” винету!
  П.П. А ето и още един от пример на безкрайна путлеристка продажност от Англия, подобен този на петата колона в НРБ, и ПРОТИВОПОЛЖЕН на арменският:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5AE6003183457

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.