Малък изпит по македонски език за владеещите български

Няма да повдигам стари спорове, доколкото в България изобщо ги има, относно наличието на македонска нация, различна от българската.

Искам само да предложа един езиков тест. Експериментът е интересен на фона на факта, че има нации, които говорят английски без да са част от Великобритания, но това не им пречи да признават, че английският им е английски, а не американски.

Преведете на македонски “ НАШЕТО ИМЕ Е МАКЕДОНИЯ” и “ КРАЙ НА НА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ИМЕТО”. Ще е същото като превод от австралийски на английски или обратното.

Преведохте ли? 

Ако владеете македонски, значи сте стигнали до следното: “ НАШЕТО ИМЕ Е МАКЕДОНИЯ  и “ КРАJ НА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ИМЕТО”. 

Използвам големи букви не за подчертаване на смисъла, а по аналогия с един плакат на опозицията в Скопие, чиято снимка публикува сайтът “Дневник”.

zx300y169_3187406

5 мнения за “Малък изпит по македонски език за владеещите български”

 1. Здравейте г-н Инджев,

  Предлагам Ви в подкрепа на блога, да добавите и адреси на които могат да се превеждат и криптовалути /биткойн,етер/

  Поздрави.

 2. Понекогаж,ке идвам во сонот ти,
  као дален и нечекан гостенин!
  Нимго залостовай портите!
  Ке влезнам, тихо ке приседнам
  до тебе и коа ке се наситам
  да те гледам,
  ке станам,ке те бакнам
  и ке си пойдам.
  Вапцаров на македонски диалект,диалект на който и в момента говорят в Пиринска Македония. Дали ще има някой, който не може да си преведе това стихотворение?!

 3. Знаете ли каква е разликата между българин от Молдова и българин от Македония? Първият на чист руски ти обяснява, че е стопроцентов българин, а вторият на чист български ти заявява, че е стопроцентов македонец…

 4. Учудвам се защо управляващите у нас не възразяват срещу географското определяне на името Северна Македония на Бившата Югославска Република Македония(такова е сега международно признатото й име). Да тази държава географски е на север от Гърция, но е и на запад от България. Пак гърците ни прецакват!!! Време е Бойко да се намеси заради неговите Западни Балкани и да поиска името да бъде Западна Македония. Да побърза докато не са се намесили албанците и сърбите заради останалите посоки на света Източна и Южна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.