В русофилска България срещу Реджеп не се рита

Изправен за първи път пред вероятността да загуби избори след десетилетие и половина все по-безпределна власт, турският президент Реджеп  Ердоган загуби и чувство за мярка в самохвалството. Самообяви се за най-опитния политик в Общото събрание на ООН. Не виждал друг като себе си, освен Путин. 

images-1

 

 

В разпространеното от руската агенция РИА “Новости” самохвалство Ердоган за пореден път затвърждава впечатлението за своята изключителна дружба с Путин, превръщайки го в предизборна реклама в своята кампания. “Аргументът” на Ердоган е, че само те двамата са управлявали от 15- 16 години и това ги правело най-опитни ( на света, щом става дума за страните от ООН като база за подобно обобщение). Звучи така сякаш Путин ще му бъде вицепрезидент ( както граф Игнатиев е бил наричан “вицекрал на Турция” заради огромното му влияние като посланик на Русия, жадуваща реванш за поражението си в Кримската война ( 1853-1856), поради което Високата порта изпълнявала капризите му , за да не даде повод ).

Дали тази (анти)реклама чрез образа на Путин ще помогне на Ердоган на президентските и общите избори в Турция на 24 юни предстои да видим. Но е трудно за вярване, че мнозинството от онези близо 60 милиона, имащи право на глас турци, ще проявят същата безропотност относно руската му връзка , каквато определено показаха руснаците спрямо ( уж ) историческите врагове от юг, с които Русия е водила 14 войни ( последната – през Първата световна, когато Турция и България заедно отбиват руските атаки и накрая подписват капитулацията на Русия на 3 март 1918 г. в Брест – Литовск в компанията на Германия и Австрия). Защото руснаците отдавна “подгряват” по темата за близостта на православието с исляма, в сравнение със западните изповедания на християнството. Лично Путин ги подготви с телевизионни приказки за тази близост, след което покани Ердоган да открият заедно в Москва най-голямата джамия в Европа.

8EBA615D-8557-4266-BB4F-48B8A17699F7

Притихналите в очакване български русофили така и не посмяха да заемат критична позиция срещу изстъпленията на Ердоган срещу демокрацията, ръководейки се от принципа, че срещу Реджеп не се рита, щом батюшката от Кремъл го прегръща. Омразата срещу Турция, традиционна гарнитура в менюто на домораслия ни национализъм, се оказа маловажна за патриотарите ни не от някакво проглеждане относно необходимостта от загърбването на тази омраза век и половина след края на османския гнет над българите, а поради “светлия пример” на Матушката и процъфтяването на нейното приятелство с Турция.

От една страна, да си русофил в България не е лесно – налага ти се да си сменяш позицията, да затопляш симпатиите си към отколешния обект на омразата си под влиянието на сибирските ветрове. От друга страна, това е най-лесното за духовните чеда на “руския свят”, който те обитават. Защото не  им се налага да формират позиция по сложни въпроси. Гледат какво прави Путин, козируват и са си рахат, дори не им се налага да разтягат локуми по темата. 

Мълчат с руски акцент и ще викат “ура” , дори и опозиционерът Индже да победи Ердоган. Стига победителят да запази дружбата с Путин.

11 мнения за “В русофилска България срещу Реджеп не се рита”

 1. Брилянтно!
  Нащите патрЕотари, голям го вадят, каквото и да означава това, само ако тав. решетникоов е свирнал.
  ДГД от една долна, мръсна гад!

 2. Не е по темата.
  Сигурно всички тук знаят каква огромна придобивка им сервира на ватниците ввп в мъглата около патакламите на световното по футбол и седмици след като бе ръкоположен за н-ти път за президентин на матушката. Вдигна пенсионната възраст за мъжете с 5год. а за жените с 8.
  И понеже, обаче, защото, статистиката сочи, че в доста региони, където средната продължителност на живота е около 60 години и за двата пола на практика няма да има пенсионери в социалните мрежи изкопаха линкове като как е в оммразният Пиндостан.

  https://macos.livejournal.com/1739997.html

 3. Ще ли дойде ден и ний да доживеем това което е направил главният прокурор с “елита” на местните петоколонци и полезни идиоти в САЩ в далечната 1919г.
  Чемодан-параход-Масква.
  https://twitter.com/Segozavr/status/944264528732311553

 4. Русофилите знаят, че българските турци не подкрепят Ердоган по верски причини. Смятат го за такъв, какъвто е Путин. Затова русофилите мълчат.
  Изненадам съм, че турския конкурент на Ердоган беше допуснат на полуполитически ифтар в България.
  Явно пак играем на няколко игрища.

 5. Вечните диктатори, от тях по-добри няма, според нашите русофили путин е велик и вечен,миротворец-обединител,дружка с ислямиста ердоган,обича и башар,какво повече.Турците му направиха стадионите в срок,путин не може,няма какво повече да се иска от ТУРЦИЯ ,той им направи най-голямата ДЖАМИЯ като истински-ПРИЯТЕЛ на арабският свят, за чудо и приказ.

 6. Основа на руско-турското приятелство е ЕДНАКЪВ подход към власт, към вътрешни врагове, към външни врагове.
  ДИКТАТОРСТВО, “ЗАПЛАХА” ЗА ВЛАСТТА, ЗАПАДНИ “ИМПЕРИАЛИСТИ”.
  От това по-“здрава” основа за разбирателство, здраве му кажи, а и за съюзничество дори.

  Щест (6) турски журналисти получават доживотни присъди за “съучастиие” в т.нар. преврат от 2016 г., т.е. за свободна критика
  (иначе, с тоя неуспял преврат, не можаха да го МАХНАТ, тоя рязан турски путин….)
  https://www.theguardian.com/world/2018/feb/16/turkey-sentences-six-journalists-life-imprisonment-failed-coup
  311 души арестувани в Турция, че критикували турската военна операция в Сирия
  https://www.bbc.com/news/world-europe-42863531

  Само си представяме как боко и останалата тайфа се цани, при КОГО и КАК, на Балканите и в района ни. Възхвалява “величие” на ердоган и путин всеки ден, докато РЕФЛЕКТОРНО ПРОПУСКА някакъв си там Брюксел с ЕС и НАТО и въобще нормални човешки ценности… какъв смисъл имат те всъщност??

 7. Малеее ама колко превърженици и симпатизанти изкара по улиците опонента на ердоган ,но да видим какво ще стане и какви ще ги къдри наш боко ако в Турция нещата се променят …

 8. Ердоган отдавна се е обградил с ниско-навеждащи се. Клякащи и лягащи. ЦЯЛАТА ВЛАСТ ТАМ Е ТАКАВА. НОВИЯТ СУЛТАН.
  Ердоган в Турция е НАРИЧАН “АЛЛАХ” и “ХАЛИФ”; Автор на “ИСЛЯМСКИ РЕНЕСАНС”; “ВТОРИ ПРОРОК МОХАМЕД и САЛАДИН”; “ГОСПОД ЗА СВЕТОВНАТА УМА”.

  От 1992 г. до 2015 г. в Турция има умишлено убити над 25 журналисти.
  През 2016 г. в Турция има 140 журналисти в затворите – СВЕТОВЕН РЕКОРД, няма друга такава страна, ДОРИ ИРАН, ДОРИ СЕВЕРНА КОРЕЯ, ДОРИ КИТАЙ! (е, в русия бързичко ги премахват…)
  През 2016 г. в Турция има над 2 ХИЛЯДИ заведени дела за “обиждане на Ердоган”!
  След “преврата” 2016 г. има 115 хил. арестувани, 50 хил. хвърлени в затвори, 150 хил. уволнени и следени, 130 вестници и агенции затворени, 15 университети и 2 хил. училища затворени, ИМА ДОРИ обезглавени и изнасилвани, от ТЪЛПИТЕ, ПОДКРЕПЯЩИ НОВИЯ ХАЛИФ.

  ТОВА ЛИ Е БЕ, боко тъпо, КРИТЕРИЯТ ТИ, това ли е приятелство за ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА Българлия?? Да бърбориш всеки ден в ПОЛЗА НА ЕРДОГАН (НАРЕД С ПУТИН), вместо смотаничко да си мълчиш, там в банкянските улици и кьошета… ДОКОГА БРЕ, ДОКОГА ТАКАВА НЕГРАМОТНОСТ ЩЕ НИ УПРАВЛЯВА!!…
  Прави си там мълчаливо (като не можеш да вържеш две цивилизовани приказки на кръст) политика в РУСЛОТО НА ЕС и НЕ СЕ ИЗКАЗВАЙ ГЛУПАШКИ ПО ЕРДОГАН!!

  https://www.amazon.com/New-Sultan-Erdogan-Crisis-Modern/dp/1784538264
  http://eng.majalla.com/2011/07/article4223
  https://www.islam21c.com/politics/taqwa-in-turkeys-renaissance/
  http://www.dw.com/en/what-turkish-satirists-have-to-say-about-the-b%C3%B6hmermann-affair/a-19180073

 9. Да ги съжалиш нашите медиини говорители за изборите в Турция.
  Дали да стоят зад Ердоган – диктатор,ислямист и агресор,но дружка на Путин, или да изговорят истината за заплахата срещу свободното и демократично развитие на Турция и региона.
  Това раздвоение не е морално,пази Боже,а слугинажно. Да не се навреди на путинските мераци.

 10. Снощи имахме среща на випуска – 40 г. от завършването на гимназията. Имахме доста съученици турци. Много от тях се изселиха след “възродителния процес”, но някои от тях дойдоха и бяха сред нас. Един от бившите ми съученици, Кемил, на когото му казвахме Пешо, ми сподели – Чос, идвам специално да се видим, но още утре в 9 си тръгвам, защото трябва да гласуваме за Индже. Ердоган вече не се трае. Сдуши се с Путин, скара ни с американците и е напът да ни изкара от НАТО. Водим война на югоизток и сме скарани с всички комшии. Единствено с България нещата са долу-горе добре, но и това няма да е задълго. Десетина минути по-късно друга моя съученичка, Афизе, буквално повтори същото. Росене, много искам да остана и утре, не сме се виждали от 10 г., но трябва да се връщам, за да гласуваме за Индже. Това, което ми направи силно впечатление е, че говори в мн. ч. Пожелах им лек път и успех.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.