“Измамата “Сан Стефано” вече достигна до широка българска аудитория преди тя да е прочела самата книга

21462474_10155573688152416_1433452591942454837_n-300x198

 

Интересен феномен, съпътстващ появата на моята книга “Измамата “Сан Стефано”, може да бъде отбелязан още преди нейната премира: появи небивал медиен интерес към нея дори и от страна на програма “Хоризонт” на БНР, където кракът ми не е стъпвал от години.

В отговор на това на до момента не е постъпило нито едно публично възражение, което да ми е известно. 

За по-малко от седмица бях поканен да анонсирам новата книга в 4 телевизии и нито една от тях не възрази срещу факта, че не е първа по време или не желае да повтаря онова, което вече съм казал от екрана на конкуренцията – аргумент, който е в състояние да оправдава с месеци отсъствието ми като коментатор в българските телевизии.

Същевременно дори в личния ми блог обидите, псувните и прочее гадости, които обичайно се сипят, продължават обичайни си поток ( спестяван от мен на читателите като боклук не само заради самата му боклучавост, но и за да не поощрявам гамените), но още не са направили връзка със самата книга. Да не би с нещо да съм затруднил центъра, който ръководи клепането ми? Още ли не са измислили опорните точки или бавно четат тези цели 473 страници, търсейки слабо място, за което да се захванат? 

Нямам представа какво има да се случва, но не изключвам да се получи както и с други(те) ми книги, подложени на мълчалив отказ от спор с тях. Ако имаше засегнати от мен “главни герои”, убедени, че ще спечелят в един ( съдебен ) спор  , отдавна да се бяха обадили или предприели ответни мерки. Но те до един възприеха тактиката на премълчаването, потвърждавайки правотата ми на практика. 

А може би и “времената се менят” и моята позиция относно проклятието на руската намеса в България вече не изглежда толкова “ексцентрична”, за каквато беше обявявана преди години? За целта “само” трябваше на държави, като САЩ, Германия и Великобритания, да им се случат ( пропорционално) подобни руски нахлувания в собствения им луксозен свят, за да се промени цялостно нагласата на милиони хора по света, включително и в България.

Но да не бързам с оптимизма. “Може, може”, както е казал оптимистът в отговор на песимиста, който твърдял, че по-лошо не може да стане. 

За да избягам от абсурда на този анекдот, насред който така или иначе живеем на практика днес, предлагам нюансирано отношение в оценката и очакванията: да се въоръжим със здравословна доза скептицизъм, който отива на мислещите хора. Върху неговата философия е изградена западната цивилизация, изискваща да се подлага на съмнение всяко нещо, което изглежда прекалено очевидно, но е закостеняло като закономерност, канонизирана като истина от последна инстанция. Този подход ражда прогреса на който сме обречени – стига да се държим подобаващо отговорно спрямо предизвикателствата в личния и обществения ни живот, вместо да ги подминаваме за удобство и от мързел.

https://faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/ivo-indzhev-sanstefanskiyat-dogovor-izmami-balgarite-nakara-ni-da-mrazim-i-da-se-strahuvame-ot-evropa

IvoIndjev-pokana - nova

17 мнения за ““Измамата “Сан Стефано” вече достигна до широка българска аудитория преди тя да е прочела самата книга”

 1. Добрите новини не бива да се покриват със скептицизъм.
  Предишните Ви книги излязоха във времена, в които българското общество отговаряше на проблемите предимно с негодувание. Някак си първосигнално, нямаше далечна перспектива и нещата се удавяха за ден-два. Днес сме част от Европа, в София бе председателството на Съвета на ЕС. Не само чрез телевизията и интернет, а лично и чрез роднини общуваме със света.
  Едва ли само на мен прави впечатление, че почти всеки младеж пита: „Но защо и у нас не е така?“. Моето поколение е задължено да дава отговори. Подобно на германците, които 25-30 години след сполетелия ги националсоциализъм трябваше да отговарят на въпросите на своите наследници. А „Измамата …“ не задава въпроси – ТЯ ДАВА ОТГОВОРИ!
  „Небивалият медиен интерес“ се дължи на факта, че тя е точно „в десетката“! Всичко в нея почива на логиката, истинността и честността (някак за миг прочетох първите 100 страници.) Почти на всеки представен факт в книгата намирам аналог със сегашното „руското присъствие“ у нас. Но едновременно с това, четенето ме натъжава – че не съм потърсил истините по-рано и че не съм оценил величието на нашите будители подобаващо.

 2. Много се радвам на показването на същността на българомразеца и антисемита “граф” Игнатиев. Получил е титлата си от царя-освободител на крепостните през 1877.

  Само ще спомена, че въпросната титла “граф” е внесена от Европа от Петър I. И че първоначалното ѝ значение е “грамотен, пишещ”. Идва от гръцкото графос – пиша. И не е френска /френската е comte – конт, виконт е от вицеконт – заместник и т.н./, а немска. Напр. маркграф е граничен управител.

 3. Ледът се пука?
  Аз съм напълно шокиран от медийните изяви на г-н Инджев. И не толкова от количеството им и още по-малко от качеството (ние тук си го знаем), а от факта, че не присъстваше втората гледна точка!
  Милен например можеше да покани и Шаренкова, на друго място – Пантев, а БНР нямаше защо да кани някого, Волгин отдавна се е окопал там…
  Дали ще можем да сменим препинателния знак? – Ледът се пука!!!

 4. Днес си я купих във Варна.Първо отидох в Сиела (във ФК).Бяха изчерпали доставените им бройки ,но отказаха да ми кажат колко са били.Увериха ме,че не са били една две.След това отидох в Хеликон ,която е в сградата на бившия “Пикадили Парк”. Там не беше изчерпана ,но също не ми съобщиха ,колко са получили.
  Опасявам се да не се изкупват книгите от някого,за да не стигнат до читателите.Дано не съм прав !

 5. Навремето сръбското посолство се е занимавало с “изкупуване” на спомени на македонски дейци, но при днешните възможности на полиграфията това си е губене на време (за средствата не ги жаля). Но дано някой се хване на това хоро.
  Важното е в Маринела да има достатъчно книги…

 6. Не си прави илюзии, Иво, срещу тебе имаш един хитър и лукав противник. Така например, не знам дали ти е известно, обикновено подобно мълчание е свързано с предприемане на по-драстични мерки, които трябва да се подготвят съгласувано с главния засегнат – Кремъл. Затова бъди търпелив – изчакай ответния удар. В момента тече съгласуване между Кремъл и най-различни инстанции на Петата колона , локализирани не само в България, а и в структурите на Европейския съюз, където има редица руски шпиони. Един такъв, назначен в Брюксел без конкурс, на времето се е подв:изавал като агент на ДС и е бил избран за целта поради умението му да свири западни парчета на акустична китара, като е събирал по този начин около себе си своите колеги студенти. А всяка вечер и до ден днешен сяда да пише отчет до съответните инстации, включително до Бокова и Лавров, за това кой в обкръжението му какво е правил, често и много незначителни неща – например кой на коя група е “Куфял” кой кога е ходил до тоалетната и за колко време и други такива дреболии, от които после големите плоски мозъци от ДС и ГРУ са правили своите изводи, което не им попречи да сгромолясат набързо ЕСЕСЕР и да си раздадат помежду си Лукановите куфари. Така че очаквай и такива хора на своята промоция, което не бива нито да те впечатлява нито да ти пречи нещо в казване на истината за лъжата Сан Стефано.

 7. Поздравления за инициативата, труда и смелостта за тази книга!

 8. Поръчах я в “Хеликон” Доставка до офис на Спиди за Варна е 2.41 лв.

 9. Просто не сте кой-знае колко значителен, г-н Инджев, въпреки претенциите си. Едва ли някой ще се занимава с Вас, не е нужно. Пък и по Вашата логика, към Вас и Вашите творения също не е лошо да се подхожда с известен скептицизъм. И да, аз съм съвсем незначителен, но нямам никакви претенции.

 10. Още не съм си купила книгата ” Измамата Сан Стефано”. Утре ще проверя в книжарницата на Сиела в МОЛ Пловдив. Дано не са я изчерпали. По подозренията, че може да я изкупуват организирано- дано не е така. Но аз ще купя поне 3 броя, за да подаря на мои познати, с които спорим по руската тема- по- скоро русофилска. Като им казвам факти прочетени от блога на г-н Инджев все ме питат- ама къде ги четеш тези неща? Е, сега ще им дам лично да си ги прочетат.

 11. Към jvg:

  Така е, никак не съм значителен и много бих се радвал да е така, но уви, занимават се с мен и още как. Ползват снимката ми – тъкмо моята- да създават във фейсбук видеопризиви да бъдат убивани “русофоби” ( за да “спасят света”).
  МВР и конкретно ГДБОП сметнаха за нужно 4 пъти през последните няколко години да разследват заплахи за убийството ми. Писмени. Незначителни,но писмени.

  Също поради голямата ми незначителност един президент ме обвини в една значителна по своята глупост декларация, че съм му бил обявил война и после пипалата му направиха така, щото незначителната ми личност да не получи работа нийде другаде. Което беше отбелязано ( за втори път) в доклад на Държавния департамент през март 2007 г. на САЩ за правата на човека по света като политически натиск върху свободното слово в България.

  Кагато един друг президент през 1993 г. се опитваше да скрие факта, че стои зад усилията на камарилата на Мултигруп да се разправи с мен ( на незначителния пост директор на БТА, зает от мен след незначителна, но все пак зачетена от същия президент подписка на колегите ми в агенцията), узурпирала властта и сложила на премиерски пост неговия съветник Беров, посланиците на САЩ и Великобритания се застъпиха в общ демарш точно пред същия този президент. Поради моята незначителност усилието им не беше зачетено.

  Незначителността ми накара премиерът Борисов да ми се подмазва с телефонно обаждане, искайки да разпространя новината за спирането на незначителния проект АЕЦ “Белене”, надявайки се да запуши незначителната ми уста с този информационен подкуп.

  Но съм най-вече незначителен с факта, че изобщо си правите труда да ми навирате незначителността си с твърдения за моята незначителност.

  Защо следите този незначителен блог ( чиято незначителна посещаемост наближава 40 милиона) и се опитвате да предлагате като единица мярка своята анонимна незначителност? Щом сте горд със своята незначителност, не очаквайте други да ви зачитат и смятат за значителен. Само че не съдете по себе си за другите. Това издава нещо повече от незначителност: чиста проява на глупост.

  Можете да не отговаряте, защото няма да ви зачета с нови минути, похарчени на клавиатурата.

 12. Здравейте г-н Инджев,

  Предполагам ,че ще засилите своята бдителност към вашите недоброжелатели. С вашата нова книга вие им отнемате тяхното ” най-ценното” – лъжливата мантия с която те да оправдаят националното си предателство. Мисля че този широк отзвук през последните дни ще ги предизвика да направят провокации по време на вашето представяне на книгата. Както е написала MASHA противника е хитър и лукав.
  Пожелавам ви успешно представяне на книгата , на което за съжаление поради лични ангажименти няма да мога да посетя.

 13. Драги jvg, колко са доволните хора в България? Няма какво да гадаем – малцинство са. Колко българи биха казали, че институциите работят? Малцинство са. Мнозинството се е понесло по течението и не знае или нехае за това, че го управляват калпаво. В такова общество всеки, който плува срещу течението, е значим. Ако България я има след 50 години, то ще е само, защото няма да са се свършили Българите като Иво Инджев, които плуват срещу течението и “Измамата Сан Стефано” ще е отдавна интегрирана в учебниците по българска история.

 14. Ima li prichina gospodin Indzev za otsystvie v knigata vi na Konstantinopolskia miren dogovor?
  Nikita Lobanov

 15. Към Г-н Ростоцки, отговарям само за онова, което присъства в книгата и което защитава тезата ми, формулирана кратко в заглавието и подзаглавието.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.