Независимостта на Царство България, получена и с руско благоволение през 1908 г., приключва през 1944 -та със съветската окупация

Има само един ориентир със задна дата, по който можем да си отговорим на въпроса защо обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г. беше сред най – премълчаваните и демонизирани чрез еднозначно негативни оценки на Фердинанд събития от българската история преди демокрацията да споходи страната ни. Вижте само кой е бил най – възмутен в България, че страната се е отървала от васалния си статут спрямо османската империя!

 

Това са българските русофили. Много били ядосани, че с обявяването на независимостта Царство България наврежда на интересите на …славянството ( не само на Русия, но и на ревнуващата Сърбия). Казвам, че има само един начин за ориентация, защото продължаваме да сме дезориентирани в оценката на това събитие и най-вече в тълкуването на известните ни факти, довели до него. То се лута между двете крайности – от незаслуженото пълно отрицание и заклеймяване на заслугите на Фердинанд Кобургготски, до тяхното надценяване.

 

И тук отново трябва да си дадем сметка не толкова за отговора на прословутия въпрос от правото “ кому е изгодно“, колкото до простичкото: защо? ((

Защото не знаем. Историци, като Цочо Билярски и други наши съвременници са направили чудеса за разкриването на фактите и обстоятелствата около обявяването на Независимостта пред 110 години. Чудесата обаче винаги имат ограничен капацитет по отношение на тяхната достоверност. И при най-голяма добросъвестност, учените си признават невъзможността да се отсее мътилката около начина, по който се стига до почти невероятното събитие, което до голяма степен повтаря успеха на Съединението, но този път с решаващата роля на българската държава „по вертикала“.

 

Достатъчно е да кажем, че нито Съединението, нито Независимостта са били осъдени на успех по презумпция. Напротив, българите на практика са успели да се впишат в националноосвободителната тенденция на континента много преди тя да стане „заразна“ и за други европейски народи. Само малко повече от двайсетина държави в Европа са могли да се похвалят с подобен на българския статут на независимо царство преди края на първата световна война.

 

Историците у нас, разделени и по тази тема, са единодушни в едно: липсват архиви. Част от тях са отнесени от самия Фердинанд при неговата абдикация през 1918 г. и заедно с него се губят нейде в чужбина не само до неговата кончина през 1948 г., но и след нея. Несравнимо по-големите масиви са изнесени обаче от съветските окупатори.

 

Трябва да се запитаме какво толкова „страшно“ крият те за истината около българската история от руска гледна точка, че така упорито ги държат под ключ и днес. Налага се да „гадаем“ и без да сме „гадачи“ ( както каза премиерът Симеон Сакскобргготски, внукът на Фердинанд). Макар „гадаенето“ да се базира на доста обоснованото предположение, че очевидно интригите на държавата, от която в най-голяма степен е зависел успехът на Независимостта, показват, че тя явно не се гордее с онова, което е правила или не е направила спрямо България и българите.

 

Две тайни споразумения между  Русия и България са сключени през 1902 г. и 1907 г. Мистерията около подробностите, свързани с тях, внушава, че по този начин Русия е позволила България най-сетне да получи официално освобождението си от Османската империя, ходатайствайки пред султана България да се измъкне с „поносими“ контрибуции ( като и става) .  Цената? Злато. Тонове злато, платимо от българите на Русия, която с една ръка опрощава български задължения, а с другата налага нови. Точно както след самата Руско-турска война от 1878 г., когато един от първите актове на руската окупационна администрация в Българско се свежда до създаването на окупационен фонд, чрез който населението да си плати за руската война.

 

Много преди тайните споразумение с Русия, още през 1894 г., българският княз Фердинанд води тайни преговори с руския императорски пратеник граф Татищев, чиято неприязън към българите и конкретно към премиера Стамболов не е тайна за никого. Да, нямаме преки доказателства за вината на Татищев като за последвалата изненадваща оставка на Стамболов – изненадваща с това, че е била приета. Била е 16 -та поред. След като Фердинанд многократно е отхвърлил предишните негови 15 оставки, този път я приема . Обезоръженият Стамболов пада жертва на русофилското отмъщение, Татищев междувременно е написал следното в своята история на дипломацията:

 

„… българите, ние трябва да се отнасяме с тях като с врагове… целта на нашите усилия трябва да бъде не „целокупна“ България, а подялбата даже на сегашното княжество между съседите му: румъни, сърби и гърци, с изключение на широката полоса по дължината на Черно море, която Русия може да остави за себе си… с България трябва да се постъпи така, както е постъпено с Полша и да бъде изтрита от лицето на земята за назидание на всички … да се знае какъв позорен и бедствен край очаква всеки славянски народ, ако дръзне да вдигне ръка на великата Русия(1890)…“.

 

Официално Фердинанд скърби за зверски убития насред София свой бивш премиер, в чиято властна сянка управлява по време на 7 годишната руско-българска криза, белязана от многобройни русофилски бунтове, руски преки заплахи с война и подстрекаване на Турция към такава, както и от скъсаните отношения  между двете държави  ( по инициатива на самата Русия). Вдовицата на Стамболов обаче не вярва на височайшата скръб на монарха, както и голяма част от европейската преса. Те виждат виждат умисъл във факта, че той отсъства от България по време на престъплението, за да има алиби.

 

Догадките са си догадки, но фактите показват все пак, че Фердинанд си изиграва картите като един отличен покерджия и този път го прави изцяло в интерес на България. Дали успява да изиграе самата Русия, внушавайки при своето посещения в Австро-Унгария броени седмици преди обявяването на независимостта, че е силно обиден на император Фанц Йозеф заради един орден, който не получил въпреки очакванията си?

 

Така изглежда, макар и пак по косвени доказателства. Защото Русия е изненадана от прокламацията на новия цар на българите от 22 септември 1908 г., докато Виена очевидно е била най-малкото в течение на плана, замислен от правителството на Александър Малинов и задейства чрез тайни сондажи още през август.

 

У нас е прието да се смята, че Фердинанд се е възползвал от информацията за гласената от Австро – Унгария анексия на Босна и Херцеговина, която наистина е обявен ден по-късно н 23 септември. Което е половината истина. Възползвал се е ( но едва ли на своя глава), за да се позове на друго нарушение на Берлинския конгрес, каквото е австроунгарското за Босна и Херцеговирна, срещу което младотурците възразяват вяло ( и получават доста символична финансова компенсация по този повод).

 

Напълно невероятно е , колкото и да бил хазартен, Фердинанд да не се е подсигурил с благосклонността на Франц Йозеф при срещата му с него на четири очи в навечерието на събитието и да не е направил информиран избор на базата на споделената с него тайна дипломация на Австро-Унгария с Русия, довела до анексирането на Босна и Херцеговина. Половин година по-късно „освободителката “ Русия признава българската независимост след като вече е получила удовлетворение по редица въпроси, включително и чрез покръстването на престолонаследника на българския престол Борис в православната вяра.

 

Дали руската империя е „поумняла“ и си и извлякла поука от провала си в България след съединението от 1885 г., решавайки този път да избегне бруталния натиск върху българите? Може и така да се каже. Но е видно, че тази промяна в руската политика по-скоро се съобразява с новата реалност на Балканите. Стамболова България претърпява такъв бурен разцвет за годините, през които Русия се опитва да я накаже за порива й, че би било връх на глупостта отново да отчужди българите, сред които русофилството едва се съвзема от удара, който й нанася самата руска неотстъпчивост през същия този период. Равносметката е, че въпреки ядното скърцане със зъби Русия е принудена да признае, че има още един цар и още едно царство. И това е тъкмо България, срещу която консолидация тайно заговорничи със същата Австро – Унгария. Виена го прави през 1876 г. именно , за да не допусне един нов голям васал на съперника си от Север да наруши баланса на силите в региона под формата на руски плацдарм. На пръв поглед изглежда като противоречие по дефиниция, че Петербург си сътрудничи ( тайно, за да не разберат преди всичко самите българи) с  Виена срещу създаването на голяма българската държава. Парадоксът е, че Русия прави това за избегне създаването на едно национално осъзнато голямо препятствие по пътя си към Проливите, но поне си запазва утешителната награда чрез измамата  с предварителния договор от „Сан Стефано“ да внуши на българското население мита за своята добронамереност към тях и да ги накара да мразят Европата.

 

Обявяването на независимостта на Царство България на 22 септември 1908 г. слага край на тази руска илюзия. България се е европеизирала вече – за пълна покруса на крайните руски реакционери, какъвто е авторът на договора от „Сан Стефано“ Николай Игнатиев. В своите записки той кълне като бабушка българите в аванс – в случай, че си позволят да завият някой ден към Европа , както вече са направили гърци, румънци и сърби. И още нещо: българите също са си извлекли поуки и са се научили как да използват Европа за своите национални цели. Поне на този етап, който ще се окаже само преход към бъдещото съветско отмъщение, чиито плодове берем и днес.

 https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-nezavisimostta-na-balgaria-ot-22-septemvri-1908g-vremenna-pobeda-za-balgarskata-evropeizatsia/

10 мнения за “Независимостта на Царство България, получена и с руско благоволение през 1908 г., приключва през 1944 -та със съветската окупация”

 1. МЪЛНИЯ!
  ПОследно уточнение по делата водени от жеков и тодоров срещу Стопанинът на БЛОГА НИ в Софийският Районен Съд-Наазателно отделение, бул. Скобелев 23
  жеков: НЧХД № 6989/2018 г. – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова съд. заседание – на 27.09.2018 г. от 10:00 – очаквана зала № 28
  тодоров: НЧХД № 3556/2018 г. – 116 състав – съдия Ева Пелова- Трифонова, съд. заседание – 31.10.2018 14:30 ч. – очаквана зала № 31
  Който има желание и най-вече физическа възможност нека подкрепи Иво на място с присъствие. Аз съм осигурил сестра ми. Наскоро мернах снимка на бивш министър от РБ снимам сам-самичък в празната зала. Ужасна картина за мен.

 2. Здравейте приятели, Моля, прочетете текста и ни подкрепете: Преди време / в коментар в иво.вг / развих тезата да направим паричен фонд за закупуване на около три различни книги на Иво, които да дарим. Сега да продължа. Имам на разположение, за дарения, 13 броя от “Измамата ”Сан Стефано”-Руско-турската поробителна война”. Беше ми предоставено от дарителя правото да определя получателите. И още. Чудех се, как тези книги да достигнат до повече читатели. И реших – получатели на книгите да станат българските разпространители на култура – читалищата. Защото читалищните библиотеки заявяват книгите, за които да получат субсидия, но не е сигурен списъка, нито времето на получаване на книгите. Така ми отговориха в читалищната библиотека в Тутракан, където от името на дарителя оставих един екземпляр. Ако продължим да разсъждаваме в тази посока може да разширим предстоящите дарения с примерно, още две други книги на Иво. Това значи поне 300 броя книги. …. Ако одобрявате тази идея е необходимо да направим фонд за дарения. Предлагам, да вземем решение: Подкрепя ли ме само един човек от сдружението “Приятели на Иво”, значи идеята не е добра и тогава предлагам друго: Нека всеки, който има парична възможност и пребивава в градове, които не са областни, да дари “Измамата ”Сан Стефано”-Руско-турската поробителна война” на библиотеката на местното читалище. Аз лично ще изпратя 12-те останали екземпляри в следните градове: Бяла, Борово, Ветово, Две могили, Исперих, Кубрат, Полски Тръмбеш, Попово, Свищов, Тетово, Ценово.…. И още – Моля, някой който може, да изработи рекламен плакат за книгата. Във всяко читалище където ще отидете вие, мой представител или аз, ще оставим този плакат с рекламна цел на табло за обяви. Ще го прочетат интересуващите се и ще бъдат осведомени хората, които се интересуват от история. И така: Нека, който може да ми изпрати файл с корицата на книгата и например следния рекламен текст: “ИСТИНАТА ЩЕ ВИ НАПРАВИ СВОБОДНИ”… Приятeн ден!

  POSTED BY РОБЕРТ АЛТЪНОВ | СЕПТЕМВРИ 22, 2018, 11:35

 3. Русия е нашият двоен поробител. Но първото руско робство приключи бързо с Берлинския конгрес и след това с безкомпромисните действия на Стефан Стамболов. За което беше убит от отмъстителна Русия. След което отмъщенията продължиха – 1913, 1916, 1923, 1925, 1934-1944.

  След което дойде второто руско робство през 1944. Което бе по-страшно и от турското. Само за три години окупация бе извършен невиждан геноцид и всякакви права и свободи в България бяха унищожени. С последващо разграбване и ограбване на страната до 1989.

  Пък и след това при Беров, Виденов, Симеон и Станишев. За съжаление това ограбване на България от Русия особено се засили през последните десетина години и върви заедно с реставрация на престъпния комунистически режим. Наследниците на ненаказаните червени престъпници пак управляват с характерните за тях кражби, привилегии и недосегаемост от Закона.

 4. Независимостта на Царство България, получена и с руско благоволение през 1908 г., приключва през 1944 -та
  със съветската окупация! Тази съветската окупация, не е преставала и до днес с продължаващата хибридна
  руска окупация!
  Чл.5 от Договора ЗАДЪЛЖАВА съюзниците от НАТО да
  освободят България,превзета отвътре от руските еничери още от 9.9.44г. и до днес.

  Ако на ГФР бяха давани само пари, хитлеристите пак щяха да печелят изборите! Както ги печелеха комунистите
  в ГДР!
  Ние, въпреки получаваните от ЕС средства, многократно превишаващи получените от ГФР след ВСВ,
  затъваме на дъното на ЕС!
  За да стигнем да абсурда! Комунистическият режим е осъден като
  престъпен,както фашизма, нали?
  В ГФР Ото Скорцени на Хитлир въжможно ли е да е бил премиер?
  Но на нас Премиер ни е охраната на най-дълго оглавявалият престъпния комунистически режим у нас и в целия
  източен блок, Тодор Живков!
  Абсурдно е потомците на Хитлер, Гьобелс, Гьоринг… да са определяли дневният ред на ГФР!
  Абсурдно е потомците на Вилхелм Пик, Валтер Улбрихт и Ерих Милке днес да определят дневния ред
  днес в източнете провинции-бившата ГДР.

  А у нас Велчеви, Пирински,Овчарови та дори потомци и на Живков,Г.Димитров и Мирчо Спасов… са навсякъде!
  Децата и внуците на вчерашните, са днешните еничери на Кремъл! Окупирали всички ключови места в държавата!
  В политиката, в бизнеса,в медиите…
  За да ни натресат АБСУРДА!Премиер ни е телохранителят на българският Хитлер, Сталин,
  Чаушеску,Кастро,Кадафи, Брежнев…на когото си предпочетете… На изборите от общо 7 004 358
  гласоподаватели,5 857 006 /83,6194552% !!!/не са желаели матрьошката на Кремъл,Борисов за Премиер!
  Въпреки натиска на целият административен и медиен ресурс на държавната машина! Въпреки незаконните избори, с
  предварително поДСтавени “народни избранници”, като Пирински, вече 28г.!
  Впечатляващо! 16, 4% срещу 83,6%!!!И банкянско-кремълският модел на Пунинизъм и бойковизъм ни го пробутват
  ГЕРБ ни го пробутва като европейска демокрация…
  За капак! Според същият ЕСГРАОН, задължен ПО ЗАКОН да изготви избирателните списъци, ВСИЧКИ граждани
  ОБЩО и с нямащите право на глас до 18 г. са около 7млн. с леки вариации!
  Но в деня на изборите са били ТОЧНО 7 004 358!ПЪЛЕН АБСУРД!Гласували са някакви мистериозни над
  1млн.избиратели, литературно наричани “мъртви души”, каквото и да означава това!
  С една дума, Борисов е узурпирал властта, спретвайки ни нов 9-ти септември с “мирни средства”…
  Под прикритието на ДС-конституционен съд с Председател Борис Велчев.
  Бившият Главен прокурор е син на Владимир Велчев, член на ЦК на БКП и е внук на Борис Велчев,
  член на Политбюро на ЦК на БКП. Същата БКП, чийто режим е обявен със закон за престъпен.
  Логично и изборите, и законността, и демокрацията ни да е по комунистически!
  83,6 % не желаят Борисов за Премиер, но са безсилни пред узурпиралите държавната машина на властта!
  Времето на революциите и превратите в Европа е отминало!
  Вместо това е наложителен нов План Маршал от САЩ за България!
  Парите в случая са маловажни!
  Да се изпълнят задължинеята на съюзниците ни по чл.5 от договора за НАТО, за колективна защита на страните членки!
  Да се ОСВОБОДИ България , превзена ОТВЪТРЕ от Русия ,с ключови назначения на всички нива и дейности в държавта:
  администрация, ДАНС и полиция, съд и прокуратура, бизнес и медии…
  Изборите доказват, че 83% от българите го съзнават, но са безсилни пред малцината, но на ключови места,
  диверсанти в държавната машина.
  Спешно е нужно прилагане на НОВ ПЛАНМАРШАЛ за БЪЛГАРИЯ, превзета отвътре в хибридната война на Русия срещу ЕС и НАТО!
  С решаващото съдействие на Бойко Бекапето и пРезидента, най-верните еничери на султан Путин!
  А Сидеров, Каракачанов и ДС-патриоти-идиоти и вся астальная сволач, са башибозукът им.
  Използващи ФАШИСТКИЯ език на омразата срещу български граждани от различен етнос и политически пристрастия,
  за да прикриват продължаващият комунистически ГЕНОЦИД!
  You must do the thing
  you think you cannot do.
  /Eleanor Roosevelt/
  “Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме,
  е самият страх.”
  /Франклин Делано Рузвелт /
  Бъди промяната,
  която искаш да видиш в България!

 5. “с изключение на широката полоса по дължината на Черно море, която Русия може да остави за себе си… ”
  Това вече е изпълнено!!! В момента се строят 10-тина хиляди нови апартаменти за “руския пазар”, сега живеещите 500-600 х нови рескоговорящи заселници до няколко години ще получат българските си паспорти! Учете руски език!

 6. Честита 110-годишнина от НЕЗАВИСИМОСТТА, колкото и на “некои елементи” да им скоминясват устенцата от този исторически факт.

  Стопанино, респект и да ви е жива и здрава клавиатурата!

  ПП re: идеята на колегата РОБЕРТ АЛТЪНОВ – позволих си от името на Стопанина и с присъствието на 3-ма мои добри приятели, бивши “клечки”, да направя дарения по 2 книги в Поморие, Несебър и Каблешково. Поканени бяха местните “големци”, до един рубладжиии (бивш келнер, бивш чейнджаджия и бивш и текущ рАЗИЯтски газоцелувач) просто онемяха и немаха какво да кажат. Оформено е желязно, с вписване като дарение и в инвентарния лист на съотв. читалища/библиотеки. Е, могат да лъжат, че книгите са постоянно “у читатели”, но поне няма да палят печките с тях.

 7. Педерацията е достойна наследница на РИ. Нищо ново не са научили, нищо старо не са забравили. Когото ѝ да им дръпнат шалтера няма да е преждевременно.
  https://graniru.org/opinion/portnikov/m.272885.html

 8. ИВО е направил четиво и за румко президентски, дето се напъва да снесе гениталната си мисъл, че имало “ПРЕНАПИСВАНИЯ” !! Кух като тъпото боко! (затова и русия, русняците си го тачат да е там, дето е седнал)

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ за ИВО !!

  Руската политика като съветска (комунистическа) е ПОВЕЧЕ ШОВИНИСТИЧЕСКА И АГРЕСИВНА И В ТЕЗИ ОТНОШЕНИЯ ПОВЕЧЕ “УСПЕШНА” отколкото като царско-имперска или сега като посткомунистически имперска. Та като комунистическа, русия постигна НАЙ-ГОЛЯМО смазване на вътрешните народи и националности, смляни като “съветски” и обезличени индивидуално, а и НАЙ-ГОЛЯМО териториално разширение. То успя да включи пряко Източна Европа, Черноморие, Кавказ, Каспийско, Монголия, Средна Азия, Японските северни острови. НИКОГА през имперско време не е постигано такова. Никога БЪЛГАРИЯ не е поставяна в такова ОБЕЗЛИЧЕНО СЪСТОЯНИЕ!
  Влючително, използването на доктрината на комунизма развързва ръцете чрез концепциите “неизбежна победа в цял свят” (во всем мере) или “светло (задължително) бъдеще на цялото човечество” и т.н. Както направиха “българските” комунисти, те просто станаха руснаци, и се подчиниха, та русия заграби, подчини и управляваше чрез тях страната ни. Както казва още един виден “български” подлога-комунист, винар иванов, “родината на всички комунисти по света е русия” (ето в тази книга https://knizhen-pazar.net/index.php?option=add_book&id=54990) Не можеш да бъдеши “самостоятелен” комунист у нас, НАЙ-МАЛКО Български. Нито пък китайски. Или пък някакъв друг. ТРЯБВА ДА СИ РУСКИ КОМУНИСТ!

  А който не вярва, че между руската царско-имперска и комунистическо-съветска политика НЯМА принципна разлика, може да намери и прочете долните книги и публикации. Например, по времето на съюзничеството между правителствата в Москва и Берлин през 1920-те 1930-те години, те са си разменяли писма, в което руските-“съветски” министри са настоявали за следното: русия признава “право” на Германия да използва Балканите и после нахлува към Близкия Изток, а Германия да признае правото на Русия на СЪЩАТА ОНАЗИ (от Н. ИГНАТИЕВ, произнасян автоматично-покорно “граф” у нас, ТО НЕ от мен) ИВИЦА ЗЕМЯ В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ, от Румъния до Турция, включително с военни бази край Варна и Бургас, а и с бази на Босфора, с което да “затвори” Черно море като руско; а по-нататък, Германия да признае военното направление ПРЕЗ КАВКАЗ като руско, с “право” на руските войски да го преминават и нахлуват към същия тоя Близък Изток. Топъл, нефтен районец…
  https://history.state.gov/historicaldocuments/frus1941v03
  http://www3.nccu.edu.tw/~lorenzo/Resis%20Soviet%20Spheres%20of%20Influence.pdf

 9. „Историците у нас…………….са единодушни…………липсват архиви. Част от тях са отнесени от самия Фердинанд….“

  А не са ли тези „историци“ единодушни в нетърсенето си и в неизискването си? Ако не са успели да ги изискат от сина, то защо не го направиха от внука му. Внукът му поне от 2001 год. е тук и неуморимо си изисква имоти дадени от държавата на рода му за ползване, да бъдат признати за негова собственост. А правителствата на Бойко Борисов, те каква част от архивите ни възстановиха? Докато България не върне архивите си отвлечени от русия( и не само от посочения период, а от 971 год) и тези отнесени от Фердинанд, за НЕЗАВИСИМОСТ и дума да не става, защото ТЯ може да се постигне единствено извън това 44НС и което и да правителството на Борисов. ХО!

 10. До Иво и всички съмишленици:Публикувания текст от чл.5 е дело на старирия ни познайник многоников трол-провокатор aka АЙ СИКТИР,КЛЮКАР,СТИГА и пр. и пр.След като беше изобличен и най-учтиво натирен от нашия домакин,същият негодник се вихри на страниците на Фактор под различни никове,публикувайки безсмислените си копи-пейст вмирисани и прокиснали словесни бози многократно замесвайки в гнусните си клевети,лъжи и полуистини името на Иво Инджев,така че не му се вързвайте на провокациите и го игнорирайте напълно.Напоследък се вихри от името на Кл.Е.Г.(клуб Едуард Генов).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.