Първанов издаде без да иска, че руският енергиен шантаж е въпрос на принцип за Путин

Георги Първанов, който се изниза безнаказано от върха на държавата след 10 години властване и разпореждане с нея далеч извън конституционните си пълномощия, успявайки на края чрез нейния ресурс да си направи пред очите на всички бутикова партийка, отново се изяви като говорител на Путин в България. Този път най-буквално, а не “само” в защита на руските енергийни проекти.

В телевизионно интервю Първанов, явно без да си дава сметка, направо издаде цинизма в аргументацията на Путин за причините, поради които Русия изнудва България с високи цени на енергийния си внос. Не че не го знаем, но си е друго да го чуем от не особено интелигентния, но много представителен за кремълските интереси у нас Първанов. В желанието си да се похвали, че се е опитвал да защитава българския интерес ( точно той – от Русия!), същият заяви, че е поставил въпроса пред Путин защо Германия получава от Русия по-ниска цена на природния газ, отколкото България.

Според преразказа му Путин отговорил, че Русия има с Германия голям пакет от енергийни проекти и това позволявало  на двете страни правят взаимни компромиси по някои от тях. Изводът на Първанов е, че ние си нямаме такива проекти и това обуславя…руския шантаж на практика.

Ясно е, че Първанов цели отново и отново да оповести необходимостта да си имаме енергийни проекти с Русия, но на практика се получи, че издаде своя шеф от Кремъл. Вече ще можем да се позоваваме на думите му, когато говорим за руското изнудвачество като официална политика на Кремъл. Тя се базира на възможността слабите да бъдат рекетирани, каквато е изобщо цялата руска външнополитическа доктрина.

Ако не е станало съвсем ясно, да разшифровам още веднъж посланието: Русия не е търговец, който определя честни цени, а ги нагласява според това дали насреща си има жертва, чиято зависимост от един отделен източник на енергийни ресурси е предопределена от десетилетния съветски колониализъм и от постколониалното съглашателство на българските съглашатели с това статукво.  Иначе казано, Русия е брутален спекулант на международния енергиен пазар, който се възползва от нещастието на определени клиенти и дори не крие факта, че ги рекетира.

Това е цинична позиция, която централната фигура на руската пета колона у нас ни поднася като  нещо естествено за държавата, в която уважават единствено силата и големината, докато за България се подразбира, че трябва да търпи вековното изнасилване просто защото е малка и слаба. 

Всичко това не пречи на доста много българи да живеят със заблудите си, формирани от пропагандата. Както един гражданин, който вчера ме попита на опашката в един магазин дали не сме прекалено зависими от САЩ в икономиката. Когато му отвърнах с контравъпрос дали може да изброи най-големите чужди монополи, които си налагат правилата и цените в България, той определено не можа да се аргументира относно провокативния си въпрос. Наложи се да му спомена руските гиганти Лукойл, Газпром и Росатом. Гражданинът млъкна. Както мълчат по въпроса и българските медии по въпроса. А докато те мълчат, говори Първанов, което си е “говорит Москва”.

Все пак ще бъде несправедливо да се обобщи категорично, че българските медии не са обръщали внимание на руските монополисти. Напротив. Споменавали са ги с възторг. “Газпром” беше възпят в цялото му величие в отделен филм от журналиста Тома Томов още докато прохождаше като най-голяма в света в бранша новосъздадена корпорация. В БНТ и до днес се носят легенди за благодарността на “Газпром”, който днес  отново души България с поредното повишаване на цената на газа пред малодушните погледи на медии и управляващо-опозиционния тандем. 

Една част от него призовава да се преговаря с руския газов питон, другата хипнотично изпуска контролирана информация, че такива преговори се водят тайно. Първанов обаче безцеремонно заяви на практика, че от преговори няма смисъл защо няма с какво да нахраним питона, освен със себе си. 

Чувството на безпределна любов към Русия, което изпитват жертвите й, не е нищо друго, освен националмазохизъм. 

 

22 мнения за “Първанов издаде без да иска, че руският енергиен шантаж е въпрос на принцип за Путин”

 1. фон сирещник-хлъзгавото гоце с какви очи ,как не го е срам да изпълзява от дупката.наглец!!!Този трябва да е в затвора за държавна измяна!

 2. чудя се обаче,кой е по-по-най българоизменник-гоце или белата(в.с.)златка.ще се радвам тук пишещите да споделят обосновано.

 3. “Чувството на безпределна любов към Русия, което изпитват жертвите й, не е нищо друго, освен националмазохизъм.”
  Вярно е, но защо е така? Толкова ли сме тъпи ние, българите?
  Или сме генетично страдащи от стокхолмски синдром?

 4. Пак ще напиша кредото си.

  България няма да стане просперираща държава и хората в нея няма да започнат да живеят добре, докато не скъса всякакви връзки с Русия! Дипломатически, икономически, културни, спортни – всякакви!

  Защото Русия е една грабителска държава, от която никога не сме видяли нищо хубаво. Особено през последните 74 години – налагане на един престъпен политически режим, унищожаване на политическия, икономическия, културния и духовен елит на нацията, избиване на над 50 000 българи без съд и присъда, вкарване в затвори и концлагери на още няколкостотин хиляди, подлагане на останалите на тотален контрол и лишаването им от основните човешки права, пълна изолация от света, унищожаването на селското стопанство по руски и системно невиждано до сега ограбване на държавата, продължаващо и днес.

  Това е единственият път за спасение – скъсване с Русия!

 5. Господин Инджев това което пишете е самата истина която сега се стоварва на плещите на България! Нашите ПРОДАЖНИЦИ ако не се вземат в ръце тежко на народа ни (освободителите) ще ни клатят с цените на горивата и на газта. Сега РУСОФИЛИТЕ могат да разберят от къде изгрява слънцето защото това увеличение ще засегне и техния ДЖОБ не само на нормалните Българи!IIC…..oIL

 6. ДЕЯН,
  Няма нищо за чудене обаче.
  По-по-най българоизменник не е нито гоце, нито белата(в.с.)златка.
  Те могат само да лалат.
  По-по-най българоизменник е този , у когото е изпълнителната власт.
  От него и ЕДИНСТВЕНО от него зависят всички действия и БЕЗДЕЙСТВИЯ на подчинената му държавна администрация.
  Вече трети мандат ЕДИНСТВЕНО от Борисов зависят всички действия и БЕЗДЕЙСТВИЯ на държавната администрация.
  Лаладжиите му служат само за оправдание.
  Следователно, по-по-най българоизменник не е нито гоце, нито белата(в.с.)златка, а Бойко Бекапето.
  Елементарно, Уотсън!
  Това , че телевизионерите се оправдаха с обаждането на Първанов за да уволнят Г-н Инджев,
  е само алиби за порвежданата от тях политика на цензура.
  Г-н инджев и другите низвергнати ли са виновен, че продължихме да затъваме, и днес сме на 111-то място
  по свобода на мисълта, словото и медиите!
  Днес държавните медии са 100% контролирани от Борисов, а частните в решаващо преобладаващ % са контролирани от Пеевски…

  ЕВМОЛП,
  Никакво чувство на безпределна любов към Русия,не изпитват жертвите й!
  На последните избори 83,6% не са желаели Борисов, руската матрьошката на Путин за прeмиер.
  Впечатляващите 83,6% са всичко друго, но не и националмазохизъм.
  И изобщо не е вярно , защото изобщо не е така.
  Изобщо не сме тъпи ние, българите!
  Даже и гласувалите едва 16,4% за ГЕРБ не са тъпи, а интересчии- я партийни активисти, я калинки в администрацията
  Въобще не сме генетично страдащи от стокхолмски синдром, а сме безсилни пред социалистическият противоконституционен
  избирателен закон.
  Както бяхме безсилни в НРБ, както бяха безсилни в целия соц.лагер.
  Все германци, но в ГДР бяха безсилни и резултатите от изборите, а оттам и битието им не бeше, както в ГФР.
  Затова и в РБ си оставаме в руската орбита, както и в НРБ.
  А не заради измислен мазохизъм или измислена любов към Русия.
  Като толкова много ги обичаме и сме мазохисти, защо отиваме на Запад, а не в Русия?
  Защо поне от сантимент, нямаме вече една руска битова вещ у дома си?
  Или просто си дежурният трол-солдат…

 7. 03.10.2018 г. Добър ден приятели! Днес получих нови пет броя “ ИЗМАМАТА САН СТЕФАНО Руско-турската поробителна война”. Да благодарим на дарителя- жив и здрав и да вярва в нашето скромно дело!… Щях да забравя-направих и плакат в А4, малко ме заболя сърцето, защото отива в принтера много червено мастило! Иначе плаката не е нещо особено, защото ми се искаше да намеря снимката на Иво пред щанда и така… Приятен ден!

 8. До всеки който се самоосъзнава като БЪЛГАРИН. Нека подкрепим масово инициативата от 12 септември на Роберт Алтънов. Във всяка публична библиотека, миниум по няколко екземпляра на “Измамата Сан Стефано”. Купувайте и подарявайте с повод и без повод. Без активна просветителска дейност сме обречени на постоянни, натрапчивания “задирания” и “многоходовки” на т.н. братушки. Във всички посоки.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/D

 9. Здравейте приятели, Моля, прочетете текста и ни подкрепете: Преди време / в коментар в иво.вг / развих тезата да направим паричен фонд за закупуване на около три различни книги на Иво, които да дарим. Сега да продължа. Имам на разположение, за дарения, 13 броя от “Измамата ”Сан Стефано”-Руско-турската поробителна война”. Беше ми предоставено от дарителя правото да определя получателите. И още. Чудех се, как тези книги да достигнат до повече читатели. И реших – получатели на книгите да станат българските разпространители на култура – читалищата. Защото читалищните библиотеки заявяват книгите, за които да получат субсидия, но не е сигурен списъка, нито времето на получаване на книгите. Така ми отговориха в читалищната библиотека в Тутракан, където от името на дарителя оставих един екземпляр. Ако продължим да разсъждаваме в тази посока може да разширим предстоящите дарения с примерно, още две други книги на Иво. Това значи поне 300 броя книги. …. Ако одобрявате тази идея е необходимо да направим фонд за дарения. Предлагам, да вземем решение: Подкрепя ли ме само един човек от сдружението “Приятели на Иво”, значи идеята не е добра и тогава предлагам друго: Нека всеки, който има парична възможност и пребивава в градове, които не са областни, да дари “Измамата ”Сан Стефано”-Руско-турската поробителна война” на библиотеката на местното читалище. Аз лично ще изпратя 12-те останали екземпляри в следните градове: Бяла, Борово, Ветово, Две могили, Исперих, Кубрат, Полски Тръмбеш, Попово, Свищов, Тетово, Ценово.…. И още – Моля, някой който може, да изработи рекламен плакат за книгата. Във всяко читалище където ще отидете вие, мой представител или аз, ще оставим този плакат с рекламна цел на табло за обяви. Ще го прочетат интересуващите се и ще бъдат осведомени хората, които се интересуват от история. И така: Нека, който може да ми изпрати файл с корицата на книгата и например следния рекламен текст: “ИСТИНАТА ЩЕ ВИ НАПРАВИ СВОБОДНИ”… Приятeн ден!

  POSTED BY РОБЕРТ АЛТЪНОВ | СЕПТЕМВРИ 22, 2018, 11:35

 10. Задействали са агент гоцье ,защото след няколко дни “енергийният” “министър” на МУТРОмилиционеропитека бокоТИКВАТА трябва да започне беленският гьол.
  Все пак далаверата е за над 30-40 милиарда, а освен това трябва да даде ЧЕЗ на нейната приятелка – Гинка, както преди това стана и с ТЕЦ-Варна на хидрофилософът доган. И след това ще последва още по-голям скок на цените на еленерията, отколкото тези за газа и бензина. Но бокоТИКВАТА и гоцье не се интересуват от някакви си цени…… за тях е по важно да не спадат милионите за заРплати на техните колониални гасударски сюзерени от Атомстрой, Луокойл и Газпром. А сега може да дойдат и още руски МОНОполни олигарси в ЧЕЗ! Като стана и в Армения , където преди няколко години имаше направо бунтове срещу изключително високите цени на еленергията , защото цялото Енерго в Армения е дадено на Путлер , и той си вдигат цените по собствените си политически и грабителски прищявки! Все пак е енергиен гасудар и на Енергото в Армения, НАЛИ!
  А сега Пулер подготвя и милиардите за МОНОполният Ба(л)кянски “газов хъб” на бокоТИКВАТА, и така ще монополизира окончателно и газопроводите в НРБ. И така Путлер ще стане ХиперМОНОПОЛистЪТ на НРБ , след като неговият васаль – бокоТИКВАТА му подари и Енергото ,и АЕЦ и другите електроцентрали , и газопроводите за “ба(л)кянското хъбченце” на МУТРОмилиционеропитекът бокоТИКВАТА! Към тях трябва да добавим и десетилетният бензиное МЕГАмонополизъм на Лукой в НРБ!
  П.П. А отделно бокоТИКВАТА прибира и стотици миларди от ОГРОМНИТЕ данъци, осигуровки, акцизи ,ДДС върху храните , лекарствата и болниците , и книгите.
  А сега , в добавка, МУТРОмилиционеропитека – бокоТИКВАТА вдигна със своите ПОРЦИОНни пултериоти и ХИПЕРпорционните “опозиционери” от ДПС , също и таксите над 100(СТО!!!) пъти , за да има за “бюджета” с “ИЗЛИШЪЦИТЕ” ,от който се раздават и “усвояват” ПОРЦИИТЕ за ЛОБИстките ОБРЪЧи и “заплатите” на ХИПЕРразплутата КАЛИНКОВАТА бюрокраДция на бокоТИКВАТА!

 11. Пoследно уточнение по делата водени от жеков и тодоров срещу Стопанинът на БЛОГА НИ в Софийският Районен Съд-Наазателно отделение, бул. Скобелев 23
  тодоров: НЧХД № 3556/2018 г. – 116 състав – съдия Ева Пелова- Трифонова, съд. заседание – 31.10.2018 14:30 ч. – очаквана зала № 31
  жеков: НЧХД № 6989/2018 г. – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова съд. заседание – на 21.12.2018 г. от 14:30 – очаквана зала № 28

 12. Бившия ДС агент и президент Гоце използва половината от втория си мандат за личен проект.C цел да да разцепи партията която го е издигнала за президент и да прибере част от електората. Лицемер от такъв ранг едва ли напира за руски проекти от безпределна любов към Русия.
  В неговa полза може да се каже ,че сe разбират добре c Путин.Явно за попълване редовете на петата колона в България ca нужни и проверени подлеци.

 13. То вече стана толкоз ОЧЕВАДНО.
  Че и “гоцэ” опита да се изходи.
  По въпроса с Огромните цени на руския нефт и газ за братска освободена православна славянска България.
  Но се получи пръдня в грешна посока.
  “Гоцэ” – още едно Недоразумение на българската сцена от “държавници”…

  Още малко:

  ИЛИЯН ВАСИЛЕВ:

  Протеста на майките.
  Тайните преговори Гъзпром-Булгаргъз.
  Боко представя “Южен поток лайт” като газов хъб.
  Няма да бъде построен и един см. от проекта без разрешение на ЕК и ако Тръмп наложи ембарго върху Северен поток 2.

 14. П.П.П. Трябва да се добави и новият МИЛИАРДен ДАНЪК от “здравният” “министър” на бокоТИКВАТА, вместо да свали ДДС върху “задравната система” на НРБ, което ще върне 2 милиарда за болниците, вместо САМО единият милиард от ДОПЪЛНИТЕЛНИЯТ “здравен” ДАНЪК, върху който пак ще има и допълннително ДДС!!!
  И така, докато всички внасят 7-8 милиарда годишно за “здравната система” на НРБ, в същото време бокоТИКВАТА ще СПЕЧЕЛИ и прибере над 500 милиона от ТЯХ, от ДДС и от ДОПЪЛНИТЕЛНИЯТ “здравен” ДАНЪК, за да има за ПОРЦИОНният “бюджет” с “ИЗЛИШЪЦИТЕ”!!!

 15. Към Енергоасвабадителите

  А защо има само една Здравна каса – монополист? Защото тя е с прекомерно раздут щат и там е получават заплати предимно жени и дъщери на партийни активисти без да вършат почти нищо. ——- В страната има 30 Районни здравни каси и една Национална и в тях “работят” поне 2 000 чиновнички. Заплатите и премиите на всички тези калинки плюс поддръжката на сградите, ток, вода, парно, десетки коли, хиляди компютри, ксерокси, консумативи и каквото се сетите в тях се плаща от здравните вноски на гражданите. Ако има няколко здравни каси знаете ли как бързо ще намалеят персонала и всички разходи?

 16. към ЗА ЗДРАВНАТА КАСА | ОКТОМВРИ 3, 2018, 19:19:
  Уви , основният проблем не са само тези 2000 чиновници в НЗОК.
  Защото ,както вероятно сте запознат/а годишно в цялата “здравна система” се изразходват над 7-8 миларда лева. А сега новият здравенминистър предлага да се добави и още 1 милиард към тях. И така ще още ,ввече ще се изразходват над 8-9 милиарда лева, като само около половината от тях идват през НЗОК.
  А сега, можете да изчислите какъв е ДДС върху тези близо, и над 9 милиарда лева. Като този ДДС отива директно в “бюджета” с “ИЗЛИШЪЦИТЕ”. Ето това е един от основните проблеми, защото ДДС е над 1,5 милиарда лева ,които не отиват за здраве , а отиват в “бюджета”. И остават само около 7 милиарда , без ДДС.
  Друг проблем е размерът на здравните вноски ,които плаща бокоТИКВАТА за 4 милиона, които са “държавноосигурени” от него. Можете да видите в НЗОК колко точно плаща за това бокоТИКВАТА, но то е 2-3 пъти по-малко от здравните вноски , които плащат “обикновените” здравноосигуряващи се. А това са 2-3 милиарда по-малко от бокоТИКВАТА за НЗОК, които трябва да се компенсират с голямото допълнително доплащане за болници и лекарства, в допълнение и към 8% здравни вноски. А в другите държави осигуровките са също около 8% , но там доплащането е много по-малко, защото там и “държавата” си плаща солидарно милардите за вноските в НЗОК, а не ги
  раздава за ПОРЦИИТЕ ,както е в НРБ!
  Това са основните проблеми. Има и по-малки като големият брой ,които не се осигуряват, и броя на служещите в НЗОК.
  Също е проблем ,че държавата е превърнала НЗОК в придатък на правителството, и всичко се решава от министрите и Боко. А това е конфликт на интереси ,защото правителството трябва да е солидарен и равноправен вносител на средства в НЗОК, но всъщност НЕ е нито солидарен , нито е равноправен
  участник, а директно управлява НЗОК!
  А освен това и печели от здравето на всички ,като иззема и ДДС от вноските и допълнителното доплащане в болниците, по над 1,5 милиарда годишно!
  И за това, трябва едновременно да се демонополизира НЗОК и да се реформира ,като най-обикновен здравноосигурителен фонд, в управлението на който няма свързани със властта чиновници, а само независими от нея експерти. А още по-справедливо е дори ликвидацията на НЗОК, защото при сегашното управление на НРБ, начело с бокоТИКВАТА, никога няма да има равнопоставеност между една демонополизирана НЗОК и другите здравни фондове, извън нея.
  А същото е положението и с вноските и с управлението на НОИ!

 17. Ако имахме доставка на газ от друго място Първанов нямаше да говори нищо. Газ от Набуко не дойде. Не идва и от Египет. Никой не внася газ и на своя глава с танкери. Тогава остава газопровода през Украйна, която Путин искаше да заобиколи. Тогава кой дава друго промишлено решение? Някой дава ли решение с електрическа енергия?
  Ами след като сме в ръцете на руснаците и нищо не правим , за да се измъкнем няма какво да сочите Първанов, който ви е виновен. Той защитава откровено руска позиция, защото ние купуваме само руски газ. Покажете газ или друго решение и Първанов няма да има авторитет. Сега лъжел! А като пусна отровата си за Македония и ни предлага самоубийство какво прави? Още по- лошо! Първанов прокарва икономически и политически интерес на чужда държава като бивш президент, а не като търговец. Лобист ли е, търговец ли е, политик ли е- какъв е? За това няма ли критика?
  Иначе партията му, че е бутиково лобистка е ясно. Още 5 години и няма да ги има напълно. В България социалистите съществуват по волята на Кремъл повече от 100 години и проектът на Кремъл не е АБВ, нито ще е поредната президентска файтонджийница. Дори и БСП вече е извън играта щом ГЕРБ играе на терена и осъществява целите на международната дипломация.

 18. Въпросът че Русия използва природния газ и като полит. инструмент се дискутира от години, както и необходимостта от разнообразяване на доставчиците. Необходими са две неща: полит. воля и финансов ресурс. Евентуалното доставяне на втечнен газ изисква построяване на терминали и хранилища. Сравняват се цените на потенциалните доставчици и се избира най-изгодния иконом. вариант. Естествено, тези цени трябва да бъдат достояние на потребителите още преди първата копка. А не като „ще даваме селскостопанска земя на лиценз”, но за колко години е лицензът, колко ще ни плащат за хектар, колко ще ни струва инфраструктурата, която искат от нас да построим – обществото не знае. Между другото, много африкански правителства са критикувани точно за такава непрозрачност, така че вариантът с търговската тайна е за средношколци.
  С полит. воля в иконом. план нещата стоят така-новият доставчик е конкурент на стария. Старият, т. е. нашенският използва всички лостове полит. власт да издигне пазарна бариера, точно така както се създават пазарни бариери за фирмите, конкуриращи се с тези на бизнеса с полит. връзки. Без натиск от Брюксел, полит. воля няма да има.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.